Lag (2021:1070) om stat­lig ersätt­ning för per­son­skada orsa­kad av vac­cin mot sjuk­do­men covid-​19

Utfär­dad:
Ikraft­trä­dan­de­da­tum:
Källa: Rege­rings­kans­li­ets rätts­da­ta­ba­ser m.fl.
SFS nr: 2021:1070
Depar­te­ment: Soci­al­de­par­te­men­tet
Länk: Länk till regis­ter

SFS nr:

2021:1070
Depar­te­ment/myn­dig­het: Soci­al­de­par­te­men­tet
Utfär­dad: 2021-​11-18
Änd­rings­re­gis­ter: SFSR (Rege­rings­kans­liet)
Källa: Full­text (Rege­rings­kans­liet)


Lagens inne­håll och syfte

1 §   Denna lag inne­hål­ler bestäm­mel­ser om stat­lig ersätt­ning för per­son­skada orsa­kad av god­känt vac­cin mot covid-​19. Syf­tet med lagen är att till­för­säkra den som har drab­bats av sådan skada en ersätt­ning som är lik­vär­dig med annan ersätt­ning för god­kända ska­dor som orsa­kas av läke­me­del.

Uttryck i lagen

2 §   I denna lag avses med
   - för­säk­ringen: läke­me­dels­för­säk­ringen,
   - för­säk­rings­gi­va­ren: Svenska Läke­me­dels­för­säk­ringen AB,
   - seri­e­skada: ska­dor som till­fo­gas flera per­so­ner till följd av samma slags ska­debring­ande egen­skap hos ett eller flera god­kända vac­cin mot covid-​19, om vac­ci­net har avre­gi­stre­rats eller dess använ­dande begrän­sats till följd av ska­de­verk­ning­arna, eller ska­de­verk­ningen har orsa­kats av till­verk­nings­fel.

Lagens för­hål­lande till för­säk­ringen

3 §   Sta­ten ska betala ersätt­ning enligt denna lag endast i den mån för­säk­rings­gi­va­ren inte beta­lar full för­säk­rings­er­sätt­ning för ska­dan.

För ska­dor som omfat­tas av för­säk­ringen ska lagen tilläm­pas endast om
   1. för­säk­rings­gi­va­ren vid sin pröv­ning har bedömt att ska­dan är en del av en seri­e­skada enligt för­säk­ring­ens vill­kor, och
   2. vill­ko­ren i denna del i huvud­sak över­ens­stäm­mer med defi­ni­tio­nen i 2 §.

För­ut­sätt­ningar för ersätt­ning

4 §   Sta­ten beta­lar ersätt­ning enligt denna lag för per­son­skada som med över­vä­gande san­no­lik­het har orsa­kats av god­känt vac­cin mot covid-​19 som till­han­da­hål­lits i Sve­rige.

5 §   Ersätt­ning beta­las endast om ska­dan står i miss­för­hål­lande till den för­vän­tade nyt­tan av vac­ci­ne­ringen samt till sin art eller svår­hets­grad är sådan att den inte rim­li­gen kun­nat för­ut­ses.

6 §   Ersätt­ning enligt denna lag beta­las inte för skada om
   1. ska­dan beror på ute­bli­ven eller ned­satt effekt hos vac­ci­net,
   2. ska­dan med över­vä­gande san­no­lik­het har orsa­kats av att vac­ci­net har ordi­ne­rats eller läm­nats ut i strid med före­skrif­ter eller anvis­ningar, eller
   3. vac­ci­net som har orsa­kat ska­dan inte har ordi­ne­rats till den ska­dade av en behö­rig per­son, och den ska­dade kände till eller borde ha känt till det.

7 §   Ersätt­ning enligt denna lag beta­las inte hel­ler om rät­ten till ersätt­ning från för­säk­rings­gi­va­ren har gått för­lo­rad på grund av att den som begär ersätt­ning
   1. har inlett en rät­te­gång eller fort­satt en redan inledd rät­te­gång vid dom­stol om ersätt­ning mot läke­me­dels­fö­re­ta­get efter att ha tagit del av för­säk­rings­gi­va­rens beslut om rätt till ersätt­ning för ska­dan,
   2. inte har över­lå­tit sin rätt till ska­de­stånd till för­säk­rings­gi­va­ren inom sex måna­der efter att ha tagit del av för­säk­rings­gi­va­rens beslut om ersätt­ning och upp­gift om över­lå­tel­se­skyl­dig­he­ten,
   3. inte har accep­te­rat för­säk­rings­gi­va­rens beslut om ersätt­ning inom sex måna­der efter att ha tagit del av beslu­tet och av upp­gift om vad som ska iakt­tas eller inom samma tid har begärt utlå­tande av Läke­me­dels­ska­de­nämn­den, eller
   4. inte har accep­te­rat för­säk­rings­gi­va­rens beslut om ersätt­ning efter Läke­me­dels­ska­de­nämn­dens utlå­tande inom sex måna­der efter att ha tagit del av beslu­tet och av upp­gift om vad som ska iakt­tas eller inom samma tid har väckt talan i dom­stol mot för­säk­rings­gi­va­ren.

Anmä­lan och begä­ran om ompröv­ning

8 §   Den som vill ha ersätt­ning enligt denna lag ska, oav­sett om vac­ci­net omfat­tas av för­säk­ringen eller inte, anmäla sin skada till för­säk­rings­gi­va­ren inom tio år från tid­punk­ten för vac­ci­ne­ringen. Om den ska­de­li­dande begär ompröv­ning enligt 5 kap. 5 § ska­de­stånds­la­gen (1972:207) får dock ansprå­ket fram­fö­ras inom tre år från att det för­hål­lande som lig­ger till grund för ompröv­nings­yr­kan­det upp­kom.

Om för­säk­rings­gi­va­ren bedö­mer att en anmä­lan avser ett god­känt vac­cin mot covid-​19 som inte omfat­tas av för­säk­ringen ska anmä­lan över­läm­nas till Kam­mar­kol­le­giet, om den som begär ersätt­ning sam­tyc­ker till det. Anmä­lan ska i så fall anses ha kom­mit in till Kam­mar­kol­le­giet samma dag som den kom in till för­säk­rings­gi­va­ren.

9 §   Om det finns syn­ner­liga skäl, får den ska­de­li­dande anmäla sin skada eller begära ompröv­ning även efter den tid som anges i 8 § första styc­ket. Vid bedöm­ningen av om det finns syn­ner­liga skäl ska det sär­skilt beak­tas om den ska­de­li­dande har varit för­hind­rad att göra anmä­lan i tid.

10 §   Om anmä­lan eller begä­ran om ompröv­ning inte görs inom de tids­fris­ter som anges i 8 § och det inte finns syn­ner­liga skäl för en senare anmä­lan eller begä­ran om ompröv­ning enligt 9 §, går rät­ten till ersätt­ning för­lo­rad.

Pröv­ning av ären­den

11 §   Ären­den enligt denna lag prö­vas av Kam­mar­kol­le­giet, efter under­rät­telse eller över­läm­ning från för­säk­rings­gi­va­ren.

Om en anmä­lan avser ett vac­cin mot covid-​19 som omfat­tas av för­säk­ringen, ska för­säk­rings­gi­va­ren under­rätta Kam­mar­kol­le­giet dels när för­säk­rings­gi­va­ren har tagit emot en anmä­lan, dels när det står klart att för­hål­lan­dena är sådana att för­säk­rings­gi­va­ren inte beta­lar full ersätt­ning. Under­rät­telse ska dock ske endast om den som begär ersätt­ning sam­tyc­ker till det.

Ersätt­ning

12 §   Ersätt­ning enligt denna lag bestäms enligt 5 kap. 1-5 §§ och 6 kap. 3 § ska­de­stånds­la­gen (1972:207).

Ersätt­ningen, inklu­sive vär­det av en utfäs­telse om fram­tida ersätt­ning för inkomst­för­lust, får per per­son inte över­stiga det högsta av 10 mil­jo­ner kro­nor eller 200 pris­bas­belopp enligt 2 kap. 6 och 7 §§ soci­al­för­säk­rings­bal­ken. I sum­man ingår det som har beta­lats av för­säk­rings­gi­va­ren.

Över­kla­gande

13 §   Kam­mar­kol­le­gi­ets beslut enligt denna lag får över­kla­gas till Sta­tens ska­de­re­gle­rings­nämnd.

14 §   När Sta­tens ska­de­re­gle­rings­nämnd prö­var ären­den enligt denna lag, ska nämn­dens ord­fö­rande vara eller ha varit ordi­na­rie domare.

Nämn­dens beslut får inte över­kla­gas.

Munt­lig för­hand­ling

15 §   Sta­tens ska­de­re­gle­rings­nämnd ska hålla munt­lig för­hand­ling, om kla­gan­den begär det och det inte är uppen­bart obe­höv­ligt.

16 §   En munt­lig för­hand­ling enligt 15 § ska vara offent­lig.

Ord­fö­ran­den får vid för­hand­lingen besluta att den ska hål­las inom stängda dör­rar om
   1. det kan antas att det vid en för­hand­ling kom­mer att läm­nas någon upp­gift för vil­ken det hos nämn­den gäl­ler sek­re­tess som avses i 25 kap. 17 f § offentlighets-​ och sek­re­tess­la­gen (2009:400), eller
   2. kla­gan­den är under fem­ton år eller lider av en psy­kisk stör­ning.

17 §   Nämn­den får besluta om för­hör med vitt­nen och sak­kun­niga. Ett sådant för­hör äger rum vid munt­lig för­hand­ling och får hål­las under ed.

I fråga om för­hör med vitt­nen gäl­ler 36 kap. 1, 2, 4-6 och 9 §§, 10 § första och tredje styc­kena samt 11-18 §§ rät­te­gångs­bal­ken i tillämp­liga delar.

I fråga om för­hör med sak­kun­niga gäl­ler 36 kap. 9 § andra styc­ket, 15 och 18 §§ och 40 kap. 9 och 10 §§ rät­te­gångs­bal­ken i tillämp­liga delar.

18 §   Kla­gan­den, vitt­nen och sak­kun­niga får delta i munt­lig för­hand­ling genom lju­dö­ver­fö­ring eller ljud- och bil­dö­ver­fö­ring under samma för­ut­sätt­ningar som gäl­ler enligt 5 kap. 10 § rät­te­gångs­bal­ken.

19 §   En kla­gande som har inställt sig till en munt­lig för­hand­ling får av nämn­den bevil­jas ersätt­ning av all­männa medel för kost­na­der för resa och uppe­hälle i sam­band med kla­gan­dens instäl­lelse, om nämn­den bedö­mer att sådana kost­na­der skä­li­gen bör ersät­tas. Vitt­nen och sak­kun­niga har rätt till ersätt­ning av all­männa medel för kost­na­der för sin instäl­lelse.

Nämn­den får bevilja för­skott på ersätt­ning för resa och uppe­hälle.

Rege­ringen kan med stöd av 8 kap. 7 § rege­rings­for­men med­dela ytter­li­gare före­skrif­ter om ersätt­ning och för­skott.

Regress

20 §   Om sta­ten beta­lar ersätt­ning till den ska­de­li­dande, över­tar sta­ten den rätt till ersätt­ning intill det beta­lade belop­pet som den ska­de­li­dande kan ha mot för­säk­rings­gi­va­ren.

För­bud mot över­lå­telse

21 §   Anspråk på ersätt­ning enligt denna lag får inte över­lå­tas innan ersätt­ningen är till­gäng­lig för lyft­ning.

Undan­tag från utmät­ning

22 §   Anspråk på ersätt­ning enligt denna lag får inte utmä­tas för en skuld som den ska­de­li­dande har. Liv­rän­te­be­lopp får dock utmä­tas enligt 7 kap. utsök­nings­bal­ken.

I fråga om för­bud mot utmät­ning sedan ersätt­ning har beta­lats ut tilläm­pas 5 kap. 7 § andra styc­ket utsök­nings­bal­ken.


Över­gångs­be­stäm­mel­ser

2021:1070
   1. Denna lag trä­der i kraft den 1 decem­ber 2021.
   2. Lagen tilläm­pas även på ska­dor som har inträf­fat före ikraft­trä­dan­det.
   3. För­säk­rings­gi­va­ren ska sna­rast efter ikraft­trä­dan­det under­rätta Kam­mar­kol­le­giet om anmäl­ningar som omfat­tas av lagen och som för­säk­rings­gi­va­ren har tagit emot före ikraft­trä­dan­det, om den som begär ersätt­ning sam­tyc­ker till det.

Vik­tiga lagar inom ersätt­nings­rät­ten

Vik­tiga lagar inom ersätt­nings­rät­ten

För­säk­rings­av­talslag (2005:104)
Ska­de­stånds­lag (1972:207)
JP Info­nets tjäns­ter inom ersätt­nings­rätt

JP Info­nets tjäns­ter inom ersätt­nings­rätt

Arbe­tar du med ersätt­nings­rätt? I JP Info­nets tjäns­ter hit­tar du det juri­diska grund­ma­te­rial du behö­ver som besluts­un­der­lag samt den senaste prax­isut­veck­lingen snabbt ana­ly­se­rad och kom­men­te­rad. Se allt inom ersätt­nings­rätt.