Lag (1986:1283) om suve­rä­ni­tets­hol­marna i Torne, Muo­nio och Könkämä älvar

Utfär­dad:
Ikraft­trä­dan­de­da­tum:
Källa: Rege­rings­kans­li­ets rätts­da­ta­ba­ser m.fl.
SFS nr: 1986:1283
Depar­te­ment: Utri­kes­de­par­te­men­tet UDR
Änd­ring införd: t.o.m. SFS 1986:1390
Länk: Länk till regis­ter

SFS nr:

1986:1283
Depar­te­ment/myn­dig­het: Utri­kes­de­par­te­men­tet UDR
Utfär­dad: 1986-​12-11
Änd­rad: t.o.m. SFS

1986:1390
Änd­rings­re­gis­ter: SFSR (Rege­rings­kans­liet)
Källa: Full­text (Rege­rings­kans­liet)


Artik­larna 1--6 i över­ens­kom­mel­sen den 19 juni 1986 mel­lan Sve­rige och Fin­land om suve­rä­ni­tets­hol­marna i Torne, Muo­nio och Könkämä älvar skall gälla som svensk lag. Bestäm­mel­serna har den lydelse som den här­vid fogade bila­gan utvi­sar.

Bilaga

1986 års över­ens­kom­melse mel­lan Sve­rige och Fin­land om suve­rä­ni­tets­hol­marna i Torne, Muo­nio och Könkämä älvar

Rege­ring­arna i Sve­rige och Fin­land har kom­mit över­ens om föl­jande:

Arti­kel 1

Med suve­rä­ni­tets­hol­mar avses i denna över­ens­kom­melse de hol­mar, delar av hol­mar och uddar vilka är belägna i Torne, Muo­nio och Könkämä älvar och vil­kas rätts­liga sär­ställ­ning byg­ger på gräns­re­gle­rings­trak­ta­ten den 20 (8) novem­ber 1810 mel­lan Sve­rige och Ryss­land, ägo­ut­by­teskon­ven­tio­nen den 17 (5) janu­ari 1821 mel­lan samma par­ter, samt den av Konung­ens av Sve­rige och Kej­sa­rens av Ryss­land befull­mäk­ti­gade kom­mis­sa­rier den 26 sep­tem­ber 1823 avgivna dekla­ra­tio­nen om fast­stäl­lelse av riks­grän­sä­go­ut­by­tet. Över suve­rä­ni­tets­hol­marna har upp­gjorts för­teck­ningar som under­teck­nats den 4 och den 13 sep­tem­ber 1823.

Genom över­ens­kom­mel­sen den 14 juni 1985 om par­ti­ell fast­stäl­lelse av 1981 års över­syn av riks­grän­sen mel­lan Sve­rige och Fin­land har vissa hol­mar för­lo­rat sin karak­tär av suve­rä­ni­tets­hol­mar.

När­mare bestäm­mel­ser om suve­rä­ni­tets­hol­marna har med­de­lats i en av de ovan nämnda kom­mis­sa­ri­erna utfär­dad kun­gö­relse, vil­ken är inta­gen i ett pro­to­koll av den 3 sep­tem­ber 1823.

De i första och tredje styc­kena nämnda hand­ling­arna redo­vi­sas i Nor­disk Utred­nings­se­rie (Nu 1975:26 och 27)

Arti­kel 2

De bestäm­mel­ser om suve­rä­ni­tets­hol­marna som finns upp­tagna i doku­ment omnämnda i arti­kel 1 skall fort­sätta att gälla, om inte annat fram­går av denna över­ens­kom­melse.

Bestäm­mel­serna i gräns­re­gle­rings­trak­ta­ten den 20 (8) novem­ber 1810, Arti­kel II fjärde styc­ket om årlig avgift skall inte gälla längre.

Arti­kel 3

De suve­rä­ni­tets­hol­mar som är belägna i Sve­rige inne­has med ägan­de­rätt enligt finsk rätt och de som är belägna i Fin­land med ägan­de­rätt enligt svensk rätt.

Arti­kel 4

På de suve­rä­ni­tets­hol­mar som är belägna i Sve­rige tilläm­pas finsk rätt i fråga om ägan­de­rätt och begrän­sad sak­rätt, över­lå­telse av ägan­de­rätt och annat för­värv samt upp­lå­telse av nytt­jan­de­rätt eller av annan begrän­sad sak­rätt. Finsk rätt tilläm­pas även i fråga om fas­tig­hets­bild­ning, fas­tig­hets­re­gi­stre­ring, lag­fart och inteck­ning. På de suve­rä­ni­tets­hol­mar som är belägna i Fin­land tilläm­pas på mot­sva­rande sätt svensk rätt.

I den mån finsk rätt skall tilläm­pas på suve­rä­ni­tets­hol­mar som är belägna i Sve­rige är finska dom­sto­lar och myn­dig­he­ter behö­riga att hand­lägga ären­dena. Mot­sva­rande gäl­ler beträf­fande svenska dom­sto­lar och myn­dig­he­ter när det är fråga om suve­rä­ni­tets­hol­mar i Fin­land.

Arti­kel 5

Grän­sen för en suve­rä­ni­tets­holme har den sträck­ning som fram­går av karta och andra hand­lingar från 1823 års ägo­ut­byte.

Om grän­sen för en suve­rä­ni­tets­holme är avsedd att följa en strand­linje, bestäms grän­sen enligt medel­vat­ten­stån­det vid varje tid.

Arti­kel 6

En suve­rä­ni­tets­hol­mes sär­ställ­ning kan hävas, om änd­rade för­hål­lan­den ger anled­ning till detta.

Ansö­kan om hävande av en suve­rä­ni­tets­hol­mes sär­ställ­ning kan göras av veder­bö­rande mar­kä­gare, kom­mun eller läns­sty­relse hos endera sta­tens cen­trala lant­mä­te­ri­myn­dig­het. Denna myn­dig­het skall bereda frå­gan gemen­samt med den cen­trala lant­mä­te­ri­myn­dig­he­ten i den andra för­drags­slu­tande sta­ten. Ären­det skall sedan av myn­dig­he­terna hän­skju­tas till respek­tive rege­ring för avgö­rande.

En över­ens­kom­melse om att häva en suve­rä­ni­tets­hol­mes sär­ställ­ning för­ut­sät­ter att fas­tig­he­terna på hol­men inte besvä­ras av ser­vi­tut eller inteck­ningar. Upp­hä­van­det av hol­mens sär­ställ­ning får inte i sig för­ändra ägan­de­rätt till fas­tig­he­terna på hol­men.

JP Info­nets EU-​rättsliga tjäns­ter

JP Info­nets EU-​rättsliga tjäns­ter

EU-​rät­ten påver­kar i stort sett alla rätts­om­rå­den på ett eller annat sätt. För dig som arbe­tar med frå­gorna erbju­der JP Info­net en omfat­tande bevak­ning av EU-​rätten. I tjäns­terna får du till­gång till bl.a. avgö­ran­den från EU-​domstolen, lagänd­ringar och för­ar­be­ten men även refe­rat och exper­ta­na­ly­ser. Se tjäns­terna inom EU-​rätt.