Lag (2009:1079) om tjäns­ter på den inre mark­na­den

Utfär­dad:
Ikraft­trä­dan­de­da­tum:
Källa: Rege­rings­kans­li­ets rätts­da­ta­ba­ser m.fl.
SFS nr: 2009:1079
Depar­te­ment: Utri­kes­de­par­te­men­tet
Änd­ring införd: t.o.m. SFS 2019:939
Länk: Länk till regis­ter

SFS nr:

2009:1079
Depar­te­ment/myn­dig­het: Utri­kes­de­par­te­men­tet
Utfär­dad: 2009-​11-12
Änd­rad: t.o.m. SFS

2019:939
Änd­rings­re­gis­ter: SFSR (Rege­rings­kans­liet)
Källa: Full­text (Rege­rings­kans­liet)


Inle­dande bestäm­melse

1 §   Denna lag inne­hål­ler all­männa bestäm­mel­ser avse­ende tjäns­ter som omfat­tas av Euro­pa­par­la­men­tets och rådets direk­tiv 2006/123/EG av den 12 decem­ber 2006 om tjäns­ter på den inre mark­na­den och som syf­tar till att genom­föra direk­ti­vet.

Sär­skilda bestäm­mel­ser som syf­tar till att genom­föra direk­ti­vet finns också i annan för­fatt­ning på de områ­den där de aktu­ella verk­sam­he­terna är regle­rade.

Behö­riga myn­dig­he­ter ska verka för att direk­ti­vets prin­ci­per om eta­ble­rings­fri­het, om fri­het att till­han­da­hålla och motta tjäns­ter, om icke-​diskriminering, om nöd­vän­dig­het och pro­por­tio­na­li­tet får genom­slag i Sve­rige.

Tillämp­nings­om­råde

2 §   Denna lag tilläm­pas i fråga om tjäns­ter, dock inte
   1. finan­si­ella tjäns­ter,
   2. elektro­niska kom­mu­ni­ka­tions­tjäns­ter och till­han­da­hål­lande av kom­mu­ni­ka­tions­nät,
   3. tjäns­ter på trans­port­om­rå­det,
   4. tjäns­ter som till­han­da­hålls av beman­nings­fö­re­tag,
   5. tjäns­ter som är för­be­hållna regle­rade yrken inom hälso-​ och sjuk­vår­den samt läke­me­dels­tjäns­ter utförda av yrkes­verk­samma inom hälso-​ och sjuk­vår­den och som utförs för att bedöma, bibe­hålla eller åter­ställa pati­en­ters häl­so­till­stånd,
   6. audi­o­vi­su­ella tjäns­ter och ljud­ra­di­o­sänd­ningar,
   7. till­han­da­hål­lande av hasard­spel där pen­ning­vär­den sat­sas,
   8. tjäns­ter som är för­e­nade med offent­lig makt­ut­öv­ning,
   9. soci­ala tjäns­ter som rör sub­ven­tio­ne­rat boende, barnom­sorg och stöd till per­ma­nent eller till­fäl­ligt behö­vande famil­jer och enskilda, och som till­han­da­hålls av eller utförs på upp­drag av stat, kom­mun eller region, eller av väl­gö­ren­hets­or­ga­ni­sa­tio­ner erkända av stat, kom­mun eller region, och
   10. pri­vata säker­hets­tjäns­ter.

Lagen tilläm­pas inte på skat­te­om­rå­det.
Lag (2019:939).

3 §   Avvi­ker en bestäm­melse i en annan för­fatt­ning från denna lag ska den bestäm­mel­sen ha före­träde, om den har sin grund i uni­ons­rät­ten. Lag (2010:1022).

Defi­ni­tio­ner

4 §   I denna lag avses med

behö­rig myn­dig­het: en stat­lig eller kom­mu­nal myn­dig­het eller ett annat organ som har till upp­gift att pröva frå­gor om till­träde till och utö­vande av tjäns­te­verk­sam­het eller kon­trol­lera sådan verk­sam­het,
eta­ble­ring: en tjäns­te­le­ve­ran­törs fak­tiska utö­vande av en eko­no­misk verk­sam­het under en obe­grän­sad tid och genom en sta­bil infra­struk­tur var­i­från närings­verk­sam­het för att till­han­da­hålla tjäns­ter fak­tiskt bedrivs,
eta­ble­rings­med­lems­stat: det land inom Euro­pe­iska eko­no­miska sam­ar­bets­om­rå­det (EES) inom vars ter­ri­to­rium en tjäns­te­le­ve­ran­tör är eta­ble­rad,
regle­rat yrke: yrke som enligt lag eller för­ord­ning krä­ver en bestämd yrkes­kva­li­fi­ka­tion för att få utövas eller ger den som har en bestämd yrkes­kva­li­fi­ka­tion rätt att använda en viss yrkes­ti­tel,
tjänst: pre­sta­tion som utförs mot eko­no­misk ersätt­ning och som inte utgör vara, kapi­tal eller per­son,
tjäns­te­le­ve­ran­tör: fysisk per­son som är med­bor­gare i ett land inom EES eller juri­disk per­son som är eta­ble­rad i ett land inom EES och vil­ken i sin närings­verk­sam­het erbju­der eller till­han­da­hål­ler en tjänst, och

tjäns­te­mot­ta­gare: fysisk per­son som är med­bor­gare i ett land inom EES eller som genom uni­ons­rät­ten har mot­sva­rande rät­tig­he­ter eller juri­disk per­son som är eta­ble­rad i ett land inom EES och som använ­der eller avser att använda en tjänst.
Lag (2010:1022).

Gemen­samma kon­takt­punk­ter

5 §   För att under­lätta till­stånds­för­fa­ran­den för tjäns­te­le­ve­ran­tö­rer och till­han­da­hålla infor­ma­tion till tjäns­te­mot­ta­gare ska en eller flera gemen­samma kon­takt­punk­ter upp­rät­tas.

Rege­ringen eller den myn­dig­het som rege­ringen bestäm­mer får med­dela före­skrif­ter om anslut­ning av sådana behö­riga myn­dig­he­ter som är kom­mu­nala eller andra organ till en gemen­sam kon­takt­punkt samt om infor­ma­tions­ut­byte mel­lan en sådan behö­rig myn­dig­het och en gemen­sam kon­takt­punkt.

Rege­ringen eller den myn­dig­het som rege­ringen bestäm­mer med­de­lar när­mare före­skrif­ter om kon­takt­punk­terna.

6 §   Om en tjäns­te­le­ve­ran­tör har läm­nat in en ansö­kan eller anmä­lan till en behö­rig myn­dig­het genom en gemen­sam kon­takt­punkt, ska myn­dig­he­ten i den fort­satta hand­lägg­ningen av ären­det kom­mu­ni­cera med tjäns­te­le­ve­ran­tö­ren genom kon­takt­punk­ten.

För­fa­ran­det vid till­stånds­pröv­ning

7 §   Bestäm­mel­ser om den tid inom vil­ken behö­rig myn­dig­het ska fatta beslut i ärende om till­stånd för eta­ble­ring i Sve­rige finns i annan för­fatt­ning.

8 §   Behö­rig myn­dig­het ska sända ett mot­tag­nings­be­vis till sökan­den när en full­stän­dig ansö­kan har kom­mit in.
Mot­tag­nings­be­vi­set ska inne­hålla infor­ma­tion om
   1. tids­frist som avses i 7 § och, i före­kom­mande fall, följ­den av att ett beslut inte fat­tas inom denna tids­frist, och
   2. möj­lig­he­terna till rätts­lig pröv­ning av beslut.

9 §   Bestäm­mel­ser om skyl­dig­het för en behö­rig myn­dig­het att i sam­band med frå­gor om till­stånd godta intyg eller andra lik­nande doku­ment till styr­kande av att visst till­ståndskrav upp­fyllts finns i annan för­fatt­ning.

Sam­ar­bete mel­lan myn­dig­he­ter

10 §   Rege­ringen med­de­lar före­skrif­ter om vil­ken myn­dig­het som ska vara sam­ord­nande myn­dig­het i Sve­rige med upp­gift att under­lätta sam­ar­be­tet mel­lan behö­riga myn­dig­he­ter inom EES i frå­gor som rör till­syn i Sve­rige av tjäns­te­le­ve­ran­tö­rer.

11 §   Vid sam­ar­be­tet mel­lan behö­riga myn­dig­he­ter inom EES och den sam­ord­nande myn­dig­he­ten ska det använ­das ett elektro­niskt infor­ma­tions­sy­stem för den inre mark­na­den.

12 §   En behö­rig myn­dig­het i Sve­rige ska på begä­ran av en behö­rig myn­dig­het i ett annat land inom EES lämna behöv­ligt bistånd åt den utländska myn­dig­he­ten.

Om det inte finns någon behö­rig myn­dig­het i Sve­rige, ska bistån­det läm­nas av den sam­ord­nande myn­dig­he­ten.

13 §   Om det inte är möj­ligt att till­mö­tesgå en begä­ran om bistånd eller om en myn­dig­het i ett annat land inom EES inte läm­nar begärt bistånd, ska den behö­riga myn­dig­he­ten i Sve­rige lämna infor­ma­tion om detta till den behö­riga myn­dig­he­ten i det andra lan­det och till Euro­pe­iska kom­mis­sio­nen.
Lag (2010:1022).

14 §   En behö­rig myn­dig­het i Sve­rige ska under­rätta behö­riga myn­dig­he­ter i andra län­der inom EES och Euro­pe­iska kom­mis­sio­nen om tjäns­te­verk­sam­het som kan med­föra all­var­lig skada på män­ni­skors hälsa eller säker­het eller på mil­jön.
Lag (2010:1022).

15 §   Rege­ringen eller den myn­dig­het som rege­ringen bestäm­mer får med­dela före­skrif­ter om infor­ma­tions­ut­byte mel­lan en behö­rig myn­dig­het i Sve­rige och en annan myn­dig­het inom EES samt om utläm­nande av infor­ma­tion från en behö­rig myn­dig­het till en tjäns­te­le­ve­ran­tör.

Rege­ringen eller den myn­dig­het som rege­ringen bestäm­mer med­de­lar när­mare före­skrif­ter om sam­ar­bete mel­lan myn­dig­he­ter enligt 10-14 §§.

Anmä­lan av kom­mu­nala före­skrif­ter

15 a §   En kom­mun som avser att med­dela före­skrif­ter som inne­hål­ler krav som påver­kar till­trä­det till eller utö­van­det av en tjäns­te­verk­sam­het ska anmäla för­sla­get till före­skrif­ter till den myn­dig­het som rege­ringen bestäm­mer.

Rege­ringen eller den myn­dig­het som rege­ringen bestäm­mer får med­dela före­skrif­ter om en sådan anmä­lan. Lag (2013:879).

Infor­ma­tion från tjäns­te­le­ve­ran­tö­rer

16 §   En tjäns­te­le­ve­ran­tör ska all­tid och på eget ini­ti­a­tiv ge tjäns­te­mot­ta­gare infor­ma­tion som gör det möj­ligt att komma i kon­takt med leve­ran­tö­ren. I före­kom­mande fall ska infor­ma­tion också läm­nas om
   1. regi­stre­rings­num­mer och regist­rets namn eller mot­sva­rande iden­ti­fi­e­rings­upp­gif­ter,
   2. adress­upp­gift till behö­rig till­stånds­myn­dig­het eller den gemen­samma kon­takt­punk­ten,
   3. regi­stre­rings­num­mer för mer­vär­desskatt,
   4. stan­dard­vill­kor,
   5. avtals­vill­kor om tillämp­lig lag och om behö­rig dom­stol,
   6. garanti,
   7. pri­set på tjäns­ten när det har fast­ställts i för­väg,
   8. vad tjäns­ten huvud­sak­li­gen består av,
   9. för­säk­ring som gäl­ler för tjäns­ten, och
   10. möj­lig­het till tvist­lös­ning utom dom­stol.

Om en tjäns­te­le­ve­ran­tör utö­var ett regle­rat yrke ska infor­ma­tion även läm­nas om
   1. yrkes­ti­tel och det land där denna erhål­lits, och, i före­kom­mande fall,
   2. den yrkes­or­ga­ni­sa­tion eller lik­nande där tjäns­te­le­ve­ran­tö­ren är regi­stre­rad.

Infor­ma­tion enligt första och andra styc­kena ska fin­nas lätt till­gäng­lig för tjäns­te­mot­ta­ga­ren på plat­sen för avtal eller utfö­rande, på elektro­nisk väg eller i infor­ma­tions­hand­lingar om tjäns­ten. Den ska ges på ett klart och enty­digt sätt och i god tid innan avta­let ingås, eller om skrift­ligt avtal inte finns, innan tjäns­ten utförs.

17 §   En tjäns­te­le­ve­ran­tör ska lämna föl­jande kom­plet­te­rande upp­gif­ter om en tjäns­te­mot­ta­gare begär det:
   1. pri­set på tjäns­ten när det inte är fast­ställt i för­väg eller den beräk­nings­me­tod som används för att fast­ställa pri­set,
   2. upp­gift om tjäns­te­le­ve­ran­tö­rens verk­sam­het och med vem denne har intres­se­ge­men­skap,
   3. de upp­fö­ran­de­ko­der som tjäns­te­le­ve­ran­tö­ren föl­jer samt var dessa finns att tillgå elektro­niskt, och
   4. infor­ma­tion om att en tjäns­te­le­ve­ran­tör ska följa en viss upp­fö­ran­de­kod eller erbjuda möj­lig­het till tvist­lös­ning utan­för dom­stol och i så fall när­mare infor­ma­tion om vad denna tvist­lös­ning inne­bär.

Om en tjäns­te­le­ve­ran­tör utö­var ett regle­rat yrke ska infor­ma­tio­nen även omfatta en hän­vis­ning till de reg­ler som gäl­ler för att få utöva yrket i eta­ble­rings­med­lems­sta­ten och var det går att få till­gång till dessa reg­ler.

Infor­ma­tion enligt första och andra styc­kena ska ges på ett klart och enty­digt sätt och i god tid innan avta­let ingås, eller om skrift­ligt avtal inte finns, innan tjäns­ten utförs.

18 §   Om en tjäns­te­le­ve­ran­tör inte läm­nar infor­ma­tion i enlig­het med 16 och 17 §§ ska mark­nads­fö­rings­la­gen (2008:486) tilläm­pas, med undan­tag av bestäm­mel­serna i 29-36 §§ om mark­nads­stör­nings­av­gift. Sådan infor­ma­tion ska anses vara väsent­lig enligt 10 § tredje styc­ket mark­nads­fö­rings­la­gen.

Kla­gomåls­han­te­ring

19 §   En tjäns­te­le­ve­ran­tör ska besvara kla­go­mål från en tjäns­te­mot­ta­gare så snart som möj­ligt och skynd­samt för­söka finna en till­freds­stäl­lande lös­ning.

Dis­kri­mi­ne­rande vill­kor

20 §   En tjäns­te­le­ve­ran­tör får inte för till­han­da­hål­lan­det av tjäns­ter ställa upp all­männa vill­kor som dis­kri­mi­ne­rar tjäns­te­mot­ta­gare på grund av natio­na­li­tet eller bosätt­nings­ort, om detta inte kan moti­ve­ras på objek­tiva grun­der.

JP Info­nets EU-​rättsliga tjäns­ter

JP Info­nets EU-​rättsliga tjäns­ter

EU-​rät­ten påver­kar i stort sett alla rätts­om­rå­den på ett eller annat sätt. För dig som arbe­tar med frå­gorna erbju­der JP Info­net en omfat­tande bevak­ning av EU-​rätten. I tjäns­terna får du till­gång till bl.a. avgö­ran­den från EU-​domstolen, lagänd­ringar och för­ar­be­ten men även refe­rat och exper­ta­na­ly­ser. Se tjäns­terna inom EU-​rätt.