Lag (1976:511) om omhän­der­ta­gande av beru­sade per­so­ner m.m.

Utfär­dad:
Ikraft­trä­dan­de­da­tum:
Källa: Rege­rings­kans­li­ets rätts­da­ta­ba­ser m.fl.
SFS nr: 1976:511
Depar­te­ment: Justi­tie­de­par­te­men­tet L4
Änd­ring införd: t.o.m. SFS 2023:424
Länk: Länk till regis­ter

SFS nr:

1976:511
Depar­te­ment/myn­dig­het: Justi­tie­de­par­te­men­tet L4
Utfär­dad: 1976-​06-10
Änd­rad: t.o.m. SFS

2023:424
Änd­rings­re­gis­ter: SFSR (Rege­rings­kans­liet)
Källa: Full­text (Rege­rings­kans­liet)


1 §   Den som anträf­fas så beru­sad av alko­hol­dryc­ker eller annat berus­nings­me­del att han inte kan ta hand om sig själv eller annars utgör en fara för sig själv eller för någon annan får omhän­der­tas av en polis­man.

Anträf­fas någon där han eller någon annan har sin bostad, får han inte omhän­der­tas enligt första styc­ket. Lag (1984:391).

2 §   Vid omhän­der­ta­gande skall till­ses att åtgär­den ej orsa­kar den omhän­der­tagne större olä­gen­het än som är ound­vik­lig med hän­syn till åtgär­dens syfte eller väc­ker onö­dig upp­märk­sam­het.

3 §   Om det behövs med hän­syn till den omhän­der­tag­nes till­stånd, skall han så snart det kan ske under­sö­kas av en läkare. Lag (1984:391).

4 §   En omhän­der­ta­gen per­son som inte bereds vård på sjuk­hus eller någon annan vård­in­rätt­ning, inte tas om hand på något annat sätt och som inte hel­ler kan fri­ges, får hål­las kvar.
Den omhän­der­tagne får då tas i för­var om det är nöd­vän­digt med hän­syn till ord­ning eller säker­het. För­va­ras den omhän­der­tagne hos Kri­mi­nal­vår­den ska myn­dig­he­ten utöva till­syn över den omhän­der­tagne enligt 6 § samt full­göra de upp­gif­ter som avses i 7 § första och andra styc­kena, om inte upp­gif­terna har full­gjorts av Polis­myn­dig­he­ten. Mot­sva­rande skyl­dig­he­ter har annan myn­dig­het vars tjäns­te­män med laga stöd har omhän­der­ta­git någon enligt denna lag.
Lag (2014:583).

5 §   Polis­man som har omhän­der­ta­git någon enligt denna lag skall så skynd­samt som möj­ligt anmäla åtgär­den till sin för­man. Har omhän­der­ta­gan­det ej redan upp­hört, skall för­man­nen ome­del­bart pröva om åtgär­den skall bestå.

6 §   Den som är omhän­der­ta­gen skall fort­lö­pande ses till. Skulle den omhän­der­tag­nes till­stånd ge anled­ning till det, skall den omhän­der­tagne föras till sjuk­hus eller läkare till­kal­las så snart det kan ske. Lag (1998:1751).

7 §   Den som är omhän­der­ta­gen enligt denna lag ska så snart som möj­ligt under­rät­tas om anled­ningen till omhän­der­ta­gan­det.

Bedöms den omhän­der­tagne vara i behov av hjälp eller stöd från sam­häl­lets sida, ska Polis­myn­dig­he­ten innan omhän­der­ta­gan­det upp­hör ge honom eller henne råd och upp­lys­ningar samt, i den mån det är lämp­ligt, sam­råda med annat sam­hälls­or­gan som har till upp­gift att till­go­dose ett sådant behov.

Den omhän­der­tagne ska fri­ges så snart det kan ske utan men för honom eller henne själv och det inte längre finns skäl för omhän­der­ta­gande. Den omhän­der­tagne ska dock all­tid fri­ges senast åtta tim­mar efter omhän­der­ta­gan­det, om det inte uppen­bar­li­gen är för­en­ligt med hans eller hen­nes eget intresse att han eller hon får stanna kvar en kor­tare tid där­ut­ö­ver. Lag (2014:583).

7 a §   För­va­ras den omhän­der­tagne hos Kri­mi­nal­vår­den ska myn­dig­he­ten under­rätta Polis­myn­dig­he­ten så snart det finns skäl att ompröva beslu­tet. Lag (2014:583).

8 §   Alko­hol­dryc­ker eller andra berus­nings­me­del, som påträf­fas hos den omhän­der­tagne, skall tas ifrån honom. Sådan egen­dom skall bevis­li­gen för­stö­ras, om inte sär­skilda skäl talar för att egen­do­men åter­ställs efter fri­gi­van­det. Frå­gan härom prö­vas av den för­man till vil­ken omhän­der­ta­gan­det skall anmä­las.

Första styc­ket får tilläm­pas även i fråga om injek­tions­spruta eller kanyl som kan använ­das för insprut­ning i män­ni­sko­krop­pen. Det­samma gäl­ler andra före­mål, som är sär­skilt ägnade att använ­das för miss­bruk av eller annan befatt­ning med nar­ko­tika. Lag (1984:391).

9 §   Skall någon gri­pas enligt 24 kap. rät­te­gångs­bal­ken, får han inte omhän­der­tas eller hål­las kvar enligt denna lag.

Finns det skäl att omhän­derta någon såväl enligt 13 § andra styc­ket polisla­gen (1984:387) som enligt denna lag, skall denna lag tilläm­pas. Lag (1984:391).

10 §   Det som gäl­ler för en polis­man enligt denna lag gäl­ler i tillämp­liga delar också för en ord­nings­vakt.

Om en ord­nings­vakt har omhän­der­ta­git någon, ska den omhän­der­tagne skynd­samt över­läm­nas till när­maste polis­man. Om det är lämp­ligt med hän­syn till den omhän­der­tagne och omstän­dig­he­terna i övrigt, får Polis­myn­dig­he­ten i stäl­let över­lämna till ord­nings­vak­ter att trans­por­tera den omhän­der­tagne till en plats som Polis­myn­dig­he­ten anger. Detta gäl­ler under för­ut­sätt­ning att en för­man enligt 5 § har beslu­tat att omhän­der­ta­gan­det ska bestå. Lag (2023:424).


Över­gångs­be­stäm­mel­ser

2023:424
   1. Denna lag trä­der i kraft den 1 janu­ari 2024.
   2. Det som anges om en ord­nings­vakts för­ord­nande i 10 § första styc­ket gäl­ler fram till utgången av år 2025, om för­ord­nan­det inte dess­förin­nan har åter­kal­lats eller annars har upp­hört att gälla.