Lag (2011:721) om märk­ning av ener­gi­re­la­te­rade pro­duk­ter. För­fatt­ningen har upp­hävts genom: SFS 2018:550

Utfär­dad:
Ikraft­trä­dan­de­da­tum:
Upp­hävd:
Källa: Rege­rings­kans­li­ets rätts­da­ta­ba­ser m.fl.
SFS nr: 2011:721
Depar­te­ment: Miljö-​ och ener­gi­de­par­te­men­tet
Änd­ring införd: t.o.m. SFS 2016:1158
Länk: Länk till regis­ter

SFS nr:

2011:721
Depar­te­ment/myn­dig­het: Miljö-​ och ener­gi­de­par­te­men­tet
Utfär­dad: 2011-​06-09
Änd­rad: t.o.m. SFS

2016:1158
Upp­hävd: 2018-​07-01
För­fatt­ningen har upp­hävts genom: SFS

2018:550
Änd­rings­re­gis­ter: SFSR (Rege­rings­kans­liet)
Källa: Full­text (Rege­rings­kans­liet)


Lagens inne­håll

1 §   Genom denna lag genom­förs Euro­pa­par­la­men­tets och rådets direk­tiv 2010/30/EU av den 19 maj 2010 om märk­ning och stan­dar­di­se­rad pro­duk­tin­for­ma­tion som anger ener­gi­re­la­te­rade pro­duk­ters använd­ning av energi och andra resur­ser.

Lagen inne­hål­ler bestäm­mel­ser om att slu­tan­vän­dare av ener­gi­re­la­te­rade pro­duk­ter ska ges infor­ma­tion om dessa pro­duk­ters använd­ning av energi och av andra väsent­liga resur­ser. Infor­ma­tio­nen ska ges i form av märk­ning av pro­duk­ten och av bifo­gad stan­dar­di­se­rad pro­duk­tin­for­ma­tion.

Lagen gäl­ler inte begag­nade ener­gi­re­la­te­rade pro­duk­ter.

Defi­ni­tio­ner

2 §   I denna lag bety­der

andra väsent­liga resur­ser: vat­ten, kemi­ka­lier eller varje annat ämne som för­bru­kas av en pro­dukt vid nor­mal använd­ning,
ener­gi­re­la­te­rad pro­dukt: en pro­dukt som omfat­tas av före­skrif­ter i en dele­ge­rad akt enligt arti­kel 10 i direk­tiv 2010/30/EU,
leve­ran­tör: en till­ver­kare eller en till­ver­ka­res repre­sen­tant eller en impor­tör som släp­per ut en ener­gi­re­la­te­rad pro­dukt på uni­ons­mark­na­den eller som gör det möj­ligt att ta den i bruk på uni­ons­mark­na­den,
repre­sen­tant: en fysisk eller juri­disk per­son som är eta­ble­rad inom Euro­pe­iska uni­o­nen och som av en till­ver­kare fått skrift­lig full­makt att handla på den­nes väg­nar i fråga om samt­liga eller vissa av för­plik­tel­serna enligt denna lag,
impor­tör: en fysisk eller juri­disk per­son som är eta­ble­rad inom Euro­pe­iska uni­o­nen och som inom sin närings­verk­sam­het släp­per ut en pro­dukt från tred­je­land på uni­ons­mark­na­den eller som gör det möj­ligt att ta den i bruk på uni­ons­mark­na­den,
åter­för­säl­jare: en detal­jist eller annan per­son som yrkes­mäs­sigt stäl­ler ut eller bju­der ut ener­gi­re­la­te­rade pro­duk­ter som är avsedda för slu­tan­vän­dare, oav­sett om detta ska ske genom för­sälj­ning, uthyr­ning eller hyr­köp,
att släppa ut en pro­dukt på uni­ons­mark­na­den: att göra en pro­dukt till­gäng­lig för första gången på uni­ons­mark­na­den i syfte att den ska spri­das eller använ­das inom uni­o­nen oav­sett om det sker i vinst­syfte eller gra­tis och oav­sett vil­ken för­sälj­nings­tek­nik som används,
att ta i bruk en pro­dukt på uni­ons­mark­na­den: att för första gången ta i bruk en pro­dukt för avsett ända­mål inom uni­o­nen.

Om det inte finns någon sådan leve­ran­tör som avses i första styc­ket åvi­lar leve­ran­tö­rens skyl­dig­he­ter enligt denna lag varje fysisk eller juri­disk per­son som släp­per ut pro­duk­ten eller som gör det möj­ligt att ta den i bruk på uni­ons­mark­na­den.

Eti­ket­ter och infor­ma­tions­blad

3 §   En leve­ran­tör ska kost­nads­fritt till­han­da­hålla en eti­kett och ett infor­ma­tions­blad till alla exem­plar av en ener­gi­re­la­te­rad pro­dukt. För inbyggda eller instal­le­rade pro­duk­ter gäl­ler detta bara om det före­skrivs i den dele­ge­rade akten som omfat­tar pro­duk­ten.

Eti­ket­ten och infor­ma­tions­bla­det ska inne­hålla den infor­ma­tion som krävs enligt den dele­ge­rade akten för pro­duk­ten och i övrigt vara utfor­made så att slu­tan­vän­darna kan ta del av infor­ma­tio­nen.

4 §   När en ener­gi­re­la­te­rad pro­dukt ställs ut för för­sälj­ning, uthyr­ning eller hyr­köp till slu­tan­vän­dare ska åter­för­säl­ja­ren eller den som i övrigt stäl­ler ut pro­duk­ten fästa eti­ket­ten på pro­duk­ten. Detta ska ske på ett sådant sätt att eti­ket­ten lätt kan läsas och i övrigt på det sätt som anges i den dele­ge­rade akten. Dess­utom ska infor­ma­tions­bla­det fin­nas till­gäng­ligt i anslut­ning till pro­duk­ten.

5 §   När en ener­gi­re­la­te­rad pro­dukt bjuds ut till för­sälj­ning, uthyr­ning eller hyr­köp på ett sådant sätt att en even­tu­ell slu­tan­vän­dare inte kan se pro­duk­ten utställd ska åter­för­säl­ja­ren eller den som i övrigt bju­der ut pro­duk­ten tyd­ligt lämna den infor­ma­tion som anges på eti­ket­ten och i infor­ma­tions­bla­det på det sätt som anges i den dele­ge­rade akten.

6 §   När en ener­gi­re­la­te­rad pro­dukt säljs till slu­tan­vän­dare ska säl­ja­ren se till att pro­duk­ten är för­sedd med en eti­kett och att infor­ma­tions­bla­det finns med i de hand­lingar som åtföl­jer pro­duk­ten.

7 §   Den som på annat sätt än det som sägs i 4 och 5 §§ gör reklam för en sär­skild modell av en ener­gi­re­la­te­rad pro­dukt och i rekla­men läm­nar ener­gi­re­la­te­rad infor­ma­tion eller infor­ma­tion om pri­set ska i rekla­men också lämna en hän­vis­ning till pro­duk­tens ener­gi­ef­fek­ti­vi­tets­klass.

8 §   Den som till­han­da­hål­ler tek­niskt reklam­ma­te­rial avse­ende en ener­gi­re­la­te­rad pro­dukt och som beskri­ver de spe­ci­fika tek­niska para­met­rarna för pro­duk­ten, ska i reklam­ma­te­ri­a­let lämna den infor­ma­tion om pro­duk­tens ener­gi­an­vänd­ning som en slu­tan­vän­dare kan antas behöva eller lämna infor­ma­tion om pro­duk­tens ener­gi­ef­fek­ti­vi­tets­klass.

Tek­nisk doku­men­ta­tion

9 §   Leve­ran­tö­ren ska se till att en tek­nisk doku­men­ta­tion avse­ende en ener­gi­re­la­te­rad pro­dukt upp­rät­tas. Doku­men­ta­tio­nen ska inne­hålla de upp­gif­ter som krävs enligt den dele­ge­rade akten för pro­duk­ten.

10 §   Leve­ran­tö­ren ska hålla den tek­niska doku­men­ta­tio­nen till­gäng­lig för kon­troll i fem år efter det att den sista berörda pro­duk­ten har till­ver­kats.

Om leve­ran­tö­ren är impor­tör ska doku­men­ta­tio­nen hål­las till­gäng­lig i fem år efter det att impor­tö­ren impor­te­rade det sista exem­pla­ret av pro­duk­ten.

Leve­ran­tö­ren ska på begä­ran hålla en elektro­nisk ver­sion av doku­men­ta­tio­nen till­gäng­lig för till­syns­myn­dig­he­ten i en med­lems­stat i Euro­pe­iska uni­o­nen och för Euro­pe­iska kom­mis­sio­nen. Detta ska ske inom tio arbets­da­gar från det att leve­ran­tö­ren tog emot begä­ran.

För­bud

11 §   En ener­gi­re­la­te­rad pro­dukt får inte för­ses med eti­ket­ter, mär­ken, sym­bo­ler eller påskrif­ter som inte upp­fyl­ler de krav som gäl­ler för pro­duk­ten, om åtgär­den kan leda till miss­för­stånd eller för­väx­ling hos slu­tan­vän­darna om pro­duk­tens använd­ning av energi eller andra väsent­liga resur­ser.

Upp­hand­ling

12 §   Upp­hand­lande myn­dig­he­ter enligt 1 kap. 22 § lagen (2016:1145) om offent­lig upp­hand­ling, bör vid offent­lig upp­hand­ling av ener­gi­re­la­te­rade pro­duk­ter sträva efter att enbart upp­handla pro­duk­ter som upp­fyl­ler kri­te­ri­erna för de högsta pre­stan­da­ni­vå­erna och som till­hör den högsta ener­gi­ef­fek­ti­vi­tets­klas­sen.

Första styc­ket gäl­ler dock bara vid sådan upp­hand­ling som avses i lagen om offent­lig upp­hand­ling och vars värde upp­går till eller över­sti­ger de trös­kel­vär­den som avses i 5 kap. 1 § lagen om offent­lig upp­hand­ling. Lag (2016:1158).

Till­syn

13 §   Till­sy­nen över efter­lev­na­den av denna lag, de före­skrif­ter som har med­de­lats i anslut­ning till lagen och före­skrif­ter i en dele­ge­rad akt enligt arti­kel 10 i direk­tiv 2010/30/EU utövas av den myn­dig­het som rege­ringen bestäm­mer (till­syns­myn­dig­he­ten).

14 §   Till­syns­myn­dig­he­ten ska se till att före­skrif­terna i Euro­pa­par­la­men­tets och rådets för­ord­ning EG nr 1222/2009 av den 25 novem­ber 2009 om märk­ning av däck vad gäl­ler driv­me­del­sef­fek­ti­vi­tet och andra väsent­liga para­met­rar följs.

15 §   Till­syns­myn­dig­he­ten får med­dela de före­läg­gan­den och för­bud som behövs för att lagen, de före­skrif­ter som har med­de­lats i anslut­ning till lagen, före­skrif­terna i en dele­ge­rad akt enligt arti­kel 10 i direk­tiv 2010/30/EU samt före­skrif­terna i för­ord­ning EG nr 1222/2009 ska föl­jas. Ett före­läg­gande eller för­bud får för­e­nas med vite.

Ett före­läg­gande angå­ende en leve­ran­törs skyl­dig­he­ter enligt 10 § tredje styc­ket gäl­ler ome­del­bart.

16 §   Ett före­läg­gande enligt 15 § får avse att en leve­ran­tör ska till­han­da­hålla de upp­lys­ningar, hand­lingar, varu­pro­ver och lik­nande som behövs för till­sy­nen. Ett sådant före­läg­gande gäl­ler ome­del­bart.

17 §   För att full­göra sina upp­gif­ter enligt denna lag har till­syns­myn­dig­he­ten rätt att få till­träde till områ­den, loka­ler och andra utrym­men som har anknyt­ning till den verk­sam­het som till­sy­nen avser, dock inte bostä­der.

Polis­myn­dig­he­ten ska på begä­ran lämna till­syns­myn­dig­he­ten den hjälp som behövs vid tillämp­ningen av första styc­ket.

En begä­ran enligt andra styc­ket får göras endast om
   1. det på grund av sär­skilda omstän­dig­he­ter kan befa­ras att åtgär­den inte kan vid­tas utan att en polis­mans sär­skilda befo­gen­he­ter enligt 10 § polisla­gen (1984:387) behö­ver till­gri­pas, eller
   2. det annars finns syn­ner­liga skäl.
Lag (2014:747).

18 §   Rege­ringen eller den myn­dig­het som rege­ringen bestäm­mer får med­dela före­skrif­ter om skyl­dig­het för en leve­ran­tör att ersätta till­syns­myn­dig­he­tens kost­na­der för prov­tag­ning och under­sök­ning av prov av
   1. en ener­gi­re­la­te­rad pro­dukt, eller
   2. däck enligt Euro­pa­par­la­men­tets och rådets för­ord­ning EG nr 1222/2009 av den 25 novem­ber 2009 om märk­ning av däck vad gäl­ler driv­me­del­sef­fek­ti­vi­tet och andra väsent­liga para­met­rar.

Före­skrif­terna får dock bara avse fall då pro­duk­ten visat sig inte upp­fylla de krav som gäl­ler enligt denna lag, enligt före­skrif­ter som har med­de­lats i anslut­ning till lagen, enligt före­skrif­ter i en dele­ge­rad akt enligt arti­kel 10 i direk­tiv 2010/30/EU eller enligt före­skrif­ter i för­ord­ning EG nr 1222/2009.

Över­kla­gande

19 §   Till­syns­myn­dig­he­tens beslut enligt denna lag får över­kla­gas hos all­män för­valt­nings­dom­stol.

Pröv­nings­till­stånd krävs vid över­kla­gande till kam­mar­rätt.


Över­gångs­be­stäm­mel­ser

2011:721
   1. Denna lag trä­der i kraft den 1 novem­ber 2012 i fråga om 14 § och i övrigt den 20 juli 2011.
   2. Lagen (1992:1232) om märk­ning av hus­hålls­ap­pa­ra­ter ska upp­höra att gälla den 20 juli 2011.
   3. Den upp­hävda lagen gäl­ler dock fort­fa­rande i fråga om pro­duk­ter som omfat­tas av före­skrif­ter, som har med­de­lats med stöd av den upp­hävda lagen. Detta gäl­ler dock inte om en sådan pro­dukt omfat­tas av före­skrif­ter i en dele­ge­rad akt enligt arti­kel 10 i direk­tiv 2010/30/EU.