Lag (2019:181) med kom­plet­te­rande bestäm­mel­ser till EU:s för­ord­ning om grän­sö­ver­skri­dande paket­le­ve­rans­tjäns­ter

Utfär­dad:
Ikraft­trä­dan­de­da­tum:
Källa: Rege­rings­kans­li­ets rätts­da­ta­ba­ser m.fl.
SFS nr: 2019:181
Depar­te­ment: Finans­de­par­te­men­tet DIS
Länk: Länk till regis­ter

SFS nr:

2019:181
Depar­te­ment/myn­dig­het: Finans­de­par­te­men­tet DIS
Utfär­dad: 2019-​04-04
Änd­rings­re­gis­ter: SFSR (Rege­rings­kans­liet)
Källa: Full­text (Rege­rings­kans­liet)


Inle­dande bestäm­mel­ser

1 §   I denna lag finns bestäm­mel­ser som kom­plet­te­rar Euro­pa­par­la­men­tets och rådets för­ord­ning (EU) 2018/644 av den 18 april 2018 om grän­sö­ver­skri­dande paket­le­ve­rans­tjäns­ter (EU-​förordningen).

Ter­mer och uttryck i lagen har samma bety­delse som i EU-​förordningen.

Natio­nell till­syns­myn­dig­het

2 §   Den myn­dig­het som rege­ringen bestäm­mer ska vara natio­nell till­syns­myn­dig­het när det gäl­ler andra frå­gor än som avses i 9 §.

Infor­ma­tions­krav för till­han­da­hål­lare av paket­le­ve­rans­tjäns­ter

3 §   Rege­ringen eller den myn­dig­het som rege­ringen bestäm­mer får med­dela före­skrif­ter om annan skyl­dig­het att lämna infor­ma­tion än som anges i arti­kel 4.1 och 4.3 i EU-​förordningen.

Anmä­lan

4 §   En till­han­da­hål­lare av paket­le­ve­rans­tjäns­ter som är eta­ble­rad i Sve­rige ska anmäla sin verk­sam­het till till­syns­myn­dig­he­ten.

Till­syn och sank­tio­ner

5 §   Till­syns­myn­dig­he­ten ska utöva till­syn över
   1. att till­han­da­hål­lare av paket­le­ve­rans­tjäns­ter full­gör sina skyl­dig­he­ter enligt artik­larna 4 och 5 i EU-​förordningen och rätts­ak­ter som har med­de­lats med stöd av de artik­larna, och
   2. att denna lag och före­skrif­ter som har med­de­lats med stöd av lagen följs.

6 §   Till­han­da­hål­lare av paket­le­ve­rans­tjäns­ter ska lämna de upp­lys­ningar och hand­lingar som till­syns­myn­dig­he­ten begär för till­sy­nen.

7 §   Till­syns­myn­dig­he­ten får med­dela de före­läg­gan­den som behövs för att en till­han­da­hål­lare av paket­le­ve­rans­tjäns­ter ska följa
   1. artik­larna 4 och 5 i EU-​förordningen och rätts­ak­ter som har med­de­lats med stöd av de artik­larna, och
   2. denna lag och före­skrif­ter som har med­de­lats med stöd av lagen.

Ett beslut om före­läg­gande får för­e­nas med vite.

Till­syns­myn­dig­he­ten får bestämma att ett beslut om före­läg­gande ska gälla ome­del­bart, om det krävs för att de rap­por­te­rings­ti­der som anges i EU-​förordningen ska kunna hål­las.

8 §   Till­syns­myn­dig­he­tens beslut om åtgär­der för till­sy­nen får verk­stäl­las av Kro­no­fog­de­myn­dig­he­ten. Då gäl­ler bestäm­mel­serna i utsök­nings­bal­ken om verk­stäl­lig­het av för­plik­tel­ser som inte avser betal­nings­skyl­dig­het, avhys­ning eller avlägs­nande.

9 §   Om en näringsid­kare inte till­han­da­hål­ler infor­ma­tion till kon­su­men­ter i enlig­het med arti­kel 7 i EU-​förordningen, ska mark­nads­fö­rings­la­gen (2008:486) tilläm­pas, med undan­tag av bestäm­mel­serna i 29-36 §§ om mark­nads­stör­nings­av­gift. Sådan infor­ma­tion ska anses vara väsent­lig enligt 10 § tredje styc­ket mark­nads­fö­rings­la­gen.

Avgif­ter

10 §   Rege­ringen eller den myn­dig­het som rege­ringen bestäm­mer får med­dela före­skrif­ter om att den som omfat­tas av skyl­dig­he­terna enligt artik­larna 4 och 5 i EU-​förordningen ska betala avgift för till­syns­myn­dig­he­tens verk­sam­het enligt denna lag.

Över­kla­gande

11 §   Till­syns­myn­dig­he­tens beslut enligt denna lag får över­kla­gas till all­män för­valt­nings­dom­stol.

Pröv­nings­till­stånd krävs vid över­kla­gande till kam­mar­rät­ten.
JP Info­nets EU-​rättsliga tjäns­ter

JP Info­nets EU-​rättsliga tjäns­ter

EU-​rät­ten påver­kar i stort sett alla rätts­om­rå­den på ett eller annat sätt. För dig som arbe­tar med frå­gorna erbju­der JP Info­net en omfat­tande bevak­ning av EU-​rätten. I tjäns­terna får du till­gång till bl.a. avgö­ran­den från EU-​domstolen, lagänd­ringar och för­ar­be­ten men även refe­rat och exper­ta­na­ly­ser. Se tjäns­terna inom EU-​rätt.