Lag (2000:121) om radio-​ och tele­ter­mi­nal­ut­rust­ning. För­fatt­ningen har upp­hävts genom: SFS 2016:392

Utfär­dad:
Ikraft­trä­dan­de­da­tum:
Upp­hävd:
Källa: Rege­rings­kans­li­ets rätts­da­ta­ba­ser m.fl.
SFS nr: 2000:121
Depar­te­ment: Närings­de­par­te­men­tet RS N
Änd­ring införd: t.o.m. SFS 2003:395
Länk: Länk till regis­ter

SFS nr:

2000:121
Depar­te­ment/myn­dig­het: Närings­de­par­te­men­tet RS N
Utfär­dad: 2000-​03-30
Änd­rad: t.o.m. SFS

2003:395
Upp­hävd: 2016-​06-13
För­fatt­ningen har upp­hävts genom: SFS

2016:392
Änd­rings­re­gis­ter: SFSR (Rege­rings­kans­liet)
Källa: Full­text (Rege­rings­kans­liet)


Tillämp­nings­om­råde och defi­ni­tio­ner

1 §   Denna lag inne­hål­ler bestäm­mel­ser om radi­o­ut­rust­ning och tele­ter­mi­nal­ut­rust­ning.

Rege­ringen eller den myn­dig­het som rege­ringen bestäm­mer får med­dela före­skrif­ter om lagens tillämp­lig­het när utrust­ningen ingår i eller är till­be­hör till en annan pro­dukt.

När det gäl­ler använd­ning av radi­o­an­lägg­ningar och till­han­da­hål­lande av elektro­niska kom­mu­ni­ka­tions­nät och kom­mu­ni­ka­tions­tjäns­ter finns bestäm­mel­ser i lagen (2003:389) om elektro­nisk kom­mu­ni­ka­tion. Lag (2003:395).

2 §   I denna lag avses med

utrust­ning: en pro­dukt som är antingen radi­o­ut­rust­ning eller tele­ter­mi­nal­ut­rust­ning eller båda delarna,
radi­o­ut­rust­ning: en pro­dukt som möj­lig­gör kom­mu­ni­ka­tion med hjälp av utsänd­ning eller mot­tag­ning av radi­ovå­gor inom ett fre­kvens­om­råde som till­de­lats mark­bun­den radi­o­kom­mu­ni­ka­tion eller satel­lit­kom­mu­ni­ka­tion, eller en rele­vant kom­po­nent i en sådan pro­dukt,
radi­ovå­gor: elektro­mag­ne­tiska vågor med fre­kven­ser från 9 kilo­hertz till 3 000 giga­hertz som bre­der ut sig utan sär­skilt anord­nad ledare,
skad­lig stör­ning: stör­ning som även­ty­rar funk­tio­nen hos en radi­o­na­vi­ga­tions­tjänst eller någon annan säker­hets­tjänst, eller som på annat sätt all­var­ligt för­säm­rar, hind­rar eller upp­re­pat avbry­ter en radi­o­kom­mu­ni­ka­tions­tjänst som fun­ge­rar i enlig­het med gäl­lande bestäm­mel­ser, inbe­gri­pet stör­ning av befint­liga eller pla­ne­rade tjäns­ter på natio­nellt till­de­lade fre­kven­ser,
tele­ter­mi­nal­ut­rust­ning: en pro­dukt som möj­lig­gör kom­mu­ni­ka­tion och som är avsedd att direkt eller indi­rekt anslu­tas till ett all­mänt till­gäng­ligt tele­nät, eller en rele­vant kom­po­nent i en sådan pro­dukt,
all­mänt till­gäng­ligt tele­nät: ett tele­nät som helt eller del­vis används för att till­han­da­hålla tele­tjäns­ter eller nät­ka­pa­ci­tet till all­män­he­ten,
tele­o­pe­ra­tör: den som för­värvs­mäs­sigt bedri­ver tele­verk­sam­het.

3 §   Lagen omfat­tar inte föl­jande utrust­ning:
   1. radi­o­ut­rust­ning som används av radi­o­a­ma­tö­rer enligt arti­kel S1.56 i Inter­na­tio­nella teleu­ni­o­nens radi­o­reg­le­mente, såvida utrust­ningen inte finns att tillgå i han­deln,
   2. utrust­ning som omfat­tas av rådets direk­tiv 96/98/EG av den 20 decem­ber 1996 om marin utrustning3,
   3. kab­lar och led­ningar,
   4. radi­o­mot­ta­gar­ut­rust­ning som är avsedd att använ­das endast för mot­tag­ning av radio-​ och TV-​sändningar,
   5. sådana pro­duk­ter, appa­ra­ter och kom­po­nen­ter som avses i arti­kel 2 i rådets för­ord­ning (EEG) nr 3922/91 av den 16 decem­ber 1991 om har­mo­ni­se­ring av tek­niska krav och admi­nist­ra­tiva för­fa­ran­den inom områ­det civil luftfart4 och
   6. utrust­ning och system för led­ning av luft­tra­fi­ken enligt arti­kel 1 i rådets direk­tiv 93/65/EEG av den 19 juli 1993 om defi­ni­tion och använd­ning av kom­pa­tibla tek­niska spe­ci­fi­ka­tio­ner för upp­hand­ling av utrust­ning och system för led­ning av lufttrafiken5.

Byggsat­ser med lösa delar avsedda att byg­gas sam­man av radi­o­a­ma­tö­rer och kom­mer­si­ell utrust­ning som modi­fi­e­rats av och för radi­o­a­ma­tö­rer betrak­tas inte som utrust­ning som finns att tillgå i han­deln.

Rege­ringen eller den myn­dig­het som rege­ringen bestäm­mer får med­dela före­skrif­ter om undan­tag från denna lag beträf­fande utrust­ning som ute­slu­tande används för verk­sam­het som rör all­män säker­het, för­svar och natio­nell säker­het eller sta­tens verk­sam­het på det straff­rätts­liga områ­det.

Krav på utrust­ning

4 §   Utrust­ning får släp­pas ut på mark­na­den och tas i bruk endast om den upp­fyl­ler de väsent­liga egen­skaps­krav och de krav i övrigt när det gäl­ler pro­duk­tin­for­ma­tion, bedöm­ning av över­ens­stäm­melse och märk­ning som före­skrivs av rege­ringen eller den myn­dig­het som rege­ringen bestäm­mer.

Radi­o­ut­rust­ning får, utö­ver vad som gäl­ler enligt första styc­ket, tas i bruk endast om använd­ningen är för­en­lig med lagen (2003:389) om elektro­nisk kom­mu­ni­ka­tion och före­skrif­ter som har med­de­lats med stöd av den lagen.

Rege­ringen eller den myn­dig­het som rege­ringen bestäm­mer får med­dela före­skrif­ter om skyl­dig­het att göra anmä­lan till till­syns­myn­dig­he­ten innan radi­o­ut­rust­ning som använ­der fre­kvens­band som inte är har­mo­ni­se­rade inom hela den euro­pe­iska gemen­ska­pen släpps ut på mark­na­den. Om det behövs för att und­vika skad­lig stör­ning, får rege­ringen eller den myn­dig­het som rege­ringen bestäm­mer med­dela före­skrif­ter som begrän­sar rät­ten att släppa ut radi­o­ut­rust­ning på mark­na­den, även om den i övrigt upp­fyl­ler gemen­skaps­rät­tens krav. Lag (2003:395).

5 §   Om utrust­ning upp­fyl­ler kra­ven i rele­vanta har­mo­ni­se­rade stan­dar­der, eller delar av dem, vil­kas refe­rens­num­mer har offent­lig­gjorts i Euro­pe­iska gemen­ska­per­nas offi­ci­ella tid­ning, skall det för­ut­sät­tas att de väsent­liga egen­skaps­krav som avses i 4 § första styc­ket och som omfat­tas av dessa stan­dar­der är upp­fyllda.

6 §   Även om viss utrust­ning inte upp­fyl­ler de krav som avses i 4 §, får den visas på han­dels­mäs­sor, utställ­ningar, demon­stra­tio­ner eller lik­nande. Det skall dock tyd­ligt anges att utrust­ningen inte får salu­fö­ras eller tas i bruk för­rän den upp­fyl­ler kra­ven.

Anslut­nings­rätt

7 §   Endast utrust­ning som upp­fyl­ler de krav som avses i 4 § får anslu­tas till ett all­mänt till­gäng­ligt tele­nät. En tele­o­pe­ra­tör får inte av tek­niska skäl vägra att ansluta sådan utrust­ning till tele­nä­tet.

Efter med­gi­vande av till­syns­myn­dig­he­ten får dock ope­ra­tö­ren vägra att ansluta, koppla ifrån eller ta ur bruk utrust­ning som avses i första styc­ket, om den orsa­kar skada på nätet eller dess funk­tion eller med­för skad­lig stör­ning. I nöd­fall får utrust­ningen kopp­las ifrån ome­del­bart, om det krävs för att skydda nätet och använ­da­ren utan dröjs­mål och kost­nads­fritt kan erbju­das en alter­na­tiv lös­ning. Ope­ra­tö­ren skall då omgå­ende under­rätta till­syns­myn­dig­he­ten.

En ope­ra­tör av ett all­mänt till­gäng­ligt tele­nät skall infor­mera till­syns­myn­dig­he­ten om vilka tek­niska spe­ci­fi­ka­tio­ner som skall föl­jas vid anslut­ning till nätet samt offent­lig­göra nog­granna och ade­kvata tek­niska spe­ci­fi­ka­tio­ner för de gräns­snitt som erbjuds.

Rege­ringen eller den myn­dig­het som rege­ringen bestäm­mer får med­dela när­mare före­skrif­ter om krav enligt tredje styc­ket.
Lag (2003:395).

Till­syn

8 §   Den myn­dig­het som rege­ringen bestäm­mer utö­var till­syn över efter­lev­na­den av denna lag och av före­skrif­ter som har med­de­lats med stöd av lagen.

9 §   Till­syns­myn­dig­he­ten har rätt att när det behövs för till­sy­nen
   1. på begä­ran få upp­lys­ningar och ta del av hand­lingar,
   2. få till­träde till områ­den, loka­ler och andra utrym­men, dock inte bostä­der, och
   3. hos den som till­ver­kar, till Sve­rige för in, salu­för eller hyr ut utrust­ning få till­gång till denna för kon­troll.

Rege­ringen eller den myn­dig­het som rege­ringen bestäm­mer får med­dela före­skrif­ter om ersätt­ning till den som till­han­da­hål­ler till­syns­myn­dig­he­ten den utrust­ning som skall kon­trol­le­ras och om skyl­dig­het att ersätta myn­dig­he­tens kost­na­der för kon­trol­len.

Till­syns­myn­dig­he­ten har rätt att få verk­stäl­lig­het hos kro­no­fog­de­myn­dig­he­ten av beslut som gäl­ler åtgär­der enligt första styc­ket. Där­vid får beslu­tet verk­stäl­las enligt utsök­nings­bal­ken. Lag (2000:1114).

10 §   Till­syns­myn­dig­he­ten får med­dela de före­läg­gan­den och för­bud som behövs för efter­lev­na­den av denna lag eller före­skrif­ter som har med­de­lats med stöd av lagen.

I fråga om radi­o­ut­rust­ning som har orsa­kat eller med fog kan antas komma att orsaka skad­lig stör­ning, får till­syns­myn­dig­he­ten med­dela före­läg­gan­den eller för­bud som begrän­sar eller för­bju­der utsläp­pande på mark­na­den eller avser åter­kal­lelse från mark­na­den, även om utrust­ningen i övrigt upp­fyl­ler gemen­skaps­rät­tens krav.

I beslut om före­läg­gande eller för­bud kan till­syns­myn­dig­he­ten sätta ut vite.

Avgif­ter

10 a §   För att täcka kost­na­derna för till­syns­myn­dig­he­tens till­syn enligt denna lag skall avgift beta­las av den som bedri­ver verk­sam­het som är anmäld enligt 2 kap. 1 § lagen (2003:389) om elektro­nisk kom­mu­ni­ka­tion eller har till­stånd enligt 3 kap. 1 § den lagen.

Avgif­ten skall beta­las enligt grun­der som leder till att kost­na­derna med skä­lig andel för­de­las på dem som bedri­ver anmäld verk­sam­het eller inne­har till­stånd. Lag (2003:395).

Straff

11 §   Den som med upp­såt eller av oakt­sam­het släp­per ut utrust­ning på mark­na­den i strid med de krav som anges i före­skrif­ter, med­de­lade med stöd av 4 § första eller tredje styc­ket, döms till böter eller fäng­else i högst sex måna­der.

12 §   Den som med upp­såt eller av oakt­sam­het till ett all­mänt till­gäng­ligt tele­nät anslu­ter tele­ter­mi­nal­ut­rust­ning som inte upp­fyl­ler de krav som anges i före­skrif­ter, med­de­lade med stöd av 4 § första eller tredje styc­ket, döms till böter.

13 §   Den som har över­trätt ett vites­före­läg­gande eller ett vites­för­bud skall inte dömas till ansvar enligt denna lag för gär­ning som omfat­tas av före­läg­gan­det eller för­bu­det.

14 §   Utrust­ning som har varit före­mål för brott enligt 11 eller 12 § skall för­kla­ras för­ver­kad, om det är påkal­lat för att före­bygga brott och detta inte är uppen­bart oskä­ligt.

Över­kla­gande

15 §   Till­syns­myn­dig­he­tens beslut enligt denna lag får över­kla­gas hos all­män för­valt­nings­dom­stol.

Pröv­nings­till­stånd krävs vid över­kla­gande till kam­mar­rät­ten.

Beslut enligt denna lag gäl­ler ome­del­bart, om inte annat har bestämts.


Över­gångs­be­stäm­mel­ser

2000:121
   1. Denna lag trä­der i kraft den 8 april 2000, då lagen (1992:1527) om tele­ter­mi­nal­ut­rust­ning upp­hör att gälla.
   2. Utrust­ning får fram till den 8 april 2001 släp­pas ut på mark­na­den eller tas i bruk, om den upp­fyl­ler kra­ven för detta enligt de bestäm­mel­ser som gällde vid ikraft­trä­dan­det.