Lag (2000:224) om fas­tig­hets­re­gis­ter

Utfär­dad:
Ikraft­trä­dan­de­da­tum:
Källa: Rege­rings­kans­li­ets rätts­da­ta­ba­ser m.fl.
SFS nr: 2000:224
Depar­te­ment: Justi­tie­de­par­te­men­tet L1
Änd­ring införd: t.o.m. SFS 2018:282
Länk: Länk till regis­ter

SFS nr:

2000:224
Depar­te­ment/myn­dig­het: Justi­tie­de­par­te­men­tet L1
Utfär­dad: 2000-​04-19
Änd­rad: t.o.m. SFS

2018:282
Änd­rings­re­gis­ter: SFSR (Rege­rings­kans­liet)
Källa: Full­text (Rege­rings­kans­liet)


Inle­dande bestäm­mel­ser

1 §   För de ända­mål som anges i 2 § ska det med hjälp av auto­ma­ti­se­rad behand­ling föras ett regis­ter benämnt fas­tig­hets­re­gist­ret. Detta ska ge offent­lig­het åt den infor­ma­tion som ingår i regist­ret (fas­tig­hets­an­knu­ten infor­ma­tion). Lag (2018:282).

Regis­te­rän­da­mål

2 §   I fråga om per­son­upp­gif­ter ska regist­ret ha till ända­mål att till­han­da­hålla upp­gif­ter för
   1. verk­sam­het för vil­ken sta­ten eller en kom­mun ansva­rar enligt lag eller annan för­fatt­ning och
      a) som avser sådan egen­dom som regi­stre­ras i fas­tig­hets­re­gist­ret,
      b) som för att kunna utfö­ras för­ut­sät­ter till­gång till fas­tig­hets­an­knu­ten infor­ma­tion, eller
      c) som avser full­gö­rande av under­rät­tel­se­skyl­dig­het,
   2. omsätt­ning av sådan egen­dom som regi­stre­ras i fas­tig­hets­re­gist­ret,
   3. kre­dit­giv­ning, för­säk­rings­giv­ning eller annan all­män eller enskild verk­sam­het där fas­tig­hets­an­knu­ten infor­ma­tion utgör under­lag för pröv­ningar eller beslut,
   4. fas­tig­hets­för­valt­ning, byg­gande eller någon annan lik­nande åtgärd,
   5. aktu­a­li­se­ring, kom­plet­te­ring eller kon­troll av fas­tig­hets­an­knu­ten infor­ma­tion som finns i kund- eller med­lems­re­gis­ter eller lik­nande regis­ter,
   6. uttag av urval av per­son­upp­gif­ter för direkt mark­nads­fö­ring, dock med den begräns­ning som föl­jer av arti­kel 21.2 och 21.3 i Euro­pa­par­la­men­tets och rådets för­ord­ning (EU) 2016/679 av den 27 april 2016 om skydd för fysiska per­so­ner med avse­ende på behand­ling av per­son­upp­gif­ter och om det fria flö­det av sådana upp­gif­ter och om upp­hä­vande av direk­tiv 95/46/EG (all­män data­skydds­för­ord­ning), eller
   7. full­gö­rande av infor­ma­tions­an­svar eller sam­ar­bete enligt lagen (2010:1767) om geo­gra­fisk mil­jö­in­for­ma­tion, om en per­son­upp­gift utgörs av en fas­tig­hets regis­ter­be­teck­ning eller adress. Lag (2018:282).

Regis­te­r­in­ne­håll

3 §   Den fas­tig­hets­an­knutna infor­ma­tio­nen skall vara upp­de­lad i
   1. en all­män del,
   2. en inskriv­nings­del,
   3. en adress­del,
   4. en bygg­nads­del, och 5. en tax­e­rings­upp­gifts­del.

Regist­ret får även inne­hålla annan infor­ma­tion som har sam­band med infor­ma­tion som ingår i någon av regist­rets delar (tilläggs­in­for­ma­tion). Till­läggs­in­for­ma­tio­nen skall redo­vi­sas skild från regist­rets delar.

Rege­ringen får med­dela när­mare före­skrif­ter om inne­hål­let i de olika delarna av fas­tig­hets­re­gist­ret och om tilläggs­in­for­ma­tion.

Behö­rig­het att föra in upp­gif­ter i regist­ret

4 §   I 19 kap. fas­tig­hets­bild­nings­la­gen (1970:988) och 19 kap.
jor­da­bal­ken finns bestäm­mel­ser om vem som får föra in och ta bort upp­gif­ter i fas­tig­hets­re­gist­rets all­männa del och inskriv­nings­del.

Rege­ringen med­de­lar före­skrif­ter om vem som får föra in och ta bort upp­gif­ter i fas­tig­hets­re­gist­rets övriga delar lik­som vem som får föra in och ta bort tilläggs­in­for­ma­tion.

Per­son­upp­gifts­an­sva­rig, m.m.

5 §   Den stat­liga lant­mä­te­ri­myn­dig­he­ten är per­son­upp­gifts­an­sva­rig för den behand­ling av per­son­upp­gif­ter som sker i fas­tig­hets­re­gist­ret. Lag (2018:282).

6 §   Den stat­liga lant­mä­te­ri­myn­dig­he­ten ska se till att det inte upp­kom­mer otill­bör­ligt intrång i regi­stre­ra­des per­son­liga integri­tet eller ris­ker från säker­hets­syn­punkt. För dessa syf­ten får myn­dig­he­ten i enskilda fall besluta att ytter­li­gare vill­kor ska gälla utö­ver dem som anges i 7-10 §§.
Lag (2008:548).

Direktåt­komst

7 §   Direktåt­komst till per­son­upp­gif­ter får med­ges endast för sådana ända­mål som anges i 2 § 1-4 och 7.

Direktåt­komst får inte med­ges så att det är möj­ligt att använda namn, per­son­num­mer eller del av per­son­num­mer som sök­be­grepp.

Direktåt­komst får med­ges för sök­ningar endast på en fas­tig­het, tomträtt, sam­fäl­lig­het eller bygg­nad i taget. Om det finns sär­skilda skäl, får dock den stat­liga lant­mä­te­ri­myn­dig­he­ten i enskilda fall medge att sök­ningar sker på fler än en fas­tig­het, tomträtt, sam­fäl­lig­het eller bygg­nad i taget.

Begräns­ning­arna i andra och tredje styc­kena gäl­ler inte för
   1. verk­sam­het där det ingår att föra in upp­gif­ter i regist­ret,
   2. verk­sam­het som avser för­rätt­ning enligt fas­tig­hets­bild­nings­la­gen (1970:988) eller mot­sva­rande lag.
Lag (2010:1772).

7 a §   Trots de begräns­ningar som anges i 7 § första-​tredje styc­kena får den som senast har bevil­jats lag­fart på en fas­tig­het ha direktåt­komst till upp­gif­ter om fas­tig­he­ten. Om fas­tig­he­ten är upp­lå­ten med tomträtt, får i stäl­let den som enligt fas­tig­hets­re­gist­rets inskriv­nings­del är tomträtts­ha­vare ha sådan direktåt­komst. Lag (2006:144).

Urval och bear­bet­ningar

8 §   Vid urval och bear­bet­ningar av per­son­upp­gif­ter som den stat­liga lant­mä­te­ri­myn­dig­he­ten gör för någon annans räk­ning får upp­gif­ter om inteck­ningar inte behand­las. Om urva­let eller bear­bet­ningen avser utläm­nande av upp­gif­ter om per­son­num­mer, får åtgär­den vid­tas endast för det ända­mål som anges i 2 § 5.

Bestäm­mel­serna i första styc­ket gäl­ler inte om annat föl­jer av lag eller annan för­fatt­ning.

Åtgär­der som enligt första styc­ket inte är tillåtna får ändå vid­tas, om den stat­liga lant­mä­te­ri­myn­dig­he­ten i enskilda fall fin­ner att det finns sär­skilda skäl för det. Lag (2008:548).

9 §   Vid urval eller bear­bet­ningar av per­son­upp­gif­ter som den stat­liga lant­mä­te­ri­myn­dig­he­ten gör för någon annans räk­ning för direkt mark­nads­fö­ring får upp­gif­ter om per­son­num­mer, födel­se­tid, civil­stånd, utmät­ning, kon­kurs eller stan­dard­po­äng inte behand­las.

Åtgär­der som enligt första styc­ket inte är tillåtna får ändå vid­tas, om den stat­liga lant­mä­te­ri­myn­dig­he­ten i enskilda fall fin­ner att det finns sär­skilda skäl för det. Lag (2008:548).

Utläm­nande på upp­tag­ning för auto­ma­ti­se­rad behand­ling

10 §   Per­son­upp­gif­ter som avser inteck­ningar får inte läm­nas ut på upp­tag­ning för auto­ma­ti­se­rad behand­ling. Upp­gif­ter om per­son­num­mer får läm­nas ut på sådan upp­tag­ning endast vid behand­lingar enligt 2 § 5.

Bestäm­mel­serna i första styc­ket gäl­ler inte om annat föl­jer av lag eller annan för­fatt­ning.

Åtgär­der som enligt första styc­ket inte är tillåtna får ändå vid­tas, om den stat­liga lant­mä­te­ri­myn­dig­he­ten i enskilda fall fin­ner att det finns sär­skilda skäl för det. Lag (2008:548).

Avgif­ter

11 §   Använd­ningen av fas­tig­hets­re­gist­ret får vara avgifts­be­lagd. Rege­ringen eller den myn­dig­het rege­ringen bestäm­mer får med­dela före­skrif­ter om avgif­ter.

Över­kla­gande

12 §   Beslut som den stat­liga lant­mä­te­ri­myn­dig­he­ten eller en annan myn­dig­het har med­de­lat enligt denna lag eller enligt före­skrif­ter som rege­ringen har med­de­lat med stöd av denna lag får över­kla­gas till all­män för­valt­nings­dom­stol.
Pröv­nings­till­stånd krävs vid över­kla­gande till kam­mar­rätt.

För över­kla­gande av beslut om avgift för använd­ningen av fas­tig­hets­re­gist­ret gäl­ler sär­skilda bestäm­mel­ser.
Lag (2008:548).

Ska­de­stånd

13 §   I arti­kel 82 i Euro­pa­par­la­men­tets och rådets för­ord­ning (EU) 2016/679 finns bestäm­mel­ser om ersätt­ning vid fel­ak­tig per­son­upp­gifts­be­hand­ling.

I 19 kap. fas­tig­hets­bild­nings­la­gen (1970:988) och i 18 och 19 kap. jor­da­bal­ken finns ytter­li­gare bestäm­mel­ser om ska­de­stånd på grund av fel i fas­tig­hets­re­gist­rets all­männa del och i dess inskriv­nings­del. Lag (2018:282).

Rät­telse

14 §   I fråga om rät­telse av per­son­upp­gif­ter i fas­tig­hets­re­gist­rets all­männa del och i dess inskriv­nings­del finns bestäm­mel­ser i 19 kap. fas­tig­hets­bild­nings­la­gen (1970:988) och 19 kap. jor­da­bal­ken.

I fråga om per­son­upp­gif­ter i fas­tig­hets­re­gist­rets övriga delar finns bestäm­mel­ser om rät­telse i arti­kel 16 i Euro­pa­par­la­men­tets och rådets för­ord­ning (EU) 2016/679. Frå­gor om sådan rät­telse får prö­vas även av någon annan än den per­son­upp­gifts­an­sva­rige, om rege­ringen för en viss del av regist­ret eller för vissa upp­gif­ter har före­skri­vit det.
Lag (2018:282).

Begräns­ning av behand­ling av per­son­upp­gif­ter

15 §   I fråga om rätt till begräns­ning av behand­ling av per­son­upp­gif­ter i fas­tig­hets­re­gist­ret finns bestäm­mel­ser i arti­kel 18 i Euro­pa­par­la­men­tets och rådets för­ord­ning (EU) 2016/679. Av 19 kap. fas­tig­hets­bild­nings­la­gen (1970:988) och 19 kap. jor­da­bal­ken fram­går att någon sådan rätt inte finns i fråga om per­son­upp­gif­ter i regist­rets all­männa del eller i dess inskriv­nings­del. Lag (2018:282).