Lag (2012:978) om uthyr­ning av egen bostad

Utfär­dad:
Ikraft­trä­dan­de­da­tum:
Källa: Rege­rings­kans­li­ets rätts­da­ta­ba­ser m.fl.
SFS nr: 2012:978
Depar­te­ment: Justi­tie­de­par­te­men­tet L1
Änd­ring införd: t.o.m. SFS 2021:1102
Länk: Länk till regis­ter

SFS nr:

2012:978
Depar­te­ment/myn­dig­het: Justi­tie­de­par­te­men­tet L1
Utfär­dad: 2012-​12-20
Änd­rad: t.o.m. SFS

2021:1102
Änd­rings­re­gis­ter: SFSR (Rege­rings­kans­liet)
Källa: Full­text (Rege­rings­kans­liet)


1 §   Denna lag gäl­ler hyres­av­tal som avses i 12 kap. 1 § jor­da­bal­ken, genom vil­ket någon utan­för närings­verk­sam­het upp­lå­ter en bostads­lä­gen­het för annat än fri­tidsän­da­mål. Lagen gäl­ler dock inte upp­lå­telse av en hyres­rätt i andra hand. Om fler än en lägen­het upp­låts, gäl­ler lagen endast den första upp­lå­tel­sen.

Bestäm­mel­serna i 12 kap. jor­da­bal­ken gäl­ler, om inte något annat har före­skri­vits i denna lag.

2 §   Avtals­vill­kor som i jäm­fö­relse med bestäm­mel­serna i denna lag är till nack­del för hyres­gäs­ten eller den som har rätt att träda i hans eller hen­nes ställe är utan ver­kan mot denne, om inte annat anges i lagen.

3 §   Hyres­av­ta­let gäl­ler för obe­stämd tid, om inte en bestämd hyres­tid avta­las. Om hyres­av­ta­let gäl­ler för obe­stämd tid, ska det sägas upp för att upp­höra att gälla. Ett avtal som ingås för bestämd tid upp­hör att gälla vid hyres­ti­dens slut. Ett sådant avtal får även sägas upp till upp­hö­rande före denna tid­punkt.

Hyres­gäs­ten får säga upp hyres­av­ta­let att upp­höra att gälla vid månads­skifte som inträf­far tidi­gast efter en månad från upp­säg­ningen. Hyres­vär­den får, utan att hyres­rät­ten är för­ver­kad, säga upp hyres­av­ta­let att upp­höra att gälla vid månads­skifte som inträf­far tidi­gast efter tre måna­der från upp­säg­ningen, om inte en längre upp­säg­nings­tid har avta­lats.

Hyres­gäs­ten har inte rätt till för­läng­ning av hyres­av­ta­let, om par­terna inte avta­lar något annat.

3 a §   Hyres­gäs­ten har inte rätt till ett nytt hyres­av­tal enligt 12 kap. 46 a § jor­da­bal­ken. Lag (2021:1102).

4 §   Om hyres­vär­den eller hyres­gäs­ten vill att hyres­vill­ko­ren ska änd­ras, ska han eller hon skrift­li­gen med­dela mot­par­ten detta. Kan en över­ens­kom­melse där­ef­ter inte träf­fas, har den som sänt med­de­lan­det rätt att hos hyres­nämn­den ansöka om änd­ring av hyres­vill­ko­ren.

Vid en tvist om hyran ska hyres­nämn­den, om inte en högre hyra föl­jer av en pröv­ning enligt 12 kap. 55 § jor­da­bal­ken, fast­ställa den till ett belopp som inte påtag­ligt över­sti­ger kapi­tal­kost­na­den och drifts­kost­na­derna för bosta­den. Kapi­tal­kost­na­den beräk­nas som en skä­lig avkast­nings­ränta på bosta­dens mark­nads­värde. Hyres­nämn­den får dock inte fast­ställa en högre hyra än vad som föl­jer av hyres­av­ta­let.

I fråga om avsän­dande av ett med­de­lande som avses i första styc­ket tilläm­pas 12 kap. 63 § jor­da­bal­ken. Lag (2021:1102).

5 §   Hyres­nämn­dens beslut om änd­ring av hyres­vill­ko­ren anses som avtal om vill­kor för fort­satt uthyr­ning. Hyres­nämn­den ska besluta att vill­ko­ren ska gälla från dagen för ansö­kan hos hyres­nämn­den eller, om det finns skäl, från en senare tid­punkt, dock senast från dagen för hyres­nämn­dens beslut.

6 §   Ett beslut av hyres­nämn­den enligt denna lag får över­kla­gas inom tre vec­kor från den dag det med­de­la­des.

Ett över­kla­gande enligt första styc­ket tas upp av Svea hov­rätt.
Över­kla­gan­det ska ges in till hyres­nämn­den.

I fråga om rät­te­gångs­kost­na­der i hov­rät­ten tilläm­pas 12 kap. 73 § jor­da­bal­ken.


Över­gångs­be­stäm­mel­ser

2012:978
   1. Denna lag trä­der i kraft den 1 feb­ru­ari 2013.
   2. I fråga om avtal som ingåtts före ikraft­trä­dan­det gäl­ler 12 kap. jor­da­bal­ken.

2021:1102
   1. Denna lag trä­der i kraft den 1 janu­ari 2022.
   2. Äldre före­skrif­ter gäl­ler fort­fa­rande för hyres­av­tal som har ingåtts före ikraft­trä­dan­det.

Vik­tiga lagar inom fas­tig­hets­rät­ten
JP Info­nets fas­tig­hets­rätts­liga tjäns­ter

JP Info­nets fas­tig­hets­rätts­liga tjäns­ter

För dig som arbe­tar med fas­tig­hets­rätt har vi sam­lat all rele­vant infor­ma­tion inom områ­det på ett och samma ställe. Oav­sett om du arbe­tar vid en dom­stol, annan myn­dig­het, advo­kat­byrå eller i annan pri­vat verk­sam­het så hit­tar besluts­stöd och verk­tyg hos oss. Se allt inom fas­tig­hets­rätt.