Lag (2022:1697) om sam­ord­nings­num­mer

Utfär­dad:
Ikraft­trä­dan­de­da­tum:
Källa: Rege­rings­kans­li­ets rätts­da­ta­ba­ser m.fl.
SFS nr: 2022:1697
Depar­te­ment: Finans­de­par­te­men­tet
Länk: Länk till regis­ter

SFS nr:

2022:1697
Depar­te­ment/myn­dig­het: Finans­de­par­te­men­tet
Utfär­dad: 2022-​12-01
Änd­rings­re­gis­ter: SFSR (Rege­rings­kans­liet)
Källa: Full­text (Rege­rings­kans­liet)



1 kap. Inle­dande bestäm­mel­ser

1 §   Denna lag inne­hål­ler bestäm­mel­ser om sam­ord­nings­num­mer. Ett sam­ord­nings­num­mer är en iden­ti­tets­be­teck­ning för den som inte är eller har varit folk­bok­förd i Sve­rige.

Lagen inne­hål­ler även bestäm­mel­ser om per­son­num­mer som före år 2000 till­de­lats utan sam­band med folk­bok­fö­ring.

2 §   Skat­te­ver­ket beslu­tar i ären­den enligt denna lag.

Upp­gif­ter om per­so­ner som har till­de­lats sam­ord­nings­num­mer regi­stre­ras i folk­bok­fö­rings­da­ta­ba­sen enligt lagen (2001:182) om behand­ling av per­son­upp­gif­ter i Skat­te­ver­kets folk­bok­fö­rings­verk­sam­het.

Bestäm­mel­ser om folk­bok­fö­ring och per­son­num­mer finns i folk­bok­fö­rings­la­gen (1991:481).


2 kap. Till­del­ning av sam­ord­nings­num­mer

Grund­läg­gande för­ut­sätt­ningar

1 §   En per­son som inte är eller har varit folk­bok­förd får till­de­las ett sam­ord­nings­num­mer efter
   1. begä­ran av en sådan myn­dig­het eller ett sådant annat organ som rege­ringen bestäm­mer, eller
   2. ansö­kan av en enskild som har en sådan anknyt­ning till Sve­rige att han eller hon kan antas behöva en iden­ti­tets­be­teck­ning.

Sam­ord­nings­num­mer får enligt 2-4 §§ till­de­las en per­son som har styrkt sin iden­ti­tet. Sam­ord­nings­num­mer får enligt 5 § också till­de­las en per­son som har gjort sin iden­ti­tet san­no­lik. I vissa fall får sam­ord­nings­num­mer med stöd av 6 § även till­de­las den vars iden­ti­tet är osä­ker.

Sam­ord­nings­num­mer till per­so­ner med styrkt iden­ti­tet

2 §   En per­son som ska styrka sin iden­ti­tet i sam­band med till­del­ning av sam­ord­nings­num­mer ska inställa sig per­son­li­gen för iden­ti­tets­kon­troll.

Om det finns sär­skilda skäl får Skat­te­ver­ket avstå från kra­vet på per­son­lig instäl­lelse.

Kra­vet på per­son­lig instäl­lelse gäl­ler inte för en per­son som omfat­tas av lagen (1976:661) om immu­ni­tet och pri­vi­le­gier i vissa fall.

3 §   Vid en iden­ti­tets­kon­troll med per­son­lig instäl­lelse ska den som inne­har ett pass, ett iden­ti­tets­kort eller en annan mot­sva­rande hand­ling på begä­ran över­lämna hand­lingen.

Den som har bevil­jats uppe­hålls­till­stånd i Sve­rige ska på begä­ran över­lämna sitt uppe­hålls­till­stånds­kort.

4 §   Om en hand­ling som över­läm­nats har ett lag­rings­me­dium där fin­gerav­tryck eller ansikts­bild är spa­rade, ska inne­ha­va­ren på begä­ran låta den myn­dig­het som utför iden­ti­tets­kon­trol­len ta fin­gerav­tryck och ansikts­bild i digi­talt for­mat för att kon­trol­lera att dessa mot­sva­rar dem som finns i hand­lingen.

Sam­ord­nings­num­mer till per­so­ner som gjort sin iden­ti­tet san­no­lik

5 §   En per­son som inte kan styrka sin iden­ti­tet får till­de­las ett sam­ord­nings­num­mer efter begä­ran av en sådan myn­dig­het eller ett sådant annat organ som rege­ringen bestäm­mer, när iden­ti­te­ten har gjorts san­no­lik.

Sam­ord­nings­num­mer till per­so­ner vars iden­ti­tet är osä­ker

6 §   En per­son vars iden­ti­tet är osä­ker får till­de­las ett sam­ord­nings­num­mer efter begä­ran av en sådan myn­dig­het eller ett sådant annat organ som rege­ringen bestäm­mer, om myn­dig­he­ten eller orga­net behö­ver sam­ord­nings­num­ret för vissa sär­skilda ända­mål.

Rege­ringen eller den myn­dig­het som rege­ringen bestäm­mer kan med stöd av 8 kap. 7 § rege­rings­for­men med­dela före­skrif­ter om för vilka ända­mål ett sam­ord­nings­num­mer får till­de­las enligt denna para­graf.

Änd­ring av upp­gift som regi­stre­rats om per­so­nen

7 §   Om en per­son som har till­de­lats ett sam­ord­nings­num­mer vill ändra en upp­gift om sin iden­ti­tet ska 2-4 §§ tilläm­pas.

Sam­ord­nings­num­rens utform­ning

8 §   Sam­ord­nings­num­ret ska utgå från den enskil­des födel­se­tid. Num­ret ska anges med sex siff­ror, två för året, två för måna­den och två för dagen i nu nämnd ord­ning. Siff­rorna för dag ska adde­ras med 60. Där­ef­ter anges ett tre­siff­rigt indi­vid­num­mer, som är udda för män och jämnt för kvin­nor, samt en kon­trollsiffra.

Om det för en viss födel­se­tid inte finns fler num­mer att till­dela, får födel­se­da­gen i stäl­let anges med en när­lig­gande dag i måna­den.

Om det inte är obe­höv­ligt ska födel­se­ti­den i num­ret lag­ras med åtta siff­ror i regis­ter som förs med hjälp av auto­ma­tisk data­be­hand­ling: fyra för året, två för måna­den och två för dagen.

Rätt att med­dela före­skrif­ter

9 §   Rege­ringen eller den myn­dig­het som rege­ringen bestäm­mer får med­dela före­skrif­ter om undan­tag från kra­vet i 4 § på att låta den myn­dig­het som utför iden­ti­tets­kon­trol­len ta ansikts­bild och fin­gerav­tryck.

Rege­ringen eller den myn­dig­het som rege­ringen bestäm­mer kan med stöd av 8 kap. 7 § rege­rings­for­men med­dela ytter­li­gare före­skrif­ter om till­del­ning av sam­ord­nings­num­mer.


3 kap. För­ny­else och vilan­de­för­kla­ring

1 §   Ett sam­ord­nings­num­mer får för­nyas efter ansö­kan av den som enligt 2 kap. 1 § första styc­ket 1 kan begära till­del­ning av sam­ord­nings­num­mer. Ett sam­ord­nings­num­mer får också för­nyas efter ansö­kan av den enskilde.

För­ny­else får bevil­jas endast om för­ut­sätt­ning­arna för till­del­ning av sam­ord­nings­num­mer i 2 kap. är upp­fyllda vid tid­punk­ten för pröv­ningen av ansö­kan om för­ny­else.

2 §   Ett sam­ord­nings­num­mer ska för­kla­ras vilande
   1. om inte någon ansö­kan om för­ny­else enligt 1 § första styc­ket har kom­mit in vid utgången av det femte kalen­derå­ret efter det år då num­ret till­de­la­des eller senast för­ny­a­des, eller
   2. om det finns andra skäl för det.

3 §   Skat­te­ver­ket får efter ansö­kan av den enskilde eller den som enligt 2 kap. 1 § första styc­ket 1 kan begära till­del­ning av sam­ord­nings­num­mer för­nya ett num­mer som har för­kla­rats vilande.

Ett sam­ord­nings­num­mer som är vilande får för­nyas endast om för­ut­sätt­ning­arna för till­del­ning av sam­ord­nings­num­mer i 2 kap. är upp­fyllda vid tid­punk­ten för pröv­ningen av ansö­kan om för­ny­else.

Om en per­sons sam­ord­nings­num­mer är vilande ska en begä­ran eller ansö­kan om ett nytt sam­ord­nings­num­mer anses som en ansö­kan om för­ny­else enligt första styc­ket.

4 §   Det som i 2 och 3 §§ sägs om sam­ord­nings­num­mer ska även gälla för per­son­num­mer som före år 2000 till­de­lats utan sam­band med folk­bok­fö­ring om per­so­nen inte hel­ler senare har folk­bok­förts. Ett sådant num­mer får dock för­nyas endast efter anmä­lan av en sådan myn­dig­het eller ett sådant annat organ som avses i 2 kap. 1 § första styc­ket 1.

5 §   Rege­ringen eller den myn­dig­het som rege­ringen bestäm­mer kan med stöd av 8 kap. 7 § rege­rings­for­men med­dela ytter­li­gare före­skrif­ter om för­ny­else enligt detta kapi­tel.


4 kap. Underrättelse-​ och anmäl­nings­skyl­dig­het

1 §   En myn­dig­het ska under­rätta Skat­te­ver­ket om det kan antas att en upp­gift i folk­bok­fö­rings­da­ta­ba­sen om någon som har till­de­lats ett sam­ord­nings­num­mer är orik­tig eller ofull­stän­dig.

En sådan under­rät­telse behö­ver inte läm­nas om sär­skilda skäl talar mot det.

Skyl­dig­he­ten i första styc­ket gäl­ler inte för Skat­te­ver­kets brotts­be­käm­pande verk­sam­het. Den gäl­ler inte hel­ler i fråga om upp­gif­ter som omfat­tas av sek­re­tess enligt 24 kap. 8 § offentlighets-​ och sek­re­tess­la­gen (2009:400).

2 §   Om en per­son med ett sam­ord­nings­num­mer har en kon­tak­t­a­dress regi­stre­rad i folk­bok­fö­rings­da­ta­ba­sen, ska han eller hon anmäla änd­ringar av adres­sen till Skat­te­ver­ket.

Anmäl­nings­skyl­dig­he­ten gäl­ler inte om sam­ord­nings­num­ret är vilande eller per­so­nen omfat­tas av lagen (1976:661) om immu­ni­tet och pri­vi­le­gier i vissa fall.


5 kap. Över­kla­gande

1 §   Föl­jande beslut enligt denna lag får inte över­kla­gas:
   1. beslut om till­del­ning av sam­ord­nings­num­mer efter begä­ran enligt 2 kap. 1 § första styc­ket 1,
   2. beslut om fast­stäl­lande av indi­vid­num­mer och kon­trollsiffra i sam­ord­nings­num­mer,
   3. beslut om för­ny­else av sam­ord­nings­num­mer som fat­tas efter ansö­kan enligt 3 kap. 1 eller 3 § av den som enligt 2 kap. 1 § första styc­ket 1 kan begära till­del­ning av sådant num­mer,
   4. beslut enligt 3 kap. 2 § 1 om vilan­de­för­kla­ring av sam­ord­nings­num­mer med anled­ning av att någon ansö­kan om för­ny­else inte har kom­mit in i rätt tid, och
   5. beslut om för­ny­else eller vilan­de­för­kla­ring av per­son­num­mer som före år 2000 till­de­lats utan sam­band med folk­bok­fö­ring.

2 §   Andra beslut av Skat­te­ver­ket enligt denna lag än sådana som anges i 1 § får över­kla­gas till all­män för­valt­nings­dom­stol. Sådana beslut får över­kla­gas även av det all­männa ombu­det hos Skat­te­ver­ket.

Pröv­nings­till­stånd krävs vid över­kla­gande till kam­mar­rät­ten.


Över­gångs­be­stäm­mel­ser

2022:1697
   1. Denna lag trä­der i kraft den 1 sep­tem­ber 2023.
   2. Vid tillämp­ningen av denna lag ska ett per­son­num­mer som före år 2000 till­de­lats utan sam­band med folk­bok­fö­ring anses ha till­de­lats år 2018.

Vik­tiga lagar inom för­valt­nings­rät­ten
JP Info­nets för­valt­nings­rätts­liga tjäns­ter

JP Info­nets för­valt­nings­rätts­liga tjäns­ter

Han­te­rar du för­valt­nings­rätts­liga frå­ge­ställ­ningar i ditt arbete? Vi på JP Info­net kan hjälpa dig att reda ut för­valt­nings­rätts­liga frå­gor oav­sett om du arbe­tar på en kom­mun, stat­lig myn­dig­het, dom­stol eller advo­kat­byrå. Vi ger råd och stöd med bland annat hand­lägg­ning, kom­mu­nal­rätt, dele­ga­tions­ord­ningar, offent­lig­het och sek­re­tess, ompröv­ning av beslut och lag­lig­hets­pröv­ning. Se allt inom för­valt­nings­rätt.