Lag (1979:377) om regi­stre­ring av båtar

Utfär­dad:
Källa: Rege­rings­kans­li­ets rätts­da­ta­ba­ser m.fl.
SFS nr: 1979:377
Depar­te­ment: Justi­tie­de­par­te­men­tet L3
Änd­ring införd: t.o.m. SFS 2024:723
Länk: Länk till regis­ter

SFS nr:

1979:377
Depar­te­ment/myn­dig­het: Justi­tie­de­par­te­men­tet L3
Utfär­dad: 1979-​05-31
Änd­rad: t.o.m. SFS

2024:723
Änd­rings­re­gis­ter: SFSR (Rege­rings­kans­liet)
Källa: Full­text (Rege­rings­kans­liet)


Inle­dande bestäm­mel­ser

1 §   Regi­stre­ring enligt denna lag sker i båt­de­len i det far­tygs­re­gis­ter som avses i 1 kap. 2 § andra styc­ket sjö­la­gen (1994:1009).

Båtre­gi­stre­rings­ä­ren­den är ären­den om
   1. regi­stre­ring eller avre­gi­stre­ring av båt,
   2. anteck­ning av båt­för­värv,
   3. annan infö­ring i far­tygs­re­gist­rets båt­del, som sker på grund av före­skrift i en lag eller annan för­fatt­ning. Lag (2001:379).

2 §   Som ägare av båt anses även den som inne­har båt på grund av för­värv med för­be­håll om åter­ta­gan­de­rätt.

Bestäm­mel­serna om för­värv av båt gäl­ler också för­värv av andel i båt.

Regi­stre­ring och anteck­ning av för­värv

3 §   Regi­stre­ring i far­tygs­re­gist­rets båt­del sker under igen­kän­nings­sig­nal som avses i 1 kap. 8 § sjö­la­gen (1994:1009). Lag (2001:379).

4 §   I far­tygs­re­gist­rets båt­del ska föras in varje båt vars skrov har en största längd av minst 15 meter och som
   1. ska anses som svensk enligt 1 kap. 1 § eller 1 b § första styc­ket sjö­la­gen (1994:1009),
   2. van­li­gen finns i Sve­rige och vars ägare är bosatt här, eller
   3. upp­fyl­ler de för­ut­sätt­ningar som anges för skepp i 2 kap. 1 § andra styc­ket 1 sjö­la­gen och vars ägare anmä­ler båten för regi­stre­ring.

Utö­ver detta ska varje båt som upp­fyl­ler för­ut­sätt­ning­arna i första styc­ket 1, 2 eller 3, utom i fråga om skro­vets största längd, föras in i far­tygs­re­gist­rets båt­del om båten används yrkes­mäs­sigt
   1. till beford­ran av pas­sa­ge­rare och är kon­stru­e­rad för att föra fler än tolv sådana eller vars skrov har en största längd av minst fem meter,
   2. till beford­ran av gods, till bog­se­ring eller bärg­ning eller till uthyr­ning till all­män­he­ten och båtens skrov har en största längd av minst fem meter, eller
   3. i havet till fiske eller annan fångst eller om den används i sådant syfte i andra vat­ten­drag än havet och båtens skrov har en största längd av minst fem meter.

Rege­ringen får med­dela före­skrif­ter om undan­tag från kra­vet på regi­stre­ring i far­tygs­re­gist­rets båt­del för båtar som ägs av sta­ten och som används ute­slu­tande för stats­än­da­mål.

Rege­ringen får, efter över­ens­kom­melse med främ­mande makt, med­dela före­skrif­ter om regi­stre­rings­plikt även för annan fis­ke­båt än som avses i andra styc­ket 3. Lag (2017:1055).

5 §   En båt som skall anses som svensk enligt 1 kap. 1 § eller 1 b § första styc­ket sjö­la­gen (1994:1009) eller som upp­fyl­ler de för­ut­sätt­ningar som anges för skepp i 2 kap. 1 § andra styc­ket 1 sjö­la­gen får även i andra fall än som anges i 4 § föras in i far­tygs­re­gist­rets båt­del, om dess skrov har en största längd av minst fem meter eller om det med hän­syn till båtens typ och använd­ning, dess till­del­ning av anrops­sig­nal för radi­osta­tion eller annars finns sär­skilda skäl att den regi­stre­ras.
Lag (2001:379).

5 a §   En båt som upp­fyl­ler de för­ut­sätt­ningar som anges för skepp i 2 kap. 1 § andra styc­ket 2 sjö­la­gen (1994:1009) skall föras in i far­tygs­re­gist­rets båt­del, om äga­ren anmä­ler båten för regi­stre­ring. Lag (2001:379).

6 §   Ägare av en båt som är regi­stre­rings­plik­tig men inte införd i far­tygs­re­gist­rets båt­del, skall skrift­li­gen inom en månad från det att båten blev regi­stre­rings­plik­tig i hans hand anmäla båten för regi­stre­ring.

Den som har för­vär­vat regi­stre­rad båt skall skrift­li­gen inom en månad från för­vär­vet anmäla detta för anteck­ning i far­tygs­re­gist­rets båt­del. Den som anmä­ler båt för regi­stre­ring anses där­med också anmäla sitt för­värv för anteck­ning i regist­ret. Dödsbo är inte skyl­digt att anmäla för­värv av båt från den avlidne.

Regis­ter­myn­dig­he­ten får före­lägga den som har för­sum­mat sin anmäl­nings­skyl­dig­het enligt första eller andra styc­ket att full­göra denna skyl­dig­het. I ett före­läg­gande får vite sät­tas ut. Fråga om utdö­mande av vitet prö­vas av regis­ter­myn­dig­he­ten.
Lag (2001:379).

Avre­gi­stre­ring

7 §   En regi­stre­rad båt skall avre­gi­stre­ras, om den
   1. för­o­lyc­kats, hug­gits upp eller annars för­störts,
   2. på grund av över­lå­telse eller av andra skäl inte längre kan vara införd i far­tygs­re­gist­rets båt­del,
   3. för­svun­nit eller över­getts till sjöss och sedan inte hörts av under tre måna­der,
   4. inte är regi­stre­rings­plik­tig och äga­ren anmä­ler båten för avre­gi­stre­ring hos regis­ter­myn­dig­he­ten. Lag (2001:379).

8 §   Anmä­lan om avre­gi­stre­ring skall ske skrift­li­gen.

Skall en båt avre­gi­stre­ras enligt 7 § 1--3 §§ är äga­ren skyl­dig att inom en månad hos regis­ter­myn­dig­he­ten anmäla båten för avre­gi­stre­ring. Upp­hör en regi­stre­rad båt genom över­lå­telse att vara regi­stre­rings­bar, sva­rar för­ut­va­rande äga­ren jämte för­vär­va­ren för att båten anmäls för avre­gi­stre­ring.

Den som under­lå­ter att full­göra sina skyl­dig­he­ter enligt andra styc­ket döms till pen­ning­bö­ter. Lag (1992:1655)

9 §   Före­lig­ger sådana omstän­dig­he­ter att båt skall avre­gi­stre­ras enligt 7 § 1--3 §§ får regis­ter­myn­dig­he­ten själv­mant låta avre­gi­strera båten.
Lag (1992:1655).

För­fa­ran­det i båtre­gi­stre­rings­ä­ren­den

10 §   Vid hand­lägg­ningen hos regis­ter­myn­dig­he­ten av båtre­gi­stre­rings­ä­ren­den tilläm­pas inte 37-39 §§ för­valt­nings­la­gen (2017:900).

Rege­ringen eller den myn­dig­het som rege­ringen bestäm­mer får med­dela före­skrif­ter om skyl­dig­het att till regis­ter­myn­dig­he­ten anmäla för­hål­lan­den som myn­dig­he­ten behö­ver känna till för ända­måls­en­lig regis­ter­fö­ring.

Rege­ringen eller den myn­dig­het som rege­ringen bestäm­mer kan med stöd av 8 kap. 7 § rege­rings­for­men med­dela när­mare före­skrif­ter om för­fa­ran­det i båtre­gi­stre­rings­ä­ren­den.
Lag (2018:788).

11 §   Frå­gan om vem som skall vara införd i far­tygs­re­gist­rets båt­del som ägare till viss båt avgörs av regis­ter­myn­dig­he­ten med hän­syn till omstän­dig­he­terna och de krav en ända­måls­en­lig regis­ter­fö­ring stäl­ler.

När ett ären­des bered­ning ger anled­ning där­till, får sökan­den före­läg­gas att lämna de ytter­li­gare upp­gif­ter som bedöms nöd­vän­diga. I före­läg­gande får vite sät­tas ut. Fråga om utdö­mande av vitet prö­vas av regis­ter­myn­dig­he­ten. Lag (2001:379).

12 §   Hos regis­ter­myn­dig­he­ten förs dag­bok över båtre­gi­stre­rings­ä­ren­den.
Hand­lingar i sådana ären­den sam­man­förs i akter. Lag (2001:379).

13 §   Beslut, som inne­bär att anmä­lan i båtre­gi­stre­rings­ä­rende bifalls, införs i far­tygs­re­gist­rets båt­del. Inne­bär beslut att anmä­lan ej bifalls, anteck­nas beslu­tet och skä­len för detta i dag­bo­ken eller akten.

Har beslut i båtre­gi­stre­rings­ä­rende gått sökan­den emot, under­rät­tas denne genast om beslu­tet. I under­rät­tel­sen anges det skäl för beslu­tet som har anteck­nats i dag­bo­ken eller akten och vad den som vill full­följa talan mot beslu­tet skall iakt­taga. Lag (2001:379).

Besvär

14 §   Ett beslut av regis­ter­myn­dig­he­ten i ett båtre­gi­stre­rings­ä­rende får över­kla­gas till Stock­holms tings­rätt av den som beslu­tet rör, om det har gått honom eller henne emot. Ett beslut som inte är slut­ligt får över­kla­gas endast i de fall som avses i 37 § lagen (1996:242) om dom­stol­sä­ren­den.

Vid över­kla­gande tilläm­pas lagen om dom­stol­sä­ren­den, om inte annat föl­jer av denna lag.

Pröv­nings­till­stånd krävs vid över­kla­gande till hov­rät­ten.
Lag (2001:379).

14 a §   Den som vill över­klaga ett beslut av regis­ter­myn­dig­he­ten skall göra det skrift­li­gen. Skri­vel­sen skall ges in till regis­ter­myn­dig­he­ten.

Om över­kla­gan­det avser ett slut­ligt beslut, skall skri­vel­sen ha kom­mit in till regis­ter­myn­dig­he­ten inom tre vec­kor från den dag en under­rät­telse eller ett bevis om beslu­tet hölls till­gäng­ligt för sökan­den. Skri­vel­sen får dock all­tid ges in inom fyra vec­kor från den dag då beslu­tet med­de­la­des.

I fråga om kla­go­tid för över­kla­gande av sådant beslut som avses i 37 § lagen (1996:242) om dom­stol­sä­ren­den tilläm­pas bestäm­mel­serna i 38 § första och andra styc­kena samma lag.
Lag (2001:379).

14 b §   När ett slut­ligt beslut med anled­ning av ett över­kla­gande har vun­nit laga kraft, skall beslu­tets inne­håll anteck­nas i far­tygs­re­gist­rets båt­del. Lag (2001:379).

15 §   Kust­be­vak­ningen och Polis­myn­dig­he­ten biträ­der regis­ter­myn­dig­he­ten med att vaka över att bestäm­mel­ser i lag eller annan för­fatt­ning om båtre­gi­stre­ring och båti­den­ti­fi­e­ring följs. Dessa myn­dig­he­ter har, lik­som regis­ter­myn­dig­he­ten, för detta ända­mål rätt till till­träde till båt. De ska under­rätta regis­ter­myn­dig­he­ten om för­sum­mel­ser att följa bestäm­mel­serna. Lag (2024:723).


Över­gångs­be­stäm­mel­ser

1979:377

Denna lag trä­der i kraft den 1 juli 1979. Genom lagen upp­hävs båtre­gi­stre­rings­la­gen (1975:604).

Beror för­värv av vill­kor, som inne­fat­tar för­be­håll om åter­ta­gan­de­rätt, skall frist för anmä­lan av för­vär­vet ej i något fall räk­nas från dag före ikraft­trä­dan­det. Mot­sva­rande gäl­ler i fråga om frist för anmä­lan för regi­stre­ring av nybyggd båt eller av sådan utländsk båt som avses i 4 § andra styc­ket eller av båt som utgör till­be­hör till annat far­tyg.

Båt som har upp­ta­gits i far­tygs­re­gist­rets skepps­del enligt punkt 5 över­gångs­be­stäm­mel­serna till lagen (1973:1064) om änd­ring i sjö­la­gen (1891:35 s. 1) skall ej infö­ras i båtre­gist­ret. Avförs båten ur far­tygs­re­gist­rets skepps­del enligt denna före­skrift, skall den infö­ras i båtre­gist­ret, om den är regi­stre­rings­plik­tig enligt denna lag.
Lag (2001:379).

1990:1074

Denna lag trä­der i kraft den 1 janu­ari 1991. Äldre bestäm­mel­ser gäl­ler dock i fråga om tid för besvär över beslut som med­de­lats före ikraft­trä­dan­det.

1992:1655

Denna lag trä­der i kraft den 1 janu­ari 1993.

Har natio­na­li­tets­hand­lingar som avses i 1 § andra styc­ket sjö­la­gen (1891:35 s.1) utfär­dats för en båt enligt för­ord­ningen (1987:906) om fri­tids­båts­re­gis­ter och har hand­ling­arna inte åter­ställts till Sjö­farts­ver­ket skall båten genom regis­ter­myn­dig­he­tens försorg infö­ras i båtre­gist­ret.

2001:379
   1. Denna lag trä­der i kraft den 1 decem­ber 2001.
   2. Vid över­kla­gande av ett beslut som har med­de­lats före ikraft­trä­dan­det skall äldre bestäm­mel­ser tilläm­pas.

Vik­tiga lagar inom för­valt­nings­rät­ten
JP Info­nets för­valt­nings­rätts­liga tjäns­ter

JP Info­nets för­valt­nings­rätts­liga tjäns­ter

Han­te­rar du för­valt­nings­rätts­liga frå­ge­ställ­ningar i ditt arbete? Vi på JP Info­net kan hjälpa dig att reda ut för­valt­nings­rätts­liga frå­gor oav­sett om du arbe­tar på en kom­mun, stat­lig myn­dig­het, dom­stol eller advo­kat­byrå. Vi ger råd och stöd med bland annat hand­lägg­ning, kom­mu­nal­rätt, dele­ga­tions­ord­ningar, offent­lig­het och sek­re­tess, ompröv­ning av beslut och lag­lig­hets­pröv­ning. Se allt inom för­valt­nings­rätt.