Lag (1982:268) om Sve­ri­ges riks­va­pen

Utfär­dad:
Källa: Rege­rings­kans­li­ets rätts­da­ta­ba­ser m.fl.
SFS nr: 1982:268
Depar­te­ment: Justi­tie­de­par­te­men­tet L6
Länk: Länk till regis­ter

SFS nr:

1982:268
Depar­te­ment/myn­dig­het: Justi­tie­de­par­te­men­tet L6
Utfär­dad: 1982-​04-29
Änd­rings­re­gis­ter: SFSR (Rege­rings­kans­liet)
Källa: Full­text (Rege­rings­kans­liet)


1 §   Sve­rige har två riks­va­pen, stora riks­vap­net, som också är stats­che­fens per­son­liga vapen, och lilla riks­vap­net. Riks­vap­nen används som sym­bo­ler för den svenska sta­ten.

Stora riks­vap­net bör endast när det finns sär­skilda skäl använ­das av andra än stats­che­fen, riks­da­gen, rege­ringen, depar­te­men­ten, utri­kes­re­pre­sen­ta­tio­nen och för­svars­mak­ten.

Stats­che­fen kan ge andra med­lem­mar av det kung­liga huset tillå­telse att som per­son­ligt vapen bruka stora riks­vap­net med de änd­ringar och tillägg som stats­che­fen bestäm­mer.

2 §   Stora riks­vap­net utgörs av en blå huvud­sköld, kva­dre­rad genom ett kors av guld med utböjda armar, samt en hjärt­sköld som inne­hål­ler det kung­liga husets dynas­ti­va­pen.

Huvud­sköl­dens första och fjärde fält inne­hål­ler tre öppna kro­nor av guld, ord­nade två över en. Huvud­sköl­dens andra och tredje fält inne­hål­ler tre gin­balks­vis gående ström­mar av sil­ver, över­lagda med ett upp­rest, med öppen krona krönt lejon av guld med röd tunga samt röda tän­der och klor.

Hjärt­sköl­den är klu­ven. Första fäl­tet inne­hål­ler Vasaät­tens vapen: ett i blått, sil­ver och rött styc­kat fält, belagt med en vase av guld. Andra fäl­tet inne­hål­ler ätten Ber­na­dot­tes vapen: i blått fält en ur vat­ten upp­skju­tande bro med tre valv och två kre­ne­le­rade torn, allt av sil­ver, där­ö­ver en örn av guld med väns­ter­vänt huvud och sänkta vingar gri­pande om en åskvigg av guld samt överst Kar­la­vag­nens stjärn­bild av guld.

Huvud­sköl­den är krönt med en kung­lig krona och omges av Sera­fi­mer ordens insig­nier.

Sköld­hål­lare är två till­ba­ka­se­ende, med kung­lig krona krönta lejon med kluvna svan­sar samt röda tungor, tän­der och klor. Lejo­nen står på ett pos­ta­ment av guld.

Det hela omges av en med kung­lig krona krönt her­me­lins­fod­rad vapen­man­tel av pur­pur med frans av guld och upp­knu­ten med tofs­prydda snö­ren av guld.

Stora riks­vap­net får bru­kas även utan orden­sin­sig­nier, sköld­hål­lare, pos­ta­ment eller vapen­man­tel.

3 §   Lilla riks­vap­net består av en med kung­lig krona krönt blå sköld med tre öppna kro­nor av guld, ord­nade två över en.

Sköl­den får omges av Sera­fi­meror­dens insig­nier.

Såsom lilla riks­vap­net skall också anses tre öppna kro­nor av guld, ord­nade två över en, utan sköld och kung­lig krona.

Myn­dig­he­ter som använ­der lilla riks­vap­net får till vap­net foga emblem som sym­bo­li­se­rar deras verk­sam­het. Innan ett vapen med sådant tillägg tas i bruk, bör ytt­rande inhäm­tas från sta­tens heral­diska nämnd.

Vik­tiga lagar inom för­valt­nings­rät­ten
JP Info­nets för­valt­nings­rätts­liga tjäns­ter

JP Info­nets för­valt­nings­rätts­liga tjäns­ter

Han­te­rar du för­valt­nings­rätts­liga frå­ge­ställ­ningar i ditt arbete? Vi på JP Info­net kan hjälpa dig att reda ut för­valt­nings­rätts­liga frå­gor oav­sett om du arbe­tar på en kom­mun, stat­lig myn­dig­het, dom­stol eller advo­kat­byrå. Vi ger råd och stöd med bland annat hand­lägg­ning, kom­mu­nal­rätt, dele­ga­tions­ord­ningar, offent­lig­het och sek­re­tess, ompröv­ning av beslut och lag­lig­hets­pröv­ning. Se allt inom för­valt­nings­rätt.