SFS 1994_692 Lag om kommunala folkomröstningar
Källa Regeringskansliets rättsdatabaser m.fl.
lag om kommunala folkomröstningar;
utfärdad den 9 juni 1994. enligt riksdagens beslut1 föreskrivs följande. 1 § denna lag gäller för folkomröstning som avses i kommunallagen (1991:900). 2 § i anslutning till att fullmäktige beslutar om att hålla en folkomröstning skall fullmäktige besluta om 1. dag för omröstningen, 2. omröstningsdistrikt och omröstningslokaler, 3. att röstlängd skall framställas och röstkort upprättas, 4. den fråga och de svarsalternativ som skall ställas till de röstberättigade, 5. röstsedlarnas antal, innehåll och utseende, samt 6. när röstsammanräkningen senast skall vara avslutad. fullmäktige får besluta om de ytterligare föreskrifter som behövs för att genomföra folkomröstningen. 3 § kommunen eller landstinget skall på lämpligt sätt informera sina medlemmar om det som fullmäktige beslutat enligt 2 § och om vad som i övrigt gäller för folkomröstningen. 4 § för folkomröstningens genomförande i en kommun svarar valnämnden. för folkomröstningens genomförande i ett landsting svarar valnämnden i den kommun inom landstingets område som landstinget träffar överenskommelse med. om överenskommelse inte kan träffas, skall folkomröstningen genomföras av valnämnden i den kommun där landstinget har sin anslagstavla. 5 § rösträtt vid folkomröstning i en kommun har den som är folkbokförd i kommunen och som fyller 18 år senast på dagen för folkomröstningen. andra än svenska medborgare har rösträtt bara om de varit folkbokförda i sverige den 1 november de tre åren närmast före det år då folkomröstningen hålls. rösträtt vid folkomröstning i ett landsting har den som har rösträtt vid folkomröstning i en kommun inom landstinget. 6 § en röstsedel är ogiltig om den 1. inte har tillhandahållits av valnämnden eller 2. är försedd med kännetecken som uppenbarligen har blivit anbragt på röstsedeln med avsikt.
1
sfs 1994:692
utkom från trycket den 20 juni 1994
prop. 1993/94: 188, bet. 1993/94: ku40, rskr. 1993/94:379.
1299
sfs 1994:692
om det i ett röstkuvert finns flera likalydande röstsedlar, skall endast en röstsedel räknas. finns det i annat fall mer än en röstsedel i röstkuvertet, är samtliga dessa röstsedlar ogiltiga. 7 § sedan valnämnden har avslutat rösträkningen, skall röstsedlarna läggas in i särskilda omslag, de godkända för sig och de ogiltiga för sig. omslagen skall förseglas. röstsedlarna skall förvaras minst ett år efter det att sammanräkningen har avslutats. 8 § tillkännagivandet om justering av valnämndens protokoll med anledning av en folkomröstning i ett landsting skall anslås på landstingets anslagstavla. 9 § valnämndens beslut med anledning av en folkomröstning i ett landsting får på begäran av en medlem av det landstinget överklagas genom laglighetsprövning enligt 10 kap. kommunallagen (1991:900). 10 § framställande av röstlängd och upprättande av röstkort görs av skattemyndigheten i det län inom vilket kommunen eller landstinget ligger. skattemyndigheten har rätt till ersättning för de kostnader som föranleds av den kommunala folkomröstningen. denna lag träder, i kraft den 1 juli 1994. på regeringens vägnar carl bildt inger davidson (civildepartementet)
1300
Viktiga lagar inom förvaltningsrätten
Kommunallag (2017:725)
Offentlighets- och sekretesslag (2009:400)
Viktiga lagar inom förvaltningsrätten
Förvaltningslag (2017:900)Kommunallag (2017:725)
Offentlighets- och sekretesslag (2009:400)
JP Infonets förvaltningsrättsliga tjänster
JP Infonets förvaltningsrättsliga tjänster
Hanterar du förvaltningsrättsliga frågeställningar i ditt arbete? Vi på JP Infonet kan hjälpa dig att reda ut förvaltningsrättsliga frågor oavsett om du arbetar på en kommun, statlig myndighet, domstol eller advokatbyrå. Vi ger råd och stöd med bland annat handläggning, kommunalrätt, delegationsordningar, offentlighet och sekretess, omprövning av beslut och laglighetsprövning. Se allt inom förvaltningsrätt.