Lag (2003:491) om kon­su­lärt eko­no­miskt bistånd

Utfär­dad:
Ikraft­trä­dan­de­da­tum:
Källa: Rege­rings­kans­li­ets rätts­da­ta­ba­ser m.fl.
SFS nr: 2003:491
Depar­te­ment: Utri­kes­de­par­te­men­tet
Änd­ring införd: t.o.m. SFS 2018:205
Länk: Länk till regis­ter

SFS nr:

2003:491
Depar­te­ment/myn­dig­het: Utri­kes­de­par­te­men­tet
Utfär­dad: 2003-​06-26
Änd­rad: t.o.m. SFS

2018:205
Änd­rings­re­gis­ter: SFSR (Rege­rings­kans­liet)
Källa: Full­text (Rege­rings­kans­liet)


All­männa bestäm­mel­ser

1 §   Eko­no­miskt bistånd till enskilda utom­lands (kon­su­lärt eko­no­miskt bistånd) läm­nas av svenska beskick­ningar och kar­riär­kon­su­lat enligt bestäm­mel­serna i denna lag.

Kon­su­lärt eko­no­miskt bistånd skall åter­be­ta­las av den enskilde enligt vad som anges i 9-13 §§.

2 §   Vid tillämp­ning av denna lag ska frå­gan om någon är bosatt i Sve­rige avgö­ras enligt bestäm­mel­serna om bosätt­ning i Sve­rige i 5 kap. soci­al­för­säk­rings­bal­ken. Lag (2010:1288).

Vem som kan få bistånd

3 §   Kon­su­lärt eko­no­miskt bistånd kan läm­nas till
   1. svenska med­bor­gare som är bosatta i Sve­rige, och
   2. flyk­tingar och stats­lösa per­so­ner som är bosatta i Sve­rige.

4 §   Om det finns sär­skilda skäl för det kan kon­su­lärt eko­no­miskt bistånd även läm­nas till
   1. en svensk med­bor­gare som inte är bosatt i Sve­rige, och
   2. en annan i Sve­rige bosatt utlän­ning än som avses i 3 § 2.

4 a §   Kon­su­lärt eko­no­miskt bistånd kan även läm­nas till uni­ons­med­bor­gare och deras famil­je­med­lem­mar, i den utsträck­ning som föl­jer av de kon­su­lära skyl­dig­he­ter som Sve­rige har i för­hål­lande till övriga med­lems­sta­ter i Euro­pe­iska uni­o­nen enligt rådets direk­tiv (EU) 2015/637 av den 20 april 2015 om samordnings-​ och samarbets-​åtgärder för under­lät­tande av kon­su­lärt skydd till icke-​företrädda uni­ons­med­bor­gare i tred­je­län­der och om upp­hä­vande av beslut 95/553/EG, i den ursprung­liga lydel­sen. Lag (2018:205).

5 §   Utländska med­bor­gare som på grund av egen eller när­stå­en­des anställ­ning eller eta­ble­ring som egen­fö­re­ta­gare i Sve­rige kan här­leda rät­tig­he­ter i fråga om soci­ala för­må­ner från
   1. uni­ons­rät­ten,
   2. avta­let om Euro­pe­iska eko­no­miska sam­ar­bets­om­rå­det (EES), eller
   3. avta­let mel­lan Euro­pe­iska gemen­ska­pen och dess med­lems­sta­ter å ena sidan och Schweiz å andra sidan om fri rör­lig­het för per­so­ner, ska när det gäl­ler rätt till kon­su­lärt eko­no­miskt bistånd jäm­stäl­las med svenska med­bor­gare under de för­ut­sätt­ningar som anges i före­skrif­ter av rege­ringen eller den myn­dig­het som rege­ringen bestäm­mer.
Lag (2010:1021).

Rät­ten till bistånd

6 §   Den som har råkat i nöd eller annan svå­rig­het i utlan­det och där­för behö­ver eko­no­misk hjälp har rätt till kon­su­lärt eko­no­miskt bistånd om beho­vet inte kan till­go­do­ses på annat sätt och det är skä­ligt att bistånd läm­nas.

Bistånd läm­nas med skä­ligt belopp för nöd­vän­diga kost­na­der.

Bistånd kan även läm­nas för avli­den per­son enligt före­skrif­ter som med­de­las av rege­ringen eller den myn­dig­het som rege­ringen bestäm­mer.

7 §   Kon­su­lärt eko­no­miskt bistånd åt den som har berö­vats fri­he­ten genom beslut av dom­stol eller annan myn­dig­het i utlan­det får avse kost­nad för utred­ning, bevis­ning, juri­diskt biträde och tolk under för­un­der­sök­ning, rät­te­gång eller annat sådant för­fa­rande, om den fri­hets­be­rö­vade av sär­skild anled­ning har behov av sådant bistånd.

Bistånd som avses i första styc­ket får läm­nas även till den som inte är berö­vad fri­he­ten, om för­fa­ran­det med san­no­lik­het kan leda till fri­hets­be­rö­vande och det finns sär­skilda skäl för det.

8 §   Kon­su­lärt eko­no­miskt bistånd åt den som i utlan­det har bli­vit utsatt för vålds­brott får avse kost­nad i anslut­ning till brot­tet för utred­ning, bevis­ning, juri­diskt biträde och tolk som den drab­bade behö­ver för att kunna ta till vara sin rätt.

Återbetalnings-​ och ersätt­nings­skyl­dig­het

9 §   Den som har fått bistånd som har läm­nats enbart enligt 6 § skall betala till­baka bistån­det till sta­ten.

Om bistån­det har läm­nats till någon som är under 18 år är även vård­nads­ha­va­ren åter­be­tal­nings­skyl­dig.

Om bistån­det har läm­nats till en sjö­man eller någon annan som är eller har varit anställd ombord på ett svenskt far­tyg och bistån­det har läm­nats för att täcka kost­na­der som far­ty­gets redare är ansva­rig för enligt för­fatt­ning eller avtal, är även reda­ren åter­be­tal­nings­skyl­dig.

10 §   Den som har fått bistånd som har läm­nats enligt 7 § för rät­te­gång eller för­un­der­sök­ning om brott och som dömts för brot­tet, skall betala till­baka bistån­det till sta­ten.

Den som har fått bistånd som har läm­nats enligt 7 § för rät­te­gång eller för­un­der­sök­ning om brott och som frikänts för brot­tet, skall betala till­baka bistån­det till sta­ten bara i den utsträck­ning det finns sär­skilda skäl för det.

Om någon har fått bistånd som har läm­nats enligt 7 § för rät­te­gång eller för­un­der­sök­ning om brott och skuld­frå­gan inte blir avgjord, skall den som har fått bistån­det betala till­baka det till sta­ten i den utsträck­ning det med hän­syn till omstän­dig­he­terna är skä­ligt.

11 §   Den som har fått bistånd som har läm­nats enligt 7 § för annat än rät­te­gång eller för­un­der­sök­ning om brott skall betala till­baka bistån­det till sta­ten i den utsträck­ning det med hän­syn till omstän­dig­he­terna är skä­ligt.

12 §   Den som har fått bistånd som har läm­nats enligt 8 § skall betala till­baka bistån­det till sta­ten bara i den utsträck­ning det finns sär­skilda skäl för det.

12 a §   Om sta­ten har ersatt en annan med­lems­stat i Euro­pe­iska uni­o­nen för kost­na­der för kon­su­lärt skydd som har läm­nats med stöd av rådets direk­tiv (EU) 2015/637, i den ursprung­liga lydel­sen, ska den som har fått det kon­su­lära skyd­det ersätta sta­ten för dessa kost­na­der. Lag (2018:205).

13 §   Åter­be­tal­nings­skyl­dig­het enligt 9 § eller 10 § första styc­ket eller ersätt­nings­skyl­dig­het enligt 12 a § får jäm­kas eller efter­ges, om det finns sär­skilda skäl för det med hän­syn till den betal­nings­skyl­di­ges per­son­liga eller eko­no­miska för­hål­lan­den samt omstän­dig­he­terna i övrigt.

Vid åter­be­tal­ning enligt 10 och 11 §§ ska 31 kap. 1 § tredje styc­ket rät­te­gångs­bal­ken tilläm­pas. Lag (2018:205).

Avgift

14 §   Den som är skyl­dig att betala till­baka bistånd som har läm­nats enbart enligt 6 § skall betala en avgift för bistån­det.

Beslut om åter­be­tal­ning

15 §   Frå­gor om åter­be­tal­ning av kon­su­lärt eko­no­miskt bistånd och ersätt­ning till sta­ten för kost­na­der för kon­su­lärt skydd som har läm­nats av en annan med­lems­stat i Euro­pe­iska uni­o­nen prö­vas av Rege­rings­kans­liet.
Lag (2018:205).

Indriv­ning

16 §   Åter­be­tal­nings­be­lopp, ersätt­nings­be­lopp och avgift som inte beta­las när beslu­tet om betal­nings­skyl­dig­het fått laga kraft ska läm­nas för indriv­ning. Bestäm­mel­ser om indriv­ning finns i lagen (1993:891) om indriv­ning av stat­liga ford­ringar m.m. Vid indriv­ning får verk­stäl­lig­het enligt utsök­nings­bal­ken ske.

Rege­ringen får före­skriva att indriv­ning inte behö­ver begä­ras för mindre belopp. Lag (2018:205).

Bemyn­di­gande

17 §   Rege­ringen eller den myn­dig­het som rege­ringen bestäm­mer får med­dela när­mare före­skrif­ter om rät­ten till kon­su­lärt eko­no­miskt bistånd.

Rege­ringen eller den myn­dig­het som rege­ringen bestäm­mer får med­dela före­skrif­ter om
   1. kon­su­lärt eko­no­miskt bistånd som avser avli­den per­son, och
   2. avgift enligt 14 §.

Över­kla­gande

18 §   Beslut i ären­den enligt denna lag får över­kla­gas hos all­män för­valt­nings­dom­stol.

Pröv­nings­till­stånd krävs vid över­kla­gande till kam­mar­rät­ten.


Över­gångs­be­stäm­mel­ser

2003:491
   1. Denna lag trä­der i kraft den 1 sep­tem­ber 2003, då lagen (1973:137) om eko­no­miskt bistånd till svenska med­bor­gare i utlan­det m.m. (den äldre lagen) skall upp­höra att gälla.
   2. Den äldre lagens bestäm­mel­ser om var­ak­tigt eko­no­miskt bistånd gäl­ler fort­fa­rande för per­so­ner som vid utgången av augusti 2003 upp­bär sådant bistånd. Om sådant bistånd läm­nas efter ikraft­trä­dan­det skall det inte beta­las till­baka.

Vik­tiga lagar inom för­valt­nings­rät­ten
JP Info­nets för­valt­nings­rätts­liga tjäns­ter

JP Info­nets för­valt­nings­rätts­liga tjäns­ter

Han­te­rar du för­valt­nings­rätts­liga frå­ge­ställ­ningar i ditt arbete? Vi på JP Info­net kan hjälpa dig att reda ut för­valt­nings­rätts­liga frå­gor oav­sett om du arbe­tar på en kom­mun, stat­lig myn­dig­het, dom­stol eller advo­kat­byrå. Vi ger råd och stöd med bland annat hand­lägg­ning, kom­mu­nal­rätt, dele­ga­tions­ord­ningar, offent­lig­het och sek­re­tess, ompröv­ning av beslut och lag­lig­hets­pröv­ning. Se allt inom för­valt­nings­rätt.