050130.PDF
Källa Regeringskansliets rättsdatabaser m.fl.
svensk författningssamling
lag om dödförklaring;
utfärdad den 17 mars 2005. enligt riksdagens beslut1 föreskrivs följande.
sfs 2005:130
utkom från trycket den 31 mars 2005
lagens tillämpningsområde
1§ är någon försvunnen, får han eller hon dödförklaras enligt denna lag.
förutsättningar för dödförklaring
2 § om det är utrett att den försvunne är död, får han eller hon dödförklaras omedelbart. 3 § är det inte utrett att den försvunne är död men finns det med hänsyn till omständigheterna kring försvinnandet och vad som i övrigt är känt en hög grad av sannolikhet för att han eller hon är död, får frågan om dödförklaring tas upp tidigast ett år efter försvinnandet. har försvinnandet skett i samband med en naturkatastrof eller en stor olycka eller under liknande omständigheter och finns det en mycket hög grad av sannolikhet för att den försvunne är död, får frågan om dödförklaring enligt första stycket tas upp omedelbart. 4 § i andra fall än dem som avses i 2 och 3 §§ får frågan om dödförklaring tas upp tidigast fem år efter försvinnandet.
ansökan m.m.
5 § en ansökan om dödförklaring får göras av den försvunnes make eller sambo eller arvinge. i andra fall än dem som avses i 3 § andra stycket får ansökan också göras av annan vars rätt kan bero av dödförklaringen. ansökan skall göras hos skatteverket. skatteverket får självmant ta upp en fråga om dödförklaring enligt 2 §.
handläggningen
6 § skatteverket skall inhämta yttrande från den försvunnes make eller sambo och närmaste släktingar, om inte särskilda skäl talar emot det. ytt1
prop. 2004/05:88, bet. 2004/05:lu20, rskr. 2004/05:176.
1
2* sfs 2005:130–152
sfs 2005:130
rande får också inhämtas från annan som kan antas ha uppgifter att lämna om den försvunne samt från polismyndighet. 7 § i fall som avses i 3 och 4 §§ skall skatteverket utfärda kungörelse. kungörelsen skall innehålla en kallelse på den försvunne att anmäla sig hos skatteverket senast en viss dag som inte får sättas tidigare än sex månader därefter eller, om 3 § andra stycket tillämpas, två månader därefter. kungörelsen skall även innehålla en uppmaning till var och en som kan lämna upplysningar i ärendet att inom samma tid anmäla det hos skatteverket. kungörelsen skall införas i post- och inrikes tidningar och ortstidning.
beslut om dödförklaring
8 § är vad som sägs i 2 § uppfyllt eller har den tid som angetts i en kungörelse enligt 7 § löpt ut utan att det dessförinnan framkommit att den försvunne lever, skall skatteverket förklara att den försvunne är att anse som död. skatteverket skall i beslutet ange en dödsdag. som dödsdag skall anses den dag som är den mest sannolika dödsdagen. går en sådan dag inte att fastställa, skall som dödsdag anses sista dagen i den månad då den försvunne veterligen senast var vid liv. vid tillämpning av 4 § skall som dödsdag anses sista dagen i den månad då femårsfristen gått till ända. 9 § om det föreskrivs i en författning att tid i ett visst fall skall räknas från dödsfall, skall vid dödförklaring tiden räknas från det att beslutet vann laga kraft.
skatteverkets beslutsfattande
10 § skatteverkets beslut i frågor om dödförklaring som avses i 2 och 3 §§ skall fattas av en särskild nämnd inom verket. om det finns särskilda skäl, får verket bestämma att nämnden skall fatta beslut även i annat enskilt ärende enligt denna lag. regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer meddelar närmare föreskrifter om nämnden, dess ledamöter och nämndens beslutförhet.
överklagande
11 § skatteverkets beslut i ärenden om dödförklaring får överklagas hos allmän förvaltningsdomstol. skrivelsen skall ges in till skatteverket inom tre veckor från dagen för beslutet. prövningstillstånd krävs vid överklagande till kammarrätten.
återbäring
12 § visar det sig senare att den dödförklarade lever, skall var och en som på grund av dödförklaringen har tillträtt egendom återbära den. detta gäller också, om det visar sig att den dödförklarade har dött på en annan dag än den 2
som angetts som dödsdag och någon annan därför har rätt till kvarlåtenskapen. har egendom som skall återbäras överlåtits till någon annan, är också denne återbäringsskyldig, om han eller hon inte var i god tro vid förvärvet. när egendom återbärs, skall också avkastning betalas för tiden efter det att innehavaren fick kännedom om att någon annan hade bättre rätt till egendomen eller stämning delgavs honom eller henne. består egendomen av pengar, skall för samma tid betalas ränta enligt 6 § räntelagen (1975:635). har innehavaren haft nödvändig kostnad för egendomen, skall kostnaden ersättas. även nyttig kostnad skall ersättas, om kostnaden uppkom innan innehavaren fick kännedom om den andres bättre rätt eller delgavs stämning. 1. denna lag träder i kraft den 1 april 2005. 2. bestämmelserna i det upphävda 25 kap. ärvdabalken gäller i fråga om ärenden där en ansökan om dödförklaring kommit in till domstol före ikraftträdandet. på regeringens vägnar göran persson thomas bodström (justitiedepartementet)
sfs 2005:130
3
thomson fakta, tel. 08-587 671 00 elanders gotab, stockholm 2005
Viktiga lagar inom förvaltningsrätten
Kommunallag (2017:725)
Offentlighets- och sekretesslag (2009:400)
Viktiga lagar inom förvaltningsrätten
Förvaltningslag (2017:900)Kommunallag (2017:725)
Offentlighets- och sekretesslag (2009:400)
JP Infonets förvaltningsrättsliga tjänster
JP Infonets förvaltningsrättsliga tjänster
Hanterar du förvaltningsrättsliga frågeställningar i ditt arbete? Vi på JP Infonet kan hjälpa dig att reda ut förvaltningsrättsliga frågor oavsett om du arbetar på en kommun, statlig myndighet, domstol eller advokatbyrå. Vi ger råd och stöd med bland annat handläggning, kommunalrätt, delegationsordningar, offentlighet och sekretess, omprövning av beslut och laglighetsprövning. Se allt inom förvaltningsrätt.