Lag (2008:1075) om inteck­nings­brevs­re­gis­ter

Utfär­dad:
Ikraft­trä­dan­de­da­tum:
Källa: Rege­rings­kans­li­ets rätts­da­ta­ba­ser m.fl.
SFS nr: 2008:1075
Depar­te­ment: Justi­tie­de­par­te­men­tet L1
Änd­ring införd: t.o.m. SFS 2018:286
Länk: Länk till regis­ter

SFS nr:

2008:1075
Depar­te­ment/myn­dig­het: Justi­tie­de­par­te­men­tet L1
Utfär­dad: 2008-​11-27
Änd­rad: t.o.m. SFS

2018:286
Änd­rings­re­gis­ter: SFSR (Rege­rings­kans­liet)
Källa: Full­text (Rege­rings­kans­liet)


Inle­dande bestäm­mel­ser

1 §   Bolags­ver­ket ska med hjälp av auto­ma­ti­se­rad behand­ling föra ett regis­ter över sådana före­tagsin­teck­ningar för vilka det inte finns utfär­dat något skrift­ligt före­tagsin­teck­nings­brev (inteck­nings­brevs­re­gis­ter).

Av 1 kap. 2 § lagen (2008:990) om före­tags­hy­po­tek föl­jer att regi­stre­ring av en före­tagsin­teck­ning i inteck­nings­brevs­re­gist­ret inne­bär att ett elektro­niskt före­tagsin­teck­nings­brev utfär­das.

All­männa bestäm­mel­ser om regi­stre­ring

2 §   För att en före­tagsin­teck­ning ska få föras in i inteck­nings­brevs­re­gist­ret fordras att den är införd i före­tagsin­teck­nings­re­gist­ret och att begä­ran om regi­stre­ring fram­ställs enligt 3 eller 4 §.

En upp­gift i inteck­nings­brevs­re­gist­ret om en före­tagsin­teck­ning får för­e­nas med en upp­gift om vem som har rätt att råda över regi­stre­ringen (inteck­nings­brevs­ha­vare). Endast den som har fått till­stånd enligt 12 § får regi­stre­ras som inteck­nings­brevs­ha­vare. Om regist­ret inte inne­hål­ler någon upp­gift om inteck­nings­brevs­ha­vare, ska den vars egen­dom har inteck­nats anses som inteck­nings­brevs­ha­vare.

Om en före­tagsin­teck­ning har varit före­mål för beslut om utbyte enligt 4 kap. 14 § lagen (2008:990) om före­tags­hy­po­tek eller mot­sva­rande äldre bestäm­mel­ser, ska bestäm­mel­serna i denna lag om före­tagsin­teck­ning i stäl­let gälla de genom utby­tet beslu­tade före­tagsin­teck­nings­bre­ven.

Regi­stre­ring av nya före­tagsin­teck­ningar

3 §   På begä­ran av den som ger in en ansö­kan om före­tagsin­teck­ning till inskriv­nings­myn­dig­he­ten ska Bolags­ver­ket föra in en upp­gift om före­tagsin­teck­ningen, om en sådan bevil­jas, i inteck­nings­brevs­re­gist­ret. Om sökan­den begär det, ska ver­ket sam­ti­digt föra in en upp­gift om inteck­nings­brevs­ha­vare.

Bestäm­mel­serna i första styc­ket tilläm­pas även i sam­band med ansök­ningar om sådana inteck­nings­åt­gär­der som avses i 4 kap. 14-16 §§ lagen (2008:990) om före­tags­hy­po­tek.

Regi­stre­ring av tidi­gare bevil­jade före­tagsin­teck­ningar

4 §   På begä­ran av en inne­ha­vare av ett skrift­ligt före­tagsin­teck­nings­brev ska Bolags­ver­ket föra in en upp­gift om den före­tagsin­teck­ning som sva­rar mot före­tagsin­teck­nings­bre­vet i inteck­nings­brevs­re­gist­ret. Om sökan­den begär det, ska ver­ket sam­ti­digt föra in en upp­gift om inteck­nings­brevs­ha­vare.

En före­tagsin­teck­ning får föras in i inteck­nings­brevs­re­gist­ret enligt bestäm­mel­serna i första styc­ket endast om det skrift­liga före­tagsin­teck­nings­bre­vet har getts in till Bolags­ver­ket. I sam­band med infö­ran­det i regist­ret ska före­tagsin­teck­nings­bre­vet för­stö­ras.

I fråga om inteck­ningar som har bevil­jats eller sökts enligt de bestäm­mel­ser som gällde före ikraft­trä­dan­det av lagen (1984:649) om före­tags­hy­po­tek gäl­ler bestäm­mel­serna i denna lag om skrift­ligt före­tagsin­teck­nings­brev även sådana ford­rings­be­vis som avses i 8 § lagen (1984:650) om infö­rande av lagen (1984:649) om före­tags­hy­po­tek. En sådan hand­ling behö­ver dock inte för­stö­ras, om den för­ses med en påskrift om att den inte längre med­för någon rätt i den inteck­nade egen­do­men.

Regi­stre­ring av inteck­nings­brevs­ha­vare

5 §   Om inteck­nings­brevs­re­gist­ret inte inne­hål­ler någon upp­gift om inteck­nings­brevs­ha­vare, ska Bolags­ver­ket på begä­ran av den som enligt 2 § andra styc­ket ska anses som inteck­nings­brevs­ha­vare föra in en upp­gift om inteck­nings­brevs­ha­vare i regist­ret.

Avre­gi­stre­ring eller byte av inteck­nings­brevs­ha­vare

6 §   På begä­ran av den som är regi­stre­rad som inteck­nings­brevs­ha­vare ska Bolags­ver­ket ta bort upp­gif­ten om inteck­nings­brevs­ha­vare från inteck­nings­brevs­re­gist­ret.

Om sökan­den begär det, ska Bolags­ver­ket i sam­band med en åtgärd enligt första styc­ket föra in en ny upp­gift om inteck­nings­brevs­ha­vare i regist­ret.

Avre­gi­stre­ring av före­tagsin­teck­ning m.m.

7 §   På begä­ran av den som är regi­stre­rad som inteck­nings­brevs­ha­vare eller som enligt 2 § andra styc­ket ska anses som inteck­nings­brevs­ha­vare, ska Bolags­ver­ket utfärda ett skrift­ligt före­tagsin­teck­nings­brev som sva­rar mot före­tagsin­teck­ningen. I sam­band med att det skrift­liga före­tagsin­teck­nings­bre­vet utfär­das ska inteck­ningen tas bort från inteck­nings­brevs­re­gist­ret.

8 §   Om en före­tagsin­teck­ning, som är införd i inteck­nings­brevs­re­gist­ret, dödas eller blir utan ver­kan, ska Bolags­ver­ket ta bort före­tagsin­teck­ningen från regist­ret. Om en inteck­ning blir utan ver­kan endast till viss del eller blir före­mål för åtgärd som avses i 4 kap. 14-16 §§ lagen (2008:990) om före­tags­hy­po­tek, ska upp­gift om detta föras in i inteck­nings­brevs­re­gist­ret.

Hin­der mot avre­gi­stre­ring

9 §   På begä­ran av den som är regi­stre­rad som inteck­nings­brevs­ha­vare eller som enligt 2 § andra styc­ket ska anses som inteck­nings­brevs­ha­vare, ska Bolags­ver­ket besluta att inteck­ningen inte får tas bort från inteck­nings­brevs­re­gist­ret enligt 7 §.

Ett beslut som avses i första styc­ket gäl­ler till dess att inskriv­nings­myn­dig­he­ten har avslu­tat ett ärende enligt 4 kap. 14-17 §§ lagen (2008:990) om före­tags­hy­po­tek. Om inteck­nings­brevs­ha­va­ren begär det, får Bolags­ver­ket häva beslu­tet även dess­förin­nan.

10 §   På begä­ran av Kro­no­fog­de­myn­dig­he­ten ska Bolags­ver­ket besluta att sådana regi­stre­rings­åt­gär­der som anges i 5-7 §§ inte får vid­tas. Ett sådant beslut gäl­ler till dess att något annat har för­ord­nats.

Rät­telse

11 §   En upp­gift i inteck­nings­brevs­re­gist­ret ska rät­tas, om upp­gif­ten inne­hål­ler någon uppen­bar orik­tig­het till följd av att Bolags­ver­ket eller någon annan har gjort sig skyl­dig till skriv­fel, räk­ne­fel eller lik­nande för­bi­se­ende eller till följd av något tek­niskt fel. I fråga om per­son­upp­gif­ter gäl­ler detta i stäl­let för rät­ten till rät­telse enligt arti­kel 16 i Euro­pa­par­la­men­tets och rådets för­ord­ning (EU) 2016/679 av den 27 april 2016 om skydd för fysiska per­so­ner med avse­ende på behand­ling av per­son­upp­gif­ter och om det fria flö­det av sådana upp­gif­ter och om upp­hä­vande av direk­tiv 95/46/EG (all­män data­skydds­för­ord­ning).

Den vars rätt berörs ska ges till­fälle att yttra sig innan rät­telse sker. Lag (2018:286).

Begräns­ning av behand­ling av per­son­upp­gif­ter

11 a §   Rät­ten till begräns­ning av behand­ling av per­son­upp­gif­ter enligt arti­kel 18 i Euro­pa­par­la­men­tets och rådets för­ord­ning (EU) 2016/679 gäl­ler inte i fråga om per­son­upp­gif­ter i inteck­nings­brevs­re­gist­ret. Lag (2018:286).

Till­stånd att regi­stre­ras som inteck­nings­brevs­ha­vare

12 §   Till­stånd att bli regi­stre­rad som inteck­nings­brevs­ha­vare med­de­las av Bolags­ver­ket.

Vid till­stånds­pröv­ningen ska Bolags­ver­ket sär­skilt beakta
   1. att sökan­den har till­gång till den tek­niska utrust­ning och den tek­niska sak­kun­skap som fordras för inteck­nings­brevs­re­gist­rets funk­tion,
   2. att det finns till­freds­stäl­lande for­mer för betal­ning av stäm­pelskatt, expe­di­tions­av­gif­ter och regi­stre­rings­av­gif­ter, och
   3. att sökan­den även i övrigt upp­fyl­ler de krav på lämp­lig­het som bör stäl­las med hän­syn till inteck­nings­brevs­re­gist­rets upp­bygg­nad och funk­tion.

13 §   Till­stånd som avses i 12 § får åter­kal­las om till­stånds­ha­va­ren inte längre upp­fyl­ler de krav som anges i 12 § andra styc­ket.

När ett beslut om åter­kal­lelse av till­stånd har vun­nit laga kraft, ska Bolags­ver­ket själv­mant vidta de åtgär­der som anges i 7 §, om det inte finns något hin­der mot detta enligt 9 eller 10 §.

Inteck­nings­brevs­ha­va­rens rät­tig­he­ter och skyl­dig­he­ter

14 §   Den som är regi­stre­rad som inteck­nings­brevs­ha­vare eller som enligt 2 § andra styc­ket ska anses som inteck­nings­brevs­ha­vare har de rät­tig­he­ter och skyl­dig­he­ter som föl­jer med inne­ha­vet av ett skrift­ligt före­tagsin­teck­nings­brev.

Över­kla­gande

15 §   Bolags­ver­kets beslut enligt denna lag får över­kla­gas hos all­män för­valt­nings­dom­stol.

Pröv­nings­till­stånd krävs vid över­kla­gande till kam­mar­rät­ten.

Full­makt

16 §   I ären­den enligt denna lag behö­ver ombud inte visa upp skrift­lig full­makt annat än om Bolags­ver­ket anser att det behövs.

Bemyn­di­gande m.m.

17 §   Rege­ringen eller den myn­dig­het som rege­ringen bestäm­mer får med­dela före­skrif­ter om avgif­ter för regi­stre­ring enligt denna lag.

18 §   Rege­ringen kan med stöd av 8 kap. 7 § rege­rings­for­men med­dela före­skrif­ter om inteck­nings­brevs­re­gist­rets inne­håll och när­mare ända­mål, behand­ling av upp­gif­ter och per­son­upp­gifts­an­svar.

Rege­ringen eller den myn­dig­het som rege­ringen bestäm­mer kan med stöd av 8 kap. 7 § rege­rings­for­men med­dela före­skrif­ter om föran­det av regist­ret och om ingiv­ning av ansök­ningar i regi­stre­rings­ä­ren­den. Lag (2018:286).

Ska­de­stånd

19 §   Den som lider skada genom att en upp­gift i inteck­nings­brevs­re­gist­ret är orik­tig eller miss­vi­sande eller i något annat fall genom fel i sam­band med att regist­ret läggs upp eller förs, har rätt till ersätt­ning av sta­ten, om det inte visas att fel­ak­tig­he­ten beror på en omstän­dig­het utan­för Bolags­ver­kets kon­troll vars följ­der ver­ket inte skä­li­gen kunde ha und­vi­kit eller över­vun­nit.

Ersätt­ning enligt första styc­ket kan efter vad som är skä­ligt sät­tas ned eller falla bort, om vål­lande på den ska­de­li­dan­des sida har med­ver­kat till ska­dan. Lag (2018:286).
Vik­tiga lagar inom för­valt­nings­rät­ten
JP Info­nets för­valt­nings­rätts­liga tjäns­ter

JP Info­nets för­valt­nings­rätts­liga tjäns­ter

Han­te­rar du för­valt­nings­rätts­liga frå­ge­ställ­ningar i ditt arbete? Vi på JP Info­net kan hjälpa dig att reda ut för­valt­nings­rätts­liga frå­gor oav­sett om du arbe­tar på en kom­mun, stat­lig myn­dig­het, dom­stol eller advo­kat­byrå. Vi ger råd och stöd med bland annat hand­lägg­ning, kom­mu­nal­rätt, dele­ga­tions­ord­ningar, offent­lig­het och sek­re­tess, ompröv­ning av beslut och lag­lig­hets­pröv­ning. Se allt inom för­valt­nings­rätt.