Lag (2022:66) om kon­sul­ta­tion i frå­gor som rör det samiska fol­ket

Utfär­dad:
Ikraft­trä­dan­de­da­tum:
Källa: Rege­rings­kans­li­ets rätts­da­ta­ba­ser m.fl.
SFS nr: 2022:66
Depar­te­ment: Kul­tur­de­par­te­men­tet
Änd­ring införd: t.o.m. SFS 2022:69
Länk: Länk till regis­ter

SFS nr:

2022:66
Depar­te­ment/myn­dig­het: Kul­tur­de­par­te­men­tet
Utfär­dad: 2022-​01-27
Änd­rad: t.o.m. SFS

2022:69
Änd­rings­re­gis­ter: SFSR (Rege­rings­kans­liet)
Källa: Full­text (Rege­rings­kans­liet)


Syf­tet med kon­sul­ta­tion och för­hål­lan­det till annan regle­ring

1 §   För att främja det samiska fol­kets infly­tande över sina ange­lä­gen­he­ter ska kon­sul­ta­tio­ner genom­fö­ras enligt vad som anges i denna lag.

Före­skrif­ter om sam­råds­skyl­dig­het i andra lagar och för­ord­ningar gäl­ler obe­ro­ende av denna lag. Sådana sam­råds­för­fa­ran­den och andra lik­nande för­fa­ran­den ska så långt som möj­ligt sam­ord­nas med kon­sul­ta­tio­ner enligt denna lag.

Kon­sul­ta­tions­skyl­dig­he­tens omfatt­ning

2 §   Rege­ringen, stat­liga för­valt­nings­myn­dig­he­ter, regi­o­ner och kom­mu­ner ska kon­sul­tera samiska före­trä­dare innan beslut fat­tas i ären­den som kan få sär­skild bety­delse för samerna.
Lag (2022:69).

3 §   Skyl­dig­he­ten att kon­sul­tera gäl­ler inte för dom­stols­lik­nande nämn­der och sådana organ i för­valt­nings­myn­dig­he­ter som har dom­stols­lik­nande upp­gif­ter eller för rege­ringen när ett ärende från en sådan instans eller en dom­stol över­läm­nas till rege­ringen för pröv­ning.

Skyl­dig­he­ten att kon­sul­tera gäl­ler inte hel­ler för Same­tinget och Same­skol­sty­rel­sen.

4 §   Skyl­dig­he­ten att kon­sul­tera gäl­ler inte för ären­den som rör
   1. all­män ord­ning och säker­het, total­för­sva­ret, säker­hets­käns­lig verk­sam­het enligt säker­hets­skydds­la­gen (2018:585) eller Sve­ri­ges säker­het i övrigt,
   2. stats­bi­drag i enskilda fall,
   3. forsk­ning i enskilda fall,
   4. ska­de­stånds­an­språk mot sta­ten, en region eller en kom­mun,
   5. till­syn,
   6. frå­gor som avses i 9 kap. rege­rings­for­men, eller
   7. remissytt­ran­den.

Skyl­dig­he­ten att kon­sul­tera gäl­ler inte hel­ler frå­gor som rör ersätt­ning till en enskild då ersätt­ningen ska bestäm­mas med tillämp­ning av expro­pri­a­tions­la­gen (1972:719) eller 5 kap. 2 § fas­tig­hets­bild­nings­la­gen (1970:988).

Skyl­dig­he­ten att kon­sul­tera i ären­den enligt plan- och bygg­la­gen (2010:900) gäl­ler endast ären­den om att anta eller ändra en regi­on­plan, en över­sikts­plan, en detalj­plan eller områ­des­be­stäm­mel­ser. Lag (2022:69).

5 §   Skyl­dig­he­ten att kon­sul­tera gäl­ler inte
   1. för en för­valt­nings­myn­dig­het som hos en annan myn­dig­het som är kon­sul­ta­tions­skyl­dig eller hos rege­ringen ansö­ker om till­stånd för en verk­sam­het som kan bedri­vas av enskilda,
   2. för en för­valt­nings­myn­dig­het eller för rege­ringen när ett beslut över­kla­gas dit och en kon­sul­ta­tion i den fråga som prö­vats i beslu­tet har genom­förts i den lägre ins­tan­sen,
   3. för rege­ringen om ett ärende i annat fall än som avses i 3 § första styc­ket har över­läm­nats dit och en kon­sul­ta­tion i den fråga som ska prö­vas i ären­det har genom­förts i den lägre ins­tan­sen,
   4. om ären­det är bråds­kande och ett dröjs­mål skulle med­föra risk för bety­dande olä­gen­he­ter,
   5. om den samiska före­trä­dare som enligt 7 § ska kon­sul­te­ras avstår från kon­sul­ta­tion, eller
   6. om det är uppen­bart att kon­sul­ta­tion inte behövs eller om kon­sul­ta­tion är uppen­bart olämp­ligt.

6 §   Om den samiska före­trä­dare som avses i 7 § anser att ett ärende kan få sär­skild bety­delse för samerna och begär kon­sul­ta­tion ska ären­det anses få sådan bety­delse vid tillämp­ning av denna lag.

De samiska före­trä­darna som ska kon­sul­te­ras

7 §   Same­tinget ska kon­sul­te­ras i ett ärende som före­trä­dare för det samiska fol­ket. Om ären­det kan få sär­skild bety­delse för en sameby ska även same­byn kon­sul­te­ras. Om ären­det kan få sär­skild bety­delse för en samisk orga­ni­sa­tion med hän­syn till dess ända­mål enligt stad­garna och orga­ni­sa­tio­nen anmält intresse av att delta i kon­sul­ta­tio­ner, ska även orga­ni­sa­tio­nen kon­sul­te­ras.

När en sameby eller en samisk orga­ni­sa­tion ska kon­sul­te­ras anses de vara samiska före­trä­dare.

Same­tinget ska infor­me­ras om en kon­sul­ta­tion med en sameby eller en samisk orga­ni­sa­tion som inte ska genom­fö­ras gemen­samt med Same­tinget.

Kon­sul­ta­tions­för­fa­ran­det

8 §   När det finns en skyl­dig­het att kon­sul­tera i ett ärende ska den kon­sul­ta­tions­skyl­dige i ett tidigt skede infor­mera den samiska före­trä­da­ren om ären­det och fråga om den begär kon­sul­ta­tion. Det ska framgå av för­frå­gan när den senast ska ha besva­rats. Tids­fris­ten ska vara skä­lig.

Om den samiska före­trä­da­ren inte sva­rar inom den utsatta tids­fris­ten får det betrak­tas som att före­trä­da­ren avstår från kon­sul­ta­tion i ären­det.

Skyl­dig­he­ten i första styc­ket gäl­ler inte i för­hål­lande till en samisk före­trä­dare som på eget ini­ti­a­tiv begärt kon­sul­ta­tion enligt 6 §.

9 §   Den kon­sul­ta­tions­skyl­dige bestäm­mer på vil­ket sätt en kon­sul­ta­tion ska genom­fö­ras men ska så långt som det är möj­ligt och lämp­ligt till­go­dose den samiska före­trä­da­rens öns­ke­mål om kon­sul­ta­tions­form.

Den samiska före­trä­da­ren ska inför en munt­lig kon­sul­ta­tion ha rätt att få en skrift­lig redo­gö­relse för de frå­gor som ären­det rör. Den samiska före­trä­da­ren ska ges skä­lig tid för att hämta in de upp­lys­ningar som behövs och för att på annat sätt för­be­reda kon­sul­ta­tio­nen.

10 §   Om den kon­sul­ta­tions­skyl­dige anser att det är lämp­ligt får även andra myn­dig­he­ter eller enskilda delta vid kon­sul­ta­tio­nen i ett ärende. Den kon­sul­ta­tions­skyl­dige ska fråga den samiska före­trä­da­ren vil­ken inställ­ning den har till ett sådant del­ta­gande.

11 §   Vid kon­sul­ta­tio­nen ska den kon­sul­ta­tions­skyl­dige, den samiska före­trä­da­ren och andra som del­tar ange sin moti­ve­rade stånd­punkt i ären­det och yttra sig över de and­ras stånd­punk­ter. För den kon­sul­ta­tions­skyl­dige ska detta dock gälla endast i ären­den där det inte finns någon part. Kon­sul­ta­tio­nen ska genom­fö­ras i god anda.

Kon­sul­ta­tio­nen ska fort­sätta tills enig­het eller sam­tycke i den fråga som är orsak till kon­sul­ta­tio­nen upp­nåtts eller tills den kon­sul­ta­tions­skyl­dige eller den samiska före­trä­da­ren för­kla­rar att enig­het eller sam­tycke inte kan nås i ären­det.

Doku­men­ta­tion

12 §   Den kon­sul­ta­tions­skyl­dige ska doku­men­tera vad som kom­mit fram vid kon­sul­ta­tio­nen. Av doku­men­ta­tio­nen ska det framgå när och hur kon­sul­ta­tio­nen har genom­förts, vilka som har del­ta­git och vem som har gjort doku­men­ta­tio­nen.


Över­gångs­be­stäm­mel­ser

2022:66
   1. Denna lag trä­der i kraft den 1 mars 2022.
   2. Lagen tilläm­pas inte på ären­den som har inletts före ikraft­trä­dan­det.

2022:69
   1. Denna lag trä­der i kraft den 1 mars 2024.
   2. Bestäm­mel­serna i den nya lydel­sen tilläm­pas inte på ären­den som har inletts före ikraft­trä­dan­det.

Vik­tiga lagar inom för­valt­nings­rät­ten
JP Info­nets för­valt­nings­rätts­liga tjäns­ter

JP Info­nets för­valt­nings­rätts­liga tjäns­ter

Han­te­rar du för­valt­nings­rätts­liga frå­ge­ställ­ningar i ditt arbete? Vi på JP Info­net kan hjälpa dig att reda ut för­valt­nings­rätts­liga frå­gor oav­sett om du arbe­tar på en kom­mun, stat­lig myn­dig­het, dom­stol eller advo­kat­byrå. Vi ger råd och stöd med bland annat hand­lägg­ning, kom­mu­nal­rätt, dele­ga­tions­ord­ningar, offent­lig­het och sek­re­tess, ompröv­ning av beslut och lag­lig­hets­pröv­ning. Se allt inom för­valt­nings­rätt.