Lag (2010:1882) om ålders­grän­ser för film som ska visas offent­ligt

Utfär­dad:
Ikraft­trä­dan­de­da­tum:
Källa: Rege­rings­kans­li­ets rätts­da­ta­ba­ser m.fl.
SFS nr: 2010:1882
Depar­te­ment: Kul­tur­de­par­te­men­tet
Änd­ring införd: t.o.m. SFS 2023:842
Länk: Länk till regis­ter

SFS nr:

2010:1882
Depar­te­ment/myn­dig­het: Kul­tur­de­par­te­men­tet
Utfär­dad: 2010-​12-09
Änd­rad: t.o.m. SFS

2023:842
Änd­rings­re­gis­ter: SFSR (Rege­rings­kans­liet)
Källa: Full­text (Rege­rings­kans­liet)


Tillämp­nings­om­råde

1 §   I denna lag finns bestäm­mel­ser om hur ålders­grän­ser ska fast­stäl­las när det gäl­ler fram­ställ­ning i film som är avsedd att visas vid en all­män sam­man­komst eller en offent­lig till­ställ­ning som den som är under fem­ton år har till­träde till.

2 §   Med fram­ställ­ning i film avses i denna lag rör­liga bil­der i fil­mer och video­gram samt i en upp­spel­ning ur en data­bas.

3 §   Fram­ställ­ningen i en film som ska visas för barn under fem­ton år vid en all­män sam­man­komst eller en offent­lig till­ställ­ning ska vara god­känd av Medi­e­myn­dig­he­ten.
Lag (2023:842).

4 §   Utan hin­der av 3 § får en fram­ställ­ning i en film visas för barn under fem­ton år om den
   1. till­han­da­hålls i ett tv-​program som omfat­tas av ytt­ran­de­fri­hets­grund­la­gen,
   2. utgör reklam för en vara eller en tjänst,
   3. visas vid en varu­mässa, en utställ­ning eller ett spor­te­ve­ne­mang, om inte vis­ningen utgör en all­män sam­man­komst,
   4. visas inom ett museum som ett led i muse­ets nor­mala utställ­nings­verk­sam­het och är en doku­men­tär fram­ställ­ning,
   5. är en enkel fram­ställ­ning som är ska­pad av barn eller unga ama­tö­rer när den visas vid en filmfes­ti­val eller ett annat konst­när­ligt eller ide­ellt eve­ne­mang som huvud­sak­li­gen rik­tar sig till barn och unga, eller
   6. endast utgör ett åter­gi­vande av en offent­lig opera-​, teater-​ eller musik­fö­re­ställ­ning eller ett spor­te­ve­ne­mang.

Bedöm­nings­grun­der och ålders­grän­ser

5 §   Fram­ställ­ningen i en film får inte god­kän­nas för vis­ning för barn under sju år, under elva år eller under fem­ton år om den kan vara till skada för väl­be­fin­nan­det för barn i den aktu­ella ålders­grup­pen.

Medi­e­myn­dig­he­ten beslu­tar om ålders­grän­ser. Lag (2023:842).

6 §   Vid en all­män sam­man­komst eller en offent­lig till­ställ­ning där en vis­ning av en fram­ställ­ning i en film före­kom­mer får till­träde inte med­ges någon som inte har upp­nått den lägsta ålder som myn­dig­he­ten bestämt enligt 5 §, om inte något annat föl­jer av andra styc­ket.

Barn som inte fyllt sju år och som är i säll­skap med en per­son som fyllt arton år får med­ges till­träde till vis­ning av en fram­ställ­ning som är tillå­ten för barn från sju år. Barn som fyllt sju men inte elva år och som är i säll­skap med en per­son som fyllt arton år får med­ges till­träde till vis­ning av en fram­ställ­ning som är tillå­ten för barn från elva år. Barn som fyllt elva men inte fem­ton år och som är i säll­skap med en per­son som fyllt arton år får med­ges till­träde till vis­ning av en fram­ställ­ning som är tillå­ten för barn från fem­ton år.

Rege­ringen eller den myn­dig­het som rege­ringen bestäm­mer får med­dela före­skrif­ter om anslag om ålders­grän­ser.
Lag (2017:78).

7 §   Utan hin­der av 3 och 6 §§ får den som fyllt fem­ton år ta med sig barn som inte har fyllt ett år till en vis­ning som sär­skilt anpas­sats för för­äld­rar som har med sig späd­barn.

Åter­läm­nande

8 §   En fram­ställ­ning i en film som har läm­nats in till Medi­e­myn­dig­he­ten för beslut om ålders­gräns ska åter­läm­nas till den sökande i anslut­ning till att beslu­tet med­de­las. Om fram­ställ­ningen har läm­nats in elektro­niskt, ska myn­dig­he­ten i stäl­let radera fram­ställ­ningen. Lag (2023:842).

9 §   Har upp­hävts genom lag (2017:78).

10 §   Har upp­hävts genom lag (2017:78).

Ansvars-​ och över­kla­gan­de­be­stäm­mel­ser

11 §   Till böter eller fäng­else i högst sex måna­der döms den som upp­såt­li­gen eller av oakt­sam­het
   1. vid en all­män sam­man­komst eller en offent­lig till­ställ­ning visar en fram­ställ­ning i en film som inte har prö­vats enligt denna lag för ett barn som inte fyllt fem­ton år, eller
   2. bry­ter mot 6 § om ålders­grän­ser för till­träde till vis­ning.

12 §   Medi­e­myn­dig­he­tens beslut om ålders­grän­ser får över­kla­gas till all­män för­valt­nings­dom­stol. I övrigt får beslut enligt denna lag inte över­kla­gas.

Pröv­nings­till­stånd krävs vid över­kla­gande till kam­mar­rät­ten.
Lag (2023:842).

12 a §   Vid pröv­ning av mål enligt denna lag ska för­valt­nings­rät­ten bestå av en lag­fa­ren leda­mot och två sär­skilda leda­mö­ter. Av de sär­skilda leda­mö­terna ska en ha sär­skilda kun­ska­per om film och en ha sär­skilda kun­ska­per i bete­en­de­ve­ten­skap.

Första styc­ket gäl­ler inte om något annat föl­jer av 18 § lagen (1971:289) om all­männa för­valt­nings­dom­sto­lar.
Lag (2013:114).

13 §   Vid pröv­ning av mål enligt denna lag ska kam­mar­rät­ten bestå av tre lag­farna leda­mö­ter och två sär­skilda leda­mö­ter. Av de sär­skilda leda­mö­terna ska en ha sär­skilda kun­ska­per om film och en ha sär­skilda kun­ska­per i bete­en­de­ve­ten­skap. Om en av de lag­farna leda­mö­terna eller en av de sär­skilda leda­mö­terna får för­hin­der sedan hand­lägg­ningen har påbör­jats, är rät­ten ändå dom­för om tre av de kvar­va­rande leda­mö­terna är ense om slu­tet.

Kam­mar­rät­ten är dom­för utan sär­skilda leda­mö­ter i sådana fall som anges i 12 § fjärde styc­ket lagen (1971:289) om all­männa för­valt­nings­dom­sto­lar. Lag (2018:1964).

14 §   Rege­ringen eller den myn­dig­het som rege­ringen bestäm­mer för­ord­nar för viss tid dem som ska tjänst­göra som sär­skilda leda­mö­ter i för­valt­nings­rät­ten och kam­mar­rät­ten vid hand­lägg­ning av mål enligt denna lag. Av dessa per­so­ner ska i var­dera dom­sto­len hälf­ten ha sär­skilda kun­ska­per om film och hälf­ten ha sär­skilda kun­ska­per i bete­en­de­ve­ten­skap­liga ämnen.

Om det medan en sär­skild leda­mot del­tar i behand­lingen av ett mål inträf­far en omstän­dig­het som med­för att för­ord­nan­det upp­hör att gälla, ska för­ord­nan­det ändå gälla i det pågående målet.

Den som ska tjänst­göra som sär­skild leda­mot ska vara svensk med­bor­gare och får inte vara underå­rig, i kon­kurs­till­stånd eller ha för­val­tare enligt 11 kap. 7 § för­äld­ra­bal­ken.
Lag (2013:114).


Över­gångs­be­stäm­mel­ser

2013:114
   1. Denna lag trä­der i kraft den 1 juli 2013.
   2. Äldre före­skrif­ter gäl­ler för beslut som har med­de­lats före ikraft­trä­dan­det.

Vik­tiga lagar inom för­valt­nings­rät­ten
JP Info­nets för­valt­nings­rätts­liga tjäns­ter

JP Info­nets för­valt­nings­rätts­liga tjäns­ter

Han­te­rar du för­valt­nings­rätts­liga frå­ge­ställ­ningar i ditt arbete? Vi på JP Info­net kan hjälpa dig att reda ut för­valt­nings­rätts­liga frå­gor oav­sett om du arbe­tar på en kom­mun, stat­lig myn­dig­het, dom­stol eller advo­kat­byrå. Vi ger råd och stöd med bland annat hand­lägg­ning, kom­mu­nal­rätt, dele­ga­tions­ord­ningar, offent­lig­het och sek­re­tess, ompröv­ning av beslut och lag­lig­hets­pröv­ning. Se allt inom för­valt­nings­rätt.