Lag (2012:882) med instruk­tion för Nämn­den för lön till riks­da­gens ombuds­män och riks­re­vi­sorn

Utfär­dad:
Ikraft­trä­dan­de­da­tum:
Källa: Rege­rings­kans­li­ets rätts­da­ta­ba­ser m.fl.
SFS nr: 2012:882
Depar­te­ment: Justi­tie­de­par­te­men­tet L6
Änd­ring införd: t.o.m. SFS 2020:538
Länk: Länk till regis­ter

SFS nr:

2012:882
Depar­te­ment/myn­dig­het: Justi­tie­de­par­te­men­tet L6
Utfär­dad: 2012-​12-06
Änd­rad: t.o.m. SFS

2020:538
Änd­rings­re­gis­ter: SFSR (Rege­rings­kans­liet)
Källa: Full­text (Rege­rings­kans­liet)


Upp­gif­ter m.m.

1 §   Nämn­den för lön till riks­da­gens ombuds­män och riks­re­vi­sorn ska bestämma det belopp som månads­vis ska beta­las i lön till riks­da­gens ombuds­män, riks­re­vi­sorn, riks­re­vi­sions­di­rek­tö­ren och en till­för­ord­nad riks­re­vi­sor. Nämn­den ska också besluta om avgångs­för­må­ner och om övriga anställ­nings­för­må­ner för riks­da­gens ombuds­män, riks­re­vi­sorn, riks­re­vi­sions­di­rek­tö­ren och en till­för­ord­nad riks­re­vi­sor.

Riks­re­vi­sorns och riks­re­vi­sions­di­rek­tö­rens avgångs­för­må­ner ska bestäm­mas med utgångs­punkt i vad som gäl­ler för che­fer vid myn­dig­he­ter som lyder direkt under rege­ringen. Hän­syn ska dock tas till de sär­skilda för­hål­lan­den som föl­jer med upp­dra­get som riks­re­vi­sor eller riks­re­vi­sions­di­rek­tör. En riks­re­vi­sor eller riks­re­vi­sions­di­rek­tör som avgår i för­tid får tiller­kän­nas skä­ligt avgångs­ve­der­lag.

Nämn­den är en myn­dig­het under riks­da­gen. Lag (2020:538).

Led­ning

2 §   Myn­dig­he­ten leds av en nämnd.

Sam­man­sätt­ning

3 §   Enligt 13 kap. 16 § riks­dags­ord­ningen består nämn­den av en ord­fö­rande och två övriga leda­mö­ter. Lag (2014:809).

Led­ning­ens ansvar

4 §   Nämn­den ansva­rar för verk­sam­he­ten, om inte annat föl­jer av bestäm­mel­ser i lag.

Nämn­den ska se till att verk­sam­he­ten bedrivs effek­tivt och enligt gäl­lande rätt, att resul­ta­tet redo­vi­sas på ett till­för­lit­ligt och rätt­vi­sande sätt samt att nämn­den hus­hål­lar väl med sta­tens medel.

Arbets­ord­ning

5 §   Nämn­den ska besluta om en arbets­ord­ning och i den med­dela de när­mare före­skrif­ter som behövs om
   1. nämn­dens orga­ni­sa­tion,
   2. arbets­för­del­ning,
   3. dele­ge­ring av beslu­tan­de­rätt,
   4. hand­lägg­ning av ären­den samt
   5. for­merna i övrigt för verk­sam­he­ten.

Dele­ge­ring

6 §   Nämn­den får i arbets­ord­ningen eller genom sär­skilda beslut lämna över rät­ten att fatta beslut eller vidta åtgär­der (dele­ge­ring) i enlig­het med vad som anges i andra och tredje styc­ket.

Dele­ge­ring till ord­fö­ran­den, sek­re­te­ra­ren eller någon hos en myn­dig­het som utför kans­li­gö­ro­mål för nämn­den får avse
   1. att vidta åtgär­der och fatta beslut för att bereda ett ärende och
   2. att avgöra andra ären­den än de som avses i 1 och 5 §§, om ären­dena är av det sla­get att de inte behö­ver prö­vas av nämn­den.

Dele­ge­ring till den som nämn­den bestäm­mer hos Riks­dags­för­valt­ningen eller hos någon annan myn­dig­het som utför kans­li­gö­ro­mål för nämn­den får ske när det gäl­ler att ta emot och regi­strera all­männa hand­lingar samt pröva frå­gor om utläm­nande av all­männa hand­lingar eller frå­gor som upp­kom­mer med anled­ning av över­kla­gan­den av nämn­dens beslut i sådana frå­gor.

Ären­de­nas hand­lägg­ning

7 §   Nämn­den sam­man­trä­der på kal­lelse av ord­fö­ran­den.

Nämn­den är beslut­för när alla leda­mö­ter är när­va­rande.

8 §   Nämn­den får anlita exper­ter eller annan sär­skild hjälp som behövs för att nämn­den ska kunna full­göra sina upp­gif­ter.

9 §   Nämn­den får i arbets­ord­ningen före­skriva att ären­den får avgö­ras genom kon­tak­ter mel­lan ord­fö­ran­den och de andra leda­mö­terna.

10 §   För varje skrift­ligt beslut i ett ärende ska det fin­nas en hand­ling som visar
   1. dagen för beslu­tet,
   2. beslu­tets inne­håll,
   3. vem som har fat­tat beslu­tet,
   4. vem som har varit före­dra­gande och
   5. vem som har varit med vid den slut­liga hand­lägg­ningen utan att delta i avgö­ran­det.

11 §   Om nämn­den fat­tar ett beslut som inne­bär att medel på ett anslag tas i anspråk, ska nämn­den genast under­rätta den myn­dig­het som anvi­sats ansla­get om beslu­tet.

Årlig verk­sam­hets­re­do­gö­relse

12 §   Nämn­den ska senast den 22 feb­ru­ari varje år till riks­da­gen lämna en redo­gö­relse för sin verk­sam­het under det senaste kalen­derå­ret. I redo­gö­rel­sen ska nämn­den också redo­visa verk­sam­he­tens kost­na­der. Lag (2016:1099).

Orga­ni­sa­tion

13 §   Nämn­den har en sek­re­te­rare som utses av nämn­den.

Ersätt­nings­frå­gor

14 §   Bestäm­mel­ser om arvode till ord­fö­ran­den och andra leda­mö­ter i nämn­den finns i lagen (1989:185) om arvo­den m.m.
för upp­drag inom riks­da­gen, dess myn­dig­he­ter och organ.

Nämn­den beslu­tar om arvode till sek­re­te­ra­ren och andra som tjänst­gör hos nämn­den.

15 §   För resor som leda­mö­ter, sek­re­te­rare och andra som tjänst­gör hos nämn­den gör i sitt upp­drag ska Riks­dags­för­valt­ningen betala rese­kost­nads­er­sätt­ning och trak­ta­mente enligt de bestäm­mel­ser som gäl­ler för arbets­ta­gare vid Riks­dags­för­valt­ningen.

Över­kla­gande

16 §   Nämn­dens beslut enligt 1 § får inte över­kla­gas.

Bestäm­mel­ser om över­kla­gande av beslut som rör utläm­nande av hand­lingar och upp­gif­ter finns i lagen (1989:186) om över­kla­gande av admi­nist­ra­tiva beslut av Riks­dags­för­valt­ningen och riks­da­gens myn­dig­he­ter.


Över­gångs­be­stäm­mel­ser

2012:882
   1. Denna lag trä­der i kraft den 1 janu­ari 2013, då lagen (2002:1024) om lön till riks­da­gens ombuds­män och riks­re­vi­so­rerna ska upp­höra att gälla.
   2. Bestäm­mel­sen i 12 § tilläm­pas första gången i fråga om verk­sam­hets­å­ret 2013.

2016:1099
   1. Denna lag trä­der i kraft den 1 janu­ari 2017.
   2. Lagen ska tilläm­pas första gången i fråga om nämn­dens redo­gö­relse för kalen­derå­ret 2016.

2020:111
   1. Denna lag trä­der i kraft den 1 april 2020.
   2. Upp­gif­terna för Nämn­den för lön till riks­da­gens ombuds­män och riks­re­vi­sorn omfat­tar även dem som är riks­re­vi­so­rer när den nya lagen trä­der i kraft.

Vik­tiga lagar inom för­valt­nings­rät­ten
JP Info­nets för­valt­nings­rätts­liga tjäns­ter

JP Info­nets för­valt­nings­rätts­liga tjäns­ter

Han­te­rar du för­valt­nings­rätts­liga frå­ge­ställ­ningar i ditt arbete? Vi på JP Info­net kan hjälpa dig att reda ut för­valt­nings­rätts­liga frå­gor oav­sett om du arbe­tar på en kom­mun, stat­lig myn­dig­het, dom­stol eller advo­kat­byrå. Vi ger råd och stöd med bland annat hand­lägg­ning, kom­mu­nal­rätt, dele­ga­tions­ord­ningar, offent­lig­het och sek­re­tess, ompröv­ning av beslut och lag­lig­hets­pröv­ning. Se allt inom för­valt­nings­rätt.