Lag (2018:676) om restrik­tio­ner vid stats­råds och stats­sek­re­te­ra­res över­gång till annan än stat­lig verk­sam­het

Utfär­dad:
Ikraft­trä­dan­de­da­tum:
Källa: Rege­rings­kans­li­ets rätts­da­ta­ba­ser m.fl.
SFS nr: 2018:676
Depar­te­ment: Finans­de­par­te­men­tet ESA
Änd­ring införd: t.o.m. SFS 2020:775
Länk: Länk till regis­ter

SFS nr:

2018:676
Depar­te­ment/myn­dig­het: Finans­de­par­te­men­tet ESA
Utfär­dad: 2018-​05-31
Änd­rad: t.o.m. SFS

2020:775
Änd­rings­re­gis­ter: SFSR (Rege­rings­kans­liet)
Källa: Full­text (Rege­rings­kans­liet)


Lagens tillämp­nings­om­råde

1 §   Denna lag gäl­ler för per­so­ner som inne­har eller har avslu­tat ett upp­drag som stats­råd eller en anställ­ning som stats­sek­re­te­rare.

Akt­sam­hets­be­stäm­melse

2 §   Den som omfat­tas av denna lag ska i sam­band med en över­gång till och vid utö­van­det av ett nytt upp­drag eller en ny anställ­ning, eller i sam­band med eta­ble­ring av närings­verk­sam­het, all­tid sträva efter att agera på ett sådant sätt att det inte upp­står någon risk för eko­no­misk skada för sta­ten eller otill­bör­lig för­del för någon enskild eller för att all­män­he­tens för­tro­ende för sta­ten ska­das.

Anmäl­nings­skyl­dig­het m.m.

3 §   Innan en per­son som omfat­tas av denna lag bör­jar ett nytt upp­drag eller en ny anställ­ning i annan än stat­lig verk­sam­het, eller eta­ble­rar närings­verk­sam­het, ska per­so­nen anmäla detta till Nämn­den för pröv­ning av stats­råds och vissa andra befatt­nings­ha­vares över­gångs­re­strik­tio­ner. Detta gäl­ler dock inte sådana upp­drag som avses i 4 kap. l § kom­mu­nal­la­gen (2017:725) eller par­ti­po­li­tiska upp­drag.

Anmäl­nings­skyl­dig­he­ten gäl­ler ett upp­drag, en anställ­ning eller en närings­verk­sam­het som ska påbör­jas eller eta­ble­ras inom tolv måna­der efter det att stats­rå­det eller stats­sek­re­te­ra­ren avslu­tat sitt upp­drag eller sin anställ­ning. Om det under den angivna peri­o­den sker en bety­dande för­änd­ring av inne­hål­let i upp­dra­get, anställ­ningen eller närings­verk­sam­he­ten, ska en ny anmä­lan göras.

Ytter­li­gare bestäm­mel­ser om nämn­den finns i riks­dags­ord­ningen och i lagen (2018:677) med instruk­tion för Nämn­den för pröv­ning av stats­råds och vissa andra befatt­nings­ha­vares över­gångs­re­strik­tio­ner. Lag (2020:775).

Över­gångs­re­strik­tio­ner

4 §   Nämn­den för pröv­ning av stats­råds och vissa andra befatt­nings­ha­vares över­gångs­re­strik­tio­ner får för en per­son som är eller har varit stats­råd eller stats­sek­re­te­rare och som avser att efter avslu­tat upp­drag som stats­råd eller anställ­ning som stats­sek­re­te­rare börja ett nytt upp­drag eller en ny anställ­ning i annan än stat­lig verk­sam­het, eller eta­blera närings­verk­sam­het, med­dela en över­gångs­re­strik­tion i form av karens eller ämnes­re­strik­tion. Karens och ämnes­re­strik­tion får kom­bi­ne­ras.

Med karens avses i denna lag att en per­son inte får påbörja ett nytt upp­drag eller en ny anställ­ning i annan än stat­lig verk­sam­het, eta­blera närings­verk­sam­het eller ha kon­tak­ter av annat än prak­tisk natur med den fram­tida upp­drags­gi­va­ren eller arbets­gi­va­ren.

Med ämnes­re­strik­tion avses i denna lag att en per­son inom ramen för ett nytt upp­drag, en ny anställ­ning eller en ny närings­verk­sam­het, inte får befatta sig med vissa sär­skilt angivna frå­gor eller områ­den. Lag (2020:775).

Kri­te­rier vid beslut om över­gångs­re­strik­tion

5 §   En över­gångs­re­strik­tion ska med­de­las om en per­son inom ramen för sitt upp­drag respek­tive sin anställ­ning har för­vär­vat sådan infor­ma­tion eller kun­skap som gör att det, om per­so­nen påbör­jar ett visst nytt upp­drag eller en viss ny anställ­ning i annan än stat­lig verk­sam­het eller eta­ble­rar viss närings­verk­sam­het, finns en risk för
   - eko­no­misk skada för sta­ten,
   - otill­bör­lig för­del för någon enskild, eller
   - att all­män­he­tens för­tro­ende för sta­ten ska­das.

Om ris­ken för skada eller otill­bör­lig för­del kan und­vi­kas med såväl karens som ämnes­re­strik­tion ska nämn­den välja den senare restrik­tio­nen.

Restrik­tions­ti­den

6 §   Vid bestäm­ningen av den tid under vil­ken en över­gångs­re­strik­tion ska gälla, ska hän­syn tas till hur lång tid som den infor­ma­tion eller kun­skap som per­so­nen för­vär­vat i sam­band med sitt upp­drag eller anställ­ning kan orsaka en risk för sådan skada eller otill­bör­lig för­del som avses i 5 §.

En över­gångs­re­strik­tion får gälla upp till tolv måna­der efter det att stats­rå­det eller stats­sek­re­te­ra­ren avslu­tat sitt upp­drag respek­tive sin anställ­ning.

Krav på anmä­lan

7 §   Anmä­lan enligt 3 § ska göras på det sätt som Nämn­den för pröv­ning av stats­råds och vissa andra befatt­nings­ha­vares över­gångs­re­strik­tio­ner bestäm­mer.

Anmä­la­ren ska lämna de upp­gif­ter till nämn­den som denna behö­ver för sin pröv­ning.

Nämn­den har rätt att hämta in upp­gif­ter även från någon annan än anmä­la­ren. Dess­förin­nan ska dock anmä­la­ren ges möj­lig­het att själv kom­plet­tera sin anmä­lan med de efter­frå­gade upp­gif­terna. Lag (2020:775).

Nämn­dens pröv­ning

8 §   Nämn­den för pröv­ning av stats­råds och vissa andra befatt­nings­ha­vares över­gångs­re­strik­tio­ner ska inom tre vec­kor från det att en full­stän­dig anmä­lan kom­mit in till nämn­den pröva om det finns skäl att med­dela en över­gångs­re­strik­tion enligt 4 §.

Om nämn­den med­de­lar en över­gångs­re­strik­tion ska nämn­den även besluta om ersätt­ning enligt 10 §. Lag (2020:775).

9 §   Innan den i 8 § första styc­ket angivna tiden har löpt ut, eller nämn­den dess­förin­nan beslu­tat att inte med­dela någon över­gångs­re­strik­tion, får var­ken något upp­drag eller anställ­ning i annan än stat­lig verk­sam­het påbör­jas eller närings­verk­sam­het eta­ble­ras.

Under samma tid får inte hel­ler ett tidi­gare stats­råd eller en tidi­gare stats­sek­re­te­rare utföra sådana upp­gif­ter eller sådan verk­sam­het som avses i 3 § andra styc­ket andra meningen.

Ersätt­ning

10 §   Ett tidi­gare stats­råd eller en tidi­gare stats­sek­re­te­rare som inte har rätt till avgångs­er­sätt­ning respek­tive avgångs­ve­der­lag, har rätt till ersätt­ning under den tid som en över­gångs­re­strik­tion gäl­ler, om per­so­nen till följd av restrik­tio­nen inte kan till­träda det nya upp­dra­get eller den nya anställ­ningen eller eta­blera närings­verk­sam­het under denna tid.

Ersätt­ning­ens stor­lek ska mot­svara det belopp som per­so­nen fick i arvode eller lön vid avgången. För ett tidi­gare stats­råd ska ersätt­ningen mins­kas i enlig­het med vad som gäl­ler för ett stats­råds avgångs­er­sätt­ning. För en tidi­gare stats­sek­re­te­rare ska ersätt­ningen mins­kas i enlig­het med vad som gäl­ler för en stats­sek­re­te­ra­res avgångs­ve­der­lag.

Ompröv­ning

11 §   Nämn­den för pröv­ning av stats­råds och vissa andra befatt­nings­ha­vares över­gångs­re­strik­tio­ner ska ompröva ett beslut som fat­tats enligt denna lag på begä­ran av den per­son som beslu­tet avser. Ompröv­ningen ska ske inom tre vec­kor från det att en full­stän­dig anmä­lan med begä­ran om ompröv­ning har kom­mit in. Lag (2020:775).

Över­kla­gande

12 §   Nämn­dens beslut enligt denna lag får inte över­kla­gas.


Över­gångs­be­stäm­mel­ser

2018:676
   1. Denna lag trä­der i kraft den 1 juli 2018.
   2. Lagen tilläm­pas första gången på den som inne­har ett upp­drag som stats­råd eller en anställ­ning som stats­sek­re­te­rare när lagen trä­der i kraft.

Vik­tiga lagar inom för­valt­nings­rät­ten
JP Info­nets för­valt­nings­rätts­liga tjäns­ter

JP Info­nets för­valt­nings­rätts­liga tjäns­ter

Han­te­rar du för­valt­nings­rätts­liga frå­ge­ställ­ningar i ditt arbete? Vi på JP Info­net kan hjälpa dig att reda ut för­valt­nings­rätts­liga frå­gor oav­sett om du arbe­tar på en kom­mun, stat­lig myn­dig­het, dom­stol eller advo­kat­byrå. Vi ger råd och stöd med bland annat hand­lägg­ning, kom­mu­nal­rätt, dele­ga­tions­ord­ningar, offent­lig­het och sek­re­tess, ompröv­ning av beslut och lag­lig­hets­pröv­ning. Se allt inom för­valt­nings­rätt.