Lag (2014:105) om insyn i finan­sie­ring av par­tier. För­fatt­ningen har upp­hävts genom: SFS 2018:90

Utfär­dad:
Ikraft­trä­dan­de­da­tum:
Upp­hävd:
Källa: Rege­rings­kans­li­ets rätts­da­ta­ba­ser m.fl.
SFS nr: 2014:105
Depar­te­ment: Justi­tie­de­par­te­men­tet L6
Änd­ring införd: t.o.m. SFS 2016:640
Länk: Länk till regis­ter

SFS nr:

2014:105
Depar­te­ment/myn­dig­het: Justi­tie­de­par­te­men­tet L6
Utfär­dad: 2014-​03-06
Änd­rad: t.o.m. SFS

2016:640
Upp­hävd: 2018-​04-01
För­fatt­ningen har upp­hävts genom: SFS

2018:90
Änd­rings­re­gis­ter: SFSR (Rege­rings­kans­liet)
Källa: Full­text (Rege­rings­kans­liet)


Syf­tet med lagen

1 §   Syf­tet med lagen är att trygga all­män­he­tens insyn i hur par­tier finan­si­e­rar sin poli­tiska verk­sam­het och hur val­kan­di­da­ter finan­si­e­rar sina per­son­vals­kam­pan­jer.

Trös­kel­värde

2 §   Med trös­kel­värde avses i denna lag hälf­ten av det pris­bas­belopp enligt 2 kap. 6 och 7 §§ soci­al­för­säk­rings­bal­ken som gäl­ler vid utgången av det räken­skapsår eller kalen­derår som avses i 5 §.

Tillämp­nings­om­råde

3 §   Lagen gäl­ler för par­tier som
   1. del­tar i val till riks­da­gen eller Euro­pa­par­la­men­tet,
   2. har man­dat i riks­da­gen eller Euro­pa­par­la­men­tet, eller
   3. annars får stöd enligt lagen (1972:625) om stat­ligt stöd till poli­tiska par­tier.

Redo­vis­ning av intäk­ter

4 §   Ett parti ska redo­visa till Kam­mar­kol­le­giet hur det har finan­si­e­rat sin poli­tiska verk­sam­het. Av redo­vis­ningen ska det tyd­ligt framgå vilka medel som har kom­mit verk­sam­he­ten till godo och var­i­från med­len kom­mer (intäkts­re­do­vis­ning).

Intäkts­re­do­vis­ningen ska avse par­ti­ets verk­sam­het på cen­tral nivå.

Om någon efter ett per­son­val har utsetts till leda­mot eller ersät­tare för en leda­mot av riks­da­gen eller Euro­pa­par­la­men­tet, ska par­ti­ets intäkts­re­do­vis­ning avse även leda­mo­tens eller ersät­ta­rens per­son­vals­kam­panj.

5 §   En intäkts­re­do­vis­ning ska avse räken­skapsår om par­tiet är bok­fö­rings­skyl­digt enligt bok­fö­rings­la­gen (1999:1078). I annat fall ska redo­vis­ningen avse kalen­derår.

6 §   En intäkts­re­do­vis­ning ska inne­hålla upp­gif­ter om stor­le­ken av
   1. stöd enligt lagen (1972:625) om stat­ligt stöd till poli­tiska par­tier,
   2. stöd enligt lagen (1999:1209) om stöd till riks­dags­le­da­mö­ter­nas och par­tigrup­per­nas arbete i riks­da­gen,
   3. stöd enligt lagen (2010:473) om stat­ligt stöd till riks­dags­par­ti­er­nas kvin­no­or­ga­ni­sa­tio­ner till en kvin­no­or­ga­ni­sa­tion inom par­tiet,
   4. med­lems­av­gif­ter,
   5. intäk­ter från för­sälj­ningar, lot­te­rier, insam­lingar och lik­nande verk­sam­he­ter,
   6. bidrag från andra delar av par­ti­ets orga­ni­sa­tion, inbe­gri­pet sido­or­ga­ni­sa­tio­ner,
   7. bidrag från pri­vat­per­so­ner,
   8. bidrag från före­tag, orga­ni­sa­tio­ner, för­e­ningar och andra sam­man­slut­ningar samt från stif­tel­ser och fon­der, och
   9. ano­nyma bidrag.

Första styc­ket gäl­ler även för intäk­ter i en verk­sam­het som bedrivs i bolag eller i någon annan verk­sam­hets­form, om par­tiet har ett bestäm­mande infly­tande över verk­sam­he­ten.
Det­samma gäl­ler för intäk­ter i en stif­telse som är knu­ten till par­tiet.

Som bidrag enligt första styc­ket 6-9 räk­nas pre­sta­tio­ner i form av pengar, varor, tjäns­ter och annat som har tagits emot helt eller del­vis utan någon mot­pre­sta­tion med undan­tag för sed­van­ligt fri­vil­ligt arbete och sed­van­liga gra­tis­tjäns­ter.
Ett bidrag som inte har läm­nats i pengar ska redo­vi­sas till sitt verk­liga värde.

7 §   För bidrag från enskilda som avses i 6 § första styc­ket 7 och 8 och som över­sti­ger trös­kel­vär­det ska upp­gift om bidrags­gi­va­rens iden­ti­tet, vil­ket bidrag som har läm­nats och bidra­gets stor­lek anges sär­skilt i intäkts­re­do­vis­ningen.
Det­samma gäl­ler om sum­man av flera bidrag från samma bidrags­gi­vare över­sti­ger trös­kel­vär­det under den period som intäkts­re­do­vis­ningen avser.

För ano­nyma bidrag ska upp­gift om vil­ket bidrag som har läm­nats och bidra­gets stor­lek anges sär­skilt i intäkts­re­do­vis­ningen. Dess­utom ska upp­gift om det totala anta­let sådana bidrag anges.

8 §   En intäkts­re­do­vis­ning ska i fråga om per­son­vals­kam­pan­jer inne­hålla upp­gif­ter om stor­le­ken av intäk­ter som avses i 6 § första styc­ket 5-9. För bidrag till en per­son­vals­kam­panj tilläm­pas också 7 §.

9 §   En intäkts­re­do­vis­ning ska grans­kas av par­ti­ets revi­sor om par­tiet enligt stad­garna eller revi­sions­la­gen (1999:1079) är skyl­digt att utse en revi­sor.

Gransk­ningen ska avse frå­gan om huruvida intäkts­re­do­vis­ningen har upp­rät­tats i enlig­het med 4-8 §§. Gransk­ningen ska vara så ingå­ende och omfat­tande som god revi­sions­sed krä­ver.

Revi­sorn ska lämna ett skrift­ligt ytt­rande över gransk­ningen.
Ytt­ran­det ska fogas till intäkts­re­do­vis­ningen.

10 §   En intäkts­re­do­vis­ning ska ha kom­mit in till Kam­mar­kol­le­giet senast den 1 juli året efter det räken­skapsår eller kalen­derår som redo­vis­ningen avser.

Någon intäkts­re­do­vis­ning behö­ver dock inte ges in om sum­man av de belopp som ska redo­vi­sas enligt 6 och 8 §§ under­sti­ger trös­kel­vär­det, efter att avdrag har gjorts för stöd som avses i 6 § första styc­ket 1-3. Par­tiet ska i sådant fall i stäl­let göra en anmä­lan om detta till Kam­mar­kol­le­giet.

11 §   En intäkts­re­do­vis­ning eller en anmä­lan enligt 10 § andra styc­ket ska skri­vas under av den som är behö­rig före­trä­dare för par­tiet på cen­tral nivå.

Om en hand­ling som avses i första styc­ket upp­rät­tas elektro­niskt, ska den under­teck­nas med en sådan avan­ce­rad elektro­nisk under­skrift som avses i arti­kel 3 i Euro­pa­par­la­men­tets och rådets för­ord­ning (EU) nr 910/2014 av den 23 juli 2014 om elektro­nisk iden­ti­fi­e­ring och betrodda tjäns­ter för elektro­niska trans­ak­tio­ner på den inre mark­na­den och om upp­hä­vande av direk­tiv 1999/93/EG, i den ursprung­liga lydel­sen. Lag (2016:640).

Offent­lig­gö­rande

12 §   Kam­mar­kol­le­giet ska göra intäkts­re­do­vis­ning­arna samt anmäl­ningar enligt 10 § andra styc­ket till­gäng­liga för all­män­he­ten på sin webb­plats. Myn­dig­he­ten ska där också pub­li­cera upp­gif­ter om vilka par­tier som inte har läm­nat en intäkts­re­do­vis­ning eller gjort en anmä­lan.

Första styc­ket gäl­ler dock inte för upp­gif­ter om en bidrags­gi­vares iden­ti­tet som avses i 7 § första styc­ket, om bidrags­gi­va­ren är en fysisk per­son.

Till­syn

13 §   Kam­mar­kol­le­giet utö­var till­syn över att denna lag och före­skrif­ter som har med­de­lats i anslut­ning till lagen följs.

14 §   Kam­mar­kol­le­giet får besluta de före­läg­gan­den som behövs för till­sy­nen och för att par­ti­erna ska full­göra sina skyl­dig­he­ter enligt denna lag.

Ett beslut om före­läg­gande får för­e­nas med vite.

För­se­nings­av­gift

15 §   En för­se­nings­av­gift på 10 000 kro­nor ska tas ut av ett parti som är skyl­digt att ge in en intäkts­re­do­vis­ning enligt denna lag eller göra en anmä­lan som avses i 10 § andra styc­ket, om redo­vis­ningen eller anmä­lan inte har kom­mit in till Kam­mar­kol­le­giet inom före­skri­ven tid.

Kam­mar­kol­le­giet får besluta att sätta ned eller avstå från att ta ut en för­se­nings­av­gift om det finns syn­ner­liga skäl för det.

16 §   För­se­nings­av­gif­ten ska till­falla sta­ten.

17 §   Kam­mar­kol­le­giet prö­var frå­gor om för­se­nings­av­gift.

Sär­skild avgift

18 §   Om en anmä­lan från någon enskild eller andra omstän­dig­he­ter ger sär­skild anled­ning att anta att en intäkts­re­do­vis­ning är fel­ak­tig, ska Kam­mar­kol­le­giet granska inne­hål­let i intäkts­re­do­vis­ningen.

Kam­mar­kol­le­giet ska under samma för­ut­sätt­ningar utreda om en intäkts­re­do­vis­ning rät­te­li­gen borde ha getts in i stäl­let för en anmä­lan som har gjorts enligt 10 § andra styc­ket.

19 §   En sär­skild avgift ska tas ut av ett parti om en utred­ning enligt 18 § visar att par­tiet
   1. har ute­läm­nat intäk­ter eller redo­vi­sat intäk­ter med för lågt belopp, eller
   2. inte har full­gjort upp­gifts­skyl­dig­he­ten enligt 7 § på ett kor­rekt sätt.

En sär­skild avgift ska tas ut
   1. i fall som avses i första styc­ket 1: med ett belopp som mot­sva­rar de fel­ak­tigt redo­vi­sade intäk­terna, dock högst 100 000 kro­nor, och
   2. i fall som avses i första styc­ket 2: med ett belopp om 20 000 kro­nor.

Kam­mar­kol­le­giet får besluta att sätta ned eller avstå från att ta ut en sär­skild avgift om det finns syn­ner­liga skäl för det.

20 §   Den sär­skilda avgif­ten ska till­falla sta­ten.

21 §   Kam­mar­kol­le­giet prö­var frå­gor om sär­skild avgift.

Behand­ling av per­son­upp­gif­ter

22 §   Kam­mar­kol­le­giet får behandla per­son­upp­gif­ter som avses i 13 § per­son­upp­giftsla­gen (1998:204), om upp­gif­terna har läm­nats i en intäkts­re­do­vis­ning eller annars är nöd­vän­diga för att Kam­mar­kol­le­giet ska kunna full­göra sina skyl­dig­he­ter enligt denna lag.

Över­kla­gande

23 §   Beslut om före­läg­gande enligt 14 §, för­se­nings­av­gift enligt 15 § och sär­skild avgift enligt 19 § får över­kla­gas till all­män för­valt­nings­dom­stol. Andra beslut enligt denna lag får inte över­kla­gas.

Pröv­nings­till­stånd krävs vid över­kla­gande till kam­mar­rät­ten.


Över­gångs­be­stäm­mel­ser

2014:105
   1. Denna lag trä­der i kraft den 1 april 2014 och tilläm­pas första gången i fråga om intäkts­re­do­vis­ning för kalen­derå­ret 2014 eller det räken­skapsår som inleds när­mast efter den 31 decem­ber 2013.
   2. För intäkts­re­do­vis­ning som avser kalen­derå­ret 2014 eller det räken­skapsår som inleds när­mast efter den 31 decem­ber 2013 gäl­ler redo­vis­nings­skyl­dig­he­ten enligt 6-8 §§ dock endast i fråga om intäk­ter som har kom­mit den poli­tiska verk­sam­he­ten till godo efter utgången av mars 2014.