Lag (2023:499) med instruk­tion för Riks­da­gens ombuds­män (JO)

Utfär­dad:
Ikraft­trä­dan­de­da­tum:
Källa: Rege­rings­kans­li­ets rätts­da­ta­ba­ser m.fl.
SFS nr: 2023:499
Depar­te­ment: Justi­tie­de­par­te­men­tet L6
Länk: Länk till regis­ter

SFS nr:

2023:499
Depar­te­ment/myn­dig­het: Justi­tie­de­par­te­men­tet L6
Utfär­dad: 2023-​06-29
Änd­rings­re­gis­ter: SFSR (Rege­rings­kans­liet)
Källa: Full­text (Rege­rings­kans­liet)


Grund­läg­gande bestäm­mel­ser och orga­ni­sa­tion

Ombuds­män­nen

1 §   Riks­da­gen väl­jer enligt 13 kap. 6 § rege­rings­for­men en eller flera ombuds­män (justi­ti­e­om­buds­män), som ska utöva till­syn över tillämp­ningen av lagar och andra före­skrif­ter i offent­lig verk­sam­het i enlig­het med den instruk­tion som riks­da­gen beslu­tar.

2 §   Riks­da­gens ombuds­män ska enligt 13 kap. 2 § riks­dags­ord­ningen vara fyra, en chefsju­sti­ti­e­om­buds­man och tre justi­ti­e­om­buds­män. Riks­da­gen får dess­utom välja en eller flera ställ­fö­re­trä­dande ombuds­män.

Chefsju­sti­ti­e­om­buds­man­nen

3 §   Chefsju­sti­ti­e­om­buds­man­nen är enligt 13 kap. 2 § riks­dags­ord­ningen admi­nist­ra­tiv chef. Chefsju­sti­ti­e­om­buds­man­nen ansva­rar i det avse­en­det inför riks­da­gen för verk­sam­he­ten och ska se till att den bedrivs effek­tivt och enligt gäl­lande rätt, att den redo­vi­sas på ett till­för­lit­ligt och rätt­vi­sande sätt samt att Riks­da­gens ombuds­män hus­hål­lar väl med sta­tens medel.

4 §   Efter sam­råd med övriga ombuds­män ska chefsju­sti­ti­e­om­buds­man­nen
   1. i en arbets­ord­ning besluta om verk­sam­he­tens orga­ni­sa­tion och om ansvars­om­rå­den för var och en av ombuds­män­nen,
   2. besluta om verk­sam­hets­plan,
   3. besluta om års­re­do­vis­ning, och
   4. besluta om för­slag till anslag på sta­tens bud­get för Riks­da­gens ombuds­män.

5 §   När chefsju­sti­ti­e­om­buds­man­nen inte är i tjänst ska den av de andra ombuds­män­nen som har varit ombuds­man längst tid tjänst­göra i hans eller hen­nes ställe, om inte chefsju­sti­ti­e­om­buds­man­nen beslu­tar annat.

Ställ­fö­re­trä­dande ombuds­mans tjänst­gö­ring

6 §   Chefsju­sti­ti­e­om­buds­man­nen beslu­tar om en ställ­fö­re­trä­dande ombuds­mans tjänst­gö­ring som ombuds­man. En ställ­fö­re­trä­dande ombuds­man får tas i anspråk för tjänst­gö­ring om någon ombuds­man inte är i tjänst. En ställ­fö­re­trä­dande ombuds­man får också tas i anspråk för tjänst­gö­ring under en period då en ombuds­man har avslu­tat sitt upp­drag och en ny ombuds­man ännu inte har till­trätt, eller om det av något annat sär­skilt skäl finns behov av en ställ­fö­re­trä­dande ombuds­man.

Ombuds­man­na­ex­pe­di­tio­nen

7 §   Det ska fin­nas en expe­di­tion för verk­sam­he­ten (ombuds­man­na­ex­pe­di­tio­nen). Där ska en kansli­chef vara anställd lik­som den övriga per­so­nal som chefsju­sti­ti­e­om­buds­man­nen bestäm­mer.

Kansli­che­fen ska under chefsju­sti­ti­e­om­buds­man­nen leda arbe­tet inom ombuds­man­na­ex­pe­di­tio­nen.

8 §   Chefsju­sti­ti­e­om­buds­man­nen beslu­tar om råd och anvis­ningar för arbe­tet inom ombuds­man­na­ex­pe­di­tio­nen.

Sam­råd med kon­sti­tu­tions­ut­skot­tet

9 §   Chefsju­sti­ti­e­om­buds­man­nen ska sam­råda med kon­sti­tu­tions­ut­skot­tet i orga­ni­sa­tions­frå­gor av större vikt.

10 §   En ombuds­man får enligt tilläggs­be­stäm­melse 13.2.1 i riks­dags­ord­ningen ta ini­ti­a­tiv till sam­råd med kon­sti­tu­tions­ut­skot­tet om arbets­ord­ningen eller i andra frå­gor av orga­ni­sa­to­risk art. Av bestäm­mel­sen föl­jer att sådant sam­råd får hål­las även på ini­ti­a­tiv av utskot­tet.

Upp­drag

Utgångs­punk­ter för upp­dra­get

11 §   Ombuds­män­nen har i den omfatt­ning som anges i 14-16 §§ till­syn över att de som utö­var offent­lig verk­sam­het föl­jer lagar och andra för­fatt­ningar samt i övrigt full­gör sina ålig­gan­den.

12 §   Ombuds­män­nen ska sär­skilt se till att de som står under ombuds­män­nens till­syn föl­jer rege­rings­for­mens före­skrif­ter om sak­lig­het och opar­tisk­het och att det inte görs intrång i enskil­das grund­läg­gande fri- och rät­tig­he­ter i den offent­liga verk­sam­he­ten.

Vid till­syn över kom­mu­nala myn­dig­he­ter ska ombuds­män­nen beakta de for­mer i vilka den kom­mu­nala själv­sty­rel­sen utövas.

13 §   Ombuds­män­nen ska verka för att bris­ter i lag­stift­ningen avhjälps. Om en ombuds­man i sin till­syns­verk­sam­het fin­ner anled­ning att väcka fråga om en för­fatt­nings­änd­ring eller någon annan åtgärd från sta­tens sida, får han eller hon göra en fram­ställ­ning i ämnet till riks­da­gen, enligt tilläggs­be­stäm­melse 9.17.5 i riks­dags­ord­ningen, eller till rege­ringen.

Till­synskrets

14 §   Under ombuds­män­nens till­syn står, om inget annat anges i 15 §,
   1. stat­liga och kom­mu­nala myn­dig­he­ter,
   2. tjäns­te­män och andra befatt­nings­ha­vare vid stat­liga och kom­mu­nala myn­dig­he­ter,
   3. andra som har en tjänst eller ett upp­drag som inne­bär myn­dig­hets­ut­öv­ning, såvitt avser den verk­sam­het som utgör myn­dig­hets­ut­öv­ning, och
   4. tjäns­te­män och upp­drags­ta­gare i stat­liga affärs­verk, när de full­gör upp­drag för ver­kens räk­ning i sådana aktie­bo­lag där sta­ten genom ver­ken utö­var ett bestäm­mande infly­tande.

Med befatt­nings­ha­vare avses i denna lag en per­son som står under ombuds­män­nens till­syn, om inget annat fram­går av sam­man­hanget.

15 §   Ombuds­män­nens till­syn omfat­tar inte
   1. riks­da­gens leda­mö­ter,
   2. riks­dags­sty­rel­sen, Val­pröv­nings­nämn­den, Riks­da­gens över­kla­gan­de­nämnd eller riks­dags­di­rek­tö­ren,
   3. riks­banks­full­mäk­tige samt leda­mö­ter av Riks­ban­kens direk­tion utom när dessa del­tar i utö­van­det av Riks­ban­kens beslu­tan­de­rätt enligt lagen (1992:1602) om valuta-​ och kre­ditre­gle­ring,
   4. rege­ringen eller stats­råd,
   5. justi­ti­e­kans­lern, eller
   6. leda­mö­ter av beslu­tande kom­mu­nala för­sam­lingar.

16 §   Ombuds­män­nen står inte under till­syn av varandra.

Till­syns­verk­sam­het

17 §   Ombuds­män­nens till­syn bedrivs genom pröv­ning av kla­go­mål från all­män­he­ten samt genom inspek­tio­ner och andra under­sök­ningar, som ombuds­män­nen fin­ner påkal­lade.

18 §   Ombuds­män­nen ska full­göra de upp­gif­ter som ett natio­nellt besöks­or­gan har enligt det fakul­ta­tiva pro­to­kol­let den 18 decem­ber 2002 till För­enta natio­ner­nas kon­ven­tion mot tor­tyr och annan grym, omänsk­lig eller för­ned­rande behand­ling eller bestraff­ning.

Inter­na­tio­nell verk­sam­het

19 §   Ombuds­män­nen får genom inter­na­tio­nell sam­ver­kan och infor­ma­tions­in­sat­ser verka för sprid­ning av ombuds­man­nain­sti­tu­tet som modell och får även i övrigt med­verka i inter­na­tio­nella erfa­ren­hets­ut­by­ten.

Upp­gif­ter

Utta­lan­den

20 §   En ombuds­man får genom beslut i ett ärende uttala sig om huruvida en åtgärd av någon som står under ombuds­män­nens till­syn stri­der mot en lag eller någon annan för­fatt­ning eller annars är fel­ak­tig eller olämp­lig. En ombuds­man får även göra utta­lan­den för att främja en enhet­lig och ända­måls­en­lig rätts­tillämp­ning.

För­un­der­sök­ning och åtal

21 §   En ombuds­man får som sär­skild åkla­gare väcka åtal mot en befatt­nings­ha­vare som genom att åsi­do­sätta vad som ålig­ger honom eller henne i tjäns­ten eller upp­dra­get har begått en annan brotts­lig gär­ning än tryck­fri­hets­brott eller ytt­ran­de­fri­hets­brott.

Om en ombuds­man inle­der en för­un­der­sök­ning eller väc­ker åtal tilläm­pas vad som före­skrivs i lag om för­un­der­sök­ning och åtal samt om all­män åkla­ga­res befo­gen­he­ter i övrigt i fråga om brott under all­mänt åtal.

Utö­ver vad som före­skrivs i lag får en ombuds­man lägga ned en för­un­der­sök­ning eller under­låta att väcka åtal om han eller hon bedö­mer att det finns skäl för det.

I mål som har väckts vid en tings­rätt bör talan full­föl­jas till Högsta dom­sto­len endast om det finns syn­ner­liga skäl.

Disci­pli­nära åtgär­der

22 §   Om en befatt­nings­ha­vare genom att åsi­do­sätta vad som ålig­ger honom eller henne i tjäns­ten eller upp­dra­get har gjort sig skyl­dig till fel som kan beiv­ras genom ett disci­pli­närt för­fa­rande, får en ombuds­man göra en anmä­lan till den som har befo­gen­het att besluta om disci­plin­på­följd.

Om det, när det gäl­ler den som är legi­ti­me­rad eller annars behö­rig att utöva ett yrke inom hälso-​ och sjuk­vår­den, tand­vår­den, detalj­han­deln med läke­me­del eller inom dju­rens hälso-​ och sjuk­vård, finns skäl att besluta om åter­kal­lelse av legi­ti­ma­tio­nen eller behö­rig­he­ten, får en ombuds­man göra en anmä­lan om detta till den som har befo­gen­het att besluta i frå­gan. Mot­sva­rande anmä­lan får göras i fråga om begräns­ning av en sådan legi­ti­me­rad yrkes­ut­ö­vares behö­rig­het, om yrkes­ut­ö­va­ren har miss­bru­kat sin behö­rig­het på något annat sätt.

Om det, när det gäl­ler den som är legi­ti­me­rad yrkes­ut­ö­vare inom hälso-​ och sjuk­vår­den, tand­vår­den, detalj­han­deln med läke­me­del eller dju­rens hälso-​ och sjuk­vård, finns skäl att före­skriva prö­vo­tid, får en ombuds­man göra en anmä­lan om detta till den som har befo­gen­het att besluta i frå­gan.

23 §   Om en ombuds­man anser att det är påkal­lat att en befatt­nings­ha­vare avske­das eller avstängs från sin tjänst på grund av en brotts­lig gär­ning eller en grov eller upp­re­pad tjäns­te­för­se­else, får ombuds­man­nen göra en anmä­lan om det till den som har befo­gen­het att besluta om åtgär­den.

24 §   När en ombuds­man har gjort en anmä­lan i ett sådant ärende som avses i 22 eller 23 § ska ombuds­man­nen i ären­det få till­fälle att kom­plet­tera sin utred­ning, att yttra sig över annan utred­ning som har förts till ären­det och att när­vara om det hålls ett munt­ligt för­hör.

Första styc­ket gäl­ler inte ären­den om avstäng­ning.

25 §   Om en myn­dig­het har med­de­lat ett beslut mot en befatt­nings­ha­vare i ett ärende om tillämp­ningen av sär­skilda bestäm­mel­ser för tjäns­te­män i lag eller annan för­fatt­ning om disci­pli­n­an­svar eller om avske­dande eller avstäng­ning från tjäns­ten på grund av brotts­lig gär­ning eller tjäns­te­för­se­else, får en ombuds­man föra talan vid dom­stol om änd­ring i beslu­tet. Det­samma gäl­ler i fråga om en myn­dig­hets beslut i ett ärende om disci­pli­n­an­svar mot den som till­hör hälso-​ och sjuk­vårds­per­so­na­len eller djur­häl­so­per­so­na­len eller är krigs­man eller disci­pli­n­an­sva­rig enligt lagen (1994:1811) om disci­pli­n­an­svar inom total­för­sva­ret, m.m. och i fråga om en myn­dig­hets beslut i ett ärende om prö­vo­tid eller en sådan behö­rig­hets­fråga som avses i 22 §. När­mare bestäm­mel­ser om en sådan talan med­de­las i lag eller annan för­fatt­ning.

Om en befatt­nings­ha­vare, enligt vad som är före­skri­vet har sökt änd­ring vid dom­stol i ett beslut som avses i första styc­ket, och om beslu­tet har till­kom­mit efter en anmä­lan av en ombuds­man, före­trä­der ombuds­man­nen det all­männa som befatt­nings­ha­va­rens mot­part i tvis­ten. Det­samma gäl­ler om ombuds­man­nen har sökt änd­ring i beslu­tet.

Vad som är före­skri­vet om arbets­gi­vare i lag eller annan för­fatt­ning ska också tilläm­pas på en ombuds­man i fråga om tvis­ter som avses i denna para­graf. Bestäm­mel­serna i 4 kap. 7 § och 5 kap. 1 § första styc­ket lagen (1974:371) om rät­te­gången i arbets­tvis­ter ska dock inte tilläm­pas i fråga om tvist i vil­ken en ombuds­man för talan.

26 §   Om det kan miss­tän­kas att en befatt­nings­ha­vare som omfat­tas av bestäm­mel­serna om disci­pli­n­an­svar i lagen (1994:260) om offent­lig anställ­ning har gjort sig skyl­dig till en tjäns­te­för­se­else som bör leda till en disci­plin­på­följd, och om det kan befa­ras att han eller hon inte skrift­li­gen kan under­rät­tas enligt 17 § samma lag om vad som anförs mot honom eller henne inom två år från för­se­el­sen, får en ombuds­man utfärda mot­sva­rande under­rät­telse.

Första styc­ket gäl­ler även för den som omfat­tas av bestäm­mel­ser om disci­pli­n­an­svar och om mot­sva­rande under­rät­telse i någon annan för­fatt­ning.

Ingri­pande mot befatt­nings­ha­vare utan själv­stän­diga befo­gen­he­ter

27 §   En ombuds­man bör inte ingripa mot en befatt­nings­ha­vare utan själv­stän­diga befo­gen­he­ter, om det inte finns sär­skilda skäl för ett ingri­pande.

Åtgär­der mot vissa befatt­nings­ha­vare

28 §   En ombuds­man har enligt före­skrif­ter i rege­rings­for­men befo­gen­het att väcka åtal mot en leda­mot av Högsta dom­sto­len eller Högsta för­valt­nings­dom­sto­len, väcka talan om att skilja eller avstänga en sådan leda­mot från anställ­ningen och väcka talan om att en sådan leda­mot ska vara skyl­dig att genomgå en läkar­un­der­sök­ning.

29 §   En ombuds­man är skyl­dig att väcka och utföra åtal som kon­sti­tu­tions­ut­skot­tet enligt 13 kap. 3 § rege­rings­for­men har beslu­tat mot ett stats­råd samt åtal som ett riks­dags­ut­skott enligt vad som är före­skri­vet har beslu­tat mot en befatt­nings­ha­vare hos riks­da­gen eller dess organ, dock inte åtal mot en annan ombuds­man.

En ombuds­man är även skyl­dig att biträda ett utskott med för­un­der­sök­ningen mot en befatt­nings­ha­vare enligt första styc­ket, och med en sådan sär­skild utred­ning av omstän­dig­he­ter som kan ligga till grund för att skilja en riks­re­vi­sor från upp­dra­get som avses i 13 kap. 7 § andra styc­ket riks­dags­ord­ningen.

Kla­go­mål och hand­lägg­ning av ären­den

Kla­go­mål

30 §   Kla­go­mål bör fram­fö­ras skrift­li­gen. I anmä­lan bör anges den som kla­go­må­let vän­der sig mot, den åtgärd som kla­go­må­let avser, tid­punk­ten för åtgär­den samt anmä­la­rens namn och adress. Anmä­la­ren bör även bifoga sådana hand­lingar som kan ha bety­delse för utred­ningen eller bedöm­ningen av kla­go­må­let.

Den som är berö­vad sin fri­het får skicka för­sän­del­ser till ombuds­män­nen utan hin­der av de inskränk­ningar som gäl­ler för honom eller henne i fråga om rät­ten att sända brev och andra hand­lingar.

Sam­råd om inspek­tio­ner och under­sök­ningar

31 §   En ombuds­man ska sam­råda med chefsju­sti­ti­e­om­buds­man­nen om inspek­tio­ner som han eller hon avser att genom­föra. En ombuds­man ska också sam­råda med chefsju­sti­ti­e­om­buds­man­nen om andra under­sök­ningar som han eller hon avser att genom­föra, om det finns sär­skilda skäl för det.

Utred­ning

32 §   En ombuds­man bör inte ta upp för­hål­lan­den som lig­ger mer än två år till­baka i tiden, om det inte finns sär­skilda skäl.

33 §   En ombuds­man ska vidta de utred­nings­åt­gär­der som han eller hon bedö­mer vara nöd­vän­diga för att pröva kla­go­mål och andra ären­den.

Omför­dela ären­den

34 §   Chefsju­sti­ti­e­om­buds­man­nen får obe­ro­ende av vad som föl­jer av arbets­ord­ningen besluta att ett ärende ska, om det finns sär­skilda skäl, omför­de­las till honom eller henne eller till någon av de andra ombuds­män­nen.

Över­lämna ären­den

35 §   Om ett ärende lämp­li­gen kan utre­das och prö­vas av någon annan myn­dig­het än av en ombuds­man och om myn­dig­he­ten inte tidi­gare har prö­vat saken, får en ombuds­man över­lämna ären­det till denna myn­dig­het för hand­lägg­ning. Det är endast ären­den som har väckts genom kla­go­mål som får över­läm­nas till Justi­ti­e­kans­lern och endast efter över­ens­kom­melse med Justi­ti­e­kans­lern.

Om ett kla­go­mål avser en befatt­nings­ha­vare som är advo­kat och om frå­gan som har väckts genom kla­go­må­let är sådan att den enligt 8 kap. 6 § första styc­ket rät­te­gångs­bal­ken kan prö­vas av något organ inom advo­kat­sam­fun­det, får en ombuds­man över­lämna kla­go­må­let till sam­fun­det för hand­lägg­ning.

En sådan sär­skild utred­ning av omstän­dig­he­ter som kan ligga till grund för att skilja en riks­re­vi­sor från upp­dra­get som avses i 13 kap. 7 § andra styc­ket riks­dags­ord­ningen får inte över­läm­nas enligt första styc­ket.

Före­lägga och döma ut vite

36 §   När en ombuds­man enligt rege­rings­for­mens före­skrif­ter begär upp­lys­ningar och ytt­ran­den i andra ären­den än dem där han eller hon har beslu­tat att inleda en för­un­der­sök­ning, får ombuds­man­nen före­lägga vite om högst 10 000 kro­nor. En ombuds­man får döma ut för­sut­tet vite.

Avgöra ären­den

37 §   Ett ärende avgörs efter före­drag­ning. Beslut att avvisa ett ärende eller avskriva ett ärende från hand­lägg­ning kan dock fat­tas utan före­drag­ning. En ombuds­man kan också avgöra andra ären­den utan före­drag­ning, om det finns sär­skilda skäl för det.

Åter­lämna hand­lingar

38 §   En hand­ling i ett ärende får åter­läm­nas till den som har gett in hand­lingen om det är lämp­ligt med hän­syn till all­männa arkiv­syn­punk­ter. Den åter­läm­nade hand­lingen får ersät­tas med en kopia eller, om en kopia inte kan fram­stäl­las, med en anteck­ning eller annan doku­men­ta­tion om hand­ling­ens inne­håll.

Dele­ge­ring

39 §   En ombuds­man får upp­dra åt någon annan att leda en för­un­der­sök­ning som ombuds­man­nen har beslu­tat och att väcka och utföra åtal som ombuds­man­nen har beslu­tat, om inte åtgär­den avser en leda­mot av Högsta dom­sto­len eller Högsta för­valt­nings­dom­sto­len.

Beslut att över­klaga en dom eller ett beslut till högre rätt får inte fat­tas av någon annan än en ombuds­man.

I fall som avses i 25 § får en ombuds­man för­ordna en tjäns­te­man vid ombuds­man­na­ex­pe­di­tio­nen att föra talan på ombuds­man­nens väg­nar.

40 §   En ombuds­man får dele­gera till en tjäns­te­man vid ombuds­man­na­ex­pe­di­tio­nen att på ombuds­man­nens väg­nar dels genom­föra en inspek­tion, dels fatta beslut i ären­den som väckts genom kla­go­mål. Ett sådant dele­ge­rings­be­slut får inte inne­fatta rätt att
   1. göra en fram­ställ­ning enligt 13 §,
   2. göra ett utta­lande enligt 20 §,
   3. vidta en åtgärd mot en befatt­nings­ha­vare enligt 21, 22 eller 23 §,
   4. över­lämna ett ärende till en annan myn­dig­het enligt 35 §, eller
   5. fatta beslut i ett ärende som avgörs efter att ett skrift­ligt ytt­rande eller skrift­liga upp­lys­ningar har inhäm­tats från en berörd myn­dig­het eller tjäns­te­man.

En ombuds­man får dele­gera till en tjäns­te­man vid ombuds­man­na­ex­pe­di­tio­nen att vidta de hand­lägg­nings­åt­gär­der som behövs i ären­den.

41 §   Chefsju­sti­ti­e­om­buds­man­nen får i arbets­ord­ningen eller genom ett sär­skilt beslut dele­gera till kansli­che­fen eller någon annan tjäns­te­man vid ombuds­man­na­ex­pe­di­tio­nen att besluta i andra admi­nist­ra­tiva frå­gor än de som regle­ras i 4 §, 6 §, 7 § första styc­ket eller 34 §.

42 §   Kansli­che­fen får dele­gera till en tjäns­te­man vid ombuds­man­na­ex­pe­di­tio­nen att fatta beslut i kansli­che­fens ställe, om chefsju­sti­ti­e­om­buds­man­nens dele­ge­rings­be­slut med­ger det.

Redo­gö­relse till riks­da­gen

43 §   Ombuds­män­nen ska senast den 15 mars varje år lämna en ämbets­be­rät­telse för tiden 1 januari-​31 decem­ber när­mast före­gå­ende år till riks­da­gen. Berät­tel­sen ska inne­hålla en redo­gö­relse för de åtgär­der som vid­ta­gits med stöd av 13, 21-23 eller 25 § samt för andra vik­ti­gare beslut som ombuds­män­nen har med­de­lat. Berät­tel­sen ska även ge en över­sikt över verk­sam­he­ten i övrigt.

44 §   I sam­band med att ämbets­be­rät­tel­sen läm­nas till riks­da­gen ska kon­sti­tu­tions­ut­skot­tet få till­fälle att ta del av hand­lingar hos Riks­da­gens ombuds­män.

Övriga bestäm­mel­ser

45 §   För­valt­nings­la­gen (2017:900) är inte tillämp­lig i ombuds­män­nens till­syns­verk­sam­het.

46 §   Bestäm­mel­ser om intern­re­vi­sion och intern styr­ning och kon­troll finns i lagen (2016:1091) om bud­get och eko­no­mi­ad­mi­nist­ra­tion för riks­da­gens myn­dig­he­ter.

47 §   Bestäm­mel­ser om över­kla­gande av beslut som gäl­ler tjäns­te­till­sätt­ning eller som annars rör en tjäns­te­man vid ombuds­man­na­ex­pe­di­tio­nen finns i lagen (1989:186) om över­kla­gande av admi­nist­ra­tiva beslut av Riks­dags­för­valt­ningen och riks­da­gens myn­dig­he­ter.


Över­gångs­be­stäm­mel­ser

2023:499
   1. Denna lag trä­der i kraft den 1 sep­tem­ber 2023.
   2. Genom lagen upp­hävs lagen (1986:765) med instruk­tion för Riks­da­gens ombuds­män.
   3. Den ämbets­be­rät­telse som enligt 43 § ska läm­nas till riks­da­gen senast den 15 mars 2024 ska även omfatta tiden 1 juli-​31 decem­ber 2022.

Vik­tiga lagar inom för­valt­nings­rät­ten
JP Info­nets för­valt­nings­rätts­liga tjäns­ter

JP Info­nets för­valt­nings­rätts­liga tjäns­ter

Han­te­rar du för­valt­nings­rätts­liga frå­ge­ställ­ningar i ditt arbete? Vi på JP Info­net kan hjälpa dig att reda ut för­valt­nings­rätts­liga frå­gor oav­sett om du arbe­tar på en kom­mun, stat­lig myn­dig­het, dom­stol eller advo­kat­byrå. Vi ger råd och stöd med bland annat hand­lägg­ning, kom­mu­nal­rätt, dele­ga­tions­ord­ningar, offent­lig­het och sek­re­tess, ompröv­ning av beslut och lag­lig­hets­pröv­ning. Se allt inom för­valt­nings­rätt.