Lag (1986:436) om närings­för­bud. För­fatt­ningen har upp­hävts genom: SFS 2014:836

Utfär­dad:
Ikraft­trä­dan­de­da­tum:
Upp­hävd:
Källa: Rege­rings­kans­li­ets rätts­da­ta­ba­ser m.fl.
SFS nr: 1986:436
Depar­te­ment: Närings­de­par­te­men­tet
Änd­ring införd: t.o.m. SFS 2011:1323
Övrigt: Rät­tel­se­blad 2008:592 har iakt­ta­gits.
Länk: Länk till regis­ter

SFS nr:

1986:436
Depar­te­ment/myn­dig­het: Närings­de­par­te­men­tet
Utfär­dad: 1986-​06-05
Änd­rad: t.o.m. SFS

2011:1323
Övrig text: Rät­tel­se­blad 2008:592 har iakt­ta­gits.
Upp­hävd: 2014-​08-02
För­fatt­ningen har upp­hävts genom: SFS

2014:836
Änd­rings­re­gis­ter: SFSR (Rege­rings­kans­liet)
Källa: Full­text (Rege­rings­kans­liet)


Med­de­lande av för­bud

1 §   Närings­för­bud skall, om det är påkal­lat från all­män syn­punkt, med­de­las den som i egen­skap av enskild näringsid­kare grovt åsi­do­satt vad som åle­gat honom i närings­verk­sam­het och där­vid gjort sig skyl­dig till brotts­lig­het som inte är ringa. Lag (1996:314).

1 a §   Närings­för­bud får, om det är påkal­lat från all­män syn­punkt, med­de­las den som i egen­skap av enskild näringsid­kare grovt åsi­do­satt vad som åle­gat honom eller henne i närings­verk­sam­het och i avse­värd omfatt­ning inte har beta­lat sådan skatt, tull eller avgift som omfat­tas av bestäm­mel­serna om betal­nings­säk­ring i skat­te­för­fa­ran­de­la­gen (2011:1244).
Lag (2011:1323).

2 §   Närings­för­bud får, om det är påkal­lat från all­män syn­punkt, med­de­las den som för­satts i kon­kurs och då var enskild näringsid­kare, om han eller hon för­fa­rit grovt otill­bör­ligt mot sina bor­ge­nä­rer eller på annat sätt grovt åsi­do­satt vad som åle­gat honom eller henne i närings­verk­sam­het. Lag (2008:592).

2 a §   Närings­för­bud får, om det är påkal­lat från all­män syn­punkt, med­de­las den som i egen­skap av enskild näringsid­kare grovt har åsi­do­satt vad som åle­gat honom eller henne i närings­verk­sam­het och där­vid över­trätt för­bu­det i 2 kap. 1 § kon­kur­rensla­gen (2008:579) eller i arti­kel 101 i EUF- för­dra­get. Detta gäl­ler dock bara om över­trä­del­sen har inne­bu­rit att före­tag i samma produktions-​ eller han­dels­led fast­stäl­ler för­sälj­nings­pri­ser, begrän­sar eller kon­trol­le­rar pro­duk­tion eller delar upp mark­na­der. Lag (2010:639).

3 §   Vid pröv­ningen av om närings­för­bud är påkal­lat från all­män syn­punkt ska det sär­skilt beak­tas om åsi­do­sät­tan­det varit sys­te­ma­tiskt eller syf­tat till bety­dande vin­ning, om det med­fört eller varit ägnat att med­föra bety­dande skada eller om näringsid­ka­ren tidi­gare dömts för brott i närings­verk­sam­het. I fall som avses i 2 a § ska det även sär­skilt beak­tas om för­fa­ran­det har varit ägnat att all­var­ligt hindra, begränsa eller sned­vrida kon­kur­ren­sen.

Har näringsid­ka­ren i närings­verk­sam­he­ten gjort sig skyl­dig till brott för vil­ket det lägsta före­skrivna straf­fet är fäng­else i sex måna­der, ska vid till­lämp­ning av 1 § närings­för­bud anses påkal­lat från all­män syn­punkt, om inte sär­skilda skäl talar mot det.

I fall som avses i 2 a § ska närings­för­bud inte anses påkal­lat från all­män syn­punkt, om den som kan komma i fråga för ett sådant för­bud själv eller inom ramen för den bedrivna närings­verk­sam­he­ten har med­ver­kat till att i väsent­lig mån under­lätta Kon­kur­rens­ver­kets utred­ning av över­trä­del­sen.
Det­samma ska gälla för med­ver­kan i utred­ningar som görs av en kon­kur­rensmyn­dig­het i en annan med­lems­stat i Euro­pe­iska uni­o­nen eller av Euro­pe­iska kom­mis­sio­nen. Lag (2010:639).

4 §   Har närings­verk­sam­het bedri­vits av en juri­disk per­son får, under de för­ut­sätt­ningar som anges i 1-3 §§, närings­för­bud med­de­las, i fråga om

kom­man­dit­bo­lag: kom­ple­men­tär,
annat han­dels­bo­lag: bolags­man,
aktie­bo­lag och för­säk­rings­fö­re­tag: leda­mot och sup­ple­ant i sty­rel­sen samt verk­stäl­lande direk­tör och vice verk­stäl­lande direk­tör,
bank­ak­tie­bo­lag, spar­bank och eko­no­misk för­e­ning: leda­mot och sup­ple­ant i sty­rel­sen,
euro­pe­isk eko­no­misk intres­se­grup­pe­ring med säte i Sve­rige: före­tags­le­dare,
euro­pa­bo­lag och euro­pa­koo­pe­ra­tiv med säte i Sve­rige: leda­mot och sup­ple­ant i förvaltnings-​, lednings-​ eller till­syns­or­gan samt verk­stäl­lande direk­tör och vice verk­stäl­lande direk­tör,
om denne begått brot­tet i närings­verk­sam­he­ten eller inne­hade sin ställ­ning när betal­ningen av skatt, tull eller avgift under­läts, den juri­diska per­so­nen för­sat­tes i kon­kurs eller för­bu­det i 2 kap. 1 § kon­kur­rensla­gen (2008:579) eller arti­kel 101 i EUF-​fördraget över­träd­des.

Första styc­ket gäl­ler också den som i annan egen­skap än där sägs fak­tiskt har utö­vat led­ningen av en närings­verk­sam­het eller utåt har fram­trätt som ansva­rig för en enskild närings­verk­sam­het.

Under de för­ut­sätt­ningar som anges i 2 § får närings­för­bud även med­de­las den som inne­hade sin ställ­ning enligt första styc­ket senare än ett år innan kon­kur­san­sö­kan kom in till tings­rät­ten.
Lag (2010:2051).

5 §   Närings­för­bud skall med­de­las för en viss tid, lägst tre och högst tio år. Lag (1996:314).

Ver­kan av för­bud

6 §   Den som är under­kas­tad närings­för­bud får inte
   1. driva närings­verk­sam­het,
   2. vara bolags­man i ett annat han­dels­bo­lag än kom­man­dit­bo­lag eller kom­ple­men­tär i ett kom­man­dit­bo­lag eller med­lem i en euro­pe­isk eko­no­misk intres­se­grup­pe­ring med säte i Sve­rige,
   3. vara stif­tare av ett aktie­bo­lag, en spar­bank eller ett för­säk­rings­fö­re­tag,
   4. vara leda­mot eller sup­ple­ant i sty­rel­sen för ett aktie­bo­lag, en spar­bank, ett för­säk­rings­fö­re­tag, ett han­dels­bo­lag, en euro­pe­isk eko­no­misk intres­se­grup­pe­ring med säte i Sve­rige eller en eko­no­misk för­e­ning, en pen­sions­stif­telse eller en sådan ide­ell för­e­ning eller stif­telse som dri­ver närings­verk­sam­het eller leda­mot eller sup­ple­ant i förvaltnings-​, lednings-​ eller till­syns­or­ga­net för ett euro­pa­bo­lag eller ett euro­pa­koo­pe­ra­tiv med säte i Sve­rige,
   5. vara verk­stäl­lande direk­tör eller vice verk­stäl­lande direk­tör i ett aktie­bo­lag, ett för­säk­rings­fö­re­tag, ett euro­pa­bo­lag eller ett euro­pa­koo­pe­ra­tiv med säte i Sve­rige eller före­tags­le­dare i en euro­pe­isk eko­no­misk intres­se­grup­pe­ring med säte i Sve­rige,
   6. vara fir­ma­teck­nare eller i annan egen­skap vara ställ­fö­re­trä­dare för en sådan juri­disk per­son som anges i 4,
   7. fak­tiskt utöva led­ningen av en närings­verk­sam­het eller av en sådan juri­disk per­son som är bok­fö­rings­plik­tig även om den inte dri­ver näring,
   8. äga så många aktier i ett aktie­bo­lag, ett för­säk­rings­ak­tie­bo­lag eller ett euro­pa­bo­lag med säte i Sve­rige att hans andel av rös­te­ta­let för samt­liga aktier i bola­get över­sti­ger fem­tio pro­cent, eller
   9. inneha full­makt att före­träda en enskild näringsid­kare i den­nes närings­verk­sam­het eller en juri­disk per­son som anges i 4.

För­bu­det i första styc­ket 9 gäl­ler inte i fråga om full­makt som avses i 10 § andra styc­ket lagen (1915:218) om avtal och andra rätts­hand­lingar på för­mö­gen­hets­rät­tens område.

Beträf­fande verk­stäl­lande direk­tör och vice verk­stäl­lande direk­tör för en filial enligt lagen (1992:160) om utländska fili­a­ler m.m. och före­stån­dare för en verk­sam­het enligt samma lag finns bestäm­mel­ser om närings­för­bud i den lagen.

Närings­för­bud utgör inget hin­der mot att sådan verk­sam­het bedrivs som inne­bär utöv­ning av rät­tig­het som avses i 2 kap. 1 § rege­rings­for­men eller 1 kap. 1 §, 4 kap. 1 §, 6 kap. 1 § eller 13 kap. 1 § tryck­fri­hets­för­ord­ningen eller 1 kap. 1 §, 3 kap. 1, 2 eller 8 § eller 10 kap. 1 § ytt­ran­de­fri­hets­grund­la­gen. Lag (2010:2051).

7 §   Den som är under­kas­tad närings­för­bud får inte vara anställd eller ta emot åter­kom­mande upp­drag i en närings­verk­sam­het som drivs av en när­stå­ende till honom eller där en när­stå­ende har en sådan ställ­ning som anges i 4 §. Som när­stå­ende anses hans make, den med vil­ken han sam­le­ver under äkten­skaps­lik­nande för­hål­lan­den, för­äl­der, barn och sys­kon samt den som är besvågrad med honom i rätt upp- eller ned­sti­gande led eller så att den ene är gift med den andres sys­kon.

Inte hel­ler får den som är under­kas­tad närings­för­bud vara anställd eller ta emot åter­kom­mande upp­drag i den närings­verk­sam­het där han åsi­do­satt sina ålig­gan­den.

För­fa­ran­det vid pröv­ningen av frå­gor om för­bud

8 §   Talan om närings­för­bud i sam­band med brott förs i tings­rätt av all­män åkla­gare. Angå­ende utred­ningen och för­fa­ran­det i mål om närings­för­bud skall, om inte annat före­skrivs i denna lag, i tillämp­liga delar gälla vad som i all­män­het är före­skri­vet om mål som rör all­mänt åtal för brott där straf­fet är fäng­else i högst ett år. Tvångs­me­del enligt 24 och 25 kap.
rät­te­gångs­bal­ken får dock inte till­gri­pas i fråga om närings­för­bud. Lag (1999:181).

8 a §   All­män åkla­gare får ansöka om närings­för­bud i de fall som avses i 1 a och 2 §§, om han inte för talan om det enligt 8 §.
Om åkla­ga­ren i de fall som avses i 1 a och 2 §§ för­kla­rat sig avstå från att ansöka om närings­för­bud, får ansö­kan i stäl­let göras av Kro­no­fog­de­myn­dig­he­ten. Om inte annat före­skrivs i denna lag, hand­läggs ett ärende om närings­för­bud enligt 1 a och 2 §§ enligt lagen (1996:242) om dom­stol­sä­ren­den. Lag (2006:704).

8 b §   Kon­kur­rens­ver­ket får föra talan om närings­för­bud i de fall som avses i 2 a § i sam­band med ett mål om kon­kur­rens­ska­de­av­gift enligt 3 kap. 5 § kon­kur­rensla­gen (2008:579). Om inte annat föl­jer av denna lag, tilläm­pas där­vid bestäm­mel­serna i rät­te­gångs­bal­ken om tvis­te­mål där för­lik­ning om saken inte är tillå­ten. Vid omröst­ning gäl­ler reg­lerna i 29 kap. rät­te­gångs­bal­ken.

Om Kon­kur­rens­ver­ket inte för talan enligt första styc­ket, får ver­ket i stäl­let ansöka om närings­för­bud. Ett sådant ärende om närings­för­bud ska hand­läg­gas enligt lagen (1996:242) om dom­stol­sä­ren­den, om inte annat föl­jer av denna lag.
Lag (2008:592).

8 c §   I fall som avses i 8 a § görs ansö­kan hos tings­rät­ten i den ort där näringsid­ka­ren har sitt hem­vist. Om näringsid­ka­ren inte har hem­vist i Sve­rige, tas ären­det upp av Stock­holms tings­rätt.

Om ären­det gäl­ler närings­för­bud med stöd av 2 §, är även den tings­rätt som hand­läg­ger eller har hand­lagt kon­kur­sen behö­rig att pröva ären­det.

I fall som avses i 8 b § andra styc­ket görs ansö­kan hos Stock­holms tings­rätt. Ett beslut av tings­rät­ten över­kla­gas i sådant fall hos Mark­nads­dom­sto­len. Lag (2008:592).

8 d §   I ären­den som gäl­ler närings­för­bud ska tings­rät­ten hålla sam­man­träde, om detta inte är uppen­bart obe­höv­ligt.

Om sam­man­träde hålls ska tings­rät­ten bestå av en lag­fa­ren domare och tre nämn­de­män. Ären­det ska avgö­ras av samma domare.
I fall som avses i 8 b § andra styc­ket ska tings­rät­ten vara sam­man­satt på det sätt som anges i 8 kap. 10 § första styc­ket kon­kur­rensla­gen (2008:579).

Vid omröst­ning gäl­ler reg­lerna i 29 kap. rät­te­gångs­bal­ken.

Utö­ver vad som föl­jer av lagen (1996:242) om dom­stol­sä­ren­den får rät­ten före­lägga nytt vite eller för­ordna om hämt­ning till rät­ten antingen ome­del­bart eller till en senare dag, om den som ansö­kan rik­tas mot trots före­läg­gande om per­son­lig instäl­lelse inte instäl­ler sig till sam­man­trä­det eller instäl­ler sig genom ombud. Lag (2008:592).

8 e §   Rät­ten får i mål och ären­den om närings­för­bud för­ordna offent­lig för­sva­rare för den som avses med för­buds­yr­kan­det, om det finns sär­skilda skäl. I fråga om offent­lig för­sva­rare gäl­ler bestäm­mel­serna i rät­te­gångs­bal­ken.

I fråga om rät­te­gångs­kost­na­der tilläm­pas i mål och ären­den om närings­för­bud 31 kap. rät­te­gångs­bal­ken. Lag (2008:592).

9 §   Kro­no­fog­de­myn­dig­he­ten skall sär­skilt upp­märk­samma när det kan fin­nas skäl att med­dela närings­för­bud grun­dat på 1 a § och anmäla för­hål­lan­det till åkla­ga­ren. Lag (2006:704).

10 §   Är det uppen­bart att grund för närings­för­bud före­lig­ger, får rät­ten med­dela för­bud för tiden till dess frå­gan om närings­för­bud slut­ligt har avgjorts (till­fäl­ligt närings­för­bud).

En fråga om till­fäl­ligt närings­för­bud tas upp på yrkande av åkla­ga­ren eller, i fall som avses i 2 a §, av Kon­kur­rens­ver­ket.
Om åkla­ga­ren i de fall som avses i 1 a och 2 §§ för­kla­rat sig avstå från att yrka för­bud, får yrkande om till­fäl­ligt närings­för­bud i stäl­let fram­stäl­las av Kro­no­fog­de­myn­dig­he­ten.
Innan ett för­bud med­de­las ska den som yrkan­det avser få till­fälle att yttra sig, om det inte finns anled­ning att anta att han eller hon har avvi­kit eller på något annat sätt hål­ler sig undan.

Frå­gor om till­fäl­ligt närings­för­bud som prö­vas i sam­band med brott hand­läggs enligt 8 §. I övriga fall tilläm­pas 8 a-8 e §§.

Bifalls ett yrkande om närings­för­bud, får rät­ten i domen eller beslu­tet själv­mant för­ordna om till­fäl­ligt närings­för­bud.
Lag (2008:592).

11 §   Ett beslut om till­fäl­ligt närings­för­bud gäl­ler ome­del­bart, om inte annat för­ord­nas. Beslu­tet skall del­ges den som avses med för­bu­det.

Har ett till­fäl­ligt närings­för­bud med­de­lats, skall detta beak­tas vid tillämp­ning av 5 §.

12 §   Ett beslut om till­fäl­ligt närings­för­bud, som har med­de­lats under rät­te­gången, över­kla­gas sär­skilt.

Över­kla­gas ett beslut om till­fäl­ligt för­bud, får högre rätt ome­del­bart för­ordna att för­bu­det tills vidare inte skall gälla.

13 §   Om rät­ten med­de­lar ett till­fäl­ligt närings­för­bud innan talan om närings­för­bud har väckts eller ansö­kan kom­mit in till rät­ten, ska den utsätta en tid inom vil­ken en sådan talan ska väc­kas eller ansö­kan läm­nas in. Tiden får inte bestäm­mas längre än vad som bedöms nöd­vän­digt. Om den utsatta tiden inte är till­räck­lig, och om den som har yrkat närings­för­bud före tidens utgång begär att tiden ska för­längas, får rät­ten besluta om sådan för­läng­ning. Lag (2008:592).

14 §   När närings­för­bud eller till­fäl­ligt närings­för­bud med­de­las skall rät­ten till domen eller beslu­tet foga en sär­skild under­rät­telse, där inne­bör­den av för­bu­det beskrivs. Lag (1996:314).

Upp­hä­vande av för­bud

15 §   Har talan om närings­för­bud inte väckts eller en ansö­kan inte kom­mit in till rät­ten inom utsatt tid, och har en fram­ställ­ning om för­läng­ning av tiden inte hel­ler kom­mit in, skall ett beslut om till­fäl­ligt närings­för­bud ome­del­bart upp­hä­vas. Det­samma gäl­ler om talan eller ansö­kan åter­kal­las eller läm­nas utan bifall eller om det inte längre finns skäl för det till­fäl­liga närings­för­bu­det. Om talan eller ansö­kan bifalls, skall rät­ten pröva om det till­fäl­liga närings­för­bu­det fort­fa­rande skall gälla. Lag (1999:181).

16 §   Om den som genom laga­kraft­vun­nen dom fått närings­för­bud grun­dat på 1 § fri­känns från ansvar för brotts­lig­he­ten, skall närings­för­bu­det sam­ti­digt upp­hä­vas. Avser fri­kän­nan­det endast en viss del av brotts­lig­he­ten eller hän­förs denna under mil­dare straff­be­stäm­mel­ser, skall rät­ten pröva om och under vil­ken tid för­bu­det fort­fa­rande skall gälla. I fall som avses nu får rät­ten också upp­häva eller ändra ett beslut om skyl­dig­het att svara för rät­te­gångs­kost­na­der, om ett sådant har med­de­lats i sam­band med domen om för­bud.

Upp­hä­ver rät­ten det kon­kurs­be­slut som utgjort för­ut­sätt­ning för ett närings­för­bud enligt 2 §, skall närings­för­bu­det sam­ti­digt upp­hä­vas.

Rät­tens beslut om att upp­häva eller ändra ett närings­för­bud skall gälla ome­del­bart. Lag (1996:314).

17 §   Ett laga­kraft­vun­net beslut om närings­för­bud får upp­hä­vas på ansö­kan av den som för­bu­det avser, om det senare kom­mer fram att han eller hon inte hade grovt åsi­do­satt sina ålig­gan­den i närings­verk­sam­het.

För ären­den om upp­hä­vande av för­bud gäl­ler i tillämp­liga delar bestäm­mel­serna i 8 a §, 8 c § tredje styc­ket samt 8 d § andra och tredje styc­kena. Ett sådant ärende tas upp av den tings­rätt som tidi­gare hand­lagt målet eller ären­det om närings­för­bud. Rör ären­det inte upp­hä­vande av ett för­bud som med­de­lats med stöd av 2 a §, får det tas upp även av rät­ten i den ort där sökan­den har sitt hem­vist, om rät­ten med hän­syn till utred­ningen samt kost­na­der och andra omstän­dig­he­ter fin­ner det lämp­ligt. I ären­det är den myn­dig­het som yrkat närings­för­bud eller myn­dig­he­ten i den ort där sökan­den har sitt hem­vist mot­part till sökan­den.

Ett ärende om upp­hä­vande av för­bud får avgö­ras utan sam­man­träde, om saken ändå kan utre­das till­freds­stäl­lande.

Rät­tens beslut om att upp­häva ett närings­för­bud ska gälla ome­del­bart. Lag (2008:592).

18 §   En dom­stol som med­de­lar beslut om närings­för­bud eller om till­fäl­ligt närings­för­bud får fast­ställa en begrän­sad tid efter vil­ken för­bu­det skall gälla, om tiden behövs för avveck­lingen av närings­verk­sam­het, anställ­ning, upp­drag, inne­hav av full­makt, delä­gar­skap i han­dels­bo­lag eller akti­e­in­ne­hav som anges i 6 och 7 §§. Rät­ten får före­skriva vilka åtgär­der som får vid­tas eller som skall vara för­bjudna under denna tid och vad den som fått närings­för­bud i övrigt då har att iaktta.

Om det före­lig­ger syn­ner­liga skäl, får tiden för avveck­ling för­längas på ansö­kan av den som fått för­bu­det.

För ären­den om för­läng­ning av tiden för avveck­ling gäl­ler vad som sägs i 17 § andra och tredje styc­kena. Lag (2001:365).

Dis­pens från för­bud

19 §   Den som är under­kas­tad närings­för­bud eller till­fäl­ligt närings­för­bud får med­ges dis­pens för att driva en närings­verk­sam­het, inneha anställ­ning, upp­drag eller full­makt, vara delä­gare i ett han­dels­bo­lag eller med­lem i en euro­pe­isk eko­no­misk intres­se­grup­pe­ring med säte i Sve­rige eller äga vissa aktier. Rät­ten får före­skriva vad den som med­ges dis­pens har att iaktta då denna utnytt­jas. Lag (2001:365).

20 §   En dis­pens får åter­kal­las, om den som med­getts denna över­trä­der närings­för­bu­det eller det till­fäl­liga närings­för­bu­det eller bry­ter mot en före­skrift som är knu­ten till dis­pen­sen. Det­samma gäl­ler om den som med­getts dis­pens från ett för­bud i 6 § i annat hän­se­ende åsi­do­sät­ter vad som ålig­ger honom i den verk­sam­het som avses med dis­pen­sen.

21 §   En fråga om dis­pens får prö­vas i sam­band med dom eller beslut om närings­för­bud eller beslut om till­fäl­ligt närings­för­bud eller efter en senare gjord ansö­kan.

När en fråga om dis­pens prö­vas sär­skilt, gäl­ler i tillämp­liga delar vad som sägs i 17 § andra och tredje styc­kena.
Lag (1999:181).

22 §   Ansö­kan om åter­kal­lelse av dis­pens får göras av all­män åkla­gare eller, i fall som avses i 2 a §, av Kon­kur­rens­ver­ket.
Om åkla­ga­ren i de fall som avses i 1 a och 2 §§ för­kla­rat sig avstå från att ansöka om åter­kal­lelse, får ansö­kan i stäl­let göras av Kro­no­fog­de­myn­dig­he­ten. När frå­gan prö­vas i ett sär­skilt ärende gäl­ler i tillämp­liga delar 17 § andra och tredje styc­kena. Ett sådant ärende får dock tas upp även av den tings­rätt som tidi­gare prö­vat frå­gan om dis­pens.
Lag (2008:592).

Till­sy­nen av med­de­lade för­bud m. m.

23 §   Bolags­ver­ket skall föra ett regis­ter över närings­för­bud och till­fäl­liga närings­för­bud. Lag (2004:252).

24 §   Till­syn över att närings­för­bud och till­fäl­liga närings­för­bud efter­levs utövas av Kro­no­fog­de­myn­dig­he­ten.

Kro­no­fog­de­myn­dig­he­ten har för till­syn enligt första styc­ket rätt att få biträde av polis­myn­dig­het.

Om det finns skäl att miss­tänka att ett för­bud över­träds eller att den som fått dis­pens enligt 19 § åsi­do­sät­ter vad som ålig­ger honom i den verk­sam­het som avses med dis­pen­sen, eller vad som rät­ten före­skri­vit i sam­band med att den bevil­jade dis­pens, skall Kro­no­fog­de­myn­dig­he­ten göra anmä­lan om för­hål­lan­det till åkla­ga­ren. Lag (2006:704).

Över­trä­delse av för­bud m. m.

25 §   Den som över­trä­der ett närings­för­bud eller ett till­fäl­ligt närings­för­bud eller bry­ter mot en före­skrift som med­de­lats med stöd av 18 eller 19 § skall dömas till fäng­else i högst två år eller, om brot­tet är ringa, till böter eller fäng­else i högst sex måna­der.

26 §   Ett närings­för­bud som över­träds skall för­längas med högst fem år om det inte finns sär­skilda skäl att under­låta för­läng­ning. Sker flera för­läng­ningar, får den sam­man­lagda tiden för för­läng­ning inte vara mer än fem år. Talan om för­läng­ning skall väc­kas eller ansö­kan därom göras innan för­buds­ti­den har gått ut. Talan väcks eller ansö­kan görs av åkla­ga­ren. Om åkla­ga­ren i de fall som avses i 1 a och 2 §§ för­kla­rat sig avstå från att yrka för­läng­ning, får ansö­kan i stäl­let göras av kro­no­fog­de­myn­dig­he­ten.

När en fråga om för­läng­ning prö­vas sär­skilt, gäl­ler i tillämp­liga delar vad som sägs i 8 a - d §§ och 17 § andra styc­ket.

I 20 § finns bestäm­mel­ser om åter­kal­lelse av dis­pens när ett för­bud över­träds. Lag (1999:181).

27 §   Om den som är under­kas­tad ett närings­för­bud får ett nytt för­bud, skall rät­ten upp­häva det tidi­gare med­de­lade för­bu­det.


Över­gångs­be­stäm­mel­ser

1986:436
   1. Denna lag trä­der i kraft den 1 juli 1986.
   2. Bestäm­mel­serna i 15 §, 16 § andra och tredje styc­kena, 17 § samt 19 - 27 §§ tilläm­pas även i fråga om sådant närings­för­bud och till­fäl­ligt närings­för­bud som har med­de­lats enligt äldre bestäm­mel­ser.
   3. Vid pröv­ning av för­ut­sätt­ning­arna enligt 1 § för närings­för­bud eller till­fäl­ligt närings­för­bud får hän­syn tas till vad som ägt rum före ikraft­trä­dan­det endast så vitt avser frå­gan om för­bud är påkal­lat från all­män syn­punkt.
   4. Med­de­las ett beslut om närings­för­bud eller till­fäl­ligt närings­för­bud med anled­ning av kon­kurs och grun­das bedöm­ningen att den som skall vara under­kas­tad för­bu­det för­fa­rit grovt otill­bör­ligt mot bor­ge­nä­rerna eller på annat sätt grovt åsi­do­satt sina ålig­gan­den på för­fa­ran­den som hän­för sig till tiden före ikraft­trä­dan­det, gäl­ler i stäl­let för 6 § första styc­ket och 7 § att han inte får driva verk­sam­het med vil­ken föl­jer bok­fö­rings­skyl­dig­het enligt bok­fö­rings­la­gen (1976:125). Han får inte hel­ler såsom sty­rel­se­le­da­mot eller i någon annan egen­skap vara ställ­fö­re­trä­dare för ett aktie­bo­lag, ett han­dels­bo­lag eller en eko­no­misk för­e­ning eller en sådan ide­ell för­e­ning eller stif­telse som dri­ver bok­fö­rings­plik­tig verk­sam­het. Inte hel­ler får han fak­tiskt handha led­ningen eller för­valt­ningen av en sådan juri­disk per­sons ange­lä­gen­he­ter. Rät­ten skall i sitt beslut erinra om närings­för­bu­dets ver­kan enligt denna punkt. Vad som i 5 § före­skrivs om att närings­för­bud skall med­de­las för lägst tre år gäl­ler ej i ett sådant fall som sagts nu.

Talan om närings­för­bud får ej väc­kas, om kon­kurs­be­slu­tet har med­de­lats före den 1 juli 1984 och kon­kur­sen avslu­tats före ikraft­trä­dan­det.

1996:314
   1. Denna lag trä­der i kraft den 1 juli 1996.
   2. Om närings­för­bud med­de­las på grund av att någon före ikraft­trä­dan­det grovt åsi­do­satt vad som åle­gat honom i närings­verk­sam­het gäl­ler äldre bestäm­mel­ser.

1999:181
   1. Denna lag trä­der i kraft den 1 juli 1999.
   2. Den nya lydel­sen av 4 § skall endast tilläm­pas i de fall då kon­kur­san­sö­kan kom­mit in till tings­rät­ten senare än ett år efter ikraft­trä­dan­det.
   3. Om en talan har väckts före lagens ikraft­trä­dande gäl­ler äldre bestäm­mel­ser.

2001:365
   1. Denna lag trä­der i kraft den 1 juli 2001.
   2. Äldre bestäm­mel­ser gäl­ler fort­fa­rande i fråga om den som har med­de­lats närings­för­bud med anled­ning av omstän­dig­he­ter som har inträf­fat före ikraft­trä­dan­det.

2008:592
   1. Denna lag trä­der i kraft den 1 novem­ber 2008.
   2. Vid pröv­ning av för­ut­sätt­ning­arna enligt 2 a § för närings­för­bud eller till­fäl­ligt närings­för­bud för över­trä­delse av för­bu­det i 2 kap. 1 § kon­kur­rensla­gen (2008:579) eller i arti­kel 101 i EUF-​fördraget får hän­syn tas till vad som ägt rum före ikraft­trä­dan­det endast såvitt avser frå­gan om för­bud är påkal­lat från all­män syn­punkt. Lag (2010:639).

2010:2051
   1. Denna lag trä­der i kraft den 1 april 2011.
   2. Sådana under­stöds­för­e­ningar som avses i 7 § tredje styc­ket lagen (1972:262) om under­stöds­för­e­ningar och som efter den 1 april 2011 fort­sät­ter att driva sin verk­sam­het enligt den lagen med stöd av 7 § lagen (2010:2044) om infö­rande av för­säk­rings­rö­rel­se­la­gen (2010:2043) ska vid tillämp­ningen av 6 § första styc­ket 4 och 5 jäm­stäl­las med för­säk­rings­fö­re­tag.

2011:1323
   1. Denna lag trä­der i kraft den 1 janu­ari 2012.
   2. Vid pröv­ning av för­ut­sätt­ning­arna för närings­för­bud som görs efter ikraft­trä­dan­det gäl­ler 1 a § i sin äldre lydelse i fråga om under­lå­ten­het att betala sådan skatt, tull eller avgift som omfat­ta­des av lagen (1978:880) om betal­nings­säk­ring för skat­ter, tul­lar och avgif­ter.