Lag (1991:483) om fin­ge­rade per­son­upp­gif­ter

Utfär­dad:
Ikraft­trä­dan­de­da­tum:
Källa: Rege­rings­kans­li­ets rätts­da­ta­ba­ser m.fl.
SFS nr: 1991:483
Depar­te­ment: Finans­de­par­te­men­tet S3
Änd­ring införd: t.o.m. SFS 2018:687
Länk: Länk till regis­ter

SFS nr:

1991:483
Depar­te­ment/myn­dig­het: Finans­de­par­te­men­tet S3
Utfär­dad: 1991-​05-30
Änd­rad: t.o.m. SFS

2018:687
Änd­rings­re­gis­ter: SFSR (Rege­rings­kans­liet)
Källa: Full­text (Rege­rings­kans­liet)


1 §   En folk­bok­förd per­son som ris­ke­rar att bli utsatt för all­var­lig brotts­lig­het som rik­tar sig mot den­nes liv, hälsa, fri­het eller frid kan få med­gi­vande att använda andra per­son­upp­gif­ter om sig själv än de verk­liga (fin­ge­rade per­son­upp­gif­ter) om åtgär­den med hän­syn till den enskil­des för­måga och övriga för­ut­sätt­ningar kan antas till­go­dose beho­vet av skydd. Ett med­gi­vande får begrän­sas till viss tid.

Med­gi­vande att använda fin­ge­rade per­son­upp­gif­ter får inte läm­nas om per­so­nen kan bere­das till­räck­ligt skydd av per­son­upp­gif­ter genom skyd­dad folk­bok­fö­ring enligt 16 § folk­bok­fö­rings­la­gen (1991:481).

Ett med­gi­vande att använda fin­ge­rade per­son­upp­gif­ter får även ges åt en famil­je­med­lem till en per­son som avses i första styc­ket, om per­so­nerna var­ak­tigt bor till­sam­mans.
Lag (2018:687).

2 §   En fråga om med­gi­vande att använda fin­ge­rade per­son­upp­gif­ter prö­vas av Polis­myn­dig­he­ten.

Ansö­kan om med­gi­vande görs av den som vill använda fin­ge­rade per­son­upp­gif­ter. Lag (2014:672).

3 §   Har upp­hävts genom lag (2011:896).

4 §   En per­son som ansö­ker om eller har fått med­gi­vande att använda fin­ge­rade per­son­upp­gif­ter för egen del, får ansöka om med­gi­vande även för ett barn som per­so­nen är vård­nads­ha­vare för och var­ak­tigt bor till­sam­mans med, om syf­tet är att ge skydd mot den andre vård­nads­ha­va­ren. Lag (2011:896).

5 §   En myn­dig­het ska på begä­ran lämna Polis­myn­dig­he­ten upp­lys­ning om en per­son som före­kom­mer i ett ärende enligt denna lag. Denna skyl­dig­het gäl­ler dock inte för Säker­hetspo­li­sen. Lag (2014:672).

6 §   Om ett med­gi­vande att använda fin­ge­rade per­son­upp­gif­ter har läm­nats, ska Polis­myn­dig­he­ten skynd­samt se till att den per­son som har fått med­gi­van­det regi­stre­ras inom folk­bok­fö­ringen med de fin­ge­rade upp­gif­ter som myn­dig­he­ten efter sam­råd med den enskilde bestäm­mer.

De fin­ge­rade per­son­upp­gif­terna ska bestäm­mas och regi­stre­ras på ett sådant sätt att det inte av dessa fram­går vem det är som använ­der upp­gif­terna. Lag (2014:672).

7 §   Polis­myn­dig­he­ten ska bistå den som har fått med­gi­vande att använda fin­ge­rade per­son­upp­gif­ter vid kon­tak­ter med andra myn­dig­he­ter och i övrigt lämna den hjälp som krävs, om den enskil­des hjälp­be­hov inte kan till­go­do­ses på annat sätt.
Lag (2014:672).

8 §   Om den som har fått med­gi­vande att använda fin­ge­rade per­son­upp­gif­ter skrift­li­gen anmä­ler hos Polis­myn­dig­he­ten att med­gi­van­det inte längre behövs eller om det finns sär­skilda skäl för det, ska Polis­myn­dig­he­ten besluta att med­gi­van­det att använda fin­ge­rade per­son­upp­gif­ter ska upp­höra att gälla. Lag (2018:687).

9 §   När ett med­gi­vande att använda fin­ge­rade per­son­upp­gif­ter har upp­hört att gälla ska Polis­myn­dig­he­ten under­rätta Skat­te­ver­ket om detta. Ver­ket ska skynd­samt se till att de fin­ge­rade upp­gif­terna inte längre används inom folk­bok­fö­ringen. Ver­ket ska göra de änd­ringar i folk­bok­fö­rings­da­ta­ba­sen enligt lagen (2001:182) om behand­ling av per­son­upp­gif­ter i Skat­te­ver­kets folk­bok­fö­rings­verk­sam­het som krävs.

Sedan Polis­myn­dig­he­ten har under­rät­tat Skat­te­ver­ket om att ett med­gi­vande att använda fin­ge­rade per­son­upp­gif­ter har upp­hört får den enskilde använda de fin­ge­rade upp­gif­terna fram till dess ver­ket har regi­stre­rat änd­ring­arna i folk­bok­fö­rings­da­ta­ba­sen men inte för tid där­ef­ter.
Lag (2018:687).

10 §   Polis­myn­dig­he­tens beslut får över­kla­gas till Stock­holms tings­rätt. Ett beslut enligt 6 § första styc­ket får dock inte över­kla­gas.

Vid ett över­kla­gande gäl­ler lagen (1996:242) om dom­stol­sä­ren­den. Lag (2014:672).


Över­gångs­be­stäm­mel­ser

1997:988

Denna lag trä­der i kraft den 1 janu­ari 1998. Äldre bestäm­mel­ser gäl­ler dock fort­fa­rande i fråga om beslut om med­gi­vande att använda fin­ge­rade per­son­upp­gif­ter som har fat­tats före ikraft­trä­dan­det.

2003:700

Denna lag trä­der i kraft den 1 janu­ari 2004. De nya före­skrif­terna i 9 § andra styc­ket gäl­ler även om Rikspo­lis­sty­rel­sen under­rät­tat skatte­myn­dig­het.

2011:896
   1. Denna lag trä­der i kraft den 1 okto­ber 2011.
   2. Äldre före­skrif­ter gäl­ler om en ansö­kan om med­gi­vande att använda fin­ge­rade per­son­upp­gif­ter har kom­mit in till tings­rät­ten före ikraft­trä­dan­det.
   3. En fram­ställ­ning om med­gi­vande att använda fin­ge­rade per­son­upp­gif­ter som gjorts till Rikspo­lis­sty­rel­sen ska, om Rikspo­lis­sty­rel­sen inte har avgjort ären­det vid ikraft­trä­dan­det, behand­las som en ansö­kan enligt de nya bestäm­mel­serna.

2018:687
   1. Denna lag trä­der i kraft den 1 janu­ari 2019.
   2. För den som med­getts fin­ge­rade per­son­upp­gif­ter före den 1 janu­ari 2019 gäl­ler 8 § i den äldre lydel­sen.