Same­tings­lag (1992:1433)

Utfär­dad:
Ikraft­trä­dan­de­da­tum:
Källa: Rege­rings­kans­li­ets rätts­da­ta­ba­ser m.fl.
SFS nr: 1992:1433
Depar­te­ment: Kul­tur­de­par­te­men­tet
Änd­ring införd: t.o.m. SFS 2025:214
Länk: Länk till regis­ter

SFS nr:

1992:1433
Depar­te­ment/myn­dig­het: Kul­tur­de­par­te­men­tet
Utfär­dad: 1992-​12-17
Änd­rad: t.o.m. SFS

2025:214
Änd­rings­re­gis­ter: SFSR (Rege­rings­kans­liet)
Källa: Full­text (Rege­rings­kans­liet)



1 kap. Inle­dande bestäm­mel­ser

1 §   I denna lag ges bestäm­mel­ser om en sär­skild myn­dig­het -- Same­tinget -- med upp­gift främst att bevaka frå­gor som rör samisk kul­tur i Sve­rige.

2 §   Med same avses i denna lag den som anser sig vara same och
   1. gör san­no­likt att han eller hon har eller har haft samiska som språk i hem­met, eller
   2. gör san­no­likt att någon av hans eller hen­nes för­äld­rar, far- eller mor­för­äld­rar har eller har haft samiska som språk i hem­met, eller
   3. har en för­äl­der som är eller har varit upp­ta­gen i röst­längd till Same­tinget.

Vad som sägs i första styc­ket 3 gäl­ler inte om läns­sty­rel­sen har beslu­tat att för­äl­dern inte skall vara upp­ta­gen i röst­läng­den på den grun­den att för­äl­dern inte är same.
Lag (2006:803).


2 kap. Same­tinget

Same­ting­ets upp­gif­ter

1 §   Same­tinget ska verka för en levande samisk kul­tur och ta ini­ti­a­tiv till verk­sam­he­ter och före­slå åtgär­der som främ­jar denna kul­tur. Till Same­ting­ets upp­gif­ter hör sär­skilt att
   1. besluta om för­del­ningen av sta­tens bidrag och av medel ur Same­fon­den till samisk kul­tur och samiska orga­ni­sa­tio­ner samt av andra medel som ställs till samer­nas gemen­samma för­fo­gande,
   2. delta i kon­sul­ta­tio­ner enligt lagen (2022:66) om kon­sul­ta­tion i frå­gor som rör det samiska fol­ket,
   3. utse leda­mö­terna i Same­skol­sty­rel­sen,
   4. fast­ställa mål för och leda det samiska språk­ar­be­tet,
   5. med­verka i sam­hälls­pla­ne­ringen och bevaka att samiska behov beak­tas, där­ibland ren­nä­ring­ens intres­sen vid utnytt­jande av mark och vat­ten,
   6. infor­mera om samiska för­hål­lan­den, och
   7. utföra de övriga upp­gif­ter som ankom­mer på Same­tinget enligt lag eller annan för­fatt­ning. Lag (2022:67).

1 a §   Same­tinget får ge eko­no­miskt bidrag och annat stöd till de grup­per, par­tier eller lik­nande sam­man­slut­ningar som är eller har varit repre­sen­te­rade i Same­tinget (par­ti­stöd).

Rege­ringen eller den myn­dig­het rege­ringen bestäm­mer med­de­lar före­skrif­ter om par­ti­stö­dets omfatt­ning och for­merna för det.
Stö­det får inte utfor­mas så att det otill­bör­ligt gyn­nar eller miss­gyn­nar någon sam­man­slut­ning. Lag (2006:803).

Same­ting­ets sam­man­sätt­ning m. m.

2 §   Same­tinget ska bestå av 31 leda­mö­ter, utsedda genom val. För leda­mö­terna ska det utses ersät­tare. I fråga om anta­let ersät­tare och hur de ska utses gäl­ler bestäm­mel­serna i 14 kap. 15 § val­la­gen (2005:837) om val till regi­on­full­mäk­tige.

Efter för­slag av Same­tinget för­ord­nar rege­ringen ord­fö­rande i Same­tinget. Ord­fö­ran­den ska utses bland ting­ets leda­mö­ter. Same­tinget väl­jer en eller flera vice ord­fö­rande bland leda­mö­terna. Same­tinget får åter­kalla vice ord­fö­ran­des upp­drag. Lag (2019:881).

3 §   Same­tinget bestäm­mer när ordi­na­rie sam­man­trä­den skall hål­las.

Sam­man­träde skall hål­las också om sty­rel­sen eller minst en tred­je­del av ting­ets leda­mö­ter begär det eller om ord­fö­ran­den anser att det behövs.

3 a §   Same­ting­ets sam­man­trä­den i ple­num är offent­liga.

Same­tinget får dock besluta att över­lägg­ningen i ett visst ärende ska hål­las inom stängda dör­rar. Ersät­tarna får när­vara vid en sådan över­lägg­ning, även när de inte tjänst­gör.
Lag (2018:1976).

3 b §   Ord­fö­ran­den leder Same­ting­ets sam­man­trä­den i ple­num och ansva­rar för ord­ningen vid sam­man­trä­dena.

Ord­fö­ran­den får visa ut den som upp­trä­der stö­rande och inte rät­tar sig efter till­sä­gelse. Lag (2018:1976).

3 c §   Sty­rel­sens sam­man­trä­den ska hål­las inom stängda dör­rar. Efter med­gi­vande från Same­ting­ets ple­num får sty­rel­sen dock besluta att sam­man­trä­den ska vara offent­liga.

Sty­rel­sens sam­man­trä­den ska all­tid hål­las inom stängda dör­rar i ären­den
   1. som avser myn­dig­hets­ut­öv­ning, eller
   2. där det före­kom­mer upp­gif­ter som omfat­tas av sek­re­tess.

Det­samma ska gälla för sam­man­trä­den i Same­ting­ets nämn­der.
Lag (2018:1976).

3 d §   Leda­mö­ter och ersät­tare har rätt till den ledig­het från sina anställ­ningar som behövs för att full­göra upp­dra­gen i Same­tinget, dess sty­relse och nämn­der. Lag (2018:1976).

3 e §   Same­ting­ets ple­num får besluta om skä­liga eko­no­miska för­må­ner för leda­mö­ter och ersät­tare. Lag (2018:1976).

Sty­relse och nämn­der

4 §   Same­tinget ska bland sina leda­mö­ter utse en sty­relse som består av högst sju leda­mö­ter och lika många ersät­tare. Same­tinget ska bland sty­rel­sens leda­mö­ter välja en ord­fö­rande.

Sty­rel­sen ansva­rar för Same­ting­ets verk­sam­het.
Lag (2018:1976).

4 a §   Vid Same­tinget ska det fin­nas ett kansli som leds av en kansli­chef.

Kansli­che­fen anställs av sty­rel­sen.

Kansli­che­fen ska sköta den löpande verk­sam­he­ten enligt de direk­tiv och rikt­lin­jer som sty­rel­sen beslu­tar.
Lag (2018:1976).

5 §   Same­tinget ska till­sätta en val­nämnd som ansva­rar för Same­ting­ets upp­gif­ter vid val till Same­tinget.

Same­tinget kan där­ut­ö­ver till­sätta de nämn­der som i övrigt behövs för verk­sam­he­ten. Lag (2018:1976).

5 a §   Same­tinget får åter­kalla upp­dra­gen för för­tro­en­de­valda i sty­rel­sen eller i en nämnd när den poli­tiska majo­ri­te­ten i sty­rel­sen eller nämn­den inte längre är den­samma som i Same­tinget. Lag (2006:803).

Ären­de­nas hand­lägg­ning

6 §   Same­tinget får hand­lägga ären­den endast om mer än hälf­ten av leda­mö­terna är när­va­rande. Varje leda­mot har en röst.

En leda­mot i Same­tinget får inte delta i hand­lägg­ningen av ären­den som rör leda­mo­ten per­son­li­gen eller leda­mo­tens make, för­äld­rar, barn eller sys­kon eller annan när­stå­ende. Inte hel­ler får en leda­mot delta i hand­lägg­ningen av ären­den som sär­skilt rör en sameby i vil­kens sty­relse leda­mo­ten ingår.

Vid sam­man­träde i Same­tinget skall pro­to­koll föras.

Vad som i första, andra och tredje styc­kena sägs om Same­tinget gäl­ler även dess sty­relse och nämn­der. Lag (2006:803).

6 a §   Same­ting­ets sty­relse och nämn­der beslu­tar i frå­gor som rör Same­ting­ets myn­dig­hets­ut­öv­ning och i andra frå­gor som de enligt lag eller annan för­fatt­ning ska ha hand om.
Lag (2018:1976).

7 §   Same­tinget samt dess sty­rel­ses och nämn­ders beslut får över­kla­gas endast om det finns sär­skilda före­skrif­ter om det.

Bestäm­mel­ser om över­kla­gande av Same­skol­sty­rel­sens beslut finns i skol­la­gen (2010:800). Lag (2010:868).


3 kap. Val till Same­tinget

1 §   Val till Same­tinget skall hål­las vart fjärde år (valå­ret). Val­dag är tredje sön­da­gen i maj.

2 §   För valet till Same­tinget utgör lan­det en val­krets. Upp­gif­ter vid valet till Same­tinget full­görs av
   - val­nämn­den,
   - den cen­trala val­myn­dig­he­ten enligt val­la­gen (2005:837), och
   - läns­sty­rel­sen i det län där Same­tinget har sitt säte.
Lag (2024:523).

2 a §   Den cen­trala val­myn­dig­he­ten ska inför varje val ta fram utbild­nings­ma­te­rial om valet. Mate­ri­a­let ska till­han­da­hål­las val­nämn­den och läns­sty­rel­sen i det län där Same­tinget har sitt säte. Lag (2024:523).

Röst­rätt m. m.

3 §   Röst­rätt till Same­tinget har den som är upp­ta­gen i sameröst­längd.

I sameröst­läng­den tas den same upp som anmä­ler sig till val­nämn­den och som är svensk med­bor­gare och på den samiska val­da­gen fyllt eller fyl­ler 18 år.

Under de för­ut­sätt­ningar som i andra styc­ket anges för svenska med­bor­gare skall i röst­läng­den tas upp även de utlän­ningar som enligt folk­bok­fö­rings­da­ta­ba­sen enligt lagen (2001:182) om behand­ling av per­son­upp­gif­ter i Skat­te­ver­kets folk­bok­fö­rings­verk­sam­het har varit folk­bok­förda i lan­det tre år i följd före val­da­gen och som anmä­ler sig till val­nämn­den.
Lag (2003:704).

4 §   Anmä­lan till val­nämn­den för att tas upp i sameröst­läng­den skall ha inkom­mit senast den 20 okto­ber året före valå­ret.

Den som har förts upp i sameröst­läng­den skall stry­kas från läng­den, om han eller hon begär det eller avli­der.
Lag (2006:803).

5 §   Val­nämn­den skall ha upp­rät­tat en pre­li­mi­när sameröst­längd senast den 15 novem­ber året före valå­ret. Röst­läng­den skall inne­hålla upp­gif­ter om
   1. samer som tidi­gare varit upp­tagna i sameröst­längd, som fort­fa­rande upp­fyl­ler vill­ko­ren för röst­rätt enligt 3 § och som inte begärt att bli avförda ur sameröst­läng­den, och
   2. samer som anmält sig enligt 4 § och som upp­fyl­ler vill­ko­ren enligt 3 §.

Den pre­li­mi­nära röst­läng­den skall hål­las till­gäng­lig för gransk­ning på det sätt som den cen­trala val­myn­dig­he­ten i sam­råd med Same­tinget bestäm­mer. Beslu­tet om den pre­li­mi­nära röst­läng­den skall kun­gö­ras i Post- och Inri­kes Tid­ningar. Den som anmält sig men inte tagits upp i den pre­li­mi­nära röst­läng­den skall genast under­rät­tas om detta. Lag (2004:538).

5 a §   Den som anmält sig men inte tagits upp i den pre­li­mi­nära röst­läng­den får över­klaga beslu­tet i den delen. Vidare får var och en som tagits upp i den pre­li­mi­nära röst­läng­den över­klaga beslu­tet såvitt avser någon annan som tagits upp.

Över­kla­gan­det skall ha kom­mit in till läns­sty­rel­sen i det län där Same­tinget har sitt säte senast den 15 decem­ber året före valå­ret.

Över­kla­gan­det av beslu­tet om den pre­li­mi­nära röst­läng­den prö­vas vid offent­ligt sam­man­träde hos läns­sty­rel­sen den 15 feb­ru­ari valå­ret eller, om denna dag är en lör­dag eller sön­dag, när­mast föl­jande mån­dag.

Läns­sty­rel­sens beslut får inte över­kla­gas. Lag (2004:538).

6 §   Efter det att före­kom­mande över­kla­gan­den har avgjorts av läns­sty­rel­sen skall val­nämn­den senast den 1 mars valå­ret upp­rätta en slut­lig sameröst­längd som skall uppta samer som på grund av val­nämn­dens eller läns­sty­rel­sens beslut skall tas upp i röst­läng­den. Om läns­sty­rel­sen efter över­kla­gande av beslu­tet om den pre­li­mi­nära röst­läng­den fun­nit att någon inte skall tas upp i röst­läng­den skall denne inte tas upp i den slut­liga läng­den. Lag (2004:538).

7 §   Den som är upp­ta­gen i sameröst­längd skall genom den cen­trala val­myn­dig­he­tens försorg erhålla ett röst­kort i form av ett ytter­ku­vert samt ett val­ku­vert och ett omslagsku­vert.
Röst­kor­ten och kuver­ten skall sän­das till de röst­be­rät­ti­gade senast 30 dagar före val­da­gen.

En röst­be­rät­ti­gad som har för­lo­rat sitt röst­kort/ytter­ku­vert eller inte har fått det, är berät­ti­gad att efter begä­ran få ett duplett­röst­kort/duplet­tyt­ter­ku­vert av den cen­trala val­myn­dig­he­ten, läns­sty­rel­sen eller val­nämn­den. Ett sådant kort skall vara tyd­ligt märkt som duplett­röst­kort. Lag (2006:803).

8 §   Den som har röst­rätt till Same­tinget är val­bar till Same­tinget. Lag (2024:523).

Anmä­lan om del­ta­gande i val

9 §   En grupp, ett parti eller en lik­nande sam­man­slut­ning som vill delta i ett val ska skrift­li­gen anmäla sin beteck­ning och sina kan­di­da­ter till den cen­trala val­myn­dig­he­ten senast den 8 mars valå­ret. Minst tre namn på kan­di­da­ter i bestämd ord­nings­följd ska anmä­las. Till­sam­mans med anmä­lan ska det läm­nas en skrift­lig för­kla­ring från varje kan­di­dat att han eller hon sam­tyc­ker till anmä­lan. Lag (2024:523).

9 a §   Beteck­ningen för en grupp, ett parti eller en lik­nande sam­man­slut­ning ska regi­stre­ras om kra­ven i 9 § och föl­jande vill­kor är upp­fyllda:
   1. Beteck­ningen ska bestå av eller inne­hålla ord. Beteck­ningen får också inne­hålla en sym­bol.
   2. Om en grupp, ett parti eller en lik­nande sam­man­slut­ning inte har man­dat i Same­tinget ska anmä­lan ha ett doku­men­te­rat stöd av minst 50 per­so­ner som har röst­rätt i det kom­mande valet.
   3. Beteck­ningen ska inte kunna antas bli för­väx­lad med en beteck­ning som är regi­stre­rad eller som redan har anmälts för samma val.

En beteck­ning ska avre­gi­stre­ras om den grupp, det parti eller den lik­nande sam­man­slut­ning som inne­har regi­stre­ringen
   1. begär det, eller
   2. inte har gjort en anmä­lan enligt 9 § för två ordi­na­rie val i följd.

Pröv­ningen av om en beteck­ning ska avre­gi­stre­ras enligt andra styc­ket 2 ska ske efter pröv­ningen enligt första styc­ket.
Lag (2024:523).

9 b §   Kan­di­da­terna för en grupp, ett parti eller en lik­nande sam­man­slut­ning ska regi­stre­ras för valet om de har anmälts under en regi­stre­rad beteck­ning och kra­ven i 9 § är upp­fyllda.
Lag (2024:523).

9 c §   När en beteck­ning har regi­stre­rats eller avre­gi­stre­rats ska den cen­trala val­myn­dig­he­ten ome­del­bart kun­göra detta genom pub­li­ce­ring på myn­dig­he­tens webb­plats. Lag (2024:523).

9 d §   Ett beslut enligt 9 a eller 9 b § får över­kla­gas hos Val­pröv­nings­nämn­den. Över­kla­gan­det ska ha kom­mit in till nämn­den inom en vecka från den dag det över­kla­gade beslu­tet kun­gjor­des. Om beslu­tet inte har kun­gjorts ska det ha kom­mit in inom en vecka från den dag kla­gan­den fick del av beslu­tet.
Lag (2024:523).

Val­sed­lar

10 §   Den cen­trala val­myn­dig­he­ten utfär­dar val­sed­lar. På val­sed­larna ska en grupp, ett parti eller en lik­nande sam­man­slut­ning anges samt minst tre kan­di­da­ter för grup­pen, par­tiet eller sam­man­slut­ningen.

Kan­di­dat­nam­nen ska för­ses med num­mer och tas upp i num­mer­ord­ning under varandra. Val­sed­larna ska dess­utom vara utfor­made så att väl­jarna kan lämna en sär­skild per­son­röst och inne­hålla en upp­lys­ning om per­son­va­lets inne­börd.

För en grupp, ett parti eller en lik­nande sam­man­slut­ning får det fin­nas val­sed­lar med olika kom­bi­na­tio­ner av kan­di­da­ter.
Lag (2024:523).

11 §   Val­sed­larna skall vara lika till stor­lek och mate­rial.

12 §   Varje grupp, parti eller lik­nande sam­man­slut­ning vars kan­di­da­ter har regi­stre­rats för valet ska till­de­las det antal val­sed­lar den cen­trala val­myn­dig­he­ten beslu­tar, lika för alla. Finns det olika val­sed­lar för samma grupp, parti eller lik­nande sam­man­slut­ning, gäl­ler detta varje sådan vari­ant av val­se­deln.

Val­sed­lar till större antal ska till­han­da­hål­las av den cen­trala val­myn­dig­he­ten om bestäl­la­ren beta­lar val­sed­larna i för­skott. Lag (2024:523).

12 a §   Val­nämn­den ska under den tid som röst­mot­tag­ningen i val­lo­ka­len pågår till­han­da­hålla val­sed­lar för de grup­per, par­tier eller lik­nande sam­man­slut­ningar vars kan­di­da­ter har regi­stre­rats för valet.

I anslut­ning till val­lo­ka­len ska det ord­nas en lämp­lig avskär­mad plats där val­sed­larna ska läg­gas ut och där väl­jarna var för sig kan ta sina val­sed­lar utan insyn. Om en sådan plats inte kan anord­nas i anslut­ning till val­lo­ka­len får den i stäl­let ord­nas inne i loka­len.

Val­sed­larna ska pre­sen­te­ras på ett lik­for­migt sätt.
Lag (2024:523).

Röst­ning

13 §   Den som har röst­rätt till Same­tinget får rösta antingen i val­lo­kal eller genom att med post sända sin val­se­del till läns­sty­rel­sen i det län där Same­tinget har sitt säte (brev­röst­ning). Lag (2004:538).

14 §   Val­nämn­den ska besluta på vilka orter röst­ning kan ske i val­lo­kal.

Val­nämn­den ska se till att det finns lämp­liga loka­ler som kan använ­das som val­lo­ka­ler och som i fråga om läge och till­gäng­lig­het ger väl­jarna goda möj­lig­he­ter att rösta. En val­lo­kal ska vara tyd­ligt avgrän­sad och även i övrigt läm­pad för ända­må­let så att väl­ja­ren inte hind­ras eller störs under röst­ningen.

Val­lo­ka­lerna ska hål­las öppna för röst­ning mel­lan kloc­kan 8.00 och 20.00 på val­da­gen. Lag (2024:523).

Röst­mot­ta­gare

14 a §   Röst­mot­ta­gare för­ord­nas av val­nämn­den. Som röst­mot­ta­gare får endast den för­ord­nas som har fått en sådan utbild­ning som behövs för upp­dra­get.

Val­nämn­den ansva­rar för utbild­ningen av röst­mot­ta­gare. Vid utbild­ningen ska det utbild­nings­ma­te­rial som till­han­da­hålls av den cen­trala val­myn­dig­he­ten använ­das. Val­nämn­den får dock ersätta delar av mate­ri­a­let eller kom­plet­tera det om det behövs med hän­syn till lokala för­hål­lan­den. Lag (2024:523).

14 b §   För varje val­lo­kal ska det utses minst fyra röst­mot­ta­gare, varav en ord­fö­rande och en ersät­tare för ord­fö­ran­den.

Vid röst­mot­tag­ning ska minst tre av röst­mot­ta­garna vara när­va­rande. En av dessa ska vara ord­fö­ran­den eller ord­fö­ran­dens ersät­tare. Lag (2024:523).

Röst­ning i val­lo­kal

15 §   Vid röst­ning i val­lo­kal ska väl­ja­ren ta en val­se­del, lägga in val­se­deln i ett val­ku­vert utan att vika den och för­sluta kuver­tet.

Den väl­jare som vill lämna en sär­skild per­son­röst ska mar­kera det på val­se­deln genom att fylla i det sär­skilda utrym­met för per­son­röst som finns vid den kan­di­dat som väl­ja­ren helst vill se vald.

Väl­ja­ren ska lämna val­ku­vert och det ytter­ku­vert som också är röst­kort till röst­mot­ta­ga­ren. Lag (2024:523).

15 a §   Röst­mot­ta­ga­ren ska
   1. kon­trol­lera att väl­ja­ren har gjort i ord­ning bara ett val­ku­vert, och att kuver­tet inte är för­sett med någon obe­hö­rig märk­ning,
   2. i väl­ja­rens när­varo lägga in val­ku­ver­tet i ytter­ku­ver­tet och klistra igen det,
   3. ta hand om ytter­ku­ver­tet, och
   4. anteckna väl­ja­rens namn på en sär­skild för­teck­ning.

Den som sak­nar det ytter­ku­vert som också är röst­kort får inte rösta. En väl­jare som inte är känd för röst­mot­ta­ga­ren ska legi­ti­mera sig eller på annat sätt styrka sin iden­ti­tet. Den som inte gör det får inte rösta. Lag (2024:523).

16 §   Är val­ku­ver­tet för­sett med obe­hö­rig märk­ning får det inte tas emot. Har väl­ja­ren läm­nat mer än ett val­ku­vert får endast ett av dem tas emot. Om väl­ja­ren begär det, skall samt­liga val­ku­vert åter­läm­nas till väl­ja­ren. Lag (2006:803).

17 §   Vid röst­ning i val­lo­kal gäl­ler också 7 kap. 3 § samt 8 kap. 2 a-5 och 7 a §§ val­la­gen (2005:837).

Om röst­ningen avbryts ska mot­tagna ytter­ku­vert för­va­ras på ett betryg­gande sätt. Lag (2024:523).

18 §   Röst­mot­ta­ga­ren ska skynd­samt sända de mot­tagna igen­klist­rade ytter­ku­ver­ten till läns­sty­rel­sen i det län där Same­tinget har sitt säte till­sam­mans med för­teck­ningen över de väl­jare som rös­tat i val­lo­ka­len. För­sän­del­sen ska sän­das som vär­de­post. Lag (2024:523).

Brev­röst­ning

19 §   Vid brev­röst­ning ska väl­ja­ren själv lägga in sin val­se­del i ett val­ku­vert utan att vika den och för­sluta kuver­tet. Den väl­jare som vill lämna en sär­skild per­son­röst ska mar­kera det på val­se­deln genom att fylla i det sär­skilda utrym­met för per­son­röst vid den kan­di­dat som väl­ja­ren helst vill se vald.

Väl­ja­ren ska sedan i när­varo av två vitt­nen lägga val­ku­ver­tet i det ytter­ku­vert som också är röst­kort och klistra igen det och på ytter­ku­ver­tet skriva en för­säk­ran på heder och sam­vete att han eller hon har gjort på detta sätt.

Vitt­nena ska intyga skrift­li­gen att väl­ja­ren egen­hän­digt har under­teck­nat för­säk­ran och att de inte kän­ner till något för­hål­lande som stri­der mot de upp­gif­ter väl­ja­ren läm­nat på ytter­ku­ver­tet. Vitt­ne­nas adres­ser ska anges på ytter­ku­ver­tet. Vitt­nena ska ha fyllt 18 år. Lag (2024:523).

19 a §   Sedan brev­röst­nings­för­sän­del­sen har gjorts i ord­ning enligt 19 § ska väl­ja­ren lägga in för­sän­del­sen i omslagsku­ver­tet och klistra igen det. Där­ef­ter ska för­sän­del­sen läm­nas för post­be­ford­ran till läns­sty­rel­sen i det län där Same­tinget har sitt säte. Lag (2024:523).

19 b §   En väl­jare som på grund av funk­tions­ned­sätt­ning eller lik­nande inte kan avge sin röst på det sätt som före­skrivs i 19 och 19 a §§ får anlita någon annan per­son som hjäl­per honom eller henne vid röst­ningen. Lag (2024:523).

20 §   Har upp­hävts genom lag (2024:523).

21 §   Vid varje till­fälle då brev­röst­nings­för­sän­del­ser kom­mer in till läns­sty­rel­sen ska anta­let anteck­nas i ett sär­skilt pro­to­koll. I vän­tan på röst­räk­ningen och man­dat­för­del­ningen ska för­sän­del­serna för­va­ras på ett betryg­gande sätt.
Lag (2024:523).

Röst­räk­ning och för­del­ning av man­dat

22 §   Vid en offent­lig för­rätt­ning, som ska påbör­jas så snart det kan ske sedan en vecka har för­flu­tit från val­da­gen, ska läns­sty­rel­sen granska och räkna de avgivna rös­terna. Läns­sty­rel­sen ska föra pro­to­koll över för­rätt­ningen.

Läns­sty­rel­sen ska kun­göra tid och plats för för­rätt­ningen genom pub­li­ce­ring på myn­dig­he­tens webb­plats senast dagen före för­rätt­ningen. Lag (2024:523).

22 a §   När för­rätt­ningen bör­jar ska den tjäns­te­man från läns­sty­rel­sen som leder röst­räk­ningen visa de när­va­rande att valur­nan är tom. Där­ef­ter ska gransk­ningen och räk­ningen av avgivna rös­ter börja. Lag (2024:523).

Gransk­ning av rös­terna från val­lo­ka­lerna

23 §   Gransk­ningen ska inle­das med att de ytter­ku­vert som har kom­mit in från val­lo­ka­lerna räk­nas. Anta­let kuvert ska jäm­fö­ras med anta­let avgivna rös­ter enligt för­teck­ning­arna från val­lo­ka­lerna. Upp­gif­terna ska anteck­nas i pro­to­kol­let.

Har någon väl­jare rös­tat mer än en gång i val­lo­kal, ska väl­ja­rens rös­ter för­kla­ras ogil­tiga och de oöpp­nade ytter­ku­ver­ten med väl­ja­rens rös­ter läg­gas åt sidan.
Lag (2024:523).

24 §   Sedan de rös­ter som ska för­kla­ras ogil­tiga enligt 23 § andra styc­ket har lagts åt sidan och ogil­tig­för­kla­ringen har anteck­nats i pro­to­kol­let, ska det kon­trol­le­ras att övriga ytter­ku­vert är igen­klist­rade.

Om ett ytter­ku­vert är igen­klist­rat, ska det öpp­nas och val­ku­ver­tet grans­kas. Då ska det kon­trol­le­ras att val­ku­ver­tet upp­fyl­ler kra­ven på hur sådana kuvert ska vara utfor­made och att väl­ja­ren bara har gjort i ord­ning ett val­ku­vert samt att val­ku­ver­tet inte är för­sett med obe­hö­rig märk­ning.
Lag (2024:523).

25 §   Om det fram­kom­mer någon brist vid den gransk­ning som ska göras enligt 24 § ska rös­ten för­kla­ras ogil­tig och ytter-​ och val­ku­ver­ten läg­gas åt sidan. När kuver­ten läggs åt sidan ska val­ku­ver­tet ligga i ytter­ku­ver­tet. Ogil­tig­för­kla­ringen ska anteck­nas i pro­to­kol­let.

De val­ku­vert som inte läggs åt sidan ska läg­gas i valur­nan. Det ska också mar­ke­ras i röst­läng­den att väl­ja­ren har rös­tat.
Lag (2024:523).

Gransk­ning av brev­röst­nings­för­sän­del­serna

26 §   Sedan rös­terna från val­lo­ka­lerna har behand­lats enligt 23-25 §§, fort­sät­ter gransk­ningen med de rös­ter som har avgi­vits genom brev­röst­ning och som har kom­mit in till läns­sty­rel­sen före för­rätt­ning­ens bör­jan.

Brev­rös­ter som kom­mer in efter för­rätt­ning­ens bör­jan läggs utan vidare åtgärd åt sidan. Lag (2004:538).

27 §   Gransk­ningen av brev­röst­nings­för­sän­del­serna ska inle­das med att omslagsku­ver­ten räk­nas och att anta­let kuvert anteck­nas i pro­to­kol­let. Där­ef­ter ska det kon­trol­le­ras att omslagsku­ver­ten inte har bli­vit öpp­nade efter att de klist­rats igen.

Om det inte fram­kom­mer någon brist vid den gransk­ning som avses i första styc­ket ska de god­kända för­sän­del­serna behand­las vidare enligt vad som före­skrivs i 28 §. I annat fall ska för­sän­del­serna läg­gas åt sidan. Anta­let för­sän­del­ser som har lagts åt sidan ska anteck­nas i pro­to­kol­let.
Lag (2024:523).

28 §   När kon­trol­len enligt 27 § är avslu­tad, öpp­nas de god­kända omslagsku­ver­ten.

Där­ef­ter kon­trol­le­ras att samma väl­jare inte har lagt mer än ett ytter­ku­vert i omslagsku­ver­tet och att väl­ja­ren inte har rös­tat i val­lo­kal eller mer än en gång genom brev­röst­ning.

Före­lig­ger inte någon brist vid den gransk­ning som avses i andra styc­ket behand­las ytter­ku­ver­tet vidare enligt 29 §. I annat fall för­kla­ras rös­terna i för­sän­del­sen ogil­tiga, anteck­ning härom görs i pro­to­kol­let och för­sän­del­sen läggs åt sidan.

29 §   När kon­trol­len enligt 28 § är avslu­tad, grans­kas ytter­ku­ver­ten till de för­sän­del­ser som inte då har lagts åt sidan.

Där­vid kon­trol­le­ras att för­sän­del­sen är i före­skri­vet skick. Om så är fal­let, bryts ytter­ku­ver­tet och val­ku­ver­tet grans­kas på samma sätt som är före­skri­vet i 24 § andra styc­ket beträf­fande val­ku­vert för röst­ning i val­lo­kal. Lag (2000:1214).

30 §   Om det fram­kom­mer någon brist vid den gransk­ning som ska göras enligt 29 § ska rös­ten för­kla­ras ogil­tig och ytter-​ och val­ku­ver­ten läg­gas åt sidan. När kuver­ten läggs åt sidan ska val­ku­ver­tet ligga i ytter­ku­ver­tet. Ogil­tig­för­kla­ringen ska anteck­nas i pro­to­kol­let.

De val­ku­vert som inte läggs åt sidan ska läg­gas i valur­nan. Det ska också mar­ke­ras i röst­läng­den att väl­ja­ren har rös­tat.
Lag (2024:523).

Röst­räk­ning

30 a §    /Upp­hör att gälla U:2025-​05-01/ När samt­liga val­ku­vert som ska läg­gas i valur­nan har lagts ner i den ska urnan töm­mas och räk­ningen påbör­jas. Räk­ningen ska gå till på föl­jande sätt:
   1. Val­ku­ver­ten ska räk­nas. Anta­let val­ku­vert ska jäm­fö­ras med anta­let mar­ke­ringar i röst­läng­den.
   2. Val­ku­ver­ten ska öpp­nas och inne­hål­let grans­kas. Vid gransk­ningen ska
      a) i tillämp­liga delar 13 kap. 6 och 7 §§, 8 § första styc­ket 1 samt andra och tredje styc­kena val­la­gen (2005:837) gälla,
      b) ett namn som har skri­vits till på en val­se­del eller som inte har regi­stre­rats anses obe­fint­ligt, och
      c) en val­se­del som har en beteck­ning som inte har regi­stre­rats för­kla­ras ogil­tig.
   3. De val­sed­lar som har god­känts ska sor­te­ras och räk­nas efter beteck­ning och namn­lista.
   4. Per­son­rös­terna ska räk­nas.

Resul­ta­tet av röst­räk­ningen ska anteck­nas i pro­to­kol­let.
Lag (2024:523).

30 a §    /Trä­der i kraft I:2025-​05-01/ När samt­liga val­ku­vert som ska läg­gas i valur­nan har lagts ner i den ska urnan töm­mas och räk­ningen påbör­jas. Räk­ningen ska gå till på föl­jande sätt:
   1. Val­ku­ver­ten ska räk­nas. Anta­let val­ku­vert ska jäm­fö­ras med anta­let mar­ke­ringar i röst­läng­den.
   2. Val­ku­ver­ten ska öpp­nas och inne­hål­let grans­kas. Vid gransk­ningen ska läns­sty­rel­sen pröva val­sed­lar­nas gil­tig­het och med­dela de beslut som pröv­ningen leder till. Vid pröv­ningen ska
      a) i tillämp­liga delar 13 kap. 6 och 7 §§, 8 § första styc­ket 1 samt andra och tredje styc­kena val­la­gen (2005:837) gälla,
      b) ett namn som har skri­vits till på en val­se­del eller som inte har regi­stre­rats anses obe­fint­ligt, och

c). en val­se­del som har en beteck­ning som inte har regi­stre­rats för­kla­ras ogil­tig.
   3. De val­sed­lar som har god­känts ska sor­te­ras och räk­nas efter beteck­ning och namn­lista.
   4. Per­son­rös­terna ska räk­nas.

Resul­ta­tet av röst­räk­ningen ska anteck­nas i pro­to­kol­let.
Lag (2025:214).

31 §   När röst­räk­ningen är klar ska för­sän­del­ser, ytter­ku­vert och val­ku­vert som har lagts åt sidan samt ogil­tiga val­sed­lar läg­gas in i sär­skilda omslag som för­seglas och för­va­ras till dess valet har fått laga kraft.

God­kända val­sed­lar ska läg­gas in i sär­skilda omslag som för­seglas och för­va­ras till utgången av den tid valet gäl­ler.
Lag (2024:523).

För­del­ning av man­dat

32 §   Vid man­dat­för­del­ningen mel­lan grup­per, par­tier och lik­nande sam­man­slut­ningar ska man­da­ten för­de­las pro­por­tio­nellt på grund­val av val­re­sul­ta­tet. Man­da­ten till­de­las, ett efter annat, den grupp, det parti eller den lik­nande sam­man­slut­ning som för varje gång upp­vi­sar det största jäm­fö­rel­se­ta­let. Jäm­fö­rel­se­ta­let är, så länge en grupp, ett parti eller en lik­nande sam­man­slut­ning ännu inte till­de­lats något man­dat, rös­te­ta­let delat med 1,2. Där­ef­ter beräk­nas jäm­fö­rel­se­ta­let genom att rös­te­ta­let delas med det tal som är ett högre än det dubbla anta­let man­dat som redan har till­de­lats grup­pen, par­tiet eller den lik­nande sam­man­slut­ningen.

För varje man­dat som en grupp, ett parti eller en lik­nande sam­man­slut­ning har fått ska en leda­mot utses. När en leda­mot utses ska reg­lerna i 14 kap. 9 och 10 §§ val­la­gen (2005:837) om val till riks­da­gen tilläm­pas. För att per­son­ligt rös­te­tal ska fast­stäl­las för en kan­di­dat måste kan­di­da­ten dess­utom ha fått lägst 25 sär­skilda per­son­rös­ter.

Sedan läns­sty­rel­sen för­de­lat man­da­ten i Same­tinget ska resul­ta­tet av valet offent­lig­gö­ras genom kun­gö­relse i Post- och Inri­kes Tid­ningar.

Läns­sty­rel­sen ska så snart som möj­ligt redo­visa resul­ta­tet av valet till Same­tinget och rege­ringen samt utfärda bevis till valda leda­mö­ter och ersät­tare. Lag (2024:523).

32 a §   Om en leda­mot har avgått före utgången av den tid för vil­ken leda­mo­ten bli­vit vald, ska läns­sty­rel­sen på anmä­lan av Same­ting­ets ord­fö­rande inkalla en ny ordi­na­rie leda­mot enligt de bestäm­mel­ser i 14 kap. 21 § val­la­gen (2005:837) som avser ny ordi­na­rie leda­mot i regi­on­full­mäk­tige.

Om en ersät­tare för leda­mot har inträtt som ordi­na­rie leda­mot eller avgått som ersät­tare av annan orsak, ska läns­sty­rel­sen på anmä­lan av Same­ting­ets ord­fö­rande utse ytter­li­gare ersät­tare enligt de bestäm­mel­ser i 14 kap. 22 § val­la­gen som avser ersät­tare för leda­mot i regi­on­full­mäk­tige.

Den för­rätt­ning som avses i första och andra styc­kena är avslu­tad när pro­to­kol­let från för­rätt­ningen har lagts fram för gransk­ning. Efter röst­räk­ningen ska val­sed­larna åter läg­gas i omslag på det sätt som före­skrivs i 31 §. Läns­sty­rel­sen ska utfärda bevis till de leda­mö­ter och ersät­tare som har utsetts genom för­rätt­ningen. Lag (2024:523).

Över­kla­gande

33 §    /Upp­hör att gälla U:2025-​05-01/ Läns­sty­rel­sens beslut enligt 22, 32 och 32 a §§ får över­kla­gas hos Val­pröv­nings­nämn­den. Ett beslut får över­kla­gas av den som enligt röst­läng­den var röst­be­rät­ti­gad vid valet. Det får också över­kla­gas av en grupp, ett parti eller en lik­nande sam­man­slut­ning som har del­ta­git i valet.

Över­kla­gan­det skall ges in till Val­pröv­nings­nämn­den och vara nämn­den till handa tidi­gast dagen efter val­da­gen och senast inom tio dagar efter det att resul­ta­tet av valet offent­lig­gjorts enligt 32 eller 32 a §.

Vid Val­pröv­nings­nämn­dens pröv­ning av över­kla­gan­den som avses i denna para­graf får nämn­den upp­häva valet och för­ordna om omval eller för­an­stalta om andra mindre ingri­pande åtgär­der enligt de grun­der som anges i 15 kap. 13 och 14 §§ val­la­gen (2005:837).
Lag (2005:843).

33 §    /Trä­der i kraft I:2025-​05-01/ Läns­sty­rel­sens beslut enligt 30 a § första styc­ket 2, 32 och 32 a §§ får över­kla­gas hos Val­pröv­nings­nämn­den. Ett beslut får över­kla­gas av den som enligt röst­läng­den var röst­be­rät­ti­gad vid valet. Det får också över­kla­gas av en grupp, ett parti eller en lik­nande sam­man­slut­ning som har del­ta­git i valet.

Över­kla­gan­det ska läm­nas till Val­pröv­nings­nämn­den. Det ska ha kom­mit in till nämn­den tidi­gast dagen efter val­da­gen och senast inom tio dagar efter det att resul­ta­tet av valet offent­lig­gjorts enligt 32 eller 32 a §.

Vid Val­pröv­nings­nämn­dens pröv­ning av över­kla­gan­den som avses i denna para­graf får nämn­den upp­häva valet och besluta om omval eller vidta andra mindre ingri­pande åtgär­der enligt de grun­der som anges i 15 kap. 13 och 14 §§ val­la­gen (2005:837).
Lag (2025:214).

Omval

34 §   Vid omval till Same­tinget skall den cen­trala val­myn­dig­he­ten efter sam­råd med läns­sty­rel­sen i det län där Same­tinget har sitt säte och Same­ting­ets val­nämnd bestämma val­dag. Beslu­tet får inte över­kla­gas. Lag (2004:538).

35 §   Den slut­liga röst­längd som upp­rät­tats för det ordi­na­rie valet skall använ­das vid omval. Lag (2004:538).

35 a §   En anmä­lan enligt 9 § gäl­ler även vid omval i det val som anmä­lan avser. En grupp, ett parti eller en lik­nande sam­man­slut­ning får dock ändra sin anmä­lan i fråga om kan­di­da­ter inför omval.

En grupp, ett parti eller en lik­nande sam­man­slut­ning som inte har del­ta­git i ett val kan inte göra en sär­skild anmä­lan enligt 9 § för att delta i ett omval i det valet.
Lag (2024:523).

36 §   I övrigt gäl­ler i tillämp­liga delar bestäm­mel­serna i denna lag om ordi­na­rie val vid omval. Lag (2004:538).

Upp­gif­ter i folk­bok­fö­ringen

37 §   För aktu­a­li­se­ring, kom­plet­te­ring och kon­troll av röst­läng­den får val­nämn­den och läns­sty­rel­sen i det län där Same­tinget har sitt säte hämta in upp­gif­ter från Skat­te­ver­kets folk­bok­fö­rings­re­gis­ter.

Om det sak­nas upp­gif­ter i folk­bok­fö­ringen ska ytter­li­gare efter­forsk­ningar göras i rim­lig omfatt­ning.

Den som har anmält sig till röst­läng­den och vars upp­gif­ter inte kan veri­fie­ras genom åtgärd enligt första eller andra styc­ket ska inte tas upp i röst­läng­den. Lag (2024:523).


4 kap. Har upp­hävts genom lag (2004:538).


Över­gångs­be­stäm­mel­ser

1992:1433
   1. Denna lag trä­der i kraft den 1 janu­ari 1993.
   2. Det första valet till Same­tinget hålls den 16 maj 1993 i enlig­het med bestäm­mel­serna i denna lag. Same­ting­ets första sam­man­träde skall hål­las i augusti eller sep­tem­ber 1993.
   3. De upp­gif­ter som enligt denna lag ankom­mer på val­nämn­den skall vid det första valet full­gö­ras av en av rege­ringen sär­skilt för­ord­nad orga­ni­sa­tions­kom­mitté. Orga­ni­sa­tions­kom­mit­téns beslut enligt 3 kap. 5 § att någon inte skall tas upp i röst­längd får över­kla­gas till Läns­sty­rel­sen i Norr­bot­tens län.
   4. Anmä­lan till sameröst­läng­den för del­ta­gande i same­tings­va­let 1993 skall ha inkom­mit till orga­ni­sa­tions­kom­mit­tén senast den 25 janu­ari 1993.

2018:1976 1. Denna lag trä­der i kraft den 1 juli 2019.
   2. Ären­den som har inletts hos Same­tinget före ikraft­trä­dan­det men ännu inte har avgjorts hand­läggs enligt äldre före­skrif­ter.
   3. Bestäm­mel­sen i 2 kap. 3 e § tilläm­pas inte på för­må­ner som har intjä­nats före ikraft­trä­dan­det.

2024:523
   1. Denna lag trä­der i kraft den 1 augusti 2024.
   2. Vid tillämp­ningen av 3 kap. 9 a och 9 b §§ ska en grupp, ett parti eller en lik­nande sam­man­slut­ning som har man­dat i Same­tinget den 8 mars 2025 anses ha anmält och fått sin beteck­ning regi­stre­rad vid valet 2021.