Lag (1994:261) om full­makt­san­ställ­ning

Utfär­dad:
Ikraft­trä­dan­de­da­tum:
Källa: Rege­rings­kans­li­ets rätts­da­ta­ba­ser m.fl.
SFS nr: 1994:261
Depar­te­ment: Finans­de­par­te­men­tet ESA
Änd­ring införd: t.o.m. SFS 2022:843
Länk: Länk till regis­ter

SFS nr:

1994:261
Depar­te­ment/myn­dig­het: Finans­de­par­te­men­tet ESA
Utfär­dad: 1994-​04-28
Änd­rad: t.o.m. SFS

2022:843
Änd­rings­re­gis­ter: SFSR (Rege­rings­kans­liet)
Källa: Full­text (Rege­rings­kans­liet)


Lagens tillämp­nings­om­råde

1 §   Denna lag inne­hål­ler före­skrif­ter om sådana arbets­ta­gare hos myn­dig­he­ter under rege­ringen som är anställda med full­makt.

Om någon före­skrift i denna lag avvi­ker från lagen (1994:260) om offent­lig anställ­ning, skall den före­skrif­ten gälla.

2 §   har upp­hävts genom lag (1999:947).

Anställ­ning med full­makt

3 §   En ordi­na­rie domare ska anstäl­las med full­makt. I 1 § lagen (2010:1390) om utnäm­ning av ordi­na­rie domare anges vilka doma­ran­ställ­ningar som är ordi­na­rie.

Rege­ringen bestäm­mer vilka arbets­ta­gare i övrigt som ska anstäl­las med full­makt. Lag (2010:1493).

Anställ­ning­ens upp­hö­rande

4 §   En arbets­ta­gare får skil­jas från anställ­ningen bara med stöd av före­skrif­terna i denna lag.

Avgångs­skyl­dig­het på grund av ålder

5 §   En arbets­ta­gare är skyl­dig att avgå från anställ­ningen vid den ålder som anges i för­fatt­ningar eller kol­lek­tivav­tal.
Lag (2003:298).

Anställ­ning­ens upp­hö­rande på grund av sjuk­dom

6 §   En arbets­ta­gare får ent­le­di­gas innan han har upp­nått den ålder som avses i 5 §,
   1. om han på grund av för­lust av eller ned­sätt­ning i arbets­för­må­gan är för fram­ti­den oför­mögen att full­göra sina arbets­upp­gif­ter till­freds­stäl­lande, eller
   2. om han på grund av ned­satt arbets­för­måga under två år i följd inte har tjänst­gjort annat än för­söks­vis under kor­tare tid och det är dels san­no­likt att han inte kan åter­in­träda i arbete inom ytter­li­gare ett år, dels ovisst hur arbets­för­må­gan där­ef­ter kom­mer att utveckla sig.

Första styc­ket gäl­ler inte om arbets­ta­ga­ren kan för­flyt­tas enligt 8 §.

Avske­dande

7 §   En arbets­ta­gare får avske­das enligt före­skrif­ter i lagen (1982:80) om anställ­nings­skydd. I fråga om ordi­na­rie domare tilläm­pas dock rege­rings­for­mens före­skrif­ter om vilka omstän­dig­he­ter som får läg­gas till grund för åtgär­den.

Ett avske­dande skall vara skrift­ligt för att vara gil­tigt.

För­flytt­ning

8 §   En arbets­ta­gare får för­flyt­tas till en annan stat­lig anställ­ning med full­makt. En för­flytt­ning till en anställ­ning hos en annan myn­dig­het får bara ske om arbets­upp­gif­terna är likar­tade eller om arbets­ta­ga­ren med hän­syn till sin utbild­ning är läm­pad för anställ­ningen.

I fråga om ordi­na­rie domare skall dock tilläm­pas vad som sägs om för­flytt­ning i rege­rings­for­men.

Skil­jande från arbets­upp­gif­ter

9 §   En arbets­ta­gare vid Polis­myn­dig­he­ten, Säker­hetspo­li­sen, utri­kes­för­valt­ningen, För­svars­mak­ten, For­ti­fi­ka­tions­ver­ket, För­sva­rets mate­ri­el­verk, För­svars­hög­sko­lan eller För­sva­rets radi­o­an­stalt får skil­jas från sina arbets­upp­gif­ter enligt 31 § lagen (1994:260) om offent­lig anställ­ning. Lag (2014:759).

Avstäng­ning och läkar­un­der­sök­ning

Avstäng­ning

10 §   En arbets­ta­gare får avstängas från arbe­tet
   1. om ett för­fa­rande inleds som syf­tar till att han skall avske­das,
   2. om en åtgärd vid­tas för att åtal skall väc­kas mot honom för en gär­ning som kan antas med­föra avske­dande,
   3. om han inte full­gör sina arbets­upp­gif­ter till­freds­stäl­lande och detta beror på sjuk­dom eller något jäm­för­ligt för­hål­lande, eller
   4. om han inte föl­jer ett beslut om läkar­un­der­sök­ning enligt 11 §.

Läkar­un­der­sök­ning

11 §   Om en arbets­ta­gare inte full­gör sina arbets­upp­gif­ter till­freds­stäl­lande och det är san­no­likt att den bris­tande arbets­för­må­gan beror på sjuk­dom eller något jäm­för­ligt för­hål­lande, får beslu­tas att arbets­ta­ga­ren skall under­sö­kas av en läkare som anvi­sas honom.

För­hand­lings­skyl­dig­het

12 §   Före­skrif­terna om för­hand­lings­skyl­dig­het i 11-​-14 §§ lagen (1976:580) om med­be­stäm­mande i arbets­li­vet skall inte tilläm­pas, när det gäl­ler beslut om avstäng­ning enligt 10 § eller läkar­un­der­sök­ning enligt 11 §.

Om det med­de­las beslut om avstäng­ning och arbets­ta­ga­ren är fack­ligt orga­ni­se­rad, skall myn­dig­he­ten genast under­rätta den lokala arbets­ta­gar­or­ga­ni­sa­tion som arbets­ta­ga­ren till­hör om beslu­tet.

Ska­de­stånd

13 §   Om en myn­dig­het i ett ärende om avstäng­ning eller läkar­un­der­sök­ning bry­ter mot någon före­skrift i denna lag om hand­lägg­ningen av ett sådant ärende eller mot före­skrif­ter om beslu­tande organ eller om omröst­ning, ska före­skrif­terna om ska­de­stånd i 38, 41 och 42 §§ lagen (1982:80) om anställ­nings­skydd tilläm­pas.

I fråga om avvi­kel­ser i kol­lek­tivav­tal från vad som sägs i 41 § lagen om anställ­nings­skydd tilläm­pas 2 b § första styc­ket samma lag. Lag (2022:843).

Ordi­na­rie doma­res tjänst­gö­rings­skyl­dig­het

14 §   En ordi­na­rie domare är skyl­dig att utföra arbets­upp­gif­terna i en mot­sva­rande eller högre anställ­ning som domare vid den dom­stol där han är anställd.

En ordi­na­rie domare är skyl­dig att tjänst­göra till­fäl­ligt i en annan dom­stol vid sådan hand­lägg­ning där flera lag­farna domare del­tar. Tjänst­gö­rings­skyl­dig­he­ten gäl­ler
   1. för en råd­man i tings­rätt, som leda­mot i en annan tings­rätt inom samma hov­rätts­om­råde,
   2. för en råd­man i för­valt­nings­rätt, som leda­mot i en tings­rätt eller en hov­rätt,
   3. för ett kam­mar­rätts­råd, som leda­mot i en hov­rätt.
Lag (2009:818).

Sta­tens ansvars­nämnd

15 §   Sta­tens ansvars­nämnd beslu­tar i frå­gor om avske­dande, avstäng­ning och läkar­un­der­sök­ning när det gäl­ler ordi­na­rie domare samt andra arbets­ta­gare som rege­ringen bestäm­mer.

Första styc­ket gäl­ler inte justi­ti­e­kans­lern och justi­ti­e­råd.
Lag (2010:1493).

Verk­stäl­lig­het av beslut

16 §   Ett beslut om skil­jande från anställ­ningen på grund av ålder eller sjuk­dom enligt 5 eller 6 § eller om för­flytt­ning enligt 8 § får inte verk­stäl­las, för­rän beslu­tet har prö­vats slut­ligt eller rät­ten till talan har för­lo­rats.

Ett beslut om avstäng­ning gäl­ler ome­del­bart.

Ett beslut om läkar­un­der­sök­ning enligt 11 § får inte läg­gas till grund för en avstäng­ning enligt 10 § 4, för­rän beslu­tet har prö­vats slut­ligt eller rät­ten till talan har för­lo­rats.

Rät­te­gång

17 §   Mål om tillämp­ningen av denna lag ska hand­läg­gas enligt lagen (1974:371) om rät­te­gången i arbets­tvis­ter.

Före­skrif­ter om hand­lägg­ningen av mål om avske­dande, avstäng­ning eller läkar­un­der­sök­ning av justi­ti­e­råd finns i rege­rings­for­men. Lag (2010:1493).

18 §   I en tvist om tillämp­ningen av 5 § får dom­sto­len för tiden fram till dess att det finns ett laga­kraft­ä­gande avgö­rande bestämma att anställ­ningen skall upp­höra, när arbets­ta­ga­ren har upp­nått den ålder då han enligt nämnda para­graf är skyl­dig att avgå.

I en tvist om ett avstäng­nings­be­slut får dom­sto­len för tiden fram till dess att det finns ett laga­kraft­ä­gande avgö­rande bestämma att beslu­tet tills vidare inte skall gälla.

19 §   När Högsta dom­sto­len eller Högsta för­valt­nings­dom­sto­len i enlig­het med rege­rings­for­men eller någon annan lag prö­var frå­gor om skil­jande från anställ­ningen, avstäng­ning eller läkar­un­der­sök­ning, ska hand­lägg­ningen ske på det sätt som före­skrivs för tvis­te­mål. Vid omröst­ning ska före­skrif­terna i 29 kap. rät­te­gångs­bal­ken tilläm­pas. Lag (2010:1415).

20 §   Om en arbets­ta­gare vill söka änd­ring i ett beslut om skil­jande från anställ­ningen på grund av ålder eller sjuk­dom enligt 5 eller 6 §, för­flytt­ning enligt 8 § eller läkar­un­der­sök­ning enligt 11 §, skall han väcka talan inom tre vec­kor från den dag han fick del av beslu­tet.

21 §   Talan av Riks­da­gens ombuds­män eller Justi­ti­e­kans­lern om änd­ring av ett beslut om avstäng­ning enligt 10 § 1 eller 2 skall väc­kas inom tre vec­kor från det att beslu­tet med­de­la­des.
Lag (1994:829).


Över­gångs­be­stäm­mel­ser

1994:261
   1. Denna lag trä­der i kraft den 1 juli 1994.
   2. Om det i en lag eller någon annan för­fatt­ning hän­vi­sas till en före­skrift som har ersatts genom en före­skrift i denna lag, skall i stäl­let den nya före­skrif­ten tilläm­pas.
   3. I mål eller ären­den som har påbör­jats eller avser omstän­dig­he­ter som inträf­fat före ikraft­trä­dan­det skall lagen (1976:600) om offent­lig anställ­ning tilläm­pas.

2022:843
   1. Denna lag trä­der i kraft den 30 juni 2022.
   2. Lagen tilläm­pas första gången den 1 okto­ber 2022.
   3. Äldre före­skrif­ter gäl­ler fram till den 1 okto­ber 2022.