Sek­re­tesslag (1980:100). För­fatt­ningen har upp­hävts genom: SFS 2009:400

Utfär­dad:
Upp­hävd:
Källa: Rege­rings­kans­li­ets rätts­da­ta­ba­ser m.fl.
SFS nr: 1980:100
Depar­te­ment: Justi­tie­de­par­te­men­tet L6
Änd­ring införd: t.o.m. SFS 2008:1392
Övrigt: Lagen (2000:293) utgår genom SFS 2000:417. Rät­tel­se­blad 2001:500, 2001:1149, 2007:593, 2007:1353 och 2007:1354 har iakt­ta­gits.
Länk: Länk till regis­ter

SFS nr:

1980:100
Depar­te­ment/myn­dig­het: Justi­tie­de­par­te­men­tet L6
Utfär­dad: 1980-​03-20
Omtryck: SFS 1992:1474
Änd­rad: t.o.m. SFS

2008:1392
Övrig text: Lagen (2000:293) utgår genom SFS 2000:417. Rät­tel­se­blad 2001:500, 2001:1149, 2007:593, 2007:1353 och 2007:1354 har iakt­ta­gits.
Upp­hävd: 2009-​06-30
För­fatt­ningen har upp­hävts genom: SFS

2009:400
Änd­rings­re­gis­ter: SFSR (Rege­rings­kans­liet)
Källa: Full­text (Rege­rings­kans­liet)



1 kap. Inle­dande bestäm­mel­ser

1 §   Denna lag inne­hål­ler bestäm­mel­ser om tyst­nads­plikt i det all­män­nas verk­sam­het och om för­bud att lämna ut all­männa hand­lingar. I sist­nämnda hän­se­ende inne­fat­tar bestäm­mel­serna begräns­ning i den i tryck­fri­hets­för­ord­ningen stad­gade rät­ten att ta del av all­männa hand­lingar.

Bestäm­mel­serna avser för­bud att röja upp­gift, vare sig det sker munt­li­gen eller genom att all­män hand­ling läm­nas ut eller det sker på annat sätt (sek­re­tess).

Lagen inne­hål­ler även andra före­skrif­ter om all­männa hand­lingar.

I denna lag finns också bestäm­mel­ser om begräns­ning av den rätt att lämna med­de­lande för offent­lig­gö­rande i tryckt eller där­med jäm­ställd skrift eller i radi­o­pro­gram, film, ljudupp­tag­ningar eller där­med jäm­ställt medium varom grund­läg­gande bestäm­mel­ser ges i tryck­fri­hets­för­ord­ningen och ytt­ran­de­fri­hets­grund­la­gen. Lag (1991:1565).

2 §   Upp­gift för vil­ken sek­re­tess gäl­ler enligt denna lag får inte röjas för enskild i andra fall än som anges i denna lag eller i lag eller för­ord­ning till vil­ken denna lag hän­vi­sar.

3 §   Gäl­ler enligt denna lag sek­re­tess för upp­gift som före­kom­mer hos viss myn­dig­het, får upp­gif­ten inte röjas för annan myn­dig­het i andra fall än som anges i denna lag eller i lag eller för­ord­ning till vil­ken denna lag hän­vi­sar.

Vad som sägs om myn­dig­het i första styc­ket, 5 §, 13 och 14 kap. samt i sär­skilda bestäm­mel­ser i denna lag om över­fö­ring av sek­re­tess mel­lan myn­dig­he­ter gäl­ler också i för­hål­lan­det mel­lan olika verk­sam­hets­gre­nar inom samma myn­dig­het, när de är att betrakta som själv­stän­diga i för­hål­lande till varandra.

Upp­gift för vil­ken sek­re­tess gäl­ler enligt denna lag får inte röjas för utländsk myn­dig­het eller mel­lan­folk­lig orga­ni­sa­tion annat än om utläm­nande sker i enlig­het med sär­skild före­skrift därom i lag eller för­ord­ning eller om upp­gif­ten i mot­sva­rande fall skulle få utläm­nas till svensk myn­dig­het och det enligt den utläm­nande myn­dig­he­tens pröv­ning står klart, att det är för­en­ligt med svenska intres­sen att upp­gif­ten läm­nas till den utländska myn­dig­he­ten eller mel­lan­folk­liga orga­ni­sa­tio­nen. Lag (1982:1106).

4 §   Gäl­ler för­bud enligt denna lag mot att röja upp­gift, får upp­gif­ten inte hel­ler i övrigt utnytt­jas utan­för den verk­sam­het i vil­ken sek­re­tess gäl­ler för upp­gif­ten.

I lagen (2005:377) om straff för mark­nads­miss­bruk vid han­del med finan­si­ella instru­ment finns bestäm­mel­ser om för­bud att utnyttja eller röja vissa upp­gif­ter som är ägnade att väsent­ligt påverka kur­sen på finan­si­ella instru­ment.

Bestäm­mel­ser som begrän­sar möj­lig­he­ten att utnyttja vissa upp­gif­ter som en svensk myn­dig­het har fått från en myn­dig­het i en annan stat finns i lagen (2000:562) om inter­na­tio­nell rätts­lig hjälp i brott­mål, lagen (2000:343) om inter­na­tio­nellt poli­siärt sam­ar­bete, lagen (2000:344) om Scheng­ens infor­ma­tions­sy­stem, lagen (2000:1219) om inter­na­tio­nellt tull­sam­ar­bete samt lagen (2003:1174) om vissa for­mer av inter­na­tio­nellt sam­ar­bete i brotts­ut­red­ningar. Lag (2005:485).

5 §   Sek­re­tess utgör inte hin­der mot att upp­gift läm­nas ut, om det är nöd­vän­digt för att den utläm­nande myn­dig­he­ten skall kunna full­göra sin verk­sam­het.

6 §   För­bud att röja eller utnyttja sek­re­tess­be­lagd upp­gift gäl­ler för myn­dig­het där upp­gif­ten är sek­re­tess­be­lagd samt för per­son som på grund av anställ­ning eller upp­drag hos myn­dig­he­ten, på grund av tjäns­te­plikt eller på annan lik­nande grund för det all­män­nas räk­ning del­tar eller har del­ta­git i myn­dig­he­tens verk­sam­het och där­vid har fått kän­ne­dom om upp­gif­ten.

7 §   Sådana bestäm­mel­ser, som avser över­fö­ring av sek­re­tess från en myn­dig­het till en annan, tilläm­pas även när per­son som avses i 6 § läm­nar upp­gift till annan myn­dig­het utan att han där­vid före­trä­der den myn­dig­het till vil­ken han är knu­ten.

8 §   Vid tillämp­ningen av denna lag skall med myn­dig­het jäm­stäl­las riks­da­gen och beslu­tande kom­mu­nal för­sam­ling.

Vad som före­skrivs i tryck­fri­hets­för­ord­ningen om rätt att ta del av hand­lingar hos en myn­dig­het skall i tillämp­liga delar gälla också hand­lingar hos de organ som anges i bila­gan till denna lag, i den mån hand­ling­arna hör till den verk­sam­het som nämns där. De i bila­gan angivna orga­nen skall vid till­lämp­ningen av denna lag jäm­stäl­las med myn­dig­het.

Ett enskilt organ som med stöd av lagen (1994:1383) om över­läm­nande av all­männa hand­lingar till andra organ än myn­dig­he­ter för för­va­ring för­va­rar sådana hand­lingar skall vid tillämp­ningen av denna lag jäm­stäl­las med myn­dig­het såvitt avser befatt­ningen med dessa hand­lingar. Det­samma gäl­ler Svenska kyr­kan och dess orga­ni­sa­to­riska delar såvitt avser befatt­ningen med all­männa hand­lingar som för­va­ras med stöd av lagen (1999:288) om över­läm­nande av all­männa hand­lingar till Svenska kyr­kan eller någon av dess orga­ni­sa­to­riska delar för för­va­ring, m.m. Lag (1999:301).

9 §   Vad som före­skrivs i tryck­fri­hets­för­ord­ningen om rätt att ta del av hand­lingar hos myn­dig­het skall i tillämp­liga delar också gälla hand­lingar hos aktie­bo­lag, han­dels­bo­lag, eko­no­miska för­e­ningar och stif­tel­ser där kom­mu­ner eller lands­ting utö­var ett rätts­ligt bestäm­mande infly­tande.
Sådana bolag, för­e­ningar och stif­tel­ser skall vid tillämp­ningen av denna lag jäm­stäl­las med myn­dig­het.

Kom­mu­ner och lands­ting skall anses utöva ett rätts­ligt bestäm­mande infly­tande om de ensamma eller till­sam­mans
   1. äger aktier i ett aktie­bo­lag eller ande­lar i en eko­no­misk för­e­ning med mer än hälf­ten av samt­liga rös­ter i bola­get eller för­e­ningen eller på något annat sätt för­fo­gar över så många rös­ter i bola­get eller för­e­ningen,
   2. har rätt att utse eller avsätta mer än hälf­ten av leda­mö­terna i sty­rel­sen för ett aktie­bo­lag, en eko­no­misk för­e­ning eller en stif­telse, eller
   3. utgör samt­liga obe­grän­sat ansva­riga bolags­män i ett han­dels­bo­lag. Vid tillämp­ningen av 1--3 skall infly­tande som utövas av en juri­disk per­son över vil­ken en kom­mun eller ett lands­ting bestäm­mer på det sätt som anges i de nämnda punk­terna anses utö­vat av kom­mu­nen eller lands­tinget.

Första styc­ket gäl­ler också beträf­fande hand­lingar som efter med­gi­vande av en kom­mun eller ett lands­ting för viss bestämd tid för­va­ras hos aktie­bo­lag, han­dels­bo­lag, eko­no­miska för­e­ningar eller stif­tel­ser där kom­mu­ner eller lands­ting har utö­vat ett rätts­ligt bestäm­mande infly­tande.

Vad som sägs om kom­mu­ner och lands­ting i första-​-tredje styc­kena tilläm­pas också på kom­munal­för­bund. Lag (1993:1298).

9 a §   I för­hål­lan­det mel­lan å ena sidan sådana organ som avses i 8 § andra styc­ket, i fråga om den verk­sam­het som anges i bila­gan till denna lag, eller sådana organ som avses i 9 § och å andra sidan deras anställda och upp­drags­ta­gare enligt 6 § gäl­ler vad som före­skrivs i tryck­fri­hets­för­ord­ningen och ytt­ran­de­fri­hets­grund­la­gen om
   1. rätt att lämna upp­gif­ter i vil­ket ämne som helst för offent­lig­gö­rande,
   2. för­bud mot att ingripa mot miss­bruk av tryck­fri­he­ten eller ytt­ran­de­fri­he­ten eller med­ver­kan till sådant miss­bruk och
   3. för­bud mot att efter­forska upp­hovs­man eller med­de­lare.

Vad som sägs i första styc­ket om anställda och upp­drags­ta­gare gäl­ler inte verk­stäl­lande direk­tör, vice verk­stäl­lande direk­tör, sty­rel­se­le­da­mot eller sty­rel­sesupple­ant i orga­net.
Lag (2006:801).

10 §   Har i denna lag före­skri­vits att sek­re­tes­sen i fråga om upp­gift i all­män hand­ling är begrän­sad till viss tid, räk­nas tiden från hand­ling­ens till­komst, om inte annat anges. I fråga om dia­rium, jour­nal samt sådant regis­ter eller annan för­teck­ning som förs fort­lö­pande räk­nas tiden från det upp­gif­ten för­des in i hand­lingen. Lag (1993:1298).

11 §   har upp­hävts genom lag (1999:301).

12 §   I fråga om tyst­nads­plikt beträf­fande före­tags­hem­lig­he­ter och tyst­nads­plikt för revi­so­rer finns bestäm­mel­ser som är tillämp­liga utö­ver före­skrif­terna om sek­re­tess i denna lag. Lag (1993:1298).

13 §   I brotts­bal­ken finns bestäm­mel­ser om ansvar för den som bry­ter mot för­bud enligt denna lag att röja eller utnyttja upp­gift och för den som bry­ter mot för­be­håll som har upp­ställts med stöd av lagen vid utläm­nande av upp­gift. Ansvar enligt 20 kap. 3 § brotts­bal­ken skall dock inte följa ifall någon, vars anställ­ning hos en myn­dig­het har upp­hört, röjer eller utnytt­jar upp­gif­ter i strid mot 6 kap. 1 §.
Lag (1993:1298).


2 kap. Sek­re­tess med hän­syn främst till rikets säker­het eller dess för­hål­lande till annan stat eller mel­lan­folk­lig orga­ni­sa­tion

1 §   Sek­re­tess gäl­ler för upp­gift som angår Sve­ri­ges för­bin­del­ser med annan stat eller i övrigt rör annan stat, mel­lan­folk­lig orga­ni­sa­tion, myn­dig­het, med­bor­gare eller juri­disk per­son i annan stat eller stats­lös, om det kan antas att det stör Sve­ri­ges mel­lan­folk­liga för­bin­del­ser eller på annat sätt ska­dar lan­det om upp­gif­ten röjs.

I fråga om upp­gift i all­män hand­ling gäl­ler sek­re­tes­sen i högst fyr­tio år. Lag (1994:1695).

2 §   Sek­re­tess gäl­ler för upp­gift som angår verk­sam­het för att för­svara lan­det eller plan­lägg­ning eller annan för­be­re­delse av sådan verk­sam­het eller som i övrigt rör total­för­sva­ret, om det kan antas att det ska­dar lan­dets för­svar eller på annat sätt vål­lar fara för rikets säker­het om upp­gif­ten röjs. I mål eller ärende enligt sär­skild lag om för­svars­upp­fin­ningar gäl­ler dock sek­re­tess för upp­gift om sådana upp­fin­ningar enligt före­skrif­ter i den lagen.

I fråga om upp­gift i all­män hand­ling gäl­ler sek­re­tes­sen i högst fyr­tio år. Om sär­skilda skäl för­an­le­der det, får dock rege­ringen före­skriva att sek­re­tes­sen ska gälla under längre tid.

Begä­ran att få ta del av hand­ling som har upp­rät­tats av den stat­liga lant­mä­te­ri­myn­dig­he­ten eller Sjö­farts­ver­ket och som inne­hål­ler kart- eller flyg­bild­ma­te­rial av bety­delse för total­för­sva­ret eller upp­gift ur myn­dig­he­tens geo­de­tiska arkiv ska, vid tillämp­ningen av denna para­graf, prö­vas av den myn­dig­het som har upp­rät­tat hand­lingen. Lag (2008:545).

3 §   Av 2 kap. 14 § andra styc­ket tryck­fri­hets­för­ord­ningen fram­går att det genom för­ord­ning kan före­skri­vas, att endast viss myn­dig­het får pröva fråga om utläm­nande till enskild av all­män hand­ling som är av syn­ner­lig bety­delse för rikets säker­het.


3 kap. Sek­re­tess med hän­syn till rikets cen­trala finans­po­li­tik, pen­ning­po­li­tik eller valu­ta­po­li­tik

1 §   Sek­re­tess gäl­ler hos rege­ringen, Riks­ban­ken och Riks­gälds­kon­to­ret för upp­gift som angår rikets cen­trala finans­po­li­tik, pen­ning­po­li­tik eller valu­ta­po­li­tik, om det kan antas att syf­tet med beslu­tade eller för­ut­sedda åtgär­der mot­ver­kas om upp­gif­ten röjs. Har upp­gift, för vil­ken sek­re­tess gäl­ler enligt vad nu har sagts, läm­nats till annan myn­dig­het, gäl­ler sek­re­tes­sen också hos den myn­dig­he­ten.

I fråga om upp­gift i all­män hand­ling gäl­ler sek­re­tes­sen i högst tio år.


4 kap. Sek­re­tess med hän­syn till myn­dig­hets verk­sam­het för inspek­tion, kon­troll eller annan till­syn

1 §   Sek­re­tess gäl­ler för upp­gift angå­ende plan­lägg­ning eller annan för­be­re­delse för inspek­tion, revi­sion eller annan gransk­ning, som myn­dig­het har att företa, om det kan antas att syf­tet med gransk­nings­verk­sam­he­ten mot­ver­kas om upp­gif­ten röjs.

2 §   Sek­re­tess gäl­ler för upp­gift som hän­för sig till pågående gransk­ning för kon­troll beträf­fande skatt eller avgift till sta­ten eller kom­mun eller beträf­fande bidrag, lån, kre­dit­ga­ranti eller annan för­mån, om det med hän­syn till syf­tet med kon­trol­len är av syn­ner­lig vikt att upp­gif­ten inte uppen­ba­ras för den som kon­trol­len avser.

3 §   Sek­re­tess gäl­ler för upp­gift som ingår i eller utgör under­lag för kun­skaps­prov eller psy­ko­lo­giskt prov under myn­dig­hets över­in­se­ende, om det kan antas att syf­tet med pro­vet mot­ver­kas om upp­gif­ten röjs.

4 §   Sek­re­tess gäl­ler för upp­gift som hän­för sig till utred­ning hos Kon­kur­rens­ver­ket av över­trä­del­ser av 2 kap. 1 eller 7 § kon­kur­rensla­gen (2008:579) eller av arti­kel 81 eller 82 i För­dra­get om upp­rät­tande av Euro­pe­iska gemen­ska­pen, om det med hän­syn till syf­tet med utred­ningen är av syn­ner­lig vikt att upp­gif­ten inte röjs. Lag (2008:593).

5 §   Sek­re­tess gäl­ler i verk­sam­het som avser rätts­lig hjälp på begä­ran av en annan stat för upp­gift som hän­för sig till
   1. åläg­gande enligt 5 kap. 19 § kon­kur­rensla­gen (2008:579) eller
   2. under­sök­ning enligt 5 kap. 20 § kon­kur­rensla­gen,
om det kan antas att den rätts­liga hjäl­pen begärts under för­ut­sätt­ning att upp­gif­ten inte röjs.

I fråga om upp­gift i all­män hand­ling gäl­ler sek­re­tes­sen i högst tjugo år. Lag (2008:593).

6 §   Sek­re­tess gäl­ler i myn­dig­hets verk­sam­het som avser inter­na­tio­nellt sam­ar­bete avse­ende till­syn av civil luft­fart för upp­gift som läm­nats av annan stat eller mel­lan­folk­lig orga­ni­sa­tion, om det kan antas att myn­dig­he­tens arbete för en säk­rare civil luft­fart mot­ver­kas om upp­gif­ten röjs.

I fråga om upp­gift i all­män hand­ling gäl­ler sek­re­tes­sen i högst fyr­tio år. Lag (2007:494).


5 kap. Sek­re­tess med hän­syn främst till intres­set att före­bygga eller beivra brott

1 §   Sek­re­tess gäl­ler för upp­gift som hän­för sig till
   1. för­un­der­sök­ning i brott­mål,
   2. ange­lä­gen­het, som avser använd­ning av tvångs­me­del i sådant mål eller i annan verk­sam­het för att före­bygga brott,
   3. verk­sam­het som rör utred­ning i frå­gor om närings­för­bud eller för­bud att lämna juri­diskt eller eko­no­miskt biträde,
   4. åklagar­myn­dig­hets, polis­myn­dig­hets, Skat­te­ver­kets, Tull­ver­kets eller Kust­be­vak­ning­ens verk­sam­het i övrigt för att före­bygga, upp­daga, utreda eller beivra brott, eller
   5. Finansin­spek­tio­nens verk­sam­het som rör över­vak­ning enligt lagen (2005:377) om straff för mark­nads­miss­bruk vid han­del med finan­si­ella instru­ment,
om det kan antas att syf­tet med beslu­tade eller för­ut­sedda åtgär­der mot­ver­kas eller den fram­tida verk­sam­he­ten ska­das om upp­gif­ten röjs.

För upp­gift som hän­för sig till sådan under­rät­tel­se­verk­sam­het som avses i 3 § polis­da­ta­la­gen (1998:622) eller som i annat fall hän­för sig till Säker­hetspo­li­sens verk­sam­het för att före­bygga eller avslöja brott mot rikets säker­het eller före­bygga ter­ro­rist­brott enligt 2 § lagen (2003:148) om straff för ter­ro­rist­brott gäl­ler sek­re­tess, om det inte står klart att upp­gif­ten kan röjas utan att syf­tet med beslu­tade eller för­ut­sedda åtgär­der mot­ver­kas eller den fram­tida verk­sam­he­ten ska­das. Det­samma gäl­ler upp­gift som hän­för sig till sådan under­rät­tel­se­verk­sam­het som avses i 2 § lagen (1999:90) om behand­ling av per­son­upp­gif­ter vid Skat­te­ver­kets med­ver­kan i brotts­ut­red­ningar samt sådan verk­sam­het som avses i 7 § 1 lagen (2005:787) om behand­ling av upp­gif­ter i Tull­ver­kets brotts­be­käm­pande verk­sam­het.

Sek­re­tess enligt första och andra styc­kena gäl­ler i annan verk­sam­het hos myn­dig­het för att biträda åklagar­myn­dig­het, polis­myn­dig­het, Skat­te­ver­ket, Tull­ver­ket eller Kust­be­vak­ningen med att före­bygga, upp­daga, utreda eller beivra brott samt hos till­syns­myn­dig­he­ten i kon­kurs och hos Kro­no­fog­de­myn­dig­he­ten för upp­gift som angår miss­tanke om brott.

Utan hin­der av sek­re­tes­sen enligt andra styc­ket kan enskild få upp­gift om huruvida han eller hon före­kom­mer i Säker­hetspo­li­sens regis­ter med anled­ning av den verk­sam­het som bedrevs med stöd av
   1. per­so­nal­kon­troll­kun­gö­rel­sen (1969:446) och de tilläggs­fö­re­skrif­ter som utfär­dats med stöd av den,
   2. för­ord­ningen den 3 decem­ber 1981 med vissa bestäm­mel­ser om verk­sam­he­ten vid Rikspo­lis­sty­rel­sens säker­hets­av­del­ning, eller
   3. mot­sva­rande äldre bestäm­mel­ser.

Sek­re­tess gäl­ler inte för upp­gift som hän­för sig till sådan verk­sam­het hos Säker­hetspo­li­sen som avses i andra styc­ket om upp­gif­ten har införts i en all­män hand­ling före år 1949. I fråga om annan upp­gift i all­män hand­ling som hän­för sig till sådan verk­sam­het som avses i andra styc­ket gäl­ler sek­re­tes­sen i högst sjut­tio år. I fråga om upp­gift i all­män hand­ling i övrigt gäl­ler sek­re­tes­sen i högst fyr­tio år. Lag (2006:697).

2 §   Sek­re­tess gäl­ler för upp­gift som läm­nar eller kan bidra till upp­lys­ning som kan använ­das i syfte att åstad­komma kärn­spräng­ning eller sprid­ning av kärn­va­pen.

Sek­re­tess gäl­ler för upp­gift som läm­nar eller kan bidra till upp­lys­ning om säkerhets-​ eller bevak­nings­åt­gärd med avse­ende på
   1. bygg­na­der eller andra anlägg­ningar, loka­ler eller inven­ta­rier,
   2. till­verk­ning, för­va­ring, utläm­ning eller trans­port av pengar eller andra vär­de­fö­re­mål samt trans­port eller för­va­ring av vapen, ammu­ni­tion, spräng­äm­nen, klyv­bart mate­rial eller radi­o­ak­tiva ämnen,
   3. tele­kom­mu­ni­ka­tion eller system för auto­ma­ti­se­rad behand­ling av infor­ma­tion,
   4. behö­rig­het att få till­gång till upp­tag­ning för auto­ma­ti­se­rad behand­ling eller annan hand­ling,
   5. den civila luft­far­ten eller den civila sjö­far­ten,
   6. trans­por­ter på land av far­ligt gods,
   7. hamn­skydd,
om det kan antas att syf­tet med åtgär­den mot­ver­kas om upp­gif­ten röjs. Lag (2006:1214).

3 §   Sek­re­tess gäl­ler för upp­gift som läm­nar eller kan bidra till upp­lys­ning om chif­fer, kod eller lik­nande metod som har till syfte att
   1. under­lätta beford­ran eller använd­ning i all­män verk­sam­het av upp­gif­ter utan att före­skri­ven sek­re­tess åsi­do­sätts, eller
   2. göra det möj­ligt att kon­trol­lera om data i elektro­nisk form har för­vans­kats,
om det kan antas att syf­tet med meto­den mot­ver­kas om upp­gif­ten röjs.

Sek­re­tess gäl­ler i verk­sam­het som avser förande av eller uttag ur väg­tra­fik­re­gist­ret för upp­gift om kör­korts refe­rens­num­mer, om det inte står klart att upp­gif­ten kan röjas utan fara för att kon­trol­len av kör­korts äkt­het mot­ver­kas om upp­gif­ten röjs.
Lag (2001:565).

4 §   Sek­re­tess gäl­ler, utö­ver vad som föl­jer av 1--3 §§, inom polis­vä­sen­det och kri­mi­nal­vår­den för upp­gift om åtgärd som har till syfte att hindra rym­ning eller fri­tag­ning, om det kan antas att syf­tet med åtgär­den mot­ver­kas om upp­gif­ten röjs.

5 §   Sek­re­tess gäl­ler för upp­gift i ärende enligt vapen­la­gen (1996:67) samt hos polis­myn­dig­het i verk­sam­het, som avser förande av eller uttag ur vapen­re­gis­ter, för upp­gift som har till­förts regist­ret, om det inte står klart att upp­gif­ten kan röjas utan fara för att vapen eller ammu­ni­tion kom­mer till brotts­lig använd­ning.

Under samma för­ut­sätt­ning gäl­ler sek­re­tess hos
   1. Rikspo­lis­sty­rel­sen för upp­gift som hän­för sig till vapen­re­gis­ter,
   2. Kam­mar­kol­le­giet och Natur­vårds­ver­ket för upp­gift som hän­för sig till jakt­korts­re­gist­ret, och
   3. Natur­vårds­ver­ket för upp­gift som hän­för sig till jägarex­a­mens­re­gist­ret.

Sek­re­tess enligt första styc­ket och andra styc­ket 1 gäl­ler dock inte för upp­gift i vapen­re­gis­ter om namn och adress på den som har till­stånd att bedriva han­del med skjut­va­pen eller att ta emot skjut­va­pen för över­syn eller repa­ra­tion. Sek­re­tess gäl­ler inte hel­ler för upp­gift i vapen­re­gis­ter om vilka typer av vapen ett sådant till­stånd omfat­tar. Lag (2006:388).

6 §   Sek­re­tess gäl­ler i mål om
   1. ansvar för olaga vålds­skild­ring, för mot­sva­rande tryckfrihets-​ eller ytt­ran­de­fri­hets­brott eller för barn­por­no­gra­fibrott,
   2. ersätt­ning för skada med anled­ning av sådana brott, och
   3. kon­fis­ke­ring eller för­ver­kande av skild­ring med sådant inne­håll

för upp­gift i skild­ring som har beslag­ta­gits, för­ver­kats eller kon­fis­ke­rats i målet eller annars före­kom­mer där, om det inte står klart att upp­gif­ten kan röjas utan fara för att den sprids vidare i strid med brotts­bal­ken, tryck­fri­hets­för­ord­ningen eller ytt­ran­de­fri­hets­grund­la­gen. Sek­re­tes­sen gäl­ler även i ärende som rör i denna para­graf angi­vet brott.

Mot­sva­rande sek­re­tess gäl­ler hos Sta­tens bio­graf­byrå när byrån biträ­der Justi­ti­e­kans­lern, all­män åkla­gare eller polis­myn­dig­het i mål och ärende som avses i första styc­ket. Lag (1998:1440).

7 §   Sek­re­tess gäl­ler i verk­sam­het som avser rätts­ligt sam­ar­bete på begä­ran av annan stat eller mel­lan­folk­lig dom­stol för upp­gift som hän­för sig till
   1. utred­ning enligt bestäm­mel­serna om för­un­der­sök­ning i brott­mål, eller
   2. ange­lä­gen­het som angår tvångs­me­del,
om det kan antas att det varit en för­ut­sätt­ning för den andra sta­tens eller den mel­lan­folk­liga dom­sto­lens begä­ran att upp­gif­ten inte skulle röjas.

Mot­sva­rande sek­re­tess gäl­ler hos polis­myn­dig­het och åklagar­myn­dig­het samt hos Rikspo­lis­sty­rel­sen, Tull­ver­ket och Kust­be­vak­ningen, för upp­gift i en ange­lä­gen­het som avses i 3 § 1 och 6 lagen (2000:344) om Scheng­ens infor­ma­tions­sy­stem. Utan hin­der av sek­re­tes­sen enligt detta stycke får upp­gift läm­nas ut enligt vad som före­skrivs i polis­da­ta­la­gen (1998:622) och lagen om Scheng­ens infor­ma­tions­sy­stem.

I fråga om upp­gift i all­män hand­ling gäl­ler sek­re­tes­sen i högst fyr­tio år. Lag (2003:1161).

8 §   Sek­re­tess gäl­ler för upp­gift som hän­för sig till myn­dig­hets verk­sam­het som består i risk- och sår­bar­hets­a­na­ly­ser avse­ende freds­tida kris­si­tu­a­tio­ner eller pla­ne­ring och för­be­re­del­ser för han­te­ring av sådana situ­a­tio­ner, om det kan antas att det all­män­nas möj­lig­he­ter att före­bygga och han­tera freds­tida kri­ser mot­ver­kas om upp­gif­ten röjs. Lag (2004:999).

9 §   Sek­re­tess gäl­ler för upp­gift som hän­för sig till verk­sam­het som avser säker­hets­ar­bete enligt 2 a § polisla­gen (1984:387), om det inte står klart att upp­gif­ten kan röjas utan fara för att verk­sam­he­ten ska­das. Lag (2006:514).

10 §   Sek­re­tess gäl­ler för upp­gift som hän­för sig till ärende enligt lagen (2006:939) om kva­li­fi­ce­rade skydds­i­den­ti­te­ter, om det inte står klart att upp­gif­ten kan röjas utan att det mot­ver­kar verk­sam­he­ten hos den ansö­kande myn­dig­he­ten.

Sek­re­tess gäl­ler även för upp­gift som hän­för sig till ärende enligt 15 § lagen (2003:1174) om vissa for­mer av inter­na­tio­nellt sam­ar­bete i brotts­ut­red­ningar, om ären­det rör en brotts­ut­red­ning som genom­förs av en tjäns­te­man med en i annan stat beslu­tad skydds­i­den­ti­tet mot­sva­rande den som avses i första styc­ket och det inte står klart att upp­gif­ten kan röjas utan att det mot­ver­kar verk­sam­he­ten hos de myn­dig­he­ter som del­tar i utred­ningen. Lag (2006:941).

11 §   /Upp­hör att gälla U:2011-​07-01 genom lag (2007:1354)./ Sek­re­tess gäl­ler för upp­gift i säker­hetsko­pior som har gene­re­rats i Rege­rings­kans­li­ets data­sy­stem och som har beva­rats med anled­ning av natur­ka­ta­stro­fen i Asien år 2004, om det inte står klart att upp­gif­ten kan röjas utan fara för att Rege­rings­kans­li­ets verk­sam­het ska­das.

Före­skrif­terna i 14 kap. gäl­ler inte i fråga om sek­re­tes­sen enligt denna para­graf. Sek­re­tes­sen hind­rar dock inte att upp­gift läm­nas till riks­da­gen. Lag (2007:1353).


6 kap. Sek­re­tess med hän­syn till det all­män­nas eko­no­miska intresse

1 §   Sek­re­tess gäl­ler i myn­dig­hets affärs­verk­sam­het för upp­gift om myn­dig­he­tens affärs-​ eller drift­för­hål­lan­den, om det kan antas att någon som dri­ver likar­tad rörelse gyn­nas på myn­dig­he­tens bekost­nad om upp­gif­ten röjs. Under mot­sva­rande för­ut­sätt­ning gäl­ler sek­re­tess hos myn­dig­het för upp­gift om affärs-​ eller drift­för­hål­lan­den hos bolag, för­e­ning, sam­fäl­lig­het eller stif­telse som dri­ver affärs­verk­sam­het och vari det all­männa genom myn­dig­he­ten utö­var ett bestäm­mande infly­tande eller bedri­ver revi­sion. Sek­re­tes­sen hos en myn­dig­het som bedri­ver sådan revi­sion gäl­ler dock inte, om upp­gif­ten ingår i beslut av myn­dig­he­ten.

Har upp­gift, för vil­ken sek­re­tess gäl­ler enligt första styc­ket, läm­nats till annan myn­dig­het, gäl­ler sek­re­tes­sen också där. Sek­re­tes­sen gäl­ler dock inte, om upp­gif­ten ingår i beslut av den mot­ta­gande myn­dig­he­ten.

I fråga om upp­gift i all­män hand­ling gäl­ler sek­re­tes­sen i högst tjugo år.
Lag (1990:411).

2 §   Sek­re­tess gäl­ler för upp­gift som hän­för sig till ärende angå­ende för­värv, över­lå­telse, upp­lå­telse eller använd­ning av egen­dom, tjänst eller annan nyt­tig­het, om det kan antas att det all­männa lider skada om upp­gif­ten röjs. Vad som nu har sagts om tjänst avser dock inte arbete som för myn­dig­hets behov utförs av dess egen eller annan myn­dig­hets per­so­nal, om det inte är fråga om ett arbete som en myn­dig­het i kon­kur­rens med andra myn­dig­he­ter eller enskilda erbju­der sig att utföra.

Angår ären­det för­sälj­ning av lös egen­dom för det all­män­nas räk­ning, får upp­gift som rör anbud eller som rör mot­sva­rande erbju­dande inom en kom­mun, ett lands­ting eller en myn­dig­het eller mel­lan stat­liga myn­dig­he­ter inte i något fall läm­nas till annan än den som har avgett anbu­det eller erbju­dan­det för­rän alla anbud eller erbju­dan­den offent­lig­görs eller avtal har slu­tits eller ären­det annars har slut­förts.

Angår ären­det upp­hand­ling får upp­gift som rör anbud eller som rör mot­sva­rande erbju­dande inom en kom­mun, ett lands­ting eller en myn­dig­het eller mel­lan stat­liga myn­dig­he­ter inte i något fall läm­nas till annan än den som har avgett anbu­det eller erbju­dan­det för­rän alla anbud eller erbju­dan­den offent­lig­görs eller beslut om leve­ran­tör och anbud fat­tats eller ären­det dess­förin­nan har slut­förts.

Sek­re­tess enligt tredje styc­ket gäl­ler inte vid ett ansök­nings­för­fa­rande enligt lagen (2008:962) om val­fri­hets­sy­stem.

I fråga om upp­gift i all­män hand­ling gäl­ler sek­re­tes­sen i högst tjugo år. Beträf­fande hand­ling som anger vill­ko­ren i slu­tet avtal gäl­ler sek­re­tes­sen dock längst till dess två år, eller hos stat­liga affärs­verk och För­sva­rets mate­ri­el­verk samt i kom­mu­nal affärs­verk­sam­het fem år, har för­flu­tit från det avta­let slöts. Lag (2008:964).

3 §   Sek­re­tess gäl­ler för upp­gift som hän­för sig till myn­dig­hets verk­sam­het för upp­lå­ning, om det kan antas att det all­män­nas ställ­ning som lån­ta­gare för­säm­ras om upp­gif­ten röjs.

I fråga om upp­gift i all­män hand­ling gäl­ler sek­re­tes­sen i högst tjugo år.

4 §   Sek­re­tess gäl­ler för upp­gift angå­ende utfö­rande av under­sök­ning av natur­ve­ten­skap­lig eller tek­nisk art, som myn­dig­het har låtit verk­ställa för det all­män­nas räk­ning, eller angå­ende resul­ta­tet av sådan under­sök­ning, om det kan antas att det all­männa lider skada om upp­gif­ten röjs.

I fråga om upp­gift i all­män hand­ling gäl­ler sek­re­tes­sen i högst tjugo år.

5 §   Sek­re­tess gäl­ler för upp­gift som har till­kom­mit eller inhäm­tats för att använ­das vid fack­lig för­hand­ling på den offent­liga sek­torn eller vid för­be­re­delse för sådan för­hand­ling, om det kan antas att det all­män­nas eller stat­ligt eller kom­mu­nalt före­tags ställ­ning som för­hand­lings­part för­säm­ras om upp­gif­ten röjs. Med fack­lig för­hand­ling på den offent­liga sek­torn avses sådan för­hand­ling i fråga angå­ende för­hål­lan­det mel­lan arbets­gi­vare och arbets­ta­gare, vari myn­dig­het, sam­man­slut­ning av kom­mu­ner eller stat­ligt eller kom­mu­nalt före­tag har att delta.

I fråga om upp­gift i all­män hand­ling gäl­ler sek­re­tes­sen i högst fem år.

Vid tillämp­ningen av denna para­graf ankom­mer det på myn­dig­het, som har att själv­stän­digt hand­lägga ärende om för­hand­ling i fråga angå­ende för­hål­lan­det mel­lan arbets­gi­vare och arbets­ta­gare, att pröva fråga om utläm­nande till enskild av upp­gift som hän­för sig till ären­det. Om för­hand­lings­ä­rende har upp­dra­gits åt sam­man­slut­ning av kom­mu­ner, ankom­mer pröv­ningen av frå­gan inom en viss kom­mun på den myn­dig­het inom kom­mu­nen som hand­läg­ger sådant ärende.
Lag (1994:1482).

6 §   Sek­re­tess gäl­ler för upp­gift som har till­kom­mit eller inhäm­tats med anled­ning av fack­lig strids­åt­gärd på den offent­liga sek­torn eller vid för­be­re­delse till sådan strids­åt­gärd, om det kan antas att det all­män­nas eller stat­ligt eller kom­mu­nalt före­tags ställ­ning som part i arbets­kon­flikt för­säm­ras om upp­gif­ten röjs. Med fack­lig strids­åt­gärd på den offent­liga sek­torn avses fack­lig strids­åt­gärd som vid­tas av eller mot arbets­gi­vare, för vars räk­ning myn­dig­het, sam­man­slut­ning av kom­mu­ner eller stat­ligt eller kom­mu­nalt före­tag har att för­handla i fråga angå­ende för­hål­lan­det mel­lan arbets­gi­vare och arbets­ta­gare.

I fråga om upp­gift i all­män hand­ling gäl­ler sek­re­tes­sen i högst tio år.

Vid tillämp­ningen av denna para­graf gäl­ler före­skrif­terna i 5 § tredje styc­ket i fråga om upp­gift som anges i första styc­ket.

7 §   Sek­re­tess gäl­ler för upp­gift som har till­kom­mit eller inhäm­tats för myn­dig­hets räk­ning med anled­ning av myn­dig­he­tens eller stat­ligt eller kom­mu­nalt före­tags rätts­tvist, om det kan antas att det all­män­nas eller före­ta­gets ställ­ning som part för­säm­ras om upp­gif­ten röjs.

I fråga om upp­gift i all­män hand­ling gäl­ler sek­re­tes­sen längst till dess saken har bli­vit slut­li­gen avgjord men inte i något fall längre än till dess tjugo år har för­flu­tit.

8 §   Sek­re­tess gäl­ler för upp­gift i dag­bok eller där­med jäm­ställd hand­ling som har upp­rät­tats på far­tyg, som ägs av eller är upp­lå­tet till sta­ten eller kom­mun, angå­ende sam­man­stöt­ning med annat far­tyg, beträf­fande vil­ket mot­sva­rande upp­gift inte är till­gäng­lig, om det kan antas att det all­män­nas ställ­ning i tvist på grund av sam­man­stöt­ningen för­säm­ras om upp­gif­ten röjs.

Sek­re­tes­sen upp­hör, om sjö­för­kla­ring eller annan sådan under­sök­ning hålls offent­ligt eller talan väcks på grund av sam­man­stöt­ningen och i vart fall när fem år har för­flu­tit från det att sam­man­stöt­ningen ägde rum.

Vid tillämp­ningen av denna para­graf ankom­mer det på den myn­dig­het, under vars för­valt­ning far­ty­get hör, att pröva fråga om utläm­nande av upp­gift till enskild.


7 kap. Sek­re­tess med hän­syn främst till skyd­det för enskilds per­son­liga för­hål­lan­den

1 §   Sek­re­tess gäl­ler hos myn­dig­het för upp­gift som rör enskilds hälsa eller sex­u­al­liv, såsom upp­gif­ter om sjuk­do­mar, miss­bruk, sex­u­ell lägg­ning, köns­byte, sex­u­al­brott eller annan lik­nande upp­gift, om det måste antas att den enskilde eller någon när­stå­ende till den enskilde kom­mer att lida bety­dande men om upp­gif­ten röjs. Sek­re­tes­sen gäl­ler inte för upp­gift som före­kom­mer i sådant mål eller ärende som anges i 9 kap. 15 § eller för sådan upp­gift som avses i 9 kap. 16 § första styc­ket sista meningen och 9 kap. 17 § andra styc­ket andra meningen.
Sek­re­tes­sen gäl­ler inte hel­ler för upp­gift som tas in i ett beslut.

Sek­re­tes­sen enligt första styc­ket tilläm­pas inte, om någon annan sek­re­tess­be­stäm­melse som ger ett star­kare skydd för upp­gif­ten är tillämp­lig hos myn­dig­he­ten.

Om en upp­gift som omfat­tas av sek­re­tess enligt första styc­ket omfat­tas av sek­re­tess även enligt en annan para­graf i denna lag och upp­gif­ten enligt en bestäm­melse i den para­gra­fen får läm­nas till en annan myn­dig­het eller till en enskild, skall den bestäm­mel­sen gälla.

I fråga om upp­gift i all­män hand­ling gäl­ler sek­re­tes­sen i högst sjut­tio år. Lag (2006:854).

1 a §   Sek­re­tess gäl­ler hos myn­dig­het för upp­gift om enskilds bostads­a­dress eller annan jäm­för­bar upp­gift som kan lämna upp­lys­ning om var den enskilde bor sta­dig­va­rande eller till­fäl­ligt, enskilds tele­fon­num­mer, e-​postadress eller annan jäm­för­bar upp­gift som kan använ­das för att komma i kon­takt med den enskilde och för mot­sva­rande upp­gif­ter om anhö­riga till den enskilde, om det av sär­skild anled­ning kan antas att den enskilde eller någon honom eller henne när­stå­ende kan komma att utsät­tas för våld eller annat all­var­ligt men om upp­gif­ten röjs.

Sek­re­tes­sen gäl­ler inte för upp­gift om beteck­ning på fas­tig­het eller tomträtt. Sek­re­tes­sen gäl­ler inte hel­ler för upp­gift i aktie­bo­lags­re­gist­ret eller han­dels­re­gist­ret eller, i den utsträck­ning rege­ringen före­skri­ver det, i annat lik­nande regis­ter.

Sek­re­tes­sen enligt första styc­ket tilläm­pas inte, om någon annan sek­re­tess­be­stäm­melse som ger ett star­kare skydd för upp­gif­ten är tillämp­lig hos myn­dig­he­ten.

Utan hin­der av sek­re­tes­sen får upp­gift om en enskild läm­nas till för­val­ta­ren i den enskil­des kon­kurs.

I fråga om upp­gift i all­män hand­ling gäl­ler sek­re­tes­sen i högst sjut­tio år. Lag (2006:854).

1 b §   Sek­re­tess gäl­ler hos myn­dig­het för upp­gift om kopp­lingen mel­lan de fin­ge­rade per­son­upp­gif­ter som en enskild har med­gi­vande att använda enligt lagen (1991:483) om fin­ge­rade per­son­upp­gif­ter och den enskil­des verk­liga per­son­upp­gif­ter, om det inte står klart att upp­gif­ten kan röjas utan att den enskilde eller någon honom eller henne när­stå­ende lider men.

I fråga om upp­gift i all­män hand­ling gäl­ler sek­re­tes­sen i högst sjut­tio år. Lag (2006:854).

1 c §   Sek­re­tess gäl­ler, om inte annat föl­jer av 2 §, inom hälso-​ och sjuk­vår­den för upp­gift om enskilds häl­so­till­stånd eller andra per­son­liga för­hål­lan­den, om det inte står klart att upp­gif­ten kan röjas utan att den enskilde eller någon när­stå­ende till den enskilde lider men. Det­samma gäl­ler i annan medi­cinsk verk­sam­het, såsom rätts­me­di­cinsk och rätts­psy­ki­a­trisk under­sök­ning, inse­mi­na­tion, befrukt­ning utan­för krop­pen, fast­stäl­lande av könstill­hö­rig­het, abort, ste­ri­li­se­ring, kastre­ring, omskä­relse, åtgär­der mot smitt­samma sjuk­do­mar och ären­den hos nämnd med upp­gift att bedriva pati­ent­nämnds­verk­sam­het.

Sek­re­tess enligt första styc­ket gäl­ler också i sådan verk­sam­het hos myn­dig­het som inne­fat­tar ompröv­ning av beslut i eller sär­skild till­syn över all­män eller enskild hälso-​ och sjuk­vård.

Sek­re­tess gäl­ler hos en myn­dig­het som bedri­ver verk­sam­het som avses i första styc­ket för upp­gift om enskilds per­son­liga för­hål­lan­den som gjorts till­gäng­lig av en annan vård­gi­vare enligt bestäm­mel­serna om sam­man­hål­len journalfö­ring i pati­ent­da­ta­la­gen (2008:355), om för­ut­sätt­ningar enligt 6 kap. 3 eller 4 § nämnda lag för att myn­dig­he­ten ska få behandla upp­gif­ten inte är upp­fyllda. Om sådana för­ut­sätt­ningar före­lig­ger eller myn­dig­he­ten behand­lat upp­gif­ten enligt nämnda bestäm­mel­ser tidi­gare, gäl­ler sek­re­tess, om det inte står klart att upp­gif­ten kan röjas utan att den enskilde eller någon när­stå­ende till den enskilde lider men.

Sek­re­tess gäl­ler i verk­sam­het som avser omhän­der­ta­gande av pati­ent­jour­nal inom enskild hälso-​ och sjuk­vård för upp­gift om enskilds häl­so­till­stånd eller andra per­son­liga för­hål­lan­den.

I fråga om upp­gift i all­män hand­ling gäl­ler sek­re­tes­sen i högst sjut­tio år.

Sek­re­tess enligt första styc­ket hind­rar inte att en upp­gift läm­nas
   1. från en myn­dig­het som bedri­ver verk­sam­het som avses i första styc­ket i en kom­mun eller ett lands­ting till en annan sådan myn­dig­het i samma kom­mun eller lands­ting,
   2. till en myn­dig­het som bedri­ver verk­sam­het som avses i första styc­ket eller till en enskild vård­gi­vare enligt vad som före­skrivs om sam­man­hål­len journalfö­ring i pati­ent­da­ta­la­gen,
   3. till ett natio­nellt eller regi­o­nalt kva­li­tets­re­gis­ter enligt pati­ent­da­ta­la­gen,
   4. från en myn­dig­het som bedri­ver verk­sam­het som avses i första styc­ket inom en kom­mun eller ett lands­ting till annan sådan myn­dig­het för forsk­ning och fram­ställ­ning av sta­tistik eller för admi­nist­ra­tion på verk­sam­hets­om­rå­det, om det inte kan antas att den enskilde eller någon när­stå­ende till den enskilde lider men om upp­gif­ten röjs,
   5. till en enskild enligt vad som före­skrivs i lagen (1988:1473) om under­sök­ning beträf­fande vissa smitt­samma sjuk­do­mar i brott­mål, lagen (1991:1129) om rätts­psy­ki­a­trisk vård, smitt­skydds­la­gen (2004:168), 6 och 7 kap. lagen (2006:351) om gene­tisk integri­tet m.m., lagen (2006:496) om blod­sä­ker­het samt lagen (2008:286) om kvalitets-​ och säker­hetsnor­mer vid han­te­ring av mänsk­liga väv­na­der och cel­ler.

Om den enskilde på grund av sitt häl­so­till­stånd eller av andra skäl inte kan sam­tycka till att en upp­gift läm­nas ut, hind­rar sek­re­tess enligt första styc­ket inte att en upp­gift om honom eller henne som behövs för att han eller hon ska få nöd­vän­dig vård, omsorg, behand­ling eller annat stöd läm­nas från en myn­dig­het inom hälso-​ och sjuk­vår­den till en annan myn­dig­het inom hälso-​ och sjuk­vår­den eller soci­al­tjäns­ten eller till en enskild vård­gi­vare eller en enskild verk­sam­het på soci­al­tjäns­tens område.

Utan hin­der av sek­re­tes­sen enligt fjärde styc­ket får upp­gift läm­nas till hälso-​ och sjuk­vårds­per­so­nal om upp­gif­ten behövs för vård eller behand­ling och det är av syn­ner­lig vikt att upp­gif­ten läm­nas.

Ytter­li­gare bestäm­mel­ser om begräns­ningar i sek­re­tes­sen enligt första styc­ket, andra styc­ket, tredje styc­ket andra meningen och fjärde styc­ket finns i 14 kap. 2 §. Lag (2008:1058).

2 §   Sek­re­tes­sen enligt 1 c § gäl­ler inte
   1. beslut i ärende enligt lag­stift­ningen om psy­ki­a­trisk tvångs­vård eller rätts­psy­ki­a­trisk vård, om beslu­tet angår fri­hets­be­rö­vande åtgärd,
   2. beslut enligt smitt­skydds­la­gen (2004:168), om beslu­tet angår fri­hets­be­rö­vande åtgärd,
   3. beslut i ärende om ansvar eller behö­rig­het för per­so­nal inom hälso-​ och sjuk­vår­den,
   4. beslut i fråga om omhän­der­ta­gande eller åter­läm­nande av pati­ent­jour­nal.

Beträf­fande anmä­lan i ärende om ansvar eller behö­rig­het för per­so­nal inom hälso-​ och sjuk­vår­den gäl­ler sek­re­tess för upp­gif­ter som avses i 1 c §, om det kan antas att den som upp­gif­ten rör eller någon honom eller henne när­stå­ende lider bety­dande men om upp­gif­ten röjs. Lag (2006:854).

3 §   Sek­re­tes­sen enligt 1 c § gäl­ler också i för­hål­lande till den vård- eller behand­lings­be­hö­vande själv i fråga om upp­gift om hans eller hen­nes häl­so­till­stånd, om det med hän­syn till ända­må­let med vår­den eller behand­lingen är av syn­ner­lig vikt att upp­gif­ten inte läm­nas till honom eller henne.
Lag (2006:854).

4 §   Sek­re­tess gäl­ler inom soci­al­tjäns­ten för upp­gift om enskilds per­son­liga för­hål­lan­den, om det inte står klart att upp­gif­ten kan röjas utan att den enskilde eller någon honom eller henne när­stå­ende lider men. Sek­re­tes­sen gäl­ler dock inte beslut om omhän­der­ta­gande, beslut om vård utan sam­tycke eller beslut om slu­ten ung­doms­vård. Utan hin­der av sek­re­tes­sen får upp­gift läm­nas till enskild som upp­nått myn­dig ålder om för­hål­lan­den av bety­delse för att denne skall få vet­skap om vilka hans eller hen­nes bio­lo­giska för­äld­rar är.

Inom kom­mu­nal famil­je­råd­giv­ning gäl­ler sek­re­tess för upp­gift som enskild har läm­nat i för­tro­ende eller som har inhäm­tats i sam­band med råd­giv­ningen.

Med soci­al­tjänst för­stås verk­sam­het enligt lag­stift­ningen om soci­al­tjänst och den sär­skilda lag­stift­ningen om vård av unga och av miss­bru­kare utan sam­tycke samt verk­sam­het som i annat fall enligt lag hand­has av soci­al­nämnd eller av Sta­tens insti­tu­tions­sty­relse. Till soci­al­tjänst räk­nas också verk­sam­het hos annan myn­dig­het som inne­fat­tar ompröv­ning av soci­al­nämnds beslut eller sär­skild till­syn över nämn­dens verk­sam­het, verk­sam­het hos kom­mu­nal invand­rar­byrå samt verk­sam­het enligt lagen (2007:606) om utred­ningar avse­ende barn som har avli­dit i anled­ning av brott m.m. Med soci­al­tjänst jäm­ställs ären­den om bistånd åt asyl­sö­kande och andra utlän­ningar, ären­den om intro­duk­tions­er­sätt­ning för flyk­tingar och vissa andra utlän­ningar, ären­den om till­stånd till par­ke­ring för rörel­se­hind­rade, ären­den om all­män omvård­nad hos nämnd med upp­gift att bedriva pati­ent­nämnds­verk­sam­het samt verk­sam­het enligt lag­stift­ningen om stöd och ser­vice till vissa funk­tions­hind­rade.

Sek­re­tess gäl­ler i verk­sam­het som avser omhän­der­ta­gande av per­son­akt enligt 7 kap. 5 § soci­al­tjänst­la­gen (2001:453) eller 23 d § lagen (1993:387) om stöd och ser­vice till vissa funk­tions­hind­rade för upp­gift om enskilds per­son­liga för­hål­lan­den. Utan hin­der av sek­re­tes­sen får upp­gift i verk­sam­het som avses i 7 kap. 5 § soci­al­tjänst­la­gen läm­nas till soci­al­nämnd och upp­gift i verk­sam­het som avses i 23 d § lagen om stöd och ser­vice till vissa funk­tions­hind­rade läm­nas till nämnd som avses i 22 § samma lag, om upp­gif­ten behövs för hand­lägg­ning av ärende eller genom­fö­rande av beslut om stödin­sat­ser, vård eller behand­ling och det är av syn­ner­lig vikt att upp­gif­ten läm­nas.

I fråga om upp­gift i all­män hand­ling gäl­ler sek­re­tes­sen i högst sjut­tio år.

Sek­re­tess enligt första styc­ket gäl­ler inte
   1. beslut i ären­den om ansvar eller behö­rig­het för per­so­nal inom kom­mu­nal hälso-​ och sjuk­vård, eller
   2. beslut i fråga om omhän­der­ta­gande eller åter­läm­nande av per­son­akt.

Beträf­fande anmä­lan i ärende om ansvar eller behö­rig­het för per­so­nal inom kom­mu­nal hälso-​ och sjuk­vård gäl­ler sek­re­tess om det kan antas att den som upp­gif­ten rör eller någon honom eller henne när­stå­ende lider bety­dande men om upp­gif­ten röjs.
Lag (2007:1311).

5 §   Sek­re­tes­sen enligt 4 § såvitt angår upp­gift om underå­rigs vis­tel­se­ort gäl­ler också i för­hål­lande till den underå­ri­ges för­äld­rar eller annan vård­nads­ha­vare, om den underå­rige har omhän­der­ta­gits eller vår­das enligt den sär­skilda lag­stift­ningen om vård av unga utan sam­tycke och det är nöd­vän­digt med hän­syn till ända­må­let med omhän­der­ta­gan­det eller vår­den.

6 §   Sek­re­tess gäl­ler inom hälso-​ och sjuk­vår­den och annan verk­sam­het som avses i 1 c § samt inom soci­al­tjäns­ten för anmä­lan eller annan utsaga av enskild om någons häl­so­till­stånd eller andra per­son­liga för­hål­lan­den, om det kan antas att fara upp­kom­mer för att den som har gjort anmä­lan eller avgi­vit utsa­gan eller någon honom eller henne när­stå­ende utsätts för våld eller annat all­var­ligt men om upp­gif­ten röjs.

I fråga om upp­gift i all­män hand­ling gäl­ler sek­re­tes­sen i högst fem­tio år. Lag (2006:854).

7 §   Sek­re­tess gäl­ler hos För­säk­rings­kas­san, Pre­mie­pen­sions­myn­dig­he­ten och dom­stol i ärende enligt lag­stift­ningen om all­män för­säk­ring, all­män pen­sion, arbets­ska­de­för­säk­ring, han­di­kap­per­sätt­ning och vård­bi­drag eller stat­ligt tand­vårds­stöd eller om annan jäm­för­bar eko­no­misk för­mån för enskild, eller om läkar­vårds­er­sätt­ning, ersätt­ning för sjuk­gym­nas­tik eller sär­skild sjuk­för­säk­rings­av­gift, eller om jäm­ställd­hets­bonus för upp­gift om någons häl­so­till­stånd eller andra per­son­liga för­hål­lan­den, om det kan antas att den som upp­gif­ten rör eller någon honom eller henne när­stå­ende lider men om upp­gif­ten röjs. Samma sek­re­tess gäl­ler hos annan myn­dig­het på vil­ken det ankom­mer att hand­lägga ärende enligt lag­stift­ning som nu har nämnts. I fråga om myn­dig­het som anges i 8 § gäl­ler dock bestäm­mel­serna där.

Sek­re­tess enligt första styc­ket gäl­ler också i för­hål­lande till en vård- eller behand­lings­be­hö­vande själv i fråga om upp­gift om hans häl­so­till­stånd, om det med hän­syn till ända­må­let med vår­den eller behand­lingen är av syn­ner­lig vikt att upp­gif­ten inte läm­nas till honom.

Sek­re­tess gäl­ler hos myn­dig­het som avses i första styc­ket för anmä­lan eller annan utsaga av enskild om någons häl­so­till­stånd eller andra per­son­liga för­hål­lan­den, om det kan antas att fara upp­kom­mer för att den som har gjort anmä­lan eller avgi­vit utsa­gan eller någon honom när­stå­ende utsätts för våld eller annat all­var­ligt men om upp­gif­ten röjs.

Sek­re­tess gäl­ler hos För­säk­rings­kas­san även i verk­sam­het som avser regi­stre­ring av enskilda för upp­gift om enskilds per­son­liga för­hål­lan­den som myn­dig­he­ten erhål­lit från Migra­tions­ver­ket, om det kan antas att den enskilde eller någon honom eller henne när­stå­ende lider men om upp­gif­ten röjs.

Utan hin­der av sek­re­tes­sen får upp­gift läm­nas till enskild enligt vad som före­skrivs i lag­stift­ningen om all­män för­säk­ring, all­män pen­sion, han­di­kap­per­sätt­ning och vård­bi­drag, sjuk­lön, stat­ligt tand­vårds­stöd eller sär­skild sjuk­för­säk­rings­av­gift.

I fråga om upp­gift i all­män hand­ling gäl­ler sek­re­tes­sen i högst sjut­tio år eller, i fall som avses i tredje styc­ket, i högst fem­tio år. Lag (2008:967).

8 §   Sek­re­tess gäl­ler hos myn­dig­het, som har till sär­skild upp­gift att verka för arbe­tar­skydd, i ärende enligt lag­stift­ningen om arbets­ska­de­för­säk­ring, arbets­mil­jön eller regle­ring av arbets­tid eller annars i ärende om arbe­tar­skydd, för upp­gift om enskilds häl­so­till­stånd eller andra per­son­liga för­hål­lan­den, om det kan antas att den enskilde lider men om upp­gif­ten röjs. Hos myn­dig­het som nu har nämnts gäl­ler sek­re­tess också för arbets­ta­ga­res anmä­lan i ärende om arbe­tar­skydd.

I fråga om upp­gift i all­män hand­ling gäl­ler sek­re­tes­sen i högst fem­tio år.

9 §   Sek­re­tess gäl­ler i för­sko­le­klas­sen, grund­sko­lan, gym­na­sie­sko­lan, särsko­lan, spe­ci­al­sko­lan och same­sko­lan samt i en kom­mu­nal riksin­ter­nat­skola för upp­gift som hän­för sig till psy­ko­lo­gisk under­sök­ning eller behand­ling och för upp­gift om enskilds per­son­liga för­hål­lan­den hos psy­ko­log eller kura­tor, om det inte står klart att upp­gif­ten kan röjas utan att den som upp­gif­ten rör eller någon honom eller henne när­stå­ende lider men.

Sek­re­tess gäl­ler på samma område dels i sko­lans elev­vår­dande verk­sam­het i övrigt för upp­gift om enskilds per­son­liga för­hål­lan­den, dels för upp­gift som hän­för sig till ärende om till­rät­ta­fö­rande av elev eller om skil­jande av elev från vidare stu­dier. Sek­re­tes­sen gäl­ler dock endast, om det kan antas att den som upp­gif­ten rör eller någon honom eller henne när­stå­ende lider men om upp­gif­ten röjs. Sek­re­tes­sen gäl­ler inte beslut i elev­vårdsä­rende eller i annat ärende som nu har nämnts.

Sek­re­tess gäl­ler på samma område i annat fall än som avses i första och andra styc­kena för upp­gift om enskilds iden­ti­tet, adress och andra lik­nande upp­gif­ter om enskilds per­son­liga för­hål­lan­den, om det av sär­skild anled­ning kan antas att den enskilde eller någon när­stå­ende till den enskilde lider men om upp­gif­ten röjs.

Sek­re­tess gäl­ler inom utbild­nings­vä­sen­det i övrigt för upp­gift som hän­för sig till psy­ko­lo­gisk under­sök­ning eller behand­ling och för upp­gift om enskilds per­son­liga för­hål­lan­den hos psy­ko­log, kura­tor eller syo­funk­tio­när, om det inte står klart att upp­gif­ten kan röjas utan att den som upp­gif­ten rör eller någon honom eller henne när­stå­ende lider men. Dess­utom gäl­ler inom arbets­mark­nads­ut­bild­ningen, den kom­mu­nala vux­en­ut­bild­ningen, vux­en­ut­bild­ningen för utveck­lings­störda, svensk­un­der­vis­ningen för invand­rare (sfi) och folk­hög­sko­lan sek­re­tess i annan elev­vår­dande verk­sam­het för upp­gift om enskilds per­son­liga för­hål­lan­den, om det kan antas att den som upp­gif­ten rör eller någon honom eller henne när­stå­ende lider men om upp­gif­ten röjs.

Sek­re­tess gäl­ler på samma område som avses i fjärde styc­ket i annat fall än som avses där samt hos Ver­ket för hög­sko­le­ser­vice i verk­sam­het som avser biträde vid antag­ning av stu­den­ter för upp­gift om enskilds iden­ti­tet, adress och andra lik­nande upp­gif­ter om enskilds per­son­liga för­hål­lan­den, om det av sär­skild anled­ning kan antas att den enskilde eller någon när­stå­ende till den enskilde lider men om upp­gif­ten röjs.

Sek­re­tess gäl­ler i spe­ci­al­pe­da­go­gisk stöd­verk­sam­het för upp­gift om enskilds per­son­liga för­hål­lan­den, om det kan antas att den enskilde eller någon när­stå­ende till den enskilde lider men om upp­gif­ten röjs.

Sek­re­tess gäl­ler i skol­barnsomsor­gen för upp­gift som hän­för sig till psy­ko­lo­gisk under­sök­ning eller behand­ling och för upp­gift om enskilds per­son­liga för­hål­lan­den hos psy­ko­log eller kura­tor, om det inte står klart att upp­gif­ten kan röjas utan att den som upp­gif­ten rör eller någon honom eller henne när­stå­ende lider men. Sek­re­tess gäl­ler i samma verk­sam­het för annan upp­gift om enskilds per­son­liga för­hål­lan­den, om det kan antas att den enskilde eller någon när­stå­ende till den enskilde lider men om upp­gif­ten röjs.

I fråga om upp­gift i all­män hand­ling gäl­ler sek­re­tes­sen i högst sjut­tio år. Lag (2006:854).

10 §   Sek­re­tess gäl­ler i ärende om arbets­för­med­ling eller yrkes­väg­led­ning för upp­gift om enskilds per­son­liga för­hål­lan­den, om det inte står klart att upp­gif­ten kan röjas utan att den enskilde eller någon honom när­stå­ende lider men.
Mot­sva­rande sek­re­tess gäl­ler i ärende om arbets­vård, antag­ning till arbets­mark­nads­ut­bild­ning, hjälp och stöd vid arbets­lös­het eller andra åtgär­der i anställ­nings­främ­jande syfte eller för att främja enskilds anpass­ning till arbets­li­vet. Sek­re­tes­sen gäl­ler dock inte beslut i ärende som avses i detta stycke.

Sek­re­tess gäl­ler i ärende om arbets­lös­het­s­er­sätt­ning enligt lagen (1997:238) om arbets­lös­hets­för­säk­ring samt i ärende om med­lems­av­gift för arbets­lös med­lem enligt lagen (1997:239) om arbets­lös­hets­kas­sor för upp­gift om enskilds per­son­liga för­hål­lan­den, om det kan antas att den enskilde eller någon honom eller henne när­stå­ende lider men om upp­gif­ten röjs.

I ärende hos För­säk­rings­kas­san eller dom­stol gäl­ler 7 § i stäl­let för första styc­ket.

I fråga om upp­gift i all­män hand­ling gäl­ler sek­re­tes­sen i högst fem­tio år. Lag (2008:411).

11 §   Sek­re­tess gäl­ler i myn­dig­hets per­so­nal­so­ci­ala verk­sam­het för upp­gift som hän­för sig till psy­ko­lo­gisk under­sök­ning eller behand­ling och för upp­gift om enskilds per­son­liga för­hål­lan­den hos psy­ko­log, per­so­nal­kon­su­lent eller annan sådan befatt­nings­ha­vare som sär­skilt har till upp­gift att bistå med råd och hjälp i per­son­liga ange­lä­gen­he­ter, om det inte står klart att upp­gif­ten kan röjas utan att den som upp­gif­ten rör eller någon när­stå­ende till honom eller henne lider men.

Sek­re­tess gäl­ler i verk­sam­het som avses i första styc­ket för annan upp­gift om enskilds per­son­liga för­hål­lan­den än som där nämns, om det kan antas att den enskilde eller någon när­stå­ende till den enskilde lider men om upp­gif­ten röjs.

Sek­re­tess gäl­ler i myn­dig­hets per­so­nal­ad­mi­nist­ra­tiva verk­sam­het i övrigt för upp­gift om enskilds häl­so­till­stånd och för sådan upp­gift om enskilds per­son­liga för­hål­lan­den som hän­för sig till ärende om ompla­ce­ring eller pen­sio­ne­ring av anställd, om det kan antas att den enskilde eller någon när­stå­ende till den enskilde lider men om upp­gif­ten röjs. Sek­re­tes­sen gäl­ler dock inte i ärende om anställ­ning eller disci­pli­n­an­svar och inte hel­ler för beslut i annat ärende som avses i detta stycke.

Sek­re­tess gäl­ler i annat fall än som avses i första-​tredje styc­kena i myn­dig­hets per­so­nal­ad­mi­nist­ra­tiva verk­sam­het för upp­gift om enskilds per­son­liga för­hål­lan­den, om det kan antas att den enskilde eller någon när­stå­ende till den enskilde utsätts för våld eller annat all­var­ligt men om upp­gif­ten röjs.
Vidare gäl­ler hos Riks­da­gens ombuds­män sek­re­tess i myn­dig­he­tens per­so­nal­ad­mi­nist­ra­tiva verk­sam­het för upp­gift om enskilds bostads­a­dress, hem­te­le­fon­num­mer, per­son­num­mer och andra jäm­för­bara upp­gif­ter avse­ende per­so­na­len, upp­gift i form av foto­gra­fisk bild som utgör under­lag för tjäns­te­kort samt upp­gift om när­stå­ende till per­so­na­len, om det inte står klart att upp­gif­ten kan röjas utan att den som upp­gif­ten rör eller någon när­stå­ende till honom eller henne lider men. Mot­sva­rande sek­re­tess gäl­ler, i den utsträck­ning rege­ringen före­skri­ver det, hos myn­dig­het där per­so­na­len sär­skilt kan ris­kera att utsät­tas för våld eller annat all­var­ligt men.

Om en myn­dig­hets per­so­nal­ad­mi­nist­ra­tiva verk­sam­het till viss del utförs av en annan myn­dig­het, gäl­ler sek­re­tes­sen enligt första-​fjärde styc­kena i till­lämp­liga delar även hos den myn­dig­he­ten.

Sek­re­tess gäl­ler för upp­gift i tjänst­gö­ringsom­döme som upp­rät­tats inom utri­kes­för­valt­ningen.

I fråga om upp­gift i all­män hand­ling gäl­ler sek­re­tes­sen i högst fem­tio år. Lag (2004:507).

12 §   Sek­re­tess gäl­ler i ärende om utred­ning om totalförsvars-​ plik­ti­gas per­son­liga för­hål­lan­den, i ärende om antag­ning av kvin­nor till befatt­ningar inom total­för­sva­ret som krä­ver längre grund­ut­bild­ning än 60 dagar samt i ärende om inskriv­ning och krigs­pla­ce­ring av total­för­svars­plik­tiga för upp­gift om enskilds per­son­liga för­hål­lan­den, om det kan antas att den enskilde eller någon honom när­stå­ende lider men om upp­gif­ten röjs.
Mot­sva­rande sek­re­tess gäl­ler i ärende som angår antag­ning till utbild­ning vid För­svars­mak­ten, skyl­dig­het att tjänst­göra med total­för­svars­plikt samt upp­skov med och avbrott i sådan tjänst­gö­ring. Sek­re­tes­sen gäl­ler dock inte beslut i ärende som avses i detta stycke.

Sek­re­tess gäl­ler inom per­so­nal­vård med avse­ende på den som tjänst­gör med total­för­svars­plikt för upp­gift som hän­för sig till psy­ko­lo­gisk under­sök­ning och för upp­gift om enskilds per­son­liga för­hål­lan­den hos kon­su­lent eller annan befatt­nings­ha­vare som sär­skilt har till upp­gift att bistå med råd och hjälp i per­son­liga ange­lä­gen­he­ter, om det inte står klart att upp­gif­ten kan röjas utan att den som upp­gif­ten rör eller någon honom när­stå­ende lider men.

Sek­re­tess gäl­ler inom verk­sam­het som avser utbild­ning för total­för­svars­än­da­mål med avse­ende på den som tjänst­gör med total­för­svars­plikt för upp­gift som hän­för sig till psy­ko­lo­gisk under­sök­ning och för upp­gift om enskilds per­son­liga för­hål­lan­den, om det inte står klart att upp­gif­ten kan röjas utan att den som upp­gif­ten rör eller någon honom när­stå­ende lider men.

I fråga om upp­gift i all­män hand­ling gäl­ler sek­re­tes­sen i högst fem­tio år. Lag (1998:936).

13 §   Sek­re­tess gäl­ler för upp­gift som hän­för sig till psy­ko­lo­gisk under­sök­ning vil­ken utförs för forsk­nings­än­da­mål, om det inte står klart att upp­gif­ten kan röjas utan att den som upp­gif­ten rör eller någon honom när­stå­ende lider men.

I fråga om upp­gift i all­män hand­ling gäl­ler sek­re­tes­sen i högst sjut­tio år.

14 §   Sek­re­tess gäl­ler för upp­gift som rör utlän­ning, om det kan antas att röjande av upp­gif­ten skulle med­föra fara för att någon utsätts för över­grepp eller annat all­var­ligt men som för­an­leds av för­hål­lan­det mel­lan utlän­ningen och utländsk stat eller myn­dig­het eller orga­ni­sa­tion av utlän­ningar.

Utö­ver vad som föl­jer av första styc­ket gäl­ler sek­re­tess i verk­sam­het för kon­troll över utlän­ningar och i ärende om svenskt med­bor­gar­skap för upp­gift om enskilds per­son­liga för­hål­lan­den, om det inte står klart att upp­gif­ten kan röjas utan att den enskilde eller någon när­stå­ende till den enskilde lider men. I verk­sam­het för kon­troll över utlän­ningar gäl­ler sek­re­tess också för anmä­lan eller annan utsaga av enskild, om det kan antas att fara upp­kom­mer för att den som har gjort anmä­lan eller avgi­vit utsa­gan eller någon när­stå­ende till honom eller henne utsätts för våld eller annat all­var­ligt men om upp­gif­ten röjs. Beträf­fande beslut i ärende som avses i detta stycke gäl­ler sek­re­tes­sen dock endast för upp­gif­ter i skä­len.

Sek­re­tes­sen enligt andra styc­ket gäl­ler även hos myn­dig­het som läm­nar biträde i ett ärende eller verk­sam­het som avses där.

Utö­ver vad som föl­jer av första styc­ket gäl­ler sek­re­tess hos Migra­tions­ver­ket
   1. i ärende om stat­lig ersätt­ning för kost­na­der för mot­ta­gande av flyk­tingar och andra skydds­be­hö­vande som bevil­jats uppe­hålls­till­stånd och av per­so­ner som bevil­jats uppe­hålls­till­stånd på grund av anknyt­ning till sådana utlän­ningar och
   2. i verk­sam­het som avser med­ver­kan till bosätt­ning för per­so­ner som omfat­tas av 1,
för upp­gift om enskilds per­son­liga för­hål­lan­den, om det kan antas att den enskilde eller någon när­stå­ende till den enskilde lider men om upp­gif­ten röjs.

Utö­ver vad som föl­jer av första styc­ket gäl­ler sek­re­tess hos Total­för­sva­rets plikt­verk och Migra­tions­ver­ket i verk­sam­het som avser mot­ta­gande och vida­re­be­ford­ran av upp­lys­ningar m.m. om krigs­fångar och andra skyd­dade per­so­ner som avses i Genèvekon­ven­tio­nerna den 12 augusti 1949 rörande skydd för off­ren i inter­na­tio­nella väp­nade kon­flik­ter och tilläggs­pro­to­kol­len till kon­ven­tio­nerna, för upp­gift om enskilds vis­tel­se­ort, häl­so­till­stånd eller andra per­son­liga för­hål­lan­den, om det inte står klart att upp­gif­ten kan röjas utan att den enskilde eller någon när­stå­ende till den enskilde lider men.

Sek­re­tess gäl­ler, i den mån riks­da­gen har god­känt avtal om detta med främ­mande stat eller mel­lan­folk­lig orga­ni­sa­tion, för upp­gif­ter som avses i första och andra styc­kena och som en myn­dig­het fått enligt avta­let. Före­skrif­terna i 14 kap. 1-3 §§ får i fråga om denna sek­re­tess inte tilläm­pas i strid med avta­let.

I fråga om upp­gift i all­män hand­ling gäl­ler sek­re­tes­sen i högst fem­tio år.

Utan hin­der av sek­re­tess enligt första eller femte styc­ket eller enligt 2 kap. 1 eller 2 § får upp­gif­ter som avses i femte styc­ket läm­nas till den natio­nella upp­lys­nings­by­rån enligt vad som före­skrivs i 6 kap. 1 § lagen (2006:544) om kom­mu­ners och lands­tings åtgär­der inför och vid extra­or­di­nära hän­del­ser i freds­tid och höjd bered­skap och för­ord­ningen (1996:1475) om skyl­dig­het att lämna upp­lys­ningar m.m. om krigs­fångar och andra skyd­dade per­so­ner. Lag (2007:628).

15 §   Sek­re­tess gäl­ler
   1. i verk­sam­het som avser folk­bok­fö­ringen eller annan lik­nande regi­stre­ring av befolk­ningen och, i den utsträck­ning rege­ringen före­skri­ver det, i annan verk­sam­het som avser regi­stre­ring av bety­dande del av befolk­ningen,
   2. i verk­sam­het som avser förande av eller uttag ur sjö­mans­re­gist­ret,
för upp­gift om enskilds per­son­liga för­hål­lan­den, om det av sär­skild anled­ning kan antas att den enskilde eller någon när­stå­ende till den enskilde lider men om upp­gif­ten röjs.

Sek­re­tess gäl­ler i verk­sam­het som avses i första styc­ket 1 för upp­gift i form av foto­gra­fisk bild av den enskilde, om det inte står klart att upp­gif­ten kan röjas utan att den enskilde eller någon när­stå­ende till den enskilde lider men.

Sek­re­tess gäl­ler i ärende om fin­ge­rade per­son­upp­gif­ter för upp­gift om enskilds per­son­liga för­hål­lan­den, om det inte står klart att upp­gif­ten kan röjas utan att den enskilde eller någon när­stå­ende till den enskilde lider men. Om en upp­gift för vil­ken sådan sek­re­tess gäl­ler har läm­nats till en annan myn­dig­het, gäl­ler sek­re­tes­sen också där.

I fråga om upp­gift i all­män hand­ling gäl­ler sek­re­tes­sen i högst sjut­tio år. Lag (2004:507).

16 §   Sek­re­tess gäl­ler för per­son­upp­gift, om det kan antas att ett utläm­nande skulle med­föra att upp­gif­ten behand­las i strid med per­son­upp­giftsla­gen (1998:204). Lag (1998:205).

17 §   Sek­re­tess gäl­ler i verk­sam­het som avser förande av eller uttag ur regis­ter som förs enligt lagen (1998:620) om belast­nings­re­gis­ter för upp­gift i regist­ret. Om utläm­nande av sådan upp­gift gäl­ler vad som är före­skri­vet i den lagen och i säker­hets­skydds­la­gen (1996:627) samt i för­ord­ningar som har stöd i dessa lagar.

I fråga om upp­gift i all­män hand­ling gäl­ler sek­re­tes­sen enligt första styc­ket i högst sjut­tio år.

Före­skrif­terna i 14 kap. gäl­ler inte i fråga om sek­re­tes­sen enligt denna para­graf. Lag (2001:86).

18 §   I annat fall än som avses i 17 § eller 9 kap. 17 § första styc­ket 6 eller 7 gäl­ler sek­re­tess i verk­sam­het som avser förande av eller uttag ur regis­ter
   1. för upp­gift som har till­förts sär­skilt regis­ter, som förs över straf­fö­re­läg­gande och före­läg­gande av ord­nings­bot,
   2. för annan upp­gift hos Rikspo­lis­sty­rel­sen, som angår brott eller den som har miss­tänkts, åta­lats eller dömts för brott, om upp­gif­ten har läm­nats dit för data­be­hand­ling inom rätts­vä­sen­dets infor­ma­tions­sy­stem i annat regis­ter än som avses i 1,
   3. för belast­nings­upp­gift som har till­förts väg­tra­fik­re­gist­ret,
   4. för upp­gift som har till­förts sär­skilt regis­ter som för­fatt­nings­en­ligt förs hos myn­dig­het angå­ende brott eller tjäns­te­för­se­el­ser begångna av per­so­ner som är eller har varit verk­samma hos myn­dig­he­ten.

Sek­re­tes­sen enligt första styc­ket 1 gäl­ler inte i ärende om straf­fö­re­läg­gande eller före­läg­gande av ord­nings­bot.

Sek­re­tess gäl­ler hos Trans­port­sty­rel­sen i verk­sam­het, som avser förande av eller uttag ur cer­ti­fi­kat­re­gist­ret, för upp­gift som angår brott eller enskilds häl­so­till­stånd, om det kan antas att den enskilde eller någon honom när­stå­ende lider men om upp­gif­ten röjs.

I fråga om upp­gift i all­män hand­ling gäl­ler sek­re­tes­sen i högst sjut­tio år. Lag (2008:1392).

19 §   Sek­re­tess gäl­ler hos polis­myn­dig­het för sådan upp­gift om enskilds per­son­liga för­hål­lan­den som hän­för sig till
   1. verk­sam­het som enbart inne­fat­tar hjälp eller annat bistånd åt enskild,
   2. ärende om omhän­der­ta­gande eller handräck­ning enligt lag­stift­ningen om psy­ki­a­trisk tvångs­vård eller rätts­psy­ki­a­trisk vård eller om vård av miss­bru­kare utan sam­tycke inom soci­al­tjäns­ten,
   3. ärende om handräck­ning enligt lag­stift­ningen om omsor­ger om psy­kiskt utveck­lings­störda, vård av unga utan sam­tycke inom soci­al­tjäns­ten eller enligt lagen (1998:603) om verk­stäl­lig­het av slu­ten ung­doms­vård,
   4. ärende som avses i 21 kap. för­äld­ra­bal­ken,
   5. verk­sam­het som inne­fat­tar handräck­ning enligt smitt­skydds­lag­stift­ningen eller annat bistånd åt smitt­skyddslä­kare, eller
   6. ärende enligt vapen­la­gen (1996:67),
om det kan antas att den enskilde eller någon när­stå­ende till den enskilde lider men om upp­gif­ten röjs.

Sek­re­tess gäl­ler i ärende enligt lagen (1988:688) om besöks­för­bud och i ärende enligt pass­la­gen (1978:302) för upp­gift om enskilds per­son­liga för­hål­lan­den, om det kan antas att den enskilde eller någon när­stå­ende till den enskilde lider men om upp­gif­ten röjs. Sek­re­tes­sen gäl­ler inte beslut i ären­det.

I fråga om upp­gift i all­män hand­ling gäl­ler sek­re­tes­sen i högst sjut­tio år. Lag (2005:657).

20 §   Sek­re­tess gäl­ler hos polis­myn­dig­het i ärende om omhän­der­ta­gande som avses i 19 § första styc­ket 2 för anmä­lan eller annan utsaga av enskild, om det kan antas att fara upp­kom­mer för att den enskilde eller någon honom när­stå­ende utsätts för våld eller annat all­var­ligt men om upp­gif­ten röjs.

I fråga om upp­gift i all­män hand­ling gäl­ler sek­re­tes­sen i högst fem­tio år.

21 §   Sek­re­tess gäl­ler inom kri­mi­nal­vår­den för upp­gift om enskilds per­son­liga för­hål­lan­den, om det kan antas att den enskilde eller någon honom eller henne när­stå­ende lider men eller att fara upp­kom­mer för att någon utsätts för våld eller annat all­var­ligt men om upp­gif­ten röjs. Sek­re­tes­sen gäl­ler dock inte beslut av Kri­mi­nal­vår­den, Kri­mi­nal­vårds­nämn­den, en över­vak­nings­nämnd och inte hel­ler annat beslut i ett kri­mi­nal­vårdsä­rende enligt brotts­bal­ken eller lag­stift­ningen om kri­mi­nal­vård i anstalt.

Sek­re­tess gäl­ler också hos rege­ringen i ärende om över­fö­rande av verk­stäl­lig­het av brott­måls­dom för upp­gift om enskilds per­son­liga för­hål­lan­den, om det kan antas att den enskilde eller någon honom eller henne när­stå­ende lider men eller att fara upp­kom­mer för att någon utsätts för våld eller annat all­var­ligt men om upp­gif­ten röjs. Sek­re­tes­sen gäl­ler dock inte rege­ring­ens beslut i ären­det.

I fråga om upp­gift i all­män hand­ling gäl­ler sek­re­tes­sen i högst fem­tio år. Lag (2005:977).

22 §   Sek­re­tess gäl­ler hos dom­stol i brott­mål samt i annat mål eller ärende, i fråga om vil­ket bestäm­mel­serna om för­un­der­sök­ning i brott­mål är tillämp­liga, för upp­gift om enskilds häl­so­till­stånd eller andra per­son­liga för­hål­lan­den som fram­kom­mer vid sär­skild per­sonut­red­ning, rätts­psy­ki­a­trisk under­sök­ning eller annan sådan utred­ning, om det av sär­skild anled­ning kan antas att den som upp­gif­ten rör eller någon honom när­stå­ende lider men om upp­gif­ten röjs.
Mot­sva­rande sek­re­tess gäl­ler i annan myn­dig­hets verk­sam­het för att gå dom­stol till handa med utred­ning som nu har nämnts.

I fråga om upp­gift i all­män hand­ling gäl­ler sek­re­tes­sen i högst fem­tio år.
Lag (1991:2042).

23 §   Sek­re­tess gäl­ler i ärende om nåd och i ärende enligt lagen (2006:45) om omvand­ling av fäng­else på livs­tid för upp­gift om enskilds häl­so­till­stånd eller andra per­son­liga för­hål­lan­den, om det av sär­skild anled­ning kan antas att den som upp­gif­ten rör eller någon när­stå­ende till honom eller henne lider men om upp­gif­ten röjs. Mot­sva­rande sek­re­tess gäl­ler även hos myn­dig­het som läm­nar biträde i ären­den som nu har nämnts.

I fråga om upp­gift i all­män hand­ling gäl­ler sek­re­tes­sen i högst fem­tio år. Lag (2006:49).

24 §   Sek­re­tess gäl­ler för upp­gift i upp­tag­ning som har dia­lek­to­lo­giskt eller etno­lo­giskt inne­håll och som har gjorts eller anskaf­fats för veten­skap­ligt ända­mål, om det kan antas att den, som har läm­nat upp­gif­ten eller som upp­gif­ten avser, eller någon honom när­stå­ende lider men om upp­gif­ten röjs.

I fråga om upp­gift i all­män hand­ling gäl­ler sek­re­tes­sen i högst fem­tio år.

25 §   Sek­re­tess gäl­ler i ärende om kom­mu­nal bostads­för­med­ling för upp­gift om enskilds per­son­liga för­hål­lan­den, om det kan antas att den enskilde eller någon honom när­stå­ende lider bety­dande men om upp­gif­ten röjs. Mot­sva­rande sek­re­tess gäl­ler i ärende om bostads­an­pass­nings­bi­drag.

I kom­mu­nal bostads­ut­hyr­nings­verk­sam­het gäl­ler sek­re­tess för upp­gift om enskilds per­son­liga för­hål­lan­den, om det kan antas att den enskilde eller någon när­stå­ende till honom lider men om upp­gif­ten röjs.

I fråga om upp­gift i all­män hand­ling gäl­ler sek­re­tes­sen i högst sjut­tio år.
Lag (1993:1298).

26 §   Sek­re­tess gäl­ler i verk­sam­het som avser del­giv­ning enligt del­giv­nings­la­gen (1970:428) för upp­gift om enskilds per­son­liga för­hål­lan­den, om det kan antas att den enskilde eller någon honom när­stå­ende lider men om upp­gif­ten röjs.

I fråga om upp­gift i all­män hand­ling gäl­ler sek­re­tes­sen i högst sjut­tio år.
Lag (1985:272).

27 §   Sek­re­tess gäl­ler i ärende om avskil­jande av stu­de­rande från hög­sko­le­ut­bild­ning för upp­gift om enskilds häl­so­till­stånd eller andra per­son­liga för­hål­lan­den, om det kan antas att den som upp­gif­ten rör eller någon honom när­stå­ende lider bety­dande men om upp­gif­ten röjs.
Sek­re­tes­sen gäl­ler dock inte beslut i ären­det.

I fråga om upp­gift i all­män hand­ling gäl­ler sek­re­tes­sen i högst fem­tio år.
Lag (1987:1161).

28 §   Sek­re­tess gäl­ler i ärende om byte av namn för upp­gift om enskilds per­son­liga för­hål­lan­den, om det av sär­skild anled­ning kan antas att den enskilde eller någon honom när­stå­ende lider men om upp­gif­ten röjs.

I fråga om upp­gift i all­män hand­ling gäl­ler sek­re­tes­sen i högst sjut­tio år.
Lag (1989:171).

29 §   Sek­re­tess gäl­ler hos Myn­dig­he­ten för inter­na­tio­nella adop­tions­frå­gor (MIA) i ärende om sådana frå­gor för upp­gift om enskilds per­son­liga för­hål­lan­den, om det kan antas att den enskilde eller någon när­stå­ende till den enskilde lider men om upp­gif­ten röjs. Mot­sva­rande sek­re­tess gäl­ler för hand­lingar som över­läm­nats till MIA för för­va­ring enligt 8 b § tredje styc­ket lagen (1997:192) om inter­na­tio­nell adop­tions­för­med­ling.

I fråga om upp­gift i all­män hand­ling gäl­ler sek­re­tes­sen i högst fem­tio år. Lag (2004:765).

30 §   Sek­re­tess gäl­ler hos Brottsof­fer­myn­dig­he­ten i ärende om brotts­ska­de­er­sätt­ning för upp­gift om någons häl­so­till­stånd eller andra per­son­liga för­hål­lan­den, om det kan antas att den som upp­gif­ten rör eller någon när­stå­ende till honom eller henne lider bety­dande men om upp­gif­ten röjs.

Om Brottsof­fer­myn­dig­he­ten i ärende som avses i första styc­ket får en upp­gift från en annan myn­dig­het och upp­gif­ten är sek­retssbe­lagd där till skydd för enskilds intresse, gäl­ler sek­re­tes­sen också hos Brottsof­fer­myn­dig­he­ten. Före­kom­mer upp­gif­ten i en sådan hand­ling som har upp­rät­tats med anled­ning av ären­det gäl­ler sek­re­tes­sen hos Brottsof­fer­myn­dig­he­ten endast om det kan antas att den enskilde eller någon när­stå­ende till den enskilde lider bety­dande men om upp­gif­ten röjs.

Sek­re­tes­sen gäl­ler inte beslut i ärende.

I fråga om upp­gift i all­män hand­ling gäl­ler sek­re­tes­sen i högst sjut­tio år. Lag (2004:507).

31 §   Sek­re­tess gäl­ler i ärende om pröv­ning av någons lämp­lig­het att ha kör­kort, trak­tor­kort, tax­i­fö­rar­le­gi­ti­ma­tion enligt yrkestra­fi­kla­gen (1998:490), luft­fartscer­ti­fi­kat eller sådant behö­rig­hets­be­vis som avses i luft­fartsla­gen (1957:297) för upp­gift om den enskil­des häl­so­till­stånd eller andra per­son­liga för­hål­lan­den, om det kan antas att den som upp­gif­ten rör eller någon honom när­stå­ende lider bety­dande men om upp­gif­ten röjs. Sek­re­tes­sen gäl­ler dock inte beslut i ären­det.

I fråga om upp­gift i all­män hand­ling gäl­ler sek­re­tes­sen i högst fem­tio år. Lag (1998:496).

32 §   Sek­re­tess gäl­ler för sådan upp­gift om enskilds per­son­liga för­hål­lan­den som har inhäm­tats genom kame­raö­ver­vak­ning som avses i lagen (1998:150) om all­män kame­raö­ver­vak­ning, om det kan antas att den som upp­gif­ten rör eller någon honom när­stå­ende lider men om upp­gif­ten röjs.

I fråga om upp­gift i all­män hand­ling gäl­ler sek­re­tes­sen i högst sjut­tio år. Lag (1998:152).

33 §   har upp­hävts genom lag (1999:301).

34 §   Sek­re­tess gäl­ler i verk­sam­het enligt lagen (1993:335) om Barnom­buds­man för upp­gift om enskilds per­son­liga för­hål­lan­den, om det inte står klart att upp­gif­ten kan röjas utan att den enskilde eller någon honom när­stå­ende lider men.

Sek­re­tes­sen hind­rar inte att Barnom­buds­man­nen gör anmä­lan och läm­nar upp­gift till soci­al­nämn­den enligt vad som före­skrivs i lagen om Barnom­buds­man.

I fråga om upp­gift i all­män hand­ling gäl­ler sek­re­tes­sen i högst sjut­tio år.
Lag (1994:86).

35 §   Sek­re­tess gäl­ler hos kom­mu­nal budget-​ och skuldråd­gi­vare, Kro­no­fog­de­myn­dig­he­ten eller dom­stol i ärende om skuldsa­ne­ring för upp­gift om enskilds per­son­liga för­hål­lan­den, om det kan antas att den enskilde eller någon honom när­stå­ende lider men om upp­gif­ten röjs. Sek­re­tes­sen gäl­ler dock inte beslut i ären­det.

I fråga om upp­gift i all­män hand­ling gäl­ler sek­re­tes­sen i högst fem­tio år. Lag (2006:748).

36 §   Sek­re­tess gäl­ler hos Skol­vä­sen­dets över­kla­gan­de­nämnd i ären­den som över­kla­gats dit samt i Sta­tens skol­in­spek­tions till­syns­verk­sam­het för upp­gift om enskilds per­son­liga för­hål­lan­den, om det kan antas att den enskilde eller någon när­stå­ende till den enskilde lider men om upp­gif­ten röjs.
Sek­re­tes­sen gäl­ler dock inte nämn­dens eller Skol­in­spek­tio­nens beslut i ett ärende.

I fråga om upp­gift i all­män hand­ling gäl­ler sek­re­tes­sen i högst sjut­tio år. Lag (2008:228).

37 §   Sek­re­tess gäl­ler i ären­den om till­stånd till färd­tjänst eller riks­färd­tjänst för upp­gift om enskilds per­son­liga för­hål­lan­den, om det inte står klart att upp­gif­ten kan röjas utan att den enskilde eller någon honom när­stå­ende lider men.
Utan hin­der av sek­re­tes­sen får upp­gift läm­nas till enskild enligt vad som före­skrivs i lagen (1997:736) om färd­tjänst och lagen (1997:735) om riks­färd­tjänst.

I fråga om upp­gift i all­män hand­ling gäl­ler sek­re­tes­sen i högst sjut­tio år. Lag (1997:737).

38 §   Sek­re­tess gäl­ler i för­sko­le­verk­sam­he­ten för upp­gift om enskilds per­son­liga för­hål­lan­den, om det inte står klart att upp­gif­ten kan röjas utan att den som upp­gif­ten rör eller någon honom när­stå­ende lider men.

I fråga om upp­gift i all­män hand­ling gäl­ler sek­re­tes­sen i högst sjut­tio år. Lag (1997:1213).

39 §   Sek­re­tess gäl­ler i verk­sam­het enligt lagen (1999:332) om ersätt­ning till ste­ri­li­se­rade i vissa fall för upp­gift om enskilds häl­so­till­stånd eller andra per­son­liga för­hål­lan­den, om det inte står klart att upp­gif­ten kan röjas utan att den enskilde eller någon honom när­stå­ende lider men.

I fråga om upp­gift i all­män hand­ling gäl­ler sek­re­tes­sen i högst sjut­tio år. Lag (1999:333).

40 §   Sek­re­tess gäl­ler i verk­sam­het som avser förande av eller uttag ur regis­ter som förs enligt lagen (1999:353) om rätts­psy­ki­a­triskt forsk­nings­re­gis­ter för upp­gift om enskilds häl­so­till­stånd eller andra per­son­liga för­hål­lan­den som har till­förts regist­ret, om det inte står klart att upp­gif­ten kan röjas utan att den enskilde eller någon honom när­stå­ende lider men.

Sek­re­tes­sen enligt första styc­ket gäl­ler också i för­hål­lande till en regi­stre­rad per­son som är vård- eller behand­lings­be­hö­vande i fråga om upp­gift om hans häl­so­till­stånd, om det med hän­syn till ända­må­let med vår­den eller behand­lingen är av syn­ner­lig vikt att upp­gif­ten inte läm­nas till honom.

I fråga om upp­gift i all­män hand­ling gäl­ler sek­re­tes­sen i högst sjut­tio år. Lag (1999:354).

41 §   Sek­re­tess gäl­ler hos polis­myn­dig­het och åklagar­myn­dig­het, samt hos Rikspo­lis­sty­rel­sen, Tull­ver­ket, Kust­be­vak­ningen och Migra­tions­ver­ket, för upp­gift om enskilds per­son­liga för­hål­lan­den i en ange­lä­gen­het som avser en fram­ställ­ning enligt 3 § lagen (2000:344) om Scheng­ens infor­ma­tions­sy­stem
   1. om omhän­der­ta­gande av en per­son som har efter­lysts för över­läm­nande eller utläm­ning,
   2. om att en per­son skall nekas till­träde till eller uppe­hålls­till­stånd i Scheng­en­sta­terna (spärr­lista),
   3. om till­fäl­ligt omhän­der­ta­gande av en per­son med hän­syn till den­nes eller någon annans säker­het, samt
   4. om dold över­vak­ning eller sär­skilda kon­trollåt­gär­der,
om det inte står klart att upp­gif­ten kan läm­nas ut utan att den enskilde eller någon honom när­stå­ende lider men.

Sek­re­tess gäl­ler hos myn­dig­het som prö­var ansök­ningar om vise­ring och uppe­hålls­till­stånd för upp­gift om enskilds per­son­liga för­hål­lan­den i en ange­lä­gen­het som avser en sådan fram­ställ­ning som avses i första styc­ket 2 under samma för­ut­sätt­ningar som anges i första styc­ket.

Utan hin­der av sek­re­tes­sen får upp­gift läm­nas ut enligt vad som före­skrivs i polis­da­ta­la­gen (1998:622) och lagen (2000:344) om Scheng­ens infor­ma­tions­sy­stem.

I fråga om upp­gift i all­män hand­ling gäl­ler sek­re­tes­sen i högst sjut­tio år. Lag (2003:1161).

42 §   Sek­re­tess gäl­ler i verk­sam­het som avser scre­e­ning av pro­ver från nyfödda barn för vissa ämnes­om­sätt­nings­sjuk­do­mar (PKU) och förande av eller uttag ur det regis­ter som förs i denna verk­sam­het enligt lagen (2002:297) om bio­ban­ker i hälso-​ och sjuk­vår­den m.m. för upp­gift om enskilds häl­so­till­stånd eller andra per­son­liga för­hål­lan­den, om det inte står klart att upp­gif­ten kan röjas utan att den enskilde eller någon honom eller henne när­stå­ende lider men.

I fråga om upp­gift i all­män hand­ling gäl­ler sek­re­tes­sen i högst sjut­tio år. Lag (2002:299).

43 §   Sek­re­tess gäl­ler hos Trans­port­sty­rel­sen vid till­syn enligt 5 kap. far­tygs­sä­ker­hets­la­gen (2003:364) för anmä­lan eller annan utsaga av enskild, om det kan antas att den enskilde eller någon när­stå­ende till den enskilde lider men om upp­gif­ten röjs.

I fråga om upp­gift i all­män hand­ling gäl­ler sek­re­tes­sen i högst fem­tio år. Lag (2008:1392).

44 §   Sek­re­tess gäl­ler i verk­sam­het enligt lagen (2002:445) om med­ling med anled­ning av brott för upp­gift om enskilds per­son­liga för­hål­lan­den, om det inte står klart att upp­gif­ten kan röjas utan att den enskilde eller någon när­stå­ende till den enskilde lider men.

I fråga om upp­gift i all­män hand­ling gäl­ler sek­re­tes­sen i högst sjut­tio år. Lag (2002:446).

45 §   Sek­re­tess gäl­ler i verk­sam­het som avser ska­de­re­gle­ring för upp­gift om enskilds per­son­liga för­hål­lan­den, om det kan antas att den enskilde eller någon när­stå­ende till den enskilde lider bety­dande men om upp­gif­ten röjs.

Om en myn­dig­het i verk­sam­het som avses i första styc­ket får en upp­gift från en annan myn­dig­het och upp­gif­ten är sek­re­tess­be­lagd där till skydd för enskilds intresse, gäl­ler sek­re­tes­sen också hos den mot­ta­gande myn­dig­he­ten. Före­kom­mer upp­gif­ten i en sådan hand­ling som har upp­rät­tats med anled­ning av verk­sam­he­ten gäl­ler sek­re­tes­sen hos den mot­ta­gande myn­dig­he­ten endast om det kan antas att den enskilde eller någon när­stå­ende till den enskilde lider bety­dande men om upp­gif­ten röjs.

Sek­re­tes­sen gäl­ler inte beslut i ärende.

I fråga om upp­gift i all­män hand­ling gäl­ler sek­re­tes­sen i högst sjut­tio år. Lag (2004:507).

46 §   Sek­re­tess gäl­ler
   1. i ärende om för­ord­nande av ord­nings­vakt och i för­teck­ning som förs över tjäns­te­tec­ken som till­de­lats ord­nings­vakt samt
   2. i ärende om god­kän­nande av väk­tare och i regis­ter som förs över väk­tare,
för upp­gift om enskilds per­son­liga för­hål­lan­den, om det kan antas att den enskilde eller någon när­stå­ende till den enskilde utsätts för våld eller annat all­var­ligt men om upp­gif­ten röjs.

Utö­ver vad som föl­jer av första styc­ket gäl­ler sek­re­tess i ärende, för­teck­ning eller regis­ter som avses där för upp­gift om enskilds per­son­num­mer, bostads­a­dress, hem­te­le­fon­num­mer och för andra jäm­för­bara upp­gif­ter, om det inte står klart att upp­gif­ten kan röjas utan att den enskilde eller någon när­stå­ende till den enskilde lider men.

I fråga om upp­gift i all­män hand­ling gäl­ler sek­re­tes­sen i högst fem­tio år. Lag (2004:507).

47 §   Sek­re­tess gäl­ler hos Syn­ska­da­des Riks­för­bund i ärende om till­del­ning eller åter­ta­gande av dis­po­si­tions­rätt till ledar­hund samt till­del­ning eller åter­ta­gande av ledar­hund för upp­gift om enskilds häl­so­till­stånd eller andra per­son­liga för­hål­lan­den, om det kan antas att den som upp­gif­ten rör eller någon honom eller henne när­stå­ende lider men om upp­gif­ten röjs.
Sek­re­tes­sen gäl­ler dock inte beslut i ären­det.

I fråga om upp­gift i all­män hand­ling gäl­ler sek­re­tes­sen i högst fem­tio år. Lag (2005:341).

48 §   Sek­re­tess gäl­ler hos dom­stol för upp­gift i bild som ingår i en ljud- och bildupp­tag­ning av ett för­hör som hål­lits i dom­stol, om det inte står klart att upp­gif­ten kan röjas utan att den hörde lider men.

I fråga om upp­gift i all­män hand­ling gäl­ler sek­re­tes­sen i högst sjut­tio år. Lag (2005:699).

49 §   Sek­re­tess gäl­ler för upp­gift om hur en väl­jare har rös­tat vid val enligt val­la­gen (2005:837) och som
   1. fram­kom­mit då biträde läm­nats åt väl­ja­ren vid röst­ningen, eller
   2. fram­går av inne­hål­let i ett avgi­vet val­ku­vert som inte har öpp­nats för röst­räk­ning enligt bestäm­mel­serna i 11 och 12 kap.
samma lag. Lag (2005:838).

50 §   Sek­re­tess gäl­ler för upp­gift om enskilds per­son­liga för­hål­lan­den som hän­för sig till verk­sam­het som avser säker­hets­ar­bete enligt 2 a § polisla­gen (1984:387), om det inte står klart att upp­gif­ten kan röjas utan att den enskilde eller någon när­stå­ende till den enskilde lider men. Lag (2006:514).

51 §   Sek­re­tess gäl­ler i verk­sam­het som avser förande av eller uttag ur dona­tions­re­gis­ter som förs av Soci­al­sty­rel­sen för upp­gift om enskilds per­son­liga för­hål­lan­den, om det inte står klart att upp­gif­ten kan röjas utan att den enskilde eller någon honom eller henne när­stå­ende lider men.

I fråga om upp­gift i all­män hand­ling gäl­ler sek­re­tes­sen i högst sjut­tio år. Lag (2006:855).

52 §   Sek­re­tess gäl­ler hos Rikspo­lis­sty­rel­sen, Kust­be­vak­ningen, Sta­tens have­ri­kom­mis­sion, Luft­farts­ver­ket och Trans­port­sty­rel­sen för upp­gift som läm­nats av enskild i en rap­port om hän­delse inom civil luft­fart enligt 11 kap. 8 § luft­fartsla­gen (1957:297), om det kan antas att den enskilde eller någon när­stå­ende till den enskilde lider men om upp­gif­ten röjs.

I fråga om upp­gift i all­män hand­ling gäl­ler sek­re­tes­sen i högst fem­tio år. Lag (2008:1392).


8 kap. Sek­re­tess med hän­syn främst till skyd­det för enskilds eko­no­miska för­hål­lan­den

1 §   Sek­re­tess gäl­ler i ärende om arbets­för­med­ling och ärende enligt lag­stift­ningen om anställ­nings­främ­jande åtgär­der för upp­gift om enskilds affärs-​ eller drift­för­hål­lan­den, om det inte står klart att upp­gif­ten kan röjas utan att den enskilde lider skada.

I fråga om upp­gift i all­män hand­ling gäl­ler sek­re­tes­sen i högst tjugo år.

2 §   Sek­re­tess gäl­ler i ärende om arbets­ska­de­för­säk­ring eller del­pen­sions­för­säk­ring för upp­gift om enskilds affärs-​ eller drift­för­hål­lan­den, om det kan antas att den enskilde lider skada om upp­gif­ten röjs. Under samma för­ut­sätt­ning gäl­ler sek­re­tess för sådan upp­gift i ärende enligt lag­stift­ning om arbets­mil­jön, om regle­ring av arbets­tid eller om arbets­till­stånd för utlän­ning. Såvitt avser ärende enligt lag­stift­ning om arbets­mil­jön kan rege­ringen för sär­skilt fall för­ordna om undan­tag från sek­re­tes­sen i fråga om upp­gift som nu har nämnts, om den fin­ner det vara av vikt att upp­gif­ten läm­nas.

Sek­re­tes­sen gäl­ler inte vid till­syn över pro­dukt­sä­ker­he­ten hos varor som är avsedda för kon­su­men­ter eller kan antas komma att använ­das av kon­su­men­ter, om intres­set av all­män kän­ne­dom om för­hål­lande som rör risk för skada på per­son har sådan vikt att upp­gif­ten bör läm­nas ut.

I fråga om upp­gift i all­män hand­ling gäl­ler sek­re­tes­sen i högst tjugo år. Lag (2004:454).

3 §   Sek­re­tess gäl­ler för sådan upp­gift om enskilds affärs-​ eller drift­för­hål­lan­den som har läm­nats på grund av före­skrift i sär­skild lag­stift­ning som angår upp­gifts­skyl­dig­het i frå­gor rörande sam­hälls­pla­ne­ring eller för­sörj­nings­be­red­skap eller som angår för­sörj­nings­be­red­skap vid oljekri­ser, om det kan antas att den enskilde lider skada om upp­gif­ten röjs.

I fråga om upp­gift i all­män hand­ling gäl­ler sek­re­tes­sen i högst tjugo år.

4 §   Sek­re­tess gäl­ler i Kon­kur­rens­ver­kets verk­sam­het som består i till­syn och utred­ning för upp­gift om
   1. enskilds affärs-​ eller drifts­för­hål­lan­den, upp­fin­ningar eller forsk­nings­re­sul­tat, om det kan antas att den enskilde lider skada om upp­gif­ten röjs,
   2. andra eko­no­miska eller per­son­liga för­hål­lan­den för den som trätt i affärs­för­bin­delse eller lik­nande för­bin­delse med den som är före­mål för myn­dig­he­tens verk­sam­het.

Sek­re­tess gäl­ler hos Kon­kur­rens­ver­ket för upp­gift som avses i första styc­ket och som enbart hän­för sig till verk­sam­het som gäl­ler råd­giv­ning inför en anmä­lan enligt 4 kap. 6 eller 7 § kon­kur­rensla­gen (2008:579). När en sådan anmä­lan kom­mit in till Kon­kur­rens­ver­ket gäl­ler i stäl­let sek­re­tess enligt första styc­ket.

I fråga om upp­gift i all­män hand­ling gäl­ler sek­re­tes­sen i högst tjugo år. Lag (2008:593).

5 §   Sek­re­tess gäl­ler i stat­lig myn­dig­hets verk­sam­het, som består i till­stånds­giv­ning eller till­syn med avse­ende på bank- och kre­ditvä­sen­det, vär­de­pap­pers­mark­na­den eller för­säk­rings­vä­sen­det, för upp­gift om
   1. affärs-​ eller drift­för­hål­lan­den hos den som myn­dig­he­tens verk­sam­het avser, om det kan antas att han lider skada om upp­gif­ten röjs,
   2. eko­no­miska eller per­son­liga för­hål­lan­den för annan, som har trätt i affärs­för­bin­delse eller lik­nande för­bin­delse med den som myn­dig­he­tens verk­sam­het avser.

I ärende hos stat­lig myn­dig­het om inne­hav av
   1. aktier i bank­ak­tie­bo­lag, kre­dit­mark­nads­bo­lag, vär­de­pap­pers­bo­lag eller för­säk­rings­ak­tie­bo­lag,
   2. ande­lar i med­lems­bank eller kre­dit­mark­nads­för­e­ning, eller
   3. aktier eller ande­lar i börs eller clea­ring­or­ga­ni­sa­tion

gäl­ler sek­re­tess för upp­gift om enskilds per­son­liga eller eko­no­miska för­hål­lan­den om det kan antas att den enskilde lider skada eller men om upp­gif­ten röjs. Sek­re­tess gäl­ler inte för beslut av myn­dig­he­ten och inte hel­ler för upp­gift som erhål­lits från annan myn­dig­het om upp­gif­ten inte är sek­re­tess­be­lagd där.

Sek­re­tess gäl­ler vidare i stat­lig myn­dig­hets verk­sam­het, som består i över­vak­ning enligt lagen (2006:451) om offent­liga upp­köp­ser­bju­dan­den på akti­e­mark­na­den, över­vak­ning enligt lagen (2005:377) om straff för mark­nads­miss­bruk vid han­del med finan­si­ella instru­ment, över­vak­ning enligt lagen (2000:1087) om anmäl­nings­skyl­dig­het för vissa inne­hav av finan­si­ella instru­ment, över­vak­ning enligt lagen (1991:980) om han­del med finan­si­ella instru­ment, kon­troll enligt lagen (1996:1006) om anmäl­nings­plikt avse­ende viss finan­si­ell verk­sam­het eller kon­troll enligt lagen (2004:299) om inlå­nings­verk­sam­het för sådan upp­gift om enskilds eko­no­miska eller per­son­liga för­hål­lan­den, vil­ken på begä­ran har läm­nats av någon som är skyl­dig att lämna upp­gif­ter till myn­dig­he­ten. Rör upp­gif­ten den upp­gifts­skyl­dige gäl­ler dock sek­re­tess endast om denne kan antas lida skada eller men om upp­gif­ten röjs och sek­re­tess inte mot­ver­kar syf­tet med upp­gifts­skyl­dig­he­ten.

Sek­re­tess gäl­ler, i den mån riks­da­gen har god­känt avtal härom med främ­mande stat eller mel­lan­folk­lig orga­ni­sa­tion, hos myn­dig­het i verk­sam­het som avses i första-​tredje styc­kena för sådan upp­gift om affärs-​ eller drift­för­hål­lan­den och eko­no­miska eller per­son­liga för­hål­lan­den som myn­dig­he­ten erhål­lit enligt avta­let. Samma sek­re­tess gäl­ler hos Finansin­spek­tio­nen, i den mån rege­ringen före­skri­ver det, om inspek­tio­nen från utländsk myn­dig­het eller utländskt organ erhål­lit upp­gif­ter enligt annat avtal. Före­skrif­terna i 14 kap. 1-3 §§ får inte i fråga om denna sek­re­tess tilläm­pas i strid med avta­let.

Rege­ringen kan för sär­skilt fall för­ordna om undan­tag från sek­re­tes­sen enligt första styc­ket 1, om den fin­ner det vara av vikt att upp­gif­ten läm­nas.

Utan hin­der av sek­re­tess får upp­gift enligt första styc­ket läm­nas till en börs eller ett utländskt före­tag som har till­stånd att driva en regle­rad mark­nad från filial i Sve­rige om upp­gif­ten behövs för att bör­sen eller det utländska före­ta­get skall kunna full­göra sina upp­gif­ter enligt lagen (2007:528) om vär­de­pap­pers­mark­na­den eller annan för­fatt­ning.

I fråga om upp­gift i all­män hand­ling gäl­ler sek­re­tes­sen i högst tjugo år. Lag (2007:531).

6 §   Sek­re­tess gäl­ler, i den utsträck­ning rege­ringen före­skri­ver det, i stat­lig myn­dig­hets verk­sam­het, som består i utred­ning, pla­ne­ring, pris­re­gle­ring, till­stånds­giv­ning, till­syn eller stöd­verk­sam­het med avse­ende på pro­duk­tion, han­del, trans­port­verk­sam­het eller närings­li­vet i övrigt, för upp­gift om
   1. enskilds affärs-​ eller drift­för­hål­lan­den, upp­fin­ningar eller forsk­nings­re­sul­tat, om det kan antas att den enskilde lider skada om upp­gif­ten röjs,
   2. andra eko­no­miska eller per­son­liga för­hål­lan­den för den som har trätt i affärs­för­bin­delse eller lik­nande för­bin­delse med den som är före­mål för myn­dig­he­tens verk­sam­het.

Sek­re­tess gäl­ler, i den mån riks­da­gen god­känt avtal härom med främ­mande stat eller mel­lan­folk­lig orga­ni­sa­tion, hos myn­dig­het i verk­sam­het, som avses i första styc­ket, för upp­gift om enskilds eko­no­miska eller per­son­liga för­hål­lan­den som myn­dig­he­ten för­fo­gar över på grund av avta­let.
Före­skrif­terna i 14 kap. 1--3 §§ får inte i fråga om denna sek­re­tess tilläm­pas i strid med avta­let.

Rege­ringen kan för sär­skilt fall för­ordna om undan­tag från sek­re­tess som har före­skri­vits med stöd av första styc­ket 1, om den fin­ner det vara av vikt att upp­gif­ten läm­nas.

I fråga om upp­gift i all­män hand­ling gäl­ler sek­re­tes­sen i högst tjugo år.
Lag (1992:1775).

7 §   Sek­re­tess gäl­ler i verk­sam­het, som bedrivs av annan än stat­lig myn­dig­het och som består i till­syn eller stöd­verk­sam­het med avse­ende på närings­li­vet, för upp­gift om
   1. enskilds affärs-​ eller drift­för­hål­lan­den, upp­fin­ningar eller forsk­nings­re­sul­tat, om det kan antas att den enskilde lider skada om upp­gif­ten röjs,
   2. andra eko­no­miska eller per­son­liga för­hål­lan­den för den, som har trätt i affärs­för­bin­delse eller lik­nande för­bin­delse med den som är före­mål för tillsyns-​ eller stöd­verk­sam­het som avses i denna para­graf.

Mot­sva­rande sek­re­tess gäl­ler hos kom­mu­nal myn­dig­het i ärende om till­stånd till han­te­ring av brand­far­liga varor. Sek­re­tes­sen gäl­ler dock inte beslut i sådant ärende.

Sek­re­tess enligt första styc­ket 1. gäl­ler dock inte för upp­gift i till­syns­verk­sam­het som bedrivs av den eller de kom­mu­nala nämn­der som full­gör upp­gif­ter inom miljö-​ och häl­so­skydds­om­rå­det, om intres­set av all­män kän­ne­dom om för­hål­lande som rör män­ni­skors hälsa, mil­jön eller red­lig­he­ten i han­deln eller ett lik­nande all­mä­nin­tresse har sådan vikt att upp­gif­ten bör läm­nas ut. Rege­ringen kan för sär­skilt fall för­ordna om undan­tag från nämnda sek­re­tess, om den fin­ner det vara av vikt att upp­gif­ten läm­nas.

I fråga om upp­gift i all­män hand­ling gäl­ler sek­re­tes­sen i högst tjugo år.
Lag (1991:1658).

8 §   Sek­re­tess gäl­ler i Riks­ban­kens kas­sa­rö­relse, valu­ta­han­del, in- och utlå­nings­rö­relse, betal­nings­ut­jäm­ning samt han­del med vär­de­pap­per eller rät­tig­he­ter och skyl­dig­he­ter som ankny­ter till sådana till­gångar. Sek­re­tess gäl­ler också i Riks­gälds­kon­to­rets upp­lå­nings­verk­sam­het för upp­gift om enskilds eko­no­miska för­hål­lan­den.

Sek­re­tess gäl­ler i affärs­verk­sam­het hos en bank, ett kre­dit­mark­nads­fö­re­tag eller ett vär­de­pap­pers­bo­lag som sam­ver­kande kom­mu­ner eller lands­ting utö­var ett rätts­ligt bestäm­mande infly­tande över, för upp­gift om enskilds eko­no­miska eller per­son­liga för­hål­lan­den, om det inte står klart att upp­gif­ten kan läm­nas ut utan att den enskilde lider skada eller men. I ett ärende enligt lagen (2007:1091) om offent­lig upp­hand­ling eller lagen (2007:1092) om upp­hand­ling inom områ­dena vat­ten, energi, trans­por­ter och post­tjäns­ter gäl­ler dock sek­re­tess för sådana upp­gif­ter endast om det kan antas att den enskilde lider skada eller men om upp­gif­ten röjs.

I annan av myn­dig­het bedri­ven upp­lå­nings­verk­sam­het eller affärs­mäs­sig utlå­nings­verk­sam­het än som avses i första eller andra styc­ket gäl­ler sek­re­tess för upp­gift om enskilds affärs-​ eller drift­för­hål­lan­den, om det kan antas att den enskilde lider skada om upp­gif­ten röjs.

Har upp­gift, för vil­ken sek­re­tess gäl­ler enligt andra eller tredje styc­ket, läm­nats till annan myn­dig­het, gäl­ler sek­re­tes­sen också där. Sek­re­tes­sen gäl­ler dock inte, om upp­gif­ten ingår i ett beslut av den mot­ta­gande myn­dig­he­ten.

I fråga om upp­gift i all­män hand­ling gäl­ler sek­re­tes­sen i högst tjugo år. Lag (2007:1096).

9 §   Sek­re­tess gäl­ler hos myn­dig­het för upp­gift som avser prov­ning, bestäm­ning av egen­ska­per eller myc­ken­het, vär­de­ring, veten­skap­lig, tek­nisk, eko­no­misk eller sta­tis­tisk under­sök­ning eller annat sådant upp­drag som myn­dig­he­ten utför för enskilds räk­ning, om det måste antas att upp­dra­get har läm­nats under för­ut­sätt­ning att upp­gif­ten inte röjs. Sek­re­tes­sen gäl­ler dock inte om intres­set av all­män kän­ne­dom om för­hål­lande som rör män­ni­skors hälsa har sådan vikt att upp­gif­ten bör läm­nas ut.
Trots detta undan­tag gäl­ler sek­re­tess för upp­gift från upp­drags­verk­sam­het inom uni­ver­si­tet och hög­sko­lor.

Sek­re­tes­sen enligt första styc­ket hind­rar inte att upp­gif­ter som rör män­ni­skors hälsa läm­nas till en myn­dig­het som utö­var till­syn inom miljö-​ och häl­so­skydds­om­rå­det.

Rege­ringen kan för sär­skilt fall för­ordna om undan­tag från sek­re­tes­sen, om den fin­ner det vara av vikt att upp­gif­ten läm­nas.

I fråga om upp­gift i all­män hand­ling gäl­ler sek­re­tes­sen i högst tjugo år. Hos uni­ver­si­tet och hög­sko­lor gäl­ler sek­re­tes­sen dock i högst tio år. Hos Patent-​ och regi­stre­rings­ver­ket gäl­ler sek­re­tes­sen i högst fem­tio år. Lag (1999:33).

10 §   Sek­re­tess gäl­ler hos myn­dig­het för upp­gift om affärs-​ eller drift­för­hål­lan­den för enskild, som i annat fall än som avses i 8 och 9 §§ har trätt i affärs­för­bin­delse med myn­dig­he­ten, om det av sär­skild anled­ning kan antas att den enskilde lider skada om upp­gif­ten röjs. Sek­re­tess gäl­ler också hos myn­dig­het för upp­gift om affärs-​ eller drift­för­hål­lan­den för enskild som har trätt i affärs­för­bin­delse med bolag, för­e­ning, sam­fäl­lig­het eller stif­telse som dri­ver affärs­verk­sam­het och vari det all­männa genom myn­dig­he­ten utö­var ett bestäm­mande infly­tande eller bedri­ver revi­sion, om det kan antas att den enskilde lider skada om upp­gif­ten röjs. Sek­re­tes­sen hos en myn­dig­het som bedri­ver sådan revi­sion gäl­ler dock inte, om upp­gif­ten ingår i beslut av myn­dig­he­ten.

Har upp­gift, för vil­ken sek­re­tess gäl­ler enligt första styc­ket, läm­nats till annan myn­dig­het, gäl­ler sek­re­tes­sen också där. Sek­re­tes­sen gäl­ler dock inte, om upp­gif­ten ingår i beslut av den mot­ta­gande myn­dig­he­ten.

Rege­ringen kan för sär­skilt fall för­ordna om undan­tag från sek­re­tes­sen, om den fin­ner det vara av vikt att upp­gif­ten läm­nas.

I fråga om upp­gift i all­män hand­ling gäl­ler sek­re­tes­sen i högst tjugo år.
Beträf­fande hand­ling som anger vill­ko­ren i slu­tet avtal gäl­ler sek­re­tes­sen dock längst till dess två år, eller hos stat­liga affärs­verk och För­sva­rets mate­ri­el­verk samt i kom­mu­nal affärs­verk­sam­het fem år, har för­flu­tit från det att avta­let slöts. Lag (1993:1298).

11 §   Sek­re­tess gäl­ler i myn­dig­hets verk­sam­het avse­ende inter­na­tio­nellt utveck­lings­bi­stånd för upp­gift om enskilds affärs-​ eller drift­för­hål­lan­den, om det av sär­skild anled­ning kan antas att den enskilde lider skada om upp­gif­ten röjs. Rege­ringen kan för sär­skilt fall för­ordna om undan­tag från sek­re­tes­sen, om den fin­ner det vara av vikt att upp­gif­ten läm­nas.

I fråga om upp­gift i all­män hand­ling gäl­ler sek­re­tes­sen i högst tjugo år. Beträf­fande hand­ling som anger vill­ko­ren i avtal, slu­tet mel­lan enskild och myn­dig­het, gäl­ler sek­re­tes­sen dock längst till dess två år har för­flu­tit från det avta­let slöts.

12 §   Sek­re­tess gäl­ler i myn­dig­hets verk­sam­het avse­ende hälso-​ eller sjuk­vård för sådan upp­gift om viss varas till­verk­ning eller inne­håll, som har läm­nats till myn­dig­he­ten för att använ­das som upp­lys­ning om eller under­lag för behand­ling eller annan lik­nande åtgärd, om det kan antas att till­ver­ka­ren eller för­säl­ja­ren lider skada om upp­gif­ten röjs.

I fråga om upp­gift i all­män hand­ling gäl­ler sek­re­tes­sen i högst tjugo år. Lag (2003:461).

13 §   Sek­re­tess gäl­ler i ärende om ansö­kan om patent för upp­gift om upp­fin­ning eller före­tags­hem­lig­het, om annat inte föl­jer av gäl­lande lag­stift­ning om patent.

Sek­re­tess gäl­ler för sådan upp­gift angå­ende upp­fin­ning som har läm­nats till myn­dig­het enligt lag­stift­ning om arbets­gi­vares rätt till arbets­ta­ga­res upp­fin­ningar. Om patent har sökts på upp­fin­ningen, gäl­ler dock sek­re­tes­sen endast om upp­gif­ten omfat­tas av sek­re­tess enligt första styc­ket.

Sek­re­tess gäl­ler i ärende om regi­stre­ring av möns­ter för upp­gift om mönst­ret, om sökan­den har begärt det och ej annat föl­jer av gäl­lande lag­stift­ning om möns­ter­skydd.

I fråga om upp­gift i all­män hand­ling gäl­ler sek­re­tes­sen enligt andra styc­ket första meningen i högst tjugo år.

14 §   Sek­re­tess gäl­ler i ärende om regi­stre­ring eller inskriv­ning i far­tygs­re­gist­rets skepps­bygg­nads­del för upp­gift om pris och betal­nings­vill­kor i skepps­bygg­nads­av­tal.

I fråga om upp­gift i all­män hand­ling gäl­ler sek­re­tes­sen i högst tjugo år.
Lag (2001:385).

15 §   Sek­re­tess gäl­ler för upp­gift som en part i en arbets­tvist har läm­nat till en med­lare eller till Med­lings­in­sti­tu­tet, om upp­gifts­läm­na­ren har gjort för­be­håll om detta.

Sek­re­tess gäl­ler hos Med­lings­in­sti­tu­tet även för upp­gift i ett kol­lek­tivav­tal om en parts affärs-​ eller drift­för­hål­lan­den eller en annan enskilds per­son­liga eller eko­no­miska för­hål­lan­den, om det kan antas att par­ten eller den enskilde lider skada eller men om upp­gif­ten röjs.

I fråga om upp­gift i all­män hand­ling gäl­ler sek­re­tes­sen i högst tjugo år. Lag (2000:165).

16 §   Sek­re­tess gäl­ler i ärende om utred­ning av far­tygs sam­man­stöt­ning med annat far­tyg eller av till­bud till sådan hän­delse för upp­gift som angår sam­man­stöt­ningen eller till­bu­det och här­rör från det far­tyg som ären­det avser, om far­ty­gets befäl­ha­vare eller redare begär det. Sek­re­tess gäl­ler dock inte, om sjö­för­kla­ring eller annan sådan under­sök­ning beträf­fande båda far­ty­gen sker sam­ti­digt. Sek­re­tess gäl­ler inte hel­ler, om sådan under­sök­ning beträf­fande det andra far­ty­get har ägt rum förut eller till­gång annars finns till mot­sva­rande upp­gift rörande det andra far­ty­get.

Hand­läggs ärende som anges i första styc­ket vid annan myn­dig­het än dom­stol, tilläm­pas 12 kap. 3 § första styc­ket hos den myn­dig­he­ten.

I fråga om upp­gift i all­män hand­ling upp­hör sek­re­tes­sen enligt denna para­graf när mot­sva­rande upp­gift rörande det andra far­ty­get har bli­vit till­gäng­lig och senast när fem år har för­flu­tit från det att sam­man­stöt­ningen eller till­bu­det skedde. Lag (1990:716).

17 §   Sek­re­tess gäl­ler hos dom­stol i mål eller ärende i dom­sto­lens rätts­ski­pande eller rätts­vår­dande verk­sam­het för upp­gift om myn­dig­hets eller enskilds affärs-​ eller drifts­för­hål­lan­den, om det kan antas att den som upp­gif­ten rör lider avse­värd skada om upp­gif­ten röjs. I mål eller ären­den enligt 3 kap. 2 § samt 7 kap. 1 och 2 §§ kon­kur­rensla­gen (2008:579) gäl­ler dock sek­re­tess för upp­gift om sådana för­hål­lan­den redan om det kan antas att den som upp­gif­ten rör lider skada om upp­gif­ten röjs.

Första styc­ket tilläm­pas inte, om annan sek­re­tess­be­stäm­melse till skydd för samma intresse är tillämp­lig på upp­gif­ten och inne­bär att sek­re­tess inte ska gälla.

För upp­gif­ter som avses i första styc­ket och som läm­nas vid ett för­hör enligt 26 eller 50 § lagen (1999:116) om skil­je­för­fa­rande gäl­ler sek­re­tess hos dom­stol, om en part begär det och det inte står klart att upp­gif­ten kan röjas utan att den som upp­gif­ten rör lider skada.

I fråga om upp­gift i all­män hand­ling gäl­ler sek­re­tes­sen i högst tjugo år. Lag (2008:593).

18 §   Sek­re­tess gäl­ler för sådan upp­gift om enskilds affärs-​ eller drift­för­hål­lan­den som har läm­nats enligt 19-21 §§ lagen (1984:3) om kärn­tek­nisk verk­sam­het eller i ärende om under­rät­telse och infor­ma­tion eller bistånd enligt konventio-​ nerna den 26 sep­tem­ber 1986 om tidig infor­ma­tion vid en kär­ne­ner­gi­o­lycka och om bistånd i hän­delse av en kärn­tek­nisk olycka eller ett nöd­läge med radi­o­ak­tiva ämnen samt kon­ven­tio­nen den 17 mars 1992 om grän­sö­ver­skri­dande effek­ter av indu­stri­o­lyc­kor, om det kan antas att den enskilde lider skada om upp­gif­ten röjs. Rege­ringen kan för sär­skilt fall för­ordna om undan­tag från sek­re­tes­sen, om den fin­ner det vara av vikt att upp­gif­ten läm­nas.

I fråga om upp­gift i all­män hand­ling gäl­ler sek­re­tes­sen i högst tjugo år. Lag (1999:388).

19 §   Sek­re­tess gäl­ler hos till­syns­myn­dig­he­ten i kon­kurs för upp­gift om enskilds affärs-​ eller drift­för­hål­lan­den, om det kan antas att den som upp­gif­ten rör lider skada om upp­gif­ten röjs.
Utan hin­der av sek­re­tes­sen får upp­gift läm­nas till enskild enligt vad som före­skrivs i kon­kursla­gen (1987:672).
Före­skrif­terna i 14 kap. 1-3 §§ får inte i fråga om denna sek­re­tess tilläm­pas i strid med avtal som ingåtts med utländsk myn­dig­het eller utländskt organ.

I fråga om upp­gift i all­män hand­ling gäl­ler sek­re­tes­sen i högst tjugo år. Lag (2006:697).

20 §   Sek­re­tess gäl­ler i ärende om gransk­ning av film eller video­gram för upp­gift ur fil­men eller video­gram­met. Sek­re­tes­sen upp­hör att gälla när beslut i saken har vun­nit laga kraft. Lag (1990:896).

21 §   Sek­re­tess gäl­ler i verk­sam­het som består i till­syn över stif­tel­ser, för upp­gift om stif­tel­ses affärs-​ eller drift­för­hål­lan­den eller om annan enskilds per­son­liga eller eko­no­miska för­hål­lan­den, om det kan antas att stif­tel­sen eller den enskilde eller någon när­stå­ende till den enskilde lider skada eller men om upp­gif­ten röjs.

Sek­re­tess gäl­ler i verk­sam­het som består i admi­nist­ra­tiva tjäns­ter som utförs efter över­ens­kom­melse med en stif­telse, för upp­gift om annan enskilds per­son­liga eller eko­no­miska för­hål­lan­den, om det kan antas att den enskilde eller någon när­stå­ende till den enskilde lider skada eller men om upp­gif­ten röjs.

I fråga om upp­gift i all­män hand­ling gäl­ler sek­re­tes­sen i högst sjut­tio år, såvitt angår upp­gift om enskilds per­son­liga för­hål­lan­den, och annars i högst tjugo år. Lag (2002:1124).

22 §   Sek­re­tess gäl­ler i verk­sam­het som avser förande av pant­brevs­re­gist­ret enligt lagen (1994:448) om pant­brevs­re­gis­ter för upp­gift om regi­stre­rad pant­brevs­ha­vare, om det inte står klart att upp­gif­ten kan röjas utan att den som upp­gif­ten rör lider skada.

Trots sek­re­tes­sen får upp­gift läm­nas till den som senast har bevil­jats lag­fart för den fas­tig­het som upp­gif­ten rör eller, om fas­tig­he­ten är upp­lå­ten med tomträtt, till den som enligt fas­tig­hets­re­gist­rets inskriv­nings­del är tomträtts­ha­vare.
Lag (2003:259).

23 §   Sek­re­tess gäl­ler hos kom­mu­ner och lands­ting i verk­sam­het som avser bered­skap för extra­or­di­nära hän­del­ser i freds­tid och höjd bered­skap enligt lagen (2006:544) om kom­mu­ners och lands­tings åtgär­der inför och vid extra­or­di­nära hän­del­ser i freds­tid och höjd bered­skap eller pla­ne­ring enligt för­fo­gan­de­la­gen (1978:262), för upp­gift om
   1. enskilds affärs-​ eller drift­för­hål­lan­den, upp­fin­ningar eller forsk­nings­re­sul­tat, om det kan antas att den enskilde lider skada om upp­gif­ten röjs,
   2. andra eko­no­miska eller per­son­liga för­hål­lan­den för den som har trätt i affärs­för­bin­delse eller lik­nande för­bin­delse med den som är före­mål för verk­sam­he­ten.

I fråga om upp­gift i all­män hand­ling gäl­ler sek­re­tes­sen i högst tjugo år. Lag (2006:630).

24 §   Sek­re­tess gäl­ler hos garan­ti­myn­dig­het enligt lagen (1995:1571) om insätt­nings­ga­ranti och lagen (1999:158) om inve­ste­rar­skydd i myn­dig­he­tens verk­sam­het enligt dessa lagar, för upp­gift om
   1. affärs-​ och drift­för­hål­lan­den hos den som myn­dig­he­tens verk­sam­het avser, om det kan antas att han lider skada om upp­gif­ten röjs,
   2. eko­no­miska eller per­son­liga för­hål­lan­den för annan, som har trätt i affärs­för­bin­delse eller lik­nande för­bin­delse med den som myn­dig­he­tens verk­sam­het avser eller med ett utländskt insti­tut med filial i Sve­rige som endast omfat­tas av ett utländskt garan­ti­sy­stem.

I den mån rege­ringen före­skri­ver det, gäl­ler sek­re­tess hos garan­ti­myn­dig­he­ten för sådan upp­gift om affärs-​ eller drift­för­hål­lan­den och andra eko­no­miska eller per­son­liga för­hål­lan­den som myn­dig­he­ten erhål­lit på grund av avtal med före­trä­dare för ett utländskt garan­ti­sy­stem. Före­skrif­terna i 14 kap. 1-3 §§ får inte i fråga om denna sek­re­tess tilläm­pas i strid med avta­let.

Sek­re­tess gäl­ler i ärende enligt lagen (2008:814) om stat­ligt stöd till kre­di­tin­sti­tut för upp­gift om
   1. affärs-​ eller drift­för­hål­lan­den hos den som ären­det avser,
   2. eko­no­miska eller per­son­liga för­hål­lan­den för annan, som har trätt i affärs­för­bin­delse eller lik­nande för­bin­delse med den som ären­det avser,
till dess att ären­det har slut­förts.

I ett avslu­tat ärende som avses i tredje styc­ket gäl­ler sek­re­tess för upp­gift om
   1. affärs-​ eller drift­för­hål­lan­den hos den som ären­det avser, om det kan antas att denne lider skada om upp­gif­ten röjs,
   2. eko­no­miska eller per­son­liga för­hål­lan­den för annan, som har trätt i affärs­för­bin­delse eller lik­nande för­bin­delse med den som ären­det avser.

Om upp­gift i ett ärende som avses i tredje och fjärde styc­kena har inhäm­tats från Riks­ban­ken eller Riks­gälds­kon­to­ret och upp­gif­ten omfat­tas av sek­re­tess enligt 8 kap. 8 § första styc­ket där, ska mot­sva­rande sek­re­tess gälla i ären­det.

Sek­re­tess enligt tredje-​femte styc­kena gäl­ler inte för beslut i ärende som avses där.

Rege­ringen kan för sär­skilt fall för­ordna om undan­tag från sek­re­tes­sen enligt första styc­ket 1, tredje styc­ket 1 och fjärde styc­ket 1 om den fin­ner det vara av vikt att upp­gif­ten läm­nas.

I fråga om upp­gift i all­män hand­ling gäl­ler sek­re­tes­sen i högst tjugo år. Lag (2008:815).

25 §   Sek­re­tess gäl­ler hos Kon­su­ment­om­buds­man­nen i ärende enligt lagen (1997:379) om för­söks­verk­sam­het avse­ende med- ver­kan av Kon­su­ment­om­buds­man­nen i vissa tvis­ter för upp­gift som till­kom­mit eller inhäm­tats med anled­ning av en rätts­tvist enligt lagen, om det kan antas att den enskil­des ställ­ning som part i tvis­ten för­säm­ras om upp­gif­ten röjs. Lag (1997:380).

26 §   Om en upp­gift som omfat­tas av sek­re­tess hos Tandvårds-​ och läke­me­dels­för­månsver­ket enligt 6 § första styc­ket 1 har läm­nats till ett lands­ting eller en kom­mun som inte ingår i ett lands­ting i sam­band med sådana över­lägg­ningar som avses i 9 och 13 §§ lagen (2002:160) om läke­me­dels­för­må­ner m.m., gäl­ler sek­re­tes­sen även hos lands­tinget eller kom­mu­nen. Detta gäl­ler dock inte om en sek­re­tess­be­stäm­melse till skydd för samma intresse ändå är tillämp­lig på upp­gif­ten hos lands­tinget eller kom­mu­nen. Lag (2008:654).

27 §   Sek­re­tess gäl­ler hos myn­dig­het för upp­gift i ett upp­hovs­rätts­ligt skyd­dat verk som inte kan antas sakna kom­mer­si­ellt intresse,
   1. om det av sär­skild anled­ning kan antas att ver­ket inte tidi­gare har offent­lig­gjorts i den mening som avses i lagen (1960:729) om upp­hovs­rätt till lit­te­rära och konst­när­liga verk,
   2. om det av sär­skild anled­ning kan antas att ver­ket har kom­mit in till myn­dig­he­ten utan rät­tig­hets­ha­va­rens sam­tycke, och
   3. om ett röjande av upp­gif­ten inne­bär ett upp­hovs­rätts­ligt för­fo­gande,
om det inte står klart att upp­gif­ten kan röjas utan att rät­tig­hets­ha­va­ren lider skada.

Vid tillämp­ningen av första styc­ket skall ett verk som har till­han­da­hål­lits enligt 2 kap. tryck­fri­hets­för­ord­ningen eller har läm­nats från en myn­dig­het till en annan inte där­i­ge­nom anses offent­lig­gjort. Lag (2000:87).

28 §   Sek­re­tess gäl­ler i Riks­re­vi­sio­nens verk­sam­het avse­ende gransk­ning av hur enskild mot­ta­gare använt stats­bi­drag för upp­gift om
   1. enskilds affärs-​ eller drift­för­hål­lan­den, om det kan antas att den enskilde lider skada om upp­gif­ten röjs,
   2. andra eko­no­miska eller per­son­liga för­hål­lan­den för den som har trätt i affärs­för­bin­delse eller lik­nande för­bin­delse med den som är före­mål för myn­dig­he­tens gransk­ning.

I fråga om upp­gift i all­män hand­ling gäl­ler sek­re­tes­sen i högst tjugo år. Lag (2002:1027).

29 §   Sek­re­tess gäl­ler i verk­sam­het som avser förande av elcer­ti­fi­kats­re­gist­ret enligt lagen (2003:113) om elcer­ti­fi­kat för upp­gift som läm­nar eller bidrar till upp­lys­ning om ställ­ningen på ett cer­ti­fi­kat­konto, om det inte står klart att upp­gif­ten kan röjas utan att kon­to­in­ne­ha­va­ren lider skada.

Det­samma gäl­ler i verk­sam­het som avser förande av utsläpps­rätts­re­gis­ter enligt lagen (2004:1199) om han­del med utsläpps­rät­ter för upp­gift som läm­nar eller bidrar till upp­lys­ning om ställ­ningen på ett konto i regist­ret.
Lag (2004:1203).

30 §   Sek­re­tess gäl­ler hos uni­ver­si­tet och hög­sko­lor för upp­gift om enskilds affärs-​ eller drift­för­hål­lan­den, upp­fin­ningar eller forsk­nings­re­sul­tat som har läm­nats eller kom­mit fram vid sådan forsk­ning som efter över­ens­kom­melse bedrivs i sam­ver­kan med en enskild, om det måste antas att den enskilde har del­ta­git i sam­ver­kan under för­ut­sätt­ning att upp­gif­ten inte röjs.

Sek­re­tess enligt första styc­ket gäl­ler även hos en annan myn­dig­het som till­sam­mans med ett uni­ver­si­tet eller en hög­skola del­tar i forsk­nings­sam­ver­kan med en enskild.

Sek­re­tess enligt första och andra styc­kena hind­rar inte att en upp­gift läm­nas till en annan part som del­tar i den forsk­nings­sam­ver­kan som upp­gif­ten hän­för sig till.

Första styc­ket gäl­ler inte om upp­gif­ten har läm­nats i ett ärende om ansö­kan om patent eller regi­stre­ring av möns­ter. I sådant fall gäl­ler sek­re­tess endast om upp­gif­ten omfat­tas av sek­re­tess enligt 13 §.

Rege­ringen kan för sär­skilt fall för­ordna om undan­tag från sek­re­tes­sen, om den fin­ner det vara av vikt att upp­gif­ten läm­nas.

I fråga om upp­gift i all­män hand­ling gäl­ler sek­re­tes­sen i högst tio år. Lag (2007:474).

31 §   Sek­re­tess gäl­ler i verk­sam­het som avser förande av inteck­nings­brevs­re­gist­ret enligt lagen (2008:1075) om inteck­nings­brevs­re­gis­ter för upp­gift om regi­stre­rad inteck­nings­brevs­ha­vare, om det inte står klart att upp­gif­ten kan röjas utan att den som upp­gif­ten rör lider skada.

Trots sek­re­tes­sen får upp­gift läm­nas till den vars egen­dom har inteck­nats. Lag (2008:1076).


9 kap. Sek­re­tess med hän­syn till skyd­det för enskilds för­hål­lan­den av såväl per­son­lig som eko­no­misk natur

1 §   Sek­re­tess gäl­ler för upp­gift om enskilds per­son­liga eller eko­no­miska för­hål­lan­den i myn­dig­hets verk­sam­het, som avser bestäm­mande av skatt eller som avser tax­e­ring eller i övrigt fast­stäl­lande av under­lag för bestäm­mande av skatt. Mot­sva­rande sek­re­tess gäl­ler i myn­dig­hets verk­sam­het som avser förande av eller uttag ur beskatt­nings­da­ta­ba­sen enligt lagen (2001:181) om behand­ling av upp­gif­ter i Skat­te­ver­kets beskatt­nings­verk­sam­het för upp­gift som har till­förts data­ba­sen. Mot­sva­rande sek­re­tess gäl­ler även hos kom­mun eller lands­ting för upp­gift som har läm­nats dit i ett ärende om för­hands­be­sked i skatte-​ eller tax­e­rings­fråga samt hos För­säk­rings­kas­san för upp­gift som har läm­nats dit i ett ärende om sär­skild sjuk­för­säk­rings­av­gift.
Upp­gift hos Tull­ver­ket får dock läm­nas ut, om det står klart att upp­gif­ten kan röjas utan att den enskilde lider skada eller men. I myn­dig­hets verk­sam­het som avser förande av eller uttag ur tull­da­ta­ba­sen enligt lagen (2001:185) om behand­ling av upp­gif­ter i Tull­ver­kets verk­sam­het gäl­ler sek­re­tess för upp­gift som har till­förts data­ba­sen, om det inte står klart att upp­gif­ten kan röjas utan att den enskilde lider skada eller men. För upp­gift i mål hos dom­stol gäl­ler sek­re­tes­sen enligt första-​femte mening­arna endast om det kan antas att den enskilde lider skada eller men om upp­gif­ten röjs. Det­samma gäl­ler upp­gift som med anled­ning av över­kla­gande hos dom­stol regi­stre­ras hos annan myn­dig­het enligt 15 kap. 2 § första styc­ket 3 eller 4. Har upp­gift i mål hos dom­stol erhål­lits från annan myn­dig­het och är den sek­re­tess­be­lagd där, gäl­ler dock denna sek­re­tess hos dom­sto­len, om upp­gif­ten sak­nar bety­delse i målet.

Med skatt avses i detta kapi­tel skatt på inkomst och annan direkt skatt samt omsätt­nings­skatt, tull och annan indi­rekt skatt. Med skatt jäm­ställs arbets­gi­var­av­gift, pris­re­gle­rings­av­gift och lik­nande avgift, avgift enligt lagen (1999:291) om avgift till regi­stre­rat tros­sam­fund, skat­te­tillägg och för­se­nings­av­gift samt expe­di­tions­av­gift och tilläggs­av­gift enligt lagen (2004:629) om träng­selskatt. Med verk­sam­het som avser bestäm­mande av skatt jäm­ställs verk­sam­het som avser bestäm­mande av pen­sions­grun­dande inkomst.

Sek­re­tes­sen gäl­ler inte beslut, vari­ge­nom skatt eller pen­sions­grun­dande inkomst bestäms eller under­lag för bestäm­mande av skatt fast­ställs, om inte beslu­tet med­de­las i ärende om
   1. för­hands­be­sked i taxerings-​ eller skat­te­fråga,
   2. beskatt­ning av utländska exper­ter, fors­kare eller andra nyc­kel­per­so­ner när beslu­tet har fat­tats av Fors­karskat­tenämn­den, eller
   3. träng­selskatt.

I beslut, vari­ge­nom träng­selskatt bestäms eller under­lag för bestäm­mande av sådan skatt fast­ställs, gäl­ler sek­re­tes­sen dock endast för upp­gift om vil­ken betal­sta­tion bilen har pas­se­rat och tid­punk­ten för denna pas­sage.

Utan hin­der av sek­re­tes­sen får upp­gift läm­nas till enskild enligt vad som före­skrivs i lag om för­fa­rande vid beskatt­ning, lagen (2001:181) om behand­ling av upp­gif­ter i Skat­te­ver­kets beskatt­nings­verk­sam­het eller lagen (1990:613) om mil­jö­av­gift på utsläpp av kvä­ve­ox­i­der vid ener­gi­pro­duk­tion. I rådets för­ord­ning (EG) 1383/2003 av den 22 juli 2003 om tull­myn­dig­he­ter­nas ingri­pande mot varor som miss­tänks göra intrång i vissa imma­te­ri­ella rät­tig­he­ter och om vilka åtgär­der som skall vid­tas mot varor som gör intrång i vissa imma­te­ri­ella rät­tig­he­ter finns bestäm­mel­ser om att upp­gift i vissa fall får läm­nas till enskild. Vidare får utan hin­der av sek­re­tes­sen upp­gift i ärende om revi­sion läm­nas till en för­val­tare i den revi­de­ra­des kon­kurs.

I fråga om upp­gift i all­män hand­ling gäl­ler sek­re­tes­sen i högst tjugo år. För upp­gift om avgift enligt lagen om avgift till regi­stre­rat tros­sam­fund gäl­ler dock sek­re­tes­sen i högst sjut­tio år. Lag (2006:422).

2 §   Sek­re­tess gäl­ler i
   1. sär­skilt ärende om revi­sion eller annan kon­troll i fråga om skatt, tull eller avgift samt annan verk­sam­het som avser tull­kon­troll och som inte fal­ler under 1 §,
   2. ärende om kom­pen­sa­tion för eller åter­be­tal­ning av skatt,
   3. ärende om anstånd med erläg­gande av skatt,
   4. ärende enligt lagen (2007:592) om kas­sa­re­gis­ter m.m.

för upp­gift om enskilds per­son­liga eller eko­no­miska för­hål­lan­den.

Sek­re­tess gäl­ler i ärende enligt lagen (2007:324) om Skat­te­ver­kets han­te­ring av vissa bor­ge­närs­upp­gif­ter för upp­gift om enskilds per­son­liga eller eko­no­miska för­hål­lan­den, om det inte står klart att upp­gif­ten kan röjas utan att den enskilde eller någon honom när­stå­ende lider skada eller men.

I fråga om sek­re­tess enligt denna para­graf tilläm­pas 1 § första styc­ket fjärde-​åttonde mening­arna.

Sek­re­tes­sen gäl­ler inte beslut i ärende som avses i första styc­ket 2 och 3 samt andra styc­ket. Sek­re­tes­sen gäl­ler inte hel­ler beslut om kon­troll­av­gift eller om undan­tag från skyl­dig­he­ter enligt lagen (2007:592) om kas­sa­re­gis­ter m.m.
eller beslut om kon­troll­av­gift enligt lagen (2006:575) om sär­skild skat­te­kon­troll i vissa bran­scher.

Utan hin­der av sek­re­tes­sen får upp­gift i ärende om revi­sion eller enligt lagen om Skat­te­ver­kets han­te­ring av vissa bor­ge­närs­upp­gif­ter läm­nas till för­val­tare i den enskil­des kon­kurs. I rådets för­ord­ning (EG) nr 1383/2003 av den 22 juli 2003 om tull­myn­dig­he­ter­nas ingri­pande mot varor som miss­tänks göra intrång i vissa imma­te­ri­ella rät­tig­he­ter och om vilka åtgär­der som skall vid­tas mot varor som gör intrång i vissa imma­te­ri­ella rät­tig­he­ter finns bestäm­mel­ser om att upp­gift i vissa fall får läm­nas till enskild.

I fråga om upp­gift i all­män hand­ling gäl­ler sek­re­tes­sen i högst tjugo år. Lag (2007:593).

3 §   Sek­re­tess enligt 1 och 2 §§ gäl­ler också, i den mån riks­da­gen har god­känt avtal härom med främ­mande stat eller mel­lan­folk­lig orga­ni­sa­tion, i ärende om handräck­ning eller bistånd som myn­dig­het läm­nar åt myn­dig­het eller annat organ i den sta­ten eller mel­lan­folk­lig orga­ni­sa­tio­nen i verk­sam­het som mot­sva­rar den som avses i nämnda para­gra­fer.

Sek­re­tess gäl­ler, i den mån riks­da­gen har god­känt avtal härom med främ­mande stat eller mel­lan­folk­lig orga­ni­sa­tion, hos myn­dig­het i verk­sam­het som avses i 1, 2 eller 19 § för sådan upp­gift om enskilds per­son­liga eller eko­no­miska för­hål­lan­den som myn­dig­he­ten för­fo­gar över på grund av avta­let. Före­skrif­terna i 14 kap. 1--3 §§ får inte i fråga om denna sek­re­tess tilläm­pas i strid med avta­let.

I fråga om upp­gift i all­män hand­ling gäl­ler sek­re­tes­sen enligt andra styc­ket i högst tjugo år. Lag (1992:1775).

4 §   Sek­re­tess gäl­ler i sådan sär­skild verk­sam­het hos myn­dig­het som avser fram­ställ­ning av sta­tistik för upp­gift som avser enskilds per­son­liga eller eko­no­miska för­hål­lan­den och som kan hän­fö­ras till den enskilde. Det­samma gäl­ler annan jäm­för­bar under­sök­ning som utförs av Riks­re­vi­sio­nen eller riks­dags­för­valt­ningen eller, i den utsträck­ning rege­ringen före­skri­ver det, av någon annan myn­dig­het. Upp­gift som behövs för forsknings-​ eller sta­tistikän­da­mål och upp­gift, som inte genom namn, annan iden­ti­tets­be­teck­ning eller där­med jäm­för­bart för­hål­lande är direkt hän­för­lig till den enskilde, får dock läm­nas ut, om det står klart att upp­gif­ten kan röjas utan att den enskilde eller någon när­stå­ende till den enskilde lider skada eller men. Det­samma gäl­ler en upp­gift som avser en avli­den och som rör döds­or­sak eller döds­da­tum, om upp­gif­ten behövs i ett natio­nellt eller regi­o­nalt kva­li­tets­re­gis­ter enligt pati­ent­da­ta­la­gen (2008:355).

I fråga om upp­gift i all­män hand­ling gäl­ler sek­re­tes­sen i högst sjut­tio år, såvitt angår upp­gift om enskilds per­son­liga för­hål­lan­den, och annars i högst tjugo år. Lag (2008:356).

5 §   Sek­re­tess gäl­ler hos Riks­ban­ken i ären­den enligt lag­stift­ningen om valu­ta­re­gle­ring och betal­ningar till och från utlan­det för upp­gift om enskilds per­son­liga eller eko­no­miska för­hål­lan­den, om det inte står klart att upp­gif­ten kan röjas utan att den enskilde lider skada eller men.

Sek­re­tess gäl­ler i ärende om stu­di­e­stöd och i ärende hos Cen­trala stu­di­e­stöds­nämn­den om lån till hem­ut­rust­ning för flyk­tingar och vissa andra utlän­ningar för upp­gift om enskilds per­son­liga eller eko­no­miska för­hål­lan­den, om det kan antas att den enskilde lider skada eller men om upp­gif­ten röjs. Såvitt gäl­ler annat än stu­di­e­stöd under sjuk­dom gäl­ler sek­re­tes­sen dock inte beslut i ären­det.

Sek­re­tess gäl­ler, i annat fall än som avses i andra styc­ket och 8 kap. 6-8 §§, i ärende om utlå­ning av all­männa medel för upp­gift om enskilds per­son­liga eller eko­no­miska för­hål­lan­den, om det kan antas att den enskilde lider skada eller men om upp­gif­ten röjs. Sek­re­tes­sen gäl­ler dock inte ansö­kan eller beslut i ären­det.

I fråga om upp­gift i all­män hand­ling gäl­ler sek­re­tes­sen i högst fem­tio år. Lag (2006:1450).

6 §   Sek­re­tess gäl­ler hos Data­in­spek­tio­nen i ärende om till­stånd eller till­syn, som enligt lag eller annan för­fatt­ning ankom­mer på inspek­tio­nen, och i ärende om sådant bistånd som avses i Euro­parå­dets kon­ven­tion om skydd för enskilda vid auto­ma­tisk data­be­hand­ling av per­son­upp­gif­ter, för upp­gift om enskilds per­son­liga eller eko­no­miska för­hål­lan­den, om det kan antas att den enskilde eller någon honom när­stå­ende lider skada eller men om upp­gif­ten röjs. Har upp­gift, för vil­ken gäl­ler sek­re­tess enligt vad nu har sagts, läm­nats till Justi­ti­e­kans­lern, gäl­ler sek­re­tes­sen också där.

I fråga om upp­gift i all­män hand­ling gäl­ler sek­re­tes­sen i högst sjut­tio år. Lag (1998:205).

7 §   Sek­re­tess gäl­ler i myn­dig­hets verk­sam­het för enbart tek­nisk bear­bet­ning eller tek­nisk lag­ring för annans räk­ning av per­son­upp­gif­ter som avses i per­son­upp­giftsla­gen (1998:204), för upp­gift om enskilds per­son­liga eller eko­no­miska för­hål­lan­den.
Lag (1998:205).

8 §   Sek­re­tess gäl­ler hos till­stånds­myn­dig­he­ten på post­om­rå­det och hos myn­dig­het som bedri­ver post­verk­sam­het för upp­gift som angår sär­skild post­för­sän­delse. Om sek­re­tess inte föl­jer av annan bestäm­melse, får dock sådan upp­gift läm­nas till den som är för­sän­del­sens avsän­dare eller mot­ta­gare.

Sek­re­tess gäl­ler hos myn­dig­het som dri­ver tele­verk­sam­het för upp­gift som angår sär­skilt tele­fon­sam­tal eller annat tele­med­de­lande. Om sek­re­tess inte föl­jer av annan bestäm­melse, får dock sådan upp­gift läm­nas till den som har tagit del i tele­fon­sam­ta­let eller annars är tele­med­de­lan­dets avsän­dare eller mot­ta­gare eller som inne­har appa­rat som har använts för tele­med­de­lan­det.

Sek­re­tess gäl­ler hos myn­dig­het som hand­har all­män sam­färd­sel för upp­gift som angår enskilds för­bin­delse med sam­färdsel­verk­sam­he­ten och som inte avses i första eller andra styc­ket, om det inte står klart att upp­gif­ten kan röjas utan att den enskilde lider skada eller men.
Sek­re­tes­sen hos myn­dig­het som bedri­ver post­verk­sam­het för upp­gift om enskilds adress gäl­ler dock endast, om det kan antas att röjande av upp­gif­ten skulle med­föra fara för att någon utsätts för över­grepp eller annat all­var­ligt men.

Sek­re­tess gäl­ler för upp­gift vid sär­skild sam­bands­tjänst inom total­för­sva­ret, om upp­gif­ten avser tele­med­de­lande som utom­stå­ende utväx­lar på tele­nät.

Sek­re­tess gäl­ler i ären­den som avser TV-​avgifter för upp­gift om enskilds per­son­liga eller eko­no­miska för­hål­lan­den, om det kan antas att den enskilde eller någon honom när­stå­ende lider skada eller men om upp­gif­ten röjs.

I fråga om upp­gift i all­män hand­ling gäl­ler sek­re­tes­sen enligt tredje och femte styc­kena i högst tjugo år. Lag (1996:1586).

9 §   Sek­re­tess gäl­ler hos nota­rius pub­licus i verk­sam­het som enligt lag eller annan för­fatt­ning ankom­mer på honom och som inte avser upp­gift om pro­test av växel eller check
   1. för upp­gift som det kan antas att den rätts­sö­kande har för­ut­satt skall bli behand­lad för­tro­ligt,
   2. för upp­gift i övrigt om någons per­son­liga eller eko­no­miska för­hål­lan­den, om det kan antas att han lider skada eller men om upp­gif­ten röjs. Lag (2000:144).

10 §   Sek­re­tess gäl­ler hos Rätts­hjälps­myn­dig­he­ten, Rätts­hjälps­nämn­den samt Justi­ti­e­kans­lern i ärende om rätts­hjälp
   1. för upp­gift som angår den rätts­liga ange­lä­gen­het som ären­det avser,
   2. för upp­gift om enskilds per­son­liga eller eko­no­miska för­hål­lan­den i övrigt, om det kan antas att den enskilde lider skada eller men om upp­gif­ten röjs.

Sek­re­tes­sen enligt denna para­graf gäl­ler inte beslut i ären­det.

I fråga om upp­gift i all­män hand­ling gäl­ler sek­re­tes­sen i högst fem­tio år. Lag (2005:74).

11 §   Sek­re­tess gäl­ler hos Utri­kes­de­par­te­men­tet och inom utri­kes­re­pre­sen­ta­tio­nen för upp­gift i ärende om eko­no­miskt bistånd, biträde i rätts­lig ange­lä­gen­het eller utred­ning eller annat lik­nande bistånd åt enskild, om

det kan antas att den enskilde eller någon honom när­stå­ende lider skada eller men om upp­gif­ten röjs. Sek­re­tes­sen gäl­ler dock inte beslut i ärende om eko­no­miskt bistånd.

Sek­re­tess gäl­ler hos Utri­kes­de­par­te­men­tet, inom utri­kes­re­pre­sen­ta­tio­nen och hos Sty­rel­sen för inter­na­tio­nellt utveck­lings­sam­ar­bete (Sida) för upp­gift om enskild som hän­för sig till utlands­myn­dig­hets bered­skaps­pla­ne­ring, om det inte står klart att upp­gif­ten kan röjas utan att den enskilde eller någon honom när­stå­ende lider skada eller men.

I fråga om upp­gift i all­män hand­ling gäl­ler sek­re­tes­sen i högst fem­tio år. Lag (1996:155).

12 §   Sek­re­tess gäl­ler i ärende om någons inträde i Advo­kat­sam­fun­det, om disci­pli­närt ingri­pande mot advo­kat eller om advo­kats ute­slut­ning ur sam­fun­det för upp­gift om hans eko­no­miska ställ­ning eller om annans per­son­liga eller eko­no­miska för­hål­lan­den, om det kan antas att den som upp­gif­ten rör lider skada eller men om upp­gif­ten röjs.

Mot­sva­rande sek­re­tess gäl­ler i ärende om god­kän­nande eller auk­to­ri­sa­tion av revi­sor eller regi­stre­ring av revi­sions­bo­lag, om disci­pli­närt ingri­pande mot god­känd eller auk­to­ri­se­rad revi­sor eller regi­stre­rat revi­sions­bo­lag eller om upp­hä­vande av god­kän­nande, auk­to­ri­sa­tion eller regi­stre­ring. Före­skrif­terna i 14 kap. 1-3 §§ får inte i fråga om denna sek­re­tess tilläm­pas i strid med avtal som ingåtts med utländsk myn­dig­het eller utländskt organ. Sek­re­tes­sen enligt detta stycke gäl­ler inte beslut i ären­det.

I fråga om upp­gift i all­män hand­ling gäl­ler sek­re­tes­sen i högst fem­tio år. Lag (2000:443).

13 §   Sek­re­tess gäl­ler i ärende enligt lag­stift­ningen om för­värv av hyres­fas­tig­het eller om sär­skild för­valt­ning av fas­tig­het för upp­gift om enskilds per­son­liga eller eko­no­miska för­hål­lan­den, om det kan antas att den enskilde lider skada eller men om upp­gif­ten röjs. Sek­re­tes­sen gäl­ler dock inte beslut i ären­det.

I fråga om upp­gift i all­män hand­ling gäl­ler sek­re­tes­sen i högst tjugo år.

14 §   Sek­re­tess gäl­ler hos över­för­myn­dare eller över­för­myn­dar­nämnd i ärende enligt för­äld­ra­bal­ken för upp­gift om enskilds per­son­liga eller eko­no­miska för­hål­lan­den, om det inte står klart att upp­gif­ten kan röjas utan att den enskilde lider skada eller men. Utan hin­der av sek­re­tes­sen får upp­gift läm­nas till enskild enligt vad som före­skrivs i för­äld­ra­bal­ken.

I fråga om upp­gift i all­män hand­ling gäl­ler sek­re­tes­sen i högst tjugo år.

15 §   Sek­re­tess gäl­ler hos dom­stol i äkten­skaps­mål samt mål och ären­den enligt för­äld­ra­bal­ken, lik­som i ären­den enligt lagen (1999:997) om sär­skild före­trä­dare för barn och ären­den enligt lagen (1989:14) om erkän­nande och verk­stäl­lig­het av utländska vård­nads­av­gö­ran­den m.m. och om över­flytt­ning av barn, för upp­gift om enskilds per­son­liga eller eko­no­miska för­hål­lan­den, om part begär det och det kan antas att den enskilde eller någon honom när­stå­ende lider skada eller men om upp­gif­ten röjs.
I ären­den enligt lagen (1999:997) om sär­skild före­trä­dare för barn och om adop­tion enligt 4 kap. för­äld­ra­bal­ken, anord­nande av god­man­skap enligt 11 kap. 4 § för­äld­ra­bal­ken eller för­val­tar­skap behövs dock inte begä­ran av part.

I fråga om upp­gift i all­män hand­ling gäl­ler sek­re­tess i högst sjut­tio år. Lag (2006:461).

16 §   Sek­re­tess gäl­ler hos dom­stol i mål om ansvar för sex­u­al­brott, utpress­ning, bry­tande av post- eller tele­hem­lig­het, intrång i för­var, olov­lig avlyss­ning, data­in­trång, brott mot tyst­nads­plikt eller brott genom vil­ket infek­tion av HIV har eller kan ha över­förts samt i mål om ersätt­ning för skada med anled­ning av sådant brott, för upp­gift om enskilds per­son­liga eller eko­no­miska för­hål­lan­den, om det kan antas att den enskilde eller någon när­stå­ende till den enskilde lider skada eller men om upp­gif­ten röjs. Sek­re­tess gäl­ler hos dom­stol även i mål om
   1. ansvar för barn­por­no­gra­fibrott,
   2. ersätt­ning för skada med anled­ning av sådant brott, och
   3. för­ver­kande av skild­ring med sådant inne­håll

för upp­gift om en ung per­son som skild­ras i por­no­gra­fisk bild, om det kan antas att denne eller någon denne när­stå­ende lider skada eller men om upp­gif­ten röjs. Sek­re­tes­sen gäl­ler även i ärende som rör i denna para­graf angi­vet brott. Sek­re­tes­sen enligt denna para­graf gäl­ler inte för upp­gift om vem som är till­ta­lad eller sva­rande.

I fråga om upp­gift i all­män hand­ling gäl­ler sek­re­tes­sen i högst sjut­tio år. Lag (2004:507).

17 §   Sek­re­tess gäl­ler för upp­gift om enskilds per­son­liga och eko­no­miska för­hål­lan­den, om inte annat föl­jer av 18 §
   1. i utred­ning enligt bestäm­mel­serna om för­un­der­sök­ning i brott­mål,
   2. i ange­lä­gen­het som avser använd­ning av tvångs­me­del i sådant mål eller i annan verk­sam­het för att före­bygga brott,
   3. i ange­lä­gen­het som avser regis­ter­kon­troll och sär­skild per­sonut­red­ning enligt säker­hets­skydds­la­gen (1996:627),
   4. i åklagar­myn­dig­hets, polis­myn­dig­hets, Skat­te­ver­kets, Sta­tens kri­mi­nal­tek­niska labo­ra­to­ri­ums, Tull­ver­kets eller Kust­be­vak­ning­ens verk­sam­het i övrigt för att före­bygga, upp­daga, utreda eller beivra brott,
   5. i Sta­tens bio­graf­by­rås verk­sam­het att biträda Justi­ti­e­kans­lern, all­män åkla­gare eller polis­myn­dig­het i brott­mål,
   6. i regis­ter som förs av Rikspo­lis­sty­rel­sen enligt polis­da­ta­la­gen (1998:622) eller som annars behand­las där med stöd av samma lag,
   7. i regis­ter som förs enligt lagen (1998:621) om miss­tan­ke­re­gis­ter,
   8. i regis­ter som förs av Skat­te­ver­ket enligt lagen (1999:90) om behand­ling av per­son­upp­gif­ter vid Skat­te­ver­kets med­ver­kan i brotts­ut­red­ningar eller som annars behand­las där med stöd av samma lag,
   9. i sär­skilt ären­de­re­gis­ter över brott­mål som förs av åklagar­myn­dig­het, om upp­gif­ten inte hän­för sig till regi­stre­ring som avses i 15 kap. 1 §,
   10. i regis­ter som förs av Tull­ver­ket enligt lagen (2005:787) om behand­ling av upp­gif­ter i Tull­ver­kets brotts­be­käm­pande verk­sam­het eller som annars behand­las med stöd av samma lag,
om det inte står klart att upp­gif­ten kan röjas utan att den enskilde eller någon när­stå­ende till den enskilde lider skada eller men.

Sek­re­tess enligt första styc­ket 2 gäl­ler hos dom­stol i dess rätt­ski­pande eller rätts­vår­dande verk­sam­het endast om det kan antas att den enskilde eller någon när­stå­ende till den enskilde lider skada eller men om upp­gif­ten röjs. Vid för­hand­ling om använd­ning av tvångs­me­del gäl­ler sek­re­tess för upp­gift om vem som är miss­tänkt endast om det kan antas att fara upp­kom­mer för att den miss­tänkte eller någon när­stå­ende till honom eller henne utsätts för våld eller annat all­var­ligt men om upp­gif­ten röjs. Av 12 kap. 2 § andra styc­ket fram­går att även sek­re­tes­sen enligt första styc­ket 1 är begrän­sad hos dom­stol.

Sek­re­tes­sen enligt första styc­ket gäl­ler hos till­syns­myn­dig­he­ten i kon­kurs för upp­gift som angår miss­tanke om brott.

Sek­re­tess gäl­ler i verk­sam­het, som avses i första styc­ket, för anmä­lan eller utsaga från enskild, om det kan antas att fara upp­kom­mer för att någon utsätts för våld eller annat all­var­ligt men om upp­gif­ten röjs.

Utan hin­der av sek­re­tes­sen får en ska­de­li­dande, eller den som den ska­de­li­dande över­lå­tit sin rätt till, ta del av en upp­gift
   1. i en ned­lagd för­un­der­sök­ning eller i en för­un­der­sök­ning som avslu­tats med ett beslut om att åtal inte skall väc­kas,
   2. i en annan brotts­ut­red­ning som utförts enligt bestäm­mel­serna i 23 kap. rät­te­gångs­bal­ken och som avlu­tats på annat sätt än med beslut att väcka åtal, med straf­fö­re­läg­gande eller med före­läg­gande av ord­nings­bot, eller
   3. i en avslu­tad utred­ning enligt 31 § lagen (1964:167) med sär­skilda bestäm­mel­ser om unga lagö­ver­trä­dare,
om den ska­de­li­dande, eller den som den ska­de­li­dande över­lå­tit sin rätt till, behö­ver upp­gif­ten för att kunna få ett anspråk på ska­de­stånd eller på bättre rätt till viss egen­dom till­go­do­sett och det inte bedöms vara av syn­ner­lig vikt för den som upp­gif­ten rör eller någon när­stå­ende till honom eller henne att den inte läm­nas ut.

Utan hin­der av sek­re­tes­sen får en upp­gift också läm­nas ut
   1. till enskild enligt vad som före­skrivs i den sär­skilda lag­stift­ningen om unga lagö­ver­trä­dare,
   2. till enskild enligt vad som före­skrivs i säker­hets­skydds­la­gen (1996:627) samt i för­ord­ning som har stöd i den lagen,
   3. enligt vad som före­skrivs i lagen (1998:621) om miss­tan­ke­re­gis­ter, polis­da­ta­la­gen (1998:622), lagen (1999:90) om behand­ling av per­son­upp­gif­ter vid Skat­te­ver­kets med­ver­kan i brotts­ut­red­ningar och i lagen (2005:787) om behand­ling av upp­gif­ter i Tull­ver­kets brotts­be­käm­pande verk­sam­het samt i för­ord­ningar som har stöd i dessa lagar,
   4. till enskild enligt vad som före­skrivs i 27 kap. 8 § rät­te­gångs­bal­ken.

Utan hin­der av sek­re­tes­sen får poli­sen på begä­ran av den som lidit person-​ eller sak­skada vid en tra­fi­ko­lycka lämna upp­gift om iden­ti­te­ten hos en tra­fi­kant som haft del i olyc­kan.

Utan hin­der av sek­re­tes­sen enligt första styc­ket 1 får upp­gift läm­nas till kon­kurs­för­val­tare, om upp­gif­ten kan antas ha bety­delse för kon­kurs­ut­red­ningen.

Sek­re­tess gäl­ler inte för upp­gift som hän­för sig till sådan verk­sam­het hos Säker­hetspo­li­sen som avses i första styc­ket 1-4 eller 6 eller mot­sva­rande verk­sam­het enligt äldre bestäm­mel­ser, om upp­gif­ten har införts i en all­män hand­ling före år 1949. I fråga om annan upp­gift i all­män hand­ling gäl­ler sek­re­tes­sen i högst sjut­tio år. Lag (2006:697).

18 §   Sek­re­tes­sen enligt 17 § första styc­ket gäl­ler inte
   1. beslut huruvida åtal skall väc­kas, beslut om att för­un­der­sök­ning inte skall inle­das samt beslut om att för­un­der­sök­ning skall läg­gas ned,
   2. upp­gift i ärende om straf­fö­re­läg­gande eller före­läg­gande av ord­nings­bot,
   3. upp­gift som avser omhän­der­ta­gande enligt 13 § andra styc­ket polisla­gen (1984:387).

Sek­re­tes­sen enligt 17 § första styc­ket upp­hör att gälla, om upp­gif­ten läm­nas till dom­stol med anled­ning av åtal, såvida inte sek­re­tess för upp­gif­ten skall gälla hos dom­sto­len enligt 16 § eller enligt 8 kap. 17 §, eller upp­gif­ten uppen­bar­li­gen sak­nar bety­delse i målet eller finns i hand­ling som har erhål­lits från annan myn­dig­het där sek­re­tess gäl­ler för upp­gif­ten. Lag (2002:1124).

19 §   Sek­re­tess gäl­ler hos Kro­no­fog­de­myn­dig­he­ten i mål eller ärende angå­ende utsök­ning och indriv­ning samt i verk­sam­het enligt lagen (1986:436) om närings­för­bud, för upp­gift om enskilds per­son­liga eller eko­no­miska för­hål­lan­den, om det inte står klart att upp­gif­ten kan röjas utan att den enskilde eller någon honom när­stå­ende lider skada eller men. Sek­re­tes­sen gäl­ler dock inte upp­gift om för­plik­telse som avses med den sökta verk­stäl­lig­he­ten
   - i ett pågående mål, eller
   - i ett avslu­tat mål, om verk­stäl­lig­het för annan för­plik­telse söks inom två år eller om verk­stäl­lig­het tidi­gare sökts och upp­gif­ten inte är äldre än två år.

Sek­re­tess gäl­ler inte hel­ler beslut i ett mål eller ärende.

Mot­sva­rande sek­re­tess gäl­ler i myn­dig­hets verk­sam­het som avser förande av eller uttag ur utsöknings-​ och indriv­nings­da­ta­ba­sen enligt lagen (2001:184) om behand­ling av upp­gif­ter i Kro­no­fog­de­myn­dig­he­tens verk­sam­het för upp­gift som har till­förts data­ba­sen.

Upp­gift i mål, ärende eller verk­sam­het som avses i första-​ tredje styc­kena och som Kro­no­fog­de­myn­dig­he­ten har beslu­tat att bloc­kera med tillämp­ning av 3 kap. 3 a § lagen om behand­ling av upp­gif­ter i Kro­no­fog­de­myn­dig­he­tens verk­sam­het omfat­tas av sek­re­tess oav­sett vad som före­skrivs i nämnda styc­ken. Vid tillämp­ning av första styc­ket andra meningen ska bort­ses från sökt verk­stäl­lig­het beträf­fande vil­ken upp­gif­ten bloc­ke­rats.

Utan hin­der av sek­re­tes­sen får upp­gif­ter om en enskild läm­nas till för­val­tare i den enskil­des kon­kurs.

I fråga om upp­gift i all­män hand­ling gäl­ler sek­re­tes­sen i högst fem­tio år, såvitt angår upp­gift om enskilds per­son­liga för­hål­lan­den, och annars i högst tjugo år. Lag (2008:214).

20 §   Sek­re­tess gäl­ler hos dom­stol, för upp­gift om enskilds per­son­liga eller eko­no­miska för­hål­lan­den om det kan antas att den enskilde eller någon när­stå­ende till den enskilde lider avse­värd skada eller bety­dande men om upp­gif­ten röjs,
   1. i mål om kol­lek­tivav­tal,
   2. i mål om tillämp­ningen av lagen (1982:80) om anställ­nings­skydd, lagen (1976:580) om med­be­stäm­mande i arbets­li­vet, 31-33 §§ lagen (1994:260) om offent­lig anställ­ning, 4-11 §§ lagen (1994:261) om full­makt­san­ställ­ning, 2 och 5 kap. dis­kri­mi­ne­rings­la­gen (2008:567), 3-7 §§ lagen (2002:293) om för­bud mot dis­kri­mi­ne­ring av del­tids­ar­be­tande arbets­ta­gare och arbets­ta­gare med tids­be­grän­sad anställ­ning samt 14 a kap. 7-12 §§ skol­la­gen (1985:1100).

I fråga om upp­gift i all­män hand­ling gäl­ler sek­re­tes­sen i högst tjugo år. Lag (2008:570).

21 §   Sek­re­tess gäl­ler hos föl­jande myn­dig­he­ter för upp­gift om enskilds per­son­liga eller eko­no­miska för­hål­lan­den, om det kan antas att den enskilde eller någon när­stå­ende till den enskilde lider skada eller men om upp­gif­ten röjs:
   1. Dis­kri­mi­ne­rings­om­buds­man­nen i ärende enligt dis­kri­mi­ne­rings­la­gen (2008:567) samt i annat ärende som rör råd­giv­ning åt enskild,
   2. Nämn­den mot dis­kri­mi­ne­ring i ärende enligt dis­kri­mi­ne­rings­la­gen,
   3. Sta­tens skol­in­spek­tion i ärende enligt 14 a kap. skol­la­gen (1985:1100), och
   4. Kon­su­ment­om­buds­man­nen i ärende enligt lagen (1997:379) om för­söks­verk­sam­het avse­ende med­ver­kan av Kon­su­ment­om­buds­man­nen i vissa tvis­ter.

I fråga om upp­gift i all­män hand­ling gäl­ler sek­re­tes­sen i högst tjugo år. Lag (2008:570).

22 §   Sek­re­tess gäl­ler i bib­li­o­teks­verk­sam­het för upp­gift i regis­ter om enskilds lån, reser­va­tion eller annan form av beställ­ning, om det inte står klart att upp­gif­ten kan röjas utan att den som upp­gif­ten rör eller någon honom när­stå­ende lider skada eller men.

I fråga om upp­gift i all­män hand­ling gäl­ler sek­re­tes­sen i högst tjugo år. Lag (1989:713).

23 §   Sek­re­tess gäl­ler för sådan upp­gift hos myn­dig­het om inne­hav av finan­si­ella instru­ment som har läm­nats till myn­dig­he­ten till följd av sär­skilt beslut enligt 11 § lagen (2000:1087) om anmäl­nings­skyl­dig­het för vissa inne­hav av finan­si­ella instru­ment eller till följd av 9 kap. 5 § lagen (1988:1385) om Sve­ri­ges riks­bank, 7 kap. 2 § lagen (2000:192) om all­männa pen­sions­fon­der (AP-​fonder), 5 kap. 2 § lagen (2000:193) om Sjätte AP-​fonden eller 14 a § första och andra styc­kena lagen (2002:1023) med instruk­tion för Riks­re­vi­sio­nen, om det inte står klart att upp­gif­ten kan röjas utan att den som upp­gif­ten rör lider skada eller men.

I fråga om upp­gift i all­män hand­ling gäl­ler sek­re­tes­sen i högst 20 år. Lag (2007:342).

24 §   Sek­re­tess gäl­ler hos tillstånds-​ eller till­syns­myn­dig­het enligt alko­hol­la­gen (1994:1738) för upp­gift om enskilds per­son­liga eller eko­no­miska för­hål­lan­den, om det kan antas att den enskilde eller någon honom när­stå­ende lider skada eller men om upp­gif­ten röjs. Sek­re­tes­sen gäl­ler dock inte beslut i ären­den om till­stånd.

I fråga om upp­gift i all­män hand­ling gäl­ler sek­re­tes­sen i högst fem­tio år. Lag (1994:1739).

25 §   Sek­re­tess gäl­ler hos För­säk­rings­kas­san, Pre­mie­pen­sions­myn­dig­he­ten och dom­stol i ärende enligt lag­stift­ningen om inkomst­grun­dad ålderspen­sion för upp­gift om
   1. hur pre­mie­pen­sions­me­del har pla­ce­rats för en enskilds räk­ning, om det inte står klart att upp­gif­ten kan röjas utan att han eller hon lider men, och
   2. vad en pen­sions­spa­rare har bestämt om efter­le­van­de­skydd enligt 10 kap. lagen (1998:674) om inkomst­grun­dad ålderspen­sion.

Utan hin­der av sek­re­tess får upp­gift läm­nas till enskild enligt vad som före­skrivs i lag­stift­ningen om inkomst­grun­dad ålderspen­sion.

Sek­re­tess enligt första styc­ket 2 gäl­ler inte sedan pen­sions­spa­ra­ren har avli­dit.

I fråga om upp­gift i all­män hand­ling gäl­ler sek­re­tes­sen i högst sjut­tio år. Lag (2004:786).

26 §   Sek­re­tess gäl­ler för upp­gift om enskilds per­son­liga eller eko­no­miska för­hål­lan­den
   1. hos kom­mis­sio­nen för gransk­ning av de svenska säker­hets­tjäns­ter­nas för­fatt­nings­skyd­dande verk­sam­het i dess verk­sam­het för sådan gransk­ning,
   2. hos det natio­nella rådet för sam­ord­ning och stöd till drab­bade med anled­ning av natur­ka­ta­stro­fen i Asien i den del dess verk­sam­het avser kon­tak­ter med de drab­bade och anhö­riga till kata­stro­fens offer,
om det inte står klart att upp­gif­ten kan röjas utan att den enskilde eller någon när­stå­ende till den enskilde lider skada eller men.

Sek­re­tess gäl­ler för upp­gift om enskilds per­son­liga eller eko­no­miska för­hål­lan­den hos kom­mis­sio­nen för utvär­de­ring av natio­nell krishan­te­rings­för­måga med anled­ning av natur­ka­ta­stro­fen i Asien i dess verk­sam­het för sådan utvär­de­ring, om det kan antas att den enskilde eller någon när­stå­ende till den enskilde lider skada eller men om upp­gif­ten röjs.

I fråga om upp­gift i all­män hand­ling gäl­ler sek­re­tes­sen i högst sjut­tio år. Lag (2005:37)

27 §   Sek­re­tess gäl­ler hos Kon­kur­rens­ver­ket i ärende som rör utred­ning av över­trä­delse av 2 kap. 1 eller 7 § kon­kur­rensla­gen (2008:579) eller av arti­kel 81 eller 82 i För­dra­get om upp­rät­tan­det av Euro­pe­iska gemen­ska­pen, för anmä­lan eller annan utsaga från enskild, om det kan antas att den enskilde lider avse­värd skada eller bety­dande men om upp­gif­ten röjs.

I fråga om upp­gift i all­män hand­ling gäl­ler sek­re­tes­sen i högst tjugo år. Lag (2008:593).

28 §   Sek­re­tess gäl­ler i ärende om
   1. inkomst­ga­ranti avse­ende den som har varit riks­dags­le­da­mot eller Sve­ri­ges före­trä­dare i Euro­pa­par­la­men­tet,
   2. inkomst­ga­ranti eller mot­sva­rande för­må­ner för den som har varit stats­råd och för vissa arbets­ta­gare som har inne­haft stat­lig chefsan­ställ­ning,
   3. pen­sion enligt stat­ligt kol­lek­tivav­tal om sär­skild pen­sion för yrkes­of­fi­ce­rare,
   4. pen­sions­er­sätt­ning och sär­skild pen­sions­er­sätt­ning enligt stat­ligt kol­lek­tivav­tal om trygg­hets­frå­gor

för upp­gift om enskilds per­son­liga eller eko­no­miska för­hål­lan­den, om det kan antas att den som upp­gif­ten rör lider skada eller men om upp­gif­ten röjs. Sek­re­tes­sen gäl­ler inte beslut i ett sådant ärende.

I fråga om upp­gift i all­män hand­ling gäl­ler sek­re­tes­sen i högst tjugo år. Lag (2008:967).

29 §   Sek­re­tess gäl­ler i myn­dig­hets verk­sam­het som består i etik­pröv­ning och till­syn enligt lagen (2003:460) om etik­pröv­ning av forsk­ning som avser män­ni­skor, för upp­gift om
   1. enskilds per­son­liga för­hål­lan­den, om det inte står klart att upp­gif­ten kan röjas utan att den enskilde eller någon när­stå­ende till den enskilde lider men,
   2. enskilds eko­no­miska för­hål­lan­den, om det kan antas att den enskilde lider skada om upp­gif­ten röjs.

Sek­re­tes­sen enligt första styc­ket gäl­ler inte beslut i ären­den.

I fråga om upp­gift i all­män hand­ling gäl­ler sek­re­tes­sen enligt första styc­ket 1 i sjut­tio år och enligt första styc­ket 2 i tjugo år. Lag (2003:461).

30 §   Sek­re­tess gäl­ler hos kom­mu­ner och stat­liga myn­dig­he­ter i verk­sam­het enligt lagen (2003:778) om skydd mot olyc­kor som avser
   1. utfö­rande av rädd­nings­in­sat­ser,
   2. under­sök­ningar av olyc­kor, eller
   3. till­syn

för upp­gift om enskilds per­son­liga eller eko­no­miska för­hål­lan­den, om det kan antas att den enskilde eller någon när­stå­ende till den enskilde lider skada eller men om upp­gif­ten röjs.

I fråga om upp­gift i all­män hand­ling gäl­ler sek­re­tes­sen i högst tjugo år. Lag (2003:779).

31 §   Sek­re­tess gäl­ler i verk­sam­het som avser förande av eller uttag ur regis­ter som förs enligt lagen (2006:444) om pas­sa­ge­rar­re­gis­ter för upp­gift om enskilds namn och födel­se­da­tum samt num­mer på rese­hand­ling. Sek­re­tess i denna verk­sam­het gäl­ler också för upp­gift om enskilds eko­no­miska för­hål­lan­den, om det kan antas att den enskilde lider skada om upp­gif­ten röjs.

I fråga om upp­gift i all­män hand­ling gäl­ler sek­re­tes­sen i högst tjugo år. Lag (2006:445).

32 §   Sek­re­tess gäl­ler hos För­svars­mak­ten i för­svars­un­der­rät­tel­se­verk­sam­he­ten och den mili­tära säker­hets­tjäns­ten samt hos För­sva­rets radi­o­an­stalt i underrättelse-​ och säker­hets­verk­sam­he­ten för upp­gift om enskilds per­son­liga eller eko­no­miska för­hål­lan­den, om det inte står klart att upp­gif­ten kan röjas utan att den enskilde eller någon när­stå­ende till den enskilde lider skada eller men.

I fråga om upp­gift i all­män hand­ling gäl­ler sek­re­tes­sen i högst sjut­tio år. Lag (2007:665).


10 kap. Sek­re­tess med hän­syn till intres­set att bevara djur- eller växtart

1 §   Sek­re­tess gäl­ler för upp­gift om utrot­nings­ho­tad djur- eller växtart, om det kan antas att strä­van­den att bevara arten inom lan­det eller del därav mot­ver­kas om upp­gif­ten röjs.


11 kap. Sär­skilda bestäm­mel­ser om sek­re­tess hos rege­ringen, riks­da­gen samt Riks­da­gens ombuds­män, Justi­ti­e­kans­lern och Säkerhets-​ och integri­tets­skydds­nämn­den

1 §   Erhål­ler rege­ringen från annan myn­dig­het upp­gift, som är sek­re­tess­be­lagd där, för att rege­ringen skall pröva fråga om utläm­nande av upp­gif­ten, gäl­ler sek­re­tes­sen även hos rege­ringen.

Rege­ringen kan för sär­skilt fall besluta att sek­re­tess­be­lagd upp­gift i rege­rings­ä­rende får läm­nas ut.

Skall enligt sär­skild bestäm­melse i denna lag viss angi­ven myn­dig­het pröva fråga om utläm­nande av upp­gift till enskild, ankom­mer pröv­ningen, såvitt gäl­ler upp­gift hos rege­ringen, i stäl­let på denna. Detta gäl­ler dock inte, om pröv­ningen ankom­mer på depar­te­ments­chef.

2 §   Före­skrif­terna i 1 kap. 2-4 §§ gäl­ler inte för leda­mot av riks­da­gen såvitt avser upp­gift som leda­mo­ten har erhål­lit under utö­van­det av sitt upp­drag. Före­skrif­terna om tyst­nads­plikt för sådan leda­mot och för tjäns­te­man i riks­da­gen finns i 10 kap. 7 § rege­rings­for­men samt 2 kap. 4 §, 4 kap. 17 § och 10 kap. 8 § riks­dags­ord­ningen.

För upp­gift om vad som har före­kom­mit vid sam­man­träde med riks­da­gens kam­mare gäl­ler sek­re­tess enligt denna lag endast om sam­man­trä­det har hål­lits inom stängda dör­rar. För upp­gift som har inta­gits i kam­ma­rens pro­to­koll gäl­ler sek­re­tess enligt denna lag endast i fall som avses i 2 kap. För upp­gift i annat riks­da­gens pro­to­koll eller beslut gäl­ler sek­re­tess enligt denna lag endast i de fall som avses i 2 kap., 6 kap. 6 § och, när det gäl­ler EU-​nämndens ste­no­gra­fiska upp­teck­ningar enligt 10 kap. 9 § riks­dags­ord­ningen, 3 kap. 1 §.

Erhål­ler riks­da­gen från rege­ringen upp­gift som är sek­re­tess­be­lagd där, gäl­ler sek­re­tes­sen också hos riks­da­gen. Lag (2003:182).

3 §   Den befo­gen­het som enligt bestäm­melse i denna lag till­kom­mer rege­ringen att för sär­skilt fall för­ordna om undan­tag från sek­re­tess, skall, såvitt avser upp­gift hos riks­da­gen eller myn­dig­het under denna, i stäl­let till­komma riks­da­gen. Såvitt avser upp­gift hos myn­dig­het under riks­da­gen till­kom­mer befo­gen­he­ten det utskott som bere­der ären­den som rör myn­dig­he­ten.

Erhål­ler riks­da­gen från annan myn­dig­het upp­gift, som är sek­re­tess­be­lagd där, för att riks­da­gen skall pröva fråga om utläm­nande av upp­gif­ten, gäl­ler sek­re­tes­sen även hos riks­da­gen.

Även i annat fall än som avses i första styc­ket får riks­da­gen för­ordna om undan­tag från sek­re­tess i fråga om upp­gift hos riks­da­gen.

4 §   Sek­re­tess gäl­ler hos Riks­da­gens ombuds­män och Justi­ti­e­kans­lern i deras till­syn över offent­lig verk­sam­het och hos Justi­ti­e­kans­lern i hans verk­sam­het för att bevaka sta­tens rätt eller till­han­dagå rege­ringen med råd och utred­ningar i juri­diska ange­lä­gen­he­ter endast i den mån det föl­jer av andra-​-femte styc­ket. Sek­re­tess gäl­ler inte i något fall beslut av justi­ti­e­om­buds­man vari­ge­nom ärende avgörs.

Erhål­ler justi­ti­e­om­buds­man eller Justi­ti­e­kans­lern i verk­sam­het, som anges i första styc­ket, från myn­dig­het upp­gift som är sek­re­tess­be­lagd där, gäl­ler sek­re­tes­sen också hos ombuds­man­nen eller Justi­ti­e­kans­lern. Före­kom­mer upp­gif­ten i sådan hand­ling som har upp­rät­tats med anled­ning av verk­sam­he­ten, gäl­ler sek­re­tess hos ombuds­man­nen eller Justi­ti­e­kans­lern dock endast i den mån det kan antas att all­mänt eller enskilt intresse lider avse­värd skada eller bety­dande men om upp­gif­ten röjs.

Erhål­ler justi­ti­e­om­buds­man eller Justi­ti­e­kans­lern i verk­sam­het, som anges i första styc­ket, upp­gift från enskild, gäl­ler
   1. sek­re­tess enligt 2 kap. i den mån det kan antas att riket lider bety­dande men om upp­gif­ten röjs,
   2. sek­re­tess till skydd för enskilds per­son­liga för­hål­lan­den i den mån upp­gif­ten skulle ha varit sek­re­tess­be­lagd hos myn­dig­het som ären­det får anses avse och det kan antas att den som upp­gif­ten rör eller någon honom när­stå­ende lider bety­dande men om upp­gif­ten röjs.

Sek­re­tess gäl­ler även i Justi­ti­e­kans­lerns verk­sam­het för att bevaka sta­tens rätt för upp­gift från enskild i den mån upp­gif­ten erhål­lits med anled­ning av rätts­tvist och det kan antas att det all­män­nas ställ­ning som part för­säm­ras om upp­gif­ten röjs.

Har justi­ti­e­om­buds­man eller Justi­ti­e­kans­lern beslu­tat inleda för­un­der­sök­ning, tilläm­pas 5 kap. 1 § och 9 kap. 17 och 18 §§ i verk­sam­het som anges i första styc­ket och som utövas av honom i egen­skap av åkla­gare. Lag (1994:595).

5 §   Rege­ringen får före­skriva att sek­re­tess, mot­sva­rande den som enligt 4 § gäl­ler hos Justi­ti­e­kans­lern, skall gälla i verk­sam­het som bedrivs av sär­skild under­sök­nings­kom­mis­sion som rege­ringen har till­satt.

6 §   Hos Säkerhets-​ och integri­tets­skydds­nämn­den i dess till­syn enligt lagen (2007:980) om till­syn över viss brotts­be­käm­pande verk­sam­het gäl­ler sek­re­tess endast enligt andra-​fjärde styc­kena.

Om nämn­den i verk­sam­het, som avses i första styc­ket, från en myn­dig­het får en upp­gift som är sek­re­tess­be­lagd där, gäl­ler sek­re­tes­sen också hos nämn­den.

Om nämn­den i verk­sam­het, som avses i första styc­ket, får en upp­gift från en enskild, gäl­ler
   1. sek­re­tess enligt 2 kap. i den mån det kan antas att riket lider bety­dande men om upp­gif­ten röjs,
   2. sek­re­tess enligt 5 kap. i den mån det kan antas att verk­sam­het för att före­bygga eller beivra brott all­var­ligt mot­ver­kas om upp­gif­ten röjs,
   3. sek­re­tess till skydd för enskilds per­son­liga för­hål­lan­den i den mån upp­gif­ten skulle ha varit sek­re­tess­be­lagd hos den myn­dig­het som ären­det får anses avse.

Om nämn­den i verk­sam­het, som avses i första styc­ket, får en upp­gift från en utländsk myn­dig­het eller mel­lan­folk­lig orga­ni­sa­tion, gäl­ler sek­re­tess i den mån upp­gif­ten skulle ha varit sek­re­tess­be­lagd hos den myn­dig­het som ären­det får anses avse. För­ord­ning (2007:983).


12 kap. Sär­skilda bestäm­mel­ser om sek­re­tess hos dom­sto­lar m.m.

1 §   Erhål­ler dom­stol i sin rätt­ski­pande eller rätts­vår­dande verk­sam­het från dom­stol eller annan myn­dig­het upp­gift som är sek­re­tess­be­lagd där, gäl­ler sek­re­tes­sen också hos dom­sto­len.

Första styc­ket tilläm­pas inte, om en sek­re­tess­be­stäm­melse till skydd för samma intresse ändå är tillämp­lig på upp­gif­ten hos den mot­ta­gande dom­sto­len. Om upp­gif­ten omfat­tas av sek­re­tess enligt 7 kap. 1 eller 1 a § gäl­ler dock sek­re­tes­sen enligt första styc­ket om den ger ett star­kare skydd för upp­gif­ten.

Erhål­ler dom­stol upp­gift från ett sådant organ som avses i lagen (2005:181) om mil­jö­in­for­ma­tion hos vissa enskilda organ för att dom­sto­len skall pröva fråga om utläm­nande av upp­gif­ten, gäl­ler sek­re­tess för upp­gif­ten om inte dom­sto­len fin­ner att upp­gif­ten skall läm­nas ut enligt nämnda lag. Lag (2006:854).

2 §   Sek­re­tess enligt 6 kap., 7 kap. 17 och 18 §§, 8 kap. 1 och 3-11 §§ samt 9 kap. 8-11 och 14 §§ gäl­ler inte hos dom­stol i dess rätt­ski­pande eller rätts­vår­dande verk­sam­het.

Sek­re­tess enligt 9 kap. 17 § första styc­ket 1 gäl­ler hos dom­stol i dess rätt­ski­pande eller rätts­vår­dande verk­sam­het endast om det kan antas att den enskilde eller någon när­stå­ende till den enskilde lider skada eller men om upp­gif­ten röjs.

Första och andra styc­kena gäl­ler inte om dom­sto­len har fått upp­gif­ten för att pröva om den kan läm­nas ut. Lag (2004:507).

3 §   Sek­re­tess för upp­gift i mål eller ärende i dom­stols rätt­ski­pande eller rätts­vår­dande verk­sam­het upp­hör att gälla i målet eller ären­det, om upp­gif­ten före­bringas vid offent­lig för­hand­ling i samma mål eller ärende. Detta gäl­ler dock inte sek­re­tess enligt 5 kap. 6 § och 7 kap. 48 §.

Före­bringas sek­re­tess­be­lagd upp­gift som avses i första styc­ket vid för­hand­ling inom stängda dör­rar, består sek­re­tes­sen under den fort­satta hand­lägg­ningen, om dom­sto­len inte för­ord­nar annat. Sedan dom­sto­len har skilt målet eller ären­det från sig, består sek­re­tes­sen endast om dom­sto­len i domen eller beslu­tet har för­ord­nat om det. Sådant för­ord­nande skall all­tid med­de­las för upp­gift för vil­ken sek­re­tess gäl­ler enligt 9 kap. 3 § andra styc­ket, om det skulle strida mot avtal som avses där att upp­gif­ten röjs.

Full­följs talan i mål eller ärende vari dom­stol har med­de­lat för­ord­nande om att sek­re­tess för upp­gift skall bestå, skall den högre rät­ten pröva för­ord­nan­det när den skil­jer målet eller ären­det från sig. Lag (2005:699).

4 §   Sek­re­tess för upp­gift i mål eller ärende i dom­stols rätt­ski­pande eller rätts­vår­dande verk­sam­het upp­hör att gälla i målet eller ären­det, om upp­gif­ten tas in i dom eller annat beslut i samma mål eller ärende.

Första styc­ket tilläm­pas inte, om dom­sto­len i domen eller beslu­tet har för­ord­nat att sek­re­tes­sen skall bestå. Sådant för­ord­nande skall all­tid med­de­las för upp­gift för vil­ken sek­re­tess gäl­ler enligt 9 kap. 3 § andra styc­ket, om det skulle strida mot avtal som avses där att upp­gif­ten röjs. För­ord­nande att sek­re­tes­sen skall bestå får inte omfatta dom­slu­tet eller mot­sva­rande del av annat beslut, såvida inte rikets säker­het eller annat intresse av syn­ner­lig vikt ound­gäng­li­gen påkal­lar det. Angår målet eller ären­det någons civila rät­tig­he­ter och skyl­dig­he­ter eller ankla­gelse mot någon för brott, gäl­ler dess­utom att för­ord­nande som omfat­tar dom­slut eller mot­sva­rande del av annat beslut får med­de­las endast om riket befin­ner sig i krig eller krigs­fara eller andra utomor­dent­liga, av krig för­an­ledda för­hål­lan­den råder.

Har dom­stol med­de­lat för­ord­nande enligt andra styc­ket, gäl­ler sek­re­tes­sen också hos dom­stol eller annan myn­dig­het som får del av domen eller beslu­tet. Denna bestäm­melse tilläm­pas dock inte, om en sek­re­tess­be­stäm­melse till skydd för samma intresse ändå är tillämp­lig på upp­gif­ten hos mot­ta­ga­ren.

Full­följs talan mot dom eller beslut vari dom­stol har med­de­lat för­ord­nande enligt andra styc­ket, skall den högre rät­ten pröva för­ord­nan­det när den skil­jer målet eller ären­det från sig.
Lag (1990:318).

5 §   Sek­re­tess gäl­ler hos dom­stol i dess rätt­ski­pande eller rätts­vår­dande verk­sam­het för upp­gift om
   1. inne­hål­let i ännu inte med­de­lad dom eller i annat ännu inte med­de­lat beslut,
   2. vad som har före­kom­mit vid över­lägg­ning inom stängda dör­rar angå­ende dom eller annat beslut.

Vad som sägs i första styc­ket om sek­re­tess för inne­hål­let i dom och annat beslut och för vad som har före­kom­mit vid över­lägg­ning inom stängda dör­rar gäl­ler också i fråga om jurys svar på fråga huruvida brott före­lig­ger samt i fråga om juryns över­lägg­ning.

6 §   Om syn­ner­liga skäl talar för det, får rege­ringen i annat fall än som avses i 5 § före­skriva att sek­re­tess skall gälla hos stat­lig myn­dig­het för upp­gift om
   1. inne­hål­let i ännu inte avkun­nat eller expe­di­e­rat beslut, i vil­ket änd­ring kan sökas hos dom­stol,
   2. vad som har före­kom­mit vid över­lägg­ning inom stängda dör­rar angå­ende sådant beslut.

7 §   För per­so­nal i myn­dig­hets tele­fon­växel gäl­ler sek­re­tess för upp­gift som har inhäm­tats vid tjänst­gö­ringen och som avser tele­fon­sam­tal till eller från annan per­son hos myn­dig­he­ten.


13 kap. Över­fö­ring av sek­re­tess i vissa fall

1 §   Erhål­ler myn­dig­het i verk­sam­het, som avser till­syn eller revi­sion, från annan myn­dig­het upp­gift som är sek­re­tess­be­lagd där, gäl­ler sek­re­tes­sen också hos den mot­ta­gande myn­dig­he­ten.

2 §   Erhål­ler myn­dig­het i sin för­val­tande verk­sam­het i ärende om disci­pli­n­an­svar eller skil­jande från anställ­ning eller i annat jäm­för­bart rätts­ligt för­fa­rande vid myn­dig­he­ten från annan myn­dig­het upp­gift som är sek­re­tess­be­lagd där, gäl­ler sek­re­tes­sen också hos den mot­ta­gande myn­dig­he­ten.

3 §   Erhål­ler myn­dig­het i sin forsk­nings­verk­sam­het från annan myn­dig­het upp­gift som är sek­re­tess­be­lagd där, gäl­ler sek­re­tes­sen också hos den mot­ta­gande myn­dig­he­ten.

3 a §   Om en myn­dig­het har elektro­nisk till­gång till en annan myn­dig­hets upp­tag­ning för auto­ma­ti­se­rad behand­ling och om upp­gift i denna upp­tag­ning är sek­re­tess­be­lagd hos den andra myn­dig­he­ten, gäl­ler sek­re­tes­sen också hos den mot­ta­gande myn­dig­he­ten. Lag (2008:967).

4 §   Får en arkiv­myn­dig­het för arki­ve­ring från någon annan myn­dig­het en upp­gift som är sek­re­tess­be­lagd där, gäl­ler sek­re­tes­sen också hos arkiv­myn­dig­he­ten.

Får ett enskilt organ som avses i 1 kap. 8 § tredje styc­ket första meningen för för­va­ring en hand­ling som här­rör från en myn­dig­het och som inne­hål­ler en upp­gift som är sek­re­tess­be­lagd hos myn­dig­he­ten, gäl­ler sek­re­tes­sen också hos det enskilda orga­net.

Erhål­ler Svenska kyr­kan eller någon av dess orga­ni­sa­to­riska delar för för­va­ring en all­män hand­ling enligt lagen (1999:288) om över­läm­nande av all­männa hand­lingar till Svenska kyr­kan eller någon av dess orga­ni­sa­to­riska delar för för­va­ring, m.m.
som inne­hål­ler en upp­gift som är sek­re­tess­be­lagd, skall sek­re­tes­sen fort­sätta att gälla. Lag (1999:958).

5 §   Erhål­ler myn­dig­het i verk­sam­het, som avser sådan för­hand­ling med arbets­ta­gar­or­ga­ni­sa­tion som avses i 6 kap. 5 §, från annan myn­dig­het upp­gift som är sek­re­tess­be­lagd där, gäl­ler sek­re­tes­sen också hos den mot­ta­gande myn­dig­he­ten.

Erhål­ler rege­ringen i verk­sam­het som avser upp­följ­ning av myn­dig­he­ters arbets­gi­var­po­li­tik från annan myn­dig­het upp­gift som är sek­re­tess­be­lagd där enligt första styc­ket eller enligt 6 kap. 5 §, gäl­ler sek­re­tes­sen även hos rege­ringen.
Lag (1999:327).

6 §   Bestäm­mel­serna i 1-5 §§ tilläm­pas inte, om en sek­re­tess­be­stäm­melse till skydd för samma intresse ändå är tillämp­lig på upp­gif­ten hos den mot­ta­gande myn­dig­he­ten. Om upp­gif­ten omfat­tas av sek­re­tess enligt 7 kap. 1 eller 1 a § skall dock bestäm­mel­serna i 1-5 §§ tilläm­pas om de ger ett star­kare skydd för upp­gif­ten.

Bestäm­mel­serna i 1-5 §§ tilläm­pas inte om upp­gif­ten upp­tas i beslut hos den mot­ta­gande myn­dig­he­ten. Lag (2006:854).


14 kap. Bestäm­mel­ser om vissa begräns­ningar i sek­re­tes­sen och om för­be­håll

1 §   Sek­re­tess hind­rar inte att upp­gift läm­nas till rege­ringen eller riks­da­gen. Sek­re­tess hind­rar inte hel­ler att upp­gift läm­nas till annan myn­dig­het, om upp­gifts­skyl­dig­het föl­jer av lag eller för­ord­ning.

2 §   Sek­re­tess hind­rar inte att upp­gift i annat fall än som avses i 1 § läm­nas till myn­dig­het, om upp­gif­ten behövs där för
   1. för­un­der­sök­ning, rät­te­gång, ärende om disci­pli­n­an­svar eller skil­jande från anställ­ning eller annat jäm­för­bart rätts­ligt för­fa­rande vid myn­dig­he­ten mot någon rörande hans del­ta­gande i verk­sam­he­ten vid den myn­dig­het där upp­gif­ten före­kom­mer,
   2. ompröv­ning av beslut eller åtgärd av den myn­dig­het där upp­gif­ten före­kom­mer, eller
   3. till­syn över eller revi­sion hos den myn­dig­het där upp­gif­ten före­kom­mer.

Sek­re­tess hind­rar inte att upp­gift läm­nas i munt­ligt eller skrift­ligt ytt­rande av sak­kun­nig till dom­stol eller myn­dig­het som bedri­ver för­un­der­sök­ning i brott­mål.

Sek­re­tess hind­rar inte att upp­gift om enskilds adress, tele­fon­num­mer och arbets­plats eller upp­gift i form av foto­gra­fisk bild av enskild läm­nas till en myn­dig­het, om upp­gif­ten behövs där för del­giv­ning enligt del­giv­nings­la­gen (1970:428). Upp­gift hos myn­dig­het som dri­ver tele­verk­sam­het om enskilds tele­fon­num­mer får dock, om den enskilde hos myn­dig­he­ten begärt att abon­ne­manget ska hål­las hem­ligt och upp­gif­ten omfat­tas av sek­re­tess enligt 9 kap. 8 § tredje styc­ket, läm­nas ut endast om den myn­dig­het som begär upp­gif­ten fin­ner att det kan antas att den som söks för del­giv­ning hål­ler sig undan eller att det annars finns syn­ner­liga skäl.

Sek­re­tess hind­rar inte att upp­gift som angår miss­tanke om brott läm­nas till åklagar­myn­dig­het, polis­myn­dig­het eller annan myn­dig­het som har att ingripa mot brot­tet, om fäng­else är före­skri­vet för brot­tet och detta kan antas för­an­leda annan påföljd än böter.

Vad som före­skrivs i fjärde styc­ket gäl­ler inte för upp­gift som omfat­tas av sek­re­tess enligt 7 kap. 1 c § tredje styc­ket första meningen. För upp­gift som omfat­tas av sek­re­tess enligt 7 kap. 1 c § första styc­ket, andra styc­ket, tredje styc­ket andra meningen eller fjärde styc­ket, 7 kap. 2-6 och 34 §§, 8 kap. 8 § första styc­ket, 9 eller 15 § eller 9 kap. 4 eller 7 §, 8 § första eller andra styc­ket eller 9 § gäl­ler vad som före­skrivs i fjärde styc­ket endast såvitt angår miss­tanke om
   1. brott för vil­ket inte är före­skri­vet lind­ri­gare straff än fäng­else i ett år,
   2. för­sök till brott för vil­ket inte är före­skri­vet lind­ri­gare straff än fäng­else i två år eller
   3. för­sök till brott för vil­ket inte är före­skri­vet lind­ri­gare straff än fäng­else i ett år, om gär­ningen inne­fat­tat för­sök till över­fö­ring av sådan all­män­far­lig sjuk­dom som avses i 1 kap. 3 § smitt­skydds­la­gen (2004:168),
om inte annat föl­jer av sjätte-​åttonde styc­kena.

Sek­re­tess enligt 7 kap. 1 c § första styc­ket, andra styc­ket, tredje styc­ket andra meningen eller fjärde styc­ket, 4 § eller 34 § hind­rar inte att upp­gift som angår miss­tanke om brott
   1. enligt 3, 4 eller 6 kap. brotts­bal­ken eller
   2. som avses i lagen (1982:316) med för­bud mot köns­stymp­ning av kvin­nor,
mot någon som inte har fyllt arton år läm­nas till åklagar­myn­dig­het eller polis­myn­dig­het.

Sek­re­tess enligt 7 kap. 4 § första och tredje styc­kena hind­rar vidare inte att upp­gift, som angår miss­tanke om
   1. över­lå­telse av nar­ko­tika i strid med nar­ko­ti­ka­straff­la­gen (1968:64),
   2. över­lå­telse av dop­nings­me­del i strid med lagen (1991:1969) om för­bud mot vissa dop­nings­me­del eller
   3. icke ringa fall av olov­lig för­sälj­ning eller anskaff­ning av alko­hol­dryc­ker enligt alko­hol­la­gen (1994:1738),
till den som inte fyllt arton år, läm­nas till åklagar­myn­dig­het eller polis­myn­dig­het.

Sek­re­tess som avses i sjunde styc­ket hind­rar vidare inte att upp­gift som behövs för ett ome­del­bart poli­siärt ingri­pande läm­nas till polis­myn­dig­het när någon som kan antas vara under arton år påträf­fas av per­so­nal inom soci­al­tjäns­ten under för­hål­lan­den som uppen­bar­li­gen inne­bär över­häng­ande och all­var­lig risk för den unges hälsa eller utveck­ling. Det­samma gäl­ler om den unge påträf­fas när han eller hon begår brott.

Sek­re­tess enligt 7 kap. 1 c § första styc­ket, andra styc­ket, tredje styc­ket andra meningen eller fjärde styc­ket och 4 § hind­rar inte att upp­gift läm­nas till polis­myn­dig­het eller annan myn­dig­het som ska ingripa mot brott, om upp­gif­ten behövs för att för­hindra ett före­stå­ende eller avbryta ett pågående brott som avses i 4 eller 4 a § lagen (1951:649) om straff för vissa tra­fik­brott, 13 kap. 1 § luft­fartsla­gen (1957:297), 30 § lagen (1990:1157) om säker­het vid tun­nel­bana och spår­väg, 20 kap. 4 eller 5 § sjö­la­gen (1994:1009) eller 10 kap. 2 § järn­vägs­la­gen (2004:519).

Sek­re­tess enligt 7 kap. 1 c § första styc­ket, andra styc­ket, tredje styc­ket andra meningen eller fjärde styc­ket eller 4 § första och tredje styc­kena hind­rar inte att upp­gift om enskild, eller när­stå­ende till denne, läm­nas från myn­dig­het inom hälso-​ och sjuk­vår­den och soci­al­tjäns­ten till annan sådan myn­dig­het, om det behövs för att ge den enskilde nöd­vän­dig vård, behand­ling eller annat stöd och denne
   1. inte har fyllt arton år,
   2. fort­gå­ende miss­bru­kar alko­hol, nar­ko­tika eller flyk­tiga lös­nings­me­del,
   3. vår­das med stöd av lagen (1991:1128) om psy­ki­a­trisk tvångs­vård eller lagen (1991:1129) om rätts­psy­ki­a­trisk vård, eller
   4. är gra­vid, och det behövs för en nöd­vän­dig insats till skydd för det vän­tade bar­net. Lag (2008:359).

3 §   Utö­ver vad som föl­jer av 1 och 2 §§ får sek­re­tess­be­lagd upp­gift läm­nas till myn­dig­het, om det är uppen­bart att intres­set av att upp­gif­ten läm­nas har före­träde fram­för det intresse som sek­re­tes­sen skall skydda.

Första styc­ket gäl­ler inte i fråga om sek­re­tess enligt 7 kap. 1 c-6 och 34 §§, 8 kap. 8 § första styc­ket och 9 och 15 §§ samt 9 kap. 4 och 7 §§, 8 § första och andra styc­kena och 9 §. Inte hel­ler gäl­ler första styc­ket, om utläm­nan­det stri­der mot lag eller för­ord­ning eller före­skrift som har med­de­lats med stöd av per­son­upp­giftsla­gen (1998:204). Lag (2006:854).

4 §   Sek­re­tess till skydd för enskild gäl­ler inte i för­hål­lande till den enskilde själv och kan i övrigt helt eller del­vis efter­ges av honom.
Vad nu har sagts gäl­ler dock inte om annat föl­jer av bestäm­melse i denna lag.

Sek­re­tess för upp­gift till skydd för en underå­rig gäl­ler även i för­hål­lande till vård­nads­ha­va­ren och får inte efter­ges av denne, om det kan antas att den underå­rige lider bety­dande men om upp­gif­ten röjs för vård­nads­ha­va­ren. Lag (1989:385).

5 §   Sek­re­tess hind­rar inte att sökande, kla­gande eller annan part i mål eller ärende hos dom­stol eller annan myn­dig­het tar del av hand­ling eller annat mate­rial i målet eller ären­det. Hand­ling eller annat mate­rial får dock inte läm­nas ut, i den mån det av hän­syn till all­mänt eller enskilt intresse är av syn­ner­lig vikt att sek­re­tess­be­lagd upp­gift i mate­ri­a­let inte röjs. I sådant fall skall myn­dig­he­ten på annat sätt lämna par­ten upp­lys­ning om vad mate­ri­a­let inne­hål­ler, i den mån det behövs för att han skall kunna ta till vara sin rätt och det kan ske utan all­var­lig skada för det intresse som sek­re­tes­sen skall skydda.

Sek­re­tess hind­rar ald­rig att part i mål eller ärende tar del av dom eller beslut i målet eller ären­det. Inte hel­ler inne­bär sek­re­tess begräns­ning i parts rätt enligt rät­te­gångs­bal­ken att få del av alla omstän­dig­he­ter som läggs till grund för avgö­rande av mål eller ärende.

Första och andra styc­kena tilläm­pas inte, om avvi­kande bestäm­mel­ser har med­de­lats i lag. Lag (1991:575).

6 §   Sek­re­tess hind­rar inte att den som är miss­tänkt för brott eller mot vil­ken rät­te­gång eller annat jäm­för­bart rätts­ligt för­fa­rande har inletts läm­nar upp­gift till sitt ombud eller biträde i saken eller till annan enskild, om det behövs för att han eller hon skall kunna ta till vara sin rätt.

Sek­re­tess hind­rar inte att upp­gift i ett ärende hos dom­stol eller i ett beslut i ett sådant ärende läm­nas till ett offent­ligt ombud enligt bestäm­mel­ser i rät­te­gångs­bal­ken.
Lag (2003:1147).

7 §   Sek­re­tess enligt 6 kap. 1--5, 7 och 8 §§, 7 kap. 8, 10 och 11 §§ samt 8 kap. 2 och 8--10 §§ utgör inte hin­der mot att myn­dig­het full­gör vad som i lag är före­skri­vet om skyl­dig­het att lämna infor­ma­tion till före­trä­dare för arbets­ta­gar­or­ga­ni­sa­tion eller till skydds­om­bud. Denna sek­re­tess hind­rar inte hel­ler att myn­dig­het läm­nar sådan infor­ma­tion till leda­mot i skydds­kom­mitté som behövs för hans upp­drag eller till del­ta­gare i sär­skilt orga­ni­se­rad arbetsanpassnings-​ och reha­bi­li­te­rings­verk­sam­het på ett arbets­ställe som behövs för verk­sam­he­ten.

Är den, som erhål­ler upp­gift med stöd av första styc­ket, knu­ten till myn­dig­he­ten på det sätt som anges i 1 kap. 6 §, gäl­ler för honom samma för­bud att lämna ut eller utnyttja upp­gif­ten som gäl­ler hos myn­dig­he­ten.

En före­trä­dare för en arbets­ta­gar­or­ga­ni­sa­tion får utan hin­der av för­bu­det lämna upp­gif­ten vidare till en leda­mot i orga­ni­sa­tio­nens sty­relse. Har ett skydds­om­bud, en skydds­kom­mit­té­le­da­mot eller en del­ta­gare i sär­skilt orga­ni­se­rad arbetsanpassnings-​ och reha­bi­li­te­rings­verk­sam­het utsetts av sådan lokal arbets­ta­gar­or­ga­ni­sa­tion som avses i 6 kap. 2 och 8 §§ arbets­mil­jö­la­gen (1977:1160), får ombu­det, leda­mo­ten eller del­ta­ga­ren utan hin­der av för­bu­det lämna upp­gif­ten vidare till en leda­mot i orga­ni­sa­tio­nens sty­relse eller till en sak­kun­nig i arbets­mil­jöfrå­gor hos en cen­tral arbets­ta­gar­or­ga­ni­sa­tion till vil­ken den lokala orga­ni­sa­tio­nen hör. Rät­ten att lämna upp­gift vidare gäl­ler endast om upp­gifts­läm­na­ren under­rät­tar mot­ta­ga­ren om för­bu­det. I sådant fall gäl­ler för­bu­det också för denne.

Utan hin­der av att för­bud gäl­ler enligt denna lag att lämna ut eller utnyttja upp­gift får före­trä­dare för arbets­ta­gar­or­ga­ni­sa­tion, skydds­om­bud, leda­mot av skydds­kom­mitté eller den som del­tar i arbetsanpassnings-​ och reha­bi­li­te­rings­verk­sam­het på ett arbets­ställe utnyttja upp­gif­ten för sitt upp­drag. Där­vid får han dock inte röja upp­gif­ten för annan. Lag (1994:1690).

8 §   Rege­ringen får, för­u­tom när det sär­skilt anges i bestäm­melse om sek­re­tess, för sär­skilt fall för­ordna om undan­tag från sek­re­tess när det är påkal­lat av syn­ner­liga skäl.

9 §   Fin­ner myn­dig­het att sådan risk för skada, men eller annan olä­gen­het, som enligt bestäm­melse om sek­re­tess utgör hin­der att lämna upp­gift till enskild, kan undan­rö­jas genom för­be­håll som inskrän­ker den enskil­des rätt att lämna upp­gif­ten vidare eller utnyttja den, skall myn­dig­he­ten upp­ställa sådant för­be­håll när upp­gif­ten läm­nas till honom.

Sam­tyc­ker enskild till att upp­gift, för vil­ken sek­re­tess gäl­ler till skydd för honom själv, läm­nas till annan enskild endast under för­ut­sätt­ning att för­be­håll som anges i första styc­ket upp­ställs, skall myn­dig­he­ten upp­ställa för­be­hål­let när upp­gif­ten läm­nas ut.

10 §   Myn­dig­het får upp­ställa för­be­håll, som inskrän­ker enskild mot­ta­ga­res rätt att lämna upp­gift vidare eller utnyttja upp­gift, också när
   1. myn­dig­he­ten enligt 5 § läm­nar sek­re­tess­be­lagd upp­gift till part, ställ­fö­re­trä­dare, ombud eller biträde,
   2. myn­dig­he­ten med stöd av 7 § första styc­ket läm­nar upp­gift till någon som inte är knu­ten till myn­dig­he­ten på det sätt som anges i 1 kap. 6 §,
   3. myn­dig­he­ten med stöd av 7 kap. 1 a §, 9 kap. 1 § femte styc­ket tredje meningen, 9 kap. 2 § femte styc­ket, 9 kap. 17 § åttonde styc­ket eller 9 kap. 19 § femte styc­ket läm­nar upp­gift till kon­kurs­för­val­tare.

För­be­håll enligt första styc­ket 1 får inte inne­bära för­bud mot att utnyttja upp­gif­ten i målet eller ären­det eller mot att lämna munt­lig upp­lys­ning till part, ställ­fö­re­trä­dare, ombud eller biträde.

Har för­be­håll upp­ställts enligt första styc­ket 2, ska i fråga om för­be­hål­let gälla vad som före­skrivs i 7 § tredje och fjärde styc­kena angå­ende för­bud att lämna ut eller utnyttja upp­gift.

Ett för­be­håll enligt första styc­ket 3 får inte inne­bära ett för­bud att utnyttja upp­gif­ten om den behövs för att för­val­ta­ren ska kunna full­göra de skyl­dig­he­ter som åvi­lar honom eller henne i anled­ning av kon­kur­sen.

För­ord­nande av rege­ringen eller riks­da­gen för sär­skilt fall om undan­tag från sek­re­tess för upp­gift får för­e­nas med vill­kor att för­be­håll som anges i första styc­ket ska upp­stäl­las vid utläm­nande av upp­gif­ten. Lag (2008:214).

11 §   Om upp­gift som omfat­tas av sek­re­tess utgör sådan mil­jö­in­for­ma­tion som avses i 2 § lagen (2005:181) om mil­jö­in­for­ma­tion hos vissa enskilda organ gäl­ler sek­re­tes­sen inte, om det är uppen­bart att upp­gif­ten har sådan bety­delse från mil­jö­syn­punkt att intres­set av all­män kän­ne­dom om upp­gif­ten har före­träde fram­för det intresse som sek­re­tes­sen skall skydda.

Sek­re­tess enligt 6 och 8-10 kap. gäl­ler inte för upp­gift om utsläpp i mil­jön. Lag (2005:183).


15 kap. Bestäm­mel­ser om regi­stre­ring och utläm­nande av all­männa hand­lingar m.m.

All­männa bestäm­mel­ser

1 §   När all­män hand­ling har kom­mit in till eller upp­rät­tats hos myn­dig­het skall hand­lingen regi­stre­ras utan dröjs­mål, om det inte är uppen­bart att den är av ringa bety­delse för myn­dig­he­tens verk­sam­het.
I fråga om all­männa hand­lingar, för vilka sek­re­tess inte gäl­ler, får dock regi­stre­ring under­lå­tas om hand­ling­arna hålls så ord­nade att det utan svå­rig­het kan fast­stäl­las om hand­ling har kom­mit in eller upp­rät­tats.

Om sär­skilda skäl före­lig­ger får rege­ringen före­skriva undan­tag från regi­stre­rings­skyl­dig­het enligt första styc­ket i fråga om hand­lingar av visst slag som hos myn­dig­het före­kom­mer i bety­dande omfatt­ning.

I 13 § finns bestäm­mel­ser om undan­tag från regi­stre­rings­skyl­dig­he­ten i fråga om vissa upp­tag­ningar för auto­ma­tisk data­be­hand­ling. Lag (1982:183).

2 §   Beträf­fande hand­ling som regi­stre­rats enligt 1 § skall av regist­ret framgå
   1. datum, då hand­lingen kom in eller upp­rät­ta­des,
   2. dia­ri­e­num­mer eller annan beteck­ning som har åsatts hand­lingen,
   3. i före­kom­mande fall från vem hand­lingen har kom­mit in eller till vem den har expe­di­e­rats,
   4. i kort­het vad hand­lingen rör.

Vid regi­stre­ring skall dock upp­gift enligt första styc­ket 3 eller 4 ute­läm­nas eller sär­skil­jas om det behövs för att regist­ret i övriga delar skall kunna före­tes för all­män­he­ten.

Rege­ringen får beträf­fande visst regis­ter före­skriva att före­skrif­ten i andra styc­ket inte skall tilläm­pas, om denna annars skulle omfatta fler­ta­let i regist­ret upp­tagna hand­lingar.

3 §   Kan det antas att hin­der mot utläm­nande av upp­gift i all­män hand­ling före­lig­ger enligt sek­re­tess­be­stäm­melse i denna lag eller annan för­fatt­ning, får myn­dig­het utmärka detta genom sär­skild anteck­ning. Sådan anteck­ning skall inne­hålla beteck­ningen hem­lig samt ange tillämp­lig bestäm­melse, dagen för anteck­ningen och den myn­dig­het, som har låtit göra den.

Har genom för­ord­ning med­de­lats före­skrift att fråga om utläm­nande till enskild av all­män hand­ling, som är av syn­ner­lig bety­delse för rikets säker­het, får prö­vas endast av viss myn­dig­het, skall hand­ling som avses med sådan före­skrift så snart det kan ske för­ses med anteck­ning enligt första styc­ket. Anteck­ningen skall inne­hålla upp­gift om vil­ken myn­dig­het som är behö­rig att pröva fråga om utläm­nande.

4 §   Myn­dig­het skall på begä­ran av enskild lämna upp­gift ur all­män hand­ling som för­va­ras hos myn­dig­he­ten i den mån hin­der inte möter på grund av bestäm­melse om sek­re­tess eller av hän­syn till arbe­tets behö­riga gång.

Bestäm­mel­ser om till­han­da­hål­lande av all­män hand­ling finns i 2 kap. 12 § tryck­fri­hets­för­ord­ningen.

5 §   Myn­dig­het skall på begä­ran av annan myn­dig­het lämna upp­gift som den för­fo­gar över i den mån hin­der inte möter på grund av bestäm­melse om sek­re­tess eller av hän­syn till arbe­tets behö­riga gång.

6 §   Av 2 kap. 14 § andra styc­ket tryck­fri­hets­för­ord­ningen fram­går att fråga om utläm­nande av all­män hand­ling till enskild prö­vas av den myn­dig­het som för­va­rar hand­lingen, om det inte är före­skri­vet att pröv­ningen skall ankomma på annan myn­dig­het.

Sva­rar viss befatt­nings­ha­vare vid myn­dig­het enligt arbets­ord­ning eller sär­skilt beslut för vår­den av hand­ling, ankom­mer det på honom att i första hand pröva fråga om hand­ling­ens utläm­nande till enskild. I tvek­samma fall skall han hän­skjuta frå­gan till myn­dig­he­ten, om det kan ske utan omgång. Väg­rar han att lämna ut hand­ling eller läm­nar han ut hand­ling med för­be­håll, som inskrän­ker sökan­dens rätt att yppa dess inne­håll eller annars för­foga över den, skall han, om sökan­den begär det, hän­skjuta frå­gan till myn­dig­he­ten. Sökan­den skall under­rät­tas om att han kan begära detta och att beslut av myn­dig­he­ten krävs för att ett avgö­rande skall kunna över­kla­gas.
Lag (1989:171).

7 §   Beslut vari­ge­nom myn­dig­het har avsla­git enskilds begä­ran att få ta del av hand­ling eller läm­nat ut all­män hand­ling med för­be­håll, som inskrän­ker sökan­dens rätt att yppa dess inne­håll eller annars för­foga över den, får över­kla­gas av sökan­den. Om inte annat föl­jer av andra-​fjärde styc­kena, över­kla­gas beslu­tet hos kam­mar­rät­ten eller, såvitt gäl­ler kam­mar­rätts beslut i där väckt ärende, hos Rege­rings­rät­ten. Har beslu­tet med­de­lats av organ som avses i 1 kap. 8 § andra styc­ket eller 9 § tilläm­pas bestäm­mel­serna i 23-25 §§ och 30 § första meningen för­valt­nings­la­gen (1986:223) om över­kla­gande.

Har beslut som avses i första styc­ket med­de­lats av tings­rätt och rör det hand­ling i dom­stols rätt­ski­pande eller rätts­vår­dande verk­sam­het, över­kla­gas det hos hov­rät­ten.
Mot­sva­rande beslut av hov­rätt i där väckt eller dit över­kla­gat ärende över­kla­gas hos Högsta dom­sto­len. Vid över­kla­gande av tings­rätts eller hov­rätts beslut tilläm­pas i övrigt bestäm­mel­serna i rät­te­gångs­bal­ken om över­kla­gande av beslut.
Pröv­nings­till­stånd krävs dock inte för att hov­rät­ten skall pröva tings­rät­tens beslut.

Första och andra styc­kena gäl­ler inte för beslut av riks­da­gen, rege­ringen, Högsta dom­sto­len eller Rege­rings­rät­ten.

Att beslut av stats­råd skall över­kla­gas hos rege­ringen före­skrivs i 2 kap. 15 § tryck­fri­hets­för­ord­ningen.

Angå­ende rätt att över­klaga beslut av myn­dig­het som lyder under riks­da­gen är sär­skilt före­skri­vet. Lag (2005:699).

8 §   Beslut vari­ge­nom myn­dig­het har avsla­git annan myn­dig­hets begä­ran att få ta del av hand­ling eller på annat sätt få del av upp­gift får över­kla­gas i samma ord­ning som gäl­ler i fråga om över­kla­gande enligt 7 §. Över­kla­gan­det görs hos rege­ringen, om beslu­tet har med­de­lats av en stat­lig myn­dig­het och över­kla­gas av en annan stat­lig myn­dig­het.

Första styc­ket gäl­ler inte för beslut av riks­da­gen, rege­ringen, Högsta dom­sto­len eller Rege­rings­rät­ten.

Har i lag eller för­ord­ning med­de­lats bestäm­melse som avvi­ker från före­skrif­terna i första styc­ket, gäl­ler den bestäm­mel­sen.

I fråga om beslut som har med­de­lats av myn­dig­het som lyder under riks­da­gen är sär­skilt före­skri­vet. Lag (1989:171).

Sär­skilda bestäm­mel­ser om upp­tag­ningar för auto­ma­tisk data­be­hand­ling

9 §   Myn­dig­het som i sin verk­sam­het använ­der auto­ma­tisk data­be­hand­ling skall ordna denna med beak­tande av den i tryck­fri­hets­för­ord­ningen stad­gade rät­ten att ta del av all­männa hand­lingar. Där­vid skall myn­dig­he­ten sär­skilt beakta
   1. att all­männa hand­lingar bör hål­las åtskilda från andra hand­lingar,
   2. att skyd­det av sek­re­tess­be­lagda upp­gif­ter i upp­tag­ningar som är all­männa hand­lingar bör vara sådant att insy­nen enligt tryck­fri­hets­för­ord­ningen inte för­svå­ras,
   3. att upp­gif­ter i upp­tag­ningar som är all­männa hand­lingar inte bör inne­hålla för­kort­ningar, koder och lik­nande som kan för­svåra för den enskilde att ta del av hand­lingen,
   4. att det bör framgå när upp­gif­ter till­förts en upp­tag­ning som är all­män hand­ling och, om de änd­rats eller gall­rats, vid vil­ken tid­punkt detta skett.

Myn­dig­he­ten skall vidare ordna data­be­hand­lingen med beak­tande av det intresse som enskilda kan ha att själva utnyttja ter­mi­nal eller annat tek­niskt hjälp­me­del hos myn­dig­he­ten för att ta del av all­männa hand­lingar. Lag (1991:188).

10 §   Myn­dig­het skall på begä­ran bereda enskild till­fälle att själv använda ter­mi­nal eller annat tek­niskt hjälp­me­del som myn­dig­he­ten för­fo­gar över för att ta del av upp­tag­ning för auto­ma­tisk data­be­hand­ling.
Sådan skyl­dig­het före­lig­ger dock inte, om sökan­den där­i­ge­nom får till­gång till upp­tag­ning som inte anses som all­män hand­ling hos myn­dig­he­ten eller om hin­der möter på grund av bestäm­melse om sek­re­tess, på grund av fara för för­vansk­ning eller för­stö­ring eller av hän­syn till arbe­tets behö­riga gång.

I fråga om beslut, vari­ge­nom myn­dig­het har avsla­git enskilds begä­ran enligt första styc­ket, tilläm­pas vad som är före­skri­vet om över­kla­gande av beslut som avses i 7 § första styc­ket. Lag (1989:171).

11 §   Varje myn­dig­het skall för all­män­he­ten hålla till­gäng­lig beskriv­ning av de regis­ter, för­teck­ningar eller andra anteck­ningar hos myn­dig­he­ten som förs med hjälp av auto­ma­tisk data­be­hand­ling (ADB-​register). Sådan skyl­dig­het före­lig­ger dock inte i fråga om ADB-​register som inte till någon del anses som all­män hand­ling hos myn­dig­he­ten. Myn­dig­he­ten är inte hel­ler skyl­dig att till­han­da­hålla beskriv­ning som uppen­bar­li­gen skulle vara av ringa bety­delse för enskil­das rätt att ta del av all­männa hand­lingar hos myn­dig­he­ten.

Beskriv­ning som avses i första styc­ket skall ge upp­lys­ning om
   1. ADB-​registrets benäm­ning,
   2. ADB-​registrets ända­mål,
   3. vilka typer av upp­gif­ter i ADB-​registret som myn­dig­he­ten har till­gång till och på vil­ket sätt dessa upp­gif­ter nor­malt inhäm­tas,
   4. hos vilka andra myn­dig­he­ter ADB-​registret är till­gäng­ligt för över­fö­ring till läs­bar form,
   5. vilka ter­mi­na­ler eller andra tek­niska hjälp­me­del som enskild själv kan få utnyttja hos myn­dig­he­ten,
   6. vilka bestäm­mel­ser om sek­re­tess som myn­dig­he­ten van­li­gen skall tillämpa på upp­gif­ter i ADB-​registret,
   7. vem som hos myn­dig­he­ten kan lämna när­mare upp­lys­ningar om ADB-​registret och dess använd­ning i myn­dig­he­tens verk­sam­het,
   8. rätt till för­sälj­ning av per­son­upp­gif­ter.

I beskriv­ningen skall dock upp­gift enligt andra styc­ket ute­läm­nas, om det behövs för att beskriv­ningen i övriga delar skall kunna före­tes för all­män­he­ten. Lag (1998:205).

12 §   Myn­dig­het skall på begä­ran av enskild lämna de sär­skilda upp­lys­ningar som den enskilde behö­ver för att kunna ta del av upp­tag­ningar för auto­ma­tisk data­be­hand­ling som anses som all­männa hand­lingar hos myn­dig­he­ten. Sådan skyl­dig­het före­lig­ger dock inte i den mån hin­der möter av hän­syn till arbe­tets behö­riga gång. Lag (1982:183).

13 §   Om upp­tag­ning för auto­ma­tisk data­be­hand­ling förs in i ett ADB-​register som är till­gäng­ligt för flera myn­dig­he­ter för över­fö­ring i läs­bar form, är endast den myn­dig­het som gör infö­ringen regi­stre­rings­skyl­dig enligt 1 §. Lag (1982:183).

14 §   Om en myn­dig­het för hand­lägg­ning av ett mål eller ärende använ­der sig av en upp­tag­ning för auto­ma­tisk data­be­hand­ling, skall upp­tag­ningen till­fö­ras hand­ling­arna i målet eller ären­det i läs­bar form, om inte sär­skilda skäl för­an­le­der annat.
Lag (1998:205).


16 kap. Om ansvar på tryck­fri­hets­för­ord­ning­ens och ytt­ran­de­fri­hets­grund­la­gens områ­den för brott mot tyst­nads­plikt

1 §   Att fri­he­ten enligt 1 kap. 1 § tryck­fri­hets­för­ord­ningen och 1 kap. 2 § ytt­ran­de­fri­hets­grund­la­gen att med­dela och offent­lig­göra upp­gif­ter i vissa fall är begrän­sad fram­går av 7 kap. 3 § första styc­ket 1 och 2, 4 § 1-8 samt 5 § 1 och 3 tryck­fri­hets­för­ord­ningen och av 5 kap. 1 § första styc­ket samt 3 § första styc­ket 1 och 2 ytt­ran­de­fri­hets­grund­la­gen. De fall av upp­såt­ligt åsi­do­sät­tande av tyst­nads­plikt, i vilka nämnda fri­het enligt 7 kap. 3 § första styc­ket 3 och 5 § 2 tryck­fri­hets­för­ord­ningen samt 5 kap. 1 § första styc­ket och 3 § första styc­ket 3 ytt­ran­de­fri­hets­grund­la­gen i övrigt är begrän­sad, är de där tyst­nads­plik­ten föl­jer av
   1. beslut enligt 10 kap. 7 § tredje styc­ket andra meningen rege­rings­for­men

2 kap. 4 § andra stycket                        såvitt avser uppgift
riksdagsordningen eller beslut enligt           vars röjande kan antas
4 kap. 17 § eller 10 kap. 8 §                   sätta rikets säkerhet
riksdagsordningen                               i fara eller annars
skada lan­det 2. 3 kap. 3 § tryckfrihetsförord-​ ningen eller 2 kap. 3 § yttrande-​ fri­hets­grund­la­gen
   3. denna lag enligt

2 kap. 1 §                              såvitt avser uppgift vars
röjande kan antas sätta rikets säker­het i fara eller annars skada lan­det all­var­ligt

3 kap. 1 §                              såvitt avser uppgift hos
Riks­ban­ken

5 kap. 1 §                              såvitt avser uppgift om
kvar­hål­lande av för­sän­delse på beford­rings­fö­re­tag, hem­lig tele­av­lyss­ning, hem­lig teleö­ver­vak­ning, hem­lig kame­raö­ver­vak­ning eller hem­lig rums­av­lyss­ning på grund av beslut av dom­stol, under­sök­nings­le­dare eller åkla­gare

5 kap. 2--4 §§

5 kap. 7 §                              såvitt avser uppgift om
kvar­hål­lande av för­sän­delse på beford­rings­fö­re­tag, hem­lig tele­av­lys­ning och hem­lig teleö­ver­vak­ning eller hem­lig kame­raö­ver­vak­ning på grund av beslut av dom­stol eller åkla­gare

5 kap. 8 §

5 kap. 9 §

5 kap. 10 §

7 kap. 1 §

7 kap. 1 a §

7 kap. 1 b §

7 kap. 1 c §                            såvitt avser uppgift om
annat än verk­stäl­lig­he­ten av beslut om omhän­der­ta­gande eller beslut om vård utan sam­tycke

7 kap. 2 §                              såvitt avser uppgift i anmälan
till Hälso-​ och sjuk­vår­dens ansvars­nämnd

7 kap. 4 §                              såvitt avser uppgift om annat
än verk­stäl­lig­he­ten av beslut om omhän­der­ta­gande, beslut om vård utan sam­tycke eller beslut om slu­ten ung­doms­vård 7 kap. 6 §
7 kap. 9 §                              såvitt avser uppgift som
hän­för sig till annat än ärende om till­rät­ta­fö­rande av elev eller skil­jande av elev från vidare stu­dier

7 kap. 11 § första eller andra styc­ket samt femte styc­ket, i den del det avser tillämp­ning av första eller andra styc­ket

7 kap. 12 § andra styc­ket

7 kap. 14 § första styc­ket

7 kap. 15 § första eller tredje styc­ket

7 kap. 21 §                             såvitt avser uppgift vars
röjande kan antas med­föra fara för att någon utsätts för våld eller annat all­var­ligt men 7 kap. 29 § 7 kap. 34 § 7 kap. 37 § 7 kap. 38 § 7 kap. 39 §

7 kap. 40 §                             såvitt avser uppgift om annat
än verk­stäl­lig­he­ten av beslut om vård utan sam­tycke

7 kap. 48 §

7 kap. 49 §

7 kap. 50 §

7 kap. 51 §

8 kap. 3 §, 4 § andra styc­ket första meningen, 5 § första styc­ket 2 eller 6 § första styc­ket 2

8 kap. 6 § andra stycket                såvitt avser uppgift om andra
eko­no­miska eller per­son­liga för­hål­lan­den än affärs-​ eller drift­för­hål­lan­den för den som trätt i affärs­för­bin­delse eller lik­nande för­bin­delse med den som är före­mål för myn­dig­he­tens verk­sam­het

8 kap 7 § först styc­ket 2 eller 8 § första styc­ket

8 kap. 8 § andra eller                  såvitt avser uppgift som
tredje stycket                          hänför sig till affärsmässig
utlå­nings­verk­sam­het

8 kap. 9 §, 12 § första styc­ket, 13 § eller 15 § första styc­ket

8 kap. 21 §                             såvitt avser uppgift om
enskilds per­son­liga för­hål­lan­den vars röjande kan vålla all­var­ligt men 8 kap. 23 § första styc­ket 2

8 kap. 24 § tredje styc­ket, fjärde styc­ket 2 och femte styc­ket

8 kap. 28 § första styc­ket 2

9 kap. 1 §, 2 § första styc­ket eller tredje styc­ket, i den del det tredje styc­ket avser sek­re­tes­sen enligt första styc­ket, samt 3 eller 4 §

9 kap. 6 §                              såvitt avser uppgift om
regi­stre­rads för­hål­lan­den

9 kap. 7 §, 8 § första eller andra styc­ket, 9 § eller 10 § första styc­ket 1
9 kap. 11 §                             såvitt avser uppgift som
hän­för sig till ärende om annat än eko­no­miskt bistånd till enskild

9 kap. 26 § första stycket 1            såvitt avser uppgift om
enskilds per­son­liga hål­lan­den

9 kap. 31 §                             såvitt avser uppgift om
enskilds namn och födel­se­da­tum samt num­mer på rese­hand­ling

12 kap. 5 eller 7 §
   4. för­be­håll enligt 14 kap. 9 eller 10 § denna lag
   5. för­ord­nande med stöd av 5 kap. 4 § eller 23 kap. 10 § femte styc­ket rät­te­gångs­bal­ken
      6.8 kap. 4 § första styc­ket andra meningen rät­te­gångs­bal­ken
   7. har upp­hävts genom lag (1999:301).
   8. 2 kap. 8-10 §§ lagen (1998:531) om yrkes­verk­sam­het på hälso-​ och sjuk­vår­dens område

9. 6 kap. 20 § lagen (2003:389)         såvitt avser uppgift om
om elektronisk kommunikation            innehållet i ett elektroniskt
med­de­lande eller annan upp­gift som angår ett sär­skilt sådant med­de­lande

6 kap. 21 § lagen (2003:389) om         såvitt avser uppgift om
elektronisk kommunikation               kvarhållande av försändelse på
beford­rings­fö­re­tag eller om hem­lig tele­av­lyss­ning och hem­lig teleö­ver­vak­ning på grund av beslut av dom­stol, under­sök­nings­le­dare eller åkla­gare
   10. 19 § första styc­ket 1 och 3 post­la­gen (1993:1684)
   11. 15 kap. 2 § soci­al­tjänst­la­gen (2001:453)
   12. för­ord­nande med stöd av 7 § lagen (1999:988) om för­hör m.m.
hos kom­mis­sio­nen för gransk­ning av de svenska säker­hets­tjäns­ter­nas för­fatt­nings­skyd­dande verk­sam­het
   13. 7 kap. 1 § 1 lagen (2006:544) om kom­mu­ners och lands­tings åtgär­der inför och vid extra­or­di­nära hän­del­ser i freds­tid och höjd bered­skap.
   14. 7 kap. 20 a § för­säk­rings­rö­rel­se­la­gen (1982:713), 20 b § lagen (1972:262) om under­stöds­för­e­ningar och 5 kap. 15 § lagen (1998:293) om utländska för­säk­rings­gi­vares och tjäns­te­pen­sions­in­sti­tuts verk­sam­het i Sve­rige Lag (2008:815).

Bilaga

I enlig­het med vad som anges i 1 kap. 8 § ska vad som före­skrivs i tryck­fri­hets­för­ord­ningen om rätt att ta del av hand­lingar hos myn­dig­het i tillämp­liga delar gälla också hand­lingar hos något av de organ som nämns nedan i den mån hand­ling­arna hör till där angi­ven verk­sam­het hos orga­net.
Verk­sam­he­ten anges i före­kom­mande fall med hän­vis­ning till num­ret i Svensk för­fatt­nings­sam­ling (SFS) på den för­fatt­ning med stöd av vil­ken verk­sam­he­ten har upp­dra­gits åt orga­net.

Organ                                   Verksamhet
Arbetslöshetskassor enligt              prövning av ärenden om
lagen (1997:239) om                     arbetslöshetsersättning
arbetslöshetskassor                     (SFS 1997:238) och av
                                        ärenden om medlemsavgift
                                        för arbetslös medlem
                                        (SFS 1997:239)
Besiktningsorgan enligt                 fordonskontroll (SFS 2002:574)
for­donsla­gen (2002:574)

Bolag, föreningar, samfällig-           prövning av frågor om ledighet
heter, registrerade trossamfund         och förmåner för totalförsvars-
och organisatoriska delar av            pliktiga som fullgör civilplikt
sådana samfund eller andra              (SFS 1994:1809)
enskilda där totalförsvars-​ plik­tiga full­gör civil­plikt

Chalmers tekniska högskola aktie-       all verksamhet
bolag

Familjemedicinska institutet i          all verksamhet
Sve­rige, ide­ell för­e­ning

Folkbildningsrådet                      fördelning av statsbidrag mellan
                                        folkhögskolor och studieförbund
                                        (SFS 1976:1046)
Folkbildningsförbundet                  fördelning av statliga medel
                                        mellan länsbildningsförbunden
                                        för stöd till kulturverksamhet
                                        genom ideella föreningar (SFS
                                        1976:1046)
Frökontrollen Mellansverige             certifiering av utsäde (SFS
Aktiebolag                              2000:1330)
Föreningen Bildkonst Upphovsrätt i      fördelning av statliga medel till
Sverige (BUS)                           bild- och formkonstnärer (SFS
                                        1992:318)
Föreningen Svenska Artisters och        fördelning av statliga medel till
Musikers Intresseorganisation           utövande konstnärer på
(SAMI)                                  musikområdet för utlåning genom
                                        det allmänna biblioteksväsendet
                                        av verk som de har medverkat i
                                        (SFS 1992:318)
Föreningen Svenska Tonsättares          fördelning av statliga medel till
Internationella Musikbyrå (STIM)        upphovsmän på musikområdet för
                                        utlåning av deras verk genom det
                                        allmänna biblioteksväsendet (SFS
                                        1992:318)
Handelshögskolan i Stockholm            statligt stöd i form av
                                        utbildningsbidrag för
                                        doktorander (SFS 1976:1046)
Hjälpmedelsinstitutet                   all verksamhet (SFS 1998:1214)
Högskolan för lärarutbildning och       all verksamhet
kom­mu­ni­ka­tion i Jön­kö­ping aktie­bo­lag

Högskolan i Jönköping Service           all verksamhet
aktie­bo­lag

Ingenjörshögskolan i Jönköping          all verksamhet
aktie­bo­lag

Institutet för professionell            prövning av frågor om
utveckling av läkare i Sverige          tillhandahållande och fördelning
(IPULS)                                 av platser till
                                        specialistkompetenskurser som
                                        ingår i läkares vidareutbildning
                                        och som anordnas med statliga
                                        medel (SFS 1998:531)
Internationella Handelshögskolan        all verksamhet
i Jön­kö­ping aktie­bo­lag

Radiotjänst i Kiruna Aktiebolag         ärenden om TV-avgifter (SFS
                                        1989:41)
Kungliga Svenska Aeroklubben            besiktning och tillsyn av
                                        luftfartyg samt utfärdande och
                                        förnyande av luftvärdighetsbevis
                                        (SFS 1957:297)
Länsbildningsförbunden                  statligt stöd till
                                        kulturverksamhet genom
                                        ideella föreningar (SFS
                                        1976:1046)
Musikaliska akademien                   statligt stöd till utbildnings-
                                        och utgivningsverksamhet (SFS
                                        1976:1046 och 1992:318)
Notarius publicus                       all verksamhet som Notarius publicus
                                        (SFS 1981:1363)
Posten Aktiebolag                       medverkan vid val (SFS 1993:1689 och
                                        1993:1690), folkomröstning
                                        (SFS 1993:1696), särskild postdelgiv-
                                        ning (SFS 1993:1688), tullkontroll
                                        (SFS 1993:1698), utlämnande av körkort
                                        (SFS 1993:1695) samt handläggning av
                                        flyttningsanmälningar (SFS 1993:1699)
Statens Bostadsfinansierings-           förvaltning av de lån som anges
aktiebolag, SBAB och SBAB,              i bilagan till lagen (1996:1179)
Statens Bostadslåneaktiebolag           om ändrade förutsättningar för
samt det av staten ägda bolag           vissa statligt reglerade
som övertar ansvaret för de             bostadslån m.m. samt lån enligt
statligt finansierade bostadslånen      förordningen (1989:858) om
                                        ersättningslån för bostadsändamål,
                                        i den mån handlingarna inkommit
                                        eller upprättats före den 1
                                        januari 1997, och för tiden därefter
                                        sådana handlingar i låneärenden
                                        enligt förordningen (1983:1021) om
                                        tilläggslån för ombyggnad av
                                        bostadshus, m.m. som överlämnas av
                                        Boverket samt handlingar i ärenden
                                        om icke utbetalda bostadslån till
                                        ny- eller ombyggnad enligt
                                        nybyggnadslåneförordningen
                                        (1986:692) för bostäder eller
                                        ombyggnadslåneförordningen
                                        (1986:693) för bostäder
Stiftelsen Chalmers tekniska            all verksamhet
hög­skola

Stiftelsen framtidens kultur            all verksamhet
Stiftelsen för forskning inom           all verksamhet
områ­den med anknyt­ning till Öster­sjö­re­gi­o­nen och Östeu­ropa

Stiftelsen för internationalisering     all verksamhet
av högre utbild­ning och forsk­ning

Stiftelsen för Internationella          all verksamhet
insti­tu­tet för indust­ri­ell mil­jö­e­ko­nomi vid Lunds uni­ver­si­tet

Stiftelsen för kunskaps- och            all verksamhet
kom­pe­tens­ut­veck­ling

Stiftelsen för miljöstrategisk          all verksamhet
forsk­ning

Stiftelsen för strategisk forskning     all verksamhet
Stiftelsen för vård- eller allergi-     all verksamhet
forsk­ning

Stiftelsen högskolan i Jönköping        all verksamhet
Stiftelsen Innovationscentrum           all verksamhet
Stiftelsen Nordiska museet              prövning av anställnings-
                                        och arbetsvillkor och
                                        andra frågor som rör
                                        statligt reglerad
                                        anställning hos
                                        stiftelsen (SFS 1992:318)
                                        samt prövning av
                                        ansökningar om tillstånd
                                        till utförsel av vissa
                                        äldre kulturföremål (SFS
                                        1988:950)
Stiftelsen Norrlandsfonden              förvaltningen av statligt
                                        reglerade regionala
                                        utvecklingslån och loka-
                                        liseringslån som beslutats
                                        enligt förordningen
                                        (1990:642) om regional-
                                        politiskt företagsstöd
                                        eller motsvarande äldre
                                        bestämmelser (SFS 1998:775)
Stiftelsen Svenska Filminstitutet       all verksamhet utom
                                        verksamhet som avser
                                        fördelning av stöd
                                        enligt filmavtal
Stiftelsen Svenska institutet           all verksamhet
Stiftelsen Svensk-norska                statligt stöd i form av
samarbetsfonden                         stipendier (SFS 1992:318)
Stiftelserna Stockholms                 prövning av anställnings-
internationella                         och arbetsvillkor och andra
fredsforskningsinstitut (SIPRI),        frågor som rör statligt
Tekniska museet och WHO                 reglerad anställning hos
Collaborating Center on                 stiftelsen (SFS 1992:318)
Inter­na­tio­nal Drug Moni­to­ring

Svenska föreningen Norden               statligt stöd i form av bidrag
                                        till resor och stipendier (SFS
                                        1976:1046)
Svenska institutet i Rom                statligt stöd i form av
                                        stipendier
Svenska kyrkan och dess                 verksamhet som bedrivs enligt
organisatoriska delar                   begravningslagen (1990:1144)
                                        samt fördelning och användning
                                        av den statliga ersättning
                                        som Svenska kyrkan erhåller
                                        enligt 4 kap. 16 § lagen
                                        (1988:950) om kulturminnen
                                        m.m.
Svenska språknämnden                    prövning av anställnings- och
                                        arbetsvillkor och andra frågor
                                        som rör statligt reglerad
                                        anställning hos nämnden (SFS
                                        1992:318).
Sveriges författarförbund               fördelning av statliga medel till
                                        författare och översättare för
                                        utnyttjande av deras verk i form
                                        av talböcker och taltidningar
                                        (SFS 1992:318)
Sveriges Riksidrottsförbund             fördelning av statsbidrag till
                                        idrottsverksamhet (SFS 1995:361)
Swedfund International AB               prövning av frågor om statligt
                                        stöd till små och medelstora
                                        svenska företags investeringar i
                                        Swedfunds samarbetsländer
                                        (SFS 2008:1272)
Synskadades Riksförbund                 ärenden om tilldelning eller
                                        återtagande av dispositionsrätt
                                        till ledarhund samt ärenden om
                                        tilldelning och återtagande av
                                        ledarhund (SFS 2005:340)
Lag (2008:1298).


Över­gångs­be­stäm­mel­ser

1980:100
   1. Denna lag trä­der i kraft den 1 janu­ari 1981.
   2. Genom denna lag upp­hävs lagen (1937:249) om inskränk­ningar i rät­ten att utbe­komma all­männa hand­lingar, lagen (1977:1035) om ansvar på tryck­fri­hets­för­ord­ning­ens område för brott mot tyst­nads­plikt samt lagen (1976:428) om bemyn­di­gande att med­dela före­skrif­ter om tyst­nads­plikt vid kon­su­ment­ver­ket.
   3. Inne­hål­ler den nya lagen hän­vis­ning till viss lag­stift­ning och har denna lag­stift­ning trätt i stäl­let för äldre lag­stift­ning, skall hän­vis­ningen avse även den äldre lag­stift­ningen.
   4. För­be­håll som myn­dig­het enligt äldre bestäm­mel­ser har med­de­lat vid utläm­nande av all­män hand­ling skall fort­fa­rande gälla. I fråga om sådant för­be­håll tilläm­pas nya lagens före­skrif­ter i 16 kap. 1 § 4 om för­be­håll enligt 14 kap. 9 eller 10 § samma lag.
   5. Sek­re­tess gäl­ler för upp­gift som har till­förts regist­ret rörande vissa alko­hol­brott m.m. Upp­gift får dock läm­nas ut för forsk­nings­än­da­mål, om det står klart att upp­gif­ten kan röjas utan att den som upp­gif­ten rör lider men.
Rege­ringen kan för sär­skilt fall för­ordna om undan­tag från sek­re­tes­sen, om den fin­ner det vara av vikt att upp­gif­ten läm­nas. Bestäm­mel­serna i 14 kap. 3 § första styc­ket tilläm­pas inte i fråga om sek­re­tess enligt denna punkt.
   6. Sek­re­tess gäl­ler i ärende enligt äldre bestäm­mel­ser angå­ende rätt för enskild att inköpa alko­hol­hal­tiga dryc­ker för upp­gift om enskilds per­son­liga för­hål­lan­den, om det inte står klart att upp­gif­ten kan röjas utan att den enskilde eller någon honom när­stå­ende lider men.

I fråga om upp­gift i all­män hand­ling gäl­ler sek­re­tes­sen i högst fem­tio år.
   7. Har i för­fatt­ning, som har till­kom­mit genom beslut av Kungl. Maj:t ensam eller rege­ringen eller av för­valt­nings­myn­dig­het eller kom­mun, med­de­lats sär­skild före­skrift om för­bud att röja eller utnyttja vad någon har erfa­rit i all­män tjänst eller under utö­vande av tjäns­te­plikt, får rege­ringen upp­häva före­skrif­ten eller ändra den, om änd­ringen inne­bär att sådan tyst­nads­plikt inte längre före­skrivs i den sär­skilda bestäm­mel­sen. Rege­ringen får över­låta åt för­valt­nings­myn­dig­het eller kom­mun att enligt vad nu har sagts upp­häva eller ändra sådan före­skrift, om före­skrif­ten har med­de­lats av för­valt­nings­myn­dig­he­ten eller kom­mu­nen.
   8. Före­kom­mer i lag eller annan för­fatt­ning hän­vis­ning till före­skrift som har ersatts genom bestäm­melse i den nya lagen, skall hän­vis­ningen i stäl­let avse den nya bestäm­mel­sen.

1982:523

Denna lag trä­der i kraft den 1 juli 1982. Äldre bestäm­mel­ser gäl­ler fort­fa­rande i fråga om ansvar för åsi­do­sät­tande av tyst­nads­plikt enligt 1 § lagen (1978:480) om ansva­rig­het i för­söks­verk­sam­het med när­ra­dio eller 11 § lagen (1981:509) om ansva­rig­het för radi­o­tal­tid­ningar.

1984:393

Denna lag trä­der i kraft den dag rege­ringen bestäm­mer. I fråga om utred­ning som dess­förin­nan har gjorts enligt 6 § andra styc­ket lagen (1973:558) om till­fäl­ligt omhän­der­ta­gande gäl­ler äldre bestäm­mel­ser.

1984:922

Denna lag trä­der i kraft den 1 janu­ari 1985.

Äldre bestäm­mel­ser gäl­ler dock beträf­fande upp­gift om omhän­der­ta­gande som dess­förin­nan har gjorts enligt 3 § lagen (1973:558) om till­fäl­ligt omhän­der­ta­gande.

Äldre bestäm­mel­ser gäl­ler också i fråga om sådan upp­gift som har omfat­tats av bestäm­mel­ser om sek­re­tess hos sta­tens skepps­prov­nings­an­stalt.

1986:345

Denna lag trä­der i kraft den 1 juli 1986. Äldre bestäm­mel­ser gäl­ler alltjämt i fråga om upp­gif­ter som hän­för sig till ären­den enligt tidi­gare lag­stift­ning angå­ende omsor­ger om vissa psy­kiskt utveck­lings­störda eller till ären­den enligt lagen (1985:569) om infö­rande av lagen (1985:568) om sär­skilda omsor­ger om psy­kiskt utveck­lings­störda m.fl. eller lagen (1993:388) om infö­rande av lagen (1993:387) om stöd och ser­vice till vissa funk­tions­hind­rade.
Lag (1993:392).

1987:1161
   1. Denna lag trä­der i kraft den 1 janu­ari 1988.
   2. I fråga om avtal som avses i .9 kap. 3 § första styc­ket och som har träf­fats före ikraft­trä­dan­det tilläm­pas bestäm­mel­sen även om riks­da­gen inte har god­känt avta­let.

1989:118

Denna lag trä­der i kraft den 1 juli 1989. I fråga om beslut som har med­de­lats före ikraft­trä­dan­det av enskilt organ som avses i 1 kap. 8 § andra styc­ket tilläm­pas dock vad som gällde då.

1990:1470

Denna lag trä­der i kraft den 1 janu­ari 1992. Har en kom­mun och en lands­tings­kom­mun med stöd av över­gångs­be­stäm­mel­serna till lagen (1990:1465) om änd­ring i hälso-​ och sjuk­vårds­la­gen (1982:763) kom­mit över­ens om att under år 1991 föra över ansva­ret för sådan hälso-​ och sjuk­vård som avses i den nya 18 § hälso-​ och sjuk­vårds­la­gen tilläm­pas den nya bestäm­mel­sen från och med den dag över­ta­gan­det av vård­in­rätt­ningen skedde.

1991:434

Denna lag trä­der i kraft den 1 janu­ari 1992.

Äldre före­skrif­ter skall fort­fa­rande gälla i fråga om upp­gif­ter som hän­för sig till mål och ären­den enligt lagen )1979:1118) om jäm­ställd­het mel­lan kvin­nor och män i arbets­li­vet.

1991:987
   1. Denna lag trä­der i kraft den 1 augusti 1991.
   2. Vad som i 8 kap. 5 § sägs om vär­de­pap­pers­in­sti­tut skall också gälla sådan fond­kom­mis­sio­när som med stöd av punkt 3 i över­gångs­be­stäm­mel­serna till lagen (1991:981) om vär­de­pap­pers­rö­relse dri­ver rörelse enligt fond­kom­mis­sions­la­gen (1979:748).

1991:1113

Denna lag trä­der i kraft den 1 juli 1992. Äldre bestäm­mel­ser gäl­ler alltjämt i fråga om upp­gif­ter som hän­för sig till ären­den om upp­följ­nings­an­svar enligt 3 kap. 18 § skol­la­gen (1985:1100) eller mot­sva­rande tidi­gare lag­stift­ning.

1991:1126

Denna lag trä­der i kraft den 1 juli 1991. Äldre bestäm­mel­ser gäl­ler fort­fa­rande i fråga om upp­gif­ter om stat­ligt stöd i mark­nads­re­gle­rande syfte hos Regle­rings­för­e­ning­arna För­e­ningen för meje­ri­pro­duk­ter, eko­no­misk för­e­ning, Svensk kött­han­del, för­e­ning u.p.a., Sve­ri­ges olje­växt­in­tres­sen­ter, för­e­ning u.p.a., Sve­ri­ges pota­tis­in­tres­sen­ter, eko­no­misk för­e­ning, Svensk soc­ker­han­del, eko­no­misk för­e­ning, Svensk spann­måls­han­del, eko­no­misk för­e­ning och Svensk ägg­han­del, för­e­ning u.p.a.

1991:1565

Denna lag trä­der i kraft den 1 janu­ari 1992. Punk­ten 2 skall dock tilläm­pas i sin äldre lydelse i fråga om tyst­nads­plik­ter som anges i den lydel­sen.

1991:1916

Denna lag trä­der i kraft den 1 janu­ari 1992. Äldre bestäm­mel­ser gäl­ler dock fort­fa­rande i fråga om beslut i ärende som avses i 9 kap. 1 § tredje styc­ket punk­terna 2--4 i den äldre lydel­sen.

1991:1964

Denna lag trä­der i kraft den 1 janu­ari 1992. Äldre före­skrif­ter gäl­ler fort­fa­rande i fråga om beslut av utskriv­nings­nämnd eller psy­ki­a­triska nämn­den samt i fråga om ären­den enligt lag­stift­ningen om viss psy­ki­a­trisk vård.

1992:319

Denna lag trä­der i kraft den 1 juli 1992. Äldre bestäm­mel­ser gäl­ler alltjämt i fråga om upp­gif­ter som hän­för sig till 6 och 12 a--12 c §§ lagen (1976:1046) om över­läm­nande av för­valt­nings­upp­gif­ter inom Utbild­nings­de­par­te­men­tets verk­sam­hets­om­råde i dess lydelse före den 1 juli 1992.

1993:337
   1. Denna lag trä­der i kraft den 1 juli 1993.
   2. Intill dess lagen (1992:1119) om tek­nisk kon­troll trä­der i kraft skall rät­ten att ta del av hand­lingar i stäl­let tilläm­pas i verk­sam­het enligt lagen (1989:164) om kon­troll genom tek­nisk prov­ning och om mät­ning.
Lag (1993:609).

1993:392

Denna lag trä­der i kraft den 1 janu­ari 1994. Äldre före­skrif­ter gäl­ler alltjämt i fråga om upp­gif­ter som hän­för sig till verk­sam­het enligt tidi­gare lag­stift­ning om omsor­ger om psy­kiskt utveck­lings­störda.

1993:437

Denna lag trä­der i kraft dagen efter den dag då den kom­mit ut från tryc­ket i Svensk för­fatt­nings­sam­ling.

1993:738

Denna lag trä­der i kraft den 1 juli 1993. Äldre bestäm­mel­ser gäl­ler dock fort­fa­rande i ären­den om bostads­bi­drag enligt lagen (1988:786) om bostads­bi­drag.

1993:1298
   1. Denna lag trä­der i kraft den 1 janu­ari 1995.
   2. I fråga om aktie­bo­lag i vilka kom­mu­ner eller lands­ting själva eller gemen­samt inne­har mindre än två tred­je­de­lar av akti­erna eller mindre än två tred­je­de­lar av de med akti­erna för­e­nade rös­terna och i fråga om eko­no­miska för­e­ningar i vilka det också finns andra med­lem­mar än kom­mu­ner eller lands­ting skall de nya före­skrif­terna i 1 kap. 9 § dock tilläm­pas först från och med den 1 janu­ari 1998.
   3. Bestäm­mel­serna i 15 kap. 7 § om över­kla­gande tilläm­pas inte på beslut som har med­de­lats före ikraft­trä­dan­det enligt 1 eller 2.

1994:136
   1. Denna lag trä­der i kraft den 1 juli 1994.
   2. Äldre före­skrif­ter skall fort­fa­rande gälla i fråga om upp­gif­ter som hän­för sig till mål om tillämp­ningen av lagen (1976:600) om offent­lig anställ­ning.
   3. Äldre före­skrif­ter skall fort­fa­rande gälla i fråga om upp­gif­ter som hän­för sig till ären­den enligt lagen (1986:442) mot etnisk dis­kri­mi­ne­ring. Lag (1994:596).

1994:443

Denna lag trä­der i kraft den 1 juli 1994. Beslut som med­de­lats av kam­mar­rätt och hov­rätt före ikraft­trä­dan­det över­kla­gas enligt äldre bestäm­mel­ser.

1994:1482
   1. Denna lag trä­der i kraft den 1 janu­ari 1995.
   2. I fråga om hand­lingar som har upp­rät­tats hos eller inkom­mit till riks­da­gens finans­ut­skott före ikraft­trä­dan­det gäl­ler 6 kap. 5 § och 11 kap. 2 § i sin äldre lydelse.

1994:1695
   1. Denna lag trä­der i kraft, såvitt avser bila­gan, den 1 juli 1995 och i övrigt den 1 janu­ari 1995.
   2. Äldre bestäm­mel­ser gäl­ler alltjämt i fråga om upp­gif­ter som hän­för sig till ären­den om pröv­ning av frå­gor om för­må­ner och ledig­het för en vapen­fri tjäns­te­plik­tig.

1994:2069

Denna lag trä­der i kraft den 1 juli 1995. Äldre bestäm­mel­ser gäl­ler alltjämt i fråga om upp­gif­ter som hän­för sig till sådana ären­den som avses i 7 kap. 12 § sek­re­tess­la­gen (1980:100) i dess lydelse före den 1 juli 1994.

1995:532

Denna lag trä­der i kraft den 1 juli 1995. Äldre bestäm­mel­ser gäl­ler fort­fa­rande i fråga om upp­gif­ter som hän­för sig till ären­den, vilka har anhäng­ig­gjorts före ikraft­trä­dan­det.

1996:628
   1. Denna lag trä­der i kraft den 1 juli 1996.
   2. Äldre bestäm­mel­ser gäl­ler fort­fa­rande i fråga om upp­gif­ter som hän­för sig till sådana ange­lä­gen­he­ter som avses i 9 kap. 17 § första styc­ket 2 i den äldre lydel­sen.

1997:299

Denna lag trä­der i kraft den 1 juli 1997. I fråga om upp­gif­ter som anför­trotts före ikraft­trä­dan­det gäl­ler äldre bestäm­mel­ser.

1997:522

Denna lag trä­der i kraft den 1 novem­ber 1997. Äldre före­skrif­ter gäl­ler fort­fa­rande i fråga om avgiftstillägg för utgift­så­ret 1997 och tidi­gare år.

1998:152
   1. Denna lag trä­der i kraft den 1 juli 1998.
   2. Äldre bestäm­mel­ser gäl­ler fort­fa­rande i fråga om upp­gif­ter som avses i para­gra­fen i dess lydelse före den 1 juli 1998.

1998:205
   1. Denna lag trä­der i kraft den 24 okto­ber 1998.
   2. I fråga om behand­ling av per­son­upp­gif­ter för vil­ken data­la­gen (1973:289) är tillämp­lig efter den 24 okto­ber 1998 gäl­ler dock fort­fa­rande 7 kap. 16 §, 9 kap. 6 och 7 § samt 14 kap. 3 § i deras äldre lydelse.

1998:624
   1. Denna lag trä­der i kraft såvitt avser 5 kap. 5 § den 1 juli 1998, såvitt avser 5 kap. 1 § och 9 kap. 17 § den 1 april 1999 och i övrigt den dag rege­ringen bestäm­mer. Lag (1999:93).
   2. Vid tillämp­ningen av 7 kap. 17 § skall med regis­ter även avses regis­ter som förs enligt lagen (1963:197) om all­mänt kri­mi­nal­re­gis­ter och lagen (1965:94) om polis­re­gis­ter m.m.
   3. Äldre bestäm­mel­ser skall fort­fa­rande gälla
      a) i verk­sam­het som avser folk­bok­fö­ringen för upp­gift som hän­för sig till vapen­re­gis­ter och som har till­förts folk­bok­fö­ringen före ikraft­trä­dan­det och
      b) såvitt avser sådana för­be­håll som avses i 16 kap. 1 § 12 som med­de­lats före ikraft­trä­dan­det.

1999:151

Denna lag trä­der i kraft den 1 maj 1999. Äldre före­skrif­ter gäl­ler fort­fa­rande om upp­gif­ter som hän­för sig till mål och ären­den enligt lagen (1994:134) mot etnisk dis­kri­mi­ne­ring.

1999:301
   1. Denna lag trä­der i kraft, i fråga om 9 kap. 1 § den 1 okto­ber 1999, i fråga om bestäm­mel­sen i bila­gan om för­del­ning och använd­ning av den stat­liga ersätt­ning som Svenska kyr­kan erhål­ler enligt 4 kap. 16 § lagen (1988:950) om kul­tur­min­nen m.m. den 1 janu­ari 2002, och i övrigt den 1 janu­ari 2000.
   2. Äldre bestäm­mel­ser om sek­re­tess gäl­ler fort­fa­rande i fråga om upp­gif­ter som hän­för sig till tiden före ikraft­trä­dan­det.

2000:144

Denna lag trä­der i kraft den 1 juli 2000. Bestäm­mel­sen i 9 kap. 9 § gäl­ler i sin äldre lydelse för upp­gif­ter som hän­för sig till tiden före avveck­lingen av den all­männa advo­kat­by­rån.

2000:201

Denna lag trä­der i kraft den 1 janu­ari 2001. Äldre före­skrif­ter gäl­ler fort­fa­rande för upp­gift om inne­hav av finan­si­ella instru­ment som läm­nats före ikraft­trä­dan­det.

2001:460
   1. Denna lag trä­der i kraft den 1 janu­ari 2002.
   2. Den upp­hävda punk­ten 7 gäl­ler i sin lydelse enligt SFS 1992:350 för upp­gif­ter som hän­för sig till tiden före den 1 janu­ari 2000. Lag (2001:1134).

2002:164

Denna lag trä­der i kraft den 1 okto­ber 2002. Äldre bestäm­mel­ser skall alltjämt gälla med avse­ende på upp­gif­ter som omfat­tas av sek­re­tess hos Riks­för­säk­rings­ver­ket och som före ikraft­trä­dan­det läm­na­des till ett lands­ting eller en kom­mun.

2002:593

Denna lag trä­der i kraft den 1 juli 2002. Äldre före­skrif­ter gäl­ler i fråga om upp­gif­ter i ären­den om upp­hand­ling som påbör­jats före ikraft­trä­dan­det.

2002:1124
   1. Denna lag trä­der i kraft den 1 mars 2003.
   2. Äldre bestäm­mel­ser i 9 kap. 1 § tilläm­pas alltjämt i fråga om beslut som fat­tats av skatte­myn­dig­het eller Riks­skat­te­ver­ket enligt 27 § 4 mom. lagen (1947:576) om stat­lig inkomst­skatt rörande avytt­ring av aktier i fåmans­fö­re­tag.

2003:461

Denna lag trä­der i kraft den 1 janu­ari 2004. Bestäm­mel­serna i 8 kap. 12 § gäl­ler i sin äldre lydelse i fråga om upp­gif­ter som hän­för sig till tiden före ikraft­trä­dan­det.

2004:175
   1. Denna lag trä­der i kraft den 1 juli 2004.
   2. Äldre bestäm­mel­ser skall fort­fa­rande gälla såvitt avser beslut enligt smitt­skydds­la­gen (1988:1472).

2004:507

Denna lag trä­der i kraft den 1 juli 2004. Äldre bestäm­mel­ser gäl­ler fort­fa­rande i fråga om upp­gif­ter om pröv­ning av anställnings-​ och arbets­vill­kor och andra frå­gor som rör stat­ligt regle­rad anställ­ning hos Kung­liga Skogs-​ och Lant­bruks­a­ka­de­mien, i fråga om upp­gif­ter om stat­ligt stöd i mark­nads­re­gle­rande syfte hos Regle­rings­för­e­ningen Svensk fisk, eko­no­misk för­e­ning samt i fråga om upp­gif­ter om pröv­ning av ären­den om skör­deska­deskydd hos Stif­tel­sen Lant­bru­kar­nas skör­deska­deskydd.

2004:631
   1. Denna lag trä­der i kraft den 1 janu­ari 2005.
   2. Vad som sägs om arvs­skatt och gåvoskatt i 9 kap. 1 § andra styc­ket i dess äldre lydelse skall fort­fa­rande tilläm­pas.
Lag (2004:1348).

2004:786

Denna lag trä­der i kraft den 1 janu­ari 2005. Äldre bestäm­mel­ser gäl­ler fort­fa­rande för upp­gif­ter i sådana ären­den där hand­lingar omhän­der­ta­gits för arki­ve­ring före denna tid­punkt.

2005:37

Denna lag trä­der i kraft dagen efter den dag då lagen enligt upp­gift på den kom­mit ut från tryc­ket i Svensk för­fatt­nings­sam­ling.

2005:74
   1. Denna lag trä­der i kraft den 1 april 2005.
   2. Äldre bestäm­mel­ser skall fort­fa­rande gälla för upp­gift i ärende som finns kvar hos Dom­stols­ver­ket efter ikraft­trä­dan­det.

2005:485

Denna lag trä­der i kraft den 1 juli 2005. Äldre bestäm­mel­ser gäl­ler alltjämt i fråga om upp­gif­ter som hän­för sig till verk­sam­het som rör över­vak­ning enligt insi­der­straff­la­gen (2000:1086).

2005:977
   1. Denna lag trä­der i kraft den 1 janu­ari 2006.
   2. Äldre före­skrif­ter gäl­ler fort­fa­rande för beslut som har fat­tats före ikraft­trä­dan­det.

2005:1145

Denna lag trä­der i kraft den 1 janu­ari 2006 och skall i fråga om Stif­tel­sen Svenska Filmin­sti­tu­tet tilläm­pas på hand­lingar som från den tid­punk­ten inkom­mer till eller upp­rät­tas hos insti­tu­tet.

2006:17

Denna lag trä­der i kraft den 7 feb­ru­ari 2006. Äldre bestäm­mel­ser från tiden före den 1 juli 2005 gäl­ler alltjämt i fråga om upp­gif­ter som hän­för sig till verk­sam­het som rör över­vak­ning enligt insi­der­straff­la­gen (2000:1086).

2006:461
   1. Denna lag trä­der i kraft den 1 juli 2006.
   2. Den äldre lydel­sen av 9 kap. 15 § tilläm­pas i fråga om mål som anhäng­ig­gjorts vid dom­stol före ikraft­trä­dan­det.

2006:697

Denna lag trä­der i kraft den 1 juli 2006. Äldre bestäm­mel­ser gäl­ler fort­fa­rande för upp­gif­ter i sådana ären­den där hand­lingar omhän­der­ta­gits för arki­ve­ring före denna tid­punkt.

2006:1450
   1. Denna lag trä­der i kraft den 1 janu­ari 2007.
   2. Äldre bestäm­mel­ser gäl­ler fort­fa­rande i ärende om rekry­te­rings­bi­drag enligt den upp­hävda lagen (2002:624) om rekry­te­rings­bi­drag till vux­enstu­de­rande.

2007:531
   1. Denna lag trä­der i kraft den 1 novem­ber 2007.
   2. Äldre bestäm­mel­ser gäl­ler fort­fa­rande för upp­gif­ter i ärende hos stat­lig myn­dig­het om inne­hav av aktier eller ande­lar i auk­to­ri­se­rad mark­nads­plats.

2007:628

Denna lag trä­der i kraft den 1 juli 2007. För upp­gif­ter i sådana ären­den och i sådan verk­sam­het där hand­ling­arna omhän­der­ta­gits för arki­ve­ring före denna tid­punkt gäl­ler bestäm­mel­sen i 7 kap. 14 § fjärde styc­ket i sin äldre lydelse.

2007:1096
   1. Denna lag trä­der i kraft den 1 janu­ari 2008.
   2. Äldre bestäm­mel­ser gäl­ler fort­fa­rande i fråga om upp­gif­ter i ären­den enligt lagen (1992:1528) om offent­lig upp­hand­ling.

2007:1339
   1. Denna lag trä­der i kraft den 1 janu­ari 2008.
   2. Äldre bestäm­mel­ser gäl­ler fort­fa­rande för ären­den om bidrag vid kort­tids­stu­dier som har beslu­tats före ikraft­trä­dan­det.

2007:1432

Denna lag trä­der i kraft den 1 janu­ari 2008. Äldre bestäm­mel­ser gäl­ler fort­fa­rande för upp­gif­ter i sådana ären­den där hand­lingar omhän­der­ta­gits för arki­ve­ring före denna tid­punkt.

2008:228

Denna lag trä­der i kraft den 1 okto­ber 2008. Äldre bestäm­mel­ser gäl­ler fort­fa­rande för upp­gif­ter i sådana ären­den och i sådan verk­sam­het där hand­ling­arna omhän­der­ta­gits för arki­ve­ring före denna tid­punkt.

2008:570

Denna lag trä­der i kraft den 1 janu­ari 2009. Äldre före­skrif­ter gäl­ler fort­fa­rande i fråga om upp­gif­ter som hän­för sig till sådana mål och ären­den samt sådan verk­sam­het som anges i 9 kap. 20 och 21 §§ i deras äldre lydelse.

2008:593
   1. Denna lag trä­der i kraft den 1 novem­ber 2008.
   2. Äldre bestäm­mel­ser gäl­ler fort­fa­rande i fråga om upp­gif­ter som hän­för sig till mål och ären­den enligt kon­kur­rensla­gen (1993:20).

2008:1392

Denna lag trä­der i kraft den 1 janu­ari 2009. Äldre bestäm­mel­ser gäl­ler fort­fa­rande för upp­gif­ter i sådana ären­den och i sådan verk­sam­het där hand­ling­arna omhän­der­ta­gits för arki­ve­ring före denna tid­punkt.