För­ord­ning (1996:1475) om skyl­dig­het att lämna upp­lys­ningar m.m. rörande krigs­fångar och andra skyd­dade per­so­ner

Utfär­dad:
Ikraft­trä­dan­de­da­tum:
Källa: Rege­rings­kans­li­ets rätts­da­ta­ba­ser m.fl.
SFS nr: 1996:1475
Depar­te­ment: För­svars­de­par­te­men­tet
Änd­ring införd: t.o.m. SFS 2020:1282
Länk: Länk till regis­ter

SFS nr:

1996:1475
Depar­te­ment/myn­dig­het: För­svars­de­par­te­men­tet
Utfär­dad: 1996-​12-17
Änd­rad: t.o.m. SFS

2020:1282
Änd­rings­re­gis­ter: SFSR (Rege­rings­kans­liet)
Källa: Full­text (Rege­rings­kans­liet)


1 §   Sve­rige har genom sin rati­fi­ce­ring av Genèvekon­ven­tio­nerna den 12 augusti 1949 rörande skydd för off­ren i inter­na­tio­nella väp­nade kon­flik­ter och tilläggs­pro­to­kol­len till kon­ven­tio­nerna för­bun­dit sig att upp­rätta en offi­ci­ell byrå med upp­gift att lämna upp­lys­ningar m.m. rörande krigs­fångar och andra skyd­dade per­so­ner som är i Sve­ri­ges våld. I den utsträck­ning och under de för­ut­sätt­ningar som rege­ringen och Svenska röda kor­set avta­lar om det, upp­rät­tar Svenska röda kor­set denna natio­nella upp­lys­nings­byrå.

2 §   Den natio­nella upp­lys­nings­by­rån kom­mer att vara upp­rät­tad från den tid­punkt rege­ringen bestäm­mer under krig eller annan väp­nad kon­flikt som Sve­rige del­tar i.

Under för­ut­sätt­ning att rege­ringen och Svenska röda kor­set är över­ens om att det behövs kan den natio­nella upp­lys­nings­by­rån träda i verk­sam­het också i andra fall än som avses i första styc­ket.

Rege­ringen bestäm­mer när den natio­nella upp­lys­nings­by­rån skall upp­höra med sin verk­sam­het.

3 §   För den natio­nella upp­lys­nings­by­rån skall gälla arti­kel 122 i Genèvekon­ven­tio­nen den 12 augusti 1949 angå­ende krigs­fång­ars behand­ling samt artik­larna 137-​139 i Genèvekon­ven­tio­nen den 12 augusti 1949 angå­ende skydd för civil­per­so­ner under krigs­tid.
Kon­ven­tio­nerna har pub­li­ce­rats i Sve­ri­ges över­ens­kom­mel­ser med främ­mande mak­ter, SÖ 1953:16 respek­tive 1953:17.

4 §   Enligt Genèvekon­ven­tio­nerna den 12 augusti 1949 rörande skydd för off­ren i inter­na­tio­nella väp­nade kon­flik­ter och tilläggs­pro­to­kol­len till kon­ven­tio­nerna ska upp­gif­ter om iden­ti­tet, vis­tel­se­ort, häl­so­till­stånd och lik­nande för­hål­lan­den som avser krigs­fångar och andra skyd­dade per­so­ner som är i Sve­ri­ges våld läm­nas till en natio­nell upp­lys­nings­byrå. Varje stat­lig myn­dig­het som har sådana upp­gif­ter ska, under tid när den natio­nella upp­lys­nings­by­rån är upp­rät­tad, lämna dessa upp­gif­ter i fråga om krigs­fångar till Total­för­sva­rets plikt-​ och pröv­nings­verk och i fråga om andra skyd­dade per­so­ner till Migra­tions­ver­ket. Total­för­sva­rets plikt-​ och pröv­nings­verk och Migra­tions­ver­ket ska vida­re­be­fordra upp­gif­terna till den natio­nella upp­lys­nings­by­rån.

Varje berörd stat­lig myn­dig­het ska också till Total­för­sva­rets plikt-​ och pröv­nings­verk respek­tive Migra­tions­ver­ket lämna upp­sam­lade vär­de­fö­re­mål och hand­lingar, som kvar­läm­nats av skyd­dade per­so­ner eller som efter­läm­nats av avlidna skyd­dade per­so­ner, om vär­de­fö­re­må­len och hand­ling­arna är av vikt för de när­mast anhö­riga. Total­för­sva­rets plikt-​ och pröv­nings­verk och Migra­tions­ver­ket ska lämna vidare upp­sam­lade vär­de­fö­re­mål och hand­lingar samt vida­re­be­fordra upp­gif­ter om gra­vars belä­gen­het till den natio­nella upp­lys­nings­by­rån. För­ord­ning (2020:1282).

5 §   På begä­ran av Svenska röda kor­set skall de myn­dig­he­ter som i krig eller under neut­ra­li­tet kan få sådana upp­gif­ter, före­mål eller hand­lingar som avses i 4 §, i fred lämna Svenska röda kor­set biträde med att för­be­reda den natio­nella upp­lys­nings­by­råns verk­sam­het.

6 §   I 6 kap. 1 och 2 §§ lagen (2006:544) om kom­mu­ners och regi­o­ners åtgär­der inför och vid extra­or­di­nära hän­del­ser i freds­tid och höjd bered­skap finns bestäm­mel­ser om skyl­dig­het för kom­mu­ner och regi­o­ner att lämna sådana upp­gif­ter som sägs i 4 § och sådant biträde som sägs i 5 §.

Av 8 kap. 4 § begrav­nings­la­gen (1990:1144) föl­jer att skyl­dig­he­ten att lämna upp­lys­ningar m.m. enligt 6 kap. 1 § andra styc­ket och 2 § lagen (2006:544) om kom­mu­ners och regi­o­ners åtgär­der inför och vid extra­or­di­nära hän­del­ser i freds­tid och höjd bered­skap gäl­ler för huvud­man och annan för­sam­ling som inne­har en eller flera all­männa begrav­nings­plat­ser. För­ord­ning (2019:1026).

7 §   I 7 kap. 2 § lagen (2006:544) om kom­mu­ners och regi­o­ners åtgär­der inför och vid extra­or­di­nära hän­del­ser i freds­tid och höjd bered­skap finns bestäm­mel­ser om tyst­nads­plikt för den som del­tar eller har del­ta­git i verk­sam­het hos den natio­nella upp­lys­nings­by­rån.

I 15 kap. 3 §, 21 kap. 6 § och 37 kap. 4 och 5 §§ offentlighets-​ och sek­re­tess­la­gen (2009:400) finns bestäm­mel­ser om sek­re­tess hos Total­för­sva­rets plikt-​ och pröv­nings­verk och Migra­tions­ver­ket för upp­gif­ter som avses i 4 §. För­ord­ning (2020:1282).

8 §   Myn­dig­he­ten för sam­hälls­skydd och bered­skap får med­dela före­skrif­ter om verk­stäl­lig­he­ten av
   1. denna för­ord­ning,
   2. 6 kap. 1 och 2 §§ lagen (2006:544) om kom­mu­ners och regi­o­ners åtgär­der inför och vid extra­or­di­nära hän­del­ser i freds­tid och höjd bered­skap, och
   3. 8 kap. 4 § begrav­nings­la­gen (1990:1144).

Myn­dig­he­ten för sam­hälls­skydd och bered­skap ska höra För­svars­mak­ten innan myn­dig­he­ten med­de­lar före­skrif­ter i fråga om de skyl­dig­he­ter som stat­liga myn­dig­he­ter, kom­mu­ner och regi­o­ner samt huvud­man och annan för­sam­ling som inne­har en eller flera all­männa begrav­nings­plat­ser har.
För­ord­ning (2019:1026).