Lag (2001:185) om behand­ling av upp­gif­ter i Tull­ver­kets verk­sam­het

Utfär­dad:
Ikraft­trä­dan­de­da­tum:
Källa: Rege­rings­kans­li­ets rätts­da­ta­ba­ser m.fl.
SFS nr: 2001:185
Depar­te­ment: Finans­de­par­te­men­tet S3
Änd­ring införd: t.o.m. SFS 2024:741
Länk: Länk till regis­ter

SFS nr:

2001:185
Depar­te­ment/myn­dig­het: Finans­de­par­te­men­tet S3
Utfär­dad: 2001-​04-19
Änd­rad: t.o.m. SFS

2024:741
Änd­rings­re­gis­ter: SFSR (Rege­rings­kans­liet)
Källa: Full­text (Rege­rings­kans­liet)



1 kap. All­männa bestäm­mel­ser

Lagens tillämp­nings­om­råde

1 §   Denna lag tilläm­pas vid behand­ling av per­son­upp­gif­ter i Tull­ver­kets verk­sam­het, om behand­lingen är helt eller del­vis auto­ma­ti­se­rad eller om upp­gif­terna ingår i eller är avsedda att ingå i en struk­tu­re­rad sam­ling av per­son­upp­gif­ter som är till­gäng­liga för sök­ning eller sam­man­ställ­ning enligt sär­skilda kri­te­rier.

Bestäm­mel­serna i 4-6 och 8 §§ samt 2 kap. gäl­ler även vid behand­ling av upp­gif­ter om juri­diska per­so­ner.

Bestäm­mel­serna i denna lag gäl­ler inte vid behand­ling av per­son­upp­gif­ter i den brotts­be­käm­pande verk­sam­het som Tull­ver­ket bedri­ver. Lag (2018:1705).

För­hål­lan­det till annan regle­ring

2 §   Denna lag inne­hål­ler bestäm­mel­ser som kom­plet­te­rar Euro­pa­par­la­men­tets och rådets för­ord­ning (EU) 2016/679 av den 27 april 2016 om skydd för fysiska per­so­ner med avse­ende på behand­ling av per­son­upp­gif­ter och om det fria flö­det av sådana upp­gif­ter och om upp­hä­vande av direk­tiv 95/46/EG (all­män data­skydds­för­ord­ning), här benämnd EU:s data­skydds­för­ord­ning. Lag (2018:231).

3 §   Vid behand­ling av per­son­upp­gif­ter enligt denna lag gäl­ler lagen (2018:218) med kom­plet­te­rande bestäm­mel­ser till EU:s data­skydds­för­ord­ning och före­skrif­ter som har med­de­lats i anslut­ning till den lagen, om inte annat föl­jer av denna lag eller före­skrif­ter som har med­de­lats i anslut­ning till lagen. Lag (2018:231).

Ända­mål

4 §   Upp­gif­ter får behand­las för att till­han­da­hålla infor­ma­tion som behövs hos Tull­ver­ket för
   1. bestäm­mande, redo­vis­ning, betal­ning och åter­be­tal­ning av tull, annan skatt och avgif­ter,
   2. över­vak­ning, revi­sion och annan analys-​ eller kon­troll­verk­sam­het,
   3. full­gö­rande av ett ålig­gande som föl­jer av ett för Sve­rige bin­dande inter­na­tio­nellt åta­gande, och
   4. till­syn, kon­troll, upp­följ­ning och pla­ne­ring av verk­sam­he­ten. Lag (2018:231).

4 a §   Upp­gif­ter får behand­las för att infor­mera all­män­he­ten om till­stånd och om cer­ti­fi­kat för god­kända eko­no­miska aktö­rer. Lag (2010:103).

5 §   Upp­gif­ter som behand­las enligt 4 § får även behand­las för
   1. att till­han­da­hålla infor­ma­tion som behövs i för­fatt­nings­re­gle­rad verk­sam­het hos någon annan än Tull­ver­ket för
      a) fast­stäl­lande av under­lag för samt bestäm­mande, redo­vis­ning, betal­ning och åter­be­tal­ning av skat­ter eller avgif­ter,
      b) revi­sion och annan analys-​ eller kon­troll­verk­sam­het,
      c) till­syn samt lämplighets-​ och till­stånds­pröv­ning och annan lik­nande pröv­ning, och
      d) utsök­ning och indriv­ning,
   2. att till­han­da­hålla infor­ma­tion som behövs i Tull­ver­kets brotts­be­käm­pande verk­sam­het enligt 2 kap. 1 § lagen (2018:1694) om Tull­ver­kets behand­ling av per­son­upp­gif­ter inom brotts­da­ta­la­gens område,
   3. att full­göra upp­gifts­läm­nande som sker i över­ens­stäm­melse med lag eller för­ord­ning, och
   4. andra ända­mål, under för­ut­sätt­ning att upp­gif­terna inte behand­las på ett sätt som är ofören­ligt med det ända­mål för vil­ket upp­gif­terna sam­la­des in. Lag (2018:1705).

Per­son­upp­gifts­an­svar

6 §   Tull­ver­ket är per­son­upp­gifts­an­sva­rigt för behand­ling av per­son­upp­gif­ter.

Behand­ling av käns­liga per­son­upp­gif­ter m.m.

7 §   Per­son­upp­gif­ter som avses i arti­kel 9.1 i EU:s data­skydds­för­ord­ning (käns­liga per­son­upp­gif­ter) och upp­gif­ter om lagö­ver­trä­del­ser som inne­fat­tar brott, domar i brott­mål, straff­pro­ces­su­ella tvångs­me­del eller admi­nist­ra­tiva fri­hets­be­rö­van­den får behand­las endast om upp­gif­terna har läm­nats i ett ärende eller är nöd­vän­diga för hand­lägg­ningen av det.

Upp­gif­ter som avses i första styc­ket får i annat fall behand­las endast om det sär­skilt anges i 2 kap.
Lag (2018:231).

Gall­ring

8 §   Upp­gif­ter som behand­las auto­ma­ti­se­rat i ett ärende skall gall­ras senast ett år efter det att ären­det har avslu­tats om inte rege­ringen eller den myn­dig­het rege­ringen bestäm­mer har med­de­lat före­skrif­ter om att upp­gif­ter skall gall­ras vid en annan tid­punkt eller att upp­gif­ter skall beva­ras.

För upp­gif­ter som behand­las med stöd av 2 kap. gäl­ler sär­skilda bestäm­mel­ser.


2 kap. Tull­da­ta­ba­sen

1 §   I Tull­ver­kets verk­sam­het ska det fin­nas en sam­ling upp­gif­ter som med hjälp av auto­ma­ti­se­rad behand­ling används gemen­samt i verk­sam­he­ten för de i 1 kap. 4-5 §§ angivna ända­må­len (tull­da­ta­bas). Lag (2010:103).

Inne­håll

2 §   I data­ba­sen får upp­gif­ter behand­las om per­so­ner som omfat­tas av verk­sam­het enligt 1 kap. 4 § 1-3. Upp­gif­ter om andra per­so­ner får behand­las om det behövs för hand­lägg­ningen av ett ärende.

3 §   För de ända­mål som anges i 1 kap. 4 § får föl­jande upp­gif­ter behand­las i data­ba­sen:
   1. en fysisk per­sons iden­ti­tet och bosätt­ning,
   2. en juri­disk per­sons iden­ti­tet, säte, fir­ma­teck­nare och andra före­trä­dare,
   3. iden­ti­tets­be­teck­ningar för trans­port­me­del, con­tain­rar och tan­kar,
   4. tull­taxor,
   5. regi­stre­ring för skat­ter och avgif­ter,
   6. under­lag för tull, annan skatt och avgif­ter,
   7. bestäm­mande av tull, annan skatt och avgif­ter,
   8. revi­sion och annan kon­troll av tull, annan skatt och avgif­ter,
   9. till­stånd och licen­ser som krävs för import eller export av varor,
   10. yrkan­den och grun­der i ett ärende, och
   11. beslut, betal­ning, redo­vis­ning och övriga åtgär­der i ett ärende.

I data­ba­sen får även andra upp­gif­ter behand­las som behövs för full­gö­rande av ett ålig­gande som föl­jer av ett för Sve­rige bin­dande inter­na­tio­nellt åta­gande.

Rege­ringen eller den myn­dig­het som rege­ringen bestäm­mer med­de­lar när­mare före­skrif­ter om vilka upp­gif­ter som får behand­las i data­ba­sen enligt första styc­ket.

4 §   En hand­ling som har kom­mit in i ett ärende får behand­las i data­ba­sen och får inne­hålla upp­gif­ter som avses i 1 kap. 7 §.
En hand­ling som upp­rät­tats i ett ärende får behand­las i data­ba­sen och får inne­hålla sådana upp­gif­ter om de är nöd­vän­diga för ären­dets hand­lägg­ning.

Utläm­nande av upp­gif­ter till enskilda på medium för auto­ma­ti­se­rad behand­ling

5 §   Utö­ver vad som föl­jer av tul­lag­stift­ningen enligt defi­ni­tio­nen i 1 kap. 3 § tul­la­gen (2016:253), får upp­gif­ter i data­ba­sen läm­nas ut till en enskild på medium för auto­ma­ti­se­rad behand­ling endast om rege­ringen har med­de­lat före­skrif­ter om det. Lag (2016:276).

Direktåt­komst

6 §   Har upp­hävts genom lag (2005:790).

7 §   Skat­te­ver­ket får ha direktåt­komst till upp­gif­ter som avses i 3 § 1, 2, 5-7, 10 och 11 i fråga om per­so­ner som är eller kan antas vara skatt­skyl­diga eller före­kom­mer i ett ärende enligt lagen (1998:506) om flytt­ning och kon­troll av vissa punkt­skat­te­plik­tiga varor eller 5 kap. tull­be­fo­gen­hets­la­gen (2024:710).

Kro­no­fog­de­myn­dig­he­ten får ha direktåt­komst till upp­gif­ter som avses i 3 § 1, 2, 5-7, 10 och 11 i fråga om den som är regi­stre­rad som gäl­de­när hos Kro­no­fog­de­myn­dig­he­ten eller make till gäl­de­nä­ren eller någon annan som lik­ställs med make.

Rege­ringen med­de­lar när­mare före­skrif­ter om vilka upp­gif­ter direktåt­komst enligt första styc­ket får omfatta.
Lag (2024:741).

8 §   En enskild får ha direktåt­komst till sådana upp­gif­ter i data­ba­sen som får läm­nas ut till den enskilde om rege­ringen har med­de­lat före­skrif­ter om det.

Rege­ringen eller den myn­dig­het som rege­ringen bestäm­mer kan med stöd av 8 kap. 7 § rege­rings­for­men med­dela före­skrif­ter om vilka upp­gif­ter som får omfat­tas av direktåt­komst enligt första styc­ket. Lag (2016:885).

8 a §   Har upp­hävts genom lag (2016:276).

Sök­be­grepp

9 §   Vid sök­ning efter hand­lingar som avses i 4 § får endast upp­gift om namn, person-​ eller sam­ord­nings­num­mer och upp­gif­ter som avses i 5 kap. 2 § offentlighets-​ och sek­re­tess­la­gen (2009:400) använ­das som sök­be­grepp. Som sök­be­grepp får dock inte upp­gift som avses i 1 kap. 7 § använ­das. Lag (2009:495).

Gall­ring

10 §   Upp­gif­ter och hand­lingar i data­ba­sen skall gall­ras senast sex år efter utgången av det kalen­derår då upp­gif­terna eller hand­ling­arna behand­la­des i data­ba­sen första gången.

Om det i lag eller annan för­fatt­ning har före­skri­vits längre tid för beva­rande av vissa upp­gif­ter än vad som anges i första styc­ket, gäl­ler den före­skrif­ten.

Vad som sägs i första styc­ket hind­rar inte att rege­ringen eller den myn­dig­het som rege­ringen bestäm­mer med­de­lar före­skrif­ter om att upp­gif­ter eller hand­lingar skall beva­ras under längre tid än som anges i första styc­ket.

Avgif­ter

11 §   Tull­ver­ket får ta ut avgif­ter för att lämna ut upp­gif­ter ur data­ba­sen enligt de när­mare före­skrif­ter som med­de­las av rege­ringen.

Rät­ten att ta ut avgif­ter får inte inne­bära en inskränk­ning i
   1. rät­ten att ta del av och mot fast­ställd avgift få kopia eller utskrift av en all­män hand­ling enligt tryck­fri­hets­för­ord­ningen, eller
   2. en regi­stre­rads rätt enligt arti­kel 12.5 i EU:s data­skydds­för­ord­ning. Lag (2018:231).


3 kap. Enskil­das rät­tig­he­ter

Rät­ten att göra invänd­ningar

1 §   Arti­kel 21.1 i EU:s data­skydds­för­ord­ning om rät­ten att göra invänd­ningar gäl­ler inte vid sådan behand­ling som är tillå­ten enligt denna lag eller före­skrif­ter som har med­de­lats i anslut­ning till lagen. Lag (2018:231).

2 §   Har upp­hävts genom lag (2018:231).

3 §   Har upp­hävts genom lag (2018:231).

4 §   Har upp­hävts genom lag (2018:231).


Över­gångs­be­stäm­mel­ser

2001:185
   1. Denna lag trä­der i kraft den 1 okto­ber 2001, då tull­re­gis­ter­la­gen (1990:137) skall upp­höra att gälla.
   2. Bestäm­mel­ser i lagen om grund­läg­gande krav på behand­ling av per­son­upp­gif­ter samt behand­ling av käns­liga per­son­upp­gif­ter och upp­gif­ter om lagö­ver­trä­del­ser m.m., skall inte börja tilläm­pas för­rän den 1 okto­ber 2007 i fråga om sådan manu­ell behand­ling av per­son­upp­gif­ter som påbör­jats före den 24 okto­ber 1998 eller manu­ell behand­ling som utförs för ett visst bestämt ända­mål om manu­ell behand­ling för ända­må­let påbör­jats före den 24 okto­ber 1998.
   3. Har en begä­ran om regis­terut­drag enligt 10 § data­la­gen (1973:289) kom­mit in innan denna lag trä­der i kraft men har utdra­get inte expe­di­e­rats före ikraft­trä­dan­det, skall fram­ställ­ningen anses som en ansö­kan om infor­ma­tion enligt denna lag.
   4. Bestäm­mel­sen om ska­de­stånd skall tilläm­pas endast om den omstän­dig­het som yrkan­det hän­för sig till har inträf­fat efter det att lagen har trätt i kraft beträf­fande den aktu­ella behand­lingen.

2018:231
   1. Denna lag trä­der i kraft den 25 maj 2018.
   2. Äldre före­skrif­ter om straff gäl­ler fort­fa­rande för över­trä­del­ser som har skett före ikraft­trä­dan­det.