Lag (2001:99) om den offi­ci­ella sta­tisti­ken

Utfär­dad:
Ikraft­trä­dan­de­da­tum:
Källa: Rege­rings­kans­li­ets rätts­da­ta­ba­ser m.fl.
SFS nr: 2001:99
Depar­te­ment: Finans­de­par­te­men­tet ESA
Änd­ring införd: t.o.m. SFS 2022:250
Länk: Länk till regis­ter

SFS nr:

2001:99
Depar­te­ment/myn­dig­het: Finans­de­par­te­men­tet ESA
Utfär­dad: 2001-​03-15
Änd­rad: t.o.m. SFS

2022:250
Änd­rings­re­gis­ter: SFSR (Rege­rings­kans­liet)
Källa: Full­text (Rege­rings­kans­liet)


Tillämp­nings­om­råde m.m.

1 §   Denna lag inne­hål­ler bestäm­mel­ser om offi­ci­ell sta­tistik.

Rege­ringen med­de­lar före­skrif­ter om vilka myn­dig­he­ter som ansva­rar för offi­ci­ell sta­tistik (sta­tisti­kan­sva­riga myn­dig­he­ter).

Bestäm­mel­serna i 14-16 och 19 §§ gäl­ler även vid fram­ställ­ning av annan sta­tistik hos en sta­tisti­kan­sva­rig myn­dig­het. Lag (2018:352).

2 §   Denna lag inne­hål­ler bestäm­mel­ser som kom­plet­te­rar Euro­pa­par­la­men­tets och rådets för­ord­ning (EU) 2016/679 av den 27 april 2016 om skydd för fysiska per­so­ner med avse­ende på behand­ling av per­son­upp­gif­ter och om det fria flö­det av sådana upp­gif­ter och om upp­hä­vande av direk­tiv 95/46/EG (all­män data­skydds­för­ord­ning), här benämnd EU:s data­skydds­för­ord­ning.

Vid behand­ling av per­son­upp­gif­ter enligt denna lag gäl­ler lagen (2018:218) med kom­plet­te­rande bestäm­mel­ser till EU:s data­skydds­för­ord­ning och före­skrif­ter som har med­de­lats i anslut­ning till den lagen, om inte annat föl­jer av denna lag eller före­skrif­ter som har med­de­lats i anslut­ning till lagen. Lag (2018:352).

3 §   Offi­ci­ell sta­tistik ska fin­nas för all­män infor­ma­tion, utred­nings­verk­sam­het och forsk­ning. Lag (2013:945).

3 a §   Offi­ci­ell sta­tistik ska vara objek­tiv och all­mänt till­gäng­lig.

Den offi­ci­ella sta­tisti­ken ska utveck­las, fram­stäl­las och spri­das på grund­val av enhet­liga stan­dar­der och har­mo­ni­se­rade meto­der. Föl­jande kva­li­tets­kri­te­rier ska då tilläm­pas:
   1. rele­vans: mått på i hur hög grad sta­tisti­ken till­go­do­ser använ­dar­nas nuva­rande och poten­ti­ella behov,
   2. nog­grann­het: grad av över­ens­stäm­melse mel­lan skatt­ning­arna och de okända sanna vär­dena,
   3. aktu­a­li­tet: peri­o­den mel­lan den tid­punkt då de sta­tis­tiska upp­gif­terna finns till­gäng­liga och den hän­delse eller före­te­else som de beskri­ver,
   4. punkt­lig­het: den tid som för­fly­ter mel­lan det datum då den sta­tisti­kan­sva­riga myn­dig­he­ten gör upp­gif­terna till­gäng­liga och det datum då de ska läm­nas,
   5. till­gäng­lig­het och tyd­lig­het: hur använ­darna kan få till­gång till, använda och tolka upp­gif­ter,
   6. jäm­för­bar­het: mät­ning av effek­ten av skill­na­der i de sta­tis­tiska begrepp, mät­verk­tyg och mät­för­fa­ran­den som använts, när sta­tistik från olika geo­gra­fiska områ­den eller sek­tors­om­rå­den eller från olika tids­pe­ri­o­der jäm­förs, samt
   7. sam­stäm­mig­het: mått på i vil­ken utsträck­ning upp­gif­terna med till­för­lit­lig­het kan kom­bi­ne­ras på olika sätt och för olika ända­mål. Lag (2013:945).

4 §   När offi­ci­ell sta­tistik görs till­gäng­lig skall den vara för­sedd med beteck­ningen Sve­ri­ges offi­ci­ella sta­tistik eller den sym­bol som fram­går av bilaga till denna lag. Beteck­ningen eller sym­bo­len får endast använ­das för offi­ci­ell sta­tistik.

Upp­gifts­skydd m.m.

5 §   Den offi­ci­ella sta­tisti­ken ska fram­stäl­las och offent­lig­gö­ras med beak­tande av beho­vet av skydd för fysiska och juri­diska per­so­ners intres­sen.

Bestäm­mel­ser om sek­re­tess finns i offentlighets-​​ och sek­re­tess­la­gen (2009:400). Lag (2018:352).

6 §   Upp­gif­ter i den offi­ci­ella sta­tisti­ken får inte sam­man­fö­ras med andra upp­gif­ter i syfte att utröna enskilds iden­ti­tet.

Upp­gifts­skyl­dig­het

7 §   Föl­jande är skyl­diga att till de sta­tisti­kan­sva­riga myn­dig­he­terna lämna upp­gif­ter för den offi­ci­ella sta­tisti­ken och upp­gif­ter för fram­ställ­ning av euro­pe­isk sta­tistik som en myn­dig­het enligt en EU-​för­ord­ning ska ge in till Euro­pe­iska kom­mis­sio­nen:
   1. näringsid­kare,
   2. ägare till en fas­tig­het där någon annan dri­ver jord­bruk, skogs­bruk, eller träd­gårds­od­ling eller hål­ler djur,
   3. stif­tel­ser och ide­ella för­e­ningar, samt
   4. kom­mu­ner, regi­o­ner och kom­munal­för­bund.

Skyl­dig­he­ten att lämna upp­gif­ter för den offi­ci­ella sta­tisti­ken gäl­ler inte upp­gif­ter som avser för­hål­lan­den som lig­ger mer än tre år till­baka i tiden.

Rege­ringen får med­dela ytter­li­gare före­skrif­ter om upp­gifts­skyl­dig­he­ten enligt första styc­ket.

Rege­ringen får vidare bemyn­diga en myn­dig­het att med­dela före­skrif­ter om skyl­dig­he­ten att lämna upp­gif­ter för den offi­ci­ella sta­tisti­ken. Lag (2019:908).

8 §   Regi­stre­rade tros­sam­fund som inte bedri­ver närings­verk­sam­het är skyl­diga att lämna föl­jande upp­gif­ter till de sta­tisti­kan­sva­riga myn­dig­he­terna för den offi­ci­ella sta­tisti­ken:
   1. namn och person-​​ eller orga­ni­sa­tions­num­mer för den som bedri­ver verk­sam­he­ten, och
   2. anta­let anställda, deras sys­sel­sätt­ning, löner och yrken samt vakan­ser.

Skyl­dig­he­ten att lämna upp­gif­ter gäl­ler inte upp­gif­ter som avser för­hål­lan­den som lig­ger mer än tre år till­baka i tiden. Lag (2013:945).

9 §   Har upp­hävts genom lag (2013:945).

10 §   Har upp­hävts genom lag (2013:945).

11 §   Har upp­hävts genom lag (2013:945).

12 §   Har upp­hävts genom lag (2013:945).

13 §   Har upp­hävts genom lag (2013:945).

Behand­ling av per­son­upp­gif­ter

14 §   En sta­tisti­kan­sva­rig myn­dig­het får behandla per­son­upp­gif­ter för fram­ställ­ning av sta­tistik om inte annat föl­jer av 15 §. För sådan behand­ling är myn­dig­he­ten per­son­upp­gifts­an­sva­rig.

Behand­ling av per­son­upp­gif­ter får omfatta upp­gift om per­son­num­mer.

Trots vad som anges i första styc­ket kan en sta­tisti­kan­sva­rig myn­dig­het vara per­son­upp­gifts­bi­träde åt en annan sta­tisti­kan­sva­rig myn­dig­het. Lag (2018:352).

15 §   Per­son­upp­gif­ter som avses i arti­kel 9.1 (käns­liga per­son­upp­gif­ter) och arti­kel 10 i EU:s data­skydds­för­ord­ning får behand­las om det föl­jer av före­skrif­ter som rege­ringen med­de­lar.

Vid fram­ställ­ning av annan sta­tistik än offi­ci­ell sta­tistik får per­son­upp­gif­ter enligt första styc­ket också behand­las om behand­lingen
   1. är nöd­vän­dig för sta­tis­tiska ända­mål och sam­hälls­in­tres­set av det sta­tistik­pro­jekt där behand­lingen ingår klart väger över den risk för otill­bör­ligt intrång i enskil­das per­son­liga integri­tet som behand­lingen kan inne­bära, eller
   2. ingår i ett forsk­nings­pro­jekt och behand­lingen har god­känts enligt lagen (2003:460) om etik­pröv­ning av forsk­ning som avser män­ni­skor. Lag (2018:352).

15 a §   Artik­larna 16 och 18 i EU:s data­skydds­för­ord­ning om rät­ten till rät­telse och rät­ten till begräns­ning av behand­ling av per­son­upp­gif­ter gäl­ler inte vid behand­ling av per­son­upp­gif­ter som är tillå­ten enligt denna lag eller före­skrif­ter som har med­de­lats i anslut­ning till den. Lag (2018:352).

Utläm­nande av upp­gif­ter i vissa fall

16 §   När en sta­tisti­kan­sva­rig myn­dig­het läm­nar ut upp­gif­ter som inte direkt kan hän­fö­ras till en enskild, får myn­dig­he­ten i sam­band med utläm­nan­det förse upp­gif­terna med en beteck­ning som hos den sta­tisti­kan­sva­riga myn­dig­he­ten kan kopp­las till per­son­num­mer eller mot­sva­rande för att göra det möj­ligt att senare kom­plet­tera upp­gif­terna. En sådan åtgärd får vid­tas om den som upp­gif­terna läm­nas ut till skall använda dessa för forsk­ning eller sta­tistik samt har ett sär­skilt behov av att senare kunna kom­plet­tera upp­gif­terna.

Om en upp­gift rät­tats, bloc­ke­rats eller utplå­nats hos den sta­tisti­kan­sva­riga myn­dig­he­ten skall myn­dig­he­ten vidta de åtgär­der som behövs för att upp­gif­terna skall kunna änd­ras hos den som upp­gif­terna läm­nats ut till.

17 §   Upp­gif­ter som läm­nats ut i fall som avses i 16 § första styc­ket får av den som upp­gif­terna läm­nas ut till behand­las endast för forsk­ning eller sta­tistik.

18 §   Den sta­tisti­kan­sva­riga myn­dig­het som rege­ringen bestäm­mer ska lämna ut upp­gif­ter om inkomst­för­hål­lan­den, skul­der och för­mö­gen­het som den behand­lar enligt denna lag till orga­ni­sa­tio­nen Lux­em­bourg Income Study. Upp­gif­ter ska dock läm­nas ut endast i den utsträck­ning som krävs för att svenska för­hål­lan­den ska åter­speglas i de forsk­nings­da­ta­ba­ser som orga­ni­sa­tio­nen till­han­da­hål­ler. Upp­gif­terna ska inte direkt kunna hän­fö­ras till någon enskild per­son.

De enda käns­liga per­son­upp­gif­ter enligt arti­kel 9.1 i EU:s data­skydds­för­ord­ning som får läm­nas ut till orga­ni­sa­tio­nen är upp­gif­ter om sådana för­må­ner vid sjuk­dom eller arbets­skada som avses i 23 kap. 2 § soci­al­för­säk­rings­bal­ken. Lag (2022:250).

Gall­ring

19 §   Per­son­upp­gif­ter skall gall­ras hos de sta­tisti­kan­sva­riga myn­dig­he­terna när upp­gif­terna inte längre behövs för sitt ända­mål.

Rege­ringen eller den myn­dig­het som rege­ringen bestäm­mer får före­skriva om undan­tag från denna skyl­dig­het, om en gall­ring skulle även­tyra arki­vens roll som en del av det natio­nella kul­tur­ar­vet eller strida mot forsk­ning­ens behov. Där­vid skall beho­vet av skydd för den enskil­des per­son­liga integri­tet sär­skilt beak­tas.

Mate­rial som inte gall­ras skall över­läm­nas till en arkiv­myn­dig­het.

Tvångs­me­del m.m.

20 §   Om den som är upp­gifts­skyl­dig enligt 7 § första styc­ket 1-3 eller 8 § inte full­gör skyl­dig­he­ten, får den myn­dig­het som har begärt upp­gif­ten före­lägga den upp­gifts­skyl­dige att göra det.

Ett sådant före­läg­gande får för­e­nas med vite.
Lag (2013:945).

21 §   Frå­gor om att döma ut vite som har före­lagts enligt 20 § andra styc­ket prö­vas av den för­valt­nings­rätt inom vars dom­krets upp­gifts­skyl­dig­he­ten skall full­gö­ras. Lag (2009:835).

22 §   Om sym­bo­len för offi­ci­ell sta­tistik eller beteck­ningen Sve­ri­ges offi­ci­ella sta­tistik, eller någon sym­bol eller beteck­ning som kan för­väx­las där­med, används för annat än den offi­ci­ella sta­tisti­ken, kan all­män dom­stol vid vite för­bjuda fort­satt använd­ning av sym­bo­len eller beteck­ningen.

Den myn­dig­het som rege­ringen bestäm­mer skall föra talan om sådant för­bud.

23 §   Har upp­hävts genom lag (2018:352).

Över­kla­gande

24 §   Beslut enligt denna lag får över­kla­gas till all­män för­valt­nings­dom­stol. Beslut om vites­före­läg­gande eller om att någon ska ingå i en sta­tis­tisk under­sök­ning får dock inte över­kla­gas.

Pröv­nings­till­stånd krävs vid över­kla­gande till kam­mar­rät­ten.
Lag (2013:945).

Ansvar m.m.

25 §   Den som är upp­gifts­skyl­dig enligt 7 § första styc­ket 1-3 eller 8 § men upp­såt­li­gen eller av oakt­sam­het inte full­gör sin upp­gifts­skyl­dig­het eller läm­nar orik­tig upp­gift, döms till pen­ning­bö­ter, högst 1 000 kro­nor.

Den som inte har följt ett vites­före­läg­gande ska inte dömas till ansvar enligt denna lag för en gär­ning som omfat­tas av före­läg­gan­det.

All­mänt åtal får väc­kas endast efter anmä­lan av den sta­tisti­kan­sva­riga myn­dig­he­ten. Lag (2013:945).

26 §   Den som bry­ter mot 6 § ska dömas för olov­lig iden­ti­fi­e­ring till böter eller fäng­else i högst ett år, om gär­ningen inte är belagd med straff i brotts­bal­ken. I ringa fall döms det inte till ansvar. Lag (2018:352).

Kom­plet­te­rande före­skrif­ter

27 §   Rege­ringen med­de­lar kom­plet­te­rande före­skrif­ter om den offi­ci­ella sta­tisti­ken.


Över­gångs­be­stäm­mel­ser

2001:99
   1. Denna lag trä­der i kraft den 1 april år 2001. Genom lagen upp­hävs
      a. lagen (1992:888) om upp­gifts­skyl­dig­het på jord­bru­kets område,
      b. lagen (1992:889) om den offi­ci­ella sta­tisti­ken,
      c. lagen (1995:606) om vissa per­son­re­gis­ter för offi­ci­ell sta­tistik.
   2. Bestäm­mel­serna i 14 och 15 §§ lagen (1992:889) om den offi­ci­ella sta­tisti­ken gäl­ler fort­fa­rande i fråga om gär­ningar som begåtts före den 1 april 2001.
   3. Beträf­fande behand­ling av per­son­upp­gif­ter som omfat­tas av data­la­gen (1973:289) skall i stäl­let för vad som sägs i 2 § och 5 § tredje styc­ket denna lag, mot­sva­rande bestäm­mel­ser i data­la­gen tilläm­pas till och med den 30 sep­tem­ber 2001.
   4. I mål och ären­den om vite, där före­läg­gande har beslu­tats före den 1 april 2001 enligt lagen (1992:888) om upp­gifts­skyl­dig­het på jord­bru­kets område eller lagen (1992:889) om den offi­ci­ella sta­tisti­ken, tilläm­pas den lagen.
   5. Beslut om undan­tag från gall­rings­fö­re­skrift som med­de­lats enligt lagen (1995:606) om vissa per­son­re­gis­ter för offi­ci­ell sta­tistik gäl­ler fort­fa­rande.

Bilaga

//Sym­bo­len finns inte med här//

Sym­bo­len består av begyn­nel­se­bok­stä­verna i Sve­ri­ges offi­ci­ella sta­tistik (SOS). Den är utfor­mad med O:et ytterst, öppet upp­till och ned­till. Det ena S:et är i cent­rum och fyl­ler ut den nedre öppna delen av O:et med nedersta slingan i bok­sta­ven.
Det andra S:et lig­ger bakom det första som en skugga av detta och fyl­ler ut den övre öppna delen av O:et med översta slingan i bok­sta­ven. Bok­stä­verna är blå­fär­gade, med det skug­gade S:et i en lju­sare nyans och mel­lan­rum­men vita. Om sym­bo­len visas i svart/vitt är bok­stä­verna svarta respek­tive grå och mel­lan­rum­men vita.