Lag (2021:642) om Insti­tu­tet för mänsk­liga rät­tig­he­ter

Utfär­dad:
Ikraft­trä­dan­de­da­tum:
Källa: Rege­rings­kans­li­ets rätts­da­ta­ba­ser m.fl.
SFS nr: 2021:642
Depar­te­ment: Arbets­mark­nads­de­par­te­men­tet MRD
Änd­ring införd: t.o.m. SFS 2022:1053
Länk: Länk till regis­ter

SFS nr:

2021:642
Depar­te­ment/myn­dig­het: Arbets­mark­nads­de­par­te­men­tet MRD
Utfär­dad: 2021-​06-17
Änd­rad: t.o.m. SFS

2022:1053
Änd­rings­re­gis­ter: SFSR (Rege­rings­kans­liet)
Källa: Full­text (Rege­rings­kans­liet)


Upp­gif­ter

1 §   Insti­tu­tet för mänsk­liga rät­tig­he­ter ska främja säker­stäl­lan­det av de mänsk­liga rät­tig­he­terna i Sve­rige, med utgångs­punkt i
   1. rege­rings­for­men, tryck­fri­hets­för­ord­ningen och yttrandefrihets-​grundlagen,
   2. den euro­pe­iska kon­ven­tio­nen om skydd för de mänsk­liga rät­tig­he­terna och de grund­läg­gande fri­he­terna,
   3. Euro­pe­iska uni­o­nens stadga om de grund­läg­gande rät­tig­he­terna, och
   4. andra för Sve­rige folk­rätts­ligt bin­dande för­plik­tel­ser inom områ­det mänsk­liga rät­tig­he­ter.

Insti­tu­tet ska full­göra de upp­gif­ter som en obe­ro­ende natio­nell meka­nism har enligt arti­kel 33.2 i kon­ven­tio­nen om rät­tig­he­ter för per­so­ner med funk­tions­ned­sätt­ning.

2 §   Insti­tu­tet ska sär­skilt
   1. följa, under­söka och rap­por­tera om hur de mänsk­liga rät­tig­he­terna respek­te­ras och för­verk­li­gas,
   2. lämna för­slag till rege­ringen om de åtgär­der som behövs för att säker­ställa de mänsk­liga rät­tig­he­terna,
   3. ha kon­tak­ter med inter­na­tio­nella orga­ni­sa­tio­ner och även i övrigt delta i inter­na­tio­nellt sam­ar­bete, och
   4. främja utbild­ning, forsk­ning, kom­pe­tens­ut­veck­ling, infor­ma­tion och ökad med­ve­ten­het om de mänsk­liga rät­tig­he­terna.

Insti­tu­tet får före­slå för rege­ringen att Sve­ri­ges folk­rätts­liga åta­gan­den utvid­gas inom områ­det mänsk­liga rät­tig­he­ter.

Insti­tu­tet ska inte pröva enskilda kla­go­mål om kränk­ningar av de mänsk­liga rät­tig­he­terna.

3 §   Insti­tu­tet ska senast den 1 april varje år lämna en rap­port till rege­ringen om sin verk­sam­het och sina iakt­ta­gel­ser av utveck­lingen inom områ­det mänsk­liga rät­tig­he­ter under det när­mast före­gå­ende kalen­derå­ret.

4 §   Insti­tu­tet bestäm­mer självt inom ramen för sina upp­gif­ter sin orga­ni­sa­tion och den när­mare inrikt­ningen av sitt arbete.

Led­ning, anställ­ningar och upp­drag

5 §   Insti­tu­tet leds av en sty­relse.

6 §   Direk­tö­ren är myn­dig­hets­chef och anställs för en tid om sex år. Anställ­ningen ska utly­sas och till­sät­tas efter ett ansök­nings­för­fa­rande. Direk­tö­ren ska ha erfa­ren­het av kva­li­fi­ce­rat arbete inom områ­det mänsk­liga rät­tig­he­ter.

7 §   Sty­rel­sen består av direk­tö­ren och sju andra leda­mö­ter. De andra leda­mö­terna utses av rege­ringen för en tid om fem år. Sty­rel­sen utser en ord­fö­rande och en vice ord­fö­rande bland de leda­mö­ter som utses av rege­ringen.

Rege­ringen får ent­le­diga en leda­mot i för­tid endast på leda­mo­tens begä­ran eller om det finns syn­ner­liga skäl. Om en leda­mots upp­drag upp­hör i för­tid utses en ny leda­mot för åter­sto­den av tiden.

8 §   Inom sty­rel­sen ska det fin­nas leda­mö­ter med sak­kun­skap inom områ­det mänsk­liga rät­tig­he­ter och erfa­ren­het av kva­li­fi­ce­rat arbete inom föl­jande verk­sam­hets­om­rå­den:
   1. det civila sam­häl­let,
   2. rätts­vä­sen­det och advo­kat­verk­sam­het, och
   3. forsk­ningen och hög­sko­le­ut­bild­ningen.

För vart och ett av verk­sam­hets­om­rå­dena ska det fin­nas två leda­mö­ter som har erfa­ren­het från områ­det.

Rege­ringen ska begära in för­slag till leda­mö­ter från
   1. insti­tu­tets råd,
   2. Sve­ri­ges advo­kat­sam­fund, och
   3. uni­ver­si­te­ten och hög­sko­lorna.

9 §   Den som har varit leda­mot av insti­tu­tets sty­relse eller anställd som direk­tör enligt 6 § får inte utses som sty­rel­se­le­da­mot eller anstäl­las som direk­tör tidi­gare än fem år efter det att upp­dra­get eller anställ­ningen upp­hörde.

Råd­gi­vande organ

10 §   Vid insti­tu­tet ska det fin­nas ett råd. Rådet ska ge råd och stöd genom att till­föra insti­tu­tet kun­ska­per och erfa­ren­he­ter från det civila sam­häl­lets och andra aktö­rers arbete med mänsk­liga rät­tig­he­ter.

Rådet utses av sty­rel­sen. Rådet ska ha en bred sam­man­sätt­ning och bestå av minst tio leda­mö­ter. I rådet ska orga­ni­sa­tio­ner som före­trä­der per­so­ner med funk­tions­ned­sätt­ning fin­nas repre­sen­te­rade.

Upp­gif­ter från myn­dig­he­ter, kom­mu­ner och regi­o­ner

11 §   Stat­liga för­valt­nings­myn­dig­he­ter, kom­mu­ner och regi­o­ner ska på insti­tu­tets begä­ran lämna upp­gif­ter om vilka åtgär­der som har vid­ta­gits i den egna verk­sam­he­ten för att säker­ställa de mänsk­liga rät­tig­he­terna.

Skyl­dig­he­ten gäl­ler inte för dom­stols­lik­nande nämn­der eller sådana organ i för­valt­nings­myn­dig­he­ter som har dom­stols­lik­nande upp­gif­ter.

Skyl­dig­he­ten gäl­ler inte hel­ler för Justi­ti­e­kans­lern, Riks­da­gens ombuds­män eller Riks­re­vi­sio­nen. Lag (2022:1053).


Över­gångs­be­stäm­mel­ser

2021:642
   1. Denna lag trä­der i kraft den 1 okto­ber 2021 i fråga om 5, 7 och 8 §§ och i övrigt den 1 janu­ari 2022.
   2. Den första gången sty­rel­se­le­da­mö­ter ska utses ska två leda­mö­ter utses för en tid om tre år, två leda­mö­ter för en tid om fyra år och tre leda­mö­ter för en tid om fem år. De två sty­rel­se­le­da­mö­ter som har erfa­ren­het av kva­li­fi­ce­rat arbete inom det civila sam­häl­let ska utses för en tid om tre år.
   3. Bestäm­mel­sen i 8 § tredje styc­ket 1 tilläm­pas inte den första gången som sty­rel­se­le­da­mö­ter ska utses.