Spr­å­klag (2009:600)

Utfär­dad:
Ikraft­trä­dan­de­da­tum:
Källa: Rege­rings­kans­li­ets rätts­da­ta­ba­ser m.fl.
SFS nr: 2009:600
Depar­te­ment: Kul­tur­de­par­te­men­tet
Länk: Länk till regis­ter

SFS nr:

2009:600
Depar­te­ment/myn­dig­het: Kul­tur­de­par­te­men­tet
Utfär­dad: 2009-​05-28
Änd­rings­re­gis­ter: SFSR (Rege­rings­kans­liet)
Källa: Full­text (Rege­rings­kans­liet)


Lagens inne­håll och syfte

1 §   I denna lag finns bestäm­mel­ser om svenska språ­ket, de natio­nella mino­ri­tets­språ­ken och det svenska tec­ken­språ­ket.
Lagen inne­hål­ler även bestäm­mel­ser om det all­män­nas ansvar för att den enskilde ges till­gång till språk samt om språ­kan­vänd­ning i offent­lig verk­sam­het och i inter­na­tio­nella sam­man­hang.

2 §   Syf­tet med lagen är att ange svens­kans och andra språks ställ­ning och använd­ning i det svenska sam­häl­let. Lagen syf­tar också till att värna svens­kan och den språk­liga mång­fal­den i Sve­rige samt den enskil­des till­gång till språk.

3 §   Om en annan lag eller en för­ord­ning inne­hål­ler någon bestäm­melse som avvi­ker från denna lag, gäl­ler den bestäm­mel­sen.

Svenska språ­ket

4 §   Svenska är huvud­språk i Sve­rige.

5 §   Som huvud­språk är svens­kan sam­häl­lets gemen­samma språk, som alla som är bosatta i Sve­rige ska ha till­gång till och som ska kunna använ­das inom alla sam­hälls­om­rå­den.

6 §   Det all­männa har ett sär­skilt ansvar för att svens­kan används och utveck­las.

De natio­nella mino­ri­tets­språ­ken

7 §   De natio­nella mino­ri­tets­språ­ken är finska, jid­disch, meän­ki­eli, romani chib och samiska.

8 §   Det all­männa har ett sär­skilt ansvar för att skydda och främja de natio­nella mino­ri­tets­språ­ken.

Det svenska tec­ken­språ­ket

9 §   Det all­männa har ett sär­skilt ansvar för att skydda och främja det svenska tec­ken­språ­ket.

Språ­kan­vänd­ningen i offent­lig verk­sam­het

10 §   Språ­ket i dom­sto­lar, för­valt­nings­myn­dig­he­ter och andra organ som full­gör upp­gif­ter i offent­lig verk­sam­het är svenska.

I annan lag finns sär­skilda bestäm­mel­ser om rätt att använda natio­nella mino­ri­tets­språk och annat nor­diskt språk.

När det gäl­ler skyl­dig­he­ten för dom­sto­lar och för­valt­nings­myn­dig­he­ter att anlita tolk och att över­sätta hand­lingar finns det sär­skilda bestäm­mel­ser.

11 §   Språ­ket i offent­lig verk­sam­het ska vara vår­dat, enkelt och begrip­ligt.

12 §   Myn­dig­he­ter har ett sär­skilt ansvar för att svensk ter­mi­no­logi inom deras olika fack­om­rå­den finns till­gäng­lig, används och utveck­las.

Svens­kan i inter­na­tio­nella sam­man­hang

13 §   Svenska är Sve­ri­ges offi­ci­ella språk i inter­na­tio­nella sam­man­hang.

Svens­kans ställ­ning som offi­ci­ellt språk i Euro­pe­iska uni­o­nen ska vär­nas.

Den enskil­des till­gång till språk

14 §   Var och en som är bosatt i Sve­rige ska ges möj­lig­het att lära sig, utveckla och använda svenska. Där­ut­ö­ver ska
   1. den som till­hör en natio­nell mino­ri­tet ges möj­lig­het att lära sig, utveckla och använda mino­ri­tets­språ­ket, och
   2. den som är döv eller hör­sel­ska­dad och den som av andra skäl har behov av tec­ken­språk ges möj­lig­het att lära sig, utveckla och använda det svenska tec­ken­språ­ket.

Den som har ett annat moders­mål än de språk som anges i första styc­ket ska ges möj­lig­het att utveckla och använda sitt moders­mål.

15 §   Det all­männa ansva­rar för att den enskilde ges till­gång till språk enligt 14 §.

Vik­tiga lagar inom för­valt­nings­rät­ten
JP Info­nets för­valt­nings­rätts­liga tjäns­ter

JP Info­nets för­valt­nings­rätts­liga tjäns­ter

Han­te­rar du för­valt­nings­rätts­liga frå­ge­ställ­ningar i ditt arbete? Vi på JP Info­net kan hjälpa dig att reda ut för­valt­nings­rätts­liga frå­gor oav­sett om du arbe­tar på en kom­mun, stat­lig myn­dig­het, dom­stol eller advo­kat­byrå. Vi ger råd och stöd med bland annat hand­lägg­ning, kom­mu­nal­rätt, dele­ga­tions­ord­ningar, offent­lig­het och sek­re­tess, ompröv­ning av beslut och lag­lig­hets­pröv­ning. Se allt inom för­valt­nings­rätt.