Lag (2017:244) om kon­trol­ler och inspek­tio­ner på plats av Euro­pe­iska byrån för bedrä­ge­ri­be­kämp­ning

Utfär­dad:
Ikraft­trä­dan­de­da­tum:
Källa: Rege­rings­kans­li­ets rätts­da­ta­ba­ser m.fl.
SFS nr: 2017:244
Depar­te­ment: Finans­de­par­te­men­tet BA EU
Länk: Länk till regis­ter

SFS nr:

2017:244
Depar­te­ment/myn­dig­het: Finans­de­par­te­men­tet BA EU
Utfär­dad: 2017-​03-30
Änd­rings­re­gis­ter: SFSR (Rege­rings­kans­liet)
Källa: Full­text (Rege­rings­kans­liet)


1 §   I denna lag finns bestäm­mel­ser som kom­plet­te­rar
   - rådets för­ord­ning (Eura­tom, EG) nr 2185/96 av den 11 novem­ber 1996 om de kon­trol­ler och inspek­tio­ner på plat­sen som kom­mis­sio­nen utför för att skydda Euro­pe­iska gemen­ska­per­nas finan­si­ella intres­sen mot bedrä­ge­rier och andra oegent­lig­he­ter, och
   - Euro­pa­par­la­men­tets och rådets för­ord­ning (EU, Eura­tom) nr 883/2013 av den 11 sep­tem­ber 2013 om utred­ningar som utförs av Euro­pe­iska byrån för bedrä­ge­ri­be­kämp­ning (Olaf) och om upp­hä­vande av Euro­pa­par­la­men­tets och rådets för­ord­ning (EG) nr 1073/1999 och rådets för­ord­ning (Eura­tom) nr 1074/1999.

Lagen inne­hål­ler bestäm­mel­ser om befo­gen­he­ter för behö­riga myn­dig­he­ter enligt för­ord­ning (EU, Eura­tom) nr 883/2013.

Rege­ringen utser de myn­dig­he­ter som är behö­riga myn­dig­he­ter vid tillämp­ningen av denna lag.

2 §   När Euro­pe­iska byrån för bedrä­ge­ri­be­kämp­ning genom­för kon­trol­ler och inspek­tio­ner på plats enligt arti­kel 3 eller 4.3 i för­ord­ning (EU, Eura­tom) nr 883/2013 (plats­kon­troll) har den behö­riga myn­dig­he­ten rätt att få till­träde till loka­ler, mark­om­rå­den, trans­port­me­del och andra plat­ser som används yrkes­mäs­sigt i den verk­sam­het som kon­trol­len avser. Den behö­riga myn­dig­he­ten har rätt att få till­gång till alla upp­gif­ter och all doku­men­ta­tion om berörda trans­ak­tio­ner som behövs för att plats­kon­trol­len ska kunna genom­fö­ras, med undan­tag för sådana hand­lingar som avses i 27 kap. 2 § rät­te­gångs­bal­ken.

Den behö­riga myn­dig­he­ten har vid plats­kon­trol­len även rätt att göra de under­sök­ningar och ta de pro­ver som bedöms nöd­vän­diga.

Den som plats­kon­trol­len utförs hos har rätt att till­kalla ett ombud eller biträde. Den behö­riga myn­dig­he­ten behö­ver inte avvakta att ombu­det eller biträ­det instäl­ler sig om det kan befa­ras att plats­kon­trol­len för­lo­rar i bety­delse om den inte påbör­jas ome­del­bart.

3 §   Den behö­riga myn­dig­he­ten får begära handräck­ning av Kro­no­fog­de­myn­dig­he­ten för att en plats­kon­troll ska kunna genom­fö­ras.

Vid handräck­ningen gäl­ler bestäm­mel­serna i utsök­nings­bal­ken om verk­stäl­lig­het av för­plik­tel­ser som inte avser betal­nings­skyl­dig­het eller avhys­ning. Om den behö­riga myn­dig­he­ten begär det, ska Kro­no­fog­de­myn­dig­he­ten inte i för­väg under­rätta den som kon­trol­len avser.

4 §   Om den som plats­kon­trol­len avser anser att en viss hand­ling omfat­tas av 27 kap. 2 § rät­te­gångs­bal­ken och att hand­lingen ska undan­tas från kon­trol­len, ska denne ge in en begä­ran om detta till den för­valt­nings­rätt inom vars dom­krets den behö­riga myn­dig­he­ten är belä­gen. Hand­lingen ska ges in till­sam­mans med begä­ran.

Om den behö­riga myn­dig­he­ten redan har den hand­ling som begä­ran avser, ska myn­dig­he­ten ome­del­bart för­segla hand­lingen och över­lämna den till dom­sto­len.

Dom­sto­len ska utan dröjs­mål pröva om hand­lingen ska omfat­tas av kon­trol­len. Ett beslut att undanta en hand­ling gäl­ler ome­del­bart, om inte något annat anges i beslu­tet.

Pröv­nings­till­stånd krävs vid över­kla­gande till kam­mar­rät­ten.