Lag (1993:1651) om läkar­vårds­er­sätt­ning

Utfär­dad:
Ikraft­trä­dan­de­da­tum:
Källa: Rege­rings­kans­li­ets rätts­da­ta­ba­ser m.fl.
SFS nr: 1993:1651
Depar­te­ment: Soci­al­de­par­te­men­tet
Änd­ring införd: t.o.m. SFS 2019:884
Länk: Länk till regis­ter

SFS nr:

1993:1651
Depar­te­ment/myn­dig­het: Soci­al­de­par­te­men­tet
Utfär­dad: 1993-​12-22
Änd­rad: t.o.m. SFS

2019:884
Änd­rings­re­gis­ter: SFSR (Rege­rings­kans­liet)
Källa: Full­text (Rege­rings­kans­liet)


Inle­dande bestäm­mel­ser

1 §   Denna lag inne­hål­ler bestäm­mel­ser om vissa ersätt­ningar till läkare i pri­vat verk­sam­het i pri­mär­vår­den och den öppna hälso-​ och sjuk­vår­den i övrigt och om pati­ent­av­gif­ter i sam­band där­med (läkar­vårds­er­sätt­ning).

Det som i lagen sägs om regi­o­ner gäl­ler också kom­mu­ner som inte ingår i en region. Lag (2019:884).

2 §   Bestäm­mel­serna i denna lag gäl­ler vid vård av den som är bosatt i Sve­rige, om inte något annat är sär­skilt före­skri­vet.

Bestäm­mel­serna i denna lag gäl­ler även vid vård av den som, utan att vara bosatt i Sve­rige, har rätt till vård­för­må­ner i Sve­rige vid sjuk­dom och moder­skap enligt vad som föl­jer av Euro­pa­par­la­men­tets och rådets för­ord­ning (EG) nr 883/2004 av den 29 april 2004 om sam­ord­ning av de soci­ala trygg­hets­sy­ste­men. Det­samma ska gälla för den som avses i 5 kap. 7 § första styc­ket soci­al­för­säk­rings­bal­ken och som omfat­tas av nämnda för­ord­ning. Lag (2010:1318).

3 §   Med vård avses i denna lag medi­cinskt moti­ve­rad vård, behand­ling eller under­sök­ning som ges av en läkare eller under läka­rens över­in­se­ende samt råd­giv­ning som läm­nas av läkare i födel­se­kon­trol­le­rande syfte eller i fråga om abort eller ste­ri­li­se­ring.

En region får, som vill­kor för att lämna läkar­vårds­er­sätt­ning enligt denna lag, kräva remiss för vård hos en pri­vat verk­sam läkare med spe­ci­a­list­kom­pe­tens under för­ut­sätt­ning att remisskrav gäl­ler för mot­sva­rande vård hos en spe­ci­a­list inom regi­o­nen. Remiss får dock inte krä­vas för läkar­vård inom verk­sam­he­ter som avser barn­me­di­cin, gyne­ko­logi eller psy­ki­a­tri. Lag (2019:884).

4 §   Om inte annat före­skrivs avses i denna lag med regi­o­nen den region inom vars område läka­ren bedri­ver eller avser att bedriva sin verk­sam­het. Lag (2019:884).

Samverkans-​ och vår­dav­tal

5 §   Läkar­vårds­er­sätt­ning enligt denna lag läm­nas endast till läkare som har sam­ver­kans­av­tal med regi­o­nen rörande sin verk­sam­het.

Bestäm­mel­sen om sam­ver­kans­av­tal gäl­ler inte för en vika­rie som avses i 10 §.

En läkare i pri­vat verk­sam­het som ger vård enligt avtal med regi­o­nen, får ta emot ersätt­ning från regi­o­nen på de vill­kor och enligt de grun­der som regi­o­nen och läka­ren kom­mit över­ens om. Vår­dav­ta­let gäl­ler i stäl­let för bestäm­mel­serna i denna lag.

Vid ingå­ende av sam­ver­kans­av­tal och vår­dav­tal ska regi­o­nen tillämpa lagen (2016:1145) om offent­lig upp­hand­ling eller lagen (2008:962) om val­fri­hets­sy­stem, om inte annat föl­jer av 5 a-5 h §§. Vid en sådan tillämp­ning av lagen om offent­lig upp­hand­ling ska de bestäm­mel­ser tilläm­pas som gäl­ler tjäns­ter av sådant slag som anges i bilaga 2 till den lagen.
Lag (2019:884).

Ersätt­nings­e­ta­ble­ring

5 a §   En läkare som är verk­sam med rätt till ersätt­ning enligt denna lag och som avser att över­låta sin verk­sam­het ska anmäla till regi­o­nen om han eller hon i sam­band med över­lå­tel­sen vill
   - säga upp sin rätt till ersätt­ning, och
   - möj­lig­göra för annan läkare att få ingå sam­ver­kans­av­tal med regi­o­nen med mot­sva­rande vill­kor (ersätt­nings­e­ta­ble­ring).
Lag (2019:884).

5 b §   Efter anmä­lan enligt 5 a § ska regi­o­nen utan dröjs­mål pub­li­cera en ansök­nings­in­bju­dan om att få ingå sam­ver­kans­av­tal. Pub­li­ce­ringen ska ske genom annons i en elektro­nisk data­bas, som är all­mänt till­gäng­lig, eller genom annons i någon annan form som möj­lig­gör effek­tiv kon­kur­rens.

Av inbju­dan, eller annat för sökande till­gäng­ligt under­lag, ska framgå
   1. vil­ken verk­sam­het som ska över­lå­tas,
   2. vilka vill­kor som ska gälla för sam­ver­kans­av­ta­let,
   3. de i 5 e § första styc­ket angivna kra­ven för ingå­ende av sam­ver­kans­av­tal,
   4. hur en ansö­kan får läm­nas, och
   5. vil­ken dag ansö­kan senast ska ha kom­mit in.

Sökande ska ges skä­lig tid att komma in med ansök­ningar.
Lag (2019:884).

5 c §   Regi­o­nen ska behandla sökande på ett lik­vär­digt och icke-​diskriminerande sätt samt iaktta prin­ci­perna om öppen­het, ömse­si­digt erkän­nande och pro­por­tio­na­li­tet. Lag (2019:884).

5 d §   Regi­o­nen får ute­sluta en sökande från att delta i ansök­nings­för­fa­ran­det i enlig­het med vad som före­skrivs i 7 kap. 1 och 2 §§ lagen (2008:962) om val­fri­hets­sy­stem. Det som sägs där om upp­hand­lande myn­dig­het ska i stäl­let avse region. Lag (2019:884).

5 e §   Regi­o­nen ska fatta beslut om att ingå sam­ver­kans­av­tal med den sökande som har erbju­dit högsta pris för verk­sam­he­ten och som
   1. vid över­ta­gan­det av verk­sam­he­ten kan upp­fylla de krav som anges i 7-9 §§,
   2. inte har ute­slu­tits enligt 5 d §, och
   3. inte redan har, eller kan få, rätt till offent­lig ersätt­ning för sina hälso-​ och sjuk­vårds­tjäns­ter inom ramen för ett sådant val­fri­hets­sy­stem som avses i lagen (2008:962) om val­fri­hets­sy­stem.

Efter det att verk­sam­he­ten över­lå­tits till den sökande som avses i första styc­ket, ska regi­o­nen ingå sam­ver­kans­av­tal med denne. Sam­ver­kans­av­ta­let ska inne­hålla mot­sva­rande vill­kor som gällt för den över­lå­tande läka­rens rätt till ersätt­ning. Regi­o­nen får dock ändra vill­ko­ren om den över­lå­tande läka­ren god­känt de nya vill­ko­ren och dessa angetts i ansök­nings­in­bju­dan eller annat för sökan­dena till­gäng­ligt under­lag.

Om den över­lå­tande läka­ren åter­kal­lar sin anmä­lan enligt 5 a § eller om det annars sak­nas för­ut­sätt­ningar att full­följa ären­det har detta för­fal­lit. Lag (2019:884).

5 f §   Regi­o­nen ska utan dröjs­mål skrift­li­gen under­rätta sökan­dena och den över­lå­tande läka­ren om ett beslut att ingå sam­ver­kans­av­tal enligt 5 e § första styc­ket. Det­samma gäl­ler om ären­det för­fal­lit enligt 5 e § sista styc­ket.
Lag (2019:884).

5 g §   Bestäm­mel­serna om avtals­spärr, över­pröv­ning och ska­de­stånd i 20 kap. 1, 4-12, 14, 16 och 18-21 §§ lagen (2016:1145) om offent­lig upp­hand­ling gäl­ler i fråga om ersätt­nings­e­ta­ble­ring enligt denna lag. Det som sägs där om upp­hand­lande myn­dig­het, kon­trakt, upp­hand­ling samt leve­ran­tör eller anbuds­gi­vare ska i stäl­let avse region, sam­ver­kans­av­tal, för­fa­rande för ersätt­nings­e­ta­ble­ring respek­tive sökande.

Hän­vis­ning­arna i 20 kap. 1 § första styc­ket lagen om offent­lig upp­hand­ling till under­rät­telse enligt 12 kap. 12 § första styc­ket eller 19 kap. 29 § ska vid tillämp­ningen av denna lag i stäl­let avse under­rät­telse enligt 5 f § denna lag.

Hän­vis­ning­arna i 20 kap. 6 § första styc­ket och 20 § lagen om offent­lig upp­hand­ling till andra bestäm­mel­ser i den lagen ska vid tillämp­ningen av denna lag i stäl­let avse 5 b-5 f §§ denna lag.

Hän­vis­ning­arna i 20 kap. 7, 14 och 21 §§ lagen om offent­lig upp­hand­ling till 13-15 §§ samma kapi­tel ska vid tillämp­ningen av denna lag i stäl­let avse 5 h § denna lag. Lag (2019:884).

5 h §   Vid en ansö­kan enligt 20 kap. 4 § 2 lagen (2016:1145) om offent­lig upp­hand­ling ska rät­ten besluta att ett sam­ver­kans­av­tal som har ingåtts i sam­band med en ersätt­nings­e­ta­ble­ring är ogil­tigt om det har ingåtts utan före­gå­ende annon­se­ring enligt 5 b §.

Ett sådant sam­ver­kans­av­tal ska också för­kla­ras ogil­tigt, om det har ingåtts i strid med tillämp­liga bestäm­mel­ser om över­pröv­ning eller avtals­spärr enligt 5 g § eller före en under­rät­telse enligt 5 f §. För ogil­tig­het i sådana fall krävs dess­utom att någon av de grund­läg­gande prin­ci­perna i 5 c § har över­trätts och detta har med­fört att en sökande har lidit eller kan komma att lida skada.

En ansö­kan om över­pröv­ning enligt första eller andra styc­ket ska ha kom­mit in till för­valt­nings­rät­ten inom sex måna­der från det att avta­let ingicks. Om regi­o­nen skrift­li­gen har under­rät­tat sökan­dena om att sam­ver­kans­av­tal har ingåtts, ska ansö­kan ha kom­mit in innan 30 dagar har gått från under­rät­tel­sen. Lag (2019:884).

Regi­o­nens ansvar m.m.

6 §   Regi­o­nen ska svara för den läkar­vårds­er­sätt­ning som inte täcks av pati­ent­av­gif­ten. Om vår­den har avsett en pati­ent som inte är bosatt inom regi­o­nens område, ska den region inom vars område pati­en­ten är bosatt svara för den utbe­talda läkar­vårds­er­sätt­ningen, om inte regi­o­nerna kom­mer över­ens om något annat. Om pati­en­ten inte är bosatt inom någon regi­ons område, ska den region inom vars område pati­en­ten eller famil­je­med­lem­men är för­värvs­verk­sam eller, när det gäl­ler en per­son som är arbets­lös, den region inom vars område per­so­nen är regi­stre­rad som arbets­sö­kande, svara för den utbe­talda läkar­vårds­er­sätt­ningen.

För­säk­rings­kas­san får efter över­ens­kom­melse med regi­o­nen ha hand om utbe­tal­ning av läkar­vårds­er­sätt­ning. Lag (2019:884).

Sär­skilda krav på läkar­verk­sam­he­ten

7 §   För att läkar­vårds­er­sätt­ning ska läm­nas krävs att läka­ren har spe­ci­a­list­kom­pe­tens och bedri­ver mot­tag­nings­verk­sam­het inom sin spe­ci­a­li­tet i öppen vård för enskilda pati­en­ter.

Läkar­vårds­er­sätt­ning läm­nas inte till läkare med spe­ci­a­list­kom­pe­tens enbart i labo­ra­to­ri­e­me­di­cinska spe­ci­a­li­te­ter, soci­al­me­di­cin, kli­nisk neu­ro­fy­si­o­logi, reha­bi­li­te­rings­me­di­cin, kli­nisk gene­tik eller bild- och funk­tions­me­di­cinska spe­ci­a­li­te­ter utom kli­nisk fysi­o­logi.

Läkar­vårds­er­sätt­ning för mot­tag­nings­verk­sam­het i öppen vård för enskilda pati­en­ter ska läm­nas även till läkare som inte är spe­ci­a­lis­ter i all­män­me­di­cin men som upp­fyl­ler kra­ven enligt arti­kel 28 och punkt 5.1.4 i bilaga V i Euro­pa­par­la­men­tets och rådets direk­tiv 2005/36/EG av den 7 sep­tem­ber 2005 om erkän­nande av yrkes­kva­li­fi­ka­tio­ner. Bestäm­mel­serna i denna lag om läkare med spe­ci­a­list­kom­pe­tens gäl­ler i övrigt på mot­sva­rande sätt för dessa läkare. Lag (2012:312).

8 §   Läkar­vårds­er­sätt­ning läm­nas endast till en läkare som senast ett år efter det att verk­sam­he­ten påbör­ja­des bedri­ver verk­sam­het enligt 7 § på hel­tid, om inte annat föl­jer av andra styc­ket eller 10 §. En läkare anses som hel­tids­verk­sam om läka­ren arbe­tar minst 35 tim­mar per vecka i genom­snitt eller har arbe­tat minst denna tid någon tolv­må­na­ders­pe­riod under de senaste två åren.

Läkar­vårds­er­sätt­ning läm­nas även till en läkare som till följd av sjuk­dom, ledig­het för vård av barn, före­stå­ende ålderspen­sio­ne­ring, vida­re­ut­bild­ning eller forsk­ning inom yrkes­om­rå­det, poli­tiskt eller fack­ligt upp­drag eller av annat lik­nande skäl inte bedri­ver verk­sam­het på hel­tid.
Lag (2009:79).

9 §   Läkar­vårds­er­sätt­ning läm­nas inte till en läkare som är anställd i någon regi­ons hälso-​ och sjuk­vård eller i ett bolag eller annan juri­disk per­son inom hälso-​ och sjuk­vår­den som regi­o­nen har ett rätts­ligt bestäm­mande infly­tande i. Ersätt­ning kan dock läm­nas om läka­ren är tjänst­le­dig och vika- rie­rar för en annan läkare.

Läkar­vårds­er­sätt­ning läm­nas inte till en läkare för verk­sam­het inom före­tags­häl­so­vård eller elev­hälsa som avser medi­cinska insat­ser enligt 2 kap. 25 § skol­la­gen (2010:800).
Lag (2019:884).

Vika­riat

10 §   Om en läkare på grund av sjuk­dom, semes­ter, ledig­het för vård av barn, före­stå­ende ålderspen­sio­ne­ring, vida­re­ut­bild­ning eller forsk­ning inom yrkes­om­rå­det, poli­tiskt eller fack­ligt upp­drag eller annat lik­nande skäl är helt eller del­vis för­hind­rad att bedriva sin verk­sam­het, får en annan läkare som har samma spe­ci­a­li­tet eller en annan spe­ci­a­li­tet inom samma grupp av spe­ci­a­li­te­ter vika­ri­era under från­va­ron.
Lag (2009:79).

11 §   Har upp­hävts genom lag (1994:1961).

12 §   Har upp­hävts genom lag (1994:1961).

13 §   Har upp­hävts genom lag (1994:1961).

Sam­ver­kan med andra

14 §   En läkare som får läkar­vårds­er­sätt­ning skall sam­verka med andra inom vård- och reha­bi­li­te­rings­om­rå­det.

Läkar­vårds­er­sätt­ningen

Gemen­samma bestäm­mel­ser

15 §   Läkar­vårds­er­sätt­ning för viss åtgärd skall läm­nas med ett belopp som utgör skä­lig ersätt­ning för läka­rens arbete och kost­na­der. Ersätt­ningen med undan­tag för del därav som avser läka­rens kost­na­der för resor i sam­band med sjuk­be­sök beta­las som nor­ma­lar­vode, enkelt arvode eller sär­skilt arvode. Genom pati­ent­av­gif­ten beta­lar pati­en­ten hela eller en del av arvo­det, om inte något annat föl­jer av 22 eller 24 §.

16 §   Nor­ma­lar­vo­det är ett enhet­ligt arvode för den huvud­sak­liga delen av den medi­cinska verk­sam­het som före­kom­mer inom läka­rens spe­ci­a­li­tet. Nor­ma­lar­vo­det base­ras på beräk­nade mot­tag­nings­kost­na­der och årlig besöksvo­lym inom spe­ci­a­li­te­ten. Enkelt arvode är ett lägre arvode för enklare under­sök­ningar och behand­lingar som utförs av läka­ren eller under den­nes över­in­se­ende eller som lig­ger utan­för den van­liga verk­sam­he­ten inom läka­rens spe­ci­a­li­tet. Åtgär­der som är sär­skilt tids- eller kost­nads­krä­vande ersätts med ett högre, sär­skilt arvode. Lag (1995:837).

17 §   Om det till en läkare och vika­rie i den­nes verk­sam­het under ett kalen­derår har läm­nats läkar­vårds­er­sätt­ning med ett belopp som mot­sva­rar ersätt­ningen för en full års­ar­bets­tid inom spe­ci­a­li­te­ten, läm­nas där­ef­ter ersätt­ning med redu­ce­rade belopp. Redu­ce­rad ersätt­ning läm­nas högst till ett belopp som mot­sva­rar en halv års­ar­bets­tid (ersätt­nings­tak). Om läka­ren inte bedri­ver verk­sam­he­ten på hel­tid redu­ce­ras års­er­sätt­ningen och ersätt­nings­ta­ket i skä­lig omfatt­ning.

Bestäm­mel­serna i första styc­ket hind­rar inte läka­ren att ge vård mot pati­ent­av­gift som anges i 23 §.

Ersätt­ning för råd­giv­ning i födel­se­kon­trol­le­rande syfte eller angå­ende abort eller ste­ri­li­se­ring ingår inte i under­la­get för de i första styc­ket angivna grän­serna för ersätt­ning. Lag (1995:837).

18 §   En läkare som bedri­ver verk­sam­het mot ersätt­ning enligt denna lag får inte ge vård mot högre arvode än som föl­jer av lagen eller en verk­stäl­lig­hets­fö­re­skrift.

19 §   En region är inte skyl­dig att betala läkar­vårds­er­sätt­ning innan sam­ver­kans­av­tal har ingåtts.

Om en läkare har fått läkar­vårds­er­sätt­ning med för högt belopp, får regi­o­nen åter­kräva det belopp som fel­ak­tigt har utbe­ta­lats. Regi­o­nen får i sådant fall i stäl­let avräkna belop­pet från annan ford­ran från läka­ren på läkar-​ vårds­er­sätt­ning.

Om en läkare trots påmin­nel­ser vid upp­re­pade till­fäl­len eller annars i väsent­lig utsträck­ning begär läkar­vårds­er­sätt­ning med för höga belopp eller på annat fel­ak­tigt sätt, får regi­o­nen sätta ned den sam­lade läkar­vårds­er­sätt­ning som begärs för viss tid till skä­ligt belopp. Lag (2019:884).

Sär­skilda bestäm­mel­ser för vissa områ­den

20 §   Till en läkare som eta­ble­rar sig på en ort inom ett sär­skilt stöd­om­råde ska arvo­den enligt 15 § läm­nas med tjugo pro­cents för­höj­ning.

Arvo­des­höj­ning enligt första styc­ket ska beta­las av regi­o­nen. Efter två år från eta­ble­ringen ska höj­ningen mins­kas med fem pro­cen­ten­he­ter årli­gen ner till fem pro­cent.

Till en läkare som har sin verk­sam­het inom ett sär­skilt stöd­om­råde ska regi­o­nen lämna sär­skild ersätt­ning för tele­fon­kon­sul­ta­tio­ner och medi­cinskt moti­ve­rade hem­be­sök.

Rege­ringen får med­dela före­skrif­ter om vilka områ­den som ska anses som sär­skilda stöd­om­rå­den enligt denna para­graf.
Lag (2019:884).

21 §   Har upp­hävts genom lag (1995:837).

Pati­ent­av­gift

22 §   För vård som ges av en läkare som får ersätt­ning enligt denna lag får pati­en­ten avkrä­vas en pati­ent­av­gift. Pati­ent­av­gift får inte tas ut för råd­giv­ning i födel­se­kon­trol­le­rande syfte eller angå­ende abort eller ste­ri­li­se­ring. Pati­ent­av­gift får inte hel­ler tas ut om detta fram­går av sär­skilda före­skrif­ter.

Om pati­ent­av­gift inte får tas ut tilläm­pas 6 § första styc­ket på mot­sva­rande sätt.

23 §   Pati­ent­av­gift enligt denna lag får tas ut med högst samma belopp som gäl­ler för mot­sva­rande vård inom regi­o­nen.

Om läka­ren tar ut en lägre pati­ent­av­gift än vad som är med­gi­vet enligt första styc­ket, ska detta inte påverka den del av läkar­vårds­er­sätt­ningen som beta­las av regi­o­nen.

Om pati­ent­av­gif­ten skulle över­stiga det arvode som läm­nas för vår­den, ska mel­lan­skill­na­den beta­las till regi­o­nen.
Lag (2019:884).

24 §   En pati­ent som för en viss tid har upp­nått avgifts­be­fri­else enligt 17 kap. 6 eller 7 § hälso-​ och sjuk­vårds­la­gen (2017:30) är under samma tid befriad även från att betala pati­ent­av­gif­ter enligt denna lag. Lag (2017:40).

25 §   Upp­kom­mer kost­nad med anled­ning av att en pati­ent ute­bli­vit från avta­lat läkar­be­sök, får pati­ent­av­gift som anges i 23 § första styc­ket första meningen ändå tas ut av pati­en­ten. Bestäm­mel­serna i 24 § befriar inte pati­en­ten från avgift enligt denna bestäm­melse.

25 a §   Avgif­ten tas ut av pati­en­tens för­myn­dare om pati­en­ten är under 18 år när
   1. vår­den ges, eller
   2. han eller hon ute­blir från ett avta­lat besök.

Om det finns flera för­myn­dare sva­rar de soli­da­riskt för avgif­ten.

Om det finns sär­skilda skäl får avgif­ten tas ut av den underå­rige. Lag (2010:248).

Verk­sam­hets­upp­följ­ning m.m.

26 §   En läkare som begär läkar­vårds­er­sätt­ning ska med­verka till att den egna verk­sam­he­ten kan föl­jas upp och utvär­de­ras. Läka­ren ska årli­gen till regi­o­nen lämna en redo­vis­ning med upp­gif­ter om mot­tag­ning­ens per­so­nal och medi­cin­tek­niska utrust­ning samt om utförda vårdåt­gär­der och anta­let pati­ent­be­sök.

Läka­ren ska på begä­ran av regi­o­nen lämna upp­lys­ningar och visa upp pati­ent­jour­nal samt övrigt mate­rial som rör under­sök­ning, vård eller

behand­ling av en pati­ent och som behövs för kon­troll av begärd läkar­vårds­er­sätt­ning.

Av 6 § lagen (1998:543) om hälso­da­ta­re­gis­ter föl­jer att läka­ren också ska lämna upp­gif­ter till hälso­da­ta­re­gis­ter.
Lag (2019:884).

Verk­stäl­lig­hets­fö­re­skrif­ter

27 §   Rege­ringen med­de­lar verk­stäl­lig­hets­fö­re­skrif­ter till denna lag.


Över­gångs­be­stäm­mel­ser

1993:1651
   1. Denna lag trä­der i kraft, i fråga om 7 § tredje styc­ket den dag rege­ringen bestäm­mer, och i övrigt den 1 janu­ari 1994.
   2. Äldre bestäm­mel­ser gäl­ler fort­fa­rande i fråga om ersätt­ning till pri­vatprak­ti­se­rande läkare som avser tid före ikraft­trä­dan­det.
   3. För tiden fram till den 1 juli 1994 gäl­ler utan hin­der av 15-​-17, 20 och 21 §§ att en taxa som i huvud­sak mot­sva­rar bestäm­mel­serna om arvo­den i läkar­vårds­taxan (1974:699) skall tilläm­pas vid bestäm­man­det av läkar­vårds­er­sätt­ning.
   4. Har upp­hävts genom lag (1995:837).
   5. Har upp­hävts genom lag (1995:837).
   6. Har upp­hävts genom lag (1995:837).
   7. Har anmä­lan enligt 11 § gjorts före den 1 april 1994 får verk­sam­het med läkar­vårds­er­sätt­ning utan hin­der av den para­gra­fen och 19 § första styc­ket påbör­jas tre måna­der efter anmä­lan.

1994:1257

Rege­ringen före­skri­ver att lagen (1993:1651) om läkar­vårds­er­sätt­ning skall träda i kraft den 1 janu­ari 1995 såvitt avser 7 § tredje styc­ket.

1994:1754
   1. Denna lag trä­der i kraft den 1 janu­ari 1995.
   2. De nya bestäm­mel­serna i 6 § tilläm­pas även för vård under år 1994 av per­so­ner som omfat­tas av lagen (1992:1776) om sam­ord­ning av syste­men för social trygg­het när per­so­ner flyt­tar inom Euro­pe­iska eko­no­miska sam­ar­bets­om­rå­det (EES).

1994:1961
   1. Denna lag trä­der i kraft den 1 janu­ari 1995.
   2. En läkare som vid ikraft­trä­dan­det är verk­sam mot läkar­vårds­er­sätt­ning enligt denna lag har rätt till fort­satt sådan ersätt­ning även utan sam­ver­kans­av­tal enligt de nya före­skrif­terna.
   3. En läkare som inte omfat­tas av punkt 2 men som före den 14 novem­ber 1994 gjort anmä­lan enligt 11 § i dess tidi­gare lydelse och som upp­fyl­ler kra­ven för att få läkar­vårds­er­sätt­ning får påbörja verk­sam­he­ten sex måna­der efter anmä­lan även utan sam­ver­kans­av­tal. Om verk­sam­he­ten inte star­tat den 14 maj 1995 krävs sam­ver­kans­av­tal. Om läka­ren inte har spe­ci­a­list­kom­pe­tens krävs dock att lands­tinget har god­ta­git läka­rens eta­ble­ring inom lands­ting­ets område.

1995:837
   1. Denna lag trä­der i kraft, i fråga om 17 § första styc­ket första och andra meningen den 1 janu­ari 1997, och i övrigt den 1 janu­ari 1996.
   2. Äldre bestäm­mel­ser gäl­ler fort­fa­rande i fråga om ersätt­ning till pri­vatprak­ti­se­rande läkare som avser tid före ikraft­trä­dan­det.
   3. En läkare som vid ikraft­trä­dan­det är verk­sam mot läkar­vårds­er­sätt­ning enligt denna lag utan att ha sam­ver­kans­av­tal med lands­tinget och utan att upp­fylla kra­vet på spe­ci­a­list­kom­pe­tens enligt 7 § eller kra­vet på hel­tids­verk­sam­het enligt 8 § kan även utan sam­ver­kans­av­tal få ersätt­ning enligt denna lag om inte annat föl­jer av punkt 4. Det­samma gäl­ler den som vid ikraft­trä­dan­det är verk­sam som pri­vatprak­ti­se­rande läkare enligt lagen (1993:588) om hus­lä­kare.
Om verk­sam­he­ten hos en läkare som omfat­tas av denna punkt änd­ras i väsent­ligt hän­se­ende skall dock frå­gan om rätt till läkar­vårds­er­sätt­ning prö­vas enligt denna lag.
   4. Om en läkare som vid ikraft­trä­dan­det är verk­sam mot läkar­vårds­er­sätt­ning enligt denna lag, inte upp­fyl­ler ålderskra­vet i 9 § läm­nas läkar­vårds­er­sätt­ning längst till utgången av år 1996, om inte läka­ren och lands­tinget kom­mer över­ens om annat.

1996:1159
   1. Denna lag trä­der i kraft den 1 janu­ari 1997.
   2. Äldre bestäm­mel­ser skall alltjämt gälla för sådan kost­nads­be­fri­else som upp­kom­mit före utgången av år 1996.

1997:435
   1. Denna lag trä­der i kraft, i fråga om 9 § den 1 juli 1997, och i övrigt den 1 janu­ari 1998.
   2. Äldre bestäm­mel­ser gäl­ler fort­fa­rande i fråga om vård som avser tid före ikraft­trä­dan­det.

1999:842
   1. Denna lag trä­der i kraft den 1 janu­ari 2000.
   2. Äldre bestäm­mel­ser gäl­ler dock till utgången av år 2003 för vård som läm­nas av läkare som vid ikraft­trä­dan­det är verk­sam inom före­tags­häl­so­vård och då har rätt till läkar­vårds­er­sätt­ning enligt denna lag.

2009:79
   1. Denna lag trä­der i kraft den 1 april 2009.
   2. Äldre bestäm­mel­ser gäl­ler fort­fa­rande i fråga om ersätt­ning för vård som givits före ikraft­trä­dan­det.
   3. Äldre lydelse av 7 § gäl­ler fort­fa­rande för läkare med sådan spe­ci­a­list­kom­pe­tens som anges i den äldre lydel­sen.
   4. Äldre lydelse av 20 § gäl­ler fort­fa­rande för läkare som vid ikraft­trä­dan­det bedri­ver verk­sam­het i ett sådant område som anges i den äldre lydel­sen.

2010:248
   1. Denna lag trä­der i kraft den 1 juni 2010.
   2. De nya bestäm­mel­serna gäl­ler inte avgif­ter för vilka betal­nings­skyl­dig­het upp­kom­mit före ikraft­trä­dan­det.

2010:1318
   1. Denna lag trä­der i kraft den 1 janu­ari 2011.
   2. Äldre bestäm­mel­ser gäl­ler fort­fa­rande för den som omfat­tas av rådets för­ord­ning (EEG) nr 1408/71 av den 14 juni 1971 om tillämp­ningen av syste­men för social trygg­het när anställda, egen­fö­re­ta­gare eller deras famil­je­med­lem­mar flyt­tar inom gemen­ska­pen.

2011:1034

Denna lag trä­der i kraft den 1 novem­ber 2011 men tilläm­pas för tid från och med den 15 juli 2010.

2016:1151
   1. Denna lag trä­der i kraft den 1 janu­ari 2017.
   2. Äldre bestäm­mel­ser gäl­ler fort­fa­rande för för­fa­ran­den för ersätt­nings­e­ta­ble­ring som har påbör­jats före den 1 janu­ari 2017.

Vik­tiga lagar inom hälso-​ och sjuk­vårds­rät­ten

Vik­tiga lagar inom hälso-​ och sjuk­vårds­rät­ten

Hälso-​ och sjuk­vårds­lag (2017:30)
Pati­ent­sä­ker­hets­lag (2010:659)
JP Info­nets hälso-​ och sjuk­vårds­rätts­liga tjäns­ter

JP Info­nets hälso-​ och sjuk­vårds­rätts­liga tjäns­ter

Job­bar du med hälso-​ och sjuk­vårds­rätt som exemp­le­vis verk­sam­hets­chef eller chefs­sjuk­skö­terska? Eller kanske på ett pri­vat vård­fö­re­tag eller inom elev­häl­san? Oav­sett hit­tar du det juri­diska grund­ma­te­ri­a­let du behö­ver som besluts­un­der­lag i JP Info­nets tjäns­ter. Vi ger dig till­gång till rele­vanta rättskäl­lor och väg­le­dande doku­ment som ger dig ett omfat­tande stöd. Se allt inom hälso-​ och sjuk­vårds­rätt.