SFS 1995:838 Lag om ändring i lagen (1993:1652) om ersättning för sjukgymnastik
SFS 1995_838 Lag om ändring i lagen (1993_1652) om ersättning för sjukgymnastik
Källa Regeringskansliets rättsdatabaser m.fl.
sfs 1995:838 lag utkom från trycket om ändring i lagen (1993:1652) om ersättning för den 22 juni 1995 sjukgymnastik;
utfärdad den 8 juni 1995. enligt riksdagens beslut1 föreskrivs i fråga om lagen (1993:1652) om ersättning for sjukgymnastik dels att 21 § och punkterna 4 —6 i övergångsbestämelserna skall upphöra att gälla, dels att rubriken närmast före 21 § skall utgå, dels att 3, 4, 6, 9, 17 och 25 §§ samt rubriken närmast före 6 § skall ha följande lydelse. 1496
1
prop. 1994/95: 195, bet. 1994/95: sou24, rskr. 1994/95:383.
3 § med sjukgymnastik avses i denna lag sjukgymnastisk behandling som är föranledd av skada eller sjukdom. om det krävs remiss från läkare eller tandläkare för sjukgymnastik inom landstinget, gäller det kravet även för sjukgymnastikersättning enligt denna lag. 4 § om inte annat föreskrivs avses i denna lag med landstinget det landsting inom vars område sjukgymnasten bedriver eller avser att bedriva sin verksamhet. landstingets ansvar m. m. 6 §2 landstinget skall svara för den sjukgymnastikersättning som inte täcks av patientavgiften. om sjukgymnastiken har avsett en patient som inte är bosatt inom landstingets område, skall det landsting inom vars område patienten är bosatt svara för den utbetalda sjukgymnastikersättningen, om inte landstingen kommer överens om något annat. om patienten inte är bosatt inom något landstings område, skall det landsting inom vars område patienten eller familjemedlemmen är förvärvsverksam eller, när det gäller en person som är arbetslös, det landsting inom vars område personen är registrerad som arbetssökande, svara för den utbetalda sjukgymnastikersättningen. allmän försäkringskassa får efter överenskommelse med landstinget ha hand om utbetalning av sjuk gymnastikersättning. 9 §3 sjukgymnastikersättning lämnas inte till en sjukgymnast som är anställd i något landstings hälso- och sjukvård eller i ett bolag eller annan juridisk person inom hälso- och sjukvården som landstinget har ett rättsligt bestämmande inflytande i. ersättning kan dock lämnas om sjukgymnasten är tjänstledig och vikarierar för en annan sjukgymnast. sjukgymnastikersättning lämnas inte heller till en sjukgymnast som vid behandlingstillfället har fyllt sextiofem år. 17 § om det till en sjukgymnast och vikarie i dennes verksamhet under ett kalenderår har lämnats sjukgymnastikersättning med ett belopp som motsvarar ersättningen för en full årsarbetstid, lämnas därefter ersättning med reducerade belopp. reducerad ersättning lämnas högst till ett belopp som motsvarar en halv årsarbetstid (ersättningstak). om sjukgymnasten inte bedriver verksamheten på heltid reduceras årsersättningen och ersättningstaket i skälig omfattning. bestämmelserna i första stycket hindrar inte sjukgymnasten att ge sjukgymnastik mot patientavgift. 25 § en sjukgymnast som begär sjukgymnastikersättning enligt denna lag skall medverka till att den egna verksamheten kan följas upp och utvärderas. sjukgymnasten skall årligen till socialstyrelsen och landstinget lämna en redovisning med uppgifter om mottagningens medicintekniska utrustning, behandlingsåtgärderna och antalet patientbesök.
2 3
sfs 1995:838
senaste lydelse 1994:1755. senaste lydelse 1994:751.
1497
sfs 1995:838
1. denna lag träder i kraft, i fråga om 17 § första stycket första och andra meningen den 1 januari 1997, och i övrigt den 1 januari 1996. 2. äldre bestämmelser gäller fortfarande i fråga om ersättning till privatpraktiserande sjukgymnaster som avser tid före ikraftträdandet. 3. en sjukgymnast som vid ikraftträdandet är verksam mot sjukgymnastikersättning enligt denna lag utan att ha samverkansavtal med landstinget och utan att uppfylla erfarenhetskraven enligt 7 § eller kravet på heltidsverksamhet enligt 8 § kan även utan samverkansavtal få ersättning enligt denna lag om inte annat följer av punkt 4. om verksamheten hos en sjukgymnast som omfattas av denna punkt ändras i väsentligt hänseende skall dock frågan om rätt till sjukgymnastikersättning prövas enligt denna lag. 4. om en sjukgymnast som vid ikraftträdandet är verksam mot ersättning enligt denna lag, inte uppfyller ålderskravet i 9 § lämnas sjukgymnastikersättning längst till utgången av år 1996, om inte sjukgymnasten och landstinget kommer överens om annat. på regeringens vägnar ingela thalén susanne billum (socialdepartementet)
1498
Viktiga lagar inom hälso- och sjukvårdsrätten
Patientsäkerhetslag (2010:659)
Viktiga lagar inom hälso- och sjukvårdsrätten
Hälso- och sjukvårdslag (2017:30)Patientsäkerhetslag (2010:659)
JP Infonets hälso- och sjukvårdsrättsliga tjänster
JP Infonets hälso- och sjukvårdsrättsliga tjänster
Jobbar du med hälso- och sjukvårdsrätt som exemplevis verksamhetschef eller chefssjuksköterska? Eller kanske på ett privat vårdföretag eller inom elevhälsan? Oavsett hittar du det juridiska grundmaterialet du behöver som beslutsunderlag i JP Infonets tjänster. Vi ger dig tillgång till relevanta rättskällor och vägledande dokument som ger dig ett omfattande stöd. Se allt inom hälso- och sjukvårdsrätt.