010499.PDF
Källa Regeringskansliets rättsdatabaser m.fl.
svensk författningssamling
lag om omskärelse av pojkar;
utfärdad den 7 juni 2001. enligt riksdagens beslut1 föreskrivs följande. 1 § med omskärelse avses i denna lag ett sådant kirurgiskt ingrepp i syfte att helt eller delvis avlägsna förhud runt penis, som inte anses utgöra hälsooch sjukvård i den mening som avses i 1 § hälso- och sjukvårdslagen (1982:763). denna lag skall tillämpas på omskärelse av pojkar upp till arton års ålder. 2 § när läkare utför omskärelse enligt denna lag eller när läkare eller sjuksköterska ombesörjer smärtlindring enligt denna lag gäller lagen (1998:531) om yrkesverksamhet på hälso- och sjukvårdens område, patientskadelagen (1996:799) och patientjournallagen (1985:562). 3 § omskärelse får utföras på begäran av eller efter medgivande av pojkens vårdnadshavare och efter det att vårdnadshavaren har informerats om vad ingreppet innebär. står pojken under vårdnad av två vårdnadshavare, skall vad som nu sagts gälla båda. den som skall utföra ingreppet svarar själv för att informationen ges eller att den ges av en medicinskt kunnig person. sådan information skall ges också till pojken, om han har uppnått den ålder och mognad som krävs för att förstå informationen. pojkens inställning till ingreppet skall så långt det är möjligt klarläggas. ett ingrepp får inte utföras mot en pojkes vilja. 4 § ingreppet skall utföras med smärtlindring som ombesörjs av legitimerad läkare eller legitimerad sjuksköterska, under betryggande hygieniska förhållanden och med hänsyn till vad som är bäst för pojken. 5 § omskärelse får utföras endast av legitimerad läkare eller av den som har särskilt tillstånd att utföra omskärelse av pojkar. annan person än legitimerad läkare får inte utföra omskärelse på pojkar som är äldre än två månader. 6 § särskilt tillstånd att utföra omskärelse får meddelas den som föreslagits av ett trossamfund där omskärelse ingår som en del i en religiös tradi1
sfs 2001:499
utkom från trycket den 19 juni 2001
prop. 2000/01:81, bet. 2000/01:sou17, rskr. 2000/01:258.
1
sfs 2001:499
tion, om personen har den kompetens som föreskrivs med stöd av 11 §, bedöms kunna utföra ingreppet i enlighet med de krav som gäller för ingreppet och i övrigt är lämplig att utföra omskärelser. tillstånd enligt första stycket meddelas av socialstyrelsen efter ansökan av den som föreslås få tillstånd. 7 § socialstyrelsen kan återkalla ett särskilt tillstånd att utföra omskärelse för en person som har utfört omskärelse på ett oskickligt eller annars olämpligt sätt eller som av andra skäl är olämplig att utföra omskärelser eller om tillståndet inte längre utnyttjas. socialstyrelsens beslut om återkallelse av tillstånd gäller omedelbart. 8 § socialstyrelsen har tillsyn över den verksamhet som utövas av personer med särskilt tillstånd att utföra omskärelse. socialstyrelsen har rätt att inspektera sådan verksamhet och får inhämta de upplysningar och ta del av de handlingar som behövs för tillsynen. 9 § den som utför en omskärelse av en pojke utan att vara legitimerad läkare eller utan att ha särskilt tillstånd döms till böter eller fängelse i högst sex månader. 10 § socialstyrelsens beslut enligt denna lag får överklagas hos allmän förvaltningsdomstol. prövningstillstånd krävs vid överklagande till kammarrätten. 11 § regeringen eller den myndighet regeringen bestämmer får meddela föreskrifter om – vilken kompetens annan person än legitimerad läkare skall ha för att erhålla särskilt tillstånd att utföra omskärelse, – smärtlindring, – hur ingreppet i övrigt skall utföras, samt – den information som skall lämnas till pojken och hans vårdnadshavare. denna lag träder i kraft den 1 oktober 2001. på regeringens vägnar lena hjelm-wallén ingela thalén (socialdepartementet)
2
fakta info direkt, tel. 08-587 671 00 elanders gotab, stockholm 2001
Viktiga lagar inom hälso- och sjukvårdsrätten
Patientsäkerhetslag (2010:659)
Viktiga lagar inom hälso- och sjukvårdsrätten
Hälso- och sjukvårdslag (2017:30)Patientsäkerhetslag (2010:659)
JP Infonets hälso- och sjukvårdsrättsliga tjänster
JP Infonets hälso- och sjukvårdsrättsliga tjänster
Jobbar du med hälso- och sjukvårdsrätt som exemplevis verksamhetschef eller chefssjuksköterska? Eller kanske på ett privat vårdföretag eller inom elevhälsan? Oavsett hittar du det juridiska grundmaterialet du behöver som beslutsunderlag i JP Infonets tjänster. Vi ger dig tillgång till relevanta rättskällor och vägledande dokument som ger dig ett omfattande stöd. Se allt inom hälso- och sjukvårdsrätt.