Lag (1984:1140) om inse­mi­na­tion. För­fatt­ningen har upp­hävts genom: SFS 2006:351

Utfär­dad:
Ikraft­trä­dan­de­da­tum:
Upp­hävd:
Källa: Rege­rings­kans­li­ets rätts­da­ta­ba­ser m.fl.
SFS nr: 1984:1140
Depar­te­ment: Soci­al­de­par­te­men­tet
Änd­ring införd: t.o.m. 2005:443
Länk: Länk till regis­ter

SFS nr:

1984:1140
Depar­te­ment/myn­dig­het: Soci­al­de­par­te­men­tet
Utfär­dad: 1984-​12-20
Änd­rad: t.o.m.

2005:443
Upp­hävd: 2006-​07-01
För­fatt­ningen har upp­hävts genom: SFS

2006:351
Änd­rings­re­gis­ter: SFSR (Rege­rings­kans­liet)
Källa: Full­text (Rege­rings­kans­liet)


1 §   Med inse­mi­na­tion för­stås i denna lag infö­rande av sperma i en kvinna på konst­lad väg.

2 §   Inse­mi­na­tion får utfö­ras endast om kvin­nan är gift eller sambo. För inse­mi­na­tio­nen krävs skrift­ligt sam­tycke av maken eller sam­bon.

Av lagen (1994:1117) om regi­stre­rat part­ner­skap föl­jer att vad som i denna lag sägs om make gäl­ler också regi­stre­rad part­ner.
Lag (2005:443).

3 §   Inse­mi­na­tion med sperma från annan man än den som kvin­nan är gift eller bor till­sam­mans med får utfö­ras endast vid offent­ligt finan­si­e­rade sjuk­hus under över­in­se­ende av läkare med spe­ci­a­list­kom­pe­tens i gyne­ko­logi och obs­tetrik.

Läka­ren skall pröva om det med hän­syn till makar­nas eller de sam­bo­en­des medi­cinska, psy­ko­lo­giska och soci­ala för­hål­lan­den är lämp­ligt att inse­mi­na­tio­nen äger rum. Inse­mi­na­tio­nen får utfö­ras endast om det kan antas att det bli­vande bar­net kom­mer att växa upp under goda för­hål­lan­den. Väg­ras inse­mi­na­tio­nen, får makarna eller de sam­bo­ende begära att Soci­al­sty­rel­sen prö­var frå­gan.

Läka­ren väl­jer lämp­lig sper­ma­gi­vare. Sperma från avli­den givare får inte använ­das vid inse­mi­na­tion. Upp­gif­ter om giva­ren skall anteck­nas i en sär­skild jour­nal, som skall beva­ras i minst 70 år. Lag (2002:253).

4 §   Den som har avlats genom inse­mi­na­tion som avses i 3 § har, om han eller hon upp­nått till­räck­lig mog­nad, rätt att ta del av de upp­gif­ter om giva­ren som anteck­nats i sjuk­hu­sets sär­skilda jour­nal. Har någon anled­ning att anta att han eller hon avlats på sätt som sägs i första styc­ket är soci­al­nämn­den skyl­dig att på begä­ran hjälpa denne att ta reda på om det finns några upp­gif­ter anteck­nade i en sär­skild jour­nal. Lag (2002:253).

5 §   Om det i ett mål om fader­skap eller för­äld­ra­skap enligt 1 kap. 9 § för­äld­ra­bal­ken är nöd­vän­digt att få del av de upp­gif­ter som finns om en inse­mi­na­tion, är den som är ansva­rig för inse­mi­na­tio­nen eller annan som har till­gång till upp­gif­terna skyl­dig att på begä­ran av dom­sto­len lämna ut dessa upp­gif­ter. Lag (2005:443).

6 §   Fryst sperma får inte utan soci­al­sty­rel­sens till­stånd föras in hit i lan­det.

7 §   Den som vane­mäs­sigt eller för att bereda sig vin­ning utför inse­mi­na­tion i strid mot denna lag eller under angivna för­hål­lan­den till­han­da­hål­ler sperma för sådan inse­mi­na­tion döms till böter eller fäng­else i högst sex måna­der.

8 §   Soci­al­sty­rel­sens beslut enligt 3 § får över­kla­gas hos all­män för­valt­nings­dom­stol.

Pröv­nings­till­stånd krävs vid över­kla­gande till kam­mar­rät­ten.
Lag (2002:253).


Över­gångs­be­stäm­mel­ser

Denna lag trä­der i kraft den 1 mars 1985.

Bestäm­mel­sen i 4 § gäl­ler inte i fall då sper­ma­gi­va­ren har läm­nat sperma före ikraft­trä­dan­det.