Lag (1991:115) om åtgär­der i forsknings-​ eller behand­lings­syfte med ägg från män­ni­ska. För­fatt­ningen har upp­hävts genom: SFS 2006:351

Utfär­dad:
Ikraft­trä­dan­de­da­tum:
Upp­hävd:
Källa: Rege­rings­kans­li­ets rätts­da­ta­ba­ser m.fl.
SFS nr: 1991:115
Depar­te­ment: Soci­al­de­par­te­men­tet
Änd­ring införd: t.o.m. SFS 2005:39
Länk: Länk till regis­ter

SFS nr:

1991:115
Depar­te­ment/myn­dig­het: Soci­al­de­par­te­men­tet
Utfär­dad: 1991-​03-14
Änd­rad: t.o.m. SFS

2005:39
Upp­hävd: 2006-​07-01
För­fatt­ningen har upp­hävts genom: SFS

2006:351
Änd­rings­re­gis­ter: SFSR (Rege­rings­kans­liet)
Källa: Full­text (Rege­rings­kans­liet)


1 §   Åtgär­der enligt denna lag med ägg från män­ni­ska vilka har befruk­tats eller varit före­mål för soma­tisk cell­kärnö­ver­fö­ring för­ut­sät­ter att givarna av ägg, sper­mie eller kropps­cell infor­me­rats om ända­må­let med åtgär­den och där­ef­ter läm­nat sitt sam­tycke.

Om befrukt­ningen har skett enligt lagen (1988:711) om befrukt­ning utan­för krop­pen fordras att även den kvinna eller man i det behand­lade paret som inte är givare av ägg eller sper­mie har infor­me­rats om ända­må­let med åtgär­den och där­ef­ter läm­nat sitt sam­tycke.

Med soma­tisk cell­kärnö­ver­fö­ring avses att cell­kär­nan i ett ägg ersätts med kär­nan från en kropps­cell. Lag (2005:39).

1 a §   Bestäm­mel­ser om etik­pröv­ning av forsk­ning med befruk­tade ägg och ägg som varit före­mål för soma­tisk cell­kärnö­ver­fö­ring finns i lagen (2003:460) om etik­pröv­ning av forsk­ning som avser män­ni­skor.

Beträf­fande forsk­ning som skall etik­prö­vas enligt nämnda lag skall i stäl­let för 1 § bestäm­mel­serna om infor­ma­tion och sam­tycke i 16, 17 och 19 §§ i den lagen tilläm­pas. Om befrukt­ningen har skett enligt lagen (1988:711) om befrukt­ning utan­för krop­pen, skall med forsk­nings­per­son jäm­stäl­las den kvinna eller man i det behand­lade paret som inte är givare av ägg eller sper­mie. Lag (2005:39).

2 §   För­sök i forsknings-​ eller behand­lings­syfte på befruk­tade ägg och på ägg som varit före­mål för soma­tisk cell­kärnö­ver­fö­ring får göras längst till och med fjor­tonde dagen efter befrukt­ningen respek­tive cell­kärnö­ver­fö­ringen.
För­sök får inte ha till syfte att åstad­komma gene­tiska effek­ter som kan gå i arv eller att utveckla meto­der för detta ända­mål.

Om ett befruk­tat ägg eller ett ägg som varit före­mål för soma­tisk cell­kärnö­ver­fö­ring har varit före­mål för för­sök skall det utan dröjs­mål för­stö­ras när åtgär­den genom­förts.
Lag (2005:39).

3 §   Ett befruk­tat ägg eller ett ägg som varit före­mål för soma­tisk cell­kärnö­ver­fö­ring får för­va­ras i fryst till­stånd högst fem år eller den längre tid som Soci­al­sty­rel­sen enligt 5 § bestämt.

Den tid då ägget har varit fryst räk­nas inte in i den tid under vil­ken för­sök får ske enligt 2 §. Lag (2005:39).

4 §   Om ett befruk­tat ägg varit före­mål för för­sök i forsknings-​ eller behand­lings­syfte, får ägget inte föras in i en kvin­nas kropp. Det­samma gäl­ler om ägget före befrukt­ningen eller de sper­mier som använts vid befrukt­ningen har varit före­mål för för­sök eller ägget har varit före­mål för soma­tisk cell­kärnö­ver­fö­ring. Lag (2005:39).

5 §   Om det finns syn­ner­liga skäl får soci­al­sty­rel­sen för sär­skilda fall medge att tiden enligt 3 § för för­va­ring i fryst till­stånd för­längs.

Läm­nas med­gi­vande, skall sty­rel­sen bestämma den ytter­li­gare tid under vil­ken för­va­ring får ske.

Ett med­gi­vande får för­e­nas med vill­kor. Det får åter­kal­las om vill­ko­ren åsi­do­sätts eller om det annars finns skäl till åter­kal­lelse.

6 §   Den som upp­såt­li­gen bry­ter mot 2, 3 eller 4 § döms till böter eller fäng­else i högst ett år. Är en över­trä­delse av 3 § ringa, skall inte dömas till ansvar.

All­mänt åtal för brott mot denna lag får väc­kas endast efter med­gi­vande av soci­al­sty­rel­sen.

7 §   Soci­al­sty­rel­sens beslut enligt 5 § får över­kla­gas hos all­män för­valt­nings­dom­stol.

Pröv­nings­till­stånd krävs vid över­kla­gande till kam­mar­rät­ten.
Lag (1995:82).


Över­gångs­be­stäm­mel­ser

1995:82

Denna lag trä­der i kraft den 1 april 1995. Beslut som har med­de­lats före ikraft­trä­dan­det över­kla­gas enligt äldre bestäm­mel­ser.