Lag (2006:496) om blod­sä­ker­het

Utfär­dad:
Ikraft­trä­dan­de­da­tum:
Källa: Rege­rings­kans­li­ets rätts­da­ta­ba­ser m.fl.
SFS nr: 2006:496
Depar­te­ment: Soci­al­de­par­te­men­tet
Änd­ring införd: t.o.m. SFS 2024:850
Länk: Länk till regis­ter

SFS nr:

2006:496
Depar­te­ment/myn­dig­het: Soci­al­de­par­te­men­tet
Utfär­dad: 2006-​06-01
Änd­rad: t.o.m. SFS

2024:850
Änd­rings­re­gis­ter: SFSR (Rege­rings­kans­liet)
Källa: Full­text (Rege­rings­kans­liet)


All­männa bestäm­mel­ser

Syf­tet med lagen

1 §   Denna lag inne­hål­ler bestäm­mel­ser som syf­tar till att skydda män­ni­skors hälsa när blod och blod­kom­po­nen­ter från män­ni­skor han­te­ras för att använ­das vid trans­fu­sion eller till­verk­ning av läke­me­del eller pro­duk­ter som omfat­tas av Euro­pa­par­la­men­tets och rådets för­ord­ning (EU) 2017/745 av den 5 april 2017 om medi­cin­tek­niska pro­duk­ter, om änd­ring av direk­tiv 2001/83/EG, för­ord­ning (EG) nr 178/2002 och för­ord­ning (EG) nr 1223/2009 och om upp­hä­vande av rådets direk­tiv 90/385/EEG och 93/42/EEG. Lag (2021:613).

Defi­ni­tio­ner

2 §   I denna lag används föl­jande beteck­ningar med nedan angi­ven bety­delse.

Allvarlig avvikande händelse    Händelse i samband med
                                insamling, kontroll,
                                framställning, förvaring och
                                distribution av blod och
                                blodkomponenter som kan leda
                                till döden, vara
                                invalidiserande, medföra
                                betydande funktionsnedsättning,
                                medföra behov av sjukhusvård,
                                förlänga sjukhusvård eller
                                förlänga det sjukliga
                                tillståndet.
Blodcentral            Inrättning där fysisk eller 
                juridisk person bedriver 
                blodverksamhet.
Blodkomponenter            Erytrocyter (röda blodkroppar), 
                leukocyter (vita blodkroppar), 
                trombocyter (blodplättar) och 
                blodplasma.
Blodstamcell            Multipotent stamcell som kan 
                bilda alla typer av blodceller.
Blodverksamhet            Insamling och kontroll av blod 
                och blodkomponenter avsedda att 
                användas vid transfusion, 
                tillverkning av läkemedel eller 
                produkter som omfattas av 
                förordning (EU) 2017/745 eller 
                framställning, förvaring och 
                distribution av blod och 
                blodkomponenter avsedda att 
                användas vid transfusion.
Lag (2021:613).

Tillämp­nings­om­råde

3 §   Lagen är tillämp­lig på blod­verk­sam­het vid blod­cen­tra­ler.
Lagen är inte tillämp­lig på han­te­ring av enbart blod­stam­cel­ler sedan dessa har utvun­nits ur blo­det.

För­hål­lan­det till bestäm­mel­ser i annan lag

4 §   Vid fram­ställ­ning, för­va­ring och dis­tri­bu­tion av blod och blod­kom­po­nen­ter som är avsedda att använ­das som råvara vid till­verk­ning av läke­me­del eller pro­duk­ter som omfat­tas av för­ord­ning (EU) 2017/745 gäl­ler i stäl­let läke­me­delsla­gen (2015:315) respek­tive för­ord­ning (EU) 2017/745 och lagen (2021:600) med kom­plet­te­rande bestäm­mel­ser till EU:s för­ord­ningar om medi­cin­tek­niska pro­duk­ter. Lag (2021:614).

För­hål­lan­det till annan data­skydds­re­gle­ring

5 §   Denna lag inne­hål­ler bestäm­mel­ser som kom­plet­te­rar Euro­pa­par­la­men­tets och rådets för­ord­ning (EU) 2016/679 av den 27 april 2016 om skydd för fysiska per­so­ner med avse­ende på behand­ling av per­son­upp­gif­ter och om det fria flö­det av sådana upp­gif­ter och om upp­hä­vande av direk­tiv 95/46/EG (all­män data­skydds­för­ord­ning).

Vid behand­ling av per­son­upp­gif­ter enligt denna lag gäl­ler lagen (2018:218) med kom­plet­te­rande bestäm­mel­ser till EU:s data­skydds­för­ord­ning och före­skrif­ter som har med­de­lats i anslut­ning till den lagen, om inte annat föl­jer av denna lag eller före­skrif­ter som har med­de­lats i anslut­ning till lagen. Lag (2018:444).

Till­stånd och vill­kor

6 §   Blod­verk­sam­het får bedri­vas endast av den som har till­stånd. Till­stån­det skall vara tids­be­grän­sat och för­e­nat med vill­kor.

Till­stånd får med­de­las endast om blod­verk­sam­he­ten hål­ler en hög kva­li­tet och säker­het.

Den som bedri­ver blod­verk­sam­het skall sys­te­ma­tiskt och fort­lö­pande utveckla och säkra verk­sam­he­ten.

7 §   Den eller de myn­dig­he­ter som rege­ringen bestäm­mer beslu­tar om till­stånd till att bedriva blod­verk­sam­het och de vill­kor som skall gälla för verk­sam­he­ten.

8 §   Den som bedri­ver blod­verk­sam­het får inte göra någon väsent­lig för­änd­ring av verk­sam­he­ten utan att till­stånds­myn­dig­he­ten i för­väg har läm­nat ett skrift­ligt god­kän­nande av för­änd­ringen.

9 §   Hos den som bedri­ver blod­verk­sam­het skall det fin­nas någon som sva­rar för verk­sam­he­ten (verk­sam­hets­chef).

Verk­sam­hets­che­fen skall vara en sär­skilt utsedd befatt­nings­ha­vare med till­räck­lig kom­pe­tens och erfa­ren­het.

Verk­sam­hets­che­fen får upp­dra åt sådana befatt­nings­ha­vare inom verk­sam­he­ten som har till­räck­lig kom­pe­tens och erfa­ren­het att utföra vissa led­nings­upp­gif­ter.

Till­syn m.m.

10 §   Till­sy­nen över efter­lev­na­den av denna lag och av de före­skrif­ter och vill­kor som har med­de­lats med stöd av lagen utövas av den eller de myn­dig­he­ter som rege­ringen bestäm­mer.

11 §   En till­syns­myn­dig­het har rätt att på begä­ran få de upp­lys­ningar, hand­lingar, pro­ver och annat mate­rial som behövs för till­sy­nen.

Har flera till­syns­myn­dig­he­ter utsetts, skall de lämna varandra de upp­gif­ter som de behö­ver för till­sy­nen.

12 §   En till­syns­myn­dig­het skall regel­bun­det inspek­tera och kon­trol­lera blod­verk­sam­he­ten. Peri­o­den mel­lan två inspek­tio­ner eller kon­trol­ler får inte vara längre än två år.

Myn­dig­he­ten skall dess­utom inspek­tera och kon­trol­lera verk­sam­he­ten efter anmäl­ningar om all­var­liga avvi­kande hän­del­ser.

Myn­dig­he­ten har rätt till till­träde till områ­den, loka­ler och andra utrym­men som används i verk­sam­he­ten och får i sådana utrym­men göra under­sök­ningar. Den vars verk­sam­het inspek­te­ras är skyl­dig att lämna den hjälp som behövs vid inspek­tio­nen.

13 §   En till­syns­myn­dig­het får med­dela de före­läg­gan­den som behövs för genom­fö­rande av till­syn, inspek­tio­ner och kon­trol­ler. Ett före­läg­gande får för­e­nas med vite.

14 §   Vid inspek­tion enligt denna lag har den som utför inspek­tio­nen rätt att av Polis­myn­dig­he­ten få den hjälp som behövs för att inspek­tio­nen ska kunna genom­fö­ras.

Begä­ran om hjälp enligt första styc­ket får göras endast om
   1. det på grund av sär­skilda omstän­dig­he­ter kan befa­ras att åtgär­den inte kan utfö­ras utan att en polis­mans sär­skilda befo­gen­he­ter enligt 10 § polisla­gen (1984:387) behö­ver till­gri­pas, eller
   2. det annars finns syn­ner­liga skäl.
Lag (2014:764).

Anmä­lan av all­var­liga avvi­kande hän­del­ser

15 §   Verk­sam­hets­che­fen skall se till att miss­tänkta eller kon­sta­te­rade all­var­liga avvi­kande hän­del­ser anmäls till till­syns­myn­dig­he­ten utan dröjs­mål.

Regis­ter

16 §   Den som har till­stånd att bedriva blod­verk­sam­het ska föra ett regis­ter med upp­gif­ter om blod­verk­sam­he­ten, blod­gi­vare, blod­mot­ta­gare och gjorda kon­trol­ler av blod och blod­kom­po­nen­ter. Regist­ret får ha till ända­mål endast att göra det möj­ligt att spåra blod och blod­kom­po­nen­ter och att för­hindra att smit­tat blod och blod­kom­po­nen­ter över­förs till män­ni­skor. Regist­ret får föras med hjälp av auto­ma­ti­se­rad behand­ling.

Regist­ret får i fråga om per­son­upp­gif­ter inne­hålla upp­gif­ter endast om
   1. blod­gi­va­rens iden­ti­tet,
   2. blod­gi­va­rens upp­givna sjuk­doms­hi­sto­ria,
   3. resul­ta­tet av gjorda kon­trol­ler av blod­gi­va­rens blod och blod­kom­po­nen­ter, samt
   4. blod­mot­ta­ga­rens iden­ti­tet.

Upp­gif­terna i regist­ret ska gall­ras 30 år efter infö­ran­det.

Den som har till­stånd att bedriva blod­verk­sam­het är per­son­upp­gifts­an­sva­rig för regist­ret. Lag (2007:1130).

16 a §   En vård­in­rätt­ning som har tagit emot blod eller blod­kom­po­nen­ter för trans­fu­sion ska till den blod­cen­tral som leve­re­rade enhe­terna lämna upp­gift om blod­mot­ta­ga­rens iden­ti­tet. Lag (2007:1130).

17 §   Rege­ringen, eller den myn­dig­het som rege­ringen bestäm­mer, får med­dela före­skrif­ter om att upp­gif­terna i det regis­ter som anges i 16 § skall beva­ras under en längre tid än vad som sägs där.

18 §   Inspek­tio­nen för vård och omsorg ska med hjälp av auto­ma­ti­se­rad behand­ling föra ett regis­ter över dem som har till­stånd att bedriva blod­verk­sam­het. Regist­ret har till ända­mål att ge offent­lig­het åt
   1. vem som har till­stånd,
   2. de anmäl­ningar som har gjorts enligt 15 §,
   3. de anmäl­ningar som har gjorts enligt 3 kap. 5 § pati­ent­sä­ker­hets­la­gen (2010:659) i sam­band med blod­trans­fu­sion, och
   4. tid­punk­terna för inspek­tion och kon­troll enligt 12 §.
Regist­ret får också använ­das för till­syn, forsk­ning och fram­ställ­ning av sta­tistik.

Per­son­upp­gif­ter får inte regi­stre­ras om andra än dem som har till­stånd att bedriva blod­verk­sam­het och om verk­sam­hets­che­fen.

Inspek­tio­nen för vård och omsorg är per­son­upp­gifts­an­sva­rig för regist­ret.

Rege­ringen med­de­lar före­skrif­ter om vil­ken myn­dig­het som får ha direktåt­komst till upp­gif­terna i Inspek­tio­nen för vård och omsorgs regis­ter. Lag (2012:951).

18 a §   Inspek­tio­nen för vård och omsorg ska, sna­rast efter att ha fått kän­ne­dom om att en all­var­lig biver­kan har obser­ve­rats hos en pati­ent i sam­band med en trans­fu­sion, lämna infor­ma­tion till samt­liga blod­cen­tra­ler om biverk­ningen när denna kan hän­fö­ras till blo­dets och blod­kom­po­nen­ter­nas kva­li­tet eller säker­het. Lag (2012:951).

19 §   Den myn­dig­het som rege­ringen bestäm­mer ska till Inspek­tio­nen för vård och omsorg lämna de upp­gif­ter som är nöd­vän­diga för att inspek­tio­nen ska kunna föra regis­ter enligt 18 §. Lag (2012:951).

20 §   Rege­ringen, eller den myn­dig­het som rege­ringen bestäm­mer, med­de­lar när­mare före­skrif­ter om vilka upp­gif­ter regist­ren i 16 och 18 §§ skall inne­hålla.

21 §   Har upp­hävts genom lag (2018:444).

Tyst­nads­plikt

22 §   Den som till­hör eller har till­hört per­so­nal inom enskilt bedri­ven blod­verk­sam­het som rör insam­ling och kon­troll av blod och blod­kom­po­nen­ter avsedda att använ­das vid till­verk­ning av läke­me­del eller pro­duk­ter som omfat­tas av för­ord­ning (EU) 2017/745 får inte obe­hö­ri­gen röja vad han eller hon i verk­sam­he­ten har fått veta om en enskild givares häl­so­till­stånd eller andra per­son­liga för­hål­lan­den. Som obe­hö­rigt röjande anses inte att någon full­gör sådan upp­gifts­skyl­dig­het som föl­jer av lag eller för­ord­ning.

För det all­män­nas verk­sam­het gäl­ler bestäm­mel­serna i offentlighets-​ och sek­re­tess­la­gen (2009:400). Lag (2021:613).

Avgif­ter

23 §   Den som ansö­ker om till­stånd enligt 6 § skall betala ansök­nings­av­gift. Den som har till­stånd att bedriva blod­verk­sam­het skall även betala års­av­gift.

Rege­ringen får med­dela före­skrif­ter om sådana avgif­ter som avses i första styc­ket.

Åter­kal­lelse av till­stånd m.m.

24 §   Om en till­syns­myn­dig­het får kän­ne­dom om att någon bru­tit mot en bestäm­melse som gäl­ler verk­sam­het som står under myn­dig­he­tens till­syn enligt denna lag, skall myn­dig­he­ten vidta åtgär­der för att vinna rät­telse.

25 §   Om en till­syns­myn­dig­het fin­ner att blod­verk­sam­het inte upp­fyl­ler kra­ven enligt denna lag eller de före­skrif­ter och vill­kor som med­de­lats med stöd av lagen, får myn­dig­he­ten före­lägga blod­cen­tra­len att avhjälpa miss­för­hål­lan­dena.
Före­läg­gan­det får för­e­nas med vite.

Ett före­läg­gande enligt första styc­ket skall inne­hålla upp­gif­ter om de åtgär­der som till­syns­myn­dig­he­ten anser bör vid­tas för att de påta­lade miss­för­hål­lan­dena skall kunna avhjäl­pas.

26 §   Om ett före­läg­gande enligt 25 § inte följs och om miss­för­hål­lan­dena är all­var­liga, får till­syns­myn­dig­he­ten åter­kalla till­stån­det att bedriva blod­verk­sam­het.

Om det finns san­no­lika skäl för att ett till­stånd kom­mer att åter­kal­las enligt första styc­ket och ett sådant beslut inte kan avvak­tas, får till­syns­myn­dig­he­ten besluta om åter­kal­lelse av till­stån­det tills vidare i avvak­tan på slut­ligt avgö­rande.

Beslut enligt andra styc­ket gäl­ler i högst sex måna­der. Om det finns syn­ner­liga skäl, får beslu­tets gil­tig­hets­tid för­längas med ytter­li­gare sex måna­der.

27 §   Om det är fara för män­ni­skors liv eller hälsa, får till­syns­myn­dig­he­ten utan före­gå­ende före­läg­gande åter­kalla till­stån­det att bedriva blod­verk­sam­het.

28 §   En till­syns­myn­dig­het ska anmäla över­trä­del­ser av bestäm­mel­ser i denna lag eller i före­skrif­ter som har med­de­lats med stöd av lagen till Polis­myn­dig­he­ten eller Åklagar­myn­dig­he­ten, om det finns miss­tanke om brott.
Lag (2014:764).

Ansvar

29 §   Den som upp­såt­li­gen bedri­ver blod­verk­sam­het utan till­stånd enligt 6 § döms till böter eller fäng­else i högst ett år. I ringa fall skall inte dömas till ansvar.

Till ansvar skall inte dömas, om gär­ningen är belagd med sträng­are straff i annan lag.

30 §   Har upp­hävts genom lag (2024:850).

Över­kla­gande

31 §   En myn­dig­hets beslut enligt denna lag får över­kla­gas hos all­män för­valt­nings­dom­stol, om beslu­tet gäl­ler
   1. till­stånd eller åter­kal­lelse av till­stånd enligt 6, 26 eller 27 §, eller
   2. före­läg­gande enligt 13 eller 25 §.

Pröv­nings­till­stånd krävs vid över­kla­gande till kam­mar­rät­ten.

Beslut som en tillstånds-​ eller till­syns­myn­dig­het, för­valt­nings­rätt eller kam­mar­rätt med­de­lar enligt denna lag gäl­ler ome­del­bart, om inte annat anges i beslu­tet.
Lag (2009:848).

Ytter­li­gare bemyn­di­gande

32 §   Rege­ringen, eller den myn­dig­het rege­ringen bestäm­mer, får med­dela de ytter­li­gare före­skrif­ter om blod­verk­sam­het som behövs till skydd för liv eller hälsa.


Över­gångs­be­stäm­mel­ser

2006:496
   1. Denna lag trä­der i kraft den 1 juli 2006.
   2. I fråga om blod­cen­tra­ler som har inrät­tats före lagens ikraft­trä­dande skall verk­sam­hets­che­fen eller mot­sva­rande per­son senast den 1 novem­ber 2006 ansöka om till­stånd enligt vad som sägs i 6 §. Verk­sam­he­ten får fort­sätta i avvak­tan på till­stånds­myn­dig­he­tens beslut.

2012:951
   1. Denna lag trä­der i kraft den 1 juni 2013.
   2. Vid tillämp­ning av 7 a § för­valt­nings­pro­cess­la­gen (1971:291) ska Inspek­tio­nen för vård och omsorg vara den enskil­des mot­part, om inspek­tio­nen efter ikraft­trä­dan­det är behö­rig att hand­lägga den typ av fråga som är före­mål för pröv­ning.

Vik­tiga lagar inom hälso-​ och sjuk­vårds­rät­ten

Vik­tiga lagar inom hälso-​ och sjuk­vårds­rät­ten

Hälso-​ och sjuk­vårds­lag (2017:30)
Pati­ent­sä­ker­hets­lag (2010:659)
JP Info­nets hälso-​ och sjuk­vårds­rätts­liga tjäns­ter

JP Info­nets hälso-​ och sjuk­vårds­rätts­liga tjäns­ter

Job­bar du med hälso-​ och sjuk­vårds­rätt som exemp­le­vis verk­sam­hets­chef eller chefs­sjuk­skö­terska? Eller kanske på ett pri­vat vård­fö­re­tag eller inom elev­häl­san? Oav­sett hit­tar du det juri­diska grund­ma­te­ri­a­let du behö­ver som besluts­un­der­lag i JP Info­nets tjäns­ter. Vi ger dig till­gång till rele­vanta rättskäl­lor och väg­le­dande doku­ment som ger dig ett omfat­tande stöd. Se allt inom hälso-​ och sjuk­vårds­rätt.