Lag (2017:612) om sam­ver­kan vid utskriv­ning från slu­ten hälso-​ och sjuk­vård

Utfär­dad:
Ikraft­trä­dan­de­da­tum:
Källa: Rege­rings­kans­li­ets rätts­da­ta­ba­ser m.fl.
SFS nr: 2017:612
Depar­te­ment: Soci­al­de­par­te­men­tet
Änd­ring införd: t.o.m. SFS 2019:979
Länk: Länk till regis­ter

SFS nr:

2017:612
Depar­te­ment/myn­dig­het: Soci­al­de­par­te­men­tet
Utfär­dad: 2017-​06-22
Änd­rad: t.o.m. SFS

2019:979
Änd­rings­re­gis­ter: SFSR (Rege­rings­kans­liet)
Källa: Full­text (Rege­rings­kans­liet)



1 kap. Inle­dande bestäm­mel­ser

Lagens inne­håll och tillämp­nings­om­råde

1 §   I denna lag finns bestäm­mel­ser om
   1. sam­ver­kan vid pla­ne­ring av insat­ser för enskilda som efter att de skri­vits ut från slu­ten vård kan komma att behöva insat­ser från soci­al­tjäns­ten, den kom­mu­nalt finan­si­e­rade hälso-​ och sjuk­vår­den eller den regi­on­fi­nan­si­e­rade öppna vår­den,
   2. hur insat­serna ska pla­ne­ras för enskilda som efter utskriv­ning behö­ver insat­ser från flera berörda enhe­ter inom de aktu­ella verk­sam­he­terna, och
   3. kom­mu­nens betal­nings­an­svar för vissa utskriv­nings­klara pati­en­ter.

Det som i denna lag sägs om regi­o­ner gäl­ler även kom­mu­ner som inte ingår i en region. Lag (2019:979).

Lagens syfte

2 §   Denna lag syf­tar till att främja en god vård och en soci­al­tjänst av god kva­li­tet för enskilda som efter utskriv­ning från slu­ten vård behö­ver insat­ser från soci­al­tjäns­ten, den kom­mu­nalt finan­si­e­rade hälso-​ och sjuk­vår­den eller den regi­on­fi­nan­si­e­rade öppna vår­den. I detta syfte ska lagen sär­skilt främja att en pati­ent med behov av insat­ser skrivs ut från den slutna vår­den så snart som möj­ligt efter det att den behand­lande läka­ren bedömt att pati­en­ten är utskriv­nings­klar. Lag (2019:979).

Uttryck i lagen

3 §   I denna lag avses med
   1. hälso-​ och sjuk­vård: åtgär­der för att medi­cinskt före­bygga, utreda och behandla sjuk­do­mar och ska­dor samt sjuk­trans­por­ter,
   2. soci­al­tjänst: insat­ser för en enskild enligt för­fatt­ning­arna om soci­al­tjänst och stöd och ser­vice till vissa funk­tions­hind­rade samt insat­ser enligt de sär­skilda för­fatt­ning­arna om vård utan sam­tycke av unga eller av miss­bru­kare,
   3. slu­ten vård: hälso-​ och sjuk­vård som ges till en pati­ent som är inta­gen vid en vård­in­rätt­ning,
   4. öppen vård: annan hälso-​ och sjuk­vård än slu­ten vård, och 5. utskriv­nings­klar: att en pati­ents häl­so­till­stånd är sådant att den behand­lande läka­ren har bedömt att pati­en­ten inte längre behö­ver vård vid en enhet inom den slutna vår­den.


2 kap. Inskriv­nings­med­de­lande och pla­ne­ring

Inskriv­nings­med­de­lande

1 §   Om den behand­lande läka­ren, när en pati­ent skrivs in i den slutna vår­den, bedö­mer att pati­en­ten kan komma att behöva insat­ser från soci­al­tjäns­ten, den kom­mu­nalt finan­si­e­rade hälso-​ och sjuk­vår­den eller den regi­on­fi­nan­si­e­rade öppna vår­den efter det att pati­en­ten har skri­vits ut, ska den slutna vår­den under­rätta de berörda enhe­terna om denna bedöm­ning genom ett inskriv­nings­med­de­lande.

Om insat­ser bedöms behö­vas från den kom­mu­nalt finan­si­e­rade hälso-​ och sjuk­vår­den, ska inskriv­nings­med­de­lan­det även skic­kas till den regi­on­fi­nan­si­e­rade öppna vår­den.
Lag (2019:979).

2 §   Ett inskriv­nings­med­de­lande ska inne­hålla upp­lys­ningar om pati­en­tens namn, per­son­num­mer och folk­bok­fö­rings­a­dress samt om beräk­nad tid­punkt för utskriv­ning.

3 §   Ett inskriv­nings­med­de­lande ska skic­kas senast 24 tim­mar efter det att pati­en­ten har skri­vits in i den slutna vår­den. Om den behand­lande läka­ren först senare under vård­för­lop­pet bedö­mer att en pati­ent kan komma att behöva insat­ser enligt 1 §, ska den slutna vår­den skicka inskriv­nings­med­de­lan­det senast 24 tim­mar efter det att den behand­lande läka­ren gjorde den bedöm­ningen.

4 §   Om den beräk­nade tid­punk­ten för utskriv­ning änd­ras efter det att ett inskriv­nings­med­de­lande har skic­kats, ska den slutna vår­den så snart det är möj­ligt under­rätta de berörda enhe­terna om den nya beräk­nade tid­punk­ten för utskriv­ning.

Fast vård­kon­takt i den öppna vår­den

5 §   När en enhet i den regi­on­fi­nan­si­e­rade öppna vår­den har tagit emot ett inskriv­nings­med­de­lande i fråga om en pati­ent, ska verk­sam­hets­che­fen vid den enhe­ten utse en fast vård­kon­takt för pati­en­ten. Verk­sam­hets­che­fen ska utse den fasta vård­kon­tak­ten innan pati­en­ten skrivs ut från den slutna vår­den.

Om pati­en­ten redan har en fast vård­kon­takt vid enhe­ten, får denne fort­sätta att vara pati­en­tens fasta vård­kon­takt.
Lag (2019:979).

Pla­ne­ring inför pati­en­tens utskriv­ning

6 §   När en berörd enhet inom soci­al­tjäns­ten, den kom­mu­nalt finan­si­e­rade hälso-​ och sjuk­vår­den eller den regi­on­fi­nan­si­e­rade öppna vår­den har fått ett inskriv­nings­med­de­lande, ska enhe­ten börja sin pla­ne­ring av de insat­ser som är nöd­vän­diga för att pati­en­ten på ett tryggt och säkert sätt ska kunna lämna den slutna vår­den och efter utskriv­ningen få sina behov av soci­al­tjänst eller hälso-​ och sjuk­vård till­go­do­sedda. Lag (2019:979).


3 kap. Åtgär­der vid utskriv­ning

Under­rät­telse om att en pati­ent är utskriv­nings­klar

1 §   När den behand­lande läka­ren har bedömt att en pati­ent är utskriv­nings­klar, ska den slutna vår­den så snart som möj­ligt under­rätta berörda enhe­ter om denna bedöm­ning, om bestäm­mel­ser om sek­re­tess eller tyst­nads­plikt inte hind­rar det.

En under­rät­telse i enlig­het med 7 a § tredje styc­ket lagen (1991:1128) om psy­ki­a­trisk tvångs­vård ska mot­svara en under­rät­telse enligt första styc­ket.

Infor­ma­tions­ö­ver­fö­ring vid utskriv­ning

2 §   Om bestäm­mel­ser om sek­re­tess eller tyst­nads­plikt inte hind­rar det, ska den slutna vår­den till berörda enhe­ter över­föra den infor­ma­tion som är nöd­vän­dig för att ge pati­en­ten soci­al­tjänst eller hälso-​ och sjuk­vård. Infor­ma­tio­nen ska över­fö­ras senast samma dag som pati­en­ten skrivs ut från den slutna vår­den.

Infor­ma­tion till pati­en­ten

3 §   När­mare bestäm­mel­ser om den infor­ma­tion som ska ges till pati­en­ten och den­nes när­stå­ende vid utskriv­ning anges i 3 kap. pati­ent­la­gen (2014:821).


4 kap. Sam­ver­kan mel­lan region och kom­mun

Sam­ord­nad indi­vi­du­ell pla­ne­ring

1 §   Om pati­en­ten efter utskriv­ningen behö­ver insat­ser från både region och kom­mun i form av hälso-​ och sjuk­vård eller soci­al­tjänst, ska en sam­ord­nad indi­vi­du­ell pla­ne­ring genom­fö­ras av repre­sen­tan­ter för de enhe­ter som ansva­rar för insat­serna. Om insat­ser behövs från den kom­mu­nalt finan­si­e­rade hälso-​ och sjuk­vår­den, ska även den regi­on­fi­nan­si­e­rade öppna vår­den med­verka i den sam­ord­nade indi­vi­du­ella pla­ne­ringen.

För pati­en­ter som behö­ver insat­ser i sam­band med öppen psy­ki­a­trisk tvångs­vård eller öppen rätts­psy­ki­a­trisk vård, ska pla­ne­ringen i stäl­let genom­fö­ras enligt bestäm­mel­serna om en sam­ord­nad vård­plan i 7 a § lagen (1991:1128) om psy­ki­a­trisk tvångs­vård och 12 a § lagen (1991:1129) om rätts­psy­ki­a­trisk vård. Lag (2019:979).

2 §   Vid den sam­ord­nade indi­vi­du­ella pla­ne­ringen ska enhe­terna upp­rätta en indi­vi­du­ell plan i enlig­het med bestäm­mel­serna i 16 kap. 4 § tredje och fjärde styc­kena hälso-​ och sjuk­vårds­la­gen (2017:30) och 2 kap. 7 § andra och tredje styc­kena soci­al­tjänst­la­gen (2001:453). Pla­nen får upp­rät­tas om pati­en­ten sam­tyc­ker till det. Arbe­tet med pla­nen ska påbör­jas utan dröjs­mål.

3 §   En kal­lelse till den sam­ord­nade indi­vi­du­ella pla­ne­ring som avses i 1 § första styc­ket ska skic­kas till berörda enhe­ter av pati­en­tens fasta vård­kon­takt i den regi­on­fi­nan­si­e­rade öppna vår­den.

Kal­lel­sen ska skic­kas senast tre dagar efter det att en under­rät­telse enligt 3 kap. 1 § om att pati­en­ten är utskriv­nings­klar har läm­nats. Lag (2019:979).

Rikt­lin­jer och över­ens­kom­mel­ser

4 §   Region och kom­mun ska i sam­råd utar­beta gemen­samma rikt­lin­jer till vård­gi­vare och till dem som bedri­ver soci­al­tjänst avse­ende sam­ver­kan enligt denna lag.
Lag (2019:979).

5 §   Region och kom­mun får träffa en över­ens­kom­melse om att kom­mu­nens betal­nings­an­svar ska inträda vid en annan tid­punkt än den som anges i 5 kap. 4 § eller med ett annat belopp än det som bestäms enligt 5 kap. 6 §. Lag (2019:979).


5 kap. Kom­mu­nens betal­nings­an­svar

1 §   En kom­mun beta­lar i enlig­het med 2-6 §§ ersätt­ning till en region för en pati­ent som vår­das inom den slutna vår­den efter det att den behand­lande läka­ren har bedömt att pati­en­ten är utskriv­nings­klar. Lag (2019:979).

2 §   En kom­muns betal­nings­an­svar omfat­tar pati­en­ter som är folk­bok­förda i kom­mu­nen.

Den kom­mun som har beslu­tat att en pati­ent ska vis­tas i en annan kom­mun i sådan sär­skild boen­de­form eller bostad som avses i 5 kap. 5 § andra eller tredje styc­ket, 5 kap. 7 § tredje styc­ket eller 7 kap. 1 § första styc­ket 2 soci­al­tjänst­la­gen (2001:453), har betal­nings­an­sva­ret för den pati­en­ten oav­sett var pati­en­ten är folk­bok­förd.
Lag (2018:1728).

3 §   Kom­mu­nens betal­nings­an­svar för­ut­sät­ter att den slutna vår­den har
   1. under­rät­tat kom­mu­nen om att pati­en­ten har skri­vits in i enlig­het med 2 kap. 1-3 §§, och
   2. under­rät­tat berörda enhe­ter i kom­mu­nen om att pati­en­ten är utskriv­nings­klar i enlig­het med 3 kap. 1 §.

I de fall en sam­ord­nad indi­vi­du­ell pla­ne­ring ska genom­fö­ras enligt 4 kap. 1 och 2 §§ är kom­mu­nen betal­nings­an­sva­rig endast om den fasta vård­kon­tak­ten i den regi­on­fi­nan­si­e­rade öppna vår­den har kal­lat till sam­ord­nad indi­vi­du­ell pla­ne­ring i enlig­het med 4 kap. 3 §. Lag (2019:979).

4 §   Om det inte finns någon över­ens­kom­melse om tid­punk­ten enligt 4 kap. 5 §, ska kom­mu­nens betal­nings­an­svar inträda tre dagar efter det att en under­rät­telse enligt 3 kap. 1 § har skic­kats. Om en sådan under­rät­telse skic­kas efter kloc­kan 12.00, ska kom­mu­nens betal­nings­an­svar emel­ler­tid inträda fyra dagar efter det att under­rät­tel­sen har skic­kats.

5 §   Kom­mu­nens betal­nings­an­svar ska inte inträda om pati­en­ten inte kan skri­vas ut från den slutna vår­den på grund av att sådana insat­ser som den regi­on­fi­nan­si­e­rade öppna vår­den är ansva­rig för inte är till­gäng­liga, eller det inte är klar­lagt om sådana insat­ser är till­gäng­liga. Lag (2019:979).

6 §   Om det inte finns någon över­ens­kom­melse om belopp enligt 4 kap. 5 §, ska kom­mu­nen lämna ersätt­ning för vård av utskriv­nings­klara pati­en­ter med det belopp som mot­sva­rar genom­snitts­kost­na­den i riket för ett vård­dygn i den slutna vår­den. Detta belopp ska räk­nas om årli­gen med hän­syn till utveck­lingen av kost­na­der för vård­plat­ser i den slutna vår­den.

Rege­ringen eller den myn­dig­het som rege­ringen bestäm­mer får med­dela före­skrif­ter om det belopp som avses i första styc­ket.


Över­gångs­be­stäm­mel­ser

2017:612
   1. Denna lag trä­der i kraft den 1 janu­ari 2018.
   2. För pati­en­ter som vår­das i slu­ten psy­ki­a­trisk vård ska fram till och med den 31 decem­ber 2018 kom­mu­nens betal­nings­an­svar enligt 5 kap. 4 § inträda först 30 dagar efter det att en under­rät­telse enligt 3 kap. 1 § har skic­kats, om inte kom­mu­nen och lands­tinget i enlig­het med 4 kap. 5 § har kom­mit över­ens om annat. Lag (2017:1130).
   3. Genom lagen upp­hävs lagen (1990:1404) om kom­mu­ner­nas betal­nings­an­svar för viss hälso-​ och sjuk­vård.
   4. Har upp­hävts genom lag (2017:1130).

Vik­tiga lagar inom hälso-​ och sjuk­vårds­rät­ten

Vik­tiga lagar inom hälso-​ och sjuk­vårds­rät­ten

Hälso-​ och sjuk­vårds­lag (2017:30)
Pati­ent­sä­ker­hets­lag (2010:659)
JP Info­nets hälso-​ och sjuk­vårds­rätts­liga tjäns­ter

JP Info­nets hälso-​ och sjuk­vårds­rätts­liga tjäns­ter

Job­bar du med hälso-​ och sjuk­vårds­rätt som exemp­le­vis verk­sam­hets­chef eller chefs­sjuk­skö­terska? Eller kanske på ett pri­vat vård­fö­re­tag eller inom elev­häl­san? Oav­sett hit­tar du det juri­diska grund­ma­te­ri­a­let du behö­ver som besluts­un­der­lag i JP Info­nets tjäns­ter. Vi ger dig till­gång till rele­vanta rättskäl­lor och väg­le­dande doku­ment som ger dig ett omfat­tande stöd. Se allt inom hälso-​ och sjuk­vårds­rätt.