Inkas­so­lag (1974:182)

Utfär­dad:
Källa: Rege­rings­kans­li­ets rätts­da­ta­ba­ser m.fl.
SFS nr: 1974:182
Depar­te­ment: Justi­tie­de­par­te­men­tet L2
Änd­ring införd: t.o.m. SFS 2024:801
Länk: Länk till regis­ter

SFS nr:

1974:182
Depar­te­ment/myn­dig­het: Justi­tie­de­par­te­men­tet L2
Utfär­dad: 1974-​04-26
Änd­rad: t.o.m. SFS

2024:801
Änd­rings­re­gis­ter: SFSR (Rege­rings­kans­liet)
Källa: Full­text (Rege­rings­kans­liet)


Tillämp­nings­om­råde

1 §   Denna lag gäl­ler indriv­ning av egen eller annans ford­ran genom krav eller annan inkas­so­åt­gärd (inkas­so­verk­sam­het). Med inkas­so­åt­gärd för­stås åtgärd som inne­bär annan påtryck­ning på gäl­de­nä­ren än angi­vande av tid för betal­ning eller upp­gift om att ford­ringen, om den inte beta­las, kom­mer att över­läm­nas till någon annan för inkasso.

Beträf­fande enskilda per­so­ners indriv­ning av egna eller när­stå­en­des ford­ringar och döds­bons indriv­ning av egna ford­ringar tilläm­pas lagen endast om ford­ringen har upp­kom­mit i närings­verk­sam­het eller har över­ta­gits för indriv­ning. Som när­stå­ende till en indri­vare anses den som är gift med indri­va­ren eller är sys­kon eller släk­ting i rätt upp- eller ned­sti­gande led till indri­va­ren eller är besvågrad med honom eller henne i rätt upp- eller ned­sti­gande led eller så att den ene är gift med den andres sys­kon samt den som på annat sätt står indri­va­ren per­son­li­gen sär­skilt nära.

Lagen gäl­ler ej Kro­no­fog­de­myn­dig­he­tens verk­sam­het.
Lag (2006:691).

Till­stånd för viss inkas­so­verk­sam­het

2 §   Inkas­so­verk­sam­het som avser indriv­ning av ford­ringar för någon annans räk­ning eller ford­ringar som har över­ta­gits för indriv­ning, får bedri­vas endast efter till­stånd av Finansin­spek­tio­nen.

Om inkas­so­verk­sam­he­ten utgör ett under­ord­nat led i en annan verk­sam­het och inte någon av verk­sam­he­terna utgör närings­verk­sam­het, eller om inkas­so­verk­sam­he­ten bedrivs av ett före­tag för ett annat före­tag inom samma kon­cern, behövs till­stånd endast i fall då inkas­so­verk­sam­he­ten avser ford­ringar som till­kom­mer eller har över­ta­gits från någon som inte utan till­stånd enligt denna lag hade kun­nat driva in ford­ring­arna.

Till­stånd behövs inte för inkas­so­verk­sam­het som bedrivs av före­tag som står under Finansin­spek­tio­nens till­syn enligt någon annan för­fatt­ning eller av advo­ka­ter. Lag (2023:716).

3 §   Till­stånd får med­de­las endast om verk­sam­he­ten kan antas bli bedri­ven på ett sak­kun­nigt och omdö­mes­gillt sätt.

Till­stånd får med­de­las för en tid av högst tio år i sän­der. Till­stån­det får för­e­nas med vill­kor om hur verk­sam­he­ten ska bedri­vas och om skyl­dig­het att anmäla änd­ring av för­hål­lan­den som har haft bety­delse för till­stån­det. Lag (2023:716).

Reg­ler för inkas­so­verk­sam­het

4 §   Inkas­so­verk­sam­het ska bedri­vas enligt god inkas­so­sed. I det ingår att se till att en gäl­de­när inte drab­bas av onö­dig skada eller olä­gen­het eller utsätts för otill­bör­lig påtryck­ning eller någon annan otill­bör­lig inkas­so­åt­gärd.

Rege­ringen eller den myn­dig­het som rege­ringen bestäm­mer får med­dela före­skrif­ter om god inkas­so­sed. Lag (2023:716).

5 §   Krav mot en gäl­de­när skall fram­stäl­las skrift­ligt. Kra­vet skall inne­hålla tyd­lig upp­gift om bor­ge­nä­rens namn och om det för­hål­lande som ford­ringen grun­dar sig på. Är det fråga om en ford­ran som har över­lå­tits eller pant­satts och kan gäl­de­nä­ren på grund härav ej med befri­ande ver­kan betala till över­lå­ta­ren eller pant­sät­ta­ren, skall kra­vet inne­hålla en tyd­lig upp­lys­ning om detta för­hål­lande. I krav bör läm­nas anvis­ning om lämp­ligt betal­nings­sätt.

I krav skall vad som fordras i kapi­tal, ränta och ersätt­ning för kost­na­der anges var för sig. I fråga om ränta skall sär­skilt anges belop­pet av upp­lu­pen ränta, rän­te­sat­sen samt den tid och det kapi­tal­be­lopp som lig­ger till grund för rän­te­be­räk­ningen.

I sam­band med krav skall anges viss skä­lig tid inom vil­ken gäl­de­nä­ren har att betala fri­vil­ligt eller anmäla om han har någon invänd­ning mot kra­vet. Lag (1981:738).

6 §   Rätts­lig åtgärd med anled­ning av ford­ran får ej vid­ta­gas för­rän gäl­de­nä­ren till­ställts krav som avses i 5§ och den angivna tiden löpt ut.

7 §   Bestäm­mel­sen i 6§ gäl­ler ej, om gäl­de­nä­ren uppen­bar­li­gen söker undan­draga sig att betala eller om det annars före­lig­ger sär­skilda skäl att frångå vad som före­skrivs där. Lag (1981:738).

8 §   Före­lig­ger san­no­lika skäl för att ford­ran ej är lag­li­gen grun­dad eller fram­står ford­ringen annars som obe­fo­gad, bör inkas­so­åt­gärd ej vid­ta­gas.

Ver­kan av viss betal­ning

9 §   Betal­ning som gäl­de­nä­ren erlagt till den som har upp­drag att driva in ford­ran är gäl­lande mot bor­ge­nä­ren.

Han­te­ring av inkas­se­rade medel

10 §   Medel som har inkas­se­rats för annans räk­ning skall hål­las avskilda.
Har med­len upp­bu­rits i inkas­so­verk­sam­het som inte är av till­fäl­lig natur och inte avser endast enstaka ford­ringar, skall de utan dröjs­mål insät­tas på räk­ning i bank eller mot­sva­rande.

Om den som får en bor­ge­närs upp­drag att driva in en ford­ran har ett annat, fort­lö­pande upp­drag av bor­ge­nä­ren att i väsent­lig omfatt­ning upp­bära medel för den­nes räk­ning utan skyl­dig­het att hålla dessa medel avskilda, kan par­terna skrift­li­gen över­ens­komma om undan­tag från första styc­ket.

Medel som har inkas­se­rats för annans räk­ning skall utan dröjs­mål redo­vi­sas till denne, om ej annat har avta­lats. Lag (1981:738).

Regis­ter i inkas­so­verk­sam­het

10 a §   Ett regis­ter som avser gäl­de­nä­rer och som används i till­stånds­plik­tig inkas­so­verk­sam­het får över­lå­tas eller upp­lå­tas till någon annan endast efter med­gi­vande av Finansin­spek­tio­nen.

Den som upp­hör med till­stånds­plik­tig inkas­so­verk­sam­het eller som avser att flytta en sådan verk­sam­het till ett annat land eller att kas­sera ett regis­ter som avser gäl­de­nä­rer och som används i sådan verk­sam­het ska anmäla detta till Finansin­spek­tio­nen. Inspek­tio­nen beslu­tar i sådana fall hur ett regis­ter som berörs av åtgär­den ska han­te­ras. Lag (2023:716).

Tyst­nads­plikt i inkas­so­verk­sam­het

11 §   Den som är eller har varit verk­sam i en inkas­so­verk­sam­het som avser indriv­ning av ford­ringar för någon annans räk­ning eller ford­ringar som har över­ta­gits för indriv­ning får inte obe­hö­ri­gen röja eller utnyttja vad han eller hon till följd därav har fått veta om enskil­das per­son­liga för­hål­lan­den eller om yrkes-​ eller affärs­hem­lig­he­ter. Detta gäl­ler dock inte i fråga om inkas­so­verk­sam­het som är av till­fäl­lig natur och avser endast enstaka ford­ringar.

Första styc­ket tilläm­pas inte i fråga om den som enligt någon annan för­fatt­ning är under­kas­tad en mot­sva­rande tyst­nads­plikt. I det all­män­nas verk­sam­het tilläm­pas bestäm­mel­serna i offentlighets-​ och sek­re­tess­la­gen (2009:400). Lag (2009:415).

Kost­na­der för inkas­so­åt­gär­der

12 §   Om gäl­de­nä­rers skyl­dig­het att ersätta kost­na­der för inkas­so­åt­gär­der finns sär­skilda bestäm­mel­ser. Lag (1981:738).

Till­syn m.m.

13 §   Finansin­spek­tio­nen utö­var till­syn över att denna lag följs. Inspek­tio­nens till­syn omfat­tar dock inte verk­sam­het som bedrivs av advo­ka­ter.

Till­sy­nen ska utövas så att den inte orsa­kar större kost­na­der eller olä­gen­he­ter än som är nöd­vän­digt. Lag (2023:716).

14 §   Finansin­spek­tio­nen får genom­föra en under­sök­ning på plats hos den som bedri­ver inkas­so­verk­sam­het och ta del av alla hand­lingar som rör verk­sam­he­ten.

Den som bedri­ver verk­sam­he­ten ska lämna de upp­lys­ningar om verk­sam­he­ten som Finansin­spek­tio­nen begär för sin till­syn.

Om den som bedri­ver verk­sam­he­ten inte ger till­gång till en hand­ling eller inte läm­nar en upp­lys­ning i ett fall som avses i denna para­graf, får Finansin­spek­tio­nen före­lägga vite.
Lag (2023:716).

15 §   Om Finansin­spek­tio­nens till­syn för­an­le­der det, får inspek­tio­nen med­dela vill­kor om hur inkas­so­verk­sam­he­ten ska bedri­vas och om skyl­dig­het att anmäla änd­ring av för­hål­lan­den som har haft bety­delse för till­stån­det att bedriva inkas­so­verk­sam­he­ten. Ett vill­kor om hur inkas­so­verk­sam­he­ten ska bedri­vas får för­e­nas med vite.

Om den som har fått till­stånd att bedriva inkas­so­verk­sam­het åsi­do­sät­ter någon bestäm­melse i denna lag eller vill­kor som har med­de­lats med stöd av lagen och inte gör rät­telse, eller om för­ut­sätt­ning­arna för till­stån­det i övrigt inte längre är upp­fyllda, får Finansin­spek­tio­nen åter­kalla till­stån­det.
Lag (2023:716).

16 §   Har upp­hävts genom lag (1980:969).

16 §   De som bedri­ver inkas­so­verk­sam­het ska med årliga avgif­ter bekosta Finansin­spek­tio­nens verk­sam­het enligt denna lag.

Finansin­spek­tio­nen får ta ut avgif­ter för ansök­ningar och anmäl­ningar enligt denna lag.

Rege­ringen får med­dela före­skrif­ter om avgif­terna.
Lag (2023:716).

Straff och ska­de­stånd m.m.

17 §   Till böter eller fäng­else i högst ett år döms den som upp­såt­li­gen eller av oakt­sam­het
   1. utan före­skri­vet till­stånd vid­tar en åtgärd som utgör inkas­so­verk­sam­het enligt denna lag,
   2. bry­ter mot före­skrift enligt 3 § andra styc­ket eller 15 § första styc­ket att anmäla änd­ring av visst för­hål­lande,
   3. bry­ter mot 10 a § första styc­ket eller andra styc­ket första meningen eller mot före­skrift som har med­de­lats enligt 10 a § andra styc­ket andra meningen, eller
   4. läm­nar osann upp­gift i sådana fall som avses i 14 § andra styc­ket. Lag (1999:73).

17 a §   Om inkas­so­verk­sam­het har bedri­vits utan före­skri­vet till­stånd, ska ett regis­ter som avser gäl­de­nä­rer och som har använts i verk­sam­he­ten för­ver­kas, om det inte är uppen­bart oskä­ligt. Det­samma gäl­ler, om ett regis­ter har över­lå­tits eller upp­lå­tits i strid med 10 a § första styc­ket eller om före­skrift som har med­de­lats enligt 10 a § andra styc­ket andra meningen inte har följts. Lag (2024:801).

18 §   Den som bedri­ver inkas­so­verk­sam­het skall ersätta skada som till följd av verk­sam­he­ten till­fo­gas någon genom otill­bör­lig påtryck­ning eller annan otill­bör­lig inkas­so­åt­gärd. Vid bedö­mande om och i vad mån skada har upp­stått tages hän­syn även till lidande och andra omstän­dig­he­ter av annan än rent eko­no­misk bety­delse.

19 §   Finansin­spek­tio­nens beslut enligt denna lag får över­kla­gas till all­män för­valt­nings­dom­stol. Justi­ti­e­kans­lern får föra talan för att ta till vara all­männa intres­sen.

Pröv­nings­till­stånd krävs vid över­kla­gande till kam­mar­rät­ten av beslut om före­läg­gande av vite. Lag (2023:716).


Över­gångs­be­stäm­mel­ser

1994:1398

Denna lag trä­der i kraft den 1 janu­ari 1995. Beslut som har med­de­lats före ikraft­trä­dan­det över­kla­gas enligt äldre bestäm­mel­ser.

1998:381

Denna lag trä­der i kraft den 1 okto­ber 1998. I fråga om över­kla­gande av beslut som med­de­lats före ikraft­trä­dan­det gäl­ler äldre bestäm­mel­ser.

2023:716
   1. Denna lag trä­der i kraft den 1 janu­ari 2024.
   2. Ett till­stånd att bedriva inkas­so­verk­sam­het som har bevil­jats före ikraft­trä­dan­det gäl­ler fort­fa­rande. För verk­sam­het som bedrivs av en kre­dit­för­val­tare gäl­ler dock tidi­gare beslut om till­stånd längst till och med den 29 juni 2024 eller till det tidi­gare datum då till­stånd för kre­dit­för­valt­ning enligt lagen (2023:714) om för­värv och för­valt­ning av nöd­li­dande kre­ditav­tal bevil­jas.
   3. Ansök­ningar om till­stånd som har gjorts hos Integri­tets­skydds­myn­dig­he­ten men som ännu inte har avgjorts ska vid ikraft­trä­dan­det över­läm­nas till Finansin­spek­tio­nen.

Vik­tiga lagar inom insol­vens­rät­ten
JP Info­nets insol­vens­rätts­liga tjäns­ter

JP Info­nets insol­vens­rätts­liga tjäns­ter

Arbe­tar du med insol­vens­rätt? I JP Info­nets tjäns­ter hit­tar du det juri­diska grund­ma­te­rial du behö­ver som besluts­un­der­lag samt den senaste prax­isut­veck­lingen snabbt ana­ly­se­rad och kom­men­te­rad. Se allt inom insol­vens­rätt.