Lag (2003:528) om före­tagsin­teck­ning. För­fatt­ningen har upp­hävts genom: SFS 2008:990

Utfär­dad:
Ikraft­trä­dan­de­da­tum:
Upp­hävd:
Källa: Rege­rings­kans­li­ets rätts­da­ta­ba­ser m.fl.
SFS nr: 2003:528
Depar­te­ment: Justi­tie­de­par­te­men­tet L1
Änd­ring införd: t.o.m. SFS 2005:156
Länk: Länk till regis­ter

SFS nr:

2003:528
Depar­te­ment/myn­dig­het: Justi­tie­de­par­te­men­tet L1
Utfär­dad: 2003-​07-17
Änd­rad: t.o.m. SFS

2005:156
Upp­hävd: 2009-​01-01
För­fatt­ningen har upp­hävts genom: SFS

2008:990
Änd­rings­re­gis­ter: SFSR (Rege­rings­kans­liet)
Källa: Full­text (Rege­rings­kans­liet)



1 kap. All­männa bestäm­mel­ser

1 §   Före­tagsin­teck­ning bevil­jas med visst belopp i all sökan­dens egen­dom. Bevis om inteck­ningen benämns före­tagsin­teck­nings­brev. Lag (2004:450).

2 §   Om en näringsid­kare upp­lå­ter säker­het för en ford­ran genom att över­lämna ett före­tagsin­teck­nings­brev beträf­fande sin egen­dom, får bor­ge­nä­ren för­måns­rätt enligt för­måns­rättsla­gen (1970:979) till betal­ning för ford­ringen intill inteck­nings­bre­vets belopp.

I den mån inteck­nings­bre­vets belopp inte räc­ker till betal­ning, har bor­ge­nä­ren rätt att få betalt genom ett tillägg. Tilläg­get får inte över­stiga fem­ton pro­cent av inteck­nings­bre­vets belopp samt ränta på detta belopp från den dag då kon­kur­san­sök­ningen gjor­des. Rän­tan beräk­nas för år enligt en rän­te­fot som mot­sva­rar den av Riks­ban­ken fast­ställda, vid varje tid gäl­lande refe­rens­rän­tan enligt 9 § rän­te­la­gen (1975:635), ökad med fyra pro­cen­ten­he­ter.

En bor­ge­närs rätt till betal­ning omfat­tar inte tilläg­get, om inteck­nings­bre­vet utgör säker­het för bor­ge­nä­ren i andra hand.

3 §   Över­läm­nas flera före­tagsin­teck­nings­brev som säker­het för en ford­ran och har inteck­ning­arna samma före­trä­des­rätt eller gäl­ler de ome­del­bart efter varandra, skall bestäm­mel­serna i 2 § om inteck­nings­bre­vets belopp avse inteck­nings­bre­vens sam­man­lagda belopp.

4 §   En före­tagsin­teck­ning ger före­träde i för­hål­lande till annan före­tagsin­teck­ning i den tids­följd i vil­ken inteck­ning­arna söks. Inteck­ningar som söks på samma inskriv­nings­dag ger lika rätt, om inte annat föl­jer av 2 kap. 13 §.

5 §   Ett kon­kursbo har inte rätt att få en före­tagsin­teck­ning eller att upp­låta säker­het på grund av en före­tagsin­teck­ning.

6 §   Om bor­ge­nä­ren har tiller­känts betal­ning i kon­kurs på grund av en före­tagsin­teck­ning, är inteck­ningen utan ver­kan till ett belopp som mot­sva­rar vad som har erhål­lits på före­tagsin­teck­nings­bre­vets belopp.

Om en före­tagsin­teck­ning blir utan ver­kan, är även före­tagsin­teck­nings­bre­vet utan ver­kan. Änd­ras i annat fall en inteck­ning, får inteck­nings­bre­vet ver­kan i enlig­het med inteck­ning­ens änd­rade inne­håll.

Död­ning av för­kom­met inteck­nings­brev med­för inte att inteck­ningen blir utan ver­kan.


2 kap. Inskriv­nings­för­fa­ran­det

Före­tagsin­teck­nings­re­gis­ter och inskriv­nings­myn­dig­het

1 §   För inskriv­ning enligt denna lag skall det föras ett regis­ter med hjälp av auto­ma­ti­se­rad behand­ling, benämnt före­tagsin­teck­nings­re­gist­ret. Detta skall ge offent­lig­het åt den infor­ma­tion som ingår i regist­ret.

Rege­ringen med­de­lar före­skrif­ter om regist­rets inne­håll, när­mare ända­mål och behand­ling av upp­gif­ter samt om per­son­upp­gifts­an­svar enligt per­son­upp­giftsla­gen (1998:204).

Rege­ringen med­de­lar före­skrif­ter om expe­di­tions­av­gif­ter för bevis om inskriv­nings­åt­gärd.

2 §   Ären­den om före­tagsin­teck­ning eller annan infö­ring i före­tagsin­teck­nings­re­gist­ret på grund av bestäm­melse i denna lag eller annan för­fatt­ning (inskriv­nings­ä­ren­den) hand­läggs av en för lan­det gemen­sam inskriv­nings­myn­dig­het. Rege­ringen bestäm­mer vil­ken myn­dig­het som skall vara inskriv­nings­myn­dig­het.

Hand­lägg­ningen av inskriv­nings­ä­ren­den

3 §   Vid behand­lingen hos inskriv­nings­myn­dig­he­ten av inskriv­nings­ä­ren­den tilläm­pas inte bestäm­mel­serna i 10 § andra styc­ket, 27 och 28 §§ för­valt­nings­la­gen (1986:223). Av 37 a och 37 b §§ lagen (1984:404) om stäm­pelskatt vid inskriv­nings­myn­dig­he­ter fram­går att inskriv­nings­myn­dig­he­ten skall ompröva beslut om stäm­pelskatt i vissa fall.

Ansök­ningar och anmäl­ningar i inskriv­nings­ä­ren­den skall vara skrift­liga. Lag (2005:156).

4 §   Inskriv­nings­ä­ren­den tas upp på en inskriv­nings­dag.
Inskriv­nings­dag hålls till kloc­kan tolv varje mån­dag, tis­dag, ons­dag, tors­dag och fre­dag som inte är helg­dag. Med helg­dag avses även mid­som­ma­raf­ton, julaf­ton och nyårsaf­ton. Rege­ringen eller den myn­dig­het som rege­ringen bestäm­mer får före­skriva att en inskriv­nings­dag skall stäl­las in, om det finns sär­skilda skäl till det.

En ansö­kan eller anmä­lan som har kom­mit in efter kloc­kan tolv en viss dag anses gjord på näst­föl­jande inskriv­nings­dag.

5 §   Hos inskriv­nings­myn­dig­he­ten förs dag­bok över inskriv­nings­ä­ren­dena. Hand­ling­arna i sådana ären­den förs sam­man i akter.

Har sökan­den eller någon annan läm­nat en upp­gift eller för­kla­ring av bety­delse för ären­dets pröv­ning eller har en sär­skild utred­ning gjorts i ären­det, skall detta anteck­nas i akten. I akten tas även upp före­läg­gan­den och andra beslut som inte skall föras in i före­tagsin­teck­nings­re­gist­ret.

6 §   Om det är nöd­vän­digt för utred­ningen, får ett inskriv­nings­ä­rende skju­tas upp till en viss senare inskriv­nings­dag.

Om ett ärende skjuts upp, får sökan­den före­läg­gas att lägga fram den utred­ning eller de upp­gif­ter som behövs. Ansök­ningen får för­kla­ras för­fal­len, om sökan­den inte föl­jer före­läg­gan­det.
Före­läg­gan­det skall inne­hålla en upp­lys­ning om detta.

Ett inskriv­nings­ä­rende får vidare skju­tas upp till en viss senare inskriv­nings­dag, om ären­det med hän­syn till beskaf­fen­het eller omfatt­ning inte lämp­li­gen kan prö­vas ome­del­bart. Ett ärende som har skju­tits upp av denna anled­ning skall tas upp till pröv­ning senast på femte inskriv­nings­da­gen efter den inskriv­nings­dag då ansök­ningen gjor­des.

7 §   Ett beslut skall föras in i före­tagsin­teck­nings­re­gist­ret, om beslu­tet inne­bär att en ansö­kan i ett inskriv­nings­ä­rende bifalls, avslås eller för­kla­ras för­fal­len eller att ett ärende skjuts upp. Skä­len för beslu­tet skall anteck­nas i akten eller i dag­bo­ken, om beslu­tet inne­bär att ansök­ningen inte bifalls.

Ett beslut som skall föras in i regist­ret med­de­las genom infö­ran­det och skall anses ha det inne­håll som fram­går av regist­ret.

8 §   Om ett beslut i ett inskriv­nings­ä­rende har gått emot sökan­den eller någon annan, skall denne genast under­rät­tas om beslu­tet. I under­rät­tel­sen skall anges de skäl för beslu­tet som har anteck­nats i akten eller i dag­bo­ken och vad den som vill över­klaga beslu­tet skall göra.

9 §   Om ett inskriv­nings­ä­rende enligt beslut av dom­stol skall tas upp till ny hand­lägg­ning av inskriv­nings­myn­dig­he­ten, skall det ske genast efter det att beslu­tet har kom­mit myn­dig­he­ten till handa.

Inteck­nings­an­sö­kan

10 §   En ansö­kan om före­tagsin­teck­ning skall inne­hålla upp­gift om det belopp på vil­ket inteck­ningen skall lyda.

Inteck­ning­ens belopp skall anges i svenska kro­nor eller i sådan utländsk valuta för vil­ken det löpande finns till­gång till en till­för­lit­lig kurs för väx­ling mel­lan den aktu­ella valu­tan och svenska kro­nor.

Sökan­den skall lämna styrkt upp­gift om namn eller firma och person-​ eller orga­ni­sa­tions­num­mer. Om upp­gif­terna redan finns regi­stre­rade hos inskriv­nings­myn­dig­he­ten behö­ver sökan­den inte styrka dessa. Lag (2004:450).

11 §   En ansö­kan om före­tagsin­teck­ning skall avslås, om
   1. bestäm­mel­serna i 3 § andra styc­ket eller 10 § inte har följts, eller
   2. sökan­den är i kon­kurs eller för­sätts i kon­kurs den inskriv­nings­dag då inteck­ningen söks.

12 §   Om det inte finns något som hind­rar det, skall före­tagsin­teck­ning bevil­jas och före­tagsin­teck­nings­brev utfär­das på grund av inteck­ningen.

Bestäm­mel­ser om utfär­dande av nytt inteck­nings­brev i stäl­let för inteck­nings­brev som har dödats finns i lagen (1927:85) om dödande av för­kom­men hand­ling.

13 §   En före­tagsin­teck­ning som skulle med­föra lika före­trä­des­rätt som en annan inteck­ning skall vid inskriv­ningen för­kla­ras gälla efter den andra inteck­ningen, om sökan­den begär det. En inteck­ning som sätts efter en annan inteck­ning gäl­ler också efter en inteck­ning med lika rätt som eller bättre rätt än den andra inteck­ningen, även om detta inte anges i beslu­tet.

Inteck­nings­åt­gär­der

14 §   Ett före­tagsin­teck­nings­brev får på ansö­kan av den vars egen­dom inteck­nats och efter med­gi­vande av inteck­nings­bre­vets inne­ha­vare bytas ut mot två eller flera nya inteck­nings­brev (utbyte). I fråga om de nya inteck­nings­bre­vens inbör­des före­trä­des­rätt gäl­ler 13 §.

15 §   Före­tagsin­teck­ningar som har inbör­des lika rätt eller gäl­ler ome­del­bart efter varandra får på ansö­kan av den vars egen­dom inteck­nats och efter med­gi­vande av före­tagsin­teck­nings­bre­vens inne­ha­vare föras sam­man till en inteck­ning (sam­man­fö­ring). Denna inteck­ning skall gälla med den för­måns­rätt som till­kom­mer den av de sam­man­förda inteck­ning­arna som har sämsta rätt. Sam­man­fö­ring får ske endast om inteck­ning­arna är bestämda i samma valuta.

En inteck­ning som avses i första styc­ket skall för­kla­ras gälla för ett lägre belopp än det som de sam­man­förda inteck­ning­arna sam­man­lagt upp­går till, om sökan­den begär det och inteck­nings­bre­vens inne­ha­vare med­ger det. Lag (2004:450).

16 §   En före­tagsin­teck­ning får på ansö­kan av den vars egen­dom inteck­nats och efter med­gi­vande av före­tagsin­teck­nings­bre­vets inne­ha­vare sät­tas ned efter en annan inteck­ning (ned­sätt­ning).
En inteck­ning som sätts ned efter en annan inteck­ning gäl­ler också efter en inteck­ning med lika rätt som eller bättre rätt än den andra inteck­ningen, även om detta inte anges i beslu­tet.

17 §   På ansö­kan av den vars egen­dom inteck­nats och efter med­gi­vande av före­tagsin­teck­nings­bre­vets inne­ha­vare får en före­tagsin­teck­ning dödas (död­ning).

Bestäm­mel­ser om död­ning av inteck­ning när inteck­nings­bre­vet har för­kom­mit finns i lagen (1927:85) om dödande av för­kom­men hand­ling.

18 §   I fall då med­gi­vande krävs enligt 14-17 §§ skall före­tagsin­teck­nings­bre­vet läm­nas in till inskriv­nings­myn­dig­he­ten.

Anteck­ning och rät­telse i före­tagsin­teck­nings­re­gist­ret

19 §   På ansö­kan av den som inne­har ett före­tagsin­teck­nings­brev skall inne­ha­vet anteck­nas i före­tagsin­teck­nings­re­gist­ret.
Sökan­den skall före­läg­gas att visa upp inteck­nings­bre­vet, om det finns anled­ning att anta att sökan­den inte inne­har detta.
Om någon annan redan är anteck­nad som inne­ha­vare, skall inskriv­nings­myn­dig­he­ten sedan det nya inne­ha­vet har anteck­nats ta bort den tidi­gare anteck­ningen och under­rätta den vars inne­hav var anteck­nat.

En anteck­ning om inne­hav skall tas bort, om den vars inne­hav har anteck­nats anmä­ler att inne­ha­vet har upp­hört.

20 §   I före­tagsin­teck­nings­re­gist­ret skall anteck­nas när det har anmälts till inskriv­nings­myn­dig­he­ten att betal­ning i kon­kurs har erhål­lits på ett före­tagsin­teck­nings­brevs belopp.

Det kan även i andra fall följa av lag eller annan för­fatt­ning att ett visst för­hål­lande skall anteck­nas i regist­ret.

En anteck­ning i regist­ret skall tas bort, om den uppen­bar­li­gen inte längre har någon bety­delse.

21 §   En upp­gift som har förts in i före­tagsin­teck­nings­re­gist­ret skall rät­tas, om upp­gif­ten inne­hål­ler någon uppen­bar orik­tig­het till följd av inskriv­nings­myn­dig­he­tens eller någon annans skriv­fel eller lik­nande för­bi­se­ende eller till följd av något tek­niskt fel. Det inbör­des före­trä­det mel­lan inteck­ningar som berörs av en rät­telse skall bestäm­mas efter vad som är skä­ligt, om rät­tel­sen kan skada den vars egen­dom har inteck­nats eller någon inne­ha­vare av före­tagsin­teck­nings­brev.

Innan rät­telse sker, skall inskriv­nings­myn­dig­he­ten ge den som berörs av åtgär­den, om han är känd, till­fälle att yttra sig.
Även den myn­dig­het som avses i 3 kap. 3 § skall ges till­fälle att yttra sig. Något ytt­rande behö­ver dock inte inhäm­tas, om det är uppen­bart obe­höv­ligt.

En anteck­ning om ären­det skall göras i regist­ret, om inte beslut med­de­las samma dag som ären­det har tagits upp.

Denna para­graf gäl­ler i stäl­let för 28 § per­son­upp­giftsla­gen (1998:204).

22 §   Ett beslut i ett ärende om rät­telse med­de­las genom att beslu­tet förs in i regist­ret. Skä­len för beslu­tet anteck­nas i akten eller i dag­bo­ken. I stäl­let för bevis eller hand­ling som har utfär­dats i enlig­het med den upp­gift som tidi­gare förts in skall en ny sådan hand­ling utfär­das.

Den tidi­gare hand­lingen skall krä­vas in, göras obruk­bar och behål­las av inskriv­nings­myn­dig­he­ten. Den som inne­har hand­lingen är skyl­dig att lämna in den för detta ända­mål. I före­läg­gande att full­göra en sådan skyl­dig­het får vite sät­tas ut. Vitet döms ut av inskriv­nings­myn­dig­he­ten.

Över­kla­gande

23 §   Ett beslut av inskriv­nings­myn­dig­he­ten i ett inskriv­nings­ä­rende får över­kla­gas till tings­rät­ten av den som beslu­tet rör, om det har gått honom emot. Ett beslut som inte är slut­ligt får över­kla­gas endast i de fall som avses i 37 § lagen (1996:242) om dom­stol­sä­ren­den. Behö­rig dom­stol är den tings­rätt inom vars dom­krets inskriv­nings­myn­dig­he­ten är belä­gen.

Vid över­kla­gande tilläm­pas lagen om dom­stol­sä­ren­den, om inte annat föl­jer av denna lag.

Pröv­nings­till­stånd krävs vid över­kla­gande till hov­rät­ten.

24 §   Den som vill över­klaga ett beslut av inskriv­nings­myn­dig­he­ten skall göra det skrift­li­gen. Skri­vel­sen skall läm­nas in till inskriv­nings­myn­dig­he­ten.

Om över­kla­gan­det avser ett slut­ligt beslut, skall skri­vel­sen ha kom­mit in till inskriv­nings­myn­dig­he­ten inom tre vec­kor från den dag då en under­rät­telse eller ett bevis om beslu­tet hölls till­gäng­ligt för sökan­den. Skri­vel­sen får dock all­tid läm­nas in inom fyra vec­kor från den inskriv­nings­dag då beslu­tet med­de­la­des.

I fråga om kla­go­tid för över­kla­gande av ett beslut som avses i 37 § lagen (1996:242) om dom­stol­sä­ren­den tilläm­pas bestäm­mel­serna i 38 § första och andra styc­kena samma lag.

25 §   Om det över­kla­gade beslu­tet har anteck­nats i före­tagsin­teck­nings­re­gist­ret, skall upp­gift om över­kla­gan­det föras in i regist­ret. När det finns ett laga­kraft­vun­net beslut med anled­ning av över­kla­gan­det, skall beslu­tets inne­håll anteck­nas i regist­ret.

26 §   Ett beslut i ett ärende om rät­telse får över­kla­gas även av den myn­dig­het som avses i 3 kap. 3 §.


3 kap. Rätt till ersätt­ning i vissa fall

1 §   Om någon lider skada till följd av ett tek­niskt fel i före­tagsin­teck­nings­re­gist­ret eller i någon anord­ning som hos inskriv­nings­myn­dig­he­ten eller annan stat­lig myn­dig­het är anslu­ten till regist­ret, har han rätt till ersätt­ning av sta­ten.

Ersätt­ningen skall efter skä­lig­het sät­tas ned eller helt falla bort, om den ska­de­li­dande har med­ver­kat till för­lus­ten genom eget vål­lande.

Om per­son­upp­gif­ter i före­tagsin­teck­nings­re­gist­ret har behand­lats i strid med denna lag eller andra före­skrif­ter om regist­ret, är också 48 § per­son­upp­giftsla­gen (1998:204) tillämp­lig.

2 §   En rätt­sä­gare som avses i 2 kap. 21 § har rätt till ersätt­ning av sta­ten, om han lider skada till följd av ett beslut i ett ärende om rät­telse. Ersätt­ning beta­las dock inte, om den ska­de­li­dande med hän­syn till felets beskaf­fen­het eller andra omstän­dig­he­ter borde ha insett att fel före­kom­mit.

3 §   Sta­ten före­träds i ären­den om ersätt­ning enligt 1 eller 2 § av den myn­dig­het som rege­ringen bestäm­mer.

4 §   Om den som enligt 1 eller 2 § är berät­ti­gad till ersätt­ning av sta­ten har haft rätt att kräva belop­pet som ska­de­stånd av någon annan, trä­der sta­ten in i rät­ten mot denne.

Ersätt­ning enligt 1 eller 2 § på grund av dom­stols dom beta­las ut sedan domen har vun­nit laga kraft.


Över­gångs­be­stäm­mel­ser

2003:528
   1. Denna lag trä­der i kraft den 1 janu­ari 2004, då lagen (1984:649) om före­tags­hy­po­tek och lagen (1984:650) om infö­rande av lagen (1984:649) om före­tags­hy­po­tek skall upp­höra att gälla med de begräns­ningar som föl­jer av denna lag.
   2. En ansö­kan om före­tagsin­teck­ning som har läm­nats in men inte bevil­jats före ikraft­trä­dan­det skall prö­vas enligt denna lag.
   3. I fall då en före­tagsin­teck­ning har bevil­jats före ikraft­trä­dan­det av denna lag gäl­ler lagen (1984:649) om före­tags­hy­po­tek fram till den 1 janu­ari 2005. Där­ef­ter skall inteck­ningen anses som en före­tagsin­teck­ning enligt denna lag och före­tags­hy­po­teks­bre­vet som ett före­tagsin­teck­nings­brev på samma belopp. Inteck­ningen skall dock inte omfatta egen­dom som ingår i en inteck­nad närings­verk­sam­het som flera utö­var gemen­samt. En inteck­ning som är begrän­sad enligt 3 kap. 1 § andra styc­ket lagen om före­tags­hy­po­tek, en regi­o­nal inteck­ning som avses i 13 § lagen (1984:650) om infö­rande av lagen (1984:649) om före­tags­hy­po­tek och en inteck­ning i närings­verk­sam­het som flera utö­var gemen­samt skall behålla det gil­tig­hets­om­råde som inteck­ningen har när­mast före den 1 janu­ari 2005. En begrän­sad inteck­ning och en regi­o­nal inteck­ning får på ansö­kan av näringsid­ka­ren och efter med­gi­vande av före­tags­hy­po­teks­bre­vets inne­ha­vare utsträc­kas till en inteck­ning enligt denna lag. För ansö­kan om en sådan utsträck­ning gäl­ler i tillämp­liga delar bestäm­mel­serna i denna lag om ansö­kan om inteck­ning. Utsträck­ning och inteck­ning får inte ske på sådant sätt att inteck­ningen i fråga om omfatt­ningen avvi­ker från en annan inteck­ning som är bevil­jad i samma egen­dom.
   4. Vid en kon­kurs eller en utmät­ning som har beslu­tats på grund av en ansö­kan som gjorts före ikraft­trä­dan­det tilläm­pas lagen (1984:649) om före­tags­hy­po­tek även efter utgången av år 2004, om kon­kur­sen eller utmät­nings­för­fa­ran­det då alltjämt pågår.
   5. Vad som sägs i 3 och 6-8 §§, 10 § tredje styc­ket, 12, 13, 16 och 17 §§ lagen (1984:650) om infö­rande av lagen (1984:649) om före­tags­hy­po­tek gäl­ler även efter ikraft­trä­dan­det. I fråga om 3, 7 och 16 §§ skall gil­tig­he­ten bestå fram till den 1 janu­ari 2005. Där­ef­ter gäl­ler i tillämp­liga delar vad som före­skrivs för samma tid i punkt 3 och 4.
   6. Om det i lag eller annan för­fatt­ning hän­vi­sas till en bestäm­melse som har ersatts med en bestäm­melse i denna lag, tilläm­pas i stäl­let den nya bestäm­mel­sen.

2005:156

Denna lag trä­der i kraft den 1 maj 2005. Äldre bestäm­mel­ser tilläm­pas i fråga om beslut om stäm­pelskatt som med­de­lats före ikraft­trä­dan­det.