Lag (1998:714) om ersätt­ning vid fri­hets­be­rö­van­den och andra tvångs­åt­gär­der

Utfär­dad:
Ikraft­trä­dan­de­da­tum:
Källa: Rege­rings­kans­li­ets rätts­da­ta­ba­ser m.fl.
SFS nr: 1998:714
Depar­te­ment: Justi­tie­de­par­te­men­tet L2
Änd­ring införd: t.o.m. SFS 2024:736
Länk: Länk till regis­ter

SFS nr:

1998:714
Depar­te­ment/myn­dig­het: Justi­tie­de­par­te­men­tet L2
Utfär­dad: 1998-​06-17
Änd­rad: t.o.m. SFS

2024:736
Änd­rings­re­gis­ter: SFSR (Rege­rings­kans­liet)
Källa: Full­text (Rege­rings­kans­liet)


1 §   Denna lag gäl­ler ersätt­ning från sta­ten för ska­dor som orsa­kas av fri­hets­be­rö­van­den och andra tvångs­åt­gär­der.

2 §   Den som har varit häk­tad på grund av miss­tanke om brott har rätt till ersätt­ning,
   1. om det med­de­las fri­kän­nande dom, åta­let avvi­sas eller avskrivs eller för­un­der­sök­ningen avslu­tas utan att åtal väcks,
   2. om det för en viss del av brotts­lig­he­ten med­de­las fri­kän­nande dom, åta­let avvi­sas eller avskrivs eller för­un­der­sök­ningen avslu­tas utan att åtal väcks, och det är uppen­bart att fri­hets­in­skränk­ningen inte skulle ha beslu-​​tats endast för den övriga brotts­lig­he­ten,
   3. om något brott i domen hän­förs till en mil­dare straff­be­stäm­melse och det är uppen­bart att fri­hets­in­skränk­ningen vid en sådan bedöm­ning inte skulle ha beslu­tats,
   4. om beslu­tet om fri­hets­in­skränk­ning efter över­kla­gande eller över­pröv­ning upp­hävs eller ersätts av ett beslut om en mindre ingri­pande åtgärd, eller
   5. om beslu­tet om fri­hets­in­skränk­ning undan­röjs utan att det beslu­tas om ny hand­lägg­ning.

Vad som sägs i första styc­ket gäl­ler också den som på grund av miss­tanke om brott har varit anhål­len under minst 24 tim­mar i sträck. Den som har utsatts för en sådan fri­hets­in­skränk­ning har också rätt till ersätt­ning, om beslu­tet om anhål­lande upp­hävs efter avslag på en häkt­nings­fram­ställ­ning.

Vad som sägs i första styc­ket 1, 2, 4 och 5 gäl­ler också den som på grund av miss­tanke om brott under minst 24 tim­mar i sträck har varit under­kas­tad rese­för­bud eller anmälnings-​​ skyl­dig­het, inta­gen för rätts­psy­ki­a­trisk under­sök­ning eller tagen i för­var av befäl­ha­vare på far­tyg eller luft­far­tyg.

3 §   Bestäm­mel­serna i 2 § tilläm­pas också då någon på grund av en svensk myn­dig­hets efter­lys­ning för brott eller begä­ran om anhål­lande, över­läm­nande eller utläm­ning för brott har varit utsatt för ett mot­sva­rande fri­hets­be­rö­vande utom­lands.
Lag (2003:1168).

4 §   Den som har avtjä­nat fäng­el­se­straff, slu­ten ung­doms­vård eller för­vand­lings­straff för böter har rätt till ersätt­ning, om det efter över­kla­gande eller anli­tande av sär­skilt rätts­me­del med­de­las fri­kän­nande dom eller döms ut en mindre ingri­pande påföljd eller om den dom som har legat till grund för verk­stäl­lig­he­ten undan­röjs utan beslut om ny hand­lägg­ning.
Det­samma gäl­ler den som efter beslut av dom­stol enligt 31 kap. 3 § brotts­bal­ken har varit inta­gen för rätts­psy­ki­a­trisk vård.

5 §   Den som har varit berö­vad fri­he­ten till följd av beslut vid myndig-​​hets­ut­öv­ning utan att ha rätt till ersätt­ning enligt 2-4 §§ har rätt till ersätt­ning, om det står klart att beslu­tet vilade på fel­ak­tiga grun­der och där­för var orik­tigt.

6 §   Den ska­de­li­dande har inte rätt till ersätt­ning enligt 2-5 §§, om den ska­de­li­dande själv upp­såt­li­gen har för­an­lett åtgär­den.

Om den ska­de­li­dande har för­sökt undan­röja bevis eller på annat sätt för­svåra sakens utred­ning, eller om den ska­de­li­dande vid miss­tanke om brott har för­sökt undandra sig för­un­der­sök­ning eller lag­fö­ring, läm­nas ersätt­ning endast när det finns syn­ner­liga skäl.

Ersätt­ning kan väg­ras eller sät­tas ned, om den ska­de­li­dan­des eget be-​teende har för­an­lett beslu­tet om fri­hets­in­skränk­ning eller om det med hän­syn till övriga omstän­dig­he­ter är oskä­ligt att ersätt­ning läm­nas. Ersätt­ning får dock inte väg­ras eller sät­tas ned enbart på den grun­den att miss­tanke om brott kvar­står utan att skuld­frå­gan är klar­lagd.

Om tiden för fri­hets­in­skränk­ning har avräk­nats eller annars beak­tats vid fast­stäl­lande eller verk­stäl­lig­het av brottspå­följd, kan ersätt­ningen sät­tas ned efter vad som är skä­ligt.

7 §   Ersätt­ning enligt 2-5 §§ läm­nas för utgif­ter, för­lo­rad arbets­för­tjänst, intrång i närings­verk­sam­het och lidande.

8 §   Den som drab­bas av en per­son­skada eller en sak­skada genom våld har rätt till ersätt­ning, om den ska­de­li­dande inte har betett sig på ett sådant sätt att det varit påkal­lat att använda våld mot hans eller hen­nes per­son eller egen­dom, och vål­det utövas med stöd av
   1. 10 §, 10 a § eller 29 § första styc­ket första meningen polisla­gen (1984:387),
   2. 2 kap. 17 § utsök­nings­bal­ken,
   3. 2 kap. 4 eller 6 § eller 6 kap. 2 § kust­be­vak­nings­la­gen (2019:32), eller
   4. 2 kap. 3 eller 7 § tull­be­fo­gen­hets­la­gen (2024:710).
Lag (2024:736).

9 §   Anspråk på ersätt­ning enligt denna lag får inte över­lå­tas innan ersätt­ningen bli­vit slut­ligt bestämd.

10 §   Om ersätt­ning beta­las enligt denna lag och den ersätt­nings­be­rät­ti­gade har rätt till ska­de­stånd av någon annan, inträ­der sta­ten i mot­sva­rande mån i den ersätt­nings­be­rät­ti­ga­des rätt.

11 §   Den som har varit utsatt för en fri­hets­in­skränk­ning på grund av miss­tanke om brott och fått ersätt­ning enligt denna lag är skyl­dig att betala till­baka det mot­tagna belop­pet, om han eller hon senare döms för gär­ningen och till följd av domens inne­håll inte skulle ha haft rätt till ersätt­ning vid en pröv­ning enligt 2 § 3. Åter­be­tal­nings­skyl­dig­he­ten får jäm­kas, om det finns sär­skilda skäl.


Över­gångs­be­stäm­mel­ser

1998:714
   1. Denna lag trä­der i kraft den 1 janu­ari 1999, då lagen (1974:515) om ersätt­ning vid fri­hets­in­skränk­ning upp­hör att gälla.
   2. Den nya lagen tilläm­pas även i fråga om åtgär­der som har vid­ta­gits före ikraft­trä­dan­det men inte har upp­hört före denna tid­punkt.

2016:271
   1. Denna lag trä­der i kraft den 1 maj 2016.
   2. Äldre bestäm­mel­ser gäl­ler fort­fa­rande för tull­kon­trol­ler som inletts före ikraft­trä­dan­det.