Lag (1998:112) om ansvar för elektro­niska anslags­tav­lor

En elektro­nisk anslags­tavla är en tjänst för elektro­nisk för­med­ling av med­de­lan­den, till exem­pel med­de­lande i text, bild, ljus eller infor­ma­tion i övrigt. Den som till­han­da­hål­ler en elektro­nisk anslags­tavla har ett ansvar för att infor­mera använ­darna om i vil­ken utsträck­ning inkomna med­de­lan­den görs till­gäng­liga för andra och hålla upp­sikt över tjäns­ten.

SFS nr:

1998:112
Depar­te­ment/myn­dig­het: Justi­tie­de­par­te­men­tet L5
Utfär­dad: 1998-​03-12
Änd­rad: t.o.m. SFS

2024:956
Änd­rings­re­gis­ter: SFSR (Rege­rings­kans­liet)
Källa: Full­text (Rege­rings­kans­liet)


Tillämp­nings­om­råde

1 §   Denna lag gäl­ler elektro­niska anslags­tav­lor. Med elektro­nisk anslags­tavla avses i denna lag en tjänst för elektro­nisk för­med­ling av med­de­lan­den.

I lagen avses med med­de­lande text, bild, ljud eller infor­ma­tion i övrigt.

2 §   Lagen gäl­ler dock inte
   1. till­han­da­hål­lande endast av nät eller andra för­bin­del­ser för över­fö­ring av med­de­lan­den eller av andra anord­ningar som krävs för att kunna ta i anspråk ett nät eller annan för­bin­delse,
   2. för­med­ling av med­de­lan­den inom en myn­dig­het eller mel­lan myn­dig­he­ter eller inom ett före­tag eller en kon­cern,
   3. tjäns­ter som skyd­das av tryck­fri­hets­för­ord­ningen eller ytt­ran­de­fri­hets­grund­la­gen,
   4. med­de­lan­den som är avsedda bara för en viss mot­ta­gare eller en bestämd krets av mot­ta­gare (elektro­nisk post), eller
   5. med­de­lan­den som omfat­tas av Euro­pa­par­la­men­tets och rådets för­ord­ning (EU) 2021/784 av den 29 april 2021 om åtgär­der mot sprid­ning av ter­ro­ris­m­in­ne­håll online. Lag (2023:320).

Infor­ma­tion till använ­darna

3 §   Den som till­han­da­hål­ler en elektro­nisk anslags­tavla skall lämna infor­ma­tion till var och en som anslu­ter sig till tjäns­ten om sin iden­ti­tet och i vil­ken utsträck­ning inkomna med­de­lan­den blir till­gäng­liga för andra använ­dare.

Upp­sikt över tjäns­ten

4 §   Den som till­han­da­hål­ler en elektro­nisk anslags­tavla skall, för att kunna full­göra sin skyl­dig­het enligt 5 §, ha sådan upp­sikt över tjäns­ten som skä­li­gen kan krä­vas med hän­syn till omfatt­ningen och inrikt­ningen av verk­sam­he­ten.

4 a §   Skyl­dig­he­ten att ha upp­sikt över tjäns­ten enligt 4 § gäl­ler inte för den som till­han­da­hål­ler en elektro­nisk anslags­tavla som är en för­med­lings­tjänst enligt Euro­pa­par­la­men­tets och rådets för­ord­ning (EU) 2022/2065 av den 19 okto­ber 2022 om en inre mark­nad för digi­tala tjäns­ter.

För den som till­han­da­hål­ler en sådan tjänst gäl­ler skyl­dig­he­ten enligt 5 § första styc­ket när det kom­mit till till­han­da­hål­la­rens kän­ne­dom att med­de­lan­det finns på tjäns­ten.

För den som av till­han­da­hål­la­ren fått i upp­drag att sköta tjäns­ten gäl­ler skyl­dig­he­ten enligt 5 § första styc­ket när det kom­mit till per­so­nens kän­ne­dom att med­de­lan­det finns på tjäns­ten. Lag (2024:956).

Skyl­dig­het att ta bort vissa med­de­lan­den

5 §   Om en använ­dare sän­der in ett med­de­lande till en elektro­nisk anslags­tavla ska den som till­han­da­hål­ler tjäns­ten ta bort med­de­lan­det från tjäns­ten eller på annat sätt för­hindra vidare sprid­ning av med­de­lan­det, om
   1. med­de­lan­dets inne­håll uppen­bart är sådant som avses i bestäm­mel­serna om
      a) olaga hot i 4 kap. 5 § brotts­bal­ken,
      b) olaga integri­tets­in­trång i 4 kap. 6 c § brotts­bal­ken,
      c) upp­vig­ling i 16 kap. 5 § brotts­bal­ken,
      d) hets mot folk­grupp i 16 kap. 8 § brotts­bal­ken,
      e) barn­por­no­gra­fibrott i 16 kap. 10 a § brotts­bal­ken,
      f) olaga vålds­skild­ring i 16 kap. 10 c § brotts­bal­ken, eller
      g) offent­lig upp­ma­ning till ter­ro­rism eller sär­skilt all­var­lig brotts­lig­het i 7 § ter­ro­rist­brottsla­gen (2022:666), eller
   2. det är uppen­bart att använ­da­ren har gjort intrång i upp­hovs­rätt eller i rät­tig­het som skyd­das genom före­skrift i 5 kap. lagen (1960:729) om upp­hovs­rätt till lit­te­rära och konst­när­liga verk genom att sända in med­de­lan­det.

För att kunna full­göra sin skyl­dig­het enligt första styc­ket har den som till­han­da­hål­ler tjäns­ten rätt att ta del av med­de­lan­den som före­kom­mer i tjäns­ten.

Skyl­dig­he­ten enligt första styc­ket och rät­ten enligt andra styc­ket gäl­ler också den som på till­han­da­hål­la­rens upp­drag har upp­sikt över tjäns­ten. Lag (2022:670).

Straff

6 §   Den som upp­såt­li­gen eller av oakt­sam­het bry­ter mot 3 § döms till böter.

7 §   Den som upp­såt­li­gen eller av grov oakt­sam­het bry­ter mot 5 § första styc­ket döms till böter eller fäng­else i högst sex måna­der eller, om brot­tet är grovt, till fäng­else i högst två år. I ringa fall ska det inte dömas till ansvar.

Första styc­ket tilläm­pas inte, om det för gär­ningen kan dömas till ansvar enligt brotts­bal­ken, lagen (1960:729) om upp­hovs­rätt till lit­te­rära och konst­när­liga verk eller ter­ro­rist­brottsla­gen (2022:666).

Brott enligt första styc­ket får i de fall med­de­lan­dets inne­håll är sådant som avses i bestäm­mel­sen i 4 kap. 6 c § brotts­bal­ken om olaga integri­tets­in­trång åta­las av åkla­gare endast om mål­sä­gan­den anger brot­tet till åtal eller om åtal är påkal­lat från all­män syn­punkt. Lag (2022:670).

8 §   Har upp­hävts genom lag (2024:833)
JP Info­nets IT-​rättsliga tjäns­ter

JP Info­nets IT-​rättsliga tjäns­ter

Han­te­rar du IT-​rättsfrågor i ditt arbete? JP Info­nets tjäns­ter fun­ge­rar som verk­tyg och stöd stöd i ditt arbete. Vi erbju­der webb­tjäns­ter med juri­disk infor­ma­tion, lag­be­vak­ning, regel­bundna upp­da­te­ringar, samt blan­ket­ter och check­lis­tor. Vi ger också väg­led­ning via kun­dan­pas­sade grund­ut­bild­ningar, för­djup­nings­kur­ser och råd­giv­ning. Se allt inom IT-​rätt.