Lag (2006:24) om natio­nella topp­do­mä­ner för Sve­rige på inter­net

Utfär­dad:
Ikraft­trä­dan­de­da­tum:
Källa: Rege­rings­kans­li­ets rätts­da­ta­ba­ser m.fl.
SFS nr: 2006:24
Depar­te­ment: Finans­de­par­te­men­tet DIS
Änd­ring införd: t.o.m. SFS 2019:184
Länk: Länk till regis­ter

SFS nr:

2006:24
Depar­te­ment/myn­dig­het: Finans­de­par­te­men­tet DIS
Utfär­dad: 2006-​02-02
Änd­rad: t.o.m. SFS

2019:184
Änd­rings­re­gis­ter: SFSR (Rege­rings­kans­liet)
Källa: Full­text (Rege­rings­kans­liet)


Lagens tillämp­nings­om­råde

1 §   Denna lag gäl­ler tek­nisk drift av natio­nella topp­do­mä­ner för Sve­rige på Inter­net samt till­del­ning och regi­stre­ring av domän­namn under dessa topp­do­mä­ner.

Defi­ni­tio­ner

2 §   I denna lag avses med

domän­namns­sy­ste­met: det inter­na­tio­nella hie­rar­kiska system som för beford­rings­än­da­mål på Inter­net används för att till­dela domän­namn,
domän: nivå i domän­namns­sy­ste­met och del av domän­namn,
domän­namn: unikt namn sam­man­satt av domä­ner, där en i domän­namns­sy­ste­met lägre pla­ce­rad domän står före en domän som är högre pla­ce­rad i syste­met,
topp­do­män: den domän som åter­finns sist i ett domän­namn,
natio­nell topp­do­män: topp­do­män som beteck­nar en nation eller en region,
admi­nist­ra­tion: tek­nisk drift av en topp­do­män samt till­del­ning och regi­stre­ring av domän­namn under denna,
domä­nad­mi­nist­ra­tör: den som ansva­rar för admi­nist­ra­tion av en natio­nell topp­do­män för Sve­rige,
namn­ser­ver: dator i ett elektro­niskt kom­mu­ni­ka­tions­nät som pro­gram­me­rats så att den lag­rar och dis­tri­bu­e­rar infor­ma­tion om domän­namn samt tar emot och sva­rar på frå­gor om domän­namn.

För­hål­lan­det till annan data­skydds­re­gle­ring

3 §   Bestäm­mel­serna i 6 § kom­plet­te­rar Euro­pa­par­la­men­tets och rådets för­ord­ning (EU) 2016/679 av den 27 april 2016 om skydd för fysiska per­so­ner med avse­ende på behand­ling av per­son­upp­gif­ter och om det fria flö­det av sådana upp­gif­ter och om upp­hä­vande av direk­tiv 95/46/EG (all­män data­skydds­för­ord­ning).

Vid behand­ling av per­son­upp­gif­ter enligt denna lag gäl­ler lagen (2018:218) med kom­plet­te­rande bestäm­mel­ser till EU:s data­skydds­för­ord­ning och före­skrif­ter som har med­de­lats i anslut­ning till den lagen, om inte annat föl­jer av denna lag eller före­skrif­ter som har med­de­lats i anslut­ning till lagen. Lag (2018:367).

Anmä­lan

4 §   En domä­nad­mi­nist­ra­tör skall anmäla sin verk­sam­het till den myn­dig­het som rege­ringen bestäm­mer (till­syns­myn­dig­he­ten).
Domä­nad­mi­nist­ra­tö­ren skall också till till­syns­myn­dig­he­ten anmäla om admi­nist­ra­tio­nen helt eller del­vis upp­dras åt annan.

Tek­nisk drift

5 §   En domä­nad­mi­nist­ra­tör skall bedriva verk­sam­he­ten på ett säkert och effek­tivt sätt i all­män­he­tens intresse.
Domä­nad­mi­nist­ra­tö­ren skall
   1. lagra till­de­lade domän­namn och andra upp­gif­ter som är nöd­vän­diga för att stödja den del av domän­namns­sy­ste­met som topp­do­mä­nen omfat­tar i en data­bas,
   2. dis­tri­bu­era upp­gif­terna till namn­serv­rarna för topp­do­mä­nen och se till att infor­ma­tio­nen i dessa är kor­rekt och lätt till­gäng­lig,
   3. säker­ställa en fun­ge­rande tra­fik mel­lan namn­serv­rarna och Inter­net,
   4. upp­rätt­hålla ett effek­tivt skydd av upp­gif­terna i topp­do­mä­nen,
   5. ha per­so­nal med till­räck­lig kom­pe­tens och erfa­ren­het för verk­sam­he­ten, samt
   6. ha sådana ruti­ner för verk­sam­he­ten som upp­fyl­ler erkända stan­dar­der.

Regis­ter

6 §   En domä­nad­mi­nist­ra­tör skall föra ett regis­ter över till­de­lade domän­namn under topp­do­mä­nen och löpande upp­rätta säker­hetsko­pior av regis­ter­upp­gif­terna.

Regist­ret skall inne­hålla
   1. domän­nam­net,
   2. nam­net på domän­namn­sin­ne­ha­va­ren och den­nes post­a­dress, tele­fon­num­mer och adress för elektro­nisk post,
   3. nam­net på den som tek­niskt admi­ni­stre­rar domän­nam­net och den­nes post­a­dress, tele­fon­num­mer och adress för elektro­nisk post,
   4. upp­gif­ter om de namn­serv­rar som är knutna till domän­nam­net, samt
   5. övrig tek­nisk infor­ma­tion som behövs för att admi­ni­strera domän­nam­net.

Upp­gif­terna i regist­ret skall kunna häm­tas utan avgift via Inter­net.

Per­son­upp­gif­ter får dock göras till­gäng­liga på detta sätt endast om den regi­stre­rade har sam­tyckt till det.

Domä­nad­mi­nist­ra­tö­ren är per­son­upp­gifts­an­sva­rig för behand­ling av per­son­upp­gif­ter i regist­ret.

Till­del­ning av domän­namn

7 §   En domä­nad­mi­nist­ra­tör skall fast­ställa och ge offent­lig­het åt sina reg­ler för till­del­ning, regi­stre­ring, avre­gi­stre­ring och över­fö­ring av domän­namn under topp­do­mä­nen. Reg­lerna skall utfor­mas så att för­fa­ran­det är öppet och icke-​diskriminerande, med sär­skilt beak­tande av
   1. skyd­det för den per­son­liga integri­te­ten,
   2. använ­dar­nas intres­sen och andra all­männa intres­sen, samt
   3. utveck­lingen inom Inter­net­om­rå­det.

Domä­nad­mi­nist­ra­tö­ren skall till­han­da­hålla ett effek­tivt för­fa­rande för lös­ning av tvis­ter om till­del­ning av domän­namn.

Över­fö­ring av upp­gif­ter

8 §   En domä­nad­mi­nist­ra­tör skall se till att upp­gif­terna i den data­bas som anges i 5 § 1 och det regis­ter som anges i 6 § över­förs till till­syns­myn­dig­he­ten.

Bemyn­di­gande

9 §   Rege­ringen eller, efter rege­ring­ens bemyn­di­gande, till­syns­myn­dig­he­ten får med­dela före­skrif­ter om
   1. på vil­ket sätt skyl­dig­he­ter enligt 5 § skall full­gö­ras,
   2. regis­ter och säker­hetsko­pior enligt 6 §, samt
   3. över­fö­ring enligt 8 §.

Till­syn

10 §   Till­syns­myn­dig­he­ten skall ha till­syn över efter­lev­na­den av lagen och av före­skrif­ter som har med­de­lats med stöd av lagen.

11 §   En domä­nad­mi­nist­ra­tör skall på till­syns­myn­dig­he­tens begä­ran lämna den infor­ma­tion och bereda den till­gång till utrust­ning och annat som behövs för till­sy­nen.

Till­syns­myn­dig­he­ten har rätt att när det behövs för till­sy­nen få till­träde till områ­den, loka­ler och andra utrym­men, dock inte bostä­der, där verk­sam­het som omfat­tas av denna lag bedrivs.

12 §   Till­syns­myn­dig­he­ten får med­dela de före­läg­gan­den som behövs för efter­lev­na­den av denna lag eller före­skrif­ter som har med­de­lats med stöd av lagen.

Beslut om före­läg­gande får för­e­nas med vite.

13 §   Till­syns­myn­dig­he­tens beslut om åtgär­der för till­sy­nen får verk­stäl­las av Kro­no­fog­de­myn­dig­he­ten. Då gäl­ler bestäm­mel­serna i utsök­nings­bal­ken om verk­stäl­lig­het av för­plik­tel­ser som inte avser betal­nings­skyl­dig­het, avhys­ning eller avlägs­nande. Lag (2019:184).

Verk­sam­het i krig

14 §   Är Sve­rige i krig eller krigs­fara eller råder det sådana utomor­dent­liga för­hål­lan­den som är för­an­ledda av att det är krig utan­för Sve­ri­ges grän­ser eller av att Sve­rige har varit i krig eller krigs­fara, får rege­ringen med­dela de före­skrif­ter om admi­nist­ra­tio­nen av en natio­nell topp­do­män för Sve­rige som behövs med hän­syn till lan­dets för­svar eller säker­het i övrigt.

Rege­ringen eller den myn­dig­het som rege­ringen bestäm­mer får med­dela före­skrif­ter om den freds­tida pla­ne­ringen för total­för­sva­rets behov av adres­se­ring med använ­dande av domän­namns­sy­ste­met under sådana för­hål­lan­den som anges i första styc­ket.

Över­kla­gande

15 §   Till­syns­myn­dig­he­tens beslut enligt denna lag eller enligt före­skrif­ter som med­de­lats med stöd av lagen får över­kla­gas hos all­män för­valt­nings­dom­stol.

Pröv­nings­till­stånd krävs vid över­kla­gande till kam­mar­rät­ten.

16 §   Ett beslut enligt denna lag eller enligt före­skrif­ter som med­de­lats med stöd av lagen gäl­ler ome­del­bart, om inte något annat anges i beslu­tet.
JP Info­nets IT-​rättsliga tjäns­ter

JP Info­nets IT-​rättsliga tjäns­ter

Han­te­rar du IT-​rättsfrågor i ditt arbete? JP Info­nets tjäns­ter fun­ge­rar som verk­tyg och stöd stöd i ditt arbete. Vi erbju­der webb­tjäns­ter med juri­disk infor­ma­tion, lag­be­vak­ning, regel­bundna upp­da­te­ringar, samt blan­ket­ter och check­lis­tor. Vi ger också väg­led­ning via kun­dan­pas­sade grund­ut­bild­ningar, för­djup­nings­kur­ser och råd­giv­ning. Se allt inom IT-​rätt.