Lag (2019:59) med kom­plet­te­rande bestäm­mel­ser till EU:s geobloc­ke­rings­för­ord­ning

Utfär­dad:
Ikraft­trä­dan­de­da­tum:
Källa: Rege­rings­kans­li­ets rätts­da­ta­ba­ser m.fl.
SFS nr: 2019:59
Depar­te­ment: Utri­kes­de­par­te­men­tet
Änd­ring införd: t.o.m. SFS 2020:345
Övrigt: Rät­tel­se­sida 2019:59 har iakt­ta­gits.
Länk: Länk till regis­ter

SFS nr:

2019:59
Depar­te­ment/myn­dig­het: Utri­kes­de­par­te­men­tet
Utfär­dad: 2019-​02-21
Änd­rad: t.o.m. SFS

2020:345
Övrig text: Rät­tel­se­sida 2019:59 har iakt­ta­gits.
Änd­rings­re­gis­ter: SFSR (Rege­rings­kans­liet)
Källa: Full­text (Rege­rings­kans­liet)


Tillämp­nings­om­råde

1 §   Denna lag kom­plet­te­rar Euro­pa­par­la­men­tets och rådets för­ord­ning (EU) 2018/302 av den 28 feb­ru­ari 2018 om åtgär­der mot omo­ti­ve­rad geobloc­ke­ring och andra for­mer av dis­kri­mi­ne­ring på grund av kun­ders natio­na­li­tet, bosätt­nings­ort eller eta­ble­rings­ort på den inre mark­na­den och om änd­ring av för­ord­ning­arna (EG) nr 2006/2004 och (EU) 2017/2394 samt direk­tiv 2009/22/EG, här benämnd EU:s geobloc­ke­rings­för­ord­ning.

Ansva­riga myn­dig­he­ter

2 §   Den eller de myn­dig­he­ter som rege­ringen bestäm­mer ska stödja och utöva till­syn över att EU:s geobloc­ke­rings­för­ord­ning följs. Lag (2020:345).

Sank­tions­av­gift

Till­syn

3 §   Om en näringsid­kare bry­ter mot arti­kel 3, 4 eller 5 i EU:s geobloc­ke­rings­för­ord­ning, i den ursprung­liga lydel­sen, och detta drab­bar kun­der som är kon­su­men­ter, får Kon­su­ment­ver­ket, om inga andra effek­tiva medel är till­gäng­liga för att få över­trä­del­sen att upp­höra, före­lägga näringsid­ka­ren, en värd­tjänst­le­ve­ran­tör eller en inter­net­le­ve­ran­tör att upp­rätta ett var­nings­med­de­lande som tyd­ligt visas i sam­band med besök på webb­plat­sen.

Ett före­läg­gande som avses i första styc­ket får bara med­de­las om
   1. över­trä­del­sens all­var moti­ve­rar det, och
   2. webb­plat­sen inte omfat­tas av tryck­fri­hets­för­ord­ning­ens eller ytt­ran­de­fri­hets­grund­la­gens skydd.

Var­nings­med­de­lan­det ska ange i vil­ket avse­ende EU:s geobloc­ke­rings­för­ord­ning inte följs och i övrigt vara utfor­mat på ända­måls­en­ligt sätt.

Ett före­läg­gande ska för­e­nas med vite, om det inte av sär­skilda skäl är obe­höv­ligt. Lag (2020:345).

4 §   När änd­rade för­hål­lan­den för­an­le­der det, ska Kon­su­ment­ver­ket besluta att en skyl­dig­het att upp­rätta ett var­nings­med­de­lande inte längre ska gälla. Lag (2020:345).

5 §   Om det är nöd­vän­digt för till­sy­nen enligt denna lag och EU:s geobloc­ke­rings­för­ord­ning, i den ursprung­liga lydel­sen, får Kon­su­ment­ver­ket köpa varor eller tjäns­ter under dold iden­ti­tet (test­köp).

Näringsid­ka­ren ska under­rät­tas om test­kö­pet så snart det kan ske utan att åtgär­den för­lo­rar sin bety­delse.

Om det inte är oskä­ligt, får Kon­su­ment­ver­ket besluta att näringsid­ka­ren ska ersätta ver­ket för vad som har beta­lats för varan eller tjäns­ten vid test­kö­pet. Kon­su­ment­ver­ket ska i så fall erbjuda näringsid­ka­ren att ta till­baka en vara som köpts.
Lag (2020:345).

Före­läg­gan­den

6 §   En till­syns­myn­dig­het får före­lägga var och en att lämna upp­lys­ningar och till­han­da­hålla de hand­lingar som behövs i ett ärende om tillämp­ningen av denna lag och EU:s geobloc­ke­rings­för­ord­ning, i den ursprung­liga lydel­sen.

Ett före­läg­gande enligt första styc­ket får för­e­nas med vite.
Lag (2020:345).

7 §   Om det behövs för till­sy­nen i ett ärende enligt denna lag och EU:s geobloc­ke­rings­för­ord­ning, i den ursprung­liga lydel­sen, får en till­syns­myn­dig­het före­lägga näringsid­ka­ren att hålla de loka­ler eller mot­sva­rande utrym­men som näringsid­ka­ren utnytt­jar för ända­mål i den egna näringsverk-​ sam­he­ten till­gäng­liga för inspek­tion.

I sam­band med inspek­tio­nen får till­syns­myn­dig­he­ten ta del av de hand­lingar som behövs för till­sy­nen och begära nöd­vän­diga upp­lys­ningar på plat­sen.

Ett beslut om före­läg­gande enligt första styc­ket får för­e­nas med vite. Lag (2020:345).

Över­kla­gande

8 §   En till­syns­myn­dig­het får i övrigt med­dela de före­läg­gan­den som behövs i ett enskilt fall för att EU:s geobloc­ke­rings­för­ord­ning, i den ursprung­liga lydel­sen, ska föl­jas.

Ett före­läg­gande enligt första styc­ket ska för­e­nas med vite, om det inte av sär­skilda skäl är obe­höv­ligt. Lag (2020:345).

9 §   En näringsid­kare som har bru­tit mot arti­kel 3, 4 eller 5 i EU:s geobloc­ke­rings­för­ord­ning, i den ursprung­liga lydel­sen, ska åläg­gas att betala en sank­tions­av­gift.

I ringa fall ska någon sank­tions­av­gift inte tas ut.

Sank­tions­av­gif­ten till­fal­ler sta­ten. Lag (2020:345).

10 §   En sank­tions­av­gift ska bestäm­mas till lägst fem tusen kro­nor och högst fem mil­jo­ner kro­nor.

Sank­tions­av­gif­ten får inte över­stiga tio pro­cent av näringsid­ka­rens omsätt­ning när­mast före­gå­ende räken­skapsår. Om över­trä­del­sen har skett under näringsid­ka­rens första verk­sam­hetsår eller om upp­gif­ter om omsätt­ning annars sak­nas, kan antas vara miss­vi­sande eller är brist­fäl­liga, får omsätt-​ ningen upp­skat­tas. Lag (2020:345).

11 §   När sank­tions­av­gif­tens stor­lek bestäms ska hän­syn tas till hur all­var­lig över­trä­del­sen är.

Sank­tions­av­gif­ten får sät­tas ned helt eller del­vis, om det är oskä­ligt att ta ut avgif­ten med fullt belopp. Lag (2020:345).

12 §   En sank­tions­av­gift får inte tas ut för en över­trä­delse som omfat­tas av ett före­läg­gande som har för­e­nats med vite enligt denna lag om över­trä­del­sen lig­ger till grund för en ansö­kan om utdö­mande av vitet. Lag (2020:345).

13 §   Den eller de myn­dig­he­ter som rege­ringen bestäm­mer prö­var frå­gor om sank­tions­av­gift.

En sank­tions­av­gift får inte beslu­tas senare än fem år från den tid­punkt då över­trä­del­sen upp­hörde.

En beslu­tad sank­tions­av­gift fal­ler bort i den utsträck­ning verk­stäl­lig­het inte har skett inom fem år från det att beslu­tet fick laga kraft. Lag (2020:345).

14 §   En sank­tions­av­gift ska beta­las till den myn­dig­het som rege­ringen bestäm­mer inom tret­tio dagar efter det att beslu­tet har fått laga kraft eller den längre tid som anges i beslu­tet. Beslu­tet om sank­tions­av­gift får verk­stäl­las enligt utsök­nings­bal­ken, om avgif­ten inte har beta­lats i tid.

Om en avgift inte beta­las inom den tid som anges i första styc­ket, ska myn­dig­he­ten lämna den obe­talda avgif­ten för indriv­ning. Bestäm­mel­ser om indriv­ning finns i lagen (1993:891) om indriv­ning av stat­liga ford­ringar m.m. Lag (2020:345).

15 §   Beslut enligt 3, 4 och 6-9 §§ får över­kla­gas till all­män för­valt­nings­dom­stol. Det­samma gäl­ler beslut om ersätt­ning enligt 5 § tredje styc­ket.

Pröv­nings­till­stånd krävs vid över­kla­gande till kam­mar­rät­ten.
Lag (2020:345).