Lag (2021:79) om ömse­si­digt bistånd med del­giv­ning och indriv­ning på kon­kur­rens­om­rå­det

Utfär­dad:
Ikraft­trä­dan­de­da­tum:
Källa: Rege­rings­kans­li­ets rätts­da­ta­ba­ser m.fl.
SFS nr: 2021:79
Depar­te­ment: Klimat-​ och närings­livs­de­par­te­men­tet RSN
Länk: Länk till regis­ter

SFS nr:

2021:79
Depar­te­ment/myn­dig­het: Klimat-​ och närings­livs­de­par­te­men­tet RSN
Utfär­dad: 2021-​02-04
Änd­rings­re­gis­ter: SFSR (Rege­rings­kans­liet)
Källa: Full­text (Rege­rings­kans­liet)


Tillämp­nings­om­råde

1 §   Denna lag inne­hål­ler bestäm­mel­ser om ömse­si­digt bistånd med del­giv­ning av hand­lingar som gäl­ler tillämp­ningen av arti­kel 101 eller 102 i för­dra­get om Euro­pe­iska uni­o­nens funk­tions­sätt (EUF-​fördraget). Lagen inne­hål­ler också bestäm­mel­ser om ömse­si­digt bistånd med indriv­ning av sådana sank­tions­av­gif­ter och viten som avses i artik­larna 13 och 16 i Euro­pa­par­la­men­tets och rådets direk­tiv (EU) 2019/1 av den 11 decem­ber 2018 om att ge med­lems­sta­ter­nas kon­kur­rensmyn­dig­he­ter befo­gen­het att mer effek­tivt kon­trol­lera efter­lev­na­den av kon­kur­rens­reg­lerna och om att säker­ställa en väl fun­ge­rande inre mark­nad.

Bistånd på begä­ran av en natio­nell kon­kur­rensmyn­dig­het i en annan med­lems­stat

Bistånd med del­giv­ning av vissa hand­lingar

2 §   Kon­kur­rens­ver­ket ska, om inte något annat föl­jer av 3 eller 6 §, på begä­ran av en natio­nell kon­kur­rensmyn­dig­het i en annan med­lems­stat inom Euro­pe­iska uni­o­nen, utan krav på några vidare for­ma­li­te­ter, se till att sådana hand­lingar del­ges som gäl­ler tillämp­ningen av arti­kel 101 eller 102 i EUF-​fördraget.

Del­giv­ning sker enligt del­giv­nings­la­gen (2010:1932).

Bistånd med indriv­ning av sank­tions­av­gift eller vite

3 §   Kro­no­fog­de­myn­dig­he­ten ska, om inte något annat föl­jer av 6 §, på begä­ran av en natio­nell kon­kur­rensmyn­dig­het i en annan med­lems­stat inom Euro­pe­iska uni­o­nen, utan krav på några vidare for­ma­li­te­ter,
   1. delge sådana beslut om sank­tions­av­gif­ter eller utdömda viten som avses i arti­kel 13 eller 16 i Euro­pa­par­la­men­tets och rådets direk­tiv (EU) 2019/1, i den ursprung­liga lydel­sen, och som inte längre kan över­kla­gas, eller andra hand­lingar som är rele­vanta för indriv­ning, och
   2. driva in sådana avgif­ter och viten.

Del­giv­ning sker enligt del­giv­nings­la­gen (2010:1932).

4 §   Bestäm­mel­ser om indriv­ning i Sve­rige finns i lagen (1993:891) om indriv­ning av stat­liga ford­ringar m.m. och lagen (1985:146) om avräk­ning vid åter­be­tal­ning av skat­ter och avgif­ter. Verk­stäl­lig­het enligt utsök­nings­bal­ken får äga rum på grund av det enhet­liga doku­ment som avses i arti­kel 27 i Euro­pa­par­la­men­tets och rådets direk­tiv (EU) 2019/1, i den ursprung­liga lydel­sen.

Vid indriv­ning i Sve­rige av en annan med­lems­stats ford­ran gäl­ler i fråga om pre­skrip­tion lag­stift­ningen i den andra med­lems­sta­ten.

5 §   Kro­no­fog­de­myn­dig­he­ten ska ta ut ersätt­ning för kost­na­der i målet i enlig­het med vad som gäl­ler vid indriv­ning av en svensk ford­ran av mot­sva­rande slag.

Väg­rans­grun­der

6 §   En begä­ran om bistånd får avslås om begä­ran inte upp­fyl­ler de krav som anges i arti­kel 27 i Euro­pa­par­la­men­tets och rådets direk­tiv (EU) 2019/1, i den ursprung­liga lydel­sen. En begä­ran om bistånd får också avslås om den enskil­des grund­läg­gande rät­tig­he­ter och fri­he­ter inte har respek­te­rats eller om del­giv­ningen eller indriv­ningen skulle strida mot all­männa hän­syn.

Väx­el­kurs och över­fö­ring av indri­vet belopp

7 §   Kro­no­fog­de­myn­dig­he­ten ska, så snart en begä­ran som avses i 3 § har tagits emot, räkna om sank­tions­av­gif­ten eller vitet till svenska kro­nor enligt den väx­el­kurs som har offent­lig­gjorts i Euro­pe­iska uni­o­nens offi­ci­ella tid­ning för den dag då avgif­ten eller vitet beslu­ta­des.

I den utsträck­ning som den andra med­lems­sta­tens ford­ran har dri­vits in, ska belop­pet över­fö­ras till den med­lems­sta­ten.

Begä­ran om bistånd i en annan med­lems­stat

Bistånd med del­giv­ning

8 §   Kon­kur­rens­ver­ket får av en natio­nell kon­kur­rensmyn­dig­het i en annan med­lems­stat i Euro­pe­iska uni­o­nen begära bistånd med del­giv­ning av en hand­ling som gäl­ler tillämp­ningen av arti­kel 101 eller 102 i EUF-​fördraget.

9 §   Kro­no­fog­de­myn­dig­he­ten får av en natio­nell kon­kur­rensmyn­dig­het i en annan med­lems­stat i Euro­pe­iska uni­o­nen begära bistånd med del­giv­ning av en hand­ling som är rele­vant för indriv­ning av kon­kur­rens­ska­de­av­gift, utred­nings­ska­de­av­gift eller vite enligt kon­kur­rensla­gen (2008:579) och som har påförts med tillämp­ning av arti­kel 101 eller 102 i EUF-​fördraget.

10 §   Del­giv­ning som har skett med bistånd enligt 8 eller 9 § i enlig­het med den med­lems­sta­tens lagar, för­fatt­ningar och admi­nist­ra­tiva praxis, ska anses ha samma ver­kan som om del­giv­ningen hade ägt rum i Sve­rige.

Bistånd med indriv­ning

11 §   Kro­no­fog­de­myn­dig­he­ten får av en natio­nell kon­kur­rensmyn­dig­het i en annan med­lems­stat i Euro­pe­iska uni­o­nen begära bistånd med indriv­ning av sådana avgif­ter och viten som avses i 9 § om
   1. beslu­tet eller domen har fått laga kraft, och
   2. Kro­no­fog­de­myn­dig­he­ten inte själv kan driva in ford­ringen.

För­bud mot över­kla­gande

12 §   Beslut enligt denna lag får inte över­kla­gas.

När­mare före­skrif­ter

13 §   Rege­ringen eller den myn­dig­het som rege­ringen bestäm­mer kan med stöd av 8 kap. 7 § rege­rings­for­men med­dela när­mare före­skrif­ter om bistånd enligt denna lag.
Vik­tiga lagar inom upp­hand­lings­rät­ten
JP Info­nets tjäns­ter inom upp­hand­lings­rätt

JP Info­nets tjäns­ter inom upp­hand­lings­rätt

Stö­ter du på utma­ningar gäl­lande upp­hand­lingar i din yrkes­roll? JP Info­nets tjäns­ter fun­ge­rar som ett stöd och prak­tisk väg­led­ning för dig som arbe­tar som upp­hand­lare, leve­ran­tör till offent­lig sek­tor, kon­sult eller på annat sätt med offent­liga inköp. Vi har stor exper­tis inom kon­kur­rens och upp­hand­lings­om­rå­det och ger dig en kom­plett bevak­ning av upp­hand­lingsju­ri­di­ken. Se allt inom kon­kur­rens och upp­hand­lings­rätt.