Lag (2013:311) om val­fri­hets­sy­stem i fråga om tjäns­ter för elektro­nisk iden­ti­fi­e­ring. För­fatt­ningen har upp­hävts genom: SFS 2023:704

Utfär­dad:
Ikraft­trä­dan­de­da­tum:
Upp­hävd:
Källa: Rege­rings­kans­li­ets rätts­da­ta­ba­ser m.fl.
SFS nr: 2013:311
Depar­te­ment: Finans­de­par­te­men­tet DOF
Änd­ring införd: t.o.m. SFS 2022:996
Länk: Länk till regis­ter

SFS nr:

2013:311
Depar­te­ment/myn­dig­het: Finans­de­par­te­men­tet DOF
Utfär­dad: 2013-​05-23
Änd­rad: t.o.m. SFS

2022:996
Upp­hävd: 2024-​01-01
För­fatt­ningen har upp­hävts genom: SFS

2023:704
Änd­rings­re­gis­ter: SFSR (Rege­rings­kans­liet)
Källa: Full­text (Rege­rings­kans­liet)


Inle­dande bestäm­mel­ser

1 §   I denna lag finns bestäm­mel­ser om tillämp­ning av val­fri­hets­sy­stem i fråga om tjäns­ter för elektro­nisk iden­ti­fi­e­ring.

Lagen gäl­ler när en upp­hand­lande myn­dig­het har
   1. beslu­tat att tillämpa val­fri­hets­sy­stem i fråga om tjäns­ter för elektro­nisk iden­ti­fi­e­ring av enskilda i myn­dig­he­tens elektro­niska tjäns­ter,
   2. anslu­tit sig till ett system för säker elektro­nisk iden­ti­fi­e­ring som till­han­da­hålls av den myn­dig­het som rege­ringen bestäm­mer, och
   3. upp­dra­git åt den myn­dig­het som avses i 2 att i den upp­hand­lande myn­dig­he­tens namn admi­ni­strera val­fri­hets­sy­ste­met enligt 3-14 §§, föra dess talan i sam­band med mål om rät­telse enligt 16 § och i före­kom­mande fall vidta rät­telse enligt 17 §.

2 §   Med val­fri­hets­sy­stem avses i denna lag ett för­fa­rande där den enskilde har rätt att välja den leve­ran­tör som ska utföra tjäns­ten och som en upp­hand­lande myn­dig­het har god­känt och teck­nat kon­trakt med.

Ter­merna upp­hand­lings­do­ku­ment, kon­trakt och upp­hand­lande myn­dig­het har i denna lag samma bety­delse som i lagen (2016:1145) om offent­lig upp­hand­ling. Lag (2016:1161).

3 §   Den upp­hand­lande myn­dig­he­ten ska behandla leve­ran­tö­rer på ett lik­vär­digt och icke-​diskriminerande sätt. Den upp­hand­lande myn­dig­he­ten ska iaktta prin­ci­perna om öppen­het, ömse­si­digt erkän­nande och pro­por­tio­na­li­tet när den tilläm­par val­fri­hets­sy­stem.

Annon­se­ring och upp­hand­lings­do­ku­ment

4 §   En upp­hand­lande myn­dig­het som har beslu­tat att inrätta eller för­ändra ett val­fri­hets­sy­stem ska annon­sera på en natio­nell webb­plats som har upp­rät­tats för ända­må­let. Ansök­ningar ska löpande begä­ras in genom sådan annon­se­ring.

Upp­hand­lings­do­ku­men­ten ska fin­nas till­gäng­liga på webb­plat­sen till­sam­mans med annon­sen. Lag (2016:1161).

5 §   Grun­derna för den eko­no­miska ersätt­ningen till en leve­ran­tör ska framgå av upp­hand­lings­do­ku­men­ten. Lag (2016:1161).

6 §   Den upp­hand­lande myn­dig­he­ten får ställa sär­skilda vill­kor för hur ett kon­trakt ska full­gö­ras. Samt­liga vill­kor ska anges i annon­sen om val­fri­hets­sy­ste­met eller i upp­hand­lings­do­ku­men­ten. Lag (2016:1161).

7 §   I annon­sen eller upp­hand­lings­do­ku­men­ten ska det anges på vil­ket sätt ansö­kan ska läm­nas in.

I upp­hand­lings­do­ku­men­ten ska det anges inom vil­ken tid den upp­hand­lande myn­dig­he­ten kom­mer att besluta om god­kän­nande.
Lag (2016:1161).

Ansö­kan

8 §   Leve­ran­tö­rer får lämna en ansö­kan var för sig eller till­sam­mans med andra leve­ran­tö­rer. Den upp­hand­lande myn­dig­he­ten får inte ställa upp vill­kor om att en grupp ska ha en bestämd juri­disk form för att få lämna en ansö­kan. Den upp­hand­lande myn­dig­he­ten får dock begära att en grupp ska ha en viss juri­disk form när den har bli­vit till­de­lad ett kon­trakt, om det behövs för att kon­trak­tet ska kunna full­gö­ras på ett god­tag­bart sätt.

9 §   En sökande får vid behov åbe­ropa andra före­tags eko­no­miska, tek­niska och yrkes­mäs­siga kapa­ci­tet i ansö­kan.
Sökan­den ska genom att till­han­da­hålla ett åta­gande från före­ta­gen i fråga eller på annat sätt kunna visa att den kom­mer att för­foga över nöd­vän­diga resur­ser när kon­trak­tet ska full­gö­ras.

Ute­slut­ning av sökande

10 §   Den upp­hand­lande myn­dig­he­ten får ute­sluta en sökande som
   1. är i kon­kurs eller lik­vi­da­tion, är under tvångs­för­valt­ning, genom­går före­tags­re­kon­struk­tion, tills vidare har inställt sina betal­ningar, eller är under­kas­tad närings­för­bud,
   2. är före­mål för ansö­kan om kon­kurs, tvångs­lik­vi­da­tion, före­tags­re­kon­struk­tion eller något annat lik­nande för­fa­rande,
   3. genom en dom som fått laga kraft är dömd för brott som avser yrkes­ut­öv­ningen,
   4. kan visas ha gjort sig skyl­dig till all­var­ligt fel i yrkes­ut­öv­ningen,
   5. inte har full­gjort sina skyl­dig­he­ter i fråga om soci­al­för­säk­rings­av­gif­ter eller skatt i hem­lan­det eller en annan stat inom Euro­pe­iska eko­no­miska sam­ar­bets­om­rå­det, eller
   6. i något väsent­ligt hän­se­ende har låtit bli att lämna upp­lys­ningar eller har läm­nat fel­ak­tiga upp­lys­ningar som har begärts med stöd av 11 §.

Om sökan­den är en juri­disk per­son, får sökan­den ute­slu­tas om en före­trä­dare för den juri­diska per­so­nen har dömts för sådant brott som avses i första styc­ket 3 eller har gjort sig skyl­dig till sådant fel som avses i första styc­ket 4. Lag (2022:996).

11 §   Den upp­hand­lande myn­dig­he­ten får begära att sökan­den visar att det inte finns någon grund för att ute­sluta denne med stöd av 10 § första styc­ket 1, 2 eller 5.

Den upp­hand­lande myn­dig­he­ten ska som bevis för att det inte finns grund för att ute­sluta en sökande godta utdrag ur ett offi­ci­ellt regis­ter eller annan lik­vär­dig hand­ling när det gäl­ler ett för­hål­lande som avses i 10 § första styc­ket 1 eller 2 och intyg från en behö­rig myn­dig­het när det gäl­ler ett för­hål­lande som avses i 10 § första styc­ket 5.

Om, i fråga om en sökande som inte är med­bor­gare i eller bosatt i Sve­rige, sådana hand­lingar eller intyg som avses i andra styc­ket inte utfär­das i sökan­dens hem­land eller ursprungs­land, eller inte omfat­tar samt­liga de fall som avses i 10 § första styc­ket 1, 2 och 5, får de ersät­tas med en utsaga som har avgetts på heder och sam­vete eller av en lik­nande för­säk­ran. En sådan sökande får också före­läg­gas att visa att det inte finns grund för att ute­sluta denne med stöd av 10 § första styc­ket 3 eller andra styc­ket.

Om en sökande är regi­stre­rad i en offi­ci­ell för­teck­ning över god­kända tjäns­te­till­han­da­hål­lare i ett land inom Euro­pe­iska eko­no­miska sam­ar­bets­om­rå­det, ska den upp­hand­lande myn­dig­he­ten utgå från att sökan­den inte kan ute­slu­tas som leve­ran­tör enligt 10 § första styc­ket 1-5.

God­kän­nande av sökande och ingå­ende av kon­trakt

12 §   Den upp­hand­lande myn­dig­he­ten ska god­känna samt­liga sökande som upp­fyl­ler kra­ven i annon­sen och upp­hand­lings­do­ku­men­ten och som inte har ute­slu­tits med stöd av 10 §. Lag (2016:1161).

13 §   Den som har ansökt om god­kän­nande ska få del av upp­gif­ter som till­förs ären­det genom någon annan och få till­fälle att yttra sig över upp­gif­terna innan ären­det avgörs.

Ett slut­ligt beslut i ett ärende om god­kän­nande enligt denna lag ska inne­hålla skä­len för beslu­tet. Ett beslut om att inte god­känna en sökande ska även inne­hålla en upp­lys­ning om hur man ansö­ker om rät­telse.

Sökan­den ska sna­rast under­rät­tas om beslu­tet. En under­rät­telse ska även läm­nas när den upp­hand­lande myn­dig­he­ten beslu­tar att avbryta inrät­tan­det av ett val­fri­hets­sy­stem.

14 §   När den upp­hand­lande myn­dig­he­ten har läm­nat sitt god­kän­nande enligt 12 § ska den upp­hand­lande myn­dig­he­ten utan dröjs­mål teckna kon­trakt med leve­ran­tö­ren.

Infor­ma­tion

15 §   Den upp­hand­lande myn­dig­he­ten ska till enskilda lämna infor­ma­tion om samt­liga leve­ran­tö­rer som den upp­hand­lande myn­dig­he­ten har teck­nat kon­trakt med inom ramen för ett val­fri­hets­sy­stem. Infor­ma­tio­nen ska vara sak­lig, rele­vant, jäm­för­bar, lätt­för­stå­e­lig och lät­till­gäng­lig.

Rätts­me­del

16 §   En leve­ran­tör som gör gäl­lande att en upp­hand­lande myn­dig­het har bru­tit mot en bestäm­melse i denna lag, får ansöka om rät­telse hos all­män för­valt­nings­dom­stol.

Endast den sökande som inte har god­känts får ansöka om rät­telse av beslut enligt 12 §.

En ansö­kan om rät­telse ska vara skrift­lig.

17 §   Om den upp­hand­lande myn­dig­he­ten har bru­tit mot någon bestäm­melse i denna lag och detta har med­fört att en leve­ran­tör har lidit eller kan komma att lida skada, ska rät­ten besluta att den upp­hand­lande myn­dig­he­ten ska vidta rät­telse.

18 §   En ansö­kan om rät­telse enligt 16 § ska göras hos den för­valt­nings­rätt i vars dom­krets den myn­dig­het som avses i 1 § andra styc­ket 2 har sin hem­vist.

En ansö­kan enligt 16 § andra styc­ket ska ha kom­mit in till för­valt­nings­rät­ten inom tre vec­kor från det att en upp­lys­ning har läm­nats enligt 13 § andra styc­ket.

Pröv­nings­till­stånd krävs vid över­kla­gande till kam­mar­rätt.

19 §   En upp­hand­lande myn­dig­het som inte har följt bestäm­mel­serna i denna lag ska ersätta sökan­den för där­i­ge­nom upp­kom­men skada.

Talan om ska­de­stånd ska väc­kas vid all­män dom­stol.

En ska­de­stånds­ta­lan som grun­dar sig på ett beslut att inte god­känna en sökande ska väc­kas inom ett år från dagen för beslu­tet. Väcks inte talan i tid, är rät­ten till ska­de­stånd för­lo­rad.

20 §   Bestäm­mel­serna i 16-19 §§ om rät­telse och ska­de­stånd gäl­ler inte i fråga om infor­ma­tion enligt 15 §.

21 §   Ett beslut som denna lag är tillämp­lig på får inte över­kla­gas med stöd av 13 kap. kom­mu­nal­la­gen (2017:725).
Lag (2017:766).

Till­syn

22 §   Den myn­dig­het som rege­ringen bestäm­mer utö­var till­syn över att denna lag följs.

Till­syns­myn­dig­he­ten får inhämta sådana upp­lys­ningar som är nöd­vän­diga för till­sy­nen från en upp­hand­lande myn­dig­het och från den myn­dig­het som avses i 1 § andra styc­ket 2.
Upp­lys­ning­arna ska i första hand inhäm­tas genom ett skrift­ligt för­fa­rande. Om det på grund av mate­ri­a­lets omfång, brådska eller något annat för­hål­lande är lämp­li­gare, får upp­lys­ning­arna i stäl­let inhäm­tas genom besök hos den upp­hand­lande myn­dig­he­ten eller den myn­dig­het som avses i 1 § andra styc­ket 2.

En upp­hand­lande myn­dig­het och den myn­dig­het som avses i 1 § andra styc­ket 2 är skyl­dig att till­han­da­hålla de upp­lys­ningar som till­syns­myn­dig­he­ten begär för sin till­syn.