Lag (1971:1078) om för­svars­upp­fin­ningar

Utfär­dad:
Källa: Rege­rings­kans­li­ets rätts­da­ta­ba­ser m.fl.
SFS nr: 1971:1078
Depar­te­ment: Justi­tie­de­par­te­men­tet L3
Änd­ring införd: t.o.m SFS 2024:946
Länk: Länk till regis­ter

SFS nr:

1971:1078
Depar­te­ment/myn­dig­het: Justi­tie­de­par­te­men­tet L3
Utfär­dad: 1971-​12-17
Änd­rad: t.o.m SFS

2024:946
Änd­rings­re­gis­ter: SFSR (Rege­rings­kans­liet)
Källa: Full­text (Rege­rings­kans­liet)


Inle­dande bestäm­mel­ser

1 §   Med svensk för­svars­upp­fin­ning avses i denna lag en upp­fin­ning som
   1. sär­skilt avser krigs­ma­te­riel, och
   2. har kom­mit till i Sve­rige eller till­hör en här bosatt fysisk per­son eller en svensk juri­disk per­son.

Med utländsk för­svars­upp­fin­ning avses i denna lag en annan upp­fin­ning än en sådan som avses i första styc­ket, om patent söks på upp­fin­ningen i Sve­rige och upp­fin­ningen
   1. sär­skilt avser krigs­ma­te­riel, eller
   2. hålls hem­lig i en annan stat med hän­syn till det natio­nella för­svars­in­tres­set och patent på upp­fin­ningen enligt över­ens­kom­melse mel­lan Sve­rige och den sta­ten får sökas under för­ut­sätt­ning att upp­fin­ningen hålls hem­lig här.

Rege­ringen får med­dela före­skrif­ter om vad som avses med krigs­ma­te­riel i denna lag. Lag (2024:455).

2 §   En för­svars­upp­fin­ning får inte offent­lig­gö­ras eller på annat sätt obe­hö­ri­gen röjas innan det enligt denna lag har prö­vats om upp­fin­ningen ska hål­las hem­lig. Lag (2024:455).

3 §   Frå­gan om hem­lig­hål­lande av en för­svars­upp­fin­ning prö­vas av Gransk­nings­nämn­den för för­svars­upp­fin­ningar och För­sva­rets mate­ri­el­verk.

För­sva­rets mate­ri­el­verk ska vid sin pröv­ning sam­råda med För­svars­mak­ten. Lag (2024:455).

Nämn­den är beslut­för, när ord­fö­ran­den och tre andra leda­mö­ter är när­va­rande. Lag (1986:1161).

4 §   Gransk­nings­nämn­den ska bestå av en ord­fö­rande och sex andra leda­mö­ter. För leda­mö­terna ska det fin­nas det antal ersät­tare som rege­ringen bestäm­mer. Leda­mö­ter och ersät­tare utses av rege­ringen.

Nämn­den är besluts­för när ord­fö­ran­den och tre andra leda­mö­ter är när­va­rande. Lag (2024:455).

Svenska för­svars­upp­fin­ningar

5 §   Om en ansö­kan om patent på en svensk för­svars­upp­fin­ning ges in till Patent-​​ och regi­stre­rings­ver­ket, ska ver­ket sna­rast lämna ansö­kan till För­sva­rets mate­ri­el­verk för pröv­ning av om upp­fin­ningen ska hål­las hem­lig.

Den som vill att en svensk för­svars­upp­fin­ning, som patent inte har sökts på, ska få offent­lig­gö­ras eller på annat sätt röjas ska ansöka om en pröv­ning av om upp­fin­ningen ska hål­las hem­lig hos För­sva­rets mate­ri­el­verk. Det gäl­ler även den som vill söka patent på en svensk för­svars­upp­fin­ning genom att till en annan mot­ta­gare än Patent-​​ och regi­stre­rings­ver­ket ge in en inter­na­tio­nell paten­tan­sö­kan som avses i 10 kap. patent­la­gen (2024:945) eller en euro­pe­isk paten­tan­sö­kan som avses i 11 kap. samma lag. Lag (2024:946).

6 §   Om För­sva­rets mate­ri­el­verk vid sin pröv­ning bedö­mer att det är av väsent­lig bety­delse för för­sva­ret att upp­fin­ningen hålls hem­lig, ska ver­ket med ett eget moti­ve­rat ytt­rande över­lämna ären­det till gransk­nings­nämn­den för slut­lig pröv­ning. Om gransk­nings­nämn­den delar bedöm­ningen, ska nämn­den besluta att upp­fin­ningen inte får offent­lig­gö­ras eller på annat sätt obe­hö­ri­gen röjas.

Ett över­läm­nande av ett ärende till gransk­nings­nämn­den ska ske senast två måna­der efter det att paten­tan­sö­kan, eller ansö­kan om pröv­ning, kom in till För­sva­rets mate­ri­el­verk. Inter­na­tio­nella och euro­pe­iska paten­tan­sök­ningar, där pri­o­ri­tet har yrkats, ska dock över­läm­nas senast tre vec­kor efter det att ansö­kan kom in till För­sva­rets mate­ri­el­verk.
Lag (2024:455).

7 §   Om det i ett ärende, som Patent-​​ och regi­stre­rings­ver­ket läm­nat till För­sva­rets mate­ri­el­verk, inte har med­de­lats ett beslut om hem­lig­hål­lande enligt 6 § inom den tid som anges i andra styc­ket, upp­hör upp­fin­ningen att vara hem­lig enligt denna lag.

Tiden enligt första styc­ket utgör
   1. om ären­det avser en inter­na­tio­nell paten­tan­sö­kan, tre måna­der från den inter­na­tio­nella ingiv­nings­da­gen, dock, i fall då pri­o­ri­tet har begärts, högst tret­ton måna­der från den dag från vil­ken pri­o­ri­tet begärs,
   2. om ären­det avser en euro­pe­isk paten­tan­sö­kan, tre måna­der från det att ansö­kan kom­mit in till Patent-​​ och regi­stre­rings­ver­ket, dock, i fall då pri­o­ri­tet har begärts, högst tret­ton måna­der från den dag från vil­ken pri­o­ri­tet begärs, eller
   3. om ären­det avser en svensk paten­tan­sö­kan, tre måna­der från den dag då en beskriv­ning över upp­fin­ningen, rit­ningar och patent­krav kom­mit in till Patent-​​ och regi­stre­rings­ver­ket.

Om ett ärende har inletts hos För­sva­rets mate­ri­el­verk upp­hör upp­fin­ningen att vara hem­lig enligt denna lag, om ett beslut om hem­lig­hål­lande enligt 6 § inte har med­de­lats inom tre måna­der från den dag då ansö­kan om pröv­ning och för pröv­ningen nöd­vän­diga hand­lingar kom­mit in till För­sva­rets mate­ri­el­verk.
Lag (2024:946).

8 §   Gransk­nings­nämn­den ska på ansö­kan eller när det finns annan anled­ning till det pröva om ett beslut om hem­lig­hål­lande enligt 6 § ska bestå. En sådan ompröv­ning ska all­tid ske inom ett år från det att beslu­tet med­de­la­des eller senast prö­va­des.

Vid en ompröv­ning ska gransk­nings­nämn­den först lämna ären­det till För­sva­rets mate­ri­el­verk för pröv­ning. Om För­sva­rets mate­ri­el­verk bedö­mer att upp­fin­ningen inte längre behö­ver hål­las hem­lig, får ver­ket upp­häva beslu­tet. I annat fall ska ver­ket med ett eget moti­ve­rat ytt­rande över­lämna ären­det till gransk­nings­nämn­den för slut­lig pröv­ning.

Om beslu­tet om hem­lig­hål­lande avser en upp­fin­ning som hålls hem­lig i en annan stat, får beslu­tet inte upp­hä­vas utan att den sta­ten har getts till­fälle att yttra sig.

Om beslu­tet om hem­lig­hål­lande upp­hävs får Patent-​​ och regi­stre­rings­ver­ket inte hålla hand­ling­arna i ären­det till­gäng­liga för­rän det har gått tre måna­der från den dag beslu­tet upp­hörde att gälla, om inte sökan­den begär det.
Lag (2024:455).

9 §   Om det finns sär­skilda skäl får rege­ringen besluta att en upp­fin­ning som omfat­tas av ett beslut om hem­lig­hål­lande enligt 6 § får röjas för någon annan under för­ut­sätt­ning att hem­lig­hål­lan­det i övrigt av upp­fin­ningen inte ris­ke­ras.
Lag (2024:455).

10 §   Ansö­kan om patent eller annan skydds­rätt avse­ende en annan stat på svensk för­svars­upp­fin­ning, som ska hål­las hem­lig, får göras endast om rege­ringen god­kän­ner det. Ett sådant god­kän­nande får endast läm­nas om upp­fin­ningen hålls hem­lig även i den andra sta­ten. Lag (2024:455).

11 §   Om ett beslut om hem­lig­hål­lande enligt 6 § har med­de­lats, får upp­fin­na­ren eller upp­fin­na­rens rätts­in­ne­ha­vare ansöka hos gransk­nings­nämn­den om att sta­ten ska överta upp­fin­ningen. Gransk­nings­nämn­den ska då, efter att ha hört För­sva­rets mate­ri­el­verk, ompröva beslu­tet. Om gransk­nings­nämn­den bedö­mer att beslu­tet ska bestå, ska nämn­den över­lämna hand­ling­arna i ären­det till rege­ringen eller den myn­dig­het som rege­ringen bestäm­mer.

Om sta­ten inte har över­ta­git upp­fin­ningen inom fyra måna­der från det att ansö­kan kom in till gransk­nings­nämn­den, ska beslu­tet om hem­lig­hål­lande upp­höra att gälla. Rege­ringen får dock för­länga tiden med högst två måna­der, om det finns sär­skilda skäl. Lag (2024:455).

12 §   Om det har läm­nats en under­rät­telse enligt 4 kap. 27 § första styc­ket patent­la­gen (2024:945) med anled­ning av en ansö­kan om patent på en upp­fin­ning som omfat­tas av ett beslut om hem­lig­hål­lande enligt 6 §, ska ansö­kan för­kla­ras vilande i avvak­tan på att beslu­tet upp­hör att gälla. Så länge beslu­tet består ska 4 kap. 27 § andra styc­ket, 28 och 29 §§ och 7 kap. patent­la­gen inte tilläm­pas på ansö­kan. När beslu­tet har upp­hört att gälla ska de tider som anges i 4 kap. 27 § andra och tredje styc­kena räk­nas från den dag det upp­hörde att gälla. Patent-​​ och regi­stre­rings­ver­ket får inte hålla hand­ling­arna i ären­det till­gäng­liga för­rän det har gått tre måna­der från den dagen, om inte sökan­den begär det.

Om ett beslut om hem­lig­hål­lande enligt 6 § har med­de­lats i fråga om en inter­na­tio­nell eller en euro­pe­isk paten­tan­sö­kan, får ansö­kan inte vida­re­be­fordras för fort­satt hand­lägg­ning.
Lag (2024:946).

13 §   Om en för­svars­upp­fin­ning är av väsent­lig bety­delse för för­sva­ret, får rege­ringen besluta att upp­fin­ningen får utnytt­jas för sta­tens räk­ning, eller av den som rege­ringen bestäm­mer, eller att rät­ten till upp­fin­ningen ska avstås till sta­ten. Lag (2024:455).

14 §   Om ett beslut med­de­las om att en upp­fin­ning ska hål­las hem­lig, läm­nas skä­lig ersätt­ning av all­männa medel för den skada som upp­kom­mer genom beslu­tet.

Om ett beslut med­de­las enligt 13 §, läm­nas skä­lig ersätt­ning av all­männa medel för den rätt till upp­fin­ningen som beslu­tet avser och för den ytter­li­gare skada som beslu­tet med­för.
Lag (2016:195).

Utländska för­svars­upp­fin­ningar

15 §   Om en ansö­kan om patent på en utländsk för­svars­upp­fin­ning ges in till Patent-​​ och regi­stre­rings­ver­ket, ska ver­ket lämna ansö­kan till För­sva­rets mate­ri­el­verk för pröv­ning av om upp­fin­ningen ska hål­las hem­lig. Det gäl­ler dock inte en inter­na­tio­nell eller euro­pe­isk paten­tan­sö­kan. Lag (2024:455).

16 §   Om upp­fin­ningen är hem­lig med stöd av lag i en annan stat, ska För­sva­rets mate­ri­el­verk besluta att upp­fin­ningen inte får offent­lig­gö­ras eller på annat sätt obe­hö­ri­gen röjas, om patent på upp­fin­ningen enligt över­ens­kom­melse mel­lan Sve­rige och den sta­ten får sökas under för­ut­sätt­ning att upp­fin­ningen hålls hem­lig här. För­sva­rets mate­ri­el­verk får dock kräva att upp­fin­na­ren eller upp­fin­na­rens rätts­in­ne­ha­vare avstår sin rätt till ersätt­ning enligt 14 § första styc­ket för att ett sådant beslut ska med­de­las, om det är för­en­ligt med den aktu­ella över­ens­kom­mel­sen.

Om upp­fin­ningen är hem­lig med stöd av lag i en annan stat men inte omfat­tas av en sådan över­ens­kom­melse som avses i första styc­ket, och För­sva­rets mate­ri­el­verk bedö­mer att det är av väsent­lig bety­delse för för­sva­ret att upp­fin­ningen hålls hem­lig, ska slut­lig pröv­ning ske på det sätt som anges i 6 §.

Om För­sva­rets mate­ri­el­verk bedö­mer att det inte finns för­ut­sätt­ningar att hem­lig­hålla en utländsk för­svars­upp­fin­ning, som är hem­lig med stöd av lag i en annan stat, ska ver­ket fatta ett sär­skilt beslut om detta. Ansö­kan får dock inte offent­lig­gö­ras för­rän det har gått tre måna­der från besluts­da­gen, om inte sökan­den begär det. Lag (2024:455).

17 §   När en upp­fin­ning som omfat­tas av ett beslut om hem­lig­hål­lande enligt 16 § upp­hör att vara hem­lig i den andra sta­ten, får För­sva­rets mate­ri­el­verk upp­häva beslu­tet. Om ver­ket bedö­mer att upp­fin­ningen av sär­skilda skäl även i fort­sätt­ningen bör hål­las hem­lig i Sve­rige, ska ver­ket med ett eget moti­ve­rat ytt­rande över­lämna ären­det till gransk­nings­nämn­den för slut­lig pröv­ning. Lag (2024:455).

18 §   Bestäm­mel­serna i 8 § fjärde styc­ket, 12 § första styc­ket samt 13 och 14 §§ ska tilläm­pas även för en utländsk för­svars­upp­fin­ning. Lag (2024:455).

Bestäm­mel­ser om sek­re­tess hos myn­dig­he­ter

19 §   Sek­re­tess gäl­ler i mål och ären­den enligt denna lag för upp­gif­ter som enligt 2 § eller till följd av beslut enligt 6 eller 16 § inte får offent­lig­gö­ras eller på annat sätt obe­hö­ri­gen röjas. Före­skrif­terna i 2, 3, 7-12 och 14 kap., 36 kap. 5 §, 40 kap. 4 §, 41 kap., 42 kap. 1-8, 10 och 11 §§ samt 43 kap. offentlighets-​​ och sek­re­tess­la­gen (2009:400) gäl­ler i fråga om denna sek­re­tess.

Andra bestäm­mel­ser om sek­re­tess med hän­syn till rikets säker­het samt bestäm­mel­ser till skydd för enskil­das per­son­liga eller eko­no­miska för­hål­lan­den finns i offentlighets-​​ och sek­re­tess­la­gen. Lag (2024:455).

20 §   Utö­ver det som föl­jer av 5 kap. 1 § rät­te­gångs­bal­ken får en dom­stol besluta att en för­hand­ling i mål om ersätt­ning eller ansvar som grun­dar sig på denna lag ska hål­las inom stängda dör­rar, om det kan antas att det kom­mer att läg­gas fram sådana upp­gif­ter för vilka sek­re­tess gäl­ler hos dom­sto­len enligt 19 §. Lag (2024:455).

Straf­fan­svar och ska­de­stånd

21 §   Den som bry­ter mot 10 § ska, om gär­ningen inte är belagd med straff enligt brotts­bal­ken, dömas till böter eller fäng­else i högst ett år.

Bestäm­mel­ser om ansvar för den som bry­ter mot den tyst­nads­plikt som gäl­ler enligt 2 § eller enligt beslut som har med­de­lats med stöd av 6 eller 16 § finns i brotts­bal­ken.
Lag (2024:455).

22 §   Den som yrkes­mäs­sigt utnytt­jar en upp­fin­ning som patent har sökts på i Sve­rige och som omfat­tas av ett beslut om hem­lig­hål­lande enligt 6 eller 16 § ska, om patent med­de­las på upp­fin­ningen, betala skä­lig ersätt­ning för utnytt­jan­det och ersätt­ning för den ytter­li­gare skada som utnytt­jan­det med­fört om han eller hon hade vet­skap om paten­tan­sö­kan. Ersätt­ning ska dock endast beta­las för utnytt­jande som sker efter det att hand­ling­arna i paten­tä­ren­det tidi­gast skulle ha offent­lig­gjorts enligt 7 kap. 1 § patent­la­gen (2024:945) om ett beslut enligt 6 eller 16 § inte hade med­de­lats.

I fråga om talan om ersätt­ning enligt första styc­ket ska bestäm­mel­serna i 15 kap. 12 § patent­la­gen tilläm­pas.
Lag (2024:946).

Över­kla­gande och behö­rig dom­stol

23 §   Gransk­nings­nämn­dens och För­sva­rets mate­ri­el­verks beslut om att en upp­fin­ning ska hål­las hem­lig får över­kla­gas till rege­ringen. Lag (2024:455).

24 §   Patent-​​ och mark­nads­dom­sto­len är rätt dom­stol i mål enligt denna lag. Lag (2016:195).


Över­gångs­be­stäm­mel­ser

1993:1407
   1. Denna lag trä­der i kraft den 1 janu­ari 1994.
   2. Om en paten­tan­sö­kan har god­känts för utlägg­ning före ikraft­trä­dan­det, gäl­ler äldre bestäm­mel­ser.

2016:195
   1. Denna lag trä­der i kraft den 1 sep­tem­ber 2016.
   2. Mål som har inletts i Stock­holms tings­rätt eller Svea hov­rätt före ikraft­trä­dan­det ska över­läm­nas till Patent-​​ och mark­nads­dom­sto­len respek­tive Patent-​​ och mark­nads­ö­ver­dom­sto­len.
   3. Äldre bestäm­mel­ser gäl­ler fort­fa­rande för övriga mål som har inletts i all­män dom­stol före ikraft­trä­dan­det.