001158.PDF
Källa Regeringskansliets rättsdatabaser m.fl.
svensk författningssamling
sfs 2000:1158
lag om ändring i patentlagen (1967:837);
utfärdad den 7 december 2000. enligt riksdagens beslut1 föreskrivs i fråga om patentlagen (1967:837) dels att 6, 8, 12, 24 och 33 §§ skall ha följande lydelse, dels att det i lagen skall införas sju nya paragrafer, 6 a–6 g §§, av följande lydelse. 6 §2 en ansökan om patent på en uppfinning, som inom tolv månader före ansökningsdagen har angetts i en tidigare ansökan om patent i sverige, skall vid tillämpningen av 2 § första, andra och fjärde styckena samt 4 § anses gjord samtidigt med den tidigare ansökan, om sökanden yrkar det (prioritet). detsamma gäller en ansökan om patent på en uppfinning, som inom tolv månader före ansökningsdagen har angetts i en tidigare ansökan om patent, uppfinnarcertifikat eller skydd som nyttighetsmodell antingen i en främmande stat som är ansluten till pariskonventionen den 20 mars 1883 för skydd av den industriella äganderätten (pariskonventionen), eller i en stat som är ansluten eller ett område som är anslutet till avtalet om upprättandet av världshandelsorganisationen (wto). sådan prioritet får åtnjutas också från en ansökan om skydd som avser någon annan stat eller något annat område, om motsvarande prioritet från en svensk patentansökan medges där den tidigare ansökan gjorts och om där gällande lagstiftning i huvudsak överensstämmer med pariskonventionen. 6 a § sökanden skall inom tre månader från den dag då ansökan gjordes eller skall anses gjord begära prioritet. sökanden skall därvid lämna uppgifter om var och när den åberopade ansökan gjordes. sökanden skall också, så snart det kan ske, uppge numret på den tidigare ansökan. om det är fråga om en internationell patentansökan enligt 3 kap., skall prioritet begäras inom fyra månader från den internationella ingivningsdagen. sökanden skall därvid lämna uppgifter om var och när den åberopade ansökan gjordes samt, om denna är en internationell ansökan, vilken mottagande myndighet den gavs in till. sökanden skall vidare inom sexton månader från den dag från vilken prioritet begärs lämna uppgifter om den åberopade ansökans nummer till den mottagande myndigheten för den internationella patentansökan eller till den internationella byrå som anges i 35 §.
1 2
utkom från trycket den 15 december 2000
prop. 2000/01:13, bet. 2000/01:lu2, rskr. 2000/01:83. senaste lydelse 1978:149. ändringen innebär bl.a. att andra stycket upphävs.
1
sfs 2000:1158
om en ansökan delas med stöd av 11 § denna lag och 22 § patentkungörelsen (1967:838), skall en begäran om prioritet för den ursprungliga ansökan utan särskilt yrkande gälla också för en ny ansökan som uppkommer genom delningen. 6 b § en sökande som har yrkat prioritet skall inom sexton månader från den dag från vilken prioritet begärs ge in följande handlingar till patentmyndigheten i fråga om den tidigare ansökan. 1. ett bevis om sökandens namn och om ingivningsdagen utfärdat av den myndighet som har mottagit ansökan. 2. en av samma myndighet bestyrkt kopia av ansökan. 6 c § om det är fråga om en internationell patentansökan enligt 3 kap., gäller andra–fjärde styckena såvitt avser en sökandes skyldigheter enligt 6 b §. sökanden skall ge in det bevis som avses i 6 b § 1 endast om patentmyndigheten förelägger sökanden att göra det. sökanden får i stället enligt regel 17.1 i tillämpningsföreskrifterna till den i washington den 19 juni 1970 avslutade konventionen om patentsamarbete ge in kopian av den tidigare ansökan till den i 35 § angivna internationella byrån eller till den mottagande myndigheten, eller begära att den överförs till den internationella byrån enligt samma regel. om en kopia av den tidigare ansökan har kommit in till den internationella byrån enligt den regel som anges i tredje stycket, får patentmyndigheten kräva en kopia och en översättning av en sådan kopia endast i enlighet med regel 17.2 i de tillämpningsföreskrifter som anges i tredje stycket. 6 d § prioritet kan grundas endast på den första ansökan som uppfinningen har angetts i. om den som har gjort den första ansökan eller hans eller hennes rättsinnehavare senare till samma myndighet har gett in en ansökan som avser samma uppfinning, får den senare ansökan åberopas som prioritetsgrundande. detta gäller dock bara om den tidigare ansökan när den senare ansökan ges in 1. har återkallats, avskrivits eller avslagits utan att ha blivit allmänt tillgänglig och 2. inte kvarlämnar någon rätt som grundas på den eller har utgjort grund för någon rätt till prioritet. om någon har fått prioritet på grund av en senare ansökan enligt andra stycket, får den tidigare ansökan inte längre åberopas som grund för prioritet. andra och tredje styckena gäller på motsvarande sätt för en patentansökan vars löpdag har förskjutits enligt 14 §. 6 e § en sökande kan få prioritet för en del av en ansökan. prioritet kan för en och samma ansökan åberopas från flera tidigare ansökningar. detta gäller även om de tidigare ansökningarna avser olika länder. 6 f § regeringen eller, efter regeringens bemyndigande, patentmyndigheten föreskriver
2
1. i vilken form en begäran om prioritet skall framställas, 2. i vilken form bevis och kopior som avses i 6 b § skall ges in. regeringen eller, efter regeringens bemyndigande, patentmyndigheten får föreskriva om undantag i vissa fall från skyldigheten enligt 6 b–6 c §§ att ge in bevis och kopior. 6 g § om föreskrifterna i 6 a–6 e §§ inte iakttas, gäller inte rätten till prioritet. 8 §3 en ansökan om patent skall göras hos patentmyndigheten eller, i fall som avses i 3 kap., hos patentmyndigheten i en främmande stat eller hos en internationell organisation. ansökan skall innehålla en beskrivning av uppfinningen, innefattande även ritningar om sådana behövs, samt bestämda uppgifter om vad som söks skyddat genom patentet (patentkrav). den omständigheten att uppfinningen avser en kemisk förening medför inte att en bestämd användning måste anges i patentkravet. beskrivningen skall vara så tydlig, att en fackman med ledning av den kan utöva uppfinningen. en uppfinning som avser ett mikrobiologiskt förfarande eller ett alster av ett sådant förfarande skall i de fall som anges i 8 a § anses tillräckligt tydligt angiven endast om dessutom villkoren i den paragrafen är uppfyllda. ansökan skall dessutom innehålla ett sammandrag av beskrivning och patentkrav. sammandraget skall tjäna enbart som teknisk information och får inte tillmätas betydelse i något annat avseende. i ansökan skall uppfinnarens namn anges. om patent söks av någon annan än uppfinnaren, skall sökanden styrka sin rätt till uppfinningen. sökanden skall betala en ansökningsavgift. för ansökan skall sökanden också betala en årsavgift för varje avgiftsår som börjar innan ansökan slutligt har avgjorts. ett avgiftsår enligt denna lag omfattar ett år och räknas från den dag då ansökan gjordes eller skall anses gjord och därefter från motsvarande dag efter kalendern. 12 § patentmyndigheten får förelägga en sökande som inte har hemvist i sverige att för sig ställa ett ombud med behörighet att ta emot delgivning i ärendet och med hemvist här i landet, samt att anmäla ombudet hos myndigheten. om sökanden inte följer föreläggandet, får delgivning ske genom att handlingen sänds med posten till sökanden under dennes senaste kända adress. delgivning skall anses ha skett när detta har blivit fullgjort. 24 §4 var och en får göra invändning mot ett meddelat patent. en invändning skall göras skriftligen hos patentmyndigheten inom nio månader från den dag då patentet meddelades. patentmyndigheten skall underrätta patenthavaren om invändningen och ge denne tillfälle att yttra sig. återkallas invändningen, får invändningsförfarandet ändå fullföljas om det finns särskilda skäl.
3 4
sfs 2000:1158
senaste lydelse 1983:433. senaste lydelse 1993:1406.
3
sfs 2000:1158
33 §5 har en internationell patentansökan fullföljts enligt 31 §, gäller 2 kap. i fråga om ansökan och dess handläggning, om inte annat sägs i denna paragraf eller i 34–37 §§. ansökan får endast på framställning av sökanden tas upp till prövning före utgången av den frist som gäller enligt 31 § första eller andra stycket. ett föreläggande enligt 12 § får inte meddelas före den tidpunkt då patentmyndigheten har rätt att ta upp ansökan till prövning. bestämmelserna i 22 § andra och tredje styckena blir tillämpliga redan innan ansökan har fullföljts så snart sökanden har fullgjort sin skyldighet enligt 31 § att inge en översättning av ansökan eller, om ansökan är skriven på svenska, så snart sökanden har ingivit en avskrift av den till patentmyndigheten. i fråga om en internationell patentansökan skall vid tillämpning av 48, 56 och 60 §§ vad som där sägs om att handlingarna i ansökningsärendet har blivit tillgängliga enligt 22 § i stället avse att handlingarna har blivit tillgängliga enligt 22 § med iakttagande av tredje stycket. uppfyller patentansökan de krav när det gäller form och innehåll som föreskrivs i konventionen om patentsamarbete och tillämpningsföreskrifterna till denna, skall den godtas i dessa avseenden. denna lag träder i fråga om 8 § i kraft den dag regeringen bestämmer och i övrigt den 1 januari 2001. på regeringens vägnar thomas bodström göran lambertz (justitiedepartementet)
4
5
senaste lydelse 1983:433.
fakta info direkt, tel. 08-587 671 00 elanders gotab, stockholm 2000
Viktiga lagar inom markands- och immaterialrätten
Marknadsföringslag (2008:486)
Mönsterskyddslag (1970:485)
Patentlag (1967:837)
Lag (1960:729) om upphovsrätt till litterära och konstnärliga verk
Varumärkeslag (2010:1877)
Viktiga lagar inom markands- och immaterialrätten
Konkurrenslag (2008:579)Marknadsföringslag (2008:486)
Mönsterskyddslag (1970:485)
Patentlag (1967:837)
Lag (1960:729) om upphovsrätt till litterära och konstnärliga verk
Varumärkeslag (2010:1877)
JP Infonets tjänster inom marknad och immaterialrätt
JP Infonets tjänster inom marknad och immaterialrätt
Kommer du i kontakt med upphovs- och marknadsrättsliga frågor i ditt arbete? JP Infonet förser dagligen ett stort antal kunder med det juridiska underlag de behöver för att kunna fatta rättssäkra beslut. Oavsett om du har behov av juridiskt grundmaterial, fördjupande analyser eller nyhetsbevakning kring patentlagen, varumärkeslagen, marknadsföringslagen eller liknande, så har vi tjänsterna som passar för dig. Se allt inom marknad och immaterialrätt.